29.04.2025 | 11:26
A jel moguće da na tim visinama postoje neki vjetrovi i miješaju temperaturu zraka i onda kad avion prođe kroz topliji dio te atmosfere, da onda nema kondezata, pa uđe u hladniji dio pa eto kondezata? Letio sam avionima, boravio na zračnim lukama, proučavao avione ali nikad nisam zaronio u te "konspirativne vode" ili tragove oko chemical trailova u zraku.
Meni je samo jednom jedna stvar bila sumnjiva, možda se netko prisjeti, kad je u Zagrebu, davno, letjela kao neka paučina po zraku, odnikuda se stvorila i to su bili duuuugačke niti, poput paukove mreže tj niti. To mi je bilo jako neobično.
Što se tiče tih tragova, znači avioni bi trebali imati dodatne spremnike u krilima, gdje se tanka ta tekućina za chem-trailse? I onda rasprišavač, koji je tik do auspuha da se zamaskira (dvomotorni mlažnjak a ispušta tri traga, ili četiri). Onda te tekućine mora biti podosta da bi se napravio neki učinak, ne? Znači i veći spremnik? Onda nama svima mažu oči, doslovno. Evo jučer ili prekjučer sam izbrojao 8 aviona nad djelom Zagreba, sve civilni, pogledao sam baš u onaj FlightTracker..
I letili su na cca 10-12 km visine.. I svima njima se gubio trag tj nije bilo nikakvog traga nakon par kilometara tj nije bio onako trag od obzora do obzora. Ali viđao sam takve. Tu bi trebalo pogledati koji je model aviona, koji motor ima, koje generacije, koje gorivo je natočio tj koju specifikaciju jetfuela taj motor podržava, jer sada postoje tzv bio jetfueli koji imaju manje čađe (što samim time pospješuje stvaranje trailova tzv condesation trails tj contrails), a što se tiče prekidanja traga, piloti često znaju mijenjati postavke motora ovisno da li se radi neki slef-test / self-check aviona pa se na momente (10-30 sek) promijeni sastav ispušnih plinova.. Također, ovisi o vlazi koja se može zbog raznoraznih uvjeta promijeniti i na samo 200 m razlike i vertikalno i horizontalno. Atmosfera je svakakva, duvaju svakojaki vetrovi, pa čak i neki do Dinare dođu, i zaustave se. Niprije.