06.05.2025 | 22:05
Ja sam dijete osamdesetih, tu sam napunio 18 i prošao kroz one formativne godine tako da je npr. muzika kuju i dalje slušam otprilike 50% osamdesete a pola je prije i poslije. Ovo prije ide od Beatlesa, skoro pa ništa prije toga.
Navodim ovo zato što sam danas u autu slušao nešto od Eurythmicsa i mislim si - ovo je staro točno 40 godina. Strašno. To je kao da sam tada, 1985. slušao nešto iz 1945.
I onda sam razmišljao o promjenama u ta dva razdoblja. Život prosječnog čovjeka danas je zapravo jednak kao i 1985. ako zanemarimo ovaj digitalni dio. Istina, to je jako važan dio, ali ostale promjene su skoro pa zanemarive.
Skoro svatko je 1985. imao struju doma, skoro svako je imao TV u boji, vešmašinu, frižider, toplu i hladnu vodu, WC u stanu. Mnogi su imali aute, na selu traktore i ostalu mehanizaciju. Zagreb je imao današnje konture - na sjeveru Sljeme a ostalo omeđeno obilaznicom koja je potpuno dovršena tek devedesetih ali je Zagreb bio na jugu do Sloboštine, na sjeveru do Šestina, na istoku do Sesveta i na zapadu do Španskog ili Gajnica, a to je otprilike Zagreb danas. Svi glavni mostovi su postojali - osim Domovinskog, svi glavni pravci poput Ljubljanska - Slavonska, Držićeva, Avenija Dubrovnik, Vukovarska, Bologna, Selska i Heinzelova uz Branimirovu i Horvaćansku. To su tada bile glavne artrije a to su i danas.
Ništa od navedenog nije postojalo 1945. Ni Držićeva, ni TV u boji, a frižidere i vešmašine se valjda moglo naći po hotelima i kod nekoliko bogatuna, većina ljudi izvan glavnih gradova nije imala ni struju a na WC su mnogi išli u dvorište ili u neke dodatke, ekstenzije kuća ispod kojih je bila sptička. Voda se često pumpala ili je postojao neki bunar ili cisterna. Asfaltirane ceste su bile rijetkost.
Jedina velika razlika od 1985. do danas je naravno PC (u bilo kojoj od inkarnacija kao laptop, telefon, tablet, gaming konzola ili auto entertainment) i internet.
Nema letećih auti, električni se tek probijaju zadnjih 10 godina, još uvijek je to benzin/diesel. Idućih 40 godina može zapravo biti recikliranje ovog što postoji uz možda tek jednu stvar koja će promijeniti život masama iako ne vidim što bi to bilo.
Možda će i 2065. ljudi na radiju i "radiju" slušati Eurythmics, Depeche, Madonnu i Bowieja, Pet Shop, Prljavce, Film, Denis ili EKV?
Ovo je tema o budućnosti čovječanstva i kad razmišljam o toj budućnosti nekako mi se čini da će sve biti nalik ovome danas uz možda jednu ili dvije stvari koje će biti skroz nove. Na žalost, nemam uopće ideju što bi to bilo. Možda ako uspiju napraviti baterije koje su kao kutija šibica a drže snagu automobilskog akumulatora. To bi bila revolucija koju priželjkujemo.
Zagreb 1944:
www.reddit.com/r/wwiipics/comments/d6zjl...ring_allied_bombing/