Povratak Macu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Povratak Macu


08.11.2015 | 00:09
Zdravo,
Neko vrijeme nisam koristio Mac (tj. zadnji su mi bili Mac Mini G4 i PowerBook G4 12; PB sam kupio negdje u prosincu 2003., a za Mini se sjećam da sam ga naručio u ondašnjem Angolu idući dan nakon objave; stigao je za mjesec dana cca i prvi uopće Mini u regiji je bio moj ).
Nakon njih nekako su ostali po strani, primarno iz razloga jer računalo postalo primarno alat za posao, a tek nakon toga i sredstvo za vanposlovne aktivnosti pa sam od računala koristio Lenovo T ili W seriju (ili oba) te HP EliteBook Workstation seriju, ovisno o periodu. Danas koristim Lenovo T550 i HP EliteBook 2570p prijenosnike za posao.
Appleovi uređaji ostali su zastupljeni kroz gadgeteriju tako da u kući postoji nekoliko iPod uređaja (u2 4th i 5th, onda 2 komada shuffle), iPad Mini Retina (Gospođa i ja koristimo svaki svoj, primarno za slobodno vrijeme tipa twitter, instagram i slične aktivnosti), iPhone uređaji od 3GS do 6 (interesantno je da ih ne koristim uopće, iako sam probao; ne zadovoljavaju moje potrebe pa trenutačno koristim Blackberry Passport i Nokiu Lumiu 1520), Airport Express za streaming na hifi i tome slično.
U svakom slučaju Apple računala nije bilo do jučer. Udomio sam iz oglasnika jedan lijepo očuvani MacBook Pro u nekoj outdated konfiguraciji koji ima na sebi yosemite (kako se piše veliki y??!) i upravo skida El Capitan, valjda će to proći kako teba.
Zadnji OS mi je bio 10.4 ako se ne varam (Tiger?) i koliko vidim nije se baš nešto radilo da se sustav unaprijedi (konkurentna platforma je u među vremenu imala XP, ono smeće od Viste, vrhunsku 7, bezvezni 8, bolji 8.1 i sad vrhunski 10).
Kako bilo, instalirao sam si komplet alata koji meni u životu treba, a da nije web/cloud (firefox, evernote...) i u stvari se osjećam vrlo ugodno na tome.
Probat ću i MS Office pa postoji mogućnost da i nešto posla prebacim na Apple. Bumo vidli.
Postoje li još uvijek Mac kave i tome slične manifestacije/aktivnosti? Humk?

danijel
08.11.2015 | 00:38
U dosta stvari si u pravu. Zaspao je Apple. Danas je novina u OS X promjena fonta, ili da omoguce dark mode ili gestures u Mail.

Split view je killer feature jbte. Ili protreses mix da vidis strelicu To je imao onaj Win 95 Plus pack cini mi se, prije 20 godina :/

Ja sam iskreno lagano razocaran u sve to. Valjda smo nauceni na nesto novo, dobro, revolucionarno. Ovo sada stanje nisu niti evolucijski pomaci, jer u stvari samo dodaju smijesne stvari i krpaju greske prethodne verzije.

Sve skupa to radi fino, nema velikih problema, samo nema onog sjaja u ocima kada cekas novu verziju OS-a, pa otkrivas, istrazujes. Ovako, uradim upgrade i kao da se nista nije niti dogodilo.

Ali ipak, uzivaj u Macu
08.11.2015 | 09:54
Bog!
Koliko ja znam, mac kave (u Zagrebu) nisu baš česte. Ili barem sudionici to ne spominju ovdje, na Jabučnjaku. Za HUMK ne znam. Mak se bavio raznim drugim stvarima. Jednom godišnje se nađemo na iPartyju, s tim da zadnjih (recesijskih) godina to ispada da se nađe nas desetak na pizzi u Rijeci.
08.11.2015 | 21:32
Vidim da cjelokupna situacija nije baš sjajna...

Dakle, vrlo je ugodan za raditi (gledanje u zaslon, osjećaj tipkovnice i vjerojatno jedini touchpad koji se uopće može koristiti bez problema; usporedbe radi, kod Lenovovih premium serija je touchpad upotrebljiv, ali nije ugodan, trackpoint je fantastičan i šije valjda i dobar dio miševa što se tiče korištenja; kod HPa je trackpoint granično upotrebljiv, a touchpad samo ako je velika frka; većina sporog rada mobilnih korisnika je uzrokovana time; tipkovnice su tu negdje i Apple i Lenovo i HP su tu odlični); boje i osvjetljenje ekrana su odlični. E sad, radi dizajna sučelja stalno imam osjećaj da nema dovoljno mjesta na ekranu tj. 15" mi se čini efektivno manji nego 12.5 s W10. GUI djeluje ležerno, mekano i opušteno i izrazito zaostalo (znam da ću nastradati radi ovoga). Uspoređujući s današnjim sučeljima (dostupno na Linux i W10 platformi) djeluje jako retro. Super mi je to izgledalo na 10.2 (imao sam quicksilver g4 800 DP i 17" Sony Trinitron, kasnije su došli PB i Mini), ali to je bilo prije cca 12-13 godina. U međuvremenu su promijenili _samo_ detalje i ništa drugo.
Kako mi danas kućni komp uglavnom služi za Internet usluge onda mogu reći da mi je OSX tu potpuno zadovoljavajući i _dobar_. Kako je Apple ipak samo firma, trebat ćemo pričekati da njihov odjel/sektor za razvoj proizvoda dođe u pozitivnu fazu jer su trenutačno u čistoj eksploataciji tržišta (sjetimo se kako su imali uspone i padove kroz povijest, od Mac II serije koja je bila čudo uspjeli su u kratkom vremenu doći do Quadre/Performe/Centrisa u nekoliko desetaka modela za koje nitko nije bio siguran u čemu se razlikuju, pa onda povratak genijalnog Jobsa i izlazak iMaca, iBooka, okrugli miševi, USB Only strojevi i slične stvari kojima smo se čudili i kudili, a prošle su. Tako će valjda biti i s ovime (iskreno se nadam).
Ovaj MacBook Pro bude ostal u kući, koristit će se primarno za stvari koje nemaju veze s poslom.
Ima jednu sjajnu stvar koja se doista rijetko sreće na bilo kojem prijenosniku, a to je vrhunska ugoda u radu. I točka. Fučkaš moja naklapanja i fučkaš sučelje i ne znam što sve ne kad me računalo _stimulira_ da budem kreativan. Mrak stvar!
08.11.2015 | 22:18
Od kad nema Jobsa Apple se gubi i to se vidi. Definitivno nisu ono što su nekad bili. I dalje imaju kvalitetu ali nema više wow efekta ili neke radikalne revolucije. Ali mislim da smo se svi navikli na Apple do te mejere da smo postali ravnodušni. Dan nakon prezentiranja noviteta smo ok novi broj iPhone nije da mi baš treba skup je može još stari poslužiti. Eventualna novost je sat koji je nezrel izbačen na tržište, a Apple ne razumije da tržište više ne trpi opravdanje to je prva generacija nemožemo obaciti odmah sve unutra.

Kome trbe sat koji se trebe punit svaki dan ili koji nema kameru, nije vodootporan i sl.?

Pored svega su skupi a Hrvati zbog loše politike i dalje u financijskoj krizi. Vidi se na forumu da je potrošačka moć slabija.
09.11.2015 | 10:03
Vidiš, oko kvalitete se nikad nisam složio. Moj powerbook je bio složen šlampavo. Oni spojevi plastike i metala su bili loše zamišljeni, tamo je uvijek i svugdje bilo "lufta" i nikad to nije izgledalo lijepo. Nožice su _svima_ otpale jer su bile tek zalijepljene i tome slično. Mini je izgledao, s druge strane bulletproof (i danas izgleda). Ljudima su se iMacovi masovno kvarili radi pregrijavanja; najskuplji strojevi su imali problema s ekranima (primjerice prašina, žutilo i sl.). Ako pogledaš ekipu koja ozbiljno koristi prijenosnike onda ćeš vidjeti da su svi bez izuzetka negdje ulubljeni, izgrebani i slično što je kod nekih proizvođača nezamislivo (HP Elitebook ima običaj nakon x godina izgledati kao novi, a Lenovo za pojedine serije (T) garantira da mogu izletiti iz auta i ostati netaknuti; to doduše u PC svijetu i košta, ali je i dalje jeftinije od Apple uređaja). Neobično je da im nisu svi uređaji jednako kvalitetni; primjerice imamo po stanu Airport Express uređaje za različite namjene i oni izgledaju kao da bi ih mogao pregaziti automobilom, a i nakon godina raubanja izgledaju kao novi (kao i npr. njihova napajanja, osim žice koja je poznati problem), iPod i iPad ista stvar. Kao novi, a stalno su u pogonu, padaju, lete okolo itd.

Istina je, nema wow efekta (sjećam se kad sam dobio iPhone 2 i napravio scroll, npr. ili kad sam dobio prvi iPod pa iPod 5 i pogledao film na njemu, prvi iMac, Lampa, Cube, G5), ali ne treba ga niti uvijek biti.
Mislim da ako se uzme u obzir cijena, prenosivost, trajanje baterije i ostali parametri mogu MacBookovi biti vrlo konkurentni u višoj klasi.

Sat još uvijek gledam iskosa (kao i svaki drugi pametni sat) jer u pravilu nosim džepni sat (jer mi ne smeta kod kucanja po tipkovnici), a ako je ručni sat onda mora biti normalan sat (trenutačno nosim jedan Wenger i jedan Daniel Wellington). Mislim da je Vanjuška napisao da mu je iWatch promijenio život radi buđenja, ali to je poseban slučaj koji razumijem jer imam majku i baku s istim hendikepom kao što je Vanjin. Mislim da još niti Apple nije do kraja osmislio čemu bi jedan takav uređaj trebao služiti. Meni može služiti isključivo kao sat...
10.11.2015 | 08:40
Pa mislim da su poradili na kvaliteti. Moj MacBook Pro Retina late 2012 je sav "utegnut" jedina zamjerka je loše hlađenje no s obzirom kako je tanak to je očekivano. To je jedna mana na kojoj bi Apple inženjeri trebali poraditi

iPhone i iPad nikad nisam imao zamjerki. Ranije serije Mac računala su imale dosta mana, od tada su se popravili. Mogu sam misliti kako su se korisnici osjećali kao budale dati tolike pare pa problemi. I danas mi je vrlo jadno od Apple koliko su škrti da daju samo jednu godinu garancije na svoje uređaje. Mislim uređaj takve cijene bi minimalno trebao i mati dvije godine ako ne i tri. I to je čisto bezobrazno od Apple, odnosno pohlepno jer prodaju produljeno jamstvo. Mislim premium proizvod pa samo godinu dana garancije je u najmanju ruku smiješno. I puno govori o Apple kao kompaniji.

Uvijek sam ih kritizirao bez obzira što sam ljubitelj njihovih proizvoda.

Što se tiče OS X od kad radim na njemu ok stabilan je nemam neke zamjerke. Ali Windowsi su ga lagano dostigli jer su isto dosta stabilni i OS X baš i ne nudi nešto pretjerano u odnosu na Windows 10.

Sat me privlači ali strpljivo čekam drugu generaciju.
10.11.2015 | 09:07
Josipe, vec Win 7 su dostigli OS X, a Win 10 ga je presisao vjeruj mi. Bila bi ta razlika i puno veca u korist Win, da nisu imali debakl zvan Win 8

Najbitnija stvar koja treba Windowsima da budu apsolutno superiorniji od OS X je da se rijese registrija. Tu je glavni kamen spoticanja, usporavanja, reinstaliranja sustava... Ali izgleda da to nije bas tako trivijalna zadaca, cim je jos uvijek tu...

Dok Windowsi napreduju punom parom, Apple se trudi da OS X uskladjuje sa iOS, umjesto da je obrnuto. Mob treba dobijati nove features a ne rezati stvari na comp, da bi izgledao kao mob. Zato danas Apple kaska na oba polja (win i android).
10.11.2015 | 10:14
Ma sve je to degradiralo u zadnjih par godina. Od kvalitete samog hardware-a pa sve do samog OS X-a. Primjera radi u firmi imamo tri Macbook Pro Retine, svi naručeni i dostavljeni u isto vrijeme. Dva imaju "image retention" problem jer imaju LG panel a treći koji ima Samsung panel ima problema s guljenjem anti-reflektivnog premaza.
Ono što me najviše ljuti je nemogućnost ili limitacija popravka ili upgrade-a od strane samog korisnika u svim zadnjim serijama Apple hardware-a.

Sam OS X se od verzije 10.6.8 samo srozava i pokušava postati iOS što na moju žalost će to na kraju i postati. Možda to nekome odgovara, ne znam?
10.11.2015 | 10:25
Po čemu je Win dostigao ili prešišao OS X? Po količini moguće prilagodbe sučelja? Po potencijalnim sigurnosnim rizicima? Mac dobije jedan potencijalni malware i diže se bura, a Win nakon 15 minuta surfanja bez zaštite ima 90% mogućnost zaraze sistema.

Neću generalizirati, ali koristim Windowse od ranih 90. do dana. Imam Win 10, kao što sam imao Win 8.1, 8, 7, Vista, XP, itd i OS X je za mene od kad ga ja koristim daleko produktivniji, sigurniji i nenametljiviji OS. Nema te verzije Windowsa koja će to tako skoro promijeniti. Microsoft potpuno kopira koncept Applea od funkcioniranja desktop OS-a i mobilnog OS-a, do vlastitog hardwarea i vlastitih fizičkih trgovina, što potvrđuje tezu kako je Apple taj koji je cijelo vrijeme na pravom putu, a ne Microsoft koji zahvaljujući ogromnom bogatstvu može non-stop lelujati, istraživati i nastupati s beta proizvodima prema tržištu. Isto vrijedi za Google i Android.

OS X nije bio ni blizu Windowsima po udjelu korisnika nikada, ni kad je bio doslovno 10 godina ispred Windowsa s teh. rješenjima. Windows 10 su ok OS ako ga uspoređujemo s Win 8, ali samo je ušminkaniji verzija Win 7, koji je ušminkaniji verzija Win XP i ne vidim što je tu drugačije od OS X-a po pitanju napretka.
10.11.2015 | 11:21
Windowse koristim toliko malo i rijetko da windows 10 još nisam niti vidio pa apsolutno ne mogu dati relevantan komentar na tu usporedbu. Mogu reći - kamo sreće da su zaista Win 10 toliko dobri i da su nadmašili OS X, jer to bi značilo da mi, korisnici, imamo više izbora.

Nažalost, dokle god se ne promijeni koncept OS-a "ispod haube", Windowsi nemaju šanse postati dobar i stabilan OS. Mogu se igrati GUI-jem, taj GUI može nekom bolje pasati od ovog ili onog, ali početak i kraj problema MS Windows OS-a je registry. Dokle god se njega ne riješe, nema naprijed. Osim toga, temeljni security. Korisničke ovlasti moraju biti implementirane na najnižoj razini OS-a, a ne od neke sredine prema gore. Ovako je to jedna frankensteinovska karikatura koja normalnom korisniku onemogućava neke posve trivijalne zadaće, a istovremeno uopće sustav ne štiti od napada nekih čak posve diletantskih hakerskih napada.
10.11.2015 | 11:37
Moj primarni comp je Mac, evo vec deceniju valjda, ali imam premium laptop koji je dosao sa Win 7. Prosao je sve torture moje kcerke, preskocili smo Win 8, pa je sam povukao update na Win 10. To JEDNOSTAVNO radi.

Windowsi nisu sto su bili nekada, ali svako ima pravo na svoje misljenje. Daleko su od savrsenog. Ali i OS X je.
Vec sam kao i Smayoo napisao za registry. To bi popravilo puno stvari.

Za cca 2-3 godine koliko je staro racunalo niti jednom nisam reinstalirao Windowse niti imao problema tog tipa. Nekada uzmem taj Win 10, cisto iz znatizelje, i meni to izgleda i radi jako dobro.

Opcenito, vise ja imam problema sa glupostima na mom Mac (eksterni monitor pravi probleme, mountanje mreznih diskova, wifi puca).

Neki dan mi se Mail app raspade doslovce i izgubi sve emailove i accounte, tako da sam odradio Time Machine restore cijelog sustava, jer ne mozes samo Maill app vratiti natrag.

Meni je drago da se MS probudio i da ne spava vise u lovorikama, vec razvija svoj OS. Guraju sve platforme, da bi to prihvatljivo dobro radilo na svim uredjajima, a prednost im je sto nisu, kao Apple, optereceni mobilnim OS-u kojem sve zivo povladjuju.

Apple umjesto da napravi uber apps na mobilnim uredjajima (za uredske poslove ili fotografije), oni osakate one na racunalima, pa onda vracaju fetaures od prije 5 godina na kapaljku. Toliko im je bitno dodvoriti se mobilnim korisnicima

Sreca pa cemo imati mogucnost izbora u godinama koje dolaze
10.11.2015 | 11:45
Nisam rekao da je Win 10 prešišao OS X ali je definitivno postao bolji po pitanju stabilnosti. Od kad sam instalirao radi bez posebnih dodataka osim instaliranja klasičnog start menija i AV. Ali bez AV 99% strana koje posječujem nema virusa i uz malo informatičke pismenosti svako ih zna prepoznati. A jedan Avast koji je besplatan radi odlično posao kao AV. Nikad problema. Tako da cijela priča sa Virusima je pre napuhana i danas nema tu težinu.

To što Apple pokušava bolje povezati OS X i iOS meni nije na štetu. Microsoft i Google koriste iste marketinške trikove nije ih Apple izmislio (sve). A svi se međusobno kopiraju od ranih dana.

Apple jednostavno fali malo onog radikalnog stava svi su odustali i kažu da se ne može, e pa mi (Apple) možemo uzmemo i napravimo i eto wow efekt.

Ali nastupila je i lagano zasićenost. A i Apple je premium a kada nemaš viška novaca za po guštu onda važeš ipak treba li mi iPhone možda ipak jeftiniji smart phone?

Puno ljudi znam da su odustali od Apple jer je skup. Probali jesu, pregrizli neke stvari koje konkurencija može ali cijena je bila spoticaj i onda konkurencija može ... nije bilo teško odreći se jabuke.

Istina Apple nije briga za takve korisnike i traže nove koji imaju para jer ipak zarada im je na prvom mjestu. Da su malo pristupačniji i da si više daju truda u zemljama u razvoju postigli bi bolje rezultate po pitanju zastupljenosti.
10.11.2015 | 13:08
Prvo treba razgraničiti osobno iskustvo vs. opće mišljenje. Osobno iskustvo sam ranije napisao, koristim sve Windowse još uvijek aktivno i svakodnevno, a najviše Win 7 i Win 10 zbog mog posla i ono što primjećujem je puno veći zamor nego kod korištenja OS X-a.

Mogu sada napisati nekoliko primjera samo u zadnja 3 mjeseca s Windows mašinama (5 velikih problema od ukupno 15 mašina) vs. niti jedan problem na OS X-u i na 5 mašina. To ne znači da su Windowsi katastrofa, kao niti da je OS X blažen među OS-ovima.

Osobno ne vidim prednost Windowsa u usporedbi s OS X-om, a u isto vrijeme Windows mašina iziskuje puno više kontrole i održavanja što u konačnici poskupljuje održavanje.
Da, Win 7 je svakako napredak u usporedbi s Win XP, kao što je i Win 10 napredak u usporedbi s Win 7, ali taj napredak je koji? Stabilnije radi, nije više problem malware ako si informatički pismen (70% i više korisnika to nije), ne treba se više reinstalirati Windows svakih par godina već svakih nepar , jer kad na Windowsima nešto krene po zlu vrlo teško se zbog već navedenog registrya popravlja za razliku od OS X-a.

Ono što me u biti zanima, kakve su po vama konkretne prednosti Windowsa nad OS X-om?
To što je bolji od prošlih verzija Windowsa po pitanju stabilnosti ili AV zaštite me ne interesira, jer to sam na OS X-u imao od prvog dana. Zanima me produktivnost i neke nove stvari koje su korisne, a na OS X ih nemam.

Na OS X-u sam još uvijek duplo produktivniji, nego na Windowsima koji su koliko čitam po forumima wow, jer su uveli virtualne desktope, print to PDF, bolju podršku za shortcute, Continuum (Handoff na OS X-u), Cortana (od koje nemam nikakve koristi). Kad se sve zbroji osim ako netko nije gamer sve su to mogućnosti koje su mi ili dostupne na OS X-u ili su potpuno nebitne u smislu produktivnosti.

Desktop OS-ovi umiru, odlaze u povijest (za općenito korištenje), ostat će samo na heavy–duty poslovima i mašinama. Zamijenit će ih mobilni, prilagodljivi OS-ovi ili bolje rečeno sve što imate u kući od elektronike biti će kompjuter, pa čak i ogledalo
Već sada rastu generacije koje ne žele koristiti desktop/laptop računalo za mail, glazbu, filmove, surfanje, pisanje, čitanje i sve ono što 90% korisnika desktop/laptop računala radi, već žele biti okruženi uređajima koji sve to mogu raditi bez potrebe za informatičkom pismenošću, a prvi korak je učinjen spajanjem takvih uređaja sa desktop/laptop računalom. Zovi od kud želiš, piši od kud želiš, nastavi raditi od kuda želiš, itd.
E sad se postavlja pitanje što vi od OS X-a ili Apple želite?
Ako želite te heavy-duty mašine za takve poslove mislim da je vrijeme da ih počnete tražiti na nekoj drugoj strani, jer Apple želi biti glavni kod ovih 90% korisnika kojima to nije bitno.
10.11.2015 | 21:28
Bez izuzetka iznosim isključivo osobno iskustvo. Opće mišljenje me ne zanima, zaključke donosim sam i eventualno mi može koristiti kao korektiv. Osnovni razlog je to (pri ovoj partikularnoj temi) da je premalo ljudi informatički pismeno.

Mogu shvatiti da si imao problema s Windowsima i vjerovat ću da jesi. U razloge ti doista ne mogu ulaziti, ali postoji jedno pravilo koje je uočeno unazad 20 godina otkad su se računala omasovila - skuplja računala se ne kvare. Osobno vjerujem samo u brandname računala i to vrlo uzak izbor imena (ne forcebook i slično). Sastavljeni PC je mojem shvaćanju jednak hackintoshu tj. ne zanima me, ne preporučam i ne želim imati posla s tako nečime. Kurioziteta radi, sa čime je bilo problema sa tim silnim windows računalima?

Uspoređivati Windowse XP u bilo kojem kontekstu je nepristojno. Nitko ovdje ne priča o PowerPC Macovima niti OSu 9.

Cijena održavanja je ista. Ukoliko je računalo ispravno neće biti problema (moje iskustvo). I Macove i PCe sam unazad 20 godina nosio u servis radi kvarova. Tu ću spomenuti da sam u 2 navrata dobio bez ikakvih pitanja novo računalo (jednom HP, jednom Lenovo), ali istovremeno vjerojatno još postoji dokumentacija od MOJEG iMaca za kojega sam nakon 6 mjeseci prestao nazivati servis i nikad nisam niti otišao po njega. Moj IIx je bio jedno 4 puta na servisu u 2-3 godine.
Znamo svi što je TCO pa nema smisla. Unazad par mjeseci na par mjesta sam naletio na usporedbe TCO računala na različitim platformama i ispadne da je cijena otprilike jednaka.

Ovo s registryem mi je onako. Što se točno to pokvari u tom famoznom komadu OSa? Kako ja nikada ne naletim na to?

Ja sam u ovoj fazi u životu nekakav normalan poslovni korisnik kojemu je računalo pisači stroj (tj. meni je jako pametan pisači stroj, ja sam informatički pismen i ja ZNAM koristiti npr. Excel dok oni koji se guraju u informatički pismenu skupinu u Excelu _eventualno_ znaju zbrojiti dvije vrijednosti). U takvom radu je W10 jednostavno vrlo brz, efikasan i neprimjetan tj. u prvom planu je alat. Poznajem ljude koji žive od rada na Macu, ali bez izuzetka radi se o poslovima koji spadaju u kretivni posao koji se bazira na audiu i videu. Recimo, ne znam niti jedan knjigovodstveni servis ili konzultanta koji koristi Apple. Igrom slučaja, gospođa mi je prilično involvirana u rad s kazalištima, produkciju i slično i tamo doista postoji cijeli niz ljudi koji koriste Apple, ali razlog nije objektivne već čisto subjektivne prirode. Ti ljudi, npr. ne znaju čak niti zbrojiti u Excelu tj. ako i imaju problem u radu računala vjerojatno misle da je to normalno.

Reinstalacija Windowsa je onak, ajmo reći, nevjerojatna. Ja unazad x godina koristim x računala (trenutačno bar npr. 4-5) i ne vidim baš da provodim dane u reinstalacijama, ali stvarno...
Uobičajena procedura mi je da donesem doma komp, upalim, pričekam da se instalira, maknem bloatware, dignem Ninite, poklikčem alate koji mi trebaju (dodatni web browser, arhiver, preglednik slika i videa...), onda dignem office i tu sam negdje gotov s instalacijama za slijedeći period (ne kraći od 2-3 godine, ovisno o promjeni računala). Bez reinstalacija.

U istu kategoriju mi spada famozno rušenje Windowsa. Ne sjećam se, doslovno, kad su mi se Windowsi zadnji puta srušili. Valjda negdje kad su bili aktualni Windowsi NT4. To kao argument je kao i "print to pdf" jer se također više ne sjećam kad smo to počeli koristiti, ali nešto pristojnije - save to pdf. Handoff i Continuum nisu niti približno slični i nemaju nikakvih dodirnih točaka (štoviše, dijametralno suprotni su; HO je orijentiran prema nastavljanju rada oko dokumenta, dok je C orijentiran prema nastavku rada na jedinstvenom sustavu).

Onda dakle usporedbu možemo raditi kao individue. Kombinacija W10 i Office 365 (aktualna verzija je 2016) mi je brža za korištenje i značajno ugodnija od OSX + Office 2016. OSX mi je tu clumsy, nedorađenog sučelja, sistemski font je ružan i zastario za današnje pojmove, gumbi su preveliki i nezgrapni i tako dalje i tako dalje.
Meni posao ovisi o Office alatima uz dodatak nekih specijaliziranih poslovnih alata koji za OSX ne postoje (ne postoje niti alternative niti bilo što slično jer nisu namjenjeni takvim okolinama).

Ja nisam "generacije korisnika", ja sam individua i poslovni korisnik. To što velika većina šmrkljivaca (došao sam u godine kad mogu to tako reći bez imalo sustezanja i ne misleći gotovo ništa dobro pod time) ima iPhone 6 jer, eto, imaju svi ostali ionako nije neko mjerilo. I sam znaš da kroz stalna ispitivanja ispada da većina ljudi nije čak niti primarno pismena, a kamo li informatički. Njihov način korištenja računala (bilo kojeg tipa) meni doista nije bitan, ali nije niti njima. Bitno je da se duckface okine na neku od društvenih mreža ili da se pod opijatima podijeli s ostalim jadom trenutačna lokacija.

Ono što si naveo da postaje korištenje računala na žalost nije potreba koju su kreirali korisnici već su je kreirali proizvođači, a kroz medije je nametnuli kao potrebu (o tim i takvim temama postoji dosta sadržaja od Carnapa, Fregea ili Heideggera, a sve je vrlo aktualno - danas).

Ista je stvar svojedobno predviđena oko thin klijenata koji su predstavljali _vrhunsku_ alternativu tadašnjem računarstvu. Stvar se nije desila isključivo i jedino radi - industrije (između ostaloga i Applea) jer je i dalje interesantnije prodavati radne stanice od 4000 USD nego li thin klijente od 200 USD. Osobno se ne bih usudio tako nešto predvidjeti. Upravo sam danas radio nekakav interview u jednoj banci. Ja tamo baš i ne vidim to što si ti napisao.

Spajanje džepnog i prijenosnog računala/ili desktopa, svejedno/ će se desiti. To jako pozdravljam. To će mi olakšati posao. Desi mi se da sam u situaciji da koju stranicu teksta moram natipkati usput i tu me trenutačno spašava mobilni telefon i to mi je super. Biti ću oduševljen kad Windows Continuum zaživi (jer to predviđa), ali handoff predviđa da i dalje imam jedno 3-4 uređaja za isti posao.

Kako bilo. MacBook Pro ću koristiti doma za surfanje. Ugodnije mi je. Ne mogu objasniti. Valjda jer ne gledam Windows sučelje. A istovremeno _sve_ što mi treba radi baš onako kako ja želim i tu nema previše dvojbe. U uredu ću i dalje nastaviti koristiti (sad jako dobro pazi) _BILO ŠTO_ što će mi omogućiti da rad bude efikasan, jednostavan i produktivan. Na jednom od računala imam dignut čak i linux i uredno u Libre Office napravim kad mi nešto treba. Hoću li za bilo koju platformu reći da je ultimativna ili univerzalno najbolja? Ne pada mi na pamet. Jesu li W10 bolji od OSX _MENI_ za posao. Jesu. Je li mi ugodnije doma surfati na Macu nego na piceku? Je.

U konačnici, nakon sat vremena kucanja ovog gore, ja i dalje ne vidim načina kako usporediti dvije različite platforme (ne vidim, doduše, niti zašto). Neka koristi tko što voli, ja ću koristiti sve, ali istovremeno neću dopustiti drugima da serinjaju i pokušavaju _meni_ uspostaviti sustav vrijednosti koji _oni_ apriori smatraju boljim. U tom smislu jako je puno Mac korisnika u stanju pljuvati po svim ostalim platformama iako ih u real life obliku nisu nikada niti probali koristiti (tu primjećujem da su win korisnici uglavnom indiferentni, a Linux korisnicima su svi koji ne koriste Linux makar maloumni, ako ne već debili, ali to je tako s krajnostima).

Ako netko potroši 3K EUR na PC jer na njemu ima alate koji mu trebaju on će biti zadovoljan. Ako netko potroši 3K EUR na Apple jer ima alate koji mu trebaju i on će biti zadovoljan. I dalje od toga ja ne vidim nikakav problem.
10.11.2015 | 21:47
cdanijel kaže:
Ovo s registryem mi je onako. Što se točno to pokvari u tom famoznom komadu OSa? Kako ja nikada ne naletim na to?


Tako što koristiš Windowse na način koji je vrlo rijedak:
Uobičajena procedura mi je da donesem doma komp, upalim, pričekam da se instalira, maknem bloatware, dignem Ninite, poklikčem alate koji mi trebaju (dodatni web browser, arhiver, preglednik slika i videa...), onda dignem office i tu sam negdje gotov s instalacijama za slijedeći period (ne kraći od 2-3 godine, ovisno o promjeni računala). Bez reinstalacija.


Problem je registryja što je to JEDNA JEDINSTVENA FLAT datoteka BEZ INDEKSA u kojoj se čuvaju sva sistemska i aplikacijska podešenja. Svaka nova aplikacija, svaki novi korisnik, čak i svako novo otvaranje neke aplikacija od strane nekog korisnika (npr. recently accessed files) zapisuje još podataka u taj ogromni flat file kojeg je gotovo nemoguće održavati defragmentiranim. A windowsi mu pristupaju milijun puta u minuti (figurativno). Svojevremeno sam radio analizu koliko CPU i HDD vremena biva potrošeno na pristupanje registryju, pretraživanje registryja te čitanje i pisanje u registry.

Veliš da je uvredljivo spominjati XP pa eto, ispričavam se, ali analizu sam radio tada, na XP-u. Kasnije više nisam koristio Windowse na dnevnoj bazi i nemam ni najmanju namjeru. Ono što mi je tada ispalo (prosjek na temelju 8-satnog radnog dana): kumulativno 7% CPU i 12% HDD.

Recimo, ne znam niti jedan knjigovodstveni servis ili konzultanta koji koristi Apple.


Može projektant? Evo ja. Arhitekata još više. Ja ih osobno znam 2, a tu na Jabučnjaku ih ima još 4-5.

U istu kategoriju mi spada famozno rušenje Windowsa. Ne sjećam se, doslovno, kad su mi se Windowsi zadnji puta srušili.


Istina je, ovo se zaista rijetko događa u zadnjih 10-ak godina. I uglavnom je povezano s loše napisanim driverima. Ono što se češće manifestira su vječno neka natezanja - update windowsa prestane raditi, odnosno zablokira se u pola, uz poruku "don't turn off your computer", ti ga ostaviš tako i odeš doma te ga ujutro zatekneš isto tako. Pa ti neka aplikacija danas radi kako treba, a sutra ne. I nitko ne zna zašto. I tako...
10.11.2015 | 22:05
Registry je hijerarhijska baza podataka. Nekad davno sam bio MCSE, MCT i sve tako nešto i bavio se dosta dubinski operativnim sustavima (primarno Unix i Windows Server). Registry je još onda bio baza u svojem konceptu identična bilo kojoj hijerarhijskoj bazi. Tehnički gledano, apsolutno sve baze podataka su flat datoteke.
Defragmentacija Registrya je prestala biti problem s Windows Serverom 2003, dakle prije jedno 10-12 godina. Uostalom, ne vidim nikakvu korelaciju između fizičkog oblika datoteke i njezinog korištenja. Pa i raw fotografije su ogromne datoteke, pa kaj onda? Računala ih teže zapisuju ili što? Slučajno zapišu krivo? Namjerno zapišu krivo (to je već moguće)?

Bivša žena mi je arhitektica. Upoznao sam jako veliki broj inženjera i arhitekata. Svi redom osim Marina su koristili PC i AutoCAD.

Do prije 6 mjeseci bio sam suvlasnik firme koja je u portfelju imala opremu za arhitekte, primarno uređaje za ispis velikog formata. Ne pretjerujem, ali nismo imali niti jednog Mac korisnika. 0. Nula. Nada. Zilch.
Znam ja ljude koji su s Renaultima 4 išli na trke. Je&i ga.

Ovo zadnje nisam vidio od Windowsa 95. Onda sam prodao pc i kupio maca. Najozbiljnije.
10.11.2015 | 22:29
cdanijel kaže:
Registry je hijerarhijska baza podataka.


A koji database engine ju onda vozi?

Tehnički gledano, apsolutno sve baze podataka su flat datoteke.


Ali su mapirane i indeksirane. Registry nije ni indeksiran, a kamoli mapiran.

Pa i raw fotografije su ogromne datoteke, pa kaj onda? Računala ih teže zapisuju ili što? Slučajno zapišu krivo? Namjerno zapišu krivo (to je već moguće)?


Ovo pitanje me navodi da vrlo ozbiljno posumnjam da si ikad bio MCSE i to sve nešto drugo što si napisao. Prije mi zvuči kao da si bio loš učitelj informatike u osnovnoj školi.

Ajde, molim te, objasni kako ti je uopće palo na pamet usporediti registry s raw fotkom? Poanta je u tome - KAKO SAM VEĆ NAPISAO (ali ti se nije dalo čitati, jel...?) - da je registry ogromna flat datoteka bez indeksa kojoj OS izuzetno često pristupa. A raw fotka je - što? Ajde, MCSE, valjda to znaš...

Bivša žena mi je arhitektica. Upoznao sam jako veliki broj inženjera i arhitekata. Svi redom osim Marina su koristili PC i AutoCAD.


Kad je to bilo? Prije 20 godina? Surađujem s desecima arhitekata. Nijedan više ne koristi AutoCAD.

Do prije 6 mjeseci bio sam suvlasnik firme koja je u portfelju imala opremu za arhitekte, primarno uređaje za ispis velikog formata. Ne pretjerujem, ali nismo imali niti jednog Mac korisnika. 0. Nula. Nada. Zilch.


Moja je pretpostavka da je to zato što tvoja firma i/ili vaš principal nije pružao nikakvu podršku za Mac korisnike. To ti obično tako bude. Tako sam svojedobno (prije 3 godine) slušao čovjeka koji je bio vlasnik firme koja je radila web aplikacije u Flashu kako priča da nema ni jednog jedinog klijenta kojem su bitni iOS korisnici, kako je to marginalna skupina i kako je Flash super platforma koja nema alternativu.

Znam ja ljude koji su s Renaultima 4 išli na trke. Je&i ga.


Što god ti to značilo.

Ovo zadnje nisam vidio od Windowsa 95. Onda sam prodao pc i kupio maca. Najozbiljnije.


Vjerujem ti. Zato dalje nisi ni vidio, kad si kupio Maca.
10.11.2015 | 23:39
Nemam pojma. Pristupa joj se Apijem, iirc.

Brijem da je ipak indeksiran onda, ako nista ponasa se kao stablo.

Btw, velicina mu se mjeri u megabajtima.

Daleko vise danas dinamike imas u IP stacku pa nemamo realnih problema.

Bezobrazan si. Cisto za info, mcse sam bio jos na NT platformi kad je to jos nesto znacilo, a ti bi mogao znati da su se bazama bavi!i mcdba.

Usporedjivao sam kolocinu pisanja i brisanja. Iskreno, blage veze nemam kako photoshop zapisuje datoteke, ali recimo da su velike. Kako nikada ne fula? CRC postoji vec desetljecima. S.m.a.r.t takodjer. Broj pisanja/citanja izmedju dvije greske broji se u ne znam cemu. Kako radi Exchange sa svojim bazama gdje je kolicina transakcija enormna? Kako se to taj (apple korisnicima) famozni registry raspadne sam od sebe? Je li netko to vidio?

Bilo je do prije cca 5 godina kad smo se razisli.

Moguce da izbor alata ovisi i o mikrookolini. Imao sam priliku upoznati gospodju s jednog otocja oko Kube. Nije nikad cula za Pulp Fiction niti nema ideju tko je Bogart. Isto kako niti nas dvojca ne koristimo line instant measenger (a korisnika ima oko 0.6b, tak nesto), a i necemo fincima reci da su debili jer ne koriste hr tipkovnice (za razliku od nas). Zamisli, cca 75 ljudi s kojima radim na projektima ne govori nas jezik...

Firma se bavila uredjajima za ispis koje koriste arhitekti. Koliko se sjecam, nismo niti na koji nacin probali napraviti neku ekskluzivu prema platformi. Ovako na pamet ne vidim niti jedan razlog da netko na macu ne moze ispisivati na designjet (cisto za info, imam status hp tech konzultanta za velike formate od prije par godina; kad sam dobio diplomu dobio sam i iPod s ugraviranom titulom, a ne iPaq)...

I tak. Moj stav je dalje i dakle da moze koristiti tko sto zeli (ovo pisem na Nexusu 2013 ili kak vec ima oznaku).

A registry problemi ce mi ostati nepoznanica.
10.11.2015 | 23:54
cdanijel kaže:
Kurioziteta radi, sa čime je bilo problema sa tim silnim windows računalima?

1 računalo je i uz antivirus i ograničenja pokupilo neki malware i blokiralo pristup internetu, 2 komada su se nasumice svakih par sati odspajala s mreže, kasnije je otkriveno da je problem bio u nekom MS updateu. 1 računalo je (doduše nakon dugogodišnjeg neodržavanja) bilo kritično sporo i 1 računalo je izbacivao greške na nekim dll datotekama, ali kasnije je ustanovljeno da je problem bio zbog loše deinstaliranog financijskog programa. To da nešto može biti loše instalirano ili deinstalirano nisam nikad susreo na OS X-u, ali ok Windowsi stvarno vrte puno toga iznad sebe.


cdanijel kaže:
Uspoređivati Windowse XP u bilo kojem kontekstu je nepristojno. Nitko ovdje ne priča o PowerPC Macovima niti OSu 9.

Windows XP je predstavljen 2001., OS X je predstavljen 2001., ali ok.

cdanijel kaže:
Cijena održavanja je ista.Znamo svi što je TCO pa nema smisla. Unazad par mjeseci na par mjesta sam naletio na usporedbe TCO računala na različitim platformama i ispadne da je cijena otprilike jednaka.

“Five percent of the Mac users ever call the help desk; 40% of our PC users call the help desk”, ovo se odnosi na IBM i njihov značajan prelazak na Apple hardware, kažu ljudi štede masovno od kad mijenjaju Win PC za Mac.

cdanijel kaže:
Ovo s registryem mi je onako. Što se točno to pokvari u tom famoznom komadu OSa? Kako ja nikada ne naletim na to?

Najvjerojatnije sa svojim načinom korištenja Windowsa ne tjeraš iste u puno zapisivanja po registryu, ali taj komad OS-a značajno uspori Windowse ako se vrši puno zapisivanja u isti. (Koristim još uvijek Windowse, a do 2008. sam ih koristio svakodnevno i stvar se značajno po meni popravila sa Windows 7, ali još uvijek zna biti problema)


cdanijel kaže:
Kombinacija W10 i Office 365 (aktualna verzija je 2016) mi je brža za korištenje i značajno ugodnija od OSX + Office 2016. OSX mi je tu clumsy, nedorađenog sučelja, sistemski font je ružan i zastario za današnje pojmove, gumbi su preveliki i nezgrapni i tako dalje i tako dalje.

Da, to je to osobno iskustvo koje smo spominjali i hvala IT-u na izboru
Office je MS proizvod i bilo bi žalosno da nema tu sinergiju s Windowsima, ali identičan osjećaj imam na Windowsima kada radim web development. Office koristim rudimentarno, a za to mi je dovoljan i iWork set.


cdanijel kaže:
Osobno se ne bih usudio tako nešto predvidjeti. Upravo sam danas radio nekakav interview u jednoj banci. Ja tamo baš i ne vidim to što si ti napisao.

Banke su klasični heavy–duty poslovi s priličnom količinom baza podataka, kalkulacija i obrada podataka, ako si mislio na moj upis o tome kako desktop OS-ovi umiru.
Baš se prisjećam kada je Apple odbacio floppy i tada mnogi nisu vidjeli da ta tehnologija umire, ili CD-ROM, a zadnji slučaj je bio s Flashom.
Da, ne dešava se to preko noći, ali do kraja ovog desetljeća će se desktop OS-ovi na koje smo naviknuli moći rijetko gdje vidjeti po kućama/stanovima i tvrtkama. Ne mislim ovdje na Back Office i sl.


cdanijel kaže:
Spajanje džepnog i prijenosnog računala/ili desktopa, svejedno/ će se desiti. To jako pozdravljam. To će mi olakšati posao. Desi mi se da sam u situaciji da koju stranicu teksta moram natipkati usput i tu me trenutačno spašava mobilni telefon i to mi je super. Biti ću oduševljen kad Windows Continuum zaživi (jer to predviđa), ali handoff predviđa da i dalje imam jedno 3-4 uređaja za isti posao.

Ne vidim razlog za 3-4 uređaja kod Applea. Evo uzmimo na primjer iPhone i MacBook Pro. Sve što učinim na iPhoneu mi se nalazi već i na MacBooku; dokumenti, mailovi, chatovi, pozivi, slike i isto tako mogu nastaviti raditi na tom dokumentu. Konkretno kod mene tako web development savršeno funkcionira.


cdanijel kaže:
Neka koristi tko što voli, ja ću koristiti sve, ali istovremeno neću dopustiti drugima da serinjaju i pokušavaju _meni_ uspostaviti sustav vrijednosti koji _oni_ apriori smatraju boljim. U tom smislu jako je puno Mac korisnika u stanju pljuvati po svim ostalim platformama iako ih u real life obliku nisu nikada niti probali koristiti (tu primjećujem da su win korisnici uglavnom indiferentni, a Linux korisnicima su svi koji ne koriste Linux makar maloumni, ako ne već debili, ali to je tako s krajnostima).

Slažem se da svatko koristi što voli, ali ostalo je generalizacija. Zadnji put kad sam prešao na Mac (2008.) obavezno sam izazivao reakcije i upadice, a dovoljno je bilo što bi imao Mac pokraj silnih Windows PC-a. Naravno bilo je tu puno šale, ali bilo je i puno pitanja i čuđenja. U svakom slučaju negativne reakcije su bile prisutne u jako puno slučajeva, iako ih ničime osim samim proizvodom kojeg imaju i svi drugi (samo bez jabuke) nisam provocirao. Tako da moj dojam tada nije bio kako su “win korisnici uglavnom indiferentni”, ali neću generalizirati, jer sam valjda ponekad u takvom okruženju ljudi koji vole malo više njurgati .


cdanijel kaže:
Ako netko potroši 3K EUR na PC jer na njemu ima alate koji mu trebaju on će biti zadovoljan. Ako netko potroši 3K EUR na Apple jer ima alate koji mu trebaju i on će biti zadovoljan. I dalje od toga ja ne vidim nikakav problem.

Apsolutno se slažem!
11.11.2015 | 01:23
cdanijel kaže:
Nemam pojma. Pristupa joj se Apijem, iirc.


Nemaš pojma? MCSA? Ti nemaš pojma kako se pristupa registryju, ali ti si MCSA, a ja sam bezobrazan?

Brijem da je ipak indeksiran onda, ako nista ponasa se kao stablo.


O, brate... Bolje stani sada, ispadaš stvarno smiješan...

Ako briješ da je indeksiran, budi ljubazan pa nas uputi - gdje mu je indeks?

I - što ti točno znači "ponaša se kao stablo"?

Btw, velicina mu se mjeri u megabajtima.


Možda na tvojim kompovima, jer ih koristiš tako kako si opisao. Tipično, dok sam se time bavio, radilo se o stotinama, u najboljem slučaju desecima MB. Pa onda, ako si zamisliš da moraš sve te megabajte prevrnuti jako često (desetke, možda i stotine puta u minuti), to postaje problem, makar i ne bilo riječ o gigabajtima.

Daleko vise danas dinamike imas u IP stacku pa nemamo realnih problema.


Jer IP stack nije flat file, nego stack. LIFO. Znaš što je LIFO? To ti je još jedna skraćenica, kao i MCSA.

Bezobrazan si. Cisto za info, mcse sam bio jos na NT platformi kad je to jos nesto znacilo, a ti bi mogao znati da su se bazama bavi!i mcdba.


A kakve veze ima registry s bazama? Hm... čekaj, je li i to isto pitanje za MCDBA?

Usporedjivao sam kolocinu pisanja i brisanja. Iskreno, blage veze nemam kako photoshop zapisuje datoteke, ali recimo da su velike.


JE li to pitanje za MCDBA? Ili za ACPSA?

Kako se to taj (apple korisnicima) famozni registry raspadne sam od sebe? Je li netko to vidio?


A tko je rekao da se raspadne? Jednostavno - postane toliko velik da se windowsi užasno uspore.

Bilo je do prije cca 5 godina kad smo se razisli.


Bome nije. Ali dobro, nije bitno. Nije te očito to tržište baš jako zanimalo. Radim posvuda po ex YU. U Hrvatskoj je skoro nemoguće sresti arhitekta koji se koristi golim AutoCADom. Ima nekih koji su na Revitu, neusporedivo više onih koji koriste ArchiCAD, tu i tamo neki na Microstationu.

Firma se bavila uredjajima za ispis koje koriste arhitekti. Koliko se sjecam, nismo niti na koji nacin probali napraviti neku ekskluzivu prema platformi.


To ti vjerujem. Više je pitanje kakve ste odgovore davali na pitanja "kako to radi na Macu?". Ako je odgovor bio "ne dajemo podršku za Mac" ili "ne znamo, ne koristimo Mac" ili tako nešto, eto ti...

Ovako na pamet ne vidim niti jedan razlog da netko na macu ne moze ispisivati na designjet


Ne vidim ni ja. Opet, kažem, više je pitanje, da li ste bili orijentirani Mac korisnicima. Ako niste, ne treba te čuditi da vam se nije nijedan javio. Mac korisnici su svjesni da često ne mogu dobiti kvalitetnu podršku, iako im se svašta obećava pa su zato puno više skloni slijediti usmenu predaju i osobne preporuke. Svi arhitekti koje ja znam da su na Macu pitali su mene za savjet u ovakvim slučajevima, a ja sam im preporučivao da se jave firmama za koje sam znao da su orijentirani Mac korisnicima.

(cisto za info, imam status hp tech konzultanta za velike formate od prije par godina; kad sam dobio diplomu dobio sam i iPod s ugraviranom titulom, a ne iPaq)...


Ajme, pa to je ono *totally* WOOOOW!!! Imaš iPod s ugraviranom titulom? Pa to je tako COOOOOL!!

I tak. Moj stav je dalje i dakle da moze koristiti tko sto zeli (ovo pisem na Nexusu 2013 ili kak vec ima oznaku).


Slažem se. Može koristiti što želi. Može imati svoje osobne preferencije. Može čak imati i svoje osobne zablude. Skupa s brojnim titulama i skraćenicama. Sve je to sasvim dozvoljeno.

A registry problemi ce mi ostati nepoznanica.


Eto, da si to tako na početku napisao, ne bismo nikad ni došli do MCSA i ostalog...
11.11.2015 | 08:37
Sve je okej Smayoo. Pobijedio si. Doista ne znam kako interno radi registry (ne znaš niti ti, pretpostavljaš kao i ja).
Žao mi je što sam se javio opet ovdje. Iznio sam svoje viđenje kako danas stoje stvari jer sam doista dugogodišnji korisnik appleovih tehnologija, a ovo mi se činilo logično mjesto za to.
Isprika na smetnji, neću te više smetati. Žao mi je što sam naletio na tebe.

Danijel
11.11.2015 | 08:38
@sofoklo
Drago mi je da smo se oko većine složili.

Danijel
11.11.2015 | 08:54
koliko vi slobodnog vremena imate pa to nije istina. Ovo quotanje mi je uvijek bilo super, not. Evo -karma svima od reda .

Kada bi barem imali kvalitetne moderatore na ovom forumu...
11.11.2015 | 09:20
Teško da će mobilni OSovi izbaciti desktop OS. Masu stvari ne možeš zamijeniti desktop. Ali po pitanju OS za desktop Windowsi rade sasvim solidno pored OS X i nisu više tolika tlaka. Rade i ne kvare se toliko više. A jeftinija su solucija za džep.

OS X je super ali većina nas ga ne možemo koristiti za posao jer poslodavac iz ekonomskih razloga neda. A za kućnu uporabu je isto skuplja solucija. Realno ne treba. Osim ako se ima radi dizajna i sveukupnog dojma.

Ja sam Mac kupio jer sam htijeo probati OS X i radi dizajna, sviđa mi se ali realno sam bacio pare. Jer osim weba i pokoja obrada slike ne koristim ga bez obzira što ima alate. iWork valjda jednom upalio da vidim ali danas je u poslovnom i korporativnom svijetu MS Office standard tako da mi se ne radi u iWork. Ali realno nemam potrebe. Ako zatreba imam PC za MS office.

PC služi za igranje (ubijanje slobodno vr.) web i to je to. Na poslu imam Lenovo službeni laptop koji radi do sad sam imao malo problema zamjena HDD-a jer sam ga naslijedio pa ima već koju godinu.

Doma imam još par PC laptopa koje koriste ostali članovi. Isto tableti u mom slučaju iPad 2 i iPad mini koriste za gledanje slika i pregled weba tu i tamo glazba. Uglavnom kad želiš na kauču izvalit se.

Bilo kakav posao za računalom smo naučili raditi za stolom tako da rad na tabletu je rijedak. Tablet je više onako ako treba nešto urediti jer je sve na cloudu pa ajde ali da će netko napiasti seminar na iPadu čisto sumnjam. Ima takvih ali su u manjini.
11.11.2015 | 10:01
rusty kaže:
Kada bi barem imali kvalitetne moderatore na ovom forumu...


Pa prihvati se ti tog posla. Nije to nikakva elitna privilegija. Samo digni ruku.
11.11.2015 | 10:21
Rekao sam kvalitetne. Ja to nisam. Da je po meni ovakve teme su dobrodošle, ali jebeni OT koji vodi sasvim ok temu u smjeru WIN vs Mac OSX ili ti PC vs Mac je nešto što po meni ne bi prolazilo, ali to sam samo ja.
11.11.2015 | 10:34
cdanijel kaže:
Sve je okej Smayoo. Pobijedio si. Doista ne znam kako interno radi registry (ne znaš niti ti, pretpostavljaš kao i ja).
Žao mi je što sam se javio opet ovdje. Iznio sam svoje viđenje kako danas stoje stvari jer sam doista dugogodišnji korisnik appleovih tehnologija, a ovo mi se činilo logično mjesto za to.
Isprika na smetnji, neću te više smetati. Žao mi je što sam naletio na tebe.

Danijel


Danijel, žao mi je da se sad osjećaš uvrijeđen. Držao sam se vrlo poznatih činjenica koje čak niti sam MS ne pokušava nijekati, a ti si na to potegao neke titule iza kojih nisi pokazao znanje koje ide uz njih, nego upravo suprotno, a sve to skupa nije uopće bilo u funkciji tvoje argumentacije. Tvrdio si, naime, kako je windows 10 superioran OS X-u s tvog osobnog korisničkog gledišta. I to nisam ni komentirao. To je stvar tvoje vlastite preferencije.

Ispričavam se zbog podrugljivog tona u zadnjim mojim postovima. Apsolutno je bio neprimjeren. Ali uvijek ću reagirati kad u stvarima o kojima nešto znam, vidim da netko iznosi krive podatke. Argumenti, diskusija, tome forum služi. Ali razne titule i certifikate bolje ne poteži jer ih imam i ja punu ladicu. A neke sam i uokvirio i objesio na zid u WC-u. Ako ti smeta, dakle, što sam kritički gledao na tvoje argumente, jbg onda je vjerojatno bolje da se upuštaš u takve diskusije igdje. A za neprimjeren i podrugljiv ton se još jednom ispričavam i nadam se da neće to biti razlog da se ne nastaviš družiti s nama.
11.11.2015 | 10:44
rusty kaže:
Rekao sam kvalitetne. Ja to nisam. Da je po meni ovakve teme su dobrodošle, ali jebeni OT koji vodi sasvim ok temu u smjeru WIN vs Mac OSX ili ti PC vs Mac je nešto što po meni ne bi prolazilo, ali to sam samo ja.


Čuj... član si Jabučnjaka samo malo kraće nego ja. Zar si *IKAD* ovdje doživio da neki moderator brljavi po temi zato što je otišla u OT? To ovdje nije nikad bila politika. Ako je nešto OT, to ne znači da nije zanimljivo, korisno i/ili posredno u funkciji teme.

E, sad, nakon što si 7 godina ovdje član, ovo nije nešto što si doživio prvi put, sigurno. Ali konstatiraš da je to problem toga što mi moderatori ne radimo svoj posao kvalitetno, a ne politike uredništva? Hm...

Predlažem ti onda da otvoriš namjensku temu u forumu "Jabučnjak" pa tamo napišeš kako ti smeta što moderatori ne poduzimaju ništa u vezi OT postova u aktualnim temama. Da ne offtopičarimo ovdje.
11.11.2015 | 11:06
Ne pada mi napamet. Ima tih tema dosta ionako. Tvoje je mišljenje možda da politika uredništva dozvoljava ovakve situacije, ali ja mislim da su moderatori ti koji bi mogli provoditi 'politiku' koju diktira uredništvo. No opet moguće da sam ja u zabludi jer popizdim ionako na ovakve komentare i topice.

Ma u biti nije ni važno, bitno da se družimo. Jer kada vidim da je i Jopis dignuo ruke od MK i došao vamo odmah mi je milo oko srca. #JabucnjakWIN

No kao i uvijek imaš pravo, nemojmo dalje u OT. #peace
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO