Prevara: Illusion Mage
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prevara: Illusion Mage

02.05.2011 | 19:13
Danas me zabavio oglas na Etargetu! Žao mi je što ga se nisam sjetio snapshotati jer koliko god puta refreshao stranice s oglasima, ne mogu ga ponovo prizvati.

Riječ je o scamu, a u priči se spominje i Mac pa vrijedi upozoriti da netko neupućen ne nasjedne.

Oglas "povoljno" nudi "vrhunsku aplikaciju za 3D". Link vodi na grozno-izgledajući (www.illusionmage.my-php.net) koji pak dalje linka na ugodno-izgledajući početak prevare (www.illusionmage.com).

Prevara se sastoji od toga da je neki neznani junak uzeo source Blendera (koji je svima dostupan), kompajlirao ga i rezultat prodaje za $47 pod nazivom "Illustion Mage" i uz puno popratnog "uvjeravanja" na webu zahvaljujući kojem laik u potrazi za 3D aplikacijom može nasjesti jer za $47 dobije čudo od programa (ovo zadnje ne sporim). Na žalost, taj laik neće prepoznati screenshote Blendera niti će mu se upaliti lampica da isto to može dobiti za 0 kn tako da skine sa www.blender.org.

Ovog sa illusionmage.com još i razumijem, kao inicijatora prevare, ali domaća replika me istovremeno tjera na smijeh, ali i na plakanje.

Upozoreni ste.

Ako već imate $47 viška, skinite Blender sa službenih stranica, a višak donirajte potrebitima.
02.05.2011 | 21:34
Mislim da samo nisi shvatio da GNU licenca ne zabranjuje prodaju softvera, naprotiv:
www.gnu.org/philosophy/selling.html

Na dnu stranice također piše "Released Under GNU GPL. Source code available for download". Doduše trebalo bi provjeriti što je u kupljenom paketu i piše li jasno unutra da je softver pokriven GNU licencom, ali po do sada viđenom ne radi se ni o kakvoj prevari.

Evo i od samog Blendera (www.blender.org/education-help/faq/gpl-for-artists/#c6710):

Can I sell my own version of Blender?

Yes you can, but only if you provide this new version of Blender and the sources to your clients under the same GPL license. The client then benefits from all rights the GPL offers; free to use it, or even distribute it when they wish.

This method provides an essential business model for contracting and support business with Blender. You can freely sell fixed or changed code in Blender, for as long you deliver this as GPL to clients. You don't have the obligation to publish it for everyone.

"Domaća replika" je affiliate link, standardni oblik internet marketinga.

Đipi, drži se 3D-a.
02.05.2011 | 21:49
Mislim da samo nisi shvatio da GNU licenca ne zabranjuje prodaju softvera, naprotiv:

Shvatio sam, ne brini. Ali pogledaj spomenute webove koji pokušavaju nekome izbiti iz džepa $47 (ne znam koliko košta "domaća verzija" ) za nešto besplatno pa mi reci jel' prevara ili oni koji stoje iza toga zaslužuju da ih se potapša po leđima jer nude to što nude, na način na koji nude?

Prevara je (barem američka verzija - za domaću još nisam čuo nijedan komentar kupaca - nadam se da ih ni nema) i utoliko što se na webu mogu pronaći komentari ljudi koji su nasjeli, kupili i kad su shvatili da su kupili Blender, pokušali ostvariti pravo na obećani "money back guarantee". Kako da ne.

Da te zanima ponuđeno, bi li rađe nasjeo i kupio za $47 ili, uz pravovremenu informaciju da se radi o Blenderu, skinuo Blender bez da ti narastu magareće uši? Ja bih potonje, za druge ne znam.
02.05.2011 | 21:56
Radi se o klasičnom sales pageu koji je samo još jednom dokazao svoju efikasnost u svojoj formi. Ako ćemo tako, on daje kompletan marketing prevara (s čim se dijelomično i slažem). No da ne drvimo, momci ipak nisu bili fer:
www.blender.org/blenderorg/blender-found...re-branding-blender/
02.05.2011 | 22:02
No da ne drvimo, momci ipak nisu bili fer

Ti drviš.

Mene pak fascinira dio u kojem i takav scam može u Lijepoj Našoj naići na plodno tlo. Netko se jedan dan probudio, primjetio nišu na tržištu prevare i odlučio je popuniti. Ni Ferenginar nam nije ravan po smislu za "poduzetništvo".
02.05.2011 | 22:14
Djipi kaže:
[b][/b] Ni Ferenginar nam nije ravan po smislu za "poduzetništvo".[/quote]

Ma, pogodak u centar.!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 20 minuta
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO