Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


03.09.2023 | 10:37
Gjuroo kaže:
Jesu to podaci sa cijelog fronta ili..?


Da, bi trebali biti, VIZUALNO POTVRĐENI, objedinjeni podaci s cijelog bojišta.
03.09.2023 | 12:20
Postoji li igdje nekakav podatak koliko je tenkova Rusija angazirala u Ukrajini?

Kazu analiticari da je preko 2000 dokumentirano unistenih tenkova do sada. Realno broj je i veci jer ne moze se bas sve snimiti
03.09.2023 | 12:52
Tu je lista svih dokumentiranih gubitaka sa snimkama svakog od njih.

www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-...nting-equipment.html

Brojka dosad: 2281 komad izgubljen za Rusiju.
03.09.2023 | 12:53
Vidio sam neki dan na radditu procjenu neke britanske službe koja je detaljno sve proučavala mjesecima, tj. sve intelligence procjene zaliha plus satelitske snimke skladišta itd. pa su sve to skupili i analizirali. Ovako po sjećanju, Rusi su inicijalno dovukli oko 3000 tenkova u Ukrajinu i više manje svi su kaput ili na servisu.

Istovremeno su na zalihama imali oko 2000 upotrebljivih tenkova koji su zahtijevali tek lagani upgrade ili dotjerivanje i njih su većinom do sad poslali u Ukrajinu i to je ono što sad koriste. Zatim, imaju oko 3000 tenkova koji su zahtijevali intezivne popravke i do sada su ih tek manji broj osposobili a većinu su koristili za dijelove. I na kraju imaju još toliko totalno neupotrebljivih tenkova s kojih možda mogu skinuti poneki dio.

Sve u svemu, oko 10-12 tisuća tenkova od kojih su do sada potrošili većinu onog što je vrijedilo.

I mislim da sam negdje vidio kako proizvode oko 100 potpuno novih tenkova mjesečno.

Usput - www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/c..._why_is_the_counter/

> A video for those who ask, "Why is the counter attack so slow?" Ukrainian sapper counts 12 land mines all within reach of where he’s standing and then 5 more at the end of the video. That’s just one tiny area.
03.09.2023 | 19:11
Znaci Rusija pod najtezim sankcijama moze proizvoditi 1000 novih tenkova godisnje. Nije ni malo.

U medjuvremenu ovako stite avione. Redaju gume na avione. Drzava sa najjacom PZO

IMG_3717.jpeg
05.09.2023 | 09:49
Moram priznati da ne shvaćam uopće logiku iza tih guma po avionima?

Nove slike:

F5Pzo8AWMAA6c9h.jpg


Gume bi, ako nešto ne shvaćam fundamentalno krivo, imale smisla da se baca kamenje po avionima, ajde, to bi imalo barem teoretskog smisla. Ali gume gore! Sad AFU mogu samo pustit iz drona fosfor ili nešto slično i gume će se lijepo zapaliti i dalje dovršiti posao...
Osim ako kraj svakog aviona nije stražar koji će s nekom šipkom gurnuti te gume s krila aviona da gore dalje na zemlji tj. pisti/stajanci gdje nema ničeg zapaljivog (poput guma aviona, goriva itd...)
Evo, ne razumijem.
Za to vrijeme, svi bi kupci ruskih PZO sustava trebali zatražiti svoje novce natrag, bojim se.....?

(nisam zaboravio, bit će update o situaciji na bojištima, ima razvoja)
05.09.2023 | 10:16
Djuro genijalac kaže:
(nisam zaboravio, bit će update o situaciji na bojištima, ima razvoja)


Ajde, ajde... AFU je sigurno već pred Melitopoljem, a mi to ne znamo
05.09.2023 | 11:07
Ne pomjeraju se crte nesto puno. Zadnjih dan-dva Ukrajinci zestoko rokaju artiljerijom i svim sto imaju u principu.

Mislim da im je konacno ideja omeksati obranu i minska polja na odredjenom lokaliziranom prostoru. (Nije da nisam pricao da to tako treba )

Pise mi prijatelj danas da nije nikada vidio toliko outgoing fire sa ukrajinske strane. Jos ako je ta vatra precizna, mozda bude nekih rezultata

Ocekuj nove napade vec danas ili sutra, cim se zavrsi ova topnicka priprema.
05.09.2023 | 17:46
Crte se ne miču puno, ali krenula je izrazita topnička priprema na smjeru Vuhledara koji je i bio oduvijek označen kao najslabije utvrđen. Tu je zabilježen prvi gubitak Challengera 2 uopće, ali i opet se NATO tehnika pokazuje u svom svijetlu: svi su člnaovi posade preživjeli bez ozljeda izravan pogodak. Neću tvrditi 100%, jer to ne mogu znati, ali nisam naišao ni na jedan podatak o ijednom gubitku člana posade u bilo kojem oklopu zapadne proizvodnje. To je samo po sebi dovoljno opravdanje da ta tehnika nastavi koristiti kolio god je moguće.
Na sjevernom bojištu (Bahmut i Harkiv) su AFU istjerale ruske snage iz svih 'novoosvojenih' teritorija te su se malo pomaknule na istok.
Na zaporiškom prodoru (Robotino-Verbova) je opet zabilježen pomak i sad je definitivno potvrđen proboj Surovikinove linije na tom smjeru. Snage AFU su upale u ovaj labirint rovova što sad postaje ozbiljan problem za ruske snage. Svaki njihov pokušaj evakuacije preko otvorenog polja odmah sustiže artiljerijska paljba, najčešće u kombinaciji klasičnog i kazetnog punjenja što je strahovito efikasno.
06.09.2023 | 17:50
Pozdrav moderatoru i Indexu
06.09.2023 | 18:49
@cariblanco:

Proveo sam 5 ili 6 tjedana ovo ljeto u Dalmaciji i covjek je u pravu 100%.

Na kraju dana to je bio meni osobno glavni razlog prosle godine da ne odem za Ukrajinu. Ekipu sam vec imao na terenu, svu opremu i stvari spakirane, suprugu jos malo pa nagovorio...

Ja ne krivim ljude koji se sklone od rata, nije to za svakoga.

Jedan dan sam malo upalio mozak i kontam, on Ukrajinac ode u Splitu na Ultru a ja da se ganjam sa Rusima po njegovim sumama.

Ti Rusi kakvi su da su, meni osobno nisu nista lose napravili. Nemam ni financijsku korist od svega toga, da idem za nekim parama. Kako god sagledas stvari, ja mogu samo biti na gubitku. Nikakvog benefita za mene tu nema.

Niti osobnog zadovoljstva (sto je recimo glavni motiv ovim Amerima koje cesto pomenem). I odustanem od svega...

Meni kaze jedan da mu je zao sto mu otac preminuo ali zna da je ponosan na njega sto je barem njemu zapala cast da ubija ruske komuniste, kada vec otac nije imao prigodu za svog zivota. To je njemu smisao boravka tamo, briga njega za Ukrajinu. Do rata nije znao niti na mapi je naci. Bitno je da on ima Ruse s druge strane nisana. Dosta US dragovoljaca je vodjeno tom ideologijom.
06.09.2023 | 19:08
Evo moderatoru da ti olakšan

Pozdrav svima
06.09.2023 | 19:29
Ljubazno molim da ovdje stanete obojica. Ako odlučite nastaviti, brišem sve unatrag, a vi se možete nastaviti podjeb..., svađati i nasjedati na provokacije privatnim porukama.
06.09.2023 | 19:58
smayoo kaže:
Ljubazno molim da ovdje stanete obojica. Ako odlučite nastaviti, brišem sve unatrag, a vi se možete nastaviti podjeb..., svađati i nasjedati na provokacije privatnim porukama.
Riješio sam te brige...
07.09.2023 | 07:17
Mislim da smo u ključnom dijelu kontraofanzive AFU. Teške borbe se vode na zaporiškom bojištu gdje su ruske snage pokušale protunapad u Robotino koji nije dao rezultata. Istovremeno, AFU napreduju dalje na jug u smjeru Novoprokopivke.
Zapadno su AFU napredovale u smjeru Luhove.

F5ZlOY-WsAAMQcK.jpg


Ovu noć je Ukrajina dronovima napala zapovjedništvo ruskih snaga u Ukrajini u Rostovu na Donu (ono isto koje je Wagner bio zauzeo) s tri drona i pogodila je cilj. Kako će to utjecati na rusko vođenje operacija u Ukrajini, i hoće li, vidjet ćemo uskoro.
07.09.2023 | 18:52
Evo Putinu dokaza za nacizam, sprdaju se s tim na prvoj crti.

t.me/supernova_plus/23530

Samo ga je sram da kaže da su pripadnici wermahta, bili na vojnoj prvomajskoj paradi od 1938-1941 ?
08.09.2023 | 06:29
Vidim da kreće nervoza tu u threadu pa evo sadržaja za proučavanje i komentiranje. Prvo je ukrajinski osvrt na obuku koju dobivaju u NATO-u. Razne zemlje održavaju razne vrste obuke i stavljaju naglasak na druge (krive stvari). Evo podužeg posta iz prve ruke:


My thoughts regarding the issues reported by the @KyivIndependent
article about the evaluation of NATO training and the 32nd Mechanized Brigade.

Please consider this text as a supplementary piece interjected with opinions - my own and those I spoke to in the field.

I got in touch with not only the 32nd but also the 92nd Mechanized Brigade. The 92nd fought alongside the 32nd and can provide unique insight, as they are experienced and saw firsthand the schism between theory and practice.

Our new infantry brigade did a heroic job in the given circumstances: limited time, resources, and ammunition. My conversations with everyone outside of the 32nd were marked with gratitude, as nobody appreciates people willing to do the job of infantry more than infantry.

Don't doom over this text. My effort is to give another small input into making Western training more effective.

Let me also point out that when dealing with losses, emotions run high, and there is an opening for toxicity to seep in. The disconnect between expectations set by the training and the reality of the Ukrainian battlefield can be explained better with a lack of communication at the higher level than with "Western arrogance". It can still get you angry, but you would be a fool to escape into a simple narrative that relies on a lack of intelligence or empathy. You can not expect Western militaries to be perfectly in tune with the requirements of the Ukrainian battlefield at the institutional level when our own institutions run into similar problems with less distance to the front. If you think Ukrainian training is perfect, I have an illegal bridge to sell you.

You can watch the videos of Western instructors saying farewell to Ukrainian recruits anytime. Twitter replies made by armchair generals do not represent them. I think they very much care.

Background:

The 32nd Mechanized Brigade was formed at the beginning of 2023 and partially equipped with Western equipment with the core of its mechanized infantry utilizing the American M113 armored personnel carrier.
Its infantry battalions underwent training in the spring of 2023 in a NATO country. After the return to Ukraine, the brigade received equipment and ammunition and was fully staffed. During the summer, the 32nd brigade was deployed alongside the 92nd brigade, which had been fighting for the past nine months in the Svatove axis in the northeast of Ukraine.

The deployment quickly became problematic and resulted in heavy casualties, eventually forcing the command to reconsider.

The training:

I’ve spoken to one of the sergeants in the brigade with the call sign “Nestor” about the training they received abroad.

Overall, the training included basic infantry, reconnaissance, and assault tactics.

Nestor said the most interesting and useful part was the reconnaissance training. “We learned how to get close to the enemy and build secure observation posts. It was essential.” They also learned how to adjust artillery and navigation. “Navigation was useful; spotting was interesting, but it was not particularly useful on the battlefield so far.”

However, his overall verdict of the training was mixed: “It was like the instructors were in a vacuum. We received training in infantry tactics, while this war is a war of artillery and drones.”.

On one occasion, Nestor’s commander asked if trainers would at least consider the presence of drones on the battlefield. The answer was a damning “No.”.
“You didn’t take your drones with you, and the only drone we have available is DJI Phantom 4, but we can’t even use it for bureaucratic reasons.” he recalls them saying. So they continued the training as is.

Western-provided training fell short of considering current realities on the battlefield. The brigade’s first deployment in Ukraine was to hold the defense in the Svatove direction. However, Nestor commented: “Our battalion received zero defensive combat training. It was all assault oriented.”

On a positive note, the sergeant says that our infantry learned to move and storm buildings and trenches. “If you consider this basic infantry training, it was good.” The infantry companies spend seven days practicing assault combined arms operations, storming different objectives. One day, it was a small town. Another day, it was an enemy trench. “We went through swamps, mud, and cold nights. Once, our instructor said that living through it on the battlefield would be easier if we experienced these conditions now. He was right.”

But the companies received too little training on surviving the battlefield: “There was no camouflage training. The infantry didn’t learn how to conceal positions, build bunkers, and no defensive combat training.”

In the end, Nestor adds that one of the things that they needed was EOD awareness and training. “You must understand the battlefield is littered with booby traps, mines, and explosive ordinance. We knew it before the deployment. Everyone in Ukraine knows it. We asked trainers if we could get any training on the topic.” But for some reason, the trainers refused to even discuss it. It was a taboo. “We regret the lack of EOD training specifically. It could have saved lives.”

The deployment:

After the training in Germany by a NATO country was complete, and after a short period in Ukraine, they were sent to reinforce Svatove direction.

Problems appeared immediately. Nestor’s battalion was deployed shoulder to shoulder with one of the battalions of the 92nd brigade. The 92nd brigade soldier with the call sign “Zero” explains, “It appears that they were trained on another planet. What was obvious to us was a terra incognito for them.” He continues with a story of one of their first encounters with 32nd infantry: “We were driving 15km from the front line, and I noticed a military Ural (truck), with a full platoon clustered around near one of the small local grocery stores. They acted like they didn’t know it was a war zone. We had to stop and tell them that ZALA (russian) drone was reported around. The platoon commander did not know the enemy had such capabilities.”.

A grave mistake in NATO training was that a company commander stayed in the trenches with the company. While it sounds heroic and may work when facing a poorly equipped enemy, russia is well-equipped and has hundreds of drones. This costly mistake was corrected after they lost a couple of positions. “The company commander has to have the eyes in the sky. He has to have his own drone stream and communicate with platoon or group commanders.” - It was a costly lesson for Nazar’s unit; “It cost us lives.”

I asked why a company commander couldn’t stay in the trench. My friend from the 92nd Brigade explained that when the company commander is in the trench, he becomes another link in the chain of command: “Please understand controlling 100 soldiers in combat is a hard task. The higher-level commander watches a drone stream and makes decisions. He gives an order to the company commander over the radio. The company commander has to understand exactly what is going on to make decisions and pass orders to the platoons. For that, you need to observe the battlefield from the top. Try sitting under tank shelling and yelling over the radio while being yelled over the radio yourself. It is much more efficient when the company commander has his own command and control room with drone streams coming in. He can make calm and weighed decisions looking at the battlefield instead of listening to what is happening, and it is no longer a game of telephone.”

“In the current battlefield, even the group or a platoon commander has to have a tablet with our special map application to be effective, and you can not rely on a stupid enemy anymore. They evolved.” summarizes Nestor, “We knew none of that, and no one could share the experience and knowledge with us. Now we are smarter, but the price was terrible.”

Another capability that was undertrained might surprise: driving. It might sound absurd to some, but those familiar with the battlefield know how hazardous and costly even a simple drive toward or away from the front can be. Our drivers must be more experienced in driving at night; driving during the day is too dangerous. Training for night driving operations is critical to avoid casualties and the loss of valuable equipment. It is also emblematic: It may not seem a top priority for NATO training personnel with a shortened schedule. However, its importance must be communicated just like any other discrepancy mentioned here and elsewhere.

Conclusion:

The disconnect of the NATO training leads to a brigade being unprepared on the battlefield. Specifically, the lack of UAV, defensive, mine awareness, and EOD training has led to unnecessary casualties on the battlefield.

To avoid a similar situation in the future, Ukraine needs to treat NATO training as basic infantry training instead of a complete cycle of brigade/battalion-level preparation. We need to perform post-training exercises and adapt the units to the newest technologies and tactics on the battlefield.

Ultimately, the brigade has gained enough experience to be effective, but the cost could have been much smaller.
08.09.2023 | 06:42
A sad i tjedni pregled stanja. Bahmutsko bojište. Tamo je bilo izuzetnih borbi. Tko prati sjetit će se da su AFU oslobodile KLiščivku već prije cca dva tjedna, ako ne i prije. Ruske su snage dovukle pojačanja, krenule u kontranapad. Na svaku takvu akciju se AFU u pravilu povlače i onda topništvom taracaju ruske snage koje napadaju. Tako je to trajalo cca dva tjedna da bi se jučer ruske snage povukle iz Kliščivke, jer im je položaj postao neodrživ. Kao i iz Urožana povlačenje je bilo posve nekoordinirano, bez ikakve podrške oklopa ili bilo čega, zapravo bježanje u po' bijela dana i onda ih je topništvo AFU desetkovalo. Sad je željeznička stanica, koja je cijelo vrijeme bila u ruskim rukama, siva zona u kojoj se odvijaju borbe.

F5eYUcaXwAAzSqx.jpg


Ako ruse AFU istjeraju odatle, onda će se morati povući skroz do rijeke Bahmut. AFU su već na njenoj obali južno u Andrijevki i to će onda značiti i njeno potpuno oslobađanje. Za područje Bahmuta (kao grada) je bitno da u istočnom smjeru defacto ne postoje ceste koje vode u njega. Ovakav razvoj situacije bi značio da su svi pristupni pravci Bahmutu pod topničkom kontrolom AFU i logistički bi držanje Bahmuta za Rusiju postalo nemoguće.

F5eYVuoWsAAoF3h.jpg


Dnipro

Pritisak AFU je sve jači na ovom području. Uspostavljeni su mostobrani, oni se uspješno drže/brane i Oleški je sve češće meta napada. Radi se, istina, o radu pozadine koja je počela redovito napadati ruski zapovjedni kadar i one koji su se stavili u službu okupacijskog režima. Recimo da bi paralele s Pokretom otpora u okupiranoj Francuskoj za vrijeme II rata bile prikladne (iako nema ni grama sumnje da se radi o koordiniranim akcijama s AFU). Ono što je nekoć bio relativno miran život za ruske snage na ovom području to više nije.

F5eYY4JXIAAAhsc.jpg


Istočno bojište

Tu se situacija smirila i sad imamo pozicijske topničke duele nakon što je Rusija bila prisiljena većinu snaga s ovog područja poslati kao topničko meso na zaporiško područje.

F5eYZk1WoAACn5k.jpg


Jug

U Zavitne Bažaniji ruske su se snage pod prejakim pritiskom povukle na jug i ostavile sjever mjesta. AFU napreduju i u Novodonjecku. U Prijutne je uništeno rusko skladište streljiva, Staromlinivka gori. (nastavak ide kasnije)
08.09.2023 | 07:30
Djuro genijalac kaže:

My thoughts regarding the issues reported by the @KyivIndependent
article about the evaluation of NATO training and the 32nd Mechanized Brigade.
...


Znači, kontraofenziva nije počela u lipnju kao što se pisalo već puno kasnije jer su lipanj i srpanj zapravo bili do-obuka sa živom municijom i velikim žrtvama a prava ofenziva je počela tek u kolovozu.

Ima smisla.
08.09.2023 | 10:05
A što nam je s onim kaubojima u Belgorodskoj oblasti? Nikakvih vijesti o njima. Povukli se? otišli u Pskov raditi diverzije?
08.09.2023 | 14:58
IgorD kaže:

Znači, kontraofenziva nije počela u lipnju kao što se pisalo već puno kasnije jer su lipanj i srpanj zapravo bili do-obuka sa živom municijom i velikim žrtvama a prava ofenziva je počela tek u kolovozu.

Ima smisla.


Nista sa ovom ofanzivom nema vojnickog smisla moj care

Mjesecima su je najavljivali kao da je holivudski film, a ne rat. Cekali bolje vrijeme, tj manje blata, pa ce onda to lako odraditi. Valjda su ocekivali da ce se ponoviti Kharkiv i da se Rusi jednostavno razbjeze. Pa nece ni Rusi dva puta biti budale na isti nacin...

Zato smo i ovdje na Jabucnjaku imali pricu o onih nekih 70-80% UKR vojnika koji sjede negdje u pozadini i ne rade nista.

Na pocetku ofanzive UKR je krenula sa malim timovima u napade duljinom cijelog fronta. Ideja je bila, da nakon sto na nekom mjestu pukne crta obrane, te pricuvne snage iz pozadine ce krenuti u napad na tom pravcu i konkretizirati to na terenu.

Medjutim, dok su Ukrajinci mjesecima pravili videoklipove i medijski napumpavali tu pricu, Rusi su se ukopovali i posijali BEZBROJ mina. Gdje god su UKR snage krenule u napad nije proslo. Nije bilo dovoljno udarne snage na jednom mjestu da bi napravile ista konkretno.

Mic po mic, vrijeme prolazi i dva mjeseca su proveli u sivoj zoni koja je trebala biti samo transport do bojista. Gubili su tenkove i oklopna vozila koji nisu ni dozivjeli da vide front. U marsevskoj koloni upadnu u mine, pa ih jos poklopi topnistvo.

Zato sada sve kasni, jer su prakticki tek neki dan dosli do utvrdjene ruske crte, da bi uopce imali sta da probijaju. Dosli su gdje je trebalo da budu prije dva mjeseca.

I to ti je pravi razlog zasto sve kasni i sto je lako moguce da nece uspjeti presjeci ruski teritorij prije dolaska novih kisa i blata :/

Niko normalan ne bi planirao odugovlacenje u situaciji kada vrijeme radi protiv tebe a pomaze onom tko se brani.

Ne kazem da im je lako ili da se UKR ne trude, ali treba biti realan pa reci da ovo uopce ne ide zamisljenom i planiranom dinamikom.
08.09.2023 | 17:15
cariblanco kaže:
Evo Putinu dokaza za nacizam, sprdaju se s tim na prvoj crti.

t.me/supernova_plus/23530

Samo ga je sram da kaže da su pripadnici wermahta, bili na vojnoj prvomajskoj paradi od 1938-1941 ?


Putina je izgleda nacizam lupio u glavu, ili mu je to zadnja slamka spasa...nastavak sage o nacizmu.

twitter.com/NOELreports/status/1700042442743972208?s=20


Jedan zanimljiv kometar oko Putina, možda je nategnuto, a možda i nije ?

www.vecernji.hr/vijesti/kuje-se-ozbiljan...-je-kontrolu-1707871
09.09.2023 | 18:43
Mnogi ovdje govore da je ovo proxy rat USA i Rusije. Za njih jedan podsjetnik, koliko je dobara USA uložila u Sovjete, ok ne zbog sebe, nego da porazi naciste.

ru.usembassy.gov/world-war-ii-allies-u-s...iet-union-1941-1945/

To su brojke od kojih boli glava. Sad je USA poslala neznatan broj oružja, opet u istu svrhu, da se porazi nacizam u 21 stoljeću i to je nekima problem ?

Pa nije USA kriva što ima doma najbolje znastvenike svijeta, što ih je netko je puškom tjeralo da dođu tamo ? Krivi su što imaju Hollywood koji drma u svijetu zabave, krivi su što imaju najaču IT industriju i najbolje proizvode tog tipa. Krivi su i za demokraciju ( netko je može navati prividom demokracije, ok, ali je opet bolja od one ostale koja nam se nudi ) i zašto nebi bili krivi za rat u Ukrajini, gdje su oni prešli granice te države

Ono cijeli život slušam ( a imam godina ) kako će Amerika propasti...nafta, burze i sl. spike, a nikako da mi se čefne prije smrti, pa da na miru umrem
10.09.2023 | 21:49
Ljudi se bore satima oko jednog jedinog rova, u sablasnom polumraku. Jezivo jbt

youtu.be/RIelTtj3t84?si=QRNrg-byf-PPMArl
11.09.2023 | 16:19
Evo me, nemam vremena od užasno puno posla, ali pratim što se događa. Oko Robotina je ruska strana pokušala kontranapad koji je inicijalno polučio neke rezultate, a onda je to sve odbačeno na istok dalje, nego su im bile polazne točke. AFU su ušle u Andrijevku (kod Bahmuta) i čini se da je to novi pravac prodora na istok.
Za kraj ovog posta samo jedan podatak na koji sam upravo naišao: 20% svih tenkova koje ruska strana trenutno koristi u Ukrajini su T 54/55/62 modeli...
Ne znam i ne mogu znati je li to istina, ali izvor koji to navodi je pouzdan, ne lupeta gluposti i ne izmišlja da bi uljepšao sliku pa vjerujem da tu ima istine. U svakom slučaju, podatak za razmišljanje, s koje god strane to pogledali.
13.09.2023 | 06:51
Djuro genijalac kaže:
Dakle, konobar je bivši nakon što se njegov avion spontano raspao od srama. Tko bi to očekivao?

Nego, imamo nnovu situaciju koja ima potencijal za nešto JAKO bitno u bližoj budućnosti. Sinoć su mornarički specijalci AFU (na cijeloj operaciji piše SAS malim slovima, IMHO), izvršili desant na rt Tarhankut na Krimu.

F4SJpwTXAAAjoMl.jpg



Od 5 ujutro su se čule brojne eksplozije iz smjera naselja Majak. Tamo se, tko bi rekao, nalazi radarska postaja ruskih snaga te je (bila) polazna baza za lansiranje dronova na Odesu.

F4SMxUnWUAApaXf.jpg


'Možemo napasti bilo koji dio okupiranog teritorija Krima kad god poželimo. Možemo dohhvatiti neprijatelja baš na svakom mjestu. Oni koji su činili gluposti, bolje im je da odu' izjavio je šef obavještajnog GRU-a Kyrylo Budanov. Opseg oštećenja nije poznat, ali vrlo vjerojatno je operativni dio baze uništen i/li izbačen iz uporabe. Na to ide vijest koja se pojavila jučer da su AFU uništile kompletnu bitnicu S-400 PZO sustava baš na Krimu, nedaleko od ove lokacije (defacto ista lokacija). Vrlo vjerojatno je ova baza upravljala radom tog PZO sustava koji je uništen zračnim udarom (što baš i nije neka preporuka za S-400 koji, opet!, nije bio u stanju zaštiti sam sebe). Ova je obala bila 'spremna' za odupiranje snagama AFU te puna zapreka, rovova i svakakvih mina; tj. neprobojna za bilo kakav pokušaj iskracaja s mora.

Sam udar je bio brz, žestok i snage koje su izvršile udar su nestale bez ikakvih vlastitih gubitaka.

F4STe9aXUAAqris.jpg


Kruže glasine da ovo nije bio jedini udar prošle noći (Dan Nezavisnosti Ukrajine je danas). AFU o tome šute, a Rusi se, logično, ne hvale gubicima, posebno ne nečim poput ovog uništenja radarske stanice.
Iz svoje pozicije armchair generala, kad sve pogledam, zbrojim i oduzmem, nameće mi se samo jedan zaključak: osim proslave Dana Nezavisnosti Ukrajine, ja bih pažljivije gledao prema Kerčkom mostu. Naime, i radarska stanica i S-400 sustav koji više ne postoje su baš bili na prilaznom pravcu iz smjera Odese. Budući da je ovo sad neutralizirano, iz ovog se smjera otvara pristupni pravac bilo za Storm Shadowe ili, vjerojatnije, za avijaciju koja bi mogla gađati pilone da sruši most beyond repair.

Da, zaboravio dodati da su snage AFU ostavile za sobom ukrajinsku zastavu na glavnom jarbolu baze.

Očekujem da Hollywod po ovom snimi film, ali nekako sumnjam da će Steven Seagal glumiti u njemu....


Jel se sjećate ovog? Evo prvih posljedica: sinoć AFU roknule brodogradilište u Sevastopolju gdje se popravljaju brodovi crnomorske flote. A ovo je samo početak. Kako sam pisao, počela je bitka za sjeverno Crno more. AFU su prekjučer pruzele kontrolu nad platformama koje se tamo nalaze, a sad i ovo...


F53gMxhWsAEIzIW.jpg


F54ByCNakAMf4X8.jpg



F54cvTwWAAEQ7Ra.jpg
13.09.2023 | 12:00
Storm Shadow u akciji, uništeni na suhom vezu veliki desantni brod i dizelelektrična podmornica klase I-Kilo.


13.09.2023 | 13:22
Dok su sve oči uprte u proboj Surovikinove linije i dok Rusi potapaju brodove da zaštite Kerčki most, Ukrajinci ih roknu u samo crnomorsko srce. Vjerujem da ih je ovaj napad poprilično zabolio.
13.09.2023 | 13:56
Neki filmovi jednostavno zauvijek uđu u kolektivno pamćenje. Red October i Pulp Fiction su takvi pa se pojedine scenje savršeno uklope u tekuće događaje: Rusi gube podmornicu. Pa još jednu.

youtu.be/HCHGFkhxInM?si=HMoZACtoFRIkDj5H&t=74
13.09.2023 | 16:31
Film je izuzetno loš u usporedbi s knjigom. Pročitaj knjigu, film je poludrek
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • Borisone: [link]
  • Kloba: Jel itko provalio da su OIV pustili HTV 2 u UHD rezoluciji za vrijeme Olimpijade? Znači 4K preko kućne antene? Ajde, kada si već dižu plaće 65 posto da spriječe korupciju (koji proser) sada imamo i mjesec dana 4K reze :)
  • gladhr2: [link] remote desktop ako neko moze malo pomoci :)
  • drlovric: Javio se jedan kolega Jabucar i poslao mi paket sa adapterom. Prob rijesen. Hvala mu puno!
  • drpongrac23: Ustvari m5 je oznaka u seriji, isprika. Evo u dnu tablice preporučena cijena [link]
  • Ender: jeste m5, poslednje verzije MacBook-ova pre nego sto su ih ukinuli su bile 12" i sa coreM, M3, M5 procesorima.
  • drpongrac23: Valjda i5, Intel. M5 ne postoji.
  • Matija klc: kupljen 2018, nema ostecenja, racun posjeduje. Samo vase misljenje o prodajnoj cijeni. Hvala na trudu i vremenu
  • Matija klc: Pozdrav decki, pitanje kratko ako netko ima vremena za mišljenje samo. Prijateljica bi prodala: NOTEBOOK APPLE MacBook (12” Retina, Intel Core M5 1.2GHz, 8GB, 512GB, HD515, OSX, 1y, HR layout, Rose Gold)
  • cariblanco: Kaj VŽ, valjda HŽV, onda bi to Lovrić ziher kupio i ne bi pitao za cijenu ;)
  • Zdravac: VŽ
  • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
  • Beli: Ovo: [link]
  • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
  • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
  • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
  • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
  • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
  • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
  • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
  • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
  • Borisone: Peek'n'Poke?
  • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
  • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
  • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
  • Djuro genijalac: Vidi eOI...
  • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
  • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
  • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
  • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
  • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
  • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
  • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
  • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
  • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
  • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
  • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
  • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
  • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
  • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
  • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
  • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
  • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
  • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
  • Piko: Može se sa [link]
  • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
  • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
  • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, smayoo, tino1, Anonimci (473)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO