Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

01.12.2025 | 19:09
A zasto me onda tlacis?
01.12.2025 | 19:15
Da bi se naučio ćutati?

Jer tako po vašem treba biti kad te jači tlači.

Čutiš, okreneš guzu, i onda kako kome, prema osobnim preferencijama, nekom suze nekom osmjeh ( ).
01.12.2025 | 20:23
jura22 kaže:
Poremecen ili ne takav je od postanka svijeta.
Stanje mira nije normalno stanje.
Uvijek su jaci tlacili slabije.

Ako po tebi stanje mira nije normano stanje tada te prema tvojim upisima na ovom forumu ne kužim, i nameće mi se pitanje:

Što kukaš i što se buniš i tražiš pravdu kada misliš da tebi treba pravda jer ako stanje mira nije normalno tada posljedično i zahtjevi za pravdu nisu normalni?

Što stalno prozivaš komunizam? Bili su jači, a ti probaj biti muško pa podnesi poraz.
Što si se bunio u koroni?

itd., itd....
01.12.2025 | 22:48
Pa to je.
Stalno neka borba. Stalno neki rat. Stalno trebamo pobjediti ovo ili ono.
Na rat ne mislim samo oruzani sukob.
Zato stanje mira nije normalno stanje, a stanje rata je.
Komunizam je morao propasti jer se temwljio na trulim vrijednostima.
I u komunizmu smo se borili protiv unutarnjeg i vanjskog neprijatelja, a u stvari partija je bila najveci i unutarnji i vanjski neprijatelj.
Vidim gore da bi netko dao rado straznjice. Pa ako ti se daje, daj je. Ja se budem borio protiv fasizma makar znam da ne mogu pobjediti.
Svjetonazor dobrog djela vas vodi u stanje rata/borbe.
02.12.2025 | 00:43
Ovog puta ću se malo prikloniti Žapčevom stavu. Stanje rata je u čovječanstvu jednako normalno kao i stanje mira ako ne i "normalnije".
Osobno težim stanju mira (što će se valjda i dogotiti kad zakovrnem i odem na drugi svijet), ali skoro svaki dan imam neke konflikte.
Ne da mi se sada guglati, ali ima podatak o tome kada u cijelom svijetu nije bio neki rat. Ratovi su ipak konstantniji od mirova (!).

Mir je težnja i nada, a rat je stvarnost i svakodnevica.
02.12.2025 | 09:01
Gjuroo kaže:
ali ima podatak o tome kada u cijelom svijetu nije bio neki rat.

Ali u istom trenu u većini svijeta je bio mir. Kakve veze ima što je rat u Ugandi ili Libanonu ako je na većini planete mir? Kad je ovdje bio rat, ostatak Europe je živio normalno. Sjeverna Amerika na svom teritoriju nije imala rat od Pancho Ville i Zapate.
02.12.2025 | 10:13
Gjuroo kaže:
Ovog puta ću se malo prikloniti Žapčevom stavu. Stanje rata je u čovječanstvu jednako normalno kao i stanje mira ako ne i "normalnije".

Prvo da utvrdimo:
Normalno stanje je ono stanje koje prihvaćamo i ne mijenjamo?
Nenormalno stanje je ono stanje koje ne prihvaćamo i koje mijenjamo?

Drugo:
Ne mogu oba stanja biti normalna u isto vrijeme jer su međusobnom sukobu. Ne može nam u isto vrijeme na istom mjestu biti sunčano sa ugodnim povjetarcem i tornado.

Samo iz te perspektive nam je odmah jasno da riječ "normalno" nikako nije prikladna u ovom slučaju ako netko ne želi biti ubijen ili porobljen.

Moje mišljenje je da svaki čovjek ima urođenu težnju i temeljni cilj: živjeti.

Ubijanje i otimanje nije put ka ostvarenju temeljnog cilja iz više razloga.
Mislim i nadam se da ovo nije potrebno argumentirati.

Danas je jasno definirano:
Nasilje (verbalno vrijeđanje, emotivno, psihičko i fizičko), i ubijanje (i ratovi) su naučena stanja koje se manifestiraju kada nemamo intelektualni odgovor na situaciju (problem) u kojoj se nalazimo.
Prema ovom, prvo pitanje koje si svatko sebi mora postaviti:
Na kojoj sam ja intelektualnoj razini?

Riječ problem sam naveo u zagradi jer ju ljudi često naučeno koriste a ne bi trebali.
Kada ljudi kažu imam problem to im često u glavi stvara negativno stanje, nezadovoljstvo, kao nešto što stvara patnju. A ne bi trebalo tako i nije potrebno tako postaviti.
Ovo se da opisati sa napola puna i napola prazna čaša.
Oni koji su naučili reći napola puna čaša su sretniji a time i uspješniji u istoj situaciji nego oni koji kažu napola prazna čaša.

Kroz tisuće godina ljudskog postojanja ljudi su napredovali u znanjima na svim poljima svog djelovanja.

Nakon 2. svj. rata su shvatili potrebu i definirali temeljna ljudska prava i potrebe na globalnoj razini.

Ono što još nije definirano i što mnogi ljudi još ne shvaćaju i ne uče:
Temeljna prava i potrebe isključivo dobijamo od svih ljudi. Ako nam svi ljudi ne daju ta prava tada ih niti nemamo.

Također su shvatili potrebu obaveznog obrazovanja kao načina osiguranja napretka.

Nažalost, zasljepljeni materijalnim blagostanjem koje je nastupilo nakon 2. svj. rata su se opustili i prestali usavršavati i usvajati znanja o međuljudskim odnosima - temeljni uvjet za ostvarivanje temeljnog cilja i temeljnog prava svakog čovjeka - živjeti.

Posjedica toga je da danas imamo raspon ljudi od normalnih ljudi koji cijene i poštuju svaki ljudski život, preko raznih Sheldona (visoko obrazovanih ljudi koji su totalni "invalidi" u međuljudskim odnosima, raznih narcisoidnih poremećaja, društveno toleriranih oportunista, pa sve do pritajenih krvnika / primitivaca koji su spremni platiti da bi ubijali druge ljude.

Vjerujem i nadam se da ti i @jura22 nećete reći da su Sheldoni i takvi pritajeni krvnici "normalni" ljudi.

Ako kažete da nisu normalni tada i to što oni rade nije normalno a tada dolazite do zaključka da ratovi nisu normalno stanje.

Osobno težim stanju mira, ali skoro svaki dan imam neke konflikte.

Konflikte imamo kada dvije strane nemaju naučeni isti zajednički nazivnik kako davati temeljna prava i potrebe svim ljudima jednako. Ako nemamo naučeni isti zajednički nazivnik tada se teško možemo dogovoriti i tada imamo situacije / konflikte.
Ovo također možemo i trebamo promatrati kao napola puna / napola prazna čaša - kada smo pozitivniji tada možemo te situacije preokreniti u pozitivno, a kada smo negativniji tada je naravno vjerojatniji negativni rasplet situacije.

Misliš da drugi ljudi žive u nekim drugim boljim odnosima?
Postotak je vrlo sličan kod većine ljudi.

.Ne da mi se sada guglati, ali ima podatak o tome kada u cijelom svijetu nije bio neki rat. Ratovi su ipak konstantniji od mirova (!).

Mir je težnja i nada, a rat je stvarnost i svakodnevica.

To što je rat stvarnost to ne znači da je to normalno stanje.

Da se vratiš samo 150-200 godina unazad, u našim krajevima je bilo normalno, bez ikakvih posljedica, da roditelj zatuče sjekirom svoje novorođeno dijete ako vidi da ima nekakve tjelesne malformacije.

Da li ti je to normalno?

Oduzimanje nekom njegovih temeljnih prava i potreba nije normalno a pogotovo nije normalno oduzimanje nečijeg života ili slobode.
Stoga je pogrešno rat nazvati normalnim stanjem.

To što su ratovi i danas prisutni i što se troše enormni novci na nauružanje je samo pokazatelj da čovječanstvo svjesno zanemaruje i sustavno (kao što uči tehnološka znanja) ne uči ispravna znanja o međuljudskim odnosima.
02.12.2025 | 14:35
Gledam da se forsiraju neki mirovni sporazumi u Ukrajini, doslovce ih se tjera da potpisu bilo sto. Samo da stane rat.

Lako je tudjim K gloginjem mlatiti (ili tako nesto), ali ja smatram da je za Ukrajinu puno bolje da jos godinu dvije ratuju pa potpisu mir pod povoljnijim uvjetima.

Nego da potpisu neki nakaradni mirovni sporazum, pa u narednim desetljecima zacementiraju svoju buducnost i svoj progres.

To ti je nesto kao Hrvatska i BiH. U ratu su te dvije drzave bile u dosta slicnoj situaciji. Jedna je pobijedila u ratu, druga nije.

Razlika je danas realno 25-30 godina (EU, Sengen, Euro, NATO).

Ukrajina nije pobijedila u ovom ratu, ali NIJE NI IZGUBILA. Znaci ne moraju potpisati kapitulaciju cisto da bi Trump zadovoljio svoj ego.
02.12.2025 | 14:47
sto se trampa tice i njegovog ega, sledeca nobelova nagrada za mir se dodeljuje za oko godinu dana, tako da do tada ukrajina ima do tada vremena da nesto uradi, znaci oko 10 meseci.
s druge strane, putinu se prilicno zuri.
02.12.2025 | 15:02
Ender kaže:
sto se trampa tice i njegovog ega, sledeca nobelova nagrada za mir se dodeljuje za oko godinu dana, tako da do tada ukrajina ima do tada vremena da nesto uradi, znaci oko 10 meseci.
s druge strane, putinu se prilicno zuri.

Ne vidim ni sta bi Ukrajina konkretno mogla vojnicki uraditi u nekom razumnom roku. Proslo je vrijeme velikih ofanziva, odavno je ovo postao iscrpljujuci rat dronovima.

Mozda jedino da nastave lupati energetski sektor i izvore prihoda po Rusiji, ali to je i Putin radio Ukrajini na pocetku rata pa nije urodilo plodom :/

Nije da je Rusija neka uredjena drzava pa ce se pobuniti gradjani koji sve losije zive i smijeniti svoju demokratsku izabranu vlast, te dovesti neku malo manje ratobornu

Ovo stanje stagnacije realno odgovara Rusiji, jer oni su uzeli sto su uzeli. Niti jedna strana nema vise snage za neke velike pomake, tako da je jako nerealno ocekivati da Ukrajina sada vrati taj svoj izgubljeni teritorij.

Ali pratimo dalje...
02.12.2025 | 21:04
Vidim da su neki u klasi optimist.
Zašto je ratno stanje, normalno stanje.
Mi smo vječito u nekoj borbi i vodimo bitke što s oružjem što s drugim sredstvima.
Sveim bitkama zajednički je profit, profit koji trpaju u džep močnici koji nisu pogođeni nikakvim sukobom.
Da ne idem daleko u prošlost:
U WWII borili smo se protiv nacista, fašista, četnika, ustaša i ostale žgadije ali nakon oslobođenja borba nije stala jer je jedan totalitarni sistem zamijenio drugi. Zatim smo se borili protiv komunizma.
Na svijetskoj razini vodio se hladni rat, između istoka i zapada bila je željezna zavjesa.
Kada je komunizmu došao kraj, počeli su novi ratovi, ratovi protiv terorizma (blizanaca se sječate), a kod nas je još bio i Domovinski rat.
Terorizam je satran krajem 2019. i onda počinje sveopća borba protiv korone.
Prije toga 2014 počinje rat u Ukrajini koji je kasnije i eskalirao.

Glup je onaj koji misli da je mir održiv i stalan.
02.12.2025 | 21:07
Eto što AI izbaci o ratovina u zadnjih 100 godina:

1930–1945: Period pred Drugi svjetski rat i Drugi svjetski rat
Drugi kinesko-japanski rat (1937–1945): Često se smatra početkom Drugog svjetskog rata u Pacifiku.

Drugi svjetski rat (1939–1945): Globalni sukob uključujući Europu, Pacifik, Sjevernu Afriku i Aziju. Glavne sile: Sile Osovine (Njemačka, Italija, Japan) protiv Saveznika (UK, SSSR, SAD, Francuska, Kina i dr.).

1945–1991: Hladni rat
Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je bio podijeljen na kapitalistički "Zapad" (predvođen SAD) i komunistički "Istočni blok" (predvođen SSSR). Mnogi sukobi bili su proxy ratovi između ova dva bloka.

Grčki građanski rat (1946–1949)

Prvi indokineski rat (Francuski rat u Vijetnamu) (1946–1954)

Arapsko-izraelski rat 1948. (Rat za nezavisnost)

Korejski rat (1950–1953)

Alžirski rat za nezavisnost (1954–1962)

Vijetnamski rat (Drugi indokineski rat) (1955–1975)

Sueska kriza (1956)

Sovjetsko-afganistanski rat (1979–1989)

Iransko-irački rat (1980–1988)

Falklandska rata (1982)

Ratovi u bivšoj Jugoslaviji (1991–1995, 1998–1999): Raspad Jugoslavije doveo je do niza ratova (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo).

1991–danas: Post-hladnoratovsko razdoblje
Nakon raspada SSSR-a, pojavili su se novi sukobi, često etničkog i religijskog karaktera, kao i rat protiv terorizma.

Prvi zaljevski rat (1990–1991): Koalicija na čelu sa SAD-om protiv Iraka nakon invazije na Kuvajt.

Rat u Ruandi (1994): Genocid nad pripadnicima Tutsi etničke grupe.

Rat u Čečeniji (Prvi 1994–1996, Drugi 1999–2009)

Rat u Kongu (Prvi 1996–1997, Drugi 1998–2003): Drugi kongovski rat uključivao je više afričkih zemalja i naziva se "Afrički svjetski rat".

Rat u Afganistanu (2001–2021): Počeo kao odgovor na napade 11. septembra. SAD i saveznici zbacili talibanski režim.

Rat u Iraku (2003–2011): Invazija koalicije predvođene SAD-om i dugogodišnji sukob koji je uslijedio.

Arapsko proljeće (od 2010.) i sukobi koji su iz njega proizašli:

Sirijski građanski rat (2011–danas)

Rat u Jemenu (2014–danas): Sukob između hutijskih pobunjenika i međunarodno priznate vlade.

Rat u Libiji (2011, 2014–danas)

Rusko-ukrajinski rat:

Aneksija Krima (2014)

Rat u Donbasu (2014–2022)

Puna invazija Rusije na Ukrajinu (2022–danas)

Rat između Izraela i Hamasa (2023–danas): Intenzivni sukob započeo napadom Hamasa 7. oktobra 2023. na Izrael i izraelskom ofanzivom u Pojasu Gaze.

Sukobi u Africi: Brojni tekući sukobi, npr. u Sudanu (2023–danas), Etiopiji (Tigraj), regiji Sahela (borba protiv džihadističkih grupa).

Ostali značajni sukobi: Sukobi u Mijanmaru, nasilje među kartelima u Meksiku, tekući napeti odnosi između Sjeverne i Južne Koreje, između Indije i Pakistana itd.

Stanje mira my ass!

Ovo su samo oružani ratovi, a gdje su ostali ratovi koji su se vodili?

Ne postoji niti jedna godina u kojoj se nisu vodili ratovi.
02.12.2025 | 22:41
jura22 kaže:
Pa to je.
Na rat ne mislim samo oruzani sukob. .

…i onda nabrajaš oružane sukobe. Pa ti si skroz blesav.
03.12.2025 | 04:06
drlovric kaže:

Ukrajina nije pobijedila u ovom ratu, ali NIJE NI IZGUBILA. Znaci ne moraju potpisati kapitulaciju cisto da bi Trump zadovoljio svoj ego.

Kako bi rekao jedan izvrstan strucnjak za Rusiju, Mark Galeotti:
I Rusija i Ukrajina gube ovaj rat, problem je sto ga Ukjarina, na zalost, gubi brze.
03.12.2025 | 15:17
yvann11 kaže:

Kako bi rekao jedan izvrstan strucnjak za Rusiju, Mark Galeotti:
I Rusija i Ukrajina gube ovaj rat, problem je sto ga Ukjarina, na zalost, gubi brze.

Sve je to relativno. Ja imam osjecaj da Ukrajina moze jednako dugo izdrzati ovaj sukob kao i Rusija.

Jos da Zapad nije supacki slao oruzje dozirano na kapaljku, vec da su im na pocetku dali sve sto treba, Rusija bi davnih dana izgubila ovaj rat.

Sada je kasno. Rusi su naucili ratovati, stekli borbeno iskustvo, popravili masu sustavnih stvari koje kronicno nisu valjale na pocetku rata.

Postali su osjetno opasniji protivnik za sve buduce sukobe koji dolaze.
03.12.2025 | 16:39
Yonkis kaže:
jura22 kaže:
Pa to je.
Na rat ne mislim samo oruzani sukob. .

…i onda nabrajaš oružane sukobe. Pa ti si skroz blesav.

Ratove je bilo najlakse pobrojati.
Gdje je problem?
To sto bombe ne padaju tebi po glavi ne znaci da je mir.
To sto tebi uspiju isprati mozak, ne znaci da to uspjevaju i drugima.

Eto, sad tvoji trube ta su jugo simboli pozitivni jer ne vrijedjaju nikoga, a ustaski su strasni jer vrijedjaju nekoga. 1/2 miliona na MPT koncertu nisu u toj skupini.
03.12.2025 | 18:31
Razgovor EU zastupnika Fidiasa Panayiotoua i Jeffrey Sachsa kao ozbiljna kritika trenutne EU vrhunške:

www.facebook.com/reel/771992972560432

A Jimmy Dore komentira ono što smo rekli ovdje na forumu još prije 2-3 godine:

04.12.2025 | 22:27
U Rusiji blokiralo Roblox. Mislim da je to kap koja će prelit čašu, slamka koja će slomit devu

> x.com/JayinKyiv/status/1996231741762130034
04.12.2025 | 22:38
IgorD kaže:
U Rusiji blokiralo Roblox. Mislim da je to kap koja će prelit čašu, slamka koja će slomit devu

> x.com/JayinKyiv/status/1996231741762130034

Šta su ono napravili u Nepalu?
05.12.2025 | 08:58
U totalitarističkim režimima kao što je ruski, takve stvari nisu iznenađenje, Apple je objavio da su im nedavno u Rusiji zabranili i FaceTime, koji je još najduže izdržao, jer su Telegram, Whatsapp i Signal zabranili još ranije.

FaceTime je mogao opstati, ali Apple nije želio ukloniti enkripciju s te usluge i onda su blokirali i to.

I mogu razumijeti da se Sjeverna Koreja, Kina i Rusija na taj način štite u svom mjehuru, ali zapadne demokracije bi morale biti bolje i da nikada ne dozvolimo da krenemo tim putem potpune kontrole i nadzora od vlasti, kojagod ona bila.

No, zadnja zbivanja u EU oko tzv. "chat control" zakona su zabrinjavajuća i jasno je da postoji interesni lobi koji nas želi gurnuti u Orwellovu 1984.

Ako itko na forumu još nije u toj temi, pročitajte sve ovdje jer se tiče sviju nas i svijeta kakav ćemo ostaviti našoj djeci:

www.jabucnjak.hr/forum/razno/234082-prav...a-na-enkripciju.html
05.12.2025 | 11:30
dpasaric kaže:
Ako itko na forumu još nije u toj temi, pročitajte sve ovdje jer se tiče sviju nas i svijeta kakav ćemo ostaviti našoj djeci:

www.jabucnjak.hr/forum/razno/234082-prav...a-na-enkripciju.html

Opet sam sebi proturječiš.

Ti ostavljaš svojoj djeci svijet onakav kakav zagovoraš, a to je "realan" Svijet u kojem jači diktiraju a slabiji šute i trpe.

Stoga tebe na ovakav upis opet stižu tvoji "realni" stavovi i "realna" pitanja:

Što se buniš i boriš protiv ukidanja prava na enkripciju kada je ta odluka u rukama Svjetskih moćnika koji između ostalog diktiraju i razvoj događaja oko Ukrajine i Izraela, a ne nekog Kolakušića koji samo marketinški zbori ono što tvoje uši žele čuti?

Odnosno, kako to ti sada misliš, od sada ćemo razumno, pravedno i pošteno ako do sada nije bilo razumno, pravedno i pošteno?

Ovo nije protiv tebe osobno, ovo je samo zato što smatram da ne treba dopuštati ovakvo prodavanje magle koje ti činiš.
05.12.2025 | 16:26
Imaš skroz krive teze. I konformistički stav.

Znaš li da je dio naših EU zastupnika promijenio mišljenje po toj temi nakon moje intervencije, srećom imao sam direktnu vezu, pa sam pravoj i inteligentoj osobi objasnio o čemu se radi i koliko je to opasno.

Znači možemo kao građani utjecati, još uvijek nismo u Kini ili Rusiji i trebamo se boriti da tako i ostane.
05.12.2025 | 17:17
Ako sam dobro skonto, mi bi trebali da se grcevito borimo za privatnost nasih chat poruka. Neko jaci od nas nam to namece.

To je nase pravo i obveza prema nasoj djeci. Lijepo.

A kada narodu u Ukrajini neko namece svoj retardirani nacin zivota, te ih usput egizstencijalno ugrozava oni treba da skinu gace i trpe. Zato sto napadac ima nuklearno oruzje. Logicno.

Pa mozda i ovi sto zele da citaju nase chat poruke imaju nuklearnu bombu? Jel treba da skidamo gace ili ne? Zbunjen sam sad skroz.

Kakvo licemjerje jbt...
05.12.2025 | 19:15
No comment. Nakon ovakvih komentara ovdje, nakon potpune kratkovidnosti i zamjene teza, čini se da i ne zaslužujemo drugo nego završiti kao Kinezi i Rusi.

I Lovriću, ne radi se "chat porukama", to je PR priča za ovce, radi se zabrani enkripcije nad digitalnom komunikacijom, radi se o potpunom nadzoru privatne i poslovne komunikacije, o legaliziranoj poslovnoj špijunaži, o kombinaciji Orwella i Huxleya. Radi se stvaranju backdoora koji mogu iskoristiti i treće strane i razni neprijatelji.

Ako vam ja to moram objašnjavati na jednom informatičkom forumu, piši kući propalo je...
05.12.2025 | 19:24
dpasaric kaže:
... radi se zabrani enkripcije nad digitalnom komunikacijom, radi se o potpunom nadzoru privatne i poslovne komunikacije, ...

Nije mi jasno kako će banking aplikacije raditi nakon ovoga? Znači, ne može biti "zabrani enkripcije nad digitalnom komunikacijom". A i koliko sam čitao, to još nije ni prijedlog zakona, to su samo stvari koje se plasiraju putem medija jer EU ima dva doma i niti jedan dom nije niti dobio gotov prijedlog ovog zakona a čak i da ga izglasaju, vrhovni sud EU bi to srezao jer se protivi temeljnim načelima tako da je cijela stvar malo čudna.

Kao da to netko širi da bi se ljudi mogli huškati protiv EU

+++++

Eh, sad vidim da je baš neki dan donesen konačan prijedlog:

www.eff.org/deeplinks/2025/12/after-year...nal-hurdle-what-know
05.12.2025 | 19:32
IgorD kaže:
dpasaric kaže:
... radi se zabrani enkripcije nad digitalnom komunikacijom, radi se o potpunom nadzoru privatne i poslovne komunikacije, ...

Nije mi jasno kako će banking aplikacije raditi nakon ovoga? Znači, ne može biti "zabrani enkripcije nad digitalnom komunikacijom". A i koliko sam čitao, to još nije ni prijedlog zakona, to su samo stvari koje se plasiraju putem medija jer EU ima dva doma i niti jedan dom nije niti dobio gotov prijedlog ovog zakona a čak i da ga izglasaju, vrhovni sud EU bi to srezao jer se protivi temeljnim načelima tako da je cijela stvar malo čudna.

Kao da to netko širi da bi se ljudi mogli huškati protiv EU

Nema to veze s EU, sjeti se kako su 2021. to pokušali uvaliti Appleu kroz CSAM inicijativu, koja je naravno bila kulisa, srećom su developeri reagirali, mnogo nas je slalo mailove Tim Cooku, Apple je skužio podlu igru i sve bacio u smeće nakon što su utrošili milijune u razvoj tog podsustava za iOS i MacOS.

Vjerojatno iza toga stoje tajne službe gladne još više moći i nadzora, a moguće i korporacije koje bi provodile nadzor - jer im to otvara nevjerojatne mogućnosti za zaradu, to bi bilo otprilike kao da imaš Palantir iz Gospodara prstenova.

"Vjerojatno bi osiguravajuće dobro platile da im prodamo tablice rizika za njihove klijente..." A zamisli tek sve druge moguće zlorabe, pogotovo kod poduzetnika koji se bave inovacijama i razvojem novih proizvoda.
05.12.2025 | 19:51
jura22 kaže:

Ratove je bilo najlakse pobrojati.
Gdje je problem?
To sto bombe ne padaju tebi po glavi ne znaci da je mir.
To sto tebi uspiju isprati mozak, ne znaci da to uspjevaju i drugima.

Eto, sad tvoji trube ta su jugo simboli pozitivni jer ne vrijedjaju nikoga, a ustaski su strasni jer vrijedjaju nekoga. 1/2 miliona na MPT koncertu nisu u toj skupini.

What?!!? Gdje je problem? Pa u tome što uopće ne pratim tvoj tok misli, da nisi ti fulao forum? O čemu ti? Kakvi jugo simboli, MPT, gdje si ti skrenuo?
05.12.2025 | 20:14
Ne pratis jer nisi sposoban?
05.12.2025 | 20:29
dpasaric kaže:

I Lovriću, ne radi se "chat porukama", to je PR priča za ovce, radi se zabrani enkripcije nad digitalnom komunikacijom, radi se o potpunom nadzoru privatne i poslovne komunikacije, o legaliziranoj poslovnoj špijunaži, o kombinaciji Orwella i Huxleya. Radi se stvaranju backdoora koji mogu iskoristiti i treće strane i razni neprijatelji.

Moj komentar se odnosio na to da se mi borimo za svoje slobode a cudimo se sto se neki drugi tamo ne predaju. Samo zato jer ih jaci neprijatelj napada. To je sve

Kad si ti zadnji put bio u USA? Sada ti vlasti na aerodromu mogu da uzmu telefon i laptop. Ti to moras otkljucati, oni uredjaje odnesu. Pojma nemas sto s njim rade i koliko dugo ce to trajati.

I o kakvoj privatnosti mi pricamo...
05.12.2025 | 20:38
dpasaric kaže:
Imaš skroz krive teze. I konformistički stav.

Teza nije kriva.
Utemeljena je na cijelom nizu potvrda djelovanja političara i vlasnika krupnog kapitala kroz desetke godina.
A potvrdu imaš i od našeg najlukavijeg političara Šeksa, koji je izjavio da Hrvatski narod ne odlučuje o sebi kroz izabrane političare. Taj intervjuv sam linkao ovdje prije par godina, ali nisi pazio na nastavi.
Kako je on to jednostavno rekao mi "biramo" dok ne postavimo odgovarajućeg onima glavnim drmatorima (WEF, Trump, Putin, itd.) izvan HR.
Tako da je to tvoje shvaćanja da ćeš nešto pozitivno a trajno napraviti preko političara čista iluzija.

Konformistički stav?
To mi kažeš ti koji iz topline svog doma, savjetuje Ukrajince da se naguze i odreknu svog života a da je iluzija to što druge države pomažu Ukrajini?
To mi kažeš ti koji ima "ideju" ne može od sada pošteno ako nije do sada bilo pošteno, a na pitanje kako se postaviti prema trenutnom nepoštenju šutiš kao curica kojoj je netko popapao jezik, a u isto vrijeme se predstavljaš kao boraca za pravdu i poštenje?
To kažeš meni koji se zalažem za to da se treba ispravno (humano i pozitivno) postaviti na svaku negativnost?

Ajde još jednom malo razmisli o tome što si napisao.

Znaš li da je dio naših EU zastupnika promijenio mišljenje po toj temi nakon moje intervencije, srećom imao sam direktnu vezu, pa sam pravoj i inteligentoj osobi objasnio o čemu se radi i koliko je to opasno.

Otkud ti sa sigurnošću znaš da su oni promijenili mišljenje ili su samo podilazili svom (potencijalnom) biraču?
Drugo, kada ti političar kaže da si u pravu možeš mačku o rep objesiti, ali to danas već znaju djeca u srednjoj školi.
Treće, što je eventualno par hrvata promijenilo mišljenje je potpuno nerelevantno i ne dokazuje ništa.

Znači možemo kao građani utjecati, još uvijek nismo u Kini ili Rusiji i trebamo se boriti da tako i ostane.

Ovdje opet imaš rupu u razmišljanju.

A da si u Rusiji ili Kini?
Što bih onda pričao i radio?
A kako se može promijeniti stanje u Kini i Rusiji?

Ajde mudri i razumni čovječe poduči nas kako se može promijeniti stanje u Rusiji ako ne na osnovu toga što će se Rusi i Kinezi izboriti protiv represije?

Već si prije rekao da bi se ti pokorio pred jačim ili bi se maknuo ako bi imao priliku. I to je tvoje pravo.

Ali odakle dolazi taj "razum" da ti kažeš što je, u ovom slučaju, Ukrajincima bolje?
Ako oni znaju za što se bore i zašto ginu, tko si ti da im svojim glasom uskraćuješ pomoć od ljudi koji su voljni pomoći?

EDIT: Hvala Bogu da ti nije dano da imaš direktni utjecaj na Ukrajinu.

Ono HALOOOO!!!
Tko si ti i takvi kao ti što si uzimaju to za pravo?

Kako bi rekli HRKLJUŠ!!!!

Dalje, odakle ti ideja taj svoj stav nazivati isključivo razumnim iako je suprotan razumu na osnovu kojeg ti imaš svoje dupe na toplom a tvoja djeca imaju topli krevet i osiguranu hranu?

Na osnovu "toga" što ti nazivaš nerazumom, ljudi su se tisućama godina borili da bi ti imao topli i siguran dom a ti se ovako nezahvalno postavljaš?

Još prozivaš ljude koje su škole završili?
Sa takvim tvojim stavom možeš završiti sve škole svijeta ali i dalje ćeš imati epitet nezahvalnika dok god imaš takav stav.

Tisuće godina djelovanja ljudi u skladu sa pozitivnim vrijednostima dokazuje da je taj tvoj stav neodrživ i kao takav negativan.

Da ti pokušam objasniti na razini OŠ:

Ti se smrtno bojiš neukleranog napada / rata i stoga je po tebi zaustavljanje rata pod svaku cijenu razumno.

Smrt je smrt.
Bila ona od običnog udarca šakom kojeg danas sve češće možeš dobiti "na ulici", bila ona nedostatka hrane (što je vjerujem najteža i najdugotrajnija smrt, ali nije te briga što godišnje od toga umre oko 9 milijuna ljudi, od toga oko 6 milijuna djece), bilo od metka, noža ili nukleranog napada, ona je i uvijek će ostati smrt.

Tu svjesnu po tebi nerazumnu smrt su odabrali stotine milijuna ljudi kroz povijest čovječanstva za pozitivne vrijednosti, da bi tebi danas bilo bolje.

Neki su imali povijest ali nisu naučili najbitniju lekciju iz povijesti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO