Kako povećati rezoluciju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako povećati rezoluciju

10.07.2023 | 13:33
Imam fotografiju čija je rezolucija mala, a iskoristio bih je za naslovnu stranu knjige formata 135x215 mm. Ima li šanse da na neki način povećam rezoluciju do minimuma koji bi prošao u štampariji?
Pada mi napamet da fotografiju izrdaim kod fotografa i onda skeniram na 300 dpi. Da li bi to pomoglo?
Prilozi:
10.07.2023 | 13:41
Trenutno je 7x13cm na 250... resizaj ju na format na koji trebas pa vidi kak izgleda na 100%
10.07.2023 | 14:31
Kada je ubacim u InDesign na određenu veličinu u Inffo imam efektivnih 122 dpi. Premalo.

Tito kaže:
Trenutno je 7x13cm na 250... resizaj ju na format na koji trebas pa vidi kak izgleda na 100%
10.07.2023 | 15:10
Za resizanje koristi photoshop...
10.07.2023 | 15:42
Danas imaš gomilu plaćenih i neplaćenih servisa koji povećavaju slike pomoću AI-a.

Ovdje imaš aplikacijicu koju skineš, pa povećavaš...
www.upscayl.org
Nisam je još isprobao, pa ne mogu reći koje je kvaliteta.

Ovdje imaš online servis gdje uploadaš sliku, pričekaš neko vrijeme (zavisno od zauzetosti servrera) i dobiješ povećanu sliku za download:
dgb.lol/ai-image-upscaler

Za oba ova servisa imaš i tutorijale na YouTubeu, pa malo prouči. To su kratki tutoriali.

Poslije povećanja slike svakako provjeri jel sve na svom mjestu ili trebaš još nešto doraditi. AI je dobar, ali nije savršen.
10.07.2023 | 15:49
Amater sam u photoshopu, ali ako je samo resize, pošalji sliku, probati ću povećati (ako je za korice, vjerujem da nije tajna).
10.07.2023 | 18:40
A šta dobijem ako sliku izradim kod fotografa i onda je skeniram? Dobijem 300 dpi, ali kakvog kvaliteta. Valjda bi moralo biti dobro.

Gjuroo kaže:
Danas imaš gomilu plaćenih i neplaćenih servisa koji povećavaju slike pomoću AI-a.

Ovdje imaš aplikacijicu koju skineš, pa povećavaš...
www.upscayl.org
Nisam je još isprobao, pa ne mogu reći koje je kvaliteta.

Ovdje imaš online servis gdje uploadaš sliku, pričekaš neko vrijeme (zavisno od zauzetosti servrera) i dobiješ povećanu sliku za download:
dgb.lol/ai-image-upscaler

Za oba ova servisa imaš i tutorijale na YouTubeu, pa malo prouči. To su kratki tutoriali.

Poslije povećanja slike svakako provjeri jel sve na svom mjestu ili trebaš još nešto doraditi. AI je dobar, ali nije savršen.
10.07.2023 | 19:06
Izradom (printanjem) slike kod fotografa ćeš je samo pretvorit iz digitalnog u analogni format (i posljedično, izgubit na kvaliteti), s time da rezolucija ostaje ista, a skeniranjem isprintane slike ćeš istu ponovo iz analognog pretvoriti u digitalni format i time dodatno izgubiti na kvaliteti.

Ne postoji čarobni štapić (način) kojim od manje uređenih informacija možeš dobiti više uređenih informacija, jer se to protivi poznatim zakonima fizike (entropija).
10.07.2023 | 19:19
Laki kaže:
A šta dobijem ako sliku izradim kod fotografa i onda je skeniram? Dobijem 300 dpi, ali kakvog kvaliteta. Valjda bi moralo biti dobro.

