10.11.2015 | 21:28
Bez izuzetka iznosim isključivo osobno iskustvo. Opće mišljenje me ne zanima, zaključke donosim sam i eventualno mi može koristiti kao korektiv. Osnovni razlog je to (pri ovoj partikularnoj temi) da je premalo ljudi informatički pismeno.
Mogu shvatiti da si imao problema s Windowsima i vjerovat ću da jesi. U razloge ti doista ne mogu ulaziti, ali postoji jedno pravilo koje je uočeno unazad 20 godina otkad su se računala omasovila - skuplja računala se ne kvare. Osobno vjerujem samo u brandname računala i to vrlo uzak izbor imena (ne forcebook i slično). Sastavljeni PC je mojem shvaćanju jednak hackintoshu tj. ne zanima me, ne preporučam i ne želim imati posla s tako nečime. Kurioziteta radi, sa čime je bilo problema sa tim silnim windows računalima?
Uspoređivati Windowse XP u bilo kojem kontekstu je nepristojno. Nitko ovdje ne priča o PowerPC Macovima niti OSu 9.
Cijena održavanja je ista. Ukoliko je računalo ispravno neće biti problema (moje iskustvo). I Macove i PCe sam unazad 20 godina nosio u servis radi kvarova. Tu ću spomenuti da sam u 2 navrata dobio bez ikakvih pitanja novo računalo (jednom HP, jednom Lenovo), ali istovremeno vjerojatno još postoji dokumentacija od MOJEG iMaca za kojega sam nakon 6 mjeseci prestao nazivati servis i nikad nisam niti otišao po njega. Moj IIx je bio jedno 4 puta na servisu u 2-3 godine.
Znamo svi što je TCO pa nema smisla. Unazad par mjeseci na par mjesta sam naletio na usporedbe TCO računala na različitim platformama i ispadne da je cijena otprilike jednaka.
Ovo s registryem mi je onako. Što se točno to pokvari u tom famoznom komadu OSa? Kako ja nikada ne naletim na to?
Ja sam u ovoj fazi u životu nekakav normalan poslovni korisnik kojemu je računalo pisači stroj (tj. meni je jako pametan pisači stroj, ja sam informatički pismen i ja ZNAM koristiti npr. Excel dok oni koji se guraju u informatički pismenu skupinu u Excelu _eventualno_ znaju zbrojiti dvije vrijednosti). U takvom radu je W10 jednostavno vrlo brz, efikasan i neprimjetan tj. u prvom planu je alat. Poznajem ljude koji žive od rada na Macu, ali bez izuzetka radi se o poslovima koji spadaju u kretivni posao koji se bazira na audiu i videu. Recimo, ne znam niti jedan knjigovodstveni servis ili konzultanta koji koristi Apple. Igrom slučaja, gospođa mi je prilično involvirana u rad s kazalištima, produkciju i slično i tamo doista postoji cijeli niz ljudi koji koriste Apple, ali razlog nije objektivne već čisto subjektivne prirode. Ti ljudi, npr. ne znaju čak niti zbrojiti u Excelu tj. ako i imaju problem u radu računala vjerojatno misle da je to normalno.
Reinstalacija Windowsa je onak, ajmo reći, nevjerojatna. Ja unazad x godina koristim x računala (trenutačno bar npr. 4-5) i ne vidim baš da provodim dane u reinstalacijama, ali stvarno...
Uobičajena procedura mi je da donesem doma komp, upalim, pričekam da se instalira, maknem bloatware, dignem Ninite, poklikčem alate koji mi trebaju (dodatni web browser, arhiver, preglednik slika i videa...), onda dignem office i tu sam negdje gotov s instalacijama za slijedeći period (ne kraći od 2-3 godine, ovisno o promjeni računala). Bez reinstalacija.
U istu kategoriju mi spada famozno rušenje Windowsa. Ne sjećam se, doslovno, kad su mi se Windowsi zadnji puta srušili. Valjda negdje kad su bili aktualni Windowsi NT4. To kao argument je kao i "print to pdf" jer se također više ne sjećam kad smo to počeli koristiti, ali nešto pristojnije - save to pdf. Handoff i Continuum nisu niti približno slični i nemaju nikakvih dodirnih točaka (štoviše, dijametralno suprotni su; HO je orijentiran prema nastavljanju rada oko dokumenta, dok je C orijentiran prema nastavku rada na jedinstvenom sustavu).
Onda dakle usporedbu možemo raditi kao individue. Kombinacija W10 i Office 365 (aktualna verzija je 2016) mi je brža za korištenje i značajno ugodnija od OSX + Office 2016. OSX mi je tu clumsy, nedorađenog sučelja, sistemski font je ružan i zastario za današnje pojmove, gumbi su preveliki i nezgrapni i tako dalje i tako dalje.
Meni posao ovisi o Office alatima uz dodatak nekih specijaliziranih poslovnih alata koji za OSX ne postoje (ne postoje niti alternative niti bilo što slično jer nisu namjenjeni takvim okolinama).
Ja nisam "generacije korisnika", ja sam individua i poslovni korisnik. To što velika većina šmrkljivaca (došao sam u godine kad mogu to tako reći bez imalo sustezanja i ne misleći gotovo ništa dobro pod time) ima iPhone 6 jer, eto, imaju svi ostali ionako nije neko mjerilo. I sam znaš da kroz stalna ispitivanja ispada da većina ljudi nije čak niti primarno pismena, a kamo li informatički. Njihov način korištenja računala (bilo kojeg tipa) meni doista nije bitan, ali nije niti njima. Bitno je da se duckface okine na neku od društvenih mreža ili da se pod opijatima podijeli s ostalim jadom trenutačna lokacija.
Ono što si naveo da postaje korištenje računala na žalost nije potreba koju su kreirali korisnici već su je kreirali proizvođači, a kroz medije je nametnuli kao potrebu (o tim i takvim temama postoji dosta sadržaja od Carnapa, Fregea ili Heideggera, a sve je vrlo aktualno - danas).
Ista je stvar svojedobno predviđena oko thin klijenata koji su predstavljali _vrhunsku_ alternativu tadašnjem računarstvu. Stvar se nije desila isključivo i jedino radi - industrije (između ostaloga i Applea) jer je i dalje interesantnije prodavati radne stanice od 4000 USD nego li thin klijente od 200 USD. Osobno se ne bih usudio tako nešto predvidjeti. Upravo sam danas radio nekakav interview u jednoj banci. Ja tamo baš i ne vidim to što si ti napisao.
Spajanje džepnog i prijenosnog računala/ili desktopa, svejedno/ će se desiti. To jako pozdravljam. To će mi olakšati posao. Desi mi se da sam u situaciji da koju stranicu teksta moram natipkati usput i tu me trenutačno spašava mobilni telefon i to mi je super. Biti ću oduševljen kad Windows Continuum zaživi (jer to predviđa), ali handoff predviđa da i dalje imam jedno 3-4 uređaja za isti posao.
Kako bilo. MacBook Pro ću koristiti doma za surfanje. Ugodnije mi je. Ne mogu objasniti. Valjda jer ne gledam Windows sučelje. A istovremeno _sve_ što mi treba radi baš onako kako ja želim i tu nema previše dvojbe. U uredu ću i dalje nastaviti koristiti (sad jako dobro pazi) _BILO ŠTO_ što će mi omogućiti da rad bude efikasan, jednostavan i produktivan. Na jednom od računala imam dignut čak i linux i uredno u Libre Office napravim kad mi nešto treba. Hoću li za bilo koju platformu reći da je ultimativna ili univerzalno najbolja? Ne pada mi na pamet. Jesu li W10 bolji od OSX _MENI_ za posao. Jesu. Je li mi ugodnije doma surfati na Macu nego na piceku? Je.
U konačnici, nakon sat vremena kucanja ovog gore, ja i dalje ne vidim načina kako usporediti dvije različite platforme (ne vidim, doduše, niti zašto). Neka koristi tko što voli, ja ću koristiti sve, ali istovremeno neću dopustiti drugima da serinjaju i pokušavaju _meni_ uspostaviti sustav vrijednosti koji _oni_ apriori smatraju boljim. U tom smislu jako je puno Mac korisnika u stanju pljuvati po svim ostalim platformama iako ih u real life obliku nisu nikada niti probali koristiti (tu primjećujem da su win korisnici uglavnom indiferentni, a Linux korisnicima su svi koji ne koriste Linux makar maloumni, ako ne već debili, ali to je tako s krajnostima).
Ako netko potroši 3K EUR na PC jer na njemu ima alate koji mu trebaju on će biti zadovoljan. Ako netko potroši 3K EUR na Apple jer ima alate koji mu trebaju i on će biti zadovoljan. I dalje od toga ja ne vidim nikakav problem.