Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


28.08.2023 | 20:13
drlovric kaže:
Gjuroo kaže:

Pa bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi Ameri tu ratovali da imaju istu situaciju i naoružanje kao što trenutno ima Ukrajina


Pa ja mislim da bi Ameri ratovali kao na D Day. Zavarali bi i obmanuli Ruse da planiraju napasti na vise mjesta, a u biti bi skupili na jedno mjesto sve sto imaju, isli bi direktno na glavu i otjerali Ruse pravo u Crno more


Ne vjerujem da AFU ima na raspolaganju toliko "topovskog mesa" koliko su ih Ameri iskrcali na Omahu Mogli su početi napredovati tek kad su se Švabama počele topiti cijevi na mitraljezima.
Osim toga, par satelitskih slika i preleta dronovima bi lako otkrili gdje je koncentracija vojske
Mislim da bi AFU sa Dan-D taktikom samo samljeli svoju vojsku bez da išta osvoje..

Ne bi garant napravili bojisnicu od 1000km i gurali mjesecima tako frontalno, bez ikakvog konkretnog ucinka. Tako se vise nigdje ne ratuje.
Za mjesec dana ce kise, blato i sve ono sto je Ukrajince sprjecavalo da uopce zapocnu ovu ofanzivu.
Sada konacno pomjeraju snage na jug i napadaju u klinu, onako kako su trebali od prvog dana. Plasim se malo prekasno.
Jedino ako ih Bog pogleda, pa vrijeme posluzi, mozda naprave nesto konkretno.


Ne kažem da je to super taktika, ali mislim da AFU tu nije baš imao izbora. Krenuli su malo naglije, pa su dobili po nosu, pa su onda odlučili ići opreznije malo po malo, pa dokle ide.
29.08.2023 | 09:50
Slozit cemo se da se ne slazemo. Nije to boj na Kosovu, pa dvije armije naprave satore i kampuju tjednima prije boja

Ne radi se o kolicini snage, vec o koncentraciji te kolicine koju imas na smislenim lokacijama.

Ukrajina je trazila i dobila tenkove, oklopna borbena vozila, dalekometne raketne i topnicke sustave, kao i mobilne PZO. To su sve sastavni dijelovi NATO doktrine mehaniziranog ratovanja. Nedostaje im samo masivna zracna potpora da kompletiraju cijelu pricu. Ono cega nema, bez toga se moze

Sve te visoko mobilne jedinice Ukrajina koristi kao najobicnije topnistvo. Naime, Rusi su uspjeli da toliko uspore tempo svih desavanja i da prilagode borbe onako kako njima pase. U stacionarnim uvjetima strana koja ima topnicku premoc je u velikoj prednosti. Non stop pucaju i nanose ti gubitke. Ispred sebe cijelo vrijeme miniraju.

Tenk Leopard nije dizajniran za rovovsku borbu iz 1 svjetskog rata. Njemu je u DNK Blitzkrieg, if you know what I mean?

Tenk u Ukrajini izviri iz sume, opali par granata i vrate ga u granje. I tako se mice tamo amo, dok ga Rusi ne vide i uniste. Za takve stvari sluze haubice i topovi.

Zar nije bilo normalnije odabrati 1km bojista negdje na jugu. Samo jedan kilometar. NATO im daje sve obavjestajne podatke. Koncentrirati topnicke, raketne i zracne snage iskljucivo na to mjesto. Sprziti taj kvadrant sa svim sto imas. Nema ruskog bunkera ni utvrde kojeg Storm Shadow ne moze razvaliti.

To bi ocistilo i mine, te onda u klinu napasti mehaniziranim jedinicama na toj lokaciji. Cim pukne crta rasiris svoje trupe u njihovoj pozadini. Tamo nema minskih polja i puno se lakse kretati dalje.

Bolje je da oklopna vozila prodju kroz minsko polje sirine tih odabranih (i artiljerijom sprzenih) par stotina metara nego kroz par stotina kilometara tih istih mina, napadajuci frontalno cijelim bojistem

Mjesecima Ukrajina napada cijeli front trazeci neke weak spots koji nikako da se pojave. Za to vrijeme Rusi naredali jos par stotina tisuca mina, jer Ukrajinci nisu mogli ni da dodju do te utvrdjene crte zato sto su svoje napadacke snage razvukli na nenormalno dug front.
29.08.2023 | 11:41
drlovric kaže:
Slozit cemo se da se ne slazemo. Nije to boj na Kosovu, pa dvije armije naprave satore i kampuju tjednima prije boja


A ne, ne... Nećeš nas zavaditi Ja se s tobom slažem i razumijem što govoriš

Ali... Taktika koncentriranog udara bi *možda* prošla, a možda i ne bi. Na žalost, nemamo undo, pa da krene sve ispočetka da vidimo jel to pije vodu ili ne.
AFU bi blitzkriegom sigurno pretrpjela puno veće gubitke u ljudstvu i tehnici, a resursi su im poprilično ograničeni.
Nije ti ovo StarCraft, pa da su stvari tako jednostavne
29.08.2023 | 20:17
Krenuli su vizualno NEPOTVRĐENI izvještaji o proboju glavne Surovikinove linije na potezu Robotino - Verbove. Prate ih izvještaji o ruskim potrojbama koje se povlače i napuštaju utvrđene položaje, jer im zbog ovog proboja prijeti okruživanje.
Ponavljam, ovo nije potvrđeno, ali priča se kotrlja....

F4t-302XQAAxy0e.jpeg
29.08.2023 | 21:54
Koliko znam, 9 Leoparda su Ukrajinci do sada izgubili...

twitter.com/deaidua/status/1696504154275897849?s=20

> Lieutenant Colonel Sebastian Worgull ... revealed that not a single crew member of a Ukrainian tank has died in a Leopard 2A6 yet.
29.08.2023 | 22:23
Pskov military airfield. Primjećene su dosta velike ekplozije na ovom vojnom aerodromu. Dosta je udaljen od Ukrajine, preko 700 km, pa mi je mala vjerojatnost da su Ukrajinci to gađali s svojim ipak malim dronovima, koji ne mogu nositi puno eksploziva...ako su oni.

Zadnji video na ovom telegram kanalu od cca 2 minute, dosta grdo izgleda, stalno su neke explozije

t.me/s/supernova_plus

twitter.com/NOELreports/status/1696635661355212879?s=20
29.08.2023 | 23:13
Da, nekoliko transportnih aviona i vjerojatno spremnici goriva...
30.08.2023 | 09:36
Djuro genijalac kaže:
Krenuli su vizualno NEPOTVRĐENI izvještaji o proboju glavne Surovikinove linije na potezu Robotino - Verbove. Prate ih izvještaji o ruskim potrojbama koje se povlače i napuštaju utvrđene položaje, jer im zbog ovog proboja prijeti okruživanje.
Ponavljam, ovo nije potvrđeno, ali priča se kotrlja....

F4t-302XQAAxy0e.jpeg


Ovo, izgleda, prema dostupnim podacima drži vodu.

Istovremeno, Ukrajina je izvela najveći koordinirani napad na ruski teritorij ovu noć o čemu su dečki gore već napisali. Rusija je napala krstarećim projektilima i dronovima, od čega je svih 28 krasterćih raketa srušeno do strane PZO te 15 od 16 dronova također.

Ono na što bih skrenuo pažnju uz citat Budanova: bit će im sve gore.

Ukrajina je modificirala vlastiti krstareći, incijalno protubrodskog tipa, projektil P-360 Neptun koji je zaslužan za potapanje Moskve.

F4uoMZmWoAARxYD.jpg


On je sad sposoban za udare na zemlji čime postaje projektil tipa zemlja-zemlja. Za to je bio potreban novi sustav navođenja koji je Ukrajina razvila. On dovede raketu do određene točke na karti, a završno navođenje na metu obavlja infracrveno navođenje. Kad se tome dodaju značajne količine dronova svih tipova vlastite proizvodnje, dolazimo do velike prekretnice u ovom ratu i periodu poslije njega. Ukrajina je bila pametnija od nas (nije imala Škegru, recimo) i nije ubila svoje razvojne i proizvodne kapacitete koji su sad svi upogonjeni u punom kapacitetu u smjeru ratnih napora i što vrijeme više odmiče sve su joj jači kapaciteti za daljinske udare. Predviđanje: ove zime Rusija neće nekažnjeno haračiti po Ukrajini kako se sjeti, jer sad i ona postaje itekako izložena ukrajinskim udarima.
30.08.2023 | 10:07
Ukrajina je velika drzava sa ogromnom namjenskom vojnom industrijom. Harkiv je bio tenkovski centar cijelog SSSR. I mocni ruski Sarmat je proizveden u Ukrajini. Pa i onaj famozni nosac aviona. Nije to nista novo ni nepoznato. SSSR se raspao davno, to znanje je izgubljeno i nije sacuvano.

Isto kao i kod nas. Moze li HR u 2023. proizvesti tenk? A mogla je nekada. I imala tu ambiciju. Danas ne znam da smo u stanju posten servis uraditi na ovo tenkova sto imamo...

Osim toga, Ukrajina je jako korumpirana drzava gdje je cijeli vojni kompleks dodatno pokraden i obezvrijedjen. Racune za plin i proracunske rupe su placali prodajom naslijedjenog sovjetskog oruzja. Flotu bombardera i krstarecih raketa (kojima ih sada gadjaju) su prodali Rusiji da otkvitaju dug za plin. Dosta je zavrsilo u Africi i na Bliskom Istoku. Ali i u Kini za transfer tehnologija...

Od samostalnosti, nisu se bas ni proslavili na svjetskom trzistu oruzja. Sta to Ukrajina ima od oruzja da je potpuno njihov proizvod i da se dobro prodaje po svijetu?

Od pocetka rata mene su impresionirali improvizacijama i prilagodbom na asimetricno ratovanje. Razvili su svoje digital battlefield IT sustave, sustave uzbune za civile, topnicku korekciju vatre i nadzor iz zraka. To je sve za pohvalu i koristi im dosta. Realno, tu se desetljece ispred ruske armije, ali to je implementacija gotovih komercijalnih rjesenja. Nisu oni tu nista proizveli.

Ne bih da zvucim zlobno ali prije bih rekao da je neko na Zapadu skontao koliko Ukrajina ima tih starih raketa, pa je lakse poslati sustav za navodjenje koji oni stave u tu staru sovjetsku raketu i rokaj Slicno kao JDAM koji od obicne avio bombe pravi visoko preciznu.

Na taj nacin nije zapadno oruzje pucalo na Rusiju, vec ukrajinsko i svi sretni.

Bilo kako bilo, meni osobno je drago da konacno imaju kapacitet da mogu gadjati i samu Rusiju.

Male su sanse, ali teoretski to bi moglo pokrenuti i neke politicke promjene unutar same Rusije. Jedno je kada je rat negdje daleko, a skroz druga dimenzija su ukrajinske rakete u tvom kvartu.
30.08.2023 | 11:33
Buahahahahahhahahahahaa, ovo je za krepat od smijeha!!!!

Dronovi koji su udarili po Rusiji su došli iz - Bjelorusije

F4xVqvaW0AAnsNR.jpg


Ovo je ruski izvor....

Jel Lukašenko sjedi na dvije stolice?
30.08.2023 | 11:47
Djuro genijalac kaže:
Krenuli su vizualno NEPOTVRĐENI izvještaji o proboju glavne Surovikinove linije na potezu Robotino - Verbove. Prate ih izvještaji o ruskim potrojbama koje se povlače i napuštaju utvrđene položaje, jer im zbog ovog proboja prijeti okruživanje.
Ponavljam, ovo nije potvrđeno, ali priča se kotrlja....

F4t-302XQAAxy0e.jpeg


Ovo je potvrđeno. Satelitske snimke pokazuju rusko topništvo koje tuče po položajima IZA svoje obrambene linije što znači da pokšava odbiti snage AFU u napadu, a to onda znači da je obrambena linija probijena.

F4xV7PEXsAEr8oX.jpg


AFU rade na proširenju ovog klina kako bi zaštitili svoje bokove dok napreduju prema naprijed.
30.08.2023 | 14:31
Potvrda:

F4xbg9vXwAAd9zu.jpg


Snage AFU su cca 250 m od prvih kuća u Verbovi (zelena točka je položaj AFU). Crveno su tzv. dragon teeth, tj. one protuklopne betonske piramide, a plavo je protuoklopni rov tj. opkop.
30.08.2023 | 18:10
Nadam se da je Majka Rusija zadovolj(e)na.

DP.jpg
31.08.2023 | 06:56
Igor Girkin (aka Strelkov) je najavio svoju nominaciju na predsjedničkim izborima iduće godine u Rusiji. Očekujem da neće izaći iz zatvora jako dugo vremena...

F41dyB9XwAAvr1a.jpg


PS. Sa žalošću moram ustvrditi da je ovdje puno više humorističnog materijala nego u svim ?humorističnim' serijama koje se emitiraju na našim televizijama, a koje su vlastiti proizvod. Moj favorit je točka 6, iako su i ostale jako dobre...
31.08.2023 | 08:16
definitivno dobra argumentacija.
znaci - cekaju ga caj ili promaja
31.08.2023 | 14:46
Ender kaže:
definitivno dobra argumentacija.
znaci - cekaju ga caj ili promaja


Po najnovijem može dobiti i nagradni let avionom
31.08.2023 | 16:16
Zato je Kadirov išao u Moskvu - vlakom...
31.08.2023 | 17:56
...ili gljive...

"Vrhunski ruski raketni znanstvenik koji je prethodno pomagao stranim kolegama u NASA-i preminuo je od trovanja nakon dvotjedne bolesti, objavljeno je danas. Profesor Vitalij Melnikov, 77, koji je vodio Odjel za raketne i svemirske sustave u RSC Energiji, vodećem moskovskom proizvođaču svemirskih letjelica, borio se s iznenadnom i teškom bolešću.
Izvor njegovog trovanja bile su nejestive gljive izvijestile su moskovske novine."
 • Air
 • Korisnik
 • 52
31.08.2023 | 18:04
Zanimljiv tekst koji je sažeo mnoge poglede ovdje izrečene o mogućim razvojima događaja. link

Ja sam sklon činjenici da je "realizam" koji Davor zagovara ekstremno opasn mač sa dvije oštrice kada je u pitanju Rusija.
01.09.2023 | 07:55
Onaj napad na zračnu bazu Pskov u kojoj su smješteni transportni Il-76 je sad pouzdano bio jako uspješan. Satelitske snimke su potvrdile navode AFU da su dva aviona potpuno uništena, a dva su oštećena (nisu ni približno sposobni za let).


F45d46gWAAAy8zY.jpgF45d46fXUAAn_Br.jpgF45d46fXQAAdvv4.jpg


No, ovo što se događa nakon toga je, po meni, puno zanimljivije. Napad je bio izvršen dronovima ukrajinske proizvodnje koji su od cca 700 km leta, 600 prešli preko Bjelorusije. Jučer se pojavila izjava Lukašenka po kojoj je njegova PZO vidjela i pratila dronove, ali ih nisu rušili jer nisu njima predstavljali opasnost, a 'on se ne želi mijepati u sukob Rusije i Ukrajine'. To kaže čovjek s čijeg teritorija je pokrenuta agresija i otkud je izvršen pokušaj zračnog desanta na Hostomel aerodrom u Kijevu.
S druge strane, prvi čovjek GRU-a Budanov plasira priče po kojima su ovi avioni uništeni zahvaljujući djelovanju njegovih ekipa koje su na teritoriju Rusije. Motiv za ovu izjavu je jasan: stvoriti dodatne napetosti između ruske vojske i FSB-a koji ionako nisu u ljubavi. Naime, diverzantske grupe na teritoriju Rusije su odgovornost FSB-a, a uništena je tehnika koja je u sastavu RRZ, tj. ruske vojske.
Na to sad idu već uobičajeni napadi dronovima na Moskvu što dovodi do zatvaranja zračnih luka (Domodedovo, Šeremetjevo i Vnukovo koji se koriste za civilni promet) i ovakvih situacija:


F46YNu4bgAArIdv.jpg


F46YNu5aIAAxwGc.jpgVrlo vjerojatno će preostale zračne kompanije prekinuti letove za Moskvu, jer im se zbog ovkavih kašnjenja tj. kruženja po nekoliko sati raspada satnica prema drugim odredištima. Ali, onaj cinični dio Rusije koji obožavam: kako bi se održao privid da je sve normalno, uopće se ne oglašavaju zračne uzbune kad je napad u tijeku, nego gdje padne, padne. PZO svaki puta odradi svoj posao, uništi sve što je trebalo, a onda se naknadno ustanovi da je pogođena zgrada...

Kako je rekao Solženjicin: oni lažu, mi znamo da lažu, oni znaju da mi znamo da lažu, mi znamo da oni znaju da mi znamo da oni lažu i oni lažu i dalje...
01.09.2023 | 08:58
Moguce da je steta na tom aerodromu veca od pomenuta dva. Naime, to sto avion na satelitskom snimku nije pogodjen direktno ne mora da znaci da nije izbacen iz stroja ili ostecen.

Jednom prilikom momci su istovarali transportni avion americke vojske. Na nekih 30-40m padne improvizirana Grad raketa sa okolnih brda. Sasvim slucajno je tu pogodila, jer njih su pucali napamet.

Sjecam se da su kasnije taj avion parkirali na sporednu pistu. Montirana je bila neka pokretna skela i danima su ga pregledavali.

Zelim reci da taj avion nije dobio dozvolu za let dok sve nije detaljno pregledano. Ne znam imaju li Rusi slicne procedure ali zdrava logika kaze da bi trebali.

Mali geler moze ostetiti elektroniku, hidrauliku, presjeci neku zicu i sl.

Realno, tih par unistenih aviona nece umanjiti rusku moc. Imaju oni njih 100-ak komada u operativnoj uporabi.

Medjutim, jak je psiholoski udar znati da nigdje nisi siguran, a doktrina im je da podzemne hangare nemaju skoro nigdje. Cak niti bocne grudobrane koji odavaju avion od aviona, bas da se sprijece kolateralne stete.

Lijepo da je Bjelorusija potvrdila da je drone doletio sa juga jer vec su Rusi poceli montirati price da je to MORALO doletjeti iz baltickih zemalja. Geografski je najblize, pa kao manja je sramota

Zamisli drugu silu svijeta da nema PZO na vlastitim aerodromima. Mislim da nakon ovog rata S-400 i Panzire nece traziti niko normalan da kupi, jer nisu bili u stanju zastiti ni same Ruse.
01.09.2023 | 09:00
Djuro genijalac kaže:
Vrlo vjerojatno će preostale zračne kompanije prekinuti letove za Moskvu, jer im se zbog ovkavih kašnjenja tj. kruženja po nekoliko sati raspada satnica prema drugim odredištima.


Ne mogu da ne primjetim da opet Boing leti po Rusiji a ne neki tamo domaci ponos Ilyushin
01.09.2023 | 09:45
[quote="drlovric" post=217269]Djuro genijalac kaže:


Ne mogu da ne primjetim da opet Boing leti po Rusiji a ne neki tamo domaci ponos Ilyushin


Boing bude letio dok im ne usfali rezervnih djelova, a onda će preći na domaću eskradilu letjelica...sve mi se čini da moja omiljena serija "istrage avionskih nesreća" bude imala u budoćnosti puno tih slučaja iz Rusije.
01.09.2023 | 10:27
Djuro genijalac kaže:
No, ovo što se događa nakon toga je, po meni, puno zanimljivije. Napad je bio izvršen dronovima ukrajinske proizvodnje koji su od cca 700 km leta, 600 prešli preko Bjelorusije. Jučer se pojavila izjava Lukašenka po kojoj je njegova PZO vidjela i pratila dronove, ali ih nisu rušili jer nisu njima predstavljali opasnost, a 'on se ne želi mijepati u sukob Rusije i Ukrajine'. To kaže čovjek s čijeg teritorija je pokrenuta agresija i otkud je izvršen pokušaj zračnog desanta na Hostomel aerodrom u Kijevu.


Ok... Al ovo nije jato ptica već oružje koje leti iz jedne države u drugu preko tvog teritorija. Zar ne bi bilo logično da je Bjelorusija u najmanju ruku uputila prosvjednu notu Ukrajini?
Kad je bjeloruski helikopter ušao u teritorij Poljske, cijeli NATO i zapad se uskokodakao o tome.
Ne stoji mi baš ta priča da su Bjelorusi vidjeli letjelice na svom teritoriju, al da se "nisu šteli mešat".
Ako još uvijek ima mjest za špekulaciju, ja bih špekulirao da je napad izveden iz Rusije.
01.09.2023 | 13:42
Mislim da Lukašenko vidi u kojem smjeru puše vjetar i radi si odstupnicu tipa: nismo mogli ništa u početku, pa napao je Ukrajinu, a što smo mi?!, ali kasnije, kad smo mogli, nismo im pomagali....

Baj d vej, još jedan aligator manje. Na Zaporiškom bojištu je svoj put skončao još jedan Ka-52. Ovim tempom ih nakon godinu dana više ne bude.
02.09.2023 | 11:12
Mal sam si razmišljao (nemojte se smijati)...

Ukrajina je pokazala da može gađati / sabotirati vojne objekte duboko u Rusiji.
Dronovi svakodnevno imaju "izlete" do Moskve. Dva puta su izvedeni učinkoviti napadi na avionske baze u Pskovu i onom drugom gradu (zaboravih ime).

Sad... Putin je rat počeo s nuklearnom prijetnjom. Nekidan je neki ruski vojni pametnjaković rekao da treba roknuti taktičku njuku na probijeni dio fronta jer je sad tamo velika koncentracija ukrajinske vojske.
Ukrajina, dakako, više ne posjeduje njuke, ali ih nitko ne može spriječiti da naprave "prljavu bombu", koju su možda već i napravili i "čuvaju" je negdje u Rusiji.
Ono što želim reći je da svaki potencijalni napad taktičkom njukom na Ukrajinu može detonirati potencijalnu "prljavu bombu" na teritoriju Rusije.
Rusi sada već moraju računati na to da će svaka njihova akcija na teritoriju Ukrajine imati sličnu reakciju na teritoriju Rusije.
02.09.2023 | 13:15
Gjuroo kaže:

Ukrajina, dakako, više ne posjeduje njuke, ali ih nitko ne može spriječiti da naprave "prljavu bombu", koju su možda već i napravili i "čuvaju" je negdje u Rusiji.
Ono što želim reći je da svaki potencijalni napad taktičkom njukom na Ukrajinu može detonirati potencijalnu "prljavu bombu" na teritoriju Rusije.
Rusi sada već moraju računati na to da će svaka njihova akcija na teritoriju Ukrajine imati sličnu reakciju na teritoriju Rusije.


Prijatelju moj, isto sam to pricao najmanje pola godine unatrag u "raspravama" sa Davorom, kada je on strahovao od tih nuklearnih eskalacija.

Ukrajina 100% ima tehnicke i operativne nacine da sabotira nuklearna postrojenja unutar same Rusije, te na taj nacin kreira prljave bombe od njihovih vlastitih resursa.

U stanju su napraviti im nekoliko Chernobila bez da iko moze dokazati da su oni to uradili. Ruska vojska nije u stanju sacuvati vojni aerodrom, slete im civilnim dronom na antenu onog njihovog Awacsa a da cuva toliki energetski kompleks

Rusija je teritorijalno nenormalno velika i to je u jako puno situacija vise teret, nego neka osobita korist.

A zamisli tek tezinu infiltracije u nuklearnu elektranu negdje u prostranstvima Rusije koju cuvaju 3 pijana portira kojima 2 mjeseca kasni placa
02.09.2023 | 18:41
Današnji gubici su takvi da ovo jednostavno moram objaviti. SVI koji broje gubitke su u čudu i čak objave kreću sa: ne znam bi li ovo objavio, jer je nevjerojatno, mislit ćete da sam pristran itd.....
Oryx kaže da su gubici 9:1 'u korist' Rusije (ruske snage imaju 9 puta veće gubitke od AFU) pa onda i ova lista ima smisla, iako je nevjerojatna.

F4_deciX0AEQjlR.jpg


Slobodno komentirajte, jer ja ne znam što bih rekao. U oči mi upada da Ukrajina nije izgubila ni jedan tenk i ni jedan BVP, a strana je koja je u napadu, a s druge strane ruske snage su ostale bez 11 tenkova i 6 BVP-a... (što znači da je tu izravno još 100-njak žrtava samo u toj tehnice, jer znamo da se u njima gine)
02.09.2023 | 19:13
Djuro genijalac kaže:
U oči mi upada da Ukrajina nije izgubila ni jedan tenk i ni jedan BVP, a strana je koja je u napadu...


S obzirom da se radi o gubicima u samo jednom danu, možebitno se radi o tome da Rusi pokušavaju vratiti izgubljeni teritorij, što će reći da su ipak Rusi u napadu.
Jesu to podaci sa cijelog fronta ili..?

Najbolji mi je ovaj tenak koji je "Crashed into its own mine".
03.09.2023 | 10:36
Da ne prekucavam, svi znate engleski pa evo....

www.theguardian.com/world/2023/sep/02/ev...efence-in-stronghold

Dodao bih samo iz pozicije armchair generala da kad pukne ovakva linija, onda ti rovovi koji su prije bili iznimno korisna stvar postanu teret, jer sad po njima, jednako zaštićeno, mogu plaziti vojnici suprotne strane...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 55 minuta
 • drpongrac23: 1v@n - Vuze torrent client
 • Gjuroo: @ Iv@n: Zašto ne Transmission?
 • 1v@n: Sonoma instalirana. Prvo što sam primijetio. Deluge mi više ne radi. Ne čudi jer je zadnja verzija izašla još 2017. ali bio mi je vrhunski torrent client. Preporuke za alternativu? Što lakše, bez reklama, a da nije transmission i qbit?
 • MacSlavko: Manje snimaj… ????
 • 1v@n: evo, 295GB mi samo GoPro app zauzima... užas
 • 1v@n: prebrzo tipkam, pod update na Synology, mislim na foto i video backup preko Synology Photos
 • 1v@n: Praznim na telefon i GoPro, i dron i fotoaparate, tako da imam svega. I projekata u LumaFusion, iMovie...a tek GoPro ima grozan sustav prebacivanja i pohrane svojih stvari. Imam Synology i radim redovno update na njega, ali to sprema foto i video stvari, a ne backup cijelog uređaja. Jedino rješenje je pražnjenje sistemskog diska dovoljno da se napravi backup, pa spremanje backup filea negdje na
 • Zdravac: PS Fuckin tipfelere imam, malo prebrzo tipkam...
 • Zdravac: ...i od moba i od kompa
 • Zdravac: Ako nećeš plaćati iClout (iako ne znam zašto, cijene su podjednake i kod googla), složi si doma NAS pa na njega radii backup
 • Zdravac: Ako sad napišem da se vratiš na windowse, naljutit ćeš se na mene, jel? Pa ne radiš back up kompletne memorije. Nije ti valjda 512 giga sve puno?
 • 1v@n: Na Windowsima bar mogu vidjeti foldere i izvući sve na taj način...ali više nemam ništa s Windowsima...
 • 1v@n: A kako? U Finderu mi ga otvara kao prije u iTunesima i nemam pristup ničemu, osim sinkronizaciji s Photos.
 • Borisone: Ti se žališ ili hvališ? Pa kopiraj 75% toga s iPhona na vanjski USB disk dok je spojen na Mac. Eventoalno kopiju na drugi USB disk. Potom obriši s iPhona.
 • 1v@n: Nego, imam drugi problem. 1TB iMac i 512 GB iPhone. Otkad su podigli cijenu iClouda, iz principa ne želim plaćati i hoću napraviti backup na iMac. Nemam prostora na iMacu dovoljno da napravim kompletan backup, a ne mogu birati lokaciju na koju da ga napravi (imam dovoljno eksternih diskova). Kako su zamislili da čovjek napravi backup lokalno pogotovo ako imaš 1TB iPhone, a ne nude računala s
 • 1v@n: DaVinci Resolve, LumaFusion (kupljen za iOS), FinalCut (jučer se updateao baš), CaptureOne (još nije izašao update), Affinity paket (updatean prije Sonome),Ricoh Theta (upravo se updateao).
 • drpongrac23: Sonoma, jednom mi se srušio Audacity, komp je bio u sleepu, MacBook Air M1
 • drlovric: Sta imas od aplikacija konkretno da te zanima?
 • 1v@n: btw... jel ima kakvih kritika na Sonomu zasad? Ne mislim na to da ugrađene aplikacije i par najčešćih radi super...nego jel ima kakvih problema s kompatibilnosti s programima za foto/video obradu
 • 1v@n: Hvala na info za BlackMagic. Kupio sam Filmic dok je bio one time payment. Kad su prešli na subscription based, za mene su mrtvi
 • halqicya: Apple AirPods Pro 2nd Generation - prodajem, u oglasniku je!
 • halqicya: Apple iPhone 14 128GB Midnight - prodajem, u oglasniku je!
 • drlovric: Ako ste nekim slicajem placali FilmicPro, vise nemojte. Blackmagic je izdao brutalnu video kameru za iOS. Jos je besplatna.
 • Borisone: Da. Postavke>Zaštita zaslona i provjeriš da je isključeno Prikaži kao pozadinu. Postavke>Pozadina i odabereš sliku.
 • ivan599: pozdrav se da složiti kako da mi je na zakljucanom ekranu ovaj novi kao video, a na radnoj površini slika?
 • drpongrac23: Realno, skidam ga samo zato da ne gledam ono crveno upozorenje na ikoni za postavke. Pripadam taboru "ako radi, ne diraj".
 • Zdravac: stay positive! :)
 • smayoo: Prije će biti da si samo imao sreće da se bugovi ne ispoljavaju na tvom hardveru. :)
 • Zdravac: Al eto, drago mi je da barem, ovako na prvu, ne vidim neke početničke bugove kak ih je prije znalo biti. Čini se da su dosta ispeglali prije nego su pustili van
 • Zdravac: Zapravo, ne vidim nikakvu razliku za sad, sve mi radi kak je i do sada, ove nove funkcije ću se malo zezati s njima za vikend ak stignem
 • Zdravac: ma s time se još nisam zahebavao. Trenutno sam samo promijenio "Wallpaper" u Sonoma dynamic. :)
 • mbp2009: Kako ti funkcioniraju Widgeti?
 • Zdravac: za sada ne vidim probleme, radi sve što sam i prije koristio, ...
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: I tak, sinoć stavio Sonomu na MB Air M1
 • Kloba: riško instalirao OS, ima pet i više godina ziher. Ma obradili smo to u temi. Hvala ti svejedno!
 • Kloba: Yonkis, hvala na odgovoru. Ma ima ih desetine, samo pojma nemam koja je danas najbolja za ponuđeni novac. Klasika, convertiranje iz jednog u drugi format s mogućnošću ubacivanja titlova, skidanje klipova sa stranica koje to "dopuštaju" tipa YouTube i tako. Ova moja je bila super, i nemam pojma dali da rušim komp ili da se zadovoljim free siteovima sa HD ready rezom. A s druge strane, nisam f
 • mbp2009: 8gb ram model ili 16?
 • drpongrac23: mbp2009 - ako ima za istu lovu MacBook air M1, onda svakako M1. Poklopa ga za doručak!
 • Yonkis: @Kloba Nemam. A ima li neka alternativa tome?
 • Kloba: LJudi ima li netko Aimer Fast Video Converter aplikaciju?
 • mbp2009: vise bi u biti frend uzeo nego ja, ali nema veze
 • mbp2009: ekipa, treba mi savjet, ima li jos smisla 16" 2019 mbp? nudi mi se za ok cifru
 • halqicya: Prodano!
 • halqicya: Sad se vide :)
 • halqicya: Je, već sam stavio.. samo neznam zašto ne prihvaća još jednu sliku gdje se vide remeni.
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • halqicya: Prodajem: Apple Watch Ultra GPS, Cellular, 49 Titanium Case 17 remena, javite ukoliko ste zainteresirani. Sat je 10/10.
 • Zdravac: sve radi ok, ne treba ništa ponovo potvrđivati
 • MacSlavko: @Zdravac: ove bankarske aplikacije ne treba nanovo u banci sigurnosno potvrditi? To samo ako se mijenja uređaj, a kod upgrejda na viši iOS sve radi normalno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO