13.02.2026 | 10:45
Ti si idealan briselski birokrat!

Odcjepljen od hrvatske stvarnosti i s takvim standardnom da ti ne pada na pamet tvoj novokupljeni Subaru popravljati dijelovima iz Kine! Ti lijepo kao gospodin čovjek odeš u službeni servis, istreseš koliko pitaju i središ stvar. I to je super, nemam s tim problem, volio bih da i ja mogu tako, ali to nije stvarnost za većinu nekadašnjeg srednjeg sloja u Hrvatskoj.
To što ti navodiš kao problem, ja prvi put čujem - ono "ljudi koji preprodaju stvari s Temua onima koji ne znaju naručiti putem weba", dakle prodaju - penzionerima! To mora da je strašan biznis! Treba džonom na takve zlikovce koji su našli nišu za pomaganje penzionerima! Upravo to je najveći problem EU gospodarstva i bilo je vrijeme da se naši EU zastupnici pozabave upravo tim problemom, a ne sa sto drugih problema koje su sami stvorili, od energetike, do prereguliranosti.
Idemo spasiti EU gospodarstvo tako da stisnemo par sitnih mešetara koji prodaju sitnice penzićima koji se ne služe internetom! Ovo kao da je Alan Ford, tj. može i kao Hrvatska - mislim na onaj slučaj kada su kaznili onu bakicu koja je prodavala nešto iz svog vrta na ulici da preživi.
Poanta je što se ovaj zakon donosi pod opravdanjem da kao zaštiti EU proizvodnju, a to je totalni bullshit jer od zadnjih sto stvari koje sam kupio iz Kine niti jedna se NE PROIZVODI u Europi.
To je zakon koji samo OPET ide na ruku velikim korporacijama koje onda životinjski deru europske kupce, bahato i s obrazom poput džona.
Primjera imam toliko da bih mogao ispisati manji telefonski imenik.
Npr. udare me na parkingu jer se auti parkiraju jedan preko drugoga (isto problem koji ti s kućom i svojim dvorištem nemaš) i unište parking senzor. Naravno, senzora ima stotine modela i razlikuju se fizički i po specifikacijama. Najlakše je kupiti originalni. Zamjenski senzor kod korporacije stoji 75 € + PDV, dakle gotovo sto eura.
Senzor se naravno ne proizvodi u EU, nego u Kini. Pronađem točno taj model točno te oznake za točno moj auto i cijeli set od 4 senzora stoji 19.90 €. Znači jedan senzor je zapravo 5 €, a ne 75 € i korporaciji nije dovoljno 100% marže, nego moraju cijenu nabiti 15 puta! I sada će zakon štititi tu korporaciju.
I senzor je identičan, nije "jeftina kineska kopija" nego to je to, točno sa svim oznakama kakve ima onaj kupljen službeno kod korporacije. Očigledno tih proizvođača globalno nema previše i korporacija i ja smo kupili proizvod iste tvornice, ali korporacija je tu u pravu i treba lupiti maržu x 15, a tu je i EU da je štiti!
Da je EU demokratska tvorevina ovi sada nikada ne bi dobili izbore (bez varanja).