Zavisi što imaš kao original, a ti imaš sliku u digitalnom formatu u maloj rezoluciji, kako si i naveo.
Ako to fotografiraš... Prvo je pitanje što i kako misliš fotografirati.
Ako isprintaš, pa fotografiraš, pa razvijaš fotku, pa skeniraš... Ne znam koliko kvalitetan ti treba biti isprint da bi dobio prihvatljivu kvalitetu.
Ako fotografiraš s ekrana, to je valjda još gore nego da je sirovo i brutalno povećaš u Photoshopu.

Da ne pričamo o tome koliko vremena ćeš na to potrošiti, a nisi siguran da je to pravi put. Ja sam siguran da to nije pravi put i da takvo što ne bih nikada radio niti preporučio u profesionalnom radu.
Dakako, dosta zavisi i od toga što je doista ta slika koju želiš staviti na naslovnicu. Ako je to neka fotografija prirode, na internetu nađi sličnu fotografiju dovoljne kvalitete. Ako je neka ilustracija... Ne znam... Kontaktiraj ilustratora da ti pošalje sliku u boljoj rezoliciji. Vjerojatno uz neku nadoknadu. Ako je clip-art, precrtaj to ponovo u nekom vektorskom programu.

Već si mogao isprobati ove dvije mogućnosti koje sam ti naveo, pa vidjeti je li ti kvaliteta zadovoljavajuća.
Ono, uploadaš sliku, klikneš "NAPRAVI!" i za par minuta imaš rezultat.

Ako ti je to strano, šibni sliku na forum ili na gjuroo[at]gmail.com, pa ću ti ja to odraditi.
Ne želim omalovažiti Zdravca, ali on se deklarirao kao amater, a ovome ne bi trebalo pristupati amaterski.
10.07.2023 | 19:49
Na kraju dana uvijek pistoji i opcija da se smanji knjiga
10.07.2023 | 19:53
m@xym kaže:
Izradom (printanjem) slike kod fotografa ćeš je samo pretvorit iz digitalnog u analogni format (i posljedično, izgubit na kvaliteti), s time da rezolucija ostaje ista, a skeniranjem isprintane slike ćeš istu ponovo iz analognog pretvoriti u digitalni format i time dodatno izgubiti na kvaliteti.

Ne postoji čarobni štapić (način) kojim od manje uređenih informacija možeš dobiti više uređenih informacija, jer se to protivi poznatim zakonima fizike (entropija).

Ovo je najbolje objasnjenje da to bas i ne moze kao sto si mislio.
Svaka konverzija moze samo da degradira kvalitet polaznih informacija.
10.07.2023 | 20:29
drlovric kaže:
Na kraju dana uvijek pistoji i opcija da se smanji knjiga

Aj kvragu... oplakah od smijeha...
10.07.2023 | 20:32
Apple. Think different.
10.07.2023 | 20:37
Slika je sa Pinteresa. Da li se ona nekako može dobiti od nekoga u visokoj rezoluciji?

Gjuroo kaže:
Laki kaže:

Zavisi što imaš kao original, a ti imaš sliku u digitalnom formatu u maloj rezoluciji, kako si i naveo.
Ako to fotografiraš... Prvo je pitanje što i kako misliš fotografirati.
Ako isprintaš, pa fotografiraš, pa razvijaš fotku, pa skeniraš... Ne znam koliko kvalitetan ti treba biti isprint da bi dobio prihvatljivu kvalitetu.
Ako fotografiraš s ekrana, to je valjda još gore nego da je sirovo i brutalno povećaš u Photoshopu.

Da ne pričamo o tome koliko vremena ćeš na to potrošiti, a nisi siguran da je to pravi put. Ja sam siguran da to nije pravi put i da takvo što ne bih nikada radio niti preporučio u profesionalnom radu.
Dakako, dosta zavisi i od toga što je doista ta slika koju želiš staviti na naslovnicu. Ako je to neka fotografija prirode, na internetu nađi sličnu fotografiju dovoljne kvalitete. Ako je neka ilustracija... Ne znam... Kontaktiraj ilustratora da ti pošalje sliku u boljoj rezoliciji. Vjerojatno uz neku nadoknadu. Ako je clip-art, precrtaj to ponovo u nekom vektorskom programu.

Već si mogao isprobati ove dvije mogućnosti koje sam ti naveo, pa vidjeti je li ti kvaliteta zadovoljavajuća.
Ono, uploadaš sliku, klikneš "NAPRAVI!" i za par minuta imaš rezultat.

Ako ti je to strano, šibni sliku na forum ili na gjuroo[at]gmail.com, pa ću ti ja to odraditi.
Ne želim omalovažiti Zdravca, ali on se deklarirao kao amater, a ovome ne bi trebalo pristupati amaterski.
  • Dijete
  • Posjetitelj
10.07.2023 | 21:25
Laki kaže:
Slika je sa Pinteresa. Da li se ona nekako može dobiti od nekoga u visokoj rezoluciji?

Pitaj autora slike za dozvolu koristenja iste za naslovnicu knjige pa ga usput pitaj da li ima verziju u odgovarajucoj rezoluciji.
10.07.2023 | 21:53
Laki kaže:

To samo autor zna, a čini mi se da nema šanse da ga pronađeš.
Ta slika je već toliko korištena po internetu, ali Google image search ne daje nikakve rezultate u pretrazi. Ne znam kako bi se moglo ući u trag autoru.

Poslao sam ti par mailova, pa vidi ima li ti što od toga smisla.
11.07.2023 | 08:59
Generalno načelo bi bilo da se za naslovnice nečega što nije tek učenički seminarski rad, nego stvarna knjiga koja ima i izdavača, koriste ilustracije i fotografije s pravima. Rekao bih da je to čisto stvar neke autorske etike, pisac-slikaru ili pisac-fotografu, oba su autori. Ok, ne želim moralizirati, ali upravo iz te suštine problema ovdje proizlazi i taj tehnički problem jer se koristi nečiji low-res on-line preview.

Osobno, da mi treba naslovnica u pola sata, a nemam je od kuda izmisliti, otišao bih na neki AI generator grafike, preporučujem Adobe Firefly, i tamo napravio nešto taman za tu priliku u tom stilu i s bojama koje želim.
11.07.2023 | 17:07
dpasaric kaže:
Generalno načelo bi bilo da se za naslovnice nečega što nije tek učenički seminarski rad, nego stvarna knjiga koja ima i izdavača, koriste ilustracije i fotografije s pravima. Rekao bih da je to čisto stvar neke autorske etike, pisac-slikaru ili pisac-fotografu, oba su autori. Ok, ne želim moralizirati, ali upravo iz te suštine problema ovdje proizlazi i taj tehnički problem jer se koristi nečiji low-res on-line preview.

To je stvar profesionalne etike i nikako to ne bih nazvao moraliziranjem.
Ako i izbacimo tu etiku iz jednadžbe, ostaje ti ruski rulet - hoće li netko primjetiti da koristiš njegov rad bez prava i hoće li te klepiti tužbom...
11.07.2023 | 21:25
Slažem se, ovdje je jedini problem što ne mogu na Pinteresu doći do autora. Naknada za sliku ne bi bila problem.

dpasaric kaže:

Osobno, da mi treba naslovnica u pola sata, a nemam je od kuda izmisliti, otišao bih na neki AI generator grafike, preporučujem Adobe Firefly, i tamo napravio nešto taman za tu priliku u tom stilu i s bojama koje želim.
11.07.2023 | 22:00
Laki daj objavi fotku ako nije kakva poslovna tajna.

Mozda dobijes od ljudi ovdje cak i neke bolje alternative na tom tragu i rijesis problem
11.07.2023 | 22:02
Evo.

drlovric kaže:
Laki daj objavi fotku ako nije kakva poslovna tajna.

Mozda dobijes od ljudi ovdje cak i neke bolje alternative na tom tragu i rijesis problem
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds