Davor Pasarić 20.03.22

Unatrag par dana imamo novost na Jabučnjaku koju su neki korisnici primijetili na glavnom izborniku - Voćarnu! Što je Voćarna? To je jednostavna zamjena za Appleov konfigurator Macova složenih po želji korisnika, tzv. BTO (Build to Order) ili CTO (Configure to Order). Osmišljena je da olakša korisnicima odabir nestandardnih konfiguracija hardvera koje se ne mogu kupiti u trgovinama već se moraju posebno naručiti.

U zemljama gdje Apple nije direktno prisutan, poput Hrvatske, prodaja se odvija putem ovlaštenih Apple trgovaca (Apple Authorized Reseller) koji Macove pribavljaju od regionalnog principala. Zato ne postoji lokalizirana Appleova online trgovina u kojoj se može složiti nestandardna konfiguracija. Mala i siromašna tržišta jednostavno nisu isplativa za takvu infrastrukturu.

S obzirom na to da izračun cijene ponekad nije trivijalan, a uvijek traži vremena, mnogi trgovci izbjegavaju takvu pojedinačno prilagođenu prodaju i nude samo standardne Macove. Iako se takva BTO računala duže čekaju (nekada je rok bio 30 do 40 dana, a sada je i preko 60 dana), znamo da je šteta ne kupiti BTO Mac jer često nudi najbolju vrijednost za novac. Takvo računalo može se ugoditi potrebama konkretnog korisnika i time se dobiva optimalan odnos cijene, performansi i dugovječnosti računala.

Voćarna
Voćarna - jednostavna zamjena za BTO (Build to Order) konfigurator Macova

Macovi nisu jeftini, ali vrijede svoje cijene i zato ih se isplati kupovati "na duge staze". Nažalost, mnogi korisnici često odustanu od kupnje BTO konfiguracije jer ne mogu dobiti pravovremenu ponudu, ne mogu lako usporediti cijenu sličnih konfiguracija i na kraju do kupnje ne dođe jer se nikome u lancu "ne da zezati s tim".

To je nedostatak već godinama, ali to je tako u malim zemljama koje su jednostavno preusko tržište da bi veliki Apple u njima poslovao po svojim zapadnim standardima. Nadamo se da će vam Jabučnjak ovim alatom pomoći da lakše odaberete svoj idealan Mac koji će vas služiti godinama.

Kako stvar funkcionira? Ne može jednostavnije; u Voćarni je većina BTO konfiguracija već unaprijed složena, a prikazana cijena je dobivena u dogovoru s ovlaštenim Apple trgovcem. Iako se trudimo da su tehnički podaci i cijene u Voćarni točni, shvatite tu informaciju "okvirno", a precizan podatak dobit ćete u trenutku traženja formalne ponude od ovlaštenog Apple trgovca.

Voćarna
"Halo Bing, kako brat? Uhićen u PC trgovini? Nikad na zelenu granu!
Treba li ti najskuplji mogući Mac Studio? 20 komada! Cijena? Sitnica!" :)

Kako smo već dobili par pitanja korisnika, evo odmah i odgovora, tzv. FAQ! :)

"Jesu li u Voćarni sve moguće BTO konfiguracije?" - Nisu! Kombinacija je previše, bilo bi nepregledno, a i korisnici uglavnom traže iste BTO konfiguracije jer, očigledno, svi rješavaju slično "usko grlo" nekog računala. Unesene su konfiguracije koje su korisnici već kupili ili one za koje mislimo da imaju smisla. Naravno, ako tražite nešto što nije izlistano, možete zatražiti da se unese i takva konfiguracija - samo odaberite najbližu moguću kombinaciju i u komentar upišite što vam treba. Pokušat ćemo agilno dodati nove konfiguracije kada se pokaže potreba.

"Zašto u Voćarni nema nekih modela koji su inače u Appleovoj ponudi?" - Kako bi se reklo "to je feature, a ne bug". Naime, ako neki modeli nisu uneseni to shvatite kao preporuku da ih zaobiđete. Npr. sada kupiti Mac Pro toranj zasnovan na Intel arhitekturi bila bi skupa kupovina u krivo vrijeme. Naravno, ako nešto baš jako želite jer imate specifičnu potrebu, uvijek možete zatražiti informaciju.

"Hoće li u Voćarni biti i tzv. 'refurbished' Macova?" - Za sada ne. Takvi "obnovljeni" Macovi su specifičnost velikih Appleovih tržišta i kod nas nikada nisu bili u ponudi. Možda ponekad uvrstimo neke polovne konfiguracije, ako su specifične i visoke vrijednosti.

"Mogu li se u Voćarni provjeriti i cijene standardnih konfiguracija?" - Ovog trena ne, ali razmišljamo dodati one konfiguracije koje ima smisla preporučiti. Računala koja su u osnovnoj konfiguraciji rubno upotrebljiva, neće biti uvrštena. To je npr. bio slučaj s MacBook Air serijama sa samo 128 GB SSD pohrane što je bio ograničavajuć kapacitet čak i za osnovno uredsko korištenje.

"Nisam sklon u online obrasce upisivati svoj email, hoću li doći na kakvu spam listu?" - Nećete! Ako ste štreberski paranoični i strahujete za svoje osobne podatke - možete mirno spavati! Tko je s nama od osnutka Jabučnjaka zna da već 19 godina o tome brinemo bez greške. Nikada nijedan osobni podatak nije bio ustupljen prodavačima internetskih oglasa, raznim spammerima, za naporne newsletter liste i slično. Podaci korisnika koji se upišu u obrasce ne čuvaju se i automatizirano se prosljeđuju u obliku email poruke ovlaštenom Apple trgovcu, tvrtki Kreativni odjel d.o.o. Podatke ne obrađujemo i ne pohranjujemo. Poslani podaci neće biti dodani na newsletter listu Jabučnjaka ili neke druge strane.

Sretan vam odabir vašeg BTO Macintosha iz snova! :)

 

Komentari  

smayoo
+1 21-03-2022 | 05:52
Ako ništa drugo, Macovi su znatno pojeftiniji, ako im cijenu promatramo izraženu u litrama diesela. Pravi je trenutak za kupnju! :P ;)
rusty
+1 21-03-2022 | 08:35
Baš cool!
dpasaric
21-03-2022 | 09:50
Ako nekome padne na pamet neka konfiguracija koja mu je zanimljiva, a da nije unesena, napišite mi ovdje, pa ćemo dodati! :)
Borisone
21-03-2022 | 10:11
Mene više zanima kako inače ozbiljna poduzeća nabavljaju ovakvu opremu.
Relativno kratko jamstvo (godina dana), a amortizacija barem 4-5 godina jer se očekuje eksploatacijski vijek od bar 5 godina. Kako se štite od bijesnih troškova popravka?
Recimo, nabavi se jedan Mac Studio koji dođe oko 40k Kuna. I desi se kvar u trećoj godini. Mora na servis, a procjena je par tjedana čekanja i moguća zamjena skoro svega jer ... SoC.
dpasaric
21-03-2022 | 13:26
Borisone - odgovor je zapravo trivijalan: Macovi su zaista toliko pouzdani da to nije problem. To govorim iz mog iskustva - jer opremali smo firme i škole, čitave učionice Macova (a to su valjda najzahtjevniji uvjeti rada - u školi), i gotovo nikada nije bilo problema. Možda na stotinu računala nakon par godina nekome krepa napajanje i to je uglavnom to.

Kada firme uzimaju neke veće količine, ponudi se produženo jamstvo (ne AppleCare jer toga nema koda nas, ali postoji neki supstitut), ali prodali smo ih nula! Zašto? Jer firme koje uzimaju Macove (obično veći arhitektonski uredi) znaju koliko je hardver pozudan i ne žele trošiti na dodatno osiguranje jer imaju dobra iskustva.

Također, treba uzeti u obzir i da Apple često donese "Extended Warranty" programe za slučajeve kada se ustanove neke tvorničke greške koje se pojave nakon isteka jamstva. Toga je bilo i uvijek sve bilo riješeno na zadovoljstvo kupca, čak i tri godine nakon kupnje.
Pčelica
22-03-2022 | 21:46
Koja je inace prednost kupiti ovdje u HR mac ili u Trstu? Gledajuci neto cijenu bilo kojeg uređaja bez poreza to je redovno povoljnije.
dpasaric
22-03-2022 | 22:57
Pčelice - u pravu si, za fizičke osobe često je zaista isplativije kupiti Mac u Italiji ili Austriji, pogotovo ako se ide preko granice iz više razloga. No, ima u tu par kvaka...

Najveća "kvaka" je ta da se vani ne može kupiti Mac s hrvatskom tipkovnicom, a talijanska ili njemačka nisu baš neka sreća. Onda je najbolje ići na kompromis, pa tražiti englesku, ali tada treba zatražiti od trgovca da posebno naruči željeni model s International English tipkovnicom, sve to platiti i čekati da dođe, znači to su već dva putovanja. Dakle, to prije svega ima smisla za modele koji dolaze bez tipkovnice, pa se to kasnije dokupi u Hrvatskoj. Problem s tipkovnicama je što su Appleove izuzetno skupe, tako da razliku u cijeni pojede cijena tipkovnice. Ako se radi o prijenosnicima, onda je zamjena tipkovnice na novim modelima potpuno neisplativa jer se ne može promijeniti samo tipkovnica, već cijeli gornja oplata računala, a to je onda trošak od preko dvije tisuće kuna.

Za pravne osobe je drugačija priča; osim iste kvake s tipkovnicom, za većinu koja kupuje kao d.o.o. je jednostavnije uzeti kod nas i dobiti R1 račun, pa se PDV prebije i cijena bude cool. Ako se kupuje kao tvrtka kod trgovaca vani, tu često bude komplikacija tako da tvrtke to u pravilu zaobilaze, pogotovo malene koje da bi prebile porez moraju imati VIES VAT number validation. No, postoji i veći problem - tvrtka vani ne može kupiti Mac od ovlaštenog trgovca jer svaki Apple Authorized Reseller ima potpisan ugovor da ne smije prodavati Apple hardver van granica svoje države (a to se vidi ako izdaju račun na tvrtku, a ne na fizičku osobu koja je posjetila trgovinu). Naravno, postoje preprodavači ili trgovački centri koji imaju Macove u ponudi, ali su toliko veliki da pojedinačni trgovci niti sami ne znaju procedure i što im je dozvoljeno, pa takvi znaju prodati Mac i za izvoz, a zapravo ne bi smjeli. Npr. mi ovdje ne smijemo prodati Mac tvrtki u Sloveniju ili BiH, to je "breach of contract" i gubi se licenca. Tako da hrvatske tvrtke u pravilu kupuju Macove u Hrvatskoj jer sve drugo nije vrijedno zezancije.
Daddo
+1 24-03-2022 | 14:43
Što konkretno bi me trebalo ponukati da BTO (ili CTO kako god ga odlučili zvati) stroj kao fizička osoba naručim od preprodavača u HR?

Što mi ovlašteni preprodavač jamči?

Ono što su činjenice da preprodavač nije:

1. Nije ovlašteni serviser.
2. Ne pruža postprodajnu podršku niti ima/može nabaviti dijelove koje sam ne mogu.
3. Osim iskustva u korištenju, koje je ako je prodavač upitno/irelevan tno i pitanje je koliko je u stanju prepoznati moje potrebe kao kupca.

Sve i da mi cijena ne igra nikakvu ulogu i da je ista u Sloveniji kao i u HR (a nije), koji je konkretan benefit osim fizičkih kvačica na tipkama ako kupujem prijenosnik?
dpasaric
24-03-2022 | 20:22
1. Rijetko su ovlašteni trgovci i ovlašteni serviseri, obično samo Apple Premium Reseller ima i servis, ali to je zapravo nebitno. U svakoj zemlji popravke obavlja Apple Authorized Service, u Hrvatskoj su tri ovlaštena. Jamstvo se ostvaruje u svakom ovlaštenom servisu - bez obzira gdje je računalo kupljeno.

2. Rekao bih da to ne stoji; to jako ovisi od trgovca do trgovca. Naravno da nekakva velika trgovina koja prodaje Macove uz tisuće drugih proizvoda ne može biti specijalizirana niti pružiti kvalitetnu stručnu podršku za Mac kada joj osoblje većinu vremena prodaje PC i Android hardver. S druge strane, mali trgovci koji su specijalizirani samo za Apple, često pružaju odličnu podršku i kupci to prepoznaju i vraćaju im se. Evo primjer od jučer: uleti stariji gospodin s Jabučnjaka (prepoznat će se) sa suprugom i zamoli imam li vremena podesiti na iPadu neke postavke koji oni ne razumiju, a imaju problem s notifikacijama. Odrađeno u 10 minuta. Kako bi on to napravio da je iPad kupio par € jeftinije u Trstu?

3. Stručnjak, pogotovo oni s Appleovim certifikatima, su u tome itekako dobri. Tu treba slušati iskustva drugih kupaca, dobar glas se daleko čuje. Benefit je velik za neiskusne korisnike, a malen za stare Mac "iskusnjare" - koji ionako sve znaju sami i ne trebaju nikakvu pomoć.

Neiskusan korisnik, ako dođe kod kvalitetnog trgovca, može dobiti kvalitetan savjet i naručiti BTO računalo taman prema svojim potrebama. Možda mu je važnije dobiti točno ono što mu treba, nego li ga smeta "kvaka" da mora duže čekati isporuku. A danas, kada se i obični modeli čekaju mjesecima čak i rok isporuke ne čini neku razliku.

Nećeš kod svakog Apple trgovca imati certificiranog stručnjaka. Zato postoji konkurencija i ljudi biraju one koji su stručni i njima se vraćaju. I da, postoje uvjeti, ali ovise o tipu prodajnog mjesta, kod velike "supermarket" stil prodaje su ti uvjeti minimalni. Tako da u velikim trgovinama ne možeš očekivati najbolji uslugu po tom pitanju.

Stručnjaci su nužni, ili ako ne nužni, barem vrlo korisni. Evo, da nema Apple stručnjaka ne bismo sada o tome raspravljali ovdje na Jabučnjaku, nego bi pisao u nekoj Facebook grupi ili na Forum.hr. ;)
smayoo
+1 26-03-2022 | 09:28
Promatraš stvari iz perspektive osobe koja se dobro razumije u računala. Pretpostavljaš da CTO Mac kupuju samo takve osobe, a zapravo ih češće kupuju ljudi koji se ne razumiju u računala, nego samo znaju što žele. Kao kad kupuješ auto (usporedba je sasvim primjerena). Znati kakav auto želiš, odnosno kakav auto ti treba - ne znači automatski znati sve o autima i imati odgovor na 20 potpitanja.

Kupac odabire što mu se isplati prema vlastitim preferencijama. I kod mene isto tako. U mom slučaju, kad mi netko zaplače da su moji projekti skupi, ja mu sam kažem "Evo ti Perin broj, Pero radi jeftine projekte.".

U tom kontekstu, tebi se (prema tvojim vlastitim riječima) ne isplati kupiti Mac (ili išta drugo od računalnog hardvera) u Hrvatskoj. Ni meni se ne isplati kupiti Mac kod bilo kojeg ovlaštenog preprodavača, ali mi ga se isplati kupiti kod Davora, bez obzira što nisam kupac koji mora ići k njemu da mi podesi notifikacije. :) Zašto? Jer sam ja uvijek spreman platiti kvalitetnu postprodajnu podršku. Zato mi se isplati kod takvog trgovca kupiti bilo što za što mi postprodajna podrška može trebati. Auto, ručni alat, dizalica topline... Za burek, parizer, cipele, gaće ili pidžamu - ne. :)
dpasaric
26-03-2022 | 16:04
Moje je mišljenje da kvalitetan trgovac mora biti stručnjak. Kompleksan proizvod kao što je računalo se ne može prodavati kao krumpir. Mislim, može, ali mnogima koji nisu stručnjaci to ne odgovara. Zato i pričam kao stručnjak, jer to zaista i jesam - to je barem domena u kojoj ne moram biti lažno skroman. Čak i formalno gledano, ne znam niti sam koliko Appleovih certifikata sam nakupio sve ove godine.

Ako netko točno zna što kupuje i ne treba mu podrška stručnjaka, onda se može zaključiti da je kupac i sam stručnjak, a takvima onda ne treba podrška. Odu i kupe gdje je najjeftinije.

Reći ću iz mog, gotovo dvo-desetljetno g, iskustva da u praksi većina ljudi to ne gleda tako, iako se može reći da su stručnjaci. Kada netko više nije "mulac" sve više gleda na svoju komociju, a sve manje na to da uštedi par stotina kuna. Isto tako, imam mnogo primjera gdje me ljudi nisu poslušali, pa su kupili Mac protiv moje preporuke "jer znaju oni da im je to dovoljno". Svi odreda su kasnije priznali da su se zeznuli, ali baš svi.

Neće jedan arhitekt, koji radi velike projekte (a možda Mac koristi i desetljećima), imati vremena istraživati sve moguće finese - a uvijek ih ima i mogu neinformiranog kupca odvesti u slijepu ulicu. Takav kupac će se obratiti stručnjaku koji zna svaki detalj i koji ima "živo" iskustvo što je dobro, a što nije. Npr. 95% trgovaca kod nas nije znalo kupcima reći da je Fusion Drive na ulazim iMac modelima bio "obogaljen" jer to nigdje ne piše u dokumentaciji. Tko je došao kod mene sigurno nije kupio taj model. U svakom slučaju, treba li nekome stručni trgovac ili ne - to je stvar osobnog izbora. Prednost kupovine kod stručnjaka je u tome da možeš dobiti kvalitetan savjet i vjerojatno uštedjeti tako što nećeš kupiti lošu seriju ili nešto što ti ne treba - ili suprotno, kupiti potkapacitirano računalo.
Pčelica
30-03-2022 | 13:47
Ok je za laptope, tipkovnice zbog kvačica, + kasnija podrška na domaćem jeziku ako nekome treba, jasno je da razlika u porezu igra ulogu da je skuplje za fizičku osobu
Ali bilo koju drugu skuplji komad opreme na firmu, VAT broj i kupovanje bilo gdje nebi trebalo biti problem bilo kojoj ozbiljnijoj firmi

Recimo, neto na firmu cca 28.750 kn
https://www.apple.com/it/shop/buy-mac/mac-studio/cpu-20-core-gpu-48-core-neural-engine-32-core-64gb-di-memoria-1tb

ili kod nas 31,100 kn ... cca 8% skuplje od Trsta u neto iznosu
https://istyle.hr/mac-studio-apple-m1-ultra-chip-with-20-core-cpu-and-48-core-gpu-1tb-ze-hr.html

Što kod nas nisu trgovci plaćeni preko rabata od applea za prodanu opremu nego sami slažu cijene, tj. nadodaju proviziju ?
dpasaric
30-03-2022 | 17:59
Pčelice, Apple nije kod nas prisutan kao sama korporacija Apple, već putem zastupnika za jugoistočnu Europu, a to je tvrtka Apcom sa sjedištem u Budimpešti. Oni donose "službene preporučene cijene" i to su cijene koje možeš vidjeti kod iStylea u Zagrebu i većine drugih ovlaštenih trgovaca.

Mali regionalni trgovci ne samo da ne dižu neku svoju ekstra proviziju već dapače, često otkidaju od svog rabata kako bi netko kupio kod njih nešto povoljnije od cijene kod Premium Resellera u Zagrebu.

Naravno da će u Trstu biti jeftinije za fizičku osobu, ali kažem ti gdje je kvaka za pravnu osobu - svaki Apple Authorized Reseller po ugovoru ne smije prodavati robu van zone koju je dogovorio s Appleom inače je to "breach of contract". Kada se prodaje fizičkoj osobi to se ne može kontrolirati, ali ako se izdaje račun na pravnu osobu koja je van države za koju neki trgovac ima ugovor, onda to završi tako na kraju trgovac ipak ne isporuči robu jer mu nije milo radi stotinjak eura izgubiti licencu i samo te uputi na tvog lokalnog reselllera. Praksa je pokazala da ima nekih koji to krše, ali većina ozbiljnih ipak ne.
supermac
+1 06-04-2022 | 07:40
Davore, u voćarni nema Mac Pro 7,1 modela :-)
dpasaric
+1 06-04-2022 | 09:44
Tako je, a nema ih namjerno - jer to nije stroj koji mogu od srca preporučiti da se kupi kao nov. Mac Pro 7,1 može sada biti odlična polovna kupovina ako se nađe po dobroj cijeni! A za to imamo naš Oglasnik na Jabučnjaku i siguran sam da će ih tamo biti sve više! ;)

Ja bih bio jako zadovoljan jednim 7,1 samo da mi naleti neki pristojne cijene i da se uklapa u moje potrebe. :)
arhitekt
+1 18-04-2022 | 14:39
----Što konkretno bi me trebalo ponukati da BTO (ili CTO kako god ga odlučili zvati) stroj kao fizička osoba naručim od preprodavača u HR?

-----Što mi ovlašteni preprodavač jamči?

-----Ono što su činjenice da preprodavač nije:

------1. Nije ovlašteni serviser.

Zasto smatras da trgovac mora bit i ovlasteni serviser??
Prouci kako Apple funckionira po tom pitanju....

------2. Ne pruža postprodajnu podršku niti ima/može nabaviti dijelove koje sam ne mogu.

Koje to " djelove" bi ti kao "kupac" imao potrebu kupovati ? Apple ducani nisu HGspot ducan za sastavljanje PC kanti...

Zasto smatras da bi Apple trgovac trebao biti HGSpot ducan...
Prouci malo kako stvari sa Appleom funkcioniraju...

------3. Osim iskustva u korištenju, koje je ako je prodavač upitno/irelevan tno i pitanje je koliko je u stanju prepoznati moje potrebe kao kupca.

Koje to "'potrebe" imas da ih u globalu trenutno ijedan mac ne bi mogao ispuniti..??
Budi precizan prilikom postavljanja pitanja... generaliziranje nigdje ne vodi...

Pozz
jura22
05-05-2022 | 20:53
Razlika u cijeni je mala u RH ako se ceka neki popust.
U RH mozemo kupiti i na rate.
Vani se isplate kupiti modeli koji se više ne proizvode, a ima ih novih. Sve pada u vodu kod prijeloma procesora na M modele.
Ja sam sve svoje kupio u RH.
andy
+1 07-06-2022 | 14:29
koliko bih dugo čekao ovo? https://jabucnjak.kreativni.hr/macbook-pro-14-m1-pro/ i ima li šanse za US tipkovnicom? thanks!
dpasaric
13-07-2022 | 06:38
Vjerojatno bi čekao 40 do 60 dana, tako je do sada bilo u većini slučajeva, ali uz Appleovu ogradu da "ništa ne obećajemo", a imali smo slučajeva gdje se za neke jače modele čekalo i 120 dana. Ovaj je relativno jednostavan i nema neke ekstremne komponente, pa očekujem da bi mogao doći unutar mjesec-dva.
supermac
+1 24-07-2022 | 20:13
Da uletim u temu i nadam se, da mi nećete zamjeriti.

Imam na dohvat ruke:

Mac Pro 7,1 (razne konfiguracije)
Mac Studio M1 Max
I ostalo sa M1... MacBook Pro, iPad,... A i starije Xeon-e (6,1/5,1/3,1/1, 1) i iCore mašine. Na zalihi čak i nekoliko PowerMac G5 legendaraca :-o

Bez PDV-a za firme registrirane u EU.

Tako se kod mene ne čeka 40-60 dana, nego 3-7, za specijalne kofiguracije (7,1/M1 studio) malo više, otprilike 10-14 dana.

Mašine mogu biti nove ili rabljene, open-box/demo modeli. Stariji naravno nisu novi ili demo :-) Ima i B klase (jeftinije, sa kojom ogrebotinom); C (veće oštečenje); D (za rezervne dijelove).
dpasaric
08-08-2022 | 14:04
Evo, uneseni su i novi MacBook Air M2 BTO modeli, onih par za koje se čini da konfiguracije imaju smisla! :)

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 9 minuta
 • zoranowsky: ponekad je mrtav-hladan, nekad se malo zagrije, ne uzimam mu za zlo...
 • Ender: takodje iPhone X, bat je na 75%, isto nisam primetio da se greje. e da, obadva jos nisu na najnovijem iOS.
 • Ender: iPhone Xr, nisam primetio da se greje, bat je na 83%.
 • ivan.hirsi: jel se zagrijava mob pri koristenju? meni je mob isto odlican, samo pokusavam pronaci jel dolazi do zagrijavanja brzog zbog zdravlja baterije
 • zoranowsky: Imam ja X, baterija je na 77%, mijenjati ću bateriju, mob je skroz ok još uvijek
 • ivan.hirsi: cisto da mi se lakse odluciti na novi mob ili zamjenu baterije
 • ivan.hirsi: pozdrav, koristi li tko iphone xs jos s original baterijom da je slicna mojoj na oko 75% zdravlja i da se dosta zagrijava mob, jel moguce da je zbog toga ili je procesor vec dotrajao za danasnjciu softwarea
 • Dijete: Ne trebas bit zabrinut… moze on i vise bez da spusta takt… navodno ide do 96 stupnjeva bez throttlanja)
 • Krehacro: Trebam li biti zabrinut ako Air M1 dok analiziram pjesme za DJ program diže temp na 83C...ne šteti laptopu ?Nemoze crknut?
 • Miro Spiro: Hvala @rusty
 • rusty: @Miro, nije ;) Prijavi se na nagradnu igru koju održavam 31.03. Prijave završavaju danas u ponoć. [link]
 • Miro Spiro: Koliko je pametno kupiti polovan QNap TS 470 Pro?
 • big_mac: Prebacim sve sa starog ajfona direktno na novi.Opcija set as new mi je užasna jer onda moram sve zivo ponovno podešavati a ima toga jako puno.
 • jura22: Ne znam što radiš kada kupiš novi telefon. Ja svaki postavim "od nule" i ne vućem nikakav backup. Meni su najvažniji kontakti kji su u oblaku, a za ostalo mi i nije važno (pozicije u igricama i takve stvari).
 • big_mac: Hvala na prijedlozima. @jura22 Joj to mi je bas tlaka i htio sam izbjeći pod svaku cijenu.Sad uskoro izlazi ios 16.4 pa cur ajde pričekati u nadi možda apdejt riješi problem.
 • drlovric: Pa ako je telefon nov, logicno i normalno je da prvih nekoliko dana vise koristi bateriju jer indeksira masu stvari. Ne bi to mene puno brinulo :)
 • jura22: Tu imaš malo o tome. [link]
 • jura22: Kada telefon guta bateriju, meni je pomoglo da ga postavim kao novi telefon (ono, kao da ga misliš prodati). Trebao bi sve pogasiti i pustiti ga preko noći, pa ako ne guta, onda paliti dio po dio. Ovo je naporno, ali učinkovito.
 • smayoo: Piši u forum
 • big_mac: Ima li netko slican problem?
 • big_mac: Pozdrav kupio sam novi iphone 14 pro max,ios 16.3.1 Sve je bilo super 2 ddana a onda odjednom nakon skidanja s punjaca krecu problemi sa baterijom.Znaci na ocigled postotak pada,cak i u sleepu svakih 20ak minuta padne 1%.Pokusao sam hard reset,reset postavki ali i dalje isto.
 • jura22: Danas je nekadasnji kviz spao na niske grane, trebo se zvati: “Tko zeli biti stopedesettisucas?” Poostre pitanja i daju milju za sve odgovore.
 • m@xym: @Gjuroo, Eeee.... da... fascinantno je to kako su dvije konjekso guzice iz doba Rimskog carstva zapravo odredile širinu SRB raketa na Space Shuttle-u 2000. godina kasnije.
 • Gjuroo: Sve je to mal sim, mal tam. K'o što je konjska guzica odredila širinu tračnica :) Svejedno mislim da je pitanje u Milijunašu krivo postavljeno.
 • m@xym: Hvala smayoo, pronašao sam to kada sam pročitao Gjuroo-v odogovor. Nisam znao da postoji metrička i imperijalna konjska snaga.
 • smayoo: [link]
 • m@xym: Hvala na odgovoru Gjuro. Nisam znao da postoje dvije različite definicije konjske snage.
 • smayoo: Kakve veze uopće ima? "Konjske snage" je jedna prilično odokativna mjerna jedinica. Još prije 70 godina, svaka je veća zemlja Europe imala svoju i razlike su bile čak i značajno veće od ovog. Poanta pitanja bila je otprilike znati odnos.
 • Gjuroo: 100 *metričkih* KS je 73.5 kW. Mehaničkih je 74.5. No, mislim da u pitanju to nije bilo specificirano.
 • m@xym: Lik je svejedno krivo odgovorio jer nije znao pa je pitao publiku.
 • m@xym: U Milijunašu stavili krivu vrijednost za 100 KS u KW (73.5 umjesto 74.5). Nije ni HTV što je nekad bio.
 • drpongrac23: Krehacro - što konkretno znači "preskupo", u slučaju da je nešto pouzdano, kvalitetno i da ti na kraju krajeva treba?
 • m@xym: Pa kad već imaš LaCie, čemu razbijat glavu, Napravi još jedan backup na bilo koji drugi medij pogodan za arhiviranje khmm.... podataka... i mirna Bosna. Mala je vjerojatnost da će ti oba dva backupa riknuti u isto vrijeme. Samo se moraš prisiliti da ih periodično provjeravaš da li su su "podaci" čitljivi.
 • Krehacro: Imam laice...al mi treba jos jedan ...backup...lacie mi je preksup haahha
 • smayoo: SanDisk?
 • andy: @krehacro samsung i transcend me jedino još nisu razočarali
 • m@xym: Možeš mislit koliko Wolt Hrvatska razvija aplikaciju. A agregatori sami sebe angažiraju i onda diktiraju sirotinji šta im je raditi.
 • Riba: Pa nije li?
 • m@xym: Kaže direktor Wolt-a Hrvatska, da je njihov core-bussines razvoj aplikacije!!!?
 • Bertone: A to se sad tak zove :D
 • Krehacro: Muzika ...nekih 4 TB hahaha
 • m@xym: Nije bitna toliko marka, nego broj različitih medija na kojima te podatke misliš čuvati( koji bi trebao ovisiti o tome koliko su ti važni ti podaci)
 • Krehacro: Koju marku externe memorije koristite za podatke
 • drlovric: [link]
 • JOHN: i meni se tako čini.....
 • m@xym: vjerojatno će jedino update ios-a riješiti problem
 • JOHN: Otvori uvodni prozor sa logom paypala i odmah se sruši. Napravio offload, pa brisao, pa ponovno instalirao, pa resetirao uređaj. Znači ne reagira na ništa....
 • m@xym: @JOHN, Kako ti točno "ne radi"? Ne otvara aplikaciju? Otvori aplikaciju pa je odmah zatvori? Otvori aplikaciju ali u njoj ništa ne možeš raditi? Jesi li probao ono standardno, obrsati app pa ga ponovo povući sa store-a?
 • marioart: paypal app sluzi tome da se koriste usluge paypala bez ucitavanja web appa u browseru :)
 • JOHN: Neki prodavatelji nude plaćanje putem kartica(ostavljwnje podataka o kartici mi nikada nije bila opcija), putem paypala ili nekih dtugih žnjbd posrednika. Ebay racimo neko vrijeme nudi plaćanje preko apple pay i to sam baš pred mjesc dana koristio i usput shvatio da mi paypal app ne radi

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO