Kako povećati rezoluciju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako povećati rezoluciju

10.07.2023 | 13:33
Imam fotografiju čija je rezolucija mala, a iskoristio bih je za naslovnu stranu knjige formata 135x215 mm. Ima li šanse da na neki način povećam rezoluciju do minimuma koji bi prošao u štampariji?
Pada mi napamet da fotografiju izrdaim kod fotografa i onda skeniram na 300 dpi. Da li bi to pomoglo?
Prilozi:
10.07.2023 | 13:41
Trenutno je 7x13cm na 250... resizaj ju na format na koji trebas pa vidi kak izgleda na 100%
10.07.2023 | 14:31
Kada je ubacim u InDesign na određenu veličinu u Inffo imam efektivnih 122 dpi. Premalo.

Tito kaže:
Trenutno je 7x13cm na 250... resizaj ju na format na koji trebas pa vidi kak izgleda na 100%
10.07.2023 | 15:10
Za resizanje koristi photoshop...
10.07.2023 | 15:42
Danas imaš gomilu plaćenih i neplaćenih servisa koji povećavaju slike pomoću AI-a.

Ovdje imaš aplikacijicu koju skineš, pa povećavaš...
www.upscayl.org
Nisam je još isprobao, pa ne mogu reći koje je kvaliteta.

Ovdje imaš online servis gdje uploadaš sliku, pričekaš neko vrijeme (zavisno od zauzetosti servrera) i dobiješ povećanu sliku za download:
dgb.lol/ai-image-upscaler

Za oba ova servisa imaš i tutorijale na YouTubeu, pa malo prouči. To su kratki tutoriali.

Poslije povećanja slike svakako provjeri jel sve na svom mjestu ili trebaš još nešto doraditi. AI je dobar, ali nije savršen.
10.07.2023 | 15:49
Amater sam u photoshopu, ali ako je samo resize, pošalji sliku, probati ću povećati (ako je za korice, vjerujem da nije tajna).
10.07.2023 | 18:40
A šta dobijem ako sliku izradim kod fotografa i onda je skeniram? Dobijem 300 dpi, ali kakvog kvaliteta. Valjda bi moralo biti dobro.

Gjuroo kaže:
Danas imaš gomilu plaćenih i neplaćenih servisa koji povećavaju slike pomoću AI-a.

Ovdje imaš aplikacijicu koju skineš, pa povećavaš...
www.upscayl.org
Nisam je još isprobao, pa ne mogu reći koje je kvaliteta.

Ovdje imaš online servis gdje uploadaš sliku, pričekaš neko vrijeme (zavisno od zauzetosti servrera) i dobiješ povećanu sliku za download:
dgb.lol/ai-image-upscaler

Za oba ova servisa imaš i tutorijale na YouTubeu, pa malo prouči. To su kratki tutoriali.

Poslije povećanja slike svakako provjeri jel sve na svom mjestu ili trebaš još nešto doraditi. AI je dobar, ali nije savršen.
10.07.2023 | 19:06
Izradom (printanjem) slike kod fotografa ćeš je samo pretvorit iz digitalnog u analogni format (i posljedično, izgubit na kvaliteti), s time da rezolucija ostaje ista, a skeniranjem isprintane slike ćeš istu ponovo iz analognog pretvoriti u digitalni format i time dodatno izgubiti na kvaliteti.

Ne postoji čarobni štapić (način) kojim od manje uređenih informacija možeš dobiti više uređenih informacija, jer se to protivi poznatim zakonima fizike (entropija).
10.07.2023 | 19:19
Laki kaže:
A šta dobijem ako sliku izradim kod fotografa i onda je skeniram? Dobijem 300 dpi, ali kakvog kvaliteta. Valjda bi moralo biti dobro.

Zavisi što imaš kao original, a ti imaš sliku u digitalnom formatu u maloj rezoluciji, kako si i naveo.
Ako to fotografiraš... Prvo je pitanje što i kako misliš fotografirati.
Ako isprintaš, pa fotografiraš, pa razvijaš fotku, pa skeniraš... Ne znam koliko kvalitetan ti treba biti isprint da bi dobio prihvatljivu kvalitetu.
Ako fotografiraš s ekrana, to je valjda još gore nego da je sirovo i brutalno povećaš u Photoshopu.

Da ne pričamo o tome koliko vremena ćeš na to potrošiti, a nisi siguran da je to pravi put. Ja sam siguran da to nije pravi put i da takvo što ne bih nikada radio niti preporučio u profesionalnom radu.
Dakako, dosta zavisi i od toga što je doista ta slika koju želiš staviti na naslovnicu. Ako je to neka fotografija prirode, na internetu nađi sličnu fotografiju dovoljne kvalitete. Ako je neka ilustracija... Ne znam... Kontaktiraj ilustratora da ti pošalje sliku u boljoj rezoliciji. Vjerojatno uz neku nadoknadu. Ako je clip-art, precrtaj to ponovo u nekom vektorskom programu.

Već si mogao isprobati ove dvije mogućnosti koje sam ti naveo, pa vidjeti je li ti kvaliteta zadovoljavajuća.
Ono, uploadaš sliku, klikneš "NAPRAVI!" i za par minuta imaš rezultat.

Ako ti je to strano, šibni sliku na forum ili na gjuroo[at]gmail.com, pa ću ti ja to odraditi.
Ne želim omalovažiti Zdravca, ali on se deklarirao kao amater, a ovome ne bi trebalo pristupati amaterski.
10.07.2023 | 19:49
Na kraju dana uvijek pistoji i opcija da se smanji knjiga
10.07.2023 | 19:53
m@xym kaže:
Izradom (printanjem) slike kod fotografa ćeš je samo pretvorit iz digitalnog u analogni format (i posljedično, izgubit na kvaliteti), s time da rezolucija ostaje ista, a skeniranjem isprintane slike ćeš istu ponovo iz analognog pretvoriti u digitalni format i time dodatno izgubiti na kvaliteti.

Ne postoji čarobni štapić (način) kojim od manje uređenih informacija možeš dobiti više uređenih informacija, jer se to protivi poznatim zakonima fizike (entropija).

Ovo je najbolje objasnjenje da to bas i ne moze kao sto si mislio.
Svaka konverzija moze samo da degradira kvalitet polaznih informacija.
10.07.2023 | 20:29
drlovric kaže:
Na kraju dana uvijek pistoji i opcija da se smanji knjiga

Aj kvragu... oplakah od smijeha...
10.07.2023 | 20:32
Apple. Think different.
10.07.2023 | 20:37
Slika je sa Pinteresa. Da li se ona nekako može dobiti od nekoga u visokoj rezoluciji?

Gjuroo kaže:
Laki kaže:

Zavisi što imaš kao original, a ti imaš sliku u digitalnom formatu u maloj rezoluciji, kako si i naveo.
Ako to fotografiraš... Prvo je pitanje što i kako misliš fotografirati.
Ako isprintaš, pa fotografiraš, pa razvijaš fotku, pa skeniraš... Ne znam koliko kvalitetan ti treba biti isprint da bi dobio prihvatljivu kvalitetu.
Ako fotografiraš s ekrana, to je valjda još gore nego da je sirovo i brutalno povećaš u Photoshopu.

Da ne pričamo o tome koliko vremena ćeš na to potrošiti, a nisi siguran da je to pravi put. Ja sam siguran da to nije pravi put i da takvo što ne bih nikada radio niti preporučio u profesionalnom radu.
Dakako, dosta zavisi i od toga što je doista ta slika koju želiš staviti na naslovnicu. Ako je to neka fotografija prirode, na internetu nađi sličnu fotografiju dovoljne kvalitete. Ako je neka ilustracija... Ne znam... Kontaktiraj ilustratora da ti pošalje sliku u boljoj rezoliciji. Vjerojatno uz neku nadoknadu. Ako je clip-art, precrtaj to ponovo u nekom vektorskom programu.

Već si mogao isprobati ove dvije mogućnosti koje sam ti naveo, pa vidjeti je li ti kvaliteta zadovoljavajuća.
Ono, uploadaš sliku, klikneš "NAPRAVI!" i za par minuta imaš rezultat.

Ako ti je to strano, šibni sliku na forum ili na gjuroo[at]gmail.com, pa ću ti ja to odraditi.
Ne želim omalovažiti Zdravca, ali on se deklarirao kao amater, a ovome ne bi trebalo pristupati amaterski.
  • Dijete
  • Posjetitelj
10.07.2023 | 21:25
Laki kaže:
Slika je sa Pinteresa. Da li se ona nekako može dobiti od nekoga u visokoj rezoluciji?

Pitaj autora slike za dozvolu koristenja iste za naslovnicu knjige pa ga usput pitaj da li ima verziju u odgovarajucoj rezoluciji.
10.07.2023 | 21:53
Laki kaže:

To samo autor zna, a čini mi se da nema šanse da ga pronađeš.
Ta slika je već toliko korištena po internetu, ali Google image search ne daje nikakve rezultate u pretrazi. Ne znam kako bi se moglo ući u trag autoru.

Poslao sam ti par mailova, pa vidi ima li ti što od toga smisla.
11.07.2023 | 08:59
Generalno načelo bi bilo da se za naslovnice nečega što nije tek učenički seminarski rad, nego stvarna knjiga koja ima i izdavača, koriste ilustracije i fotografije s pravima. Rekao bih da je to čisto stvar neke autorske etike, pisac-slikaru ili pisac-fotografu, oba su autori. Ok, ne želim moralizirati, ali upravo iz te suštine problema ovdje proizlazi i taj tehnički problem jer se koristi nečiji low-res on-line preview.

Osobno, da mi treba naslovnica u pola sata, a nemam je od kuda izmisliti, otišao bih na neki AI generator grafike, preporučujem Adobe Firefly, i tamo napravio nešto taman za tu priliku u tom stilu i s bojama koje želim.
11.07.2023 | 17:07
dpasaric kaže:
Generalno načelo bi bilo da se za naslovnice nečega što nije tek učenički seminarski rad, nego stvarna knjiga koja ima i izdavača, koriste ilustracije i fotografije s pravima. Rekao bih da je to čisto stvar neke autorske etike, pisac-slikaru ili pisac-fotografu, oba su autori. Ok, ne želim moralizirati, ali upravo iz te suštine problema ovdje proizlazi i taj tehnički problem jer se koristi nečiji low-res on-line preview.

To je stvar profesionalne etike i nikako to ne bih nazvao moraliziranjem.
Ako i izbacimo tu etiku iz jednadžbe, ostaje ti ruski rulet - hoće li netko primjetiti da koristiš njegov rad bez prava i hoće li te klepiti tužbom...
11.07.2023 | 21:25
Slažem se, ovdje je jedini problem što ne mogu na Pinteresu doći do autora. Naknada za sliku ne bi bila problem.

dpasaric kaže:

Osobno, da mi treba naslovnica u pola sata, a nemam je od kuda izmisliti, otišao bih na neki AI generator grafike, preporučujem Adobe Firefly, i tamo napravio nešto taman za tu priliku u tom stilu i s bojama koje želim.
11.07.2023 | 22:00
Laki daj objavi fotku ako nije kakva poslovna tajna.

Mozda dobijes od ljudi ovdje cak i neke bolje alternative na tom tragu i rijesis problem
11.07.2023 | 22:02
Evo.

drlovric kaže:
Laki daj objavi fotku ako nije kakva poslovna tajna.

Mozda dobijes od ljudi ovdje cak i neke bolje alternative na tom tragu i rijesis problem
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, dpasaric, dperec, Riba, robee, Yonkis, Anonimci (939)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO