08.05.2025 | 20:21
Riba kaže:
Sad sam skuzio da je to Katie Hopkins, ne bih ni znao za nju da nema posebnu reputaciju u Irskoj. Video pocinje rijecima "Zaboli me ako si pilot ili kontrolor leta" jer ona zna bolje, bas kvalitetan thought provoking sadrzaj.
Pa ima žena 100% pravo

- jer zapravo oni nisu relevantni!
Poznajem više pilota, poznajem dva direktora malih avio kompanija, dva kontrolora leta i brat mi je bio direktor aerodroma. To je dosta kvalitetan set autoriteta. I od njih sam saznao da to civilni piloti i ne mogu znati. Oni lete svoje rute i nemaju nikakve veze s vojnim letovima.
Kontrola leta, naravno, mora voditi računa o svima, ali oni ne mogu na radaru vidjeti izvodi li vojni let cloud seeding ili ne. A i da vremenom skuže čudne i nelogične putanje kod tih letova (te notorne # hastag uzorke) i to povežu s tim - obavezni su ne govoriti o tome ni na koji način jer "vojna let je vojna tajna".
Tako da niti od pilota niti od kontrolora leta nećeš dobiti nikakvu informaciju. Što se tiče aerodroma, ono što znam od brata je da se tako nešto nikada nije radilo kod nas, znači da sleti takav avion ili da se puni ičim što nije standardno.
I nakon svega toga "proglasio" sam sam sebi da je to, kako bi Plenky rekao - "ne tema" i da nemamo što brinuti!
No, onda me prijatelj koji to prati u dijelu Istre upozorio da to postaje učestalo i da se ponavlja u jasnim uzorcima koji nemaju logike kao redovni letovi. I počeo mi slati fotke takvih tragova - za razliku od standardnih. A onda smo počeli pratili meteo situaciju nakon cloud seedinga. I previše toga tu se slaže i ne izgleda slučajno. Ono imaš prognozu potpuno vedrih par dana, na takav dan izvedu #, napravi se mrena, nebo se zasivi i bude sivo s čudnim tankim oblacima. I taj uzorak se ponavlja bez izuzetka. Ok, ako im je to cilj, barem su tehnološki uspješni.
Super mi je info za ova tvoja praćenja. Možemo li dogovoriti kada to idući put primjetimo, dati ćemo lokaciju i vrijeme, a ti pogledaj koji su to letovi bili? Ako su to redovne civilne putničke linije, onda nam je hipoteza uzdrmana. Ako se pokaže da su to uvijek vojni ili privatni letovi, onda imamo point.
Javim!