Tomislav Ribičić 07.09.05

Apple je danas predstavio nekoliko hardverskih i softverskih noviteta, a svi su vezani za Appleov najprofitabilniji posao - prodaju i distribuciju glazbe.

Mirsad Sijercic 02.09.05

Sarajevo, 05. Septembar 2005. – Kompjuteri Apple Macintosh prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već deset godina zahvaljujući autorizovanom zastupniku kompaniji Macline d.o.o Sarajevo koja je osnovana 1995. godine. Apple Centar u Sarajevu, dizajniran po Apple-ovim standardima, je prvi takav u regionu gdje će svi zaljubljenici Apple Macintosh računara moći da pronađu najnovije proizvode ove kompanije. Centar će imati i edukativnu i savjetodavnu ulogu te biti okupljačište svih Apple zaljubljenika. Apple Centar u Sarajevu se nalazi u Ulici Obala Maka Dizdara 5 (u zgradi Akademije likovnih umjetnosti).

Pogledajte slike sa otvaranja u galeriji!

Dosta se prašine diže u posljednje vrijeme oko raznih informacija po internetu kako je OS X uspješno pokrenut na nekom od običnih PC složenaca osim na developer hardveru koji je podijelio Apple - što je izvrstan materijal za još jednu anketu!

Dakle u slučaju da u budućnosti bude moguće instalirati "hakiranu" verziju OS X-a koja će raditi na bilo kojem PC/Intel hardveru, da li ćete napustiti skuplji Apple hardver i kupiti si jeftini PC desktop kako bi na njega instalirali takav OS X?

Osobno mi to ne pada na pamet - možda je prije predstavljanja Minija to imalo nekog smisla ljudima koji su željeli jeftinog Macintosha, no danas u PC svijetu ne postoji ništa sličnih dimenzija što može konkurirati Miniju niti cijenom a kamoli ostalim karakteristikama. No da čujemo što kaže narod - pravac na anketu!

Pogledajte mali video (čini mi se da nije Fake, Tigar radi na AMD procesoru). Prije dva mjeseca sam na forumu napisao da će Jabuka biti najrašireniji OS za koju godinu. Ako ovo bude moguće bez nekih hardverskih patcheva, moja pretpostavka nije nemoguća!

Ljetna škola dizajna Motovun 2005, organizirati će se po prvi puta u terminu od 01. do 10.09.2005. godine, sa temom: Metamorfoza grada. Mjesto održavanja je Studijski centar Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Motovun, a organizator je Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Gradom Motovunom i Motovun Film Festivalom.

Davor Pasarić 07.08.05

Pitali smo korisnike Jabučnjaka koji bi ih novi Apple proizvod najviše veselio. Najveći broj (35,8%) vjeruje u provjerene vrijednosti i najradije bi novo računalo bazirano na PowerPC procesoru. Obzirom da je IBM predstavio novu seriju procesora s dvije jezgre možda to i nije nemoguće. Idemo dalje... znajući Apple, mobilni telefon imenovao bi se "iPhone" i vjerojatno bi bio mobitel s najboljim korisničkim sučeljem - 23,1% korisnika priželjkuje takav uređaj. Da li će Apple napraviti toliko riskantan potez i upasti u pretrpano tržište ili će tek licencirati iTunese za mobitele drugim proizvođačima? Mnogo korisnika želi Apple PDA (11,9%). Apple je patentirao uređaj tog tipa, ali tko zna da li i kada će ugledati svjetlo dana. Tek 9% korisnika želi novi Mac s Intel procesorom. Jobsu se ova anketa ne bi svidjela. 8,2% korisnika je sito stalnih promjena i najradije ne bi ništa novo - stav koji se može razumijeti jer tempo razvoja koji diktira današnja informatička tehnologija nije lako pratiti niti profesionalcima. Novi iPod je želja 7,5% korisnika. To je jedina stvar koja je potpuno izvjesna. Novi iPodi dolaze i to vjerojatno skoro. Na zadnjem mjestu želja je tablet-bazirani Mac. 4,5% korisnika misli da bi im takav uređaj olakšao rad. Novi Apple događaj je uskoro u Parizu, želje su ovdje, a neke s ove liste će se sigurno i ostvariti...

Davor Pasarić 03.08.05

Apple je danas objavio miš s više od jedne tipke! Neočekivano? Ne baš, o tome se u Apple krugovima govori već godinama, to je bilo tek pitanje trenutka.

Prije više od dva desetljeća, Apple je nepovratno promijenio informatičku tehnologiju - na tržište je izbacio prvo računalo s neobičnim ulaznim urađajem - mišem. Prve reakcije su bile ismijavanje i smišljanje viceva na Appleov račun. No, nakon pet godina prihvatili su ga i najkonzervativniji. Danas je lakše zamisliti računalo bez tipkovnice nego bez miša.

Godinama je Apple ustrajao na originalnoj eleganciji i intuitivnosti - sve je bilo zamišljeno tako da je potrebna samo jedna tipka. Da takav koncept funkcionira Apple je dokazao u praksi. S druge strane, gomile drugih proizvođača nudile se miševe "za hobotnice". Oni su također pokazali da i takvi uređaji imaju svoje tržište i korisnike kojima višefunkcionalni miš može bit koristan.

Apple je konačno prihvatio taj izazov i osmislio Appleov miš za 21. stoljeće - Moćni miš. Dizajnom je savršen - iako ne toliko lijep kao originalni prozirni Apple Pro Mouse. Funkcionalno je praktičan, a opet nenametljiv s novim opcijama. Nema BlueTooth verzije. Osobno ne volim uređaje koji rade na baterije. Meni žica ne smeta, ali vjerujem da je samo pitanje vremena kada će se ponuditi i BT verzija. Velika novost je kuglica umjesto kotačića - oni koji su ga već probali kažu da je osjećaj sjajan - sada se dokument može pomicati u svih 360 stupnjeva. S obzirom da nema klasičan mikroprekidač, ugradili su mali zvučnik koji brine za auditivnu povratnu informaciju korisniku. Zgodno! Cijena? 50$ nije malo za mišonju, pa čak i ako je moćan, ali oni koji su ga već kupili kažu da vrijedi svakog centa.

Kupujem li ga za sebe? Naravno, jedva čekam da nekome uvalim Microsoft Starck koji sam kupio radi odličnog dizajna, a koji se u praksi pokazao kao vrlo osrednji miš. Dobar potez Apple, a sada nam daj dual-core G5... ;-)

Apple Hrvatska osigurao je opremu za Motovunsku filmsku školu i nagradu za posjetitelje MFF-a - autor najboljeg filma Motovunske filmske škole osvojit će Mac mini.

Tomislav Ribičić 13.07.05

Danas je dan od upgradea.

Upravo je objavljen 10.4.2 update za OS X. Detaljne informacije o novostima i unapređenjima kao i linkove na samostalne "combo" i "delta" installere naći ćete na Appleovim stranicama.

Kao i obično, očekujemo vaše dojmove i iskustva u forumu.

Tomislav Ribičić 12.07.05

Danas je Apple objavio update za iSync (2.1) koji donosi podršku za nove Motorola, Sony Ericsson, Nokia i Panasonic mobilne uređaje. Update kao i obično možete pokupiti putem Software Update aplikacije.

Tomislav Ribičić 11.07.05

Na mailing listi koju pratim netko je prenio zanimljiv način koji koriste dobri ljudi iz OWC-a kako bi provjerili ispravnost CPU upgradea. Oni su naime otkrili da hardware test CD koji se isporučuje sa nekim Macovima ponekad zna pasti na CPU upgradeima iako su oni ispravni.

Bolje rješenje našli su u Chess (Šah) aplikaciji koja se instalira sa sistemom u /Applications direktorij. Za testiranje ispravnosti procesora potrebno je pokrenuti Chess, u postavkama podesiti da Mac igra sam protiv sebe i pustiti ga da odigra 6-7 partija. Ovaj je test dobar jer je procesorski zahtjevan, a nimalo se ne oslanja na diskovni i memorijski podsustav.

Neispravni procesori ili oni koji imaju problema sa hlađenjem navodno padaju nakon 2-3 partije. Sretno! :)

Tomislav Ribičić 05.07.05

Na ovom mjestu možete pronaći zanimljiv pregled razvoja Photoshopovog korisničkog sučelja od verzije 0.63 pa sve do najnovije verzije CS2.

Od svake je verzije moguće pogledati "splash screen", početni radni prostor, ikonu, menije... Zanimljiva stvar za nostalgičare i ljude s viškom vremena. Ovima drugima preporučam da istraže i ostatak sitea.Vikalica™

Zadnja poruka: pred 53 minuta
 • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
 • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
 • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
 • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
 • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
 • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
 • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
 • smayoo: @Air: :D
 • imjasminh: u biti cmd r xD
 • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
 • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO