23.05.2025 | 22:09
Libre Office - donationware, ja plaćam 5€ mjesečno, od srca rado. Writer je stabilniji od MS Worda, Calc je i stabilniji, i napredniji od Excela.
Free42 - besplatan, ja povremeno platim donaciju od 5€, emulator HP 42 RPN programabilnog kalkulatora kojeg sam koristio na faksu
BB Edit - svi ga znaju

- povremeno koristim besplatnu verziju koja mijenja nekadašnji Text Wrangler, najviše zbog jako dobro izvedenog regular expression search & replacea
BetterTouchTool - za napredno korištenje touchpada
BetterZip - koristim ga kao GUI interface za RAR terminal aplikaciju, za jednostavnije kriptiranje RAR arhive, ali upotrebljiv je puno šire
Coconut Battery - tko ga ne zna?
Due.app - to do aplikacija, sinkronizirana između Maca i iPhonea (imam obje i plaćam jedinstvenu cijenu svaki put kad ima major update, ali osnovne funkcije rade i besplatno
Full Deck Solitaire - za trenutke razbibrige. Besplatni no-nag s in-app mogućnošću igranja za novac koju ja ne koristim.
GIMP - native kôd za Mac, kad mi povremeno treba neka jednostavna bitmap manipulacija
Hex Fiend - Jednostavni mali besplatni hex editor. Zatreba mi ponekad.
Inkscape - također native kôd (nekad je trebao X okolinu) - super je za vektorsko ne-tehničko crtanje na ovoj razini koju ja trebam. Često ga koristim da neki logotip kojeg dobijem u PNG ili JPG formatu vratim u vektorski oblik.
iStat Menus - još jedan iz edicije "tko ga ne zna"
MiniCalendar - radi točno to i točno to mi treba - jednostavan, lagan, besplatan no-bullshit kalendarić, dostupan iz menu bara, s brojevima tjedana (CW - calendar week).
OmmWriter - no-distraction-full-focus aplikacija za pisanje
OmniDiskSweepwer - ima li netko da ga ne zna?
OmniPlan - project management aplikacija, plaća se, vrijedi svake pare, NEUSPOREDIVO bolja od MS Projecta
Sudoku 9x9 - besplatan, za trenutke razbibrige
TNEF's Enough - besplatni mali alatić za otvaranje sprčkanih Outlook attachmenta (winmail.dat) - nekad mi je puno trebao, u zadnje vrijeme već vrlo rijetko
UTM - besplatna aplikacija za virtualne strojeve koja radi na Apple silicon Macovima (Virtual Box ne radi ili nije radio kad sam zadnji put provjeravao)
Wondershare PDF Element - ponekad ga koristim za neke manipulacije na PDF dokumentima koje Preview nema ili radi loše. Plaća se jednokratno
XPS to PDF Lite - besplatna aplikacija za konverziju fufn XPS windows formata dokumenta
yED - aplikacija za (polu)automatizirano crtanje raznih vrsta dijagrama