Windows 8 Metro ili Retro?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Windows 8 Metro ili Retro?

• Sank
  • Moderator
  • 221
10.09.2012 | 00:09
Novi windowsi 8 dolaze sa Metro sučeljem koje je zapravo više prilagođeno mobilnim uređajima i dodirnim ekranima nego desktop računalima sa standardnim monitorima. Za one kojima smeta da im se windowsi 8 podižu u Metro sučelje sada ima rješenje RetroUI:

retroui.com/

Košta 5$ i omogućuje podizanje u standardni desktop kao na windowsima 7. To je prva stvar koju bih ja instalirao na novu osmicu ako je budem ikada trebao, a vi?

RetroUI.png
10.09.2012 | 03:28
Ja se nadam da je neću trebati. U VirtualBoxu i dalje dižem XP!
10.09.2012 | 05:16
Prije par dana sam probao Win8 na stolnom racunalu (developer ili preview verzija neka) i Metro, ma koliko neobican na prvi bio, u stvari uopce nije los.

Dapace, meni se jako svidio. Super to radi sa misem, i na velikim monitorima (testirao sam na 24 monitoru) a ne samo na tabletima...

@Sank: Zasto bi prvo htio vratiti izgled racunala kao prije 15 godina, bez da novomsucelju das postenu sansu?
10.09.2012 | 08:01
Windows Style kako ga po novome zovu nije los kao sto je Davor rekao pogotovo na tabletima. Osobno na računalu mi nije u potpunosti sjeo ali treba malo vremena za adaptirati se.

Style je u biti ogromno start sucelje nista vise.

Posto radim u okolini sa jako puno usera mislim da će biti nemoguće izbjeći 8icu ali masovni prelazak na istu nece se izvoditi, to je vec dogovoreno.

Moram napomenuti da testovi na RTM verziji dostupnoj sa msdn-a pokazuju da primjerice internet explorer u Style izvedbi ne može vrtiti silverlight aplikacije kao ni flash. Izvedba iste aplikacije za Desktop okružuje, može. Da to nisu iste aplikacije.

Mislim da treba dati poštenu šansu ali vrijeme će pokazati
10.09.2012 | 09:42
ja sam probao onu slobodnu verziju, tj instalirao sam je na maca. nije losa , brza je mada meni neobicna. trebalo bi mi vremena da se naviknem na ono start sucelje. i poslije sat vremena sam ga izbrisao, jer sad za sad mi windowsi nisu potrebni.
  • mileni
  • Posjetitelj
10.09.2012 | 11:36
Ja cu nazalost biti primoran preci na win8. Win7 je najbolji win do sada, legao mi je odlicno. Win8 je poboljsana sedmica. Nevjerojatno je koliko je sami OS brz, a bome i stabilan (koristim isti vec par mjeseci).

No metro sucelje u cjelini je veci podbacaj (ne mislim samo na novi start izbornik). I kod mene vec nije pitanje navike, vec jednostavno debilizam sa MS strane koji mi iskreno ni malo nije legao. I sumnjam da ce ikada leci. No u sustini, jako kvalitetan OS, na to nemam nikakvih zamjerki.
  • User
  • Posjetitelj
10.09.2012 | 12:43
mileni kaže:
Ja cu nazalost biti primoran preci na win8. Win7 je najbolji win do sada, legao mi je odlicno. Win8 je poboljsana sedmica. Nevjerojatno je koliko je sami OS brz, a bome i stabilan (koristim isti vec par mjeseci).

No metro sucelje u cjelini je veci podbacaj (ne mislim samo na novi start izbornik). I kod mene vec nije pitanje navike, vec jednostavno debilizam sa MS strane koji mi iskreno ni malo nije legao. I sumnjam da ce ikada leci. No u sustini, jako kvalitetan OS, na to nemam nikakvih zamjerki.

Ja sam se brzo uspio prilagodit na "metro". Ionako na OS X većinu aplikacija pozivam preko spotlighta, a u metrou je dovoljno samo počet ukucavat prva slova i isto radi tip top.

Što se performansi tiče, osmica i sedmica su nebo i zemlja. 8-ica je prvi win nakon 2000 prema kojem imam nekih pozitivnih osjećaja
10.09.2012 | 12:51
O Windowsima ovakav sud obično treba donositi nakon barem 6-12mj rada, kad se registry natrpa smeća. Ja sam slušao takve oduševljene komentare za svake windowse, od 3.11 naovamo (osim za Millenium koji su baš, ono, totalni promašaj), a svi su bili davani neposredno nakon instaliranja i početka rada. Nakon godinu dana korištenja - pedala...
10.09.2012 | 13:22
Mislim da će Win8 na jedan ovakav stroj sjesti ko budali šamar

front side

back side

vrlo lijepa izvedba moram priznati, vidi se tko im je uzor

SPECS (za sada poznate):
  1. 23,6 (1920x1080)
  2. NFC
  3. 4xUSB (2 su 3.0)
  4. HDMI, Ethernet, SD Card
  5. SSD
  6. nema optike
  7. dostupan: 14.10.2012 po cijeni od 1299$ (startno)
10.09.2012 | 14:28
mislim da ce apple morati i sa HPom na sud
10.09.2012 | 14:51
'Së ih bu tüžil!!
  • User
  • Posjetitelj
10.09.2012 | 18:09
smayoo kaže:
O Windowsima ovakav sud obično treba donositi nakon barem 6-12mj rada, kad se registry natrpa smeća. Ja sam slušao takve oduševljene komentare za svake windowse, od 3.11 naovamo (osim za Millenium koji su baš, ono, totalni promašaj), a svi su bili davani neposredno nakon instaliranja i početka rada. Nakon godinu dana korištenja - pedala...

To svakako. Kad god pričam o performansa Windowsa, mislim u relaciji s drugim verzijama Windowsa.

No izgleda da su u 8-ici počistili dosta legacy stvari, ali ostavili su registry što znači da će osmica kad-tad usporit i vapit za instalacijom, ali će joj trebat duže nego sedmici
10.09.2012 | 18:23
Tragično je što se starac s preko 10 godina (WIN XP) još drži i podržan je u dosta programa.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.09.2012 | 16:20
Pročitah u zadnjem broju časopisa BUG da je njemački lanac trgovina METRO AG tražila od Microsofta da prestane koristiti naziv Metro, te da je Microsoft nakon pregovora promjenio naziv u ModernUI

Anketa pak provedena na njihovim stranicama pokazala je da je tek manji postotak glasača oko 15% zainteresiran za windows 8 dok je čak 67% nezainteresirano (2047 glasova ukupno). Nije mjerodavno, ali je zanimljivo.

@drlovric pitaš me zašto bih se vraćao na sučelje staro 15 godina? Pa razlog je vrlo jednostavan, kao prvo za sad je malo aplikacija prilagođeno Metrou, a s druge strane Metro je prilagođen korištenju na uređajima sa dodirnim ekranom. Treće, stvar navike.

Protupitanje: koliko je staro sučelje MAC OS X? Launcher je ugrađen koji sliči springboardu iPhonea, no OS X se ne boota u njega i ostavljeno ti je na volju želiš li ga koristiti ili ne. Da je Microsoft za desktop računala napravio sličan izbor bilo bi puno bolje nego da se moraju kupovati dodaci koji poput ovog RetroUI koji će korisniku omogućiti da sam bira što želi.
  • mileni
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 18:40
Win8 je bolesno brza. Problema sa registryem nemam jos od win2k sp3. Vrlo lako se isti odrzava.
No zanimljivo je da ce MS morati nekako oduljiti boot time win osmice. Naime isti se prebrzo dizu, pa cesto ne mozes ni uci u bios. Na mojoj PC konfiguraciji dizu se za cak 9sec (stopao uredno i u vise navrata), iako imam instalirano dosta toga na njima.

No nece im ni to pomoci. Metro me ubija u pojam. Kao i cinjenica da su ocito radjeni za touch ekrane. Druzim se vec par mjeseci sa osmicom i koristit cu istu zato sto moram (visual studio 2012), no privatno ju ne mislim koristiti. Osim ako ne predjem na touch ekrane. A prezirem touch ekrane
11.09.2012 | 19:28
mileni kaže:
Win8 je bolesno brza. Problema sa registryem nemam jos od win2k sp3. Vrlo lako se isti odrzava.

Vrlo lakonska tvrdnja. To je jedino u vezi toga što je "vrlo lako".

Ne da mi se na Apple orijentiranom forumu zapodijevati diskusiju o tome, ali možemo nastaviti na PM, ako želiš.

No zanimljivo je da ce MS morati nekako oduljiti boot time win osmice. Naime isti se prebrzo dizu, pa cesto ne mozes ni uci u bios.

I o ovom možemo nastaviti na PM.
  • mileni
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 19:32
Prvi dio je nevazan, naravno da to ovisi od osobe do osobe, pa nema smisla ni raspravljati
Za drugi dio ako si zainteresiran slobodno se javi
  • User
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 21:54
Bootanje Windowsa slijedi nakon BIOS inicijalizacije. Kad bi i nepotrebno produžili boot Windowsa, inicijalizacija BIOS-a bi opet prošla jednako brzo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 8 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Piko, Riba, tehnik, temeljnik, Anonimci (383)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO