AutoCAD na OSX-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

AutoCAD na OSX-u

18.04.2010 | 16:59
Bilo je o tome dosta priče, pa evo najnoviji prilog u tome smjeru....
forums.macrumors.com/showthread.php?t=683023

Smayoo, javi se i recim i SVE kaj ih ideB)
18.04.2010 | 17:39
Ako se to desi, onda picekk jedino za igranje more posluziti. LOL
18.04.2010 | 20:05
Poslali su mi tu anketu (kao registriranom korisniku) još prije nekih 2 godine, ili malo manje. Ispunio sam je.

Nisam baš optimističan. Općenito, mislim da je AutoDesk (slično kao i Adobe, zaključujem iz nekih drugih rasprava) zaboravio pisati dobre aplikacije. Uvjeren sam da će ono što izbace na početku biti barem još 20% skuplje nego PC verzija (koja je već besramno skupa), ali zato ne manje bugovita. Plus osakaćena. Najzadnja verzija 2011 nastavlja seriju započetu s 2009 koja pouzdano i definitivno tone u konačnu propast. Sve nakon 2008 je posve neupotrebljivo. Kako bi sad takva ekipa najednom mogla početi "think different" i napraviti nešto upotrebljivo za posve drugu platformu?
18.04.2010 | 20:39
Ja sam dosel do 2005, ali sam se vratil na 2004. Za ono kaj mi treba, 2004 je savrse.
18.04.2010 | 21:07
Za ono što meni treba, već bi i 2000 bio savršen da im nije tamo ostalo par bugova sa skaliranjem mjernih jedinica... Ovako nije savršen, ali mi je i dalje najdraži. Jer je nakon njega krenulo napuhavanje...
19.04.2010 | 09:52
Ok, Smayoo, ja sam radil svoj diplomski i semestralni rad iz Motora na AutoCAD-u 14. Jasno, bez tutoriala ('nabavljeno' ) pa mi je za prvi crtež trebalo 3x više cajta nego da sam crtal na papir. I profači nisu bili baš oduševljeni, jer sam bil među rijetkima koji su radili na kompu. No, kak sam bil diplomant, nisu prigovarali. No, nakon kaj sam pohvatal osnove i logiku da tražiš sve moguće simetrale i onda samo 'miroriš' krenulo je brže. No, na šarafima i maticama se siplatil sav trud; nacrtaš jednu i samo ju kopiraš i skaliraš kak ti treba...
A da ne spominjem šrafiranje presjeka; jedna naredba i paf, gotovo! Moje pitanje je sad ovo: postoji li neki open source za OSX koji bi bio na toj razini da mogu opet napikavati da se malo ufuram u to opet?
19.04.2010 | 10:38
Open source CAD platforma je IntelliCAD. Ali ne znam da ima nešto za Mac OS X, a da je baš besplatno. Netko je u onom drugom threadu spomenuo Turbocad. Djeluje dosta ograničeno, ali pokriva upravo ovaj dio koji tebe zanima. Nije besplatan, ali nije ni jako skup.
19.04.2010 | 21:17
Što se tiče CAD programa iz svog iskustva mogu prenijeti da je Nemetchek-ov Vectorworks izvanredan program i da nimalo ne odstupa sa mogućnostima crtanja i 3D prikaza kao i renderiranja nakon što se uvježba, sa mogućnostima AutoCad-a. Radio sam i u ArchiCad-u od Graphisofta ali kao što mu ime i kaže više je namijenjen arhitektima dok je Vectorworks svestraniji i ima izvrstan learning program u osnovnoj instalaciji.
Postoji i za PC i za Mac OS X tako da se korisnici obaju svijeta mogu njime koristiti, nema potrebe za bilo kakvim konvertiranjem kod prelaska iz PC-a sa Mac OS i obrnuto.
Iako ja na svom Macbook Pro-u imam windowse isključivo zbog Autocada i to samo zbog mogućnosti konvertiranja fileova iz *.dwg u vectorworks-ov format i obrnuto.
20.04.2010 | 06:15
Baš si simpatičan nick odabrao. Uvijek ga koristiš ili je to bila trenutna inspiracija?

Samo napomena - za konvertiranje fileova ti ne treba cijeli AutoCAD, dovoljan ti je i AutoDeskov besplatni TrueView ili neki drugi od njihovih besplatnih viewera-konvertera.
20.04.2010 | 13:15
zagreb - ma ludi šogor koji loče prisilio me forumašiti. kvragu

zgmlšklpfk
20.04.2010 | 16:59
ja objašnjavam hijeroglifne nickove - stvarno

john-st
25.04.2010 | 13:51
na architoshu se kao pojavio neki screenshot beta verzije autoCADa za OS X ...

zanima me da li neko radi (ozbiljnije crteze) u aCAD-u preko parallels 5... i koliko čovek može s tim da računa?

architosh.com/2010/04/mac-native-autocad...ghted-in-prbeta-sdk/
25.04.2010 | 15:35
što znači "ozbiljnije"?

Ja radim vrlo ozbiljne 2D i vrlo neozbiljne 3D (neki plan interijera za vlastite potrebe, po doma). Parallels 5 mislim da neću kupovati, nisu me uspjeli uvjeriti da im dozvolim da me još jednom prevare (smatram da su me s parallelsom 4 višestruko prevarili). Na Windows XP pod Parallels 4 išta novije od AutoCAD 2000 je NEUPOTREBLJIVO sporo. AutoCAD 2000 je podnošljivo spor.

Za ozbiljan rad u CAD-u treba native bootati u Windowse ("bootcamp").

Srećom, kad mi treba samo gledati, pokazivati nekom i sl. koristim odličan, besplatan i prokleto brz Solidworksov E-drawings (hvala, Davore! da mi ga nisi prvi dan preporučio, ne bi se ni sjetio ići takvo što potražiti!) za Mac OS X.
25.04.2010 | 15:38
Zaboravih napisati jednu bitnu stvar. Parallels 5 mislim da neću kupovati, jer sam zaključio da je VirtualBox puno brži (a besplatan). Samo da mi je uhvatiti vremena da skužim kako naštelati VB da koristi bootcamp particiju Windowsa (znam da se može, ali nije na 2 klika).
25.04.2010 | 17:47
Sjećam se da je negdje tamo 2006 procurila vijest o Revitu za OSX i screenshoti dotičnog, ali na žalost, nisu nikad pustili finalnu verziju u prodaju.

Nadam se da će s autocadom proći bolje ovaj put.
27.04.2010 | 02:13
pa "ozbiljnije" bi značilo profesionalno korišćenje, konkretno izrada glavnih arhitektonskih projekata... Bootcamp naravno funkcioniše besprekorno ali mi je rad u windows okruženju i stalno skakanje mac OS/windows postalo prilično frustrirajuće...

Instalirao sam Paralles 5 trial... Za sada mi se čini da radi mnogo "glatkije" nego četvorka (uz autoCAD 2007 i 2GB RAM), međutim, još uvek ga nisam isprobao "pun gas" pa da dođem do konačnog zaključka...

E-drawings je super, ali samo za pregled fajlova... Nažalost, ne i za štampanje u razmeri... Hvala za preporuku za VirtualBox, isprobaću...
28.04.2010 | 04:44
Već dugo nisam sreo arhitekta koji koristi AutoCAD. Već 10 godina, da budem precizniji... Ali bez sumnje AutoCAD i to može. Samo ostaje arhitektu dosta ručnog posla za izradu troškovnika, a i proračune...
24.05.2010 | 00:04
mogu samo da primetim da se krećeš u prilično avangardnim krugovima... tek u poslednje 2-3 godine arhitektonske firme u svetu masovno prelaze na revit (autodeskov BIM softver za arhitekte), premda je autocad i dalje standard... do sada su sve firme za koje sam radio i sa kojima sam sarađivao koristile auticad kao standard (primera radi, firma u UAE u kojoj sam radio je imala 80 licenci za acad... tako da je dosta skupa zabava menjati softver + sve što uz to ide)

uzgred, da ne offtopicimo, pojavila se prva beta verzija autoCADa za mac osx

www.melablog.it/post/11786/svelate-le-pr...i-di-autocad-per-mac
www.macrumors.com/2010/05/22/autocad-com...st-beta-screenshots/
24.05.2010 | 09:12
Vidiš... Svaki dan čujem nešto novo. Ovdje u HR svaki jači arhitektonski ured koristi Archicad. A znam jednog ili dva koji koriste Microstation.

Što se tiče beta verzije, po onom što pišu, djeluje više kao alfa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 2 minuta
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa