11.05.2025 | 10:03
m@xym kaže:
Znanstveno neutemeljene su one tvrdnje koje se ne temelje na provjerenim, ponovljivim i objektivnim istraživanjima.
Znanost ne utvrđuje istinu, nego promatranjem, istraživanjem i eksperimentiranjem utvrđuje na koji način djeluju pojedini aspekti svijeta koji nas okružuje.
Znanost se financira različito, ovisno o pojedinoj državi, privatnim, ili državnim kapitalom.
Da, meni ta fotka izgleda skroz normalno.
Živim dvadeset kilometara zračne linije od međunarodne zračne luke koja je treća po prometu u Hrvatskoj, i nagledao sam se avion koji slijeću, polijeću i prelijeću iznad mene, i svjedočio situacijama kada:
- nije bilo nikakvog traga iza aviona
- je trag iza aviona bio vrlo kratak (nestajao je nakon par sekundi)
- je trag iza aviona bio dug, ali se raspadao nakon par minute
- je trag iza avion ostajao tako dugo na nebu da bi se mogli prepoznati koridori kojima lete
Kao što su ti, tvoj brat i školski prijatelj i njegov brat rekli, ovako opsežna operacija zaprašivanja je logistički i organizacijski tako komplicirana da bi je u praksi bilo teško provesti, a da se u javnosti ne dozna ništa o tome.
Ja ne negiram postojanje geoinženjeringa kao takvog (mada čisto sumnjam da Hrvatska ima financije i znanje da iste provodi), nego samo tvrdim da postojanje geoinženjeringa nije dokaz da avioni na toj fotografiji ispuštaju kemikalije iznad Rijeke.
BTW Koja je to "optimalna" visina za ispuštanje chemtrailsa, i na temelju čega si došao do zaključka o kojoj se točno visini radi?
Odlično, slažemo se po pitanju znanosti. Promatranje je, kako se oboje slažemo, ključno. Kao i mnogi drugi, ja promatram i to već dovoljno dugo da mogu uočiti jasne uzorke. Je li to onda neki dokaz? Naravno da nije, ali je indicija da tu hipotezu ne smijemo odbaciti.
A mislim da je i važno reći da sam prije bio "suprotan tabor", onaj koji je temeljem mojih bliskih zrakoplovnih profesionalaca rekao da je to malo vjerojatno. Sada više ne mislim tako upravo temeljem onoga što promatram.
Ja živim i nešto manje od 20 km zračne linije od aerodroma, istina daleko manjeg prometa. I sada me nemoj dočekati "na nož", nego poslušaj koje sam uzorke uočio promatranjem:
1) Upravo radi brata, koji je bio pilot i kasnije direktor aerodroma, stalno sam pratio avione i letove, po silueti znam prepoznati u kojem se avionu radi. I jasno se sjećam da unatrag desetljeće nisam sigurno nikada vidio ovakav tip tragova na nebu. Ok, Riba kaže da je to jer se povećao promet. Dijelom moguće, ali u Rijeci je promet samo pao, naravno, preleti postoje, ali su onda uvijek na većim visinama od ovih gdje su tragovi i nije im centar križanja iznad nas - kao na fotografiji.
2) Ključni uzorak iz kojeg sam zaključio "ovdje nešto smrdi" je što nekada i tjednima i tjednima nema ničega, samo normalni letovi normalnih tragova, a onda kada se dogodi #, baš tada, svega unutar par sati nastaje "gužva" i svi preleti su na istoj visini (ne znam kojoj točno, ali se vidi da je ista čisto po perspektivi, npr. kada se brzo krećeš u autu) i svi oni imaju identičan trag, a eto za vraga, baš svi su tog tipa da ne nestaju, nego se rasipaju u mrenu i ostaju dugo na inače čistom nebu. Na fotki od neki dan bilo je čak 5 preleta, svi na istoj visini, od toga dva gotovo paralelna. Prije toga tjednima ništa, gotovo bez ikakvih letova.
3) Kada u istim tim meteorološkim uvjetima prođe "normalan" let on ne ostavlja takav trag! Žao mi je što nisam to fotkao pola sata kasnije. Da, znam, "sigurno je druga visina, druga vlažnost i to ti je zato", ali meni to ne izgleda tako po načinu rasipa i nestajanja traga. Znam da vlažnost može značajno varirati u danu bez oblaka od npr. 1.500 do 12.000 m, što je neki standard za civilne letove, ali u slučajevima koje sam vidio nije izgledalo da je razlika u visini letova bila velika. Najradije bih bio Superman, pa odletio vidjeti osobno!
4) Niti ja ne mislim da bi to Hrvatska financirala, dapače, uvjeren sam da naši o tome pojma nemaju. Čak i na najvišoj razini. Moja hipoteza je da se to svodi na to da se iz neke savezničke vojne baze digne eksperimentalni avion baš te namjene, da o tome ne zna nitko osim posade, da imaju ciljana čvorišta gdje izvodi eksperimente (slične fotke je napravio moj prijatelj u Istri) i da odrade posao i prate rezultat.
5) Još nešto što sam primjetio (i moji prijatelji) da se bez izuzetka, nakon takve # serije tragova, nebo zasivi i bude oblačno "od nikuda". Da, znam, i to može biti čisto statistička slučajnost, naravno da može, ali do sada nismo imali suprotan primjer. Pratim i to.
Kada smo pratili na raznim flight trackerima te situacije - tih letova nije bilo. Ok, možda su to bile "bezvezne i neozbiljne mobilne aplikacije", sasvim moguće, ali zato nam je sada Riba dao pouzdani tracker alat za kojeg jamči da se nije dogodilo da on vidi let i da tamo nije evidentiran, makar samo nudio info o tipu aviona ako nije u pitanju civilni let. Čekamo iduću ovakvu situaciju, pa ćemo pogledati. Žao mi je što to nisam imao na ovaj dan i da pogledamo kojih je to 5 letova napravilo # u sat-dva na onaj način.
Kada se ovako nešto ponovi, i ako se ispostavi da su tih 5 letova Ryanair, German Wings i slično, i da je sve to tek slučajnost, onda ovo proglašavam "ne-temom". Ali ako ispadne da je tih 5 letova "unmarked" - e, onda mislim da imamo dobre indicije da to nisu čista posla.