Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

11.11.2025 | 23:36
jos da ja dodam - detalji nisu nista, detalji su sve.
cine razliku izmedju amatera i profesionalaca, izmedju neozbiljnog i ozbiljnog.
12.11.2025 | 00:40
Ender kaže:
jos da ja dodam - detalji nisu nista, detalji su sve.
cine razliku izmedju amatera i profesionalaca, izmedju neozbiljnog i ozbiljnog.

Hočeš reći da zaboravimo sve alibije @Jure i @Davora oko ovog rata i da okrivimo čepove za sukob u Ukrajini ? Čepove bi mogli nagovoriti da to prihvate i da se odvajaju od boca, ali bojim se da ruse i ostale to ne bi uspjeli
12.11.2025 | 20:03
I tako, velesila izdaje obveznice u stranoj valuti

Rusija izdaje obveznice denominirane u kineskim Yuanima da pokrije deficit.

minfin.gov.ru/ru/press-center/?id_4=4004..._kitaiskikh_yuanyakh
12.11.2025 | 21:18
mozda sam omasio, ali nisam primetio u kom ukupnom iznosu ce biti izdate te drzavne obveznice.
ocekujem da ce biti guzva ko ce pre da ih kupi
ili je ovo putinov pokusaj da uzdma i/ili slomi svetske berze i zapadnu ekonomiju?

pada mi na pamet jedan film (zaboravio sam kako se zove), o projektu nekih KGB sefova u bivsem SSSR da slome zapadni ekonomski sistem i berze. osnovali su neki tajni fond i polako ga punili dolarima. kad je cifra narasla na nekih 50 milijardi us$, sef i mozak te operacije je dao nalog da krene operacija kupovine i prodaje akcija i valuta, u nadi da ce uzdrmati i slomiti trziste.
ta kolicina para je otisla u nekoliko minuta bez ikakvog efekta u moru transakcija i biliona dolara.
da li mozda neko zna kako se zove ovaj film?
13.11.2025 | 12:40
jutros citam:

www.danas.rs/svet/kina-rusija-nafta/?utm...1-13-Zaokret-ka-Saud

morace putin da se malo vise zalaze za mirno resenje.
13.11.2025 | 14:58
Ender kaže:
jutros citam:

www.danas.rs/svet/kina-rusija-nafta/?utm...1-13-Zaokret-ka-Saud

morace putin da se malo vise zalaze za mirno resenje.

Ja bi zbilja volio da Kina i ostali pretanu kupovati rusku naftu, ali to je jaaaako tesko.
Nafta je zero sum game, sve sto se proizvede, proda se. Da se proizvede jos i vise, prodalo bi se.

Naime, Kina kupi od SA, a ne od Rusije, ali netko drugi kupi ono sto je Kina u Rusiji kupovala.

Jedini efektivan nacin je rusenje cijena povecanjem ponude, ali i tada to ima samo djelomican ucinak, jer kada su cijene jako niske, ameri (i ostale bogate zemlje) kupuju vise nego sto im treba i ubacuju u strateske rezerve.

Cijenu moze srusiti jedino SA, ali rusenje cijene je njima nepovoljnije nego Rusiji jer im je nafta 3/4 svog izvoza.
Takodjer, SA se postavila kao 'neutralan' igrac izmedju US i Rusije.
Da smo u 80-tim ili 90-tim godinama proslog stoljeca, SA bi pumpala 1-2M barela na dan vise ako bi to amerima bilo oportuno.
13.11.2025 | 18:57
naravno da je nemoguce u potpunosti spreciti kupovinu nafte iz rusije, ali ako je tramp uspeo da ubedi tj. da prinudi indiju i kinu da smanje kupovinu ruske nafte, tesko da ce neka od manjih zemalja da ide protiv trampa.
znacajno smanjenje kupovine ruske nafte ili obaranje njene cene, ce se debelo osetiti. tako da bice zanimljivo u narednom periodu.
izgleda 'starcraft' ne uzima u obzir ekonomsku moc jedne strane u kalkulacijama. vreme je da i putin prestane da igra kompjuterske igrice. realnost je ipak drukcija.
13.11.2025 | 21:42
Kina kupuje gdje je jeftinije, jer Kina onda proizvodi jeftinije.
13.11.2025 | 21:53
naravno, samo sto rusija ne moze da ide sa manjom cenom od saudijske i ostalih zemalja, jer su im proizvodnja i transport dosta skuplji.
14.11.2025 | 01:24
Odličan Kolakušić, ali najslađe mi je kada otvoreno kaže ono za što su drugi previše pristojni - "Idiotsko vodstvo EU"

14.11.2025 | 18:35
Sve sto se o tom covjeku treba znati jest da je podnio ostavku na mjesto u HR saboru (gdje je bio izabran) jer je izracunao da ce u preostalih nekoliko mjeseci u EU parlamentu dobiti vise nego u 4 godine HR. Lova iznad svega!

Vezano za količinu poluistina i neistina koje iznosi, covjek se moze zapitati samo jedno.
Da li to cini namjerno ili jednostavno trabunja o stvarima o kojima nema pojma.

Pa cu, eto, biti pristojan i zakljuciti da glumi strucnjaka o necemu gdje strucnjak svakako nije.

Sto ljudi u HR misle o njemu su pokazali na zadnjim izborima gdje se kandidirao.
Mozemo biti zadovoljni da je dobio potporu samo 0,8% biraca. Mislim, u opcoj populaciji za ocekitvati je da ima i onih koji imaju MCI

On topic, za one koje zanima sto ima za reci stvarni strucnjak za Rusiju:

14.11.2025 | 18:48
Sto je odlično tu da se isplati pogledati, ako imas otprilike timestamp(ove) u videu?
15.11.2025 | 00:29
bsky.app/profile/specialkhersoncat.bsky....l/post/3m5mao5hcy22h

Novorossiysk - Turski mornari su snimali sinoćnji napad na naftni terminal. Opako to izgleda i pitam se koliko štete napravi protuzračna obrana po vlastitom gradu.
15.11.2025 | 21:20
Slovački premijer, rijetko razuman među europskim političarima:

23.11.2025 | 14:05
Prijedlog mirovnih pregovora u 28 točaka ja bih opisao kao igru dva (od tri) najveća mafijaša Svijeta kako da ozakone svoje zle namisli dok treći mafijaš Xi iz prikrajka strpljivo čeka “svoje” vrijeme.
Za to vrijeme ostali mafijaši ostali država svijeta, glumeći razumne pozitivce kalkuliraju kako da postave svoje guzice jer znaju da se ova tri mafijaša neće zaustaviti na Ukrajini.
Čak se niti papa nije oglasio da je neprihvatljivo u 21. legalizirati osvajanje na svejtskoj razini priznate države i time amnestirati sve zločine počinjene u tom činu.
23.11.2025 | 14:27
Gomila formalnog bla-bla da bi na kraju sve završilo točno onako kako je bilo sasvim očigledno i na početku ovog rata.

I sada me zanima hoće li naivni idealisti i propagandno povodljivi komentatori na ovom forumu priznati da su bili u krivu?

Ili će ući u Monty Python crni vitez mode: "It's just a flesh wound!" i zaključiti da je Ukrajina zapravo pobijedila, a Rusija je teško poražena i na rubu propasti.
23.11.2025 | 16:02
dpasaric kaže:
Gomila formalnog bla-bla da bi na kraju sve završilo točno onako kako je bilo sasvim očigledno i na početku ovog rata.

Ne vidim gdje se sad spominju biolabovi i denacifikacija da bi to bilo isto kao i na početku... ali pošto za 10 dana ide sasvim novi plan možda to i nije toliko važno

Gledam Words of War - bio Ane Politkovskaje.

Zanimljive stvari u filmu, nisam znao da je ona pregovarala s Čečenima u kinu Dubrovka i još neke druge stvari. Fim počne malo bez veze i dosadnjikavo pa sam skoro i prekinuo ali nakon pola sata je super. Žena protiv Mafije (Putinove državne mafije) nalik onom filmu s Cate Blanchett o irskoj novinarki. Preporuka onima koji vole filmove po istinitim događajima.

Čini se da je žena zaista na televiziji izjavila: “The only terrorist that the Russian people need to fear is their own President.”
23.11.2025 | 16:39
dpasaric kaže:

I sada me zanima hoće li naivni idealisti i propagandno povodljivi komentatori na ovom forumu priznati da su bili u krivu?

Ili će ući u Monty Python crni vitez mode: "It's just a flesh wound!" i zaključiti da je Ukrajina zapravo pobijedila, a Rusija je teško poražena i na rubu propasti.

Da bi mi bili u krivu potrebno je da ti budes u pravu Medjutim, situacija na bojnom polju to ne oslikava.

Rusija ne samo da nije vojnicki pobijedila Ukrajinu, nego se izblamirala za sve pare. Previse je toga da sada nabrajam.

Vojnicki nisu osvojili NITI JEDNU oblast od 4 koje su dekretom proglasili dijelom Rusije. Sada im treba Trump da natjera Ukrajince da se povuku sa teritorija kojeg super sila nije u stanju vojnicki zauzeti. Sad ce 4 pune godine

Usporedbe radi, za 4 godine Hitler je osvojio cijelu Europu i dijelove Afrike, popusio u operaciji Barbarosa, nakon toga su se saveznici iskrcali na Normandiji, pa su na kraju svi skupa usli u Berlin.

Za isti taj vremenski period Putin nije uspio zauzeti 4 zupanije u Ukrajini, u rate koji je sam zapoceo i planirao godinama.

Mozda mi nismo bili u pravu, ali vjeruj mi da si ti jos manje
23.11.2025 | 19:05
"Tis But A Scratch!"
23.11.2025 | 19:36
4 godine Ruske blamaže na vojniom polju kave svijet nije vidio.

A što bi tek bilo da zapada nije ku*vinski na kapaljku dozirao oružje?

Pitanje da li će ostali mafijaši ostalih država pristati na presedan, otvaranje pandorine kutije legaliziranje / priznavanjem osvajačkog rata u 21. stoljeću?

Ti me se svijet javno odriče međunarodnog prava (kakvo god da je), i time poručuje da je otvorena sezona osvajačkih ratova.
Mislim da Kina čeka i zagovora (lobira) taj razvoj događaja za vid Tajvana i drugih područja koja su njoj interesantna.

Pa ti Davore zagovaraj taj vid “relizma” i “razuma” sileđija!
A pri tom se nadaš kako će te političari obraniti od pribljavanja tebe i tvoje djece?

Malo ti te dvije logike ne idu jedna uz drugu.
23.11.2025 | 20:03
Ovaj najnoviji plan je 'procurio' iz dva razloga:

1. nesposobnost Trumpovog agenta za nekretnine (Witkoffa) koji je mislio da plan salje privatnom porukom, na kraju je ispalo da je slao javnom
2. ruska obavjestajna akcija, koja je procjenila da im odgovara objavljivanje ovakvog plana

Od kako se plan pojavio, i novinari poclil istrazivati i postavljati pitanja, pojavile su se mnoge neugodnosti za americku stranu:
1. plan je ocito pisan na ruskom, a ono sto je dospijelo u medije je doslovno google translator
2. ameri su u panici stali iza plana kao vlastitog, da ne ispadne da im ga rusi pisu
3. trenutno rade na damage control cijelog fijaska, a najlaksi damage kontrol je ucjenjivati Zelenskog da pristne

Plan i sve oko njega je poprilicna ruska obavjestajna operacija, jer su valjda shvatili da im polako (ekonomski) gori pod nogama i da ne mogu jos dugo i da je vrijeme da pregovaraju.

Svatko tko je procio plan, odmah zna da plan ima nekoliko kljucnih tocaka koje se pravno ne mogu provesti time sto ce ih Zelenski potpisati. Za provedbu plana, cak da ga Ukrajinci i prihvate, trebalo bi dugo vremena.

Putinov komentar na plan je vrlo suzdrzan. Naime, u svojoj ludosti, on 'ne moze i ne smije' prihvatiti americki plan, vec on osobno mora biti taj koji donosi 'pravorijek'.

Ovaj i ovakav plan je mozda i jedina sansa da Putin spasi 'zivu glavu'.
Vlastitu zemlju je unistio i osiromasio za sljedecih 50 godina.
23.11.2025 | 20:36
I da, Rusija je ovaj rat de facto izgubila. Da u bijeloj kuci ne sjedi patoloski narcis, onda bi de jure bilo barem nerejseno, ovako, ostaje da vidimo...

Rat je za Rusiju poseo sa sljedecom premisom: ulazimo u Ukraijnu, za 5-10 dana smo u Kijevu i postavljamo vlast koju zelimo. Dugorocno je Ukajina trebala biti nova Bjelorisuja - nista od toga nije ostvareno.

Rusija je tada transformirala rat u iscrpljivanje jer su izracunali da mogu trajati duze nego Ukrajinci. Svoje vlastito iscrpljivanje su platili time da su postali vazali Kine, a sebi zatvorili vrata Europe za sljedecih 50 godina.

Rusiji niti trebaju 4 regije u Ukrajini, niti pravoslavna crkva u Ukrajini, niti zabrana Ukrajini clanstva u NATO ili EU. Njima treba 'vanjski neprijatelj' kao isprika da u zemlji nikada ne provedu bilo kakve demokratske (ili bilo kakve druge) reforme.

U EU jako dobro znaju, da ovakva Rusija i Putin jednostavno nikada nece pristati da Ukrajina bude 'funkcionalna zapadna' drzava jer bi tada Rusi konacno vidjeli da drzava moze 'funckionirati' ne samo za oligarhe, nego mozda i za ostale. Sve da se i potpise najnoviji plan, Putin nece prestati destabilizirati Ukrajinu, na sve moguce nacine, ukljucujuci i vojno.

Poraziti Rusiju de facto i de jure bi znacilo veliku nestabilnost zemlje sa janvecim nuklearnim arsenalom. I to je ono gdje se zapad 'boji' pobjediti i de facto ne zeli pobjediti. Ovo vise nisu rane 90-te, kada se SSSR raspao u kaos. Danas je svijet prepun ludjaka koji bi rado kupili rusku nuklearnu tehnologiju i imaju sredstava da ju kupe.
23.11.2025 | 21:45
Palac gore. Zapravo dva palca gore.
24.11.2025 | 19:27
24.11.2025 | 21:20
Na početku odmah VELIKA nejasnoća (barem za mene) - imali smo veliku Tursku, veliku Srbiju i VELIKU Hrvatsku!!!

Davore, de ti nama koji ne znamo (moguće da ima još onih koji ne znaju), objasni kada je to bila VELIKA Hrvatska.

Pa ćemo dalje...

p.s. nećemo se zamarati sa detaljima oko velike Turske, samo da razjasnimo VELIKU Hrvatsku u kontekstu koji pokušava navesti.

Priča o misicama a izgleda da sam treba pojesti još puno žganaca da dođe na njihovu razinu.
Nisam mislio vizualno...
24.11.2025 | 22:17
Zašto to mene pitaš? Mene to povijesno i ne zanima, samo prenosim razmišljanja i viđenje situacije od jednog bivšeg EU parlamentarca i sudca koji je po mnogim (ne svim) pitanjima do sada imao vrlo trezvena razmišljanja.
24.11.2025 | 23:34
Pitam tebe jer si ti linkao video.
Logična pretpostavka je da si ga pogledao.

Kako se nisi ogradio iza videa ili nekih njegovih djelova logično je da nemaš zamjerke.

Ja sam uočio zamjerku pa ju navodim i logično da neću pitait Đuru (koji me tukao) nego tebe.
25.11.2025 | 06:53
Air kaže:

Pa ćemo dalje...

Cijeli video je tipican desnicarski pamflet protiv Ukrajine.
Velika Hrvatska je vjerojatno najobicniji lapsus, ali to samo pokazuje koliko je govornik ozbiljan.

Pogledao sam video do 3-4. minute i shvatio da je pozadina skoro svake tvrdnje uglavnom patoloska mrznja prema EU.
Kolakusic je profesionalni mrzitelj EU, na cemu je izgradio skoro svoju cijelu politicku karijeru.

Postavljati cinjenice i agrumentirano raspravljati sa takvima je gubitak vremena, jer je njihov krajnji argument 'pametnome dosta' ili 'naivne ovce'.

Od 2017. i cuvenih Trumpovih 'alternative facts', rasprava uglavnom vise ne postoji. Cinjenice nisu bitne, vec je bitno u ono sto vjerujes i to predstavljas kao cinjenicu.
Onaj tko tvoje 'vjerovanje' pobija cinjenicama je 'ovca' ili 'neprijatelj'.
Takodjer, 'moras' uvazavati 'suprotnu stranu' inace si 'iskljuciv', sto znaci da oko bilo koje teme, gdje uglavnom postoji par % stručnjaka, moras 'uvazavati' 95% idiota.

No, da se vratimo na temu.

Marco Rubio, americki ministar vanjskih poslova je preuzeo vodjenje mirovnog plana i pokusava ga usmjeriti u nekakvom realnom smjeru.
On je inace 'nova' generacija tzv. hawkish konzervativaca, znaci nova verzija ekipe koja je cinila Bush-evu administraciju.
On i ta ekipa sasvim dobro razumiju sto znaci americko 'povlacenje' ne samo iz rata u Ukrajini, nego i sa svjetske scene.

Nisam ja ljubitelj Marca Rubia i slicnih, ali to je trenutno najbolje sto 'imamo' i najbolja sansa za Ukrajince.
25.11.2025 | 09:51
yvann11 kaže:

Pogledao sam video do 3-4. minute i shvatio da je pozadina skoro svake tvrdnje uglavnom patoloska mrznja prema EU.
Kolakusic je profesionalni mrzitelj EU, na cemu je izgradio skoro svoju cijelu politicku karijeru. Postavljati cinjenice i agrumentirano raspravljati sa takvima je gubitak vremena, jer je njihov krajnji argument 'pametnome dosta' ili 'naivne ovce'.

To je tek tvoje viđenje i to vrlo neobjektivno. On nije mrzitelj EU, dapače, više puta je rekao kako je to itekako smislen i koristan savez, on je mrzitelj korupcije i nepravde u toj istoj EU, a takvih zastupnika poput njega u EU parlamentu ima još barem tuce. I svi govore daleko suvislije od plaćenih "žetona" koji nemaju svoje ja i koji samo dižu ruke za ono što im nalože gazde.

On svoje stavove argumentira činjenicama, od toga da je Urusla korumpirana, o čemu je nakon svega više smiješno i raspravljati, pa nadalje. Ako je zbog toga on "desničar", tko su onda ti "ljevičari" koji bi kao trebali biti pravedniji i orijentirani na radnike i male ljude? Ti ljevičari bi što - poslali svoje radnike u korumpiranu ne-EU zemlju da poginu u besmislenom ratu protiv Rusije? Sjajna bi im to bila politika! Evo, javi se ti prvi!

Da skratimo, trenutno vodstvo EU je namješteno od WEF-a i zatupa ciljeve te elitne skupine moćnika, a ne EU građana.
25.11.2025 | 10:44
Mnogi ovdje navode da Rusija ničin nije zadužila čovječanstvo, što je skoro 100 % točno. Izgeda da se stvar mjenja, izmislili su vakcinu protiv raka, a našli su izgeda i zamorce iz Srbije da to isprobaju. Normlano da ne žele liječiti građane zemalja koji su na njihovoj neprijateljskoj listi, pa su uzeli braću za pokuse. Evo ako im ovo uspije, ja predlažem da slobodno dođu do Lisabona

Sad se očekuju veliki protesti u EU zemljama i pritisak na vlade, da ukinu sankcije rusima, pa da se i ti građani mogu tamo liječiti

nova.rs/vesti/drustvo/ko-sve-moze-da-je-...-koje-vrste-kancera/
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 10 minuta
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?