Kakva je budućnost čovječanstva?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kakva je budućnost čovječanstva?

06.05.2025 | 23:30
Lijepo si ovo napisao. I zaista je tako!

Meni se čini da bi velika moguća promjena mogli biti humanoidni roboti s AI razinom samostalnosti, nadam se kao pomagači i radnici, a ne kao vojnici. Još malo pa imamo sve potrebno da se to dogodi na nekoj široj razini i to će svašta izmijeniti.
07.05.2025 | 07:35
Ja se ipak ne slažem. Ta usporedba (veš mašine, zagrebačke ulice i naselja, itd.) je jako simplificirana. Osobno smatram da je razlika između života kad smo bili srednjoškolci i života danas - ogromna. Suštinske promjene u proteklih 40 godina su prvenstveno društvene, puno više nego materijalne (mjereno u vešmašinama, autima, ulicama i kućama).

Samo da usporediš koliko je prije 40 godina bilo puno, neusporedivo teže doći do znanja, koliko su komunikacijski tokovi bili sporiji. Koliko su radni procesi bili sporiji, koliko su radi toga stvari bile skuplje.

Osim toga, kad gledaš konkretno gradove kao što su Zagreb ili Rijeka, činjenica da se oni nisu tako značajno širili u zadnjih 40 godina kao u 40 godina prije toga ima sasvim partikularan, lokalni razlog - rat, kriminalnu privatizaciju i potpuni krah industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. U zadnjih 40 godina se Hrvatska od pogonskog motora industrijskog razvoja Jugoslavije pretvorila u potrošački šupak Europske unije. Umjesto da gledaš Zagreb (ili Rijeku), pogledaj koliko se razvio jedan München, Beč ili Milano u zadnjih 40 godina.
07.05.2025 | 07:43
Smayoo ovdje ima point. Dodao bih još jednu prije nezamislivu stvar u odnosu na 80-te - to je kupovina on-line. To što možemo naći rezervni dio od samo 2 € na drugom kraju planeta i dobiti ga za 2-3 tjedna u Hrvatsku za svekupno 5 € je gotovo čarobna stvar.
07.05.2025 | 07:50
smayoo kaže:
Ja se ipak ne slažem. Ta usporedba (veš mašine, zagrebačke ulice i naselja, itd.) je jako simplificirana.

Mislim da podcjenjuješ koju promjenu u prosječan život su donjeli vešmašina, usisavač i frižider, pogotovo za žene.

A što se Zagreba ili Rijeke i Splita tiče, znam da mi stagniramo a neki drugi dijelovi svijeta jako napreduju, recimo Varšava je neprepoznatljiva a gradovi Kine su priča za sebe.

Ali u prvom redu sam mislio na život prosječnog čovjeka. Prije 80 godina golema većina je ujutro morala nacjepati drva ili dovući malo ugljena iz podruma da se zagriju i skuhaju si nešto za taj dan.

A vezano uz stjecanje znanja i dobivanje informacija - naveo sam digitalni pomak. To je zapravo i jedina bitna razlika u odnosu na vrijeme kad sam išao u srednju.
07.05.2025 | 09:00
Pričate o dvijema različitim (a opet, jako sličnim) stvarima, drugoj (vešmašina, usisivač, frižider) i trećoj (kompjuteri, internet, telekomunikacije) industrijskoj revoluciji.

Na život običnog čovjeka, i jedna i druga su imale izuzetno velik utjecaj, i ne može se reći da je jedna bila važnija od druge.

I obje su izavale izuzetno velike društvene promjene, a ne samo materijalne, kako se čini na prvi pogled.

Ono što je, po meni najfascinantnije, je brzina razvoja (i propadanja) tehnologije u zadnjih 45 godina. Neke stvari o kojima 80-ih nismo mogli ni sanjati (npr: CD i telefax) su danas već zastarjele tehoologije koje se praktično više skoro i ne koriste.
07.05.2025 | 11:28
Prvi aparat, vešmašina, usisivač, frižider pojavljuju se pocetkom ili sredinom 19 stoljeca.
07.05.2025 | 11:58
m@xym kaže:
Neke stvari o kojima 80-ih nismo mogli ni sanjati (npr: CD i telefax) su danas već zastarjele tehoologije koje se praktično više skoro i ne koriste.

Hm, kad je meni tata kupovao gramofon 1981. na ljeto gledali smo prospekt novosti za SONY i što se uskoro očekuje. Uglavnom, SONY je imao u najavi CD i video disk koji je bio kao CD, velik kao LP ploča a bio je namijenjen pohrani videa. To je postojalo već tada kao demo uređaj. CD je uskoro krenuo u serijsku proizvodnju a ovaj video disk je mislim propao.

www.theguardian.com/music/2011/jun/12/brothers-in-arms-cd

> It was the first album in history to sell over one million copies in CD format.

Ja sam svoj prvi CD kupio 1989. u Exportdrvu, tak je bilo u doba Juge. Razno razne firme koje su imale devize od izvoza su uvozile tehničku robu iz inozemstva. Recimo spomenuti Dual gramofon i zvučnike Wharfedale smo kupili u Poljoopskrbi.

A vezano uz fax - en.wikipedia.org/wiki/Fax#History

To je i te kako postojalo kod nas osamdesetih

... malo googlam pa mi se čini da je taj video disk zapravo bio JVC, oni su u to doba imali prospekte na tu temu
07.05.2025 | 12:04
jura22 kaže:
Prvi aparat, vešmašina, usisivač, frižider pojavljuju se pocetkom ili sredinom 19 stoljeca.

Ne znam točne podatke, ali pretpostavljam da 1945. to nije imalo niti 5% domaćeg stanovništva a vjerojatno niti svjetskog.
07.05.2025 | 19:37
@IgorD

Prve prototipove video-diskova ("CD-ROM" medij velik otprilike kao LP vinilskla ploča) razvio je Philips krajem '70-ih godina prošlog stoljeća, ali ti uređaji nikad nisu ušli u širu upotrebu.

Prvi video-rekorderi su se također počeli pojaljivati krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, prije svega zahvaljujuči pomorcima, ali ozbiljnije su se proširili tek od sredine 80-ih godina.

Fax uređaji su također postojali od prije 80-ih godina, ali su u svakodnevnu upotrebu ušli tek tamo negdje od sredine 80-ih na ovamo.

Poanta je u tome da postoje uređaji koje smo mi koristili u 80-im, kao tinejdžeri, a koji nisu bili u svakodnevnoj upotrebi kada smo mi bili djeca, i ne postoje sada kada mi imamo svoju djecu.
07.05.2025 | 20:47
smayoo kaže:
Samo da usporediš koliko je prije 40 godina bilo puno, neusporedivo teže doći do znanja, koliko su komunikacijski tokovi bili sporiji.

Usudio bih se reci da je neusporedivo lakse danas doci do gluposti nego do znanja nego prije 40 godina.
07.05.2025 | 21:15
Katie Hopkins je često i cinična i sarkastična, volim poslušati njene otrovne komentare na razna društvena zbivanja.

Ovaj put ima sjajan komentar na chemtrailse - kako to da kao djeca nismo oblake crtali kao pravilne mreže i # hashtagove već samo pahuljaste "ovčice" od oblaka?

Hmmm... možda jer se tada to nije radilo?
07.05.2025 | 21:38
Suluda ideja, ali mozda je bilo puno manje aviona u zraku?
07.05.2025 | 22:19
Riba kaže:
smayoo kaže:
Samo da usporediš koliko je prije 40 godina bilo puno, neusporedivo teže doći do znanja, koliko su komunikacijski tokovi bili sporiji.

Usudio bih se reci da je neusporedivo lakse danas doci do gluposti nego do znanja nego prije 40 godina.

Gluposti je uvijek bilo u obilju, samo što glupani nekad nisu tako lako mogli doći do medijskog prostora pa smo svi znali samo naše lokalne glupane i nismo imali dojam da je glupost tako sveprisutna kao danas. Ali to je samo privid.

Do znanja je, međutim, prije ipak bilo neusporedivo teže doći. Ako si želio pronaći informacije o tome kako napraviti nešto (sjećam se naših pokušaja da sami napravimo modem na sekciji elektroničara u osnovnoj školi) - koji su ti bili mogući izvori? Tražio si živu osobu u svojoj okolini koja bi mogla nešto o tome znati, knjige po knjižnicama i čitaonicama, kopao si po enciklopedijama, pitao nastavnike u školi... Danas? Uzmeš mobitel u ruku.

To što glupani ne žele koristiti mobitel za išta pametno, to je stvar glupana, a ne mobitela.
07.05.2025 | 22:33
mozda je kolega hteo reci da u ogromnoj masi informacija je nekad (ili vrlo cesto) tesko doci do pravih i valjanih info. jednostavno smo zatrpani gomilom i nepotrebnih i cesto neistinitih informacija.
07.05.2025 | 22:43
Riba kaže:

U masu filmova koji su radnjom smješteni prije aviona se vide tragovi: Spartacus, Moby Dick, Conan the Barbarian, Dances with Wolves, The Boys From Brazil, Robin Hood 1968 ...

www.metabunk.org/threads/contrails-in-movies.847/

Znači, i u doba Rima je bilo chemtrailsa
07.05.2025 | 23:33
Ender kaže:
mozda je kolega hteo reci da u ogromnoj masi informacija je nekad (ili vrlo cesto) tesko doci do pravih i valjanih info. jednostavno smo zatrpani gomilom i nepotrebnih i cesto neistinitih informacija.

Ako znaš što tražiš, ne možeš biti "zatrpan". Glupost te zatrpava samo ako ne tražiš nešto konkretno pa ne znaš sročiti frazu za pretraživanje.
08.05.2025 | 07:45
Riba kaže:

Vjerujem da ih je bilo manje, ali ovdje se radi o ciljanim uzorcima koji nemaju veze redovnim "flight pathovima", koji su na drugoj visini od redovnih letova, a i kada pogledaš neki od trackera, tih aviona, a koje vlastitim očima vidiš što rade - nema! Znači, mogu zaključiti da je to civilno nezabilježen vojni let, što drugo, pa nije fatamorgana niti kolektivna iluzija!

No, čak bih i sve to nekako progutao kao normalno u nekom scenariju jako gustog prometa, da nisam već više puta vidio na istom nebu istovremeno normalan let (i gdje trag lagano i normalno nestaje kao što smo mogli gledati u djetinjstvu kada bismo pogledali u nebo) i let "zaprašivanja". A šećer na kraju mi je ono kada iz bilo kojih tehničkih razloga se dogodi ON/OFF situacija koju svi jasno vide - nema te metereologije koja će to objasniti.

Prošlo ljeto smo kao ekipa stalno visili na kupanju i jednom se točno to dogodilo, na perfektno čistom nebu, avion ide bez traga, zatim uključuje štogod, trag počinje, pa vrlo brzo stane, znači binarno, nije neka prirodna oscilacija vlažnosti baš u toj mikrozoni, onda opet započne i tada krene s "misijom".

Nisi li ti imao onaj uređaj koji je bio dio mreže za praćenje civilnih letova i volonterski slao podatke u mrežu? Kako je to završilo?
08.05.2025 | 13:41
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Vjerujem da ih je bilo manje, ali ovdje se radi o ciljanim uzorcima koji nemaju veze redovnim "flight pathovima", koji su na drugoj visini od redovnih letova, a i kada pogledaš neki od trackera, tih aviona, a koje vlastitim očima vidiš što rade - nema! Znači, mogu zaključiti da je to civilno nezabilježen vojni let, što drugo, pa nije fatamorgana niti kolektivna iluzija!

No, čak bih i sve to nekako progutao kao normalno u nekom scenariju jako gustog prometa, da nisam već više puta vidio na istom nebu istovremeno normalan let (i gdje trag lagano i normalno nestaje kao što smo mogli gledati u djetinjstvu kada bismo pogledali u nebo) i let "zaprašivanja". A šećer na kraju mi je ono kada iz bilo kojih tehničkih razloga se dogodi ON/OFF situacija koju svi jasno vide - nema te metereologije koja će to objasniti.

Prošlo ljeto smo kao ekipa stalno visili na kupanju i jednom se točno to dogodilo, na perfektno čistom nebu, avion ide bez traga, zatim uključuje štogod, trag počinje, pa vrlo brzo stane, znači binarno, nije neka prirodna oscilacija vlažnosti baš u toj mikrozoni, onda opet započne i tada krene s "misijom".

Nisi li ti imao onaj uređaj koji je bio dio mreže za praćenje civilnih letova i volonterski slao podatke u mrežu? Kako je to završilo?

Sad sam skuzio da je to Katie Hopkins, ne bih ni znao za nju da nema posebnu reputaciju u Irskoj. Video pocinje rijecima "Zaboli me ako si pilot ili kontrolor leta" jer ona zna bolje, bas kvalitetan thought provoking sadrzaj.

Pogledam tracker i to vlastiti koji si spomenuo, mogla si je i ona prije YouTube gospela jedan priustiti pa provjeriti o kojim se letovima radi, ali ako ne vjeruje pilotima i kontrolorima leta zasto bi vjerovala i flight trackeru, sigurno ga Oni hrane laznim podacima. Vidim da joj je struka "media personality" pa je razumljivo da zivi od YouTubea a ne pilotiranja, kontrole zracnog prometa ili instalacija flight trackera.

Do sada nisam vidio avion na nebu a da nije vidljiv na trackeru, bilo u Kuvajtu ili Irskoj. Trenutno ih je 50 u dometu zajedno sa svim podacima. Ponekad su detalji skriveni (najcesce mali privatni mlaznjaci ili vojni letovi) ali tip aviona je vidljiv. Ako nekoga brine nebo nad Kvarnerom mogu ga instalirati tamo pa cemo i tu misteriju razotkriti.

Screenshot2025-05-08at13.12.43.png

Screenshot2025-05-08at13.13.26.png

Screenshot2025-05-08at13.14.17.png

Screenshot2025-05-08at13.15.11.png
08.05.2025 | 20:21
Riba kaže:
Sad sam skuzio da je to Katie Hopkins, ne bih ni znao za nju da nema posebnu reputaciju u Irskoj. Video pocinje rijecima "Zaboli me ako si pilot ili kontrolor leta" jer ona zna bolje, bas kvalitetan thought provoking sadrzaj.

Pa ima žena 100% pravo - jer zapravo oni nisu relevantni!

Poznajem više pilota, poznajem dva direktora malih avio kompanija, dva kontrolora leta i brat mi je bio direktor aerodroma. To je dosta kvalitetan set autoriteta. I od njih sam saznao da to civilni piloti i ne mogu znati. Oni lete svoje rute i nemaju nikakve veze s vojnim letovima.

Kontrola leta, naravno, mora voditi računa o svima, ali oni ne mogu na radaru vidjeti izvodi li vojni let cloud seeding ili ne. A i da vremenom skuže čudne i nelogične putanje kod tih letova (te notorne # hastag uzorke) i to povežu s tim - obavezni su ne govoriti o tome ni na koji način jer "vojna let je vojna tajna".

Tako da niti od pilota niti od kontrolora leta nećeš dobiti nikakvu informaciju. Što se tiče aerodroma, ono što znam od brata je da se tako nešto nikada nije radilo kod nas, znači da sleti takav avion ili da se puni ičim što nije standardno.

I nakon svega toga "proglasio" sam sam sebi da je to, kako bi Plenky rekao - "ne tema" i da nemamo što brinuti!

No, onda me prijatelj koji to prati u dijelu Istre upozorio da to postaje učestalo i da se ponavlja u jasnim uzorcima koji nemaju logike kao redovni letovi. I počeo mi slati fotke takvih tragova - za razliku od standardnih. A onda smo počeli pratili meteo situaciju nakon cloud seedinga. I previše toga tu se slaže i ne izgleda slučajno. Ono imaš prognozu potpuno vedrih par dana, na takav dan izvedu #, napravi se mrena, nebo se zasivi i bude sivo s čudnim tankim oblacima. I taj uzorak se ponavlja bez izuzetka. Ok, ako im je to cilj, barem su tehnološki uspješni.

Super mi je info za ova tvoja praćenja. Možemo li dogovoriti kada to idući put primjetimo, dati ćemo lokaciju i vrijeme, a ti pogledaj koji su to letovi bili? Ako su to redovne civilne putničke linije, onda nam je hipoteza uzdrmana. Ako se pokaže da su to uvijek vojni ili privatni letovi, onda imamo point.

Javim!
08.05.2025 | 20:39
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Pa ima žena 100% pravo - jer zapravo oni nisu relevantni!

Poznajem više pilota, poznajem dva direktora malih avio kompanija, dva kontrolora leta i brat mi je bio direktor aerodroma. To je dosta kvalitetan set autoriteta. I od njih sam saznao da to civilni piloti i ne mogu znati. Oni lete svoje rute i nemaju nikakve veze s vojnim letovima.

A Katie zna i relevantna je?

No, onda me prijatelj koji to prati u dijelu Istre upozorio da to postaje učestalo i da se ponavlja u jasnim uzorcima koji nemaju logike kao redovni letovi. I počeo mi slati fotke takvih tragova - za razliku od standardnih. A onda smo počeli pratili meteo situaciju nakon cloud seedinga. I previše toga tu se slaže i ne izgleda slučajno. Ono imaš prognozu potpuno vedrih par dana, na takav dan izvedu #, napravi se mrena, nebo se zasivi i bude sivo s čudnim tankim oblacima. I taj uzorak se ponavlja bez izuzetka. Ok, ako im je to cilj, barem su tehnološki uspješni.

U tom slucaju to je u domeni Zorana Vakule.

Super mi je info za ova tvoja praćenja. Možemo li dogovoriti kada to idući put primjetimo, dati ćemo lokaciju i vrijeme, a ti pogledaj koji su to letovi bili? Ako su to redovne civilne putničke linije, onda nam je hipoteza uzdrmana. Ako se pokaže da su to uvijek vojni ili privatni letovi, onda imamo point.

To mozes i sam pogledati na www.flighaware.com, no recimo da oni mogu filtrirati te informacije pa ti treba lokalni prijemnik koji se slozi za 100njak eura.

www.flightaware.com/adsb/piaware/build
09.05.2025 | 09:14
Riba kaže:

Katie, kao i mnogi od nas, ima oči i čarobnu moć da podigne glavu prema nebu i kaže: "Ok, ovo je novo. Nikada nisam (a žena ima barem 60 godina) vidjela ovakve tragove na nebu koji se rasipaju u mrenu. Ovdje nešto smrdi."

Riba kaže:
To mozes i sam pogledati na www.flighaware.com, no recimo da oni mogu filtrirati te informacije pa ti treba lokalni prijemnik koji se slozi za 100njak eura.

www.flightaware.com/adsb/piaware/build

Ok, mi smo gledali neki drugi - i tamo letova nije bilo. Valjda ovaj to prati na nekoj široj razini koja uključuje i necivilne letove. Drugom prilikom pogledam i javim što smo doznali!

University College London (UCL):

09.05.2025 | 09:21
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Katie, kao i mnogi od nas, ima oči i čarobnu moć da podigne glavu prema nebu i kaže: "Ok, ovo je novo. Nikada nisam (a žena ima barem 60 godina) vidjela ovakve tragove na nebu koji se rasipaju u mrenu. Ovdje nešto smrdi."

Ako mnogi od nas imaju tu moc, zasto onda odaberes bas polusvijet poput Katie koji zive od toga da generiraju materijal koji ce se siriti? Uzmi kameru i snimi sam i podupri to nekakvim konkretnim podacima.
09.05.2025 | 09:32
Riba kaže:
Ako mnogi od nas imaju tu moc, zasto onda odaberes bas polusvijet poput Katie koji zive od toga da generiraju materijal koji ce se siriti? Uzmi kameru i snimi sam i podupri to nekakvim konkretnim podacima.

Jer je imala duhovit komentar kojeg nisam prije čuo od drugih, a koji je istina - da su takvi tragovi postojali "od kada postoje mlazni avioni", mala djeca bi oblake crtala kao hashtagove - jer bi to bilo ono što vide kada gledaju nebo. No, nekadašnji dječji crteži imaju "oblake ovčice", a ne hashtagove. Znači to je nova pojava na nebu.

Pa snimio sam, evo ti s Brajde od neki dan:

Zaljevchemtrails.JPG

Svi na sličnoj visini, svi se zadržavaju i sporo raspršuju. A kasnije je tu prošao drugi avion koji je imao normalni kondenzacijski trag - i guess what? Bio je skroz uzak i isparavao i nestajao za koji km.
09.05.2025 | 09:37
Ne da se to njemu... nema čovjek vremena, a nije ni istraživački novinar.

Osim toga, znatno je laše copy-paste-ati neki meme se X-a, nego potruditi se da nešto samostalno istraži, pa makar se to istraživanje sastojalo od pukog googlanja u trajanju od par sekundi.
09.05.2025 | 09:43
dpasaric kaže:
University College London (UCL):

Hajde krticiki profiltriraj informacije koje dijelis.

Trebalo mi je par minuta da nadjem da se radi o doktoratu Alistair Duffeya, studenta UCLa:

www.ucl.ac.uk/earth-sciences/people/rese...ents/alistair-duffey

Tko bi uopce kliknuo na clanak sa naslovom "UCL student is working on a PHD titled 'Could high latitude geoengineering refreeze the Arctic?'"?

"Shooting 12 million tons of particles into sky using Boeing jets is needed to cool the Earth, say scientists" je nesto sto se vec da monetizirati.
09.05.2025 | 20:01
No, pa što je krivo navedeno?

Bi li doktorand uopće postavljao takvu hipotezu da je ona "smiješna", "nerealna" ili moguća tek kao "teorija zavjere"? Znači, iz ovoga proizlazi da se podrazumijeva da se to izvodi u nekom opsegu, a on je izračunao koliko bi zaista bilo potrebno da se dobije značajni efekt.
09.05.2025 | 20:20
iz tog njegovog rada nista ne proizlazi, i ne podrazumeva se da se to radi.
i sam si napisao da je to jedna hipoteza, i nije ni prvi ni poslednji naucni ili doktorski rad koji ne mora da bude tacan.
po ovoj tvojoj logici kad je Arhimed rekao da mu je samo potreban oslonac i dovoljno dugacak stap da bi pomerio zemlju, da se to vec sigurno radi i da nam se zato sve ovo i desava.
09.05.2025 | 20:54
Samo je pitanje vremena kada ćete, a kada se u mainstreamu više to ne bude moglo skrivati, reći "pa da, to smo i mi govorili od početka"...
10.05.2025 | 12:47
Nismo mi ti koji iznose znanstveno neutemeljene tvrdnje, nego likovi čije izjave copy-paste-aš na forum.

Dakle, jedino oni bi mogli tvrditi "eto, vidite, mi smo to znali od početka", ali, čak i kad bi se, nekim čudom, pokazalo da su bili u pravu, to ne bi imalo nikakve veze sa znanjem, nego više sa lupetanjem.
10.05.2025 | 14:06
m@xym kaže:
Nismo mi ti koji iznose znanstveno neutemeljene tvrdnje, nego likovi čije izjave copy-paste-aš na forum.

Što je to znanstveno "neutemeljeno" i koja je to znanost koja će utemeljiti istinu? I kako će to učiniti, kojim znanstvenim instrumentarijem? I tko će financirati tu znanost? Ista ta država koja okreće glavu?

Izgleda li tebi ona *moja* fotka normalno? Obično svakodnevno nebo iznad Rijeke kada njime lete avioni? Ne vidiš ništa sporno i neobično na njoj? Sve je cool i redovno?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Tomek, zvone, Anonimci (433)

Novo na Jabučnjaku

Teme