EU zakoni
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

EU zakoni

13.02.2026 | 00:17
Često sasvim usputno saznam za neki novi EU zakon. Zakoni koji su nepovoljni za građane, a nažalost takvih je, čini se, većina, medijski se ignoriraju ili se tek sramežljivo spomenu u nekom kutku novina ili portala.

Najnoviji EU zakon od srpnja ove godine predstavlja novi udar na građane, pogotovo na najsiromašnije skupine koje krpaju kraj s krajem. Znači, kupiš nešto za 2 € i platiš 3 € carine!!!

Glavno da su pohlepne korporacije svu proizvodnju outsourcale u Kinu u zadnja tri desetljeća, a sada misle problem srediti carinskom represijom. Kakvi idioti, kakvi zlikovci! Ili su samo korumpirani, pa dižu ruke za zakone koje izlobiraju velike korporacije?

croatia.representation.ec.europa.eu/news...govine-2025-12-12_hr

Kao da siromašnim građanima nije dovoljno što im EU nesrazmjernim tiskanjem novca generira inflaciju, već bi sada one najsiromašnije skupine koje kupuju sitnice iz Kine i nabavljaju rezervne dijelove za kućnu tehniku, računala i aute, trebale plaćati i dodatne brutalne carine, a sve na proizvode koji se ionako ne proizvode u EU!

Takav zakon predstavlja direktno pogodovanje velikim korporacijama koje će iste te sitnice i dijelove proizvedene u Kini prodavati građanima po 10 x (ponekad i više!) većoj cijeni uz goleme ekstra profite. Primjera je nebrojeno već sada.

Znači briselski birokrati opet donose zakon na štetu građana i u korist velkih korporacija.
13.02.2026 | 09:41
Ajde, daj, stvarno... popij i ti neki čaj.
Najsiromašnije skupine koje krpaju kraj s krajem ne kupuju govna s Temua i Sheina i sličnih siteova.
Za slučaj da pod "najsiromašnije skupine koje krpaju kraj s krajem" misliš na sebe - think again. Ti si skupina s debelim viškom kupovne moći. Imaš treći auto za rekreativnu vožnju, spremljen u privatnoj garaži, kupuješ điđe za njega za koje većina vlasnika auta niti ne zna da postoje, imaš doma profesionalna računala koja cijenom premašuju bilo koji komad bijele tehnike...
Zakon je usmjeren nakupcima u zoni sive ekonomije. Kao što su nekad prije 35 godina bili ljudi koji su živjeli od toga da odu autom u Palmanovu ili Portogruaro i nakupuju 5-6 autoradija ili videorekordera, prešvercaju ih preko dvije granice pa prodaju ovdje preko oglasnika, tako danas ima ekipe koja onima koji ne znaju ili se boje kupovati online ili nemaju sredstvo plaćanja (npr. maloljetne osobe bez privole roditelja) nabavlja điđe i fufne s Alibabe, Temua, Sheina ili otkud već pa onda "optimiziraju" narudžbe i u isti paket trpaju po 10-20 điđa za razne kupce, a sve unutar dosadašnjeg limita od 150€. Na ovaj način ih se usmjerava da svoj posao rade na zakonit način, da otvore firmu i trguju zakonito preko firme. Ako ostanu ispod granice za ulaz u PDV, mogu i dalje biti vrlo konkurentni. Ali istina je da većina takvih na crno "diže" 3-4 dodatne plaće mjesečno.
13.02.2026 | 10:45
Ti si idealan briselski birokrat! Odcjepljen od hrvatske stvarnosti i s takvim standardnom da ti ne pada na pamet tvoj novokupljeni Subaru popravljati dijelovima iz Kine! Ti lijepo kao gospodin čovjek odeš u službeni servis, istreseš koliko pitaju i središ stvar. I to je super, nemam s tim problem, volio bih da i ja mogu tako, ali to nije stvarnost za većinu nekadašnjeg srednjeg sloja u Hrvatskoj.

To što ti navodiš kao problem, ja prvi put čujem - ono "ljudi koji preprodaju stvari s Temua onima koji ne znaju naručiti putem weba", dakle prodaju - penzionerima! To mora da je strašan biznis! Treba džonom na takve zlikovce koji su našli nišu za pomaganje penzionerima! Upravo to je najveći problem EU gospodarstva i bilo je vrijeme da se naši EU zastupnici pozabave upravo tim problemom, a ne sa sto drugih problema koje su sami stvorili, od energetike, do prereguliranosti.

Idemo spasiti EU gospodarstvo tako da stisnemo par sitnih mešetara koji prodaju sitnice penzićima koji se ne služe internetom! Ovo kao da je Alan Ford, tj. može i kao Hrvatska - mislim na onaj slučaj kada su kaznili onu bakicu koja je prodavala nešto iz svog vrta na ulici da preživi.

Poanta je što se ovaj zakon donosi pod opravdanjem da kao zaštiti EU proizvodnju, a to je totalni bullshit jer od zadnjih sto stvari koje sam kupio iz Kine niti jedna se NE PROIZVODI u Europi.

To je zakon koji samo OPET ide na ruku velikim korporacijama koje onda životinjski deru europske kupce, bahato i s obrazom poput džona.

Primjera imam toliko da bih mogao ispisati manji telefonski imenik.

Npr. udare me na parkingu jer se auti parkiraju jedan preko drugoga (isto problem koji ti s kućom i svojim dvorištem nemaš) i unište parking senzor. Naravno, senzora ima stotine modela i razlikuju se fizički i po specifikacijama. Najlakše je kupiti originalni. Zamjenski senzor kod korporacije stoji 75 € + PDV, dakle gotovo sto eura.

Senzor se naravno ne proizvodi u EU, nego u Kini. Pronađem točno taj model točno te oznake za točno moj auto i cijeli set od 4 senzora stoji 19.90 €. Znači jedan senzor je zapravo 5 €, a ne 75 € i korporaciji nije dovoljno 100% marže, nego moraju cijenu nabiti 15 puta! I sada će zakon štititi tu korporaciju.

I senzor je identičan, nije "jeftina kineska kopija" nego to je to, točno sa svim oznakama kakve ima onaj kupljen službeno kod korporacije. Očigledno tih proizvođača globalno nema previše i korporacija i ja smo kupili proizvod iste tvornice, ali korporacija je tu u pravu i treba lupiti maržu x 15, a tu je i EU da je štiti!

Da je EU demokratska tvorevina ovi sada nikada ne bi dobili izbore (bez varanja).
13.02.2026 | 11:17
Ha, sjetio sam se još ekstremnijeg primjera od parking senzora!

Kvaka na vratima automobila. Ima 22 godine, očigledno je dotrajala i pukla je osovinica na metalnom nosaču.

Kod korporacije kvaka 85 € + PDV. Samo nosač NIJE MOGUĆE zasebno kupiti, a čime se ruše sve kulise koje nam prodaje EU o "right to repair" i "smanjimo otpad", "zelena tranzicija"...

Kod Kineza postoji zamjenski nosač baš za taj tip brave za taj auto i stoji točno 2 € s poštarinom. I nisu lijeni to poslati meni u EU da popravim auto. E sada bi EU zaštitila nepostojećeg proizvođača nosača za kvake u EU i kaznila mene za rješenje problema tako da mi napucaju carinu koja nadilazi i cijenu samog proizvoda!

Dakle nemam riječi za tu bandu koja živi u svom paralelnom svemiru i još prima suludo visoku EU plaću.
13.02.2026 | 15:02
A tebi je totalna financijska propast ako nosač kvake platiš 5€ umjesto 2, jer si na taj način uštedio samo 94% umjesto 97,6% ou em đi.
Pri tom, ako kupiš odmah taj nosač kvake i onaj parkirni senzor i, ne znam, ukrasnu maskicu od hladnjaka, na sve to zajedno ćeš i dalje platiti samo 3€ jer su to sve artikli iste vrste. Ako usput još kupiš svojoj supruzi sexy rublje , onda ćeš na to rublje platiti još 3€ jer je to rublje, a ne autodijelovi.

Moj Subaru ima 7 godina manje 3 mjeseca i 204.000 km. Toliko o tom da je novokupljen. Do sad nije na njemu ništa trebalo mijenjati osim onog što se troši (diskovi, pakne, jabučice, ležajevi, i te neke điđe po ovjesu) i šoferšajbu (kamenčić na autocesti) koja je zamijenjena o trošku (obavezne, leasing) kasko police pri čemu tadašnji vlasnik auta (leasing) nije prihvaćao zamjenu 3rd party šoferšajbom. Znam da je to tebi, alfistu, teško shvatljivo, ali evo, fkt postoje takvi auti

Ja sam na pokojnom Fordu Galaxy (koji je doživio 13 godina i 470.000 km prije nego se zapalio) jako puno dijelova (novih i rabljenih) naručivao preko interneta, ali uvijek iz EU jer mi je rizik komplikacija u slučaju reklamacije za stvari naručene iz Kine bio neprihvatljiv, a trošak je ionako bio višestruko niži.

To što ti navodiš kao problem, ja prvi put čujem - ono "ljudi koji preprodaju stvari s Temua onima koji ne znaju naručiti putem weba", dakle prodaju - penzionerima! To mora da je strašan biznis!

Ne prodaju penzionerima, nego najviše teenagerima kojima roditelji ne žele otvoriti njihovu vlastitu karticu za online plaćanje, niti im naručivati preko svoje. Moja najmlađa kći ima malo manje od 16 godina, ima tekući račun kojem sam ja skrbnik, dobiva mjesečni džeparac i prvih par mjeseci ga je cijelog spalila na tim fufn kineskim web trgovinama. Onda se ispuhala i sad vidim da joj se lova akumulira i da je uglavnom troši na marendu i kave s frendicama. Njene frendice ne mogu nagovoriti roditelje na takav režim pa onda te iste Temu i Shein fufne plaćaju lokalnom web-šaneru cca duplo. Kao što žicaju studente s Riteha da im kupuju cugu u lokalnom dućanu za 20% provizije
13.02.2026 | 16:20
Ima @smayoo pravo. Ima dosta primjera.
1. kolega je u bivšoj državi išao na skijanje u AT i od tamo slao po 1kg kave poštom sebi doma (nestašica kave a Frank je proizvodi)
2. kupnja u IKEA-i u AT, za MwSt. su vozili u RH i izbjegavali carinu
3. firme su nakon osamostaljenja nudile internet kupovinu i za proviziju su uvozile od svukud (nemojte zaboraviti da su samo neke kartice prolazile za internet kupovinu, a i bilo je dosta nesigurno tako kupovati)
4. kada smo ušli u EU, valov i novog poduzetništva naručivali su tisuće paketa do limita kako ne bi platili carinu koju su naravno zaračunavali kupcima.
5. slali su se i iz Hong Konga televizori poštom jer su bili ispod granice i to u bivšoj državi
6. bili su servisi koji su otvarani u EU kako bi se premostio zakon i ispada da je kupljeno u u Europi
7. oglasnici, puni su uvezene robe iz Kine i preprodavani (porezna ih češlja periodično).

Sada polako staju na kraj masovnoj kupovini i uvode određena davanja. Nije to prvi puta. Sjećam se nekih "žutih" naljepnica koje su lijepljene na pakete jer su dolazili izvan EU.
13.02.2026 | 17:21
Moje zadnje tri kupnje s Amazon.de:

1. Knjiga, carina par €, slao sam tu sliku prije tjedan-dva

2. LED lampica kao privjesak za ključeve, carina oko 5 €

3. Tlakomjer, bez carine i poštarine

Inače, taj Omron tlakomjer u dućanu u Zgb je 150 € a na Amazonu 80 €.

A evo i copy/paste linka na sliku s izvornog posta - ne znam jel to zapravo carina ili nešto drugo:

IMG_5460.jpeg
13.02.2026 | 23:04
smayoo kaže:
A tebi je totalna financijska propast ako nosač kvake platiš 5€ umjesto 2, jer si na taj način uštedio samo 94% umjesto 97,6% ou em đi.
....
Moj Subaru ima 7 godina manje 3 mjeseca i 204.000 km. Toliko o tom da je novokupljen. Do sad nije na njemu ništa trebalo mijenjati osim onog što se troši (diskovi, pakne, jabučice, ležajevi, i te neke điđe po ovjesu) i šoferšajbu (kamenčić na autocesti) koja je zamijenjena o trošku (obavezne, leasing) kasko police pri čemu tadašnji vlasnik auta (leasing) nije prihvaćao zamjenu 3rd party šoferšajbom. Znam da je to tebi, alfistu, teško shvatljivo, ali evo, fkt postoje takvi auti

Stvar je principa i pravednosti. Da EU uvede pravilo da svaki put kada građanin pređe zebru plati 5 centi poreza - to bi jednako tako bilo beznačajno, ali i nepravedno i tijekom godina bi se nakupio lijep iznos - naravno, na štetu građana.

To bi mogli opravdati nekom suludom kulisom, npr. jer džonovima trošiš boju na pješakom prijelazu, a ona je neekološka i zato oni koji više prelaze cestu trebaju više sudjelovati u porezu za čišći planet!

Okretanje glave na takve loše zakone će vremenom erodirati cijelu EU, a to je baš šteta gledati jer je dobro složena EU mogla biti jedan zaista odličan koncept zajednice, ali uz ovakvo licemjerno i nedoraslo (korumpirano?) vodstvo postaje sve problematičnija.

Nisam za Subaru rekao da je sada "nov", nego da je to bilo novokupljeno vozilo, znači ti si prvi vlasnik. Mogao si kupiti (ili najmiti) potpuno nov auto, ali većina građana to ne može. I takvi građani moraju kupovati rezervne dijelove, a ne oslanjati se na preskupo održavanje u službenom servisu. Vidjet ćemo kako će održavanje izgledati sa Subaruom kada bude imao 22 ili 29 godina kao moje Alfe. No, tada vjerojatno neće biti više kod tebe, nego kod nekog siromašnijeg građanina koji će ga održavati dijelovima iz Kine, na što će mu maćehinska EU udariti carinu da mu bude što teže.
14.02.2026 | 00:08
Davore ta 3e koja tebe bi mogla kostati 5, alfista u BiH mora platiti jos 100e shipping ako kupuje sa Ali Expressa.

Jeftinije u ovlasteni servis ici

Tako da…
14.02.2026 | 01:18
E sada, Bosna je uvijek bila *ebena...

S druge strane, dok se EU birokrati iživljavaju glupim zakonima u auto industriji, Trump je upravo ukinuo obaveznu "start-stop" funkcionalnost u novim automobilima. Mašala! Sada ćemo vidjeti hoće li ovi naši "teško odvojiv čep na boci" birokrati isto doći pameti...
14.02.2026 | 01:49
Nije toliko tesko odvojiti ga.
To prvo napravim kad otvorim plasticnu bocu.
14.02.2026 | 07:52
Ja vec dugo koristim bocu sa neodvojivim cepom i nikakvih problema.

m_323.jpg
14.02.2026 | 08:00
14.02.2026 | 08:02
IgorD kaže:
Moje zadnje tri kupnje s Amazon.de:

1. Knjiga, carina par €, slao sam tu sliku prije tjedan-dva

2. LED lampica kao privjesak za ključeve, carina oko 5 €

3. Tlakomjer, bez carine i poštarine

Inače, taj Omron tlakomjer u dućanu u Zgb je 150 € a na Amazonu 80 €.

A evo i copy/paste linka na sliku s izvornog posta - ne znam jel to zapravo carina ili nešto drugo:

IMG_5460.jpeg

To je račun od Hrvatske pošte, dakle sigurno nije carina u pitanju. Naručio si s Amazon.de, ali odakle ti je poslano? Odnekud izvan EU?
14.02.2026 | 09:24
smayoo kaže:
To je račun od Hrvatske pošte, dakle sigurno nije carina u pitanju. Naručio si s Amazon.de, ali odakle ti je poslano? Odnekud izvan EU?

Ne zam, nisam pogledao. Ali ona lampica je stigla iz Francuske pa su lupili 4,80 ili tako nekako. Na tlakomjer ništa.
14.02.2026 | 09:38
dpasaric kaže:
S druge strane, dok se EU birokrati iživljavaju glupim zakonima u auto industriji, Trump je upravo ukinuo obaveznu "start-stop" funkcionalnost u novim automobilima. Mašala! Sada ćemo vidjeti hoće li ovi naši "teško odvojiv čep na boci" birokrati isto doći pameti...

Istovremeno, ne žališ se na EU zakone koji priječe da ti se prodaje smeće pod hranu koje je u slobodnoj prodaji u SAD? Eto, visiš non-stop na youtubu i pratiš sve zakulisane igre, jesi li vidio usporedbu Fante u EU i SAD? 0,5 litre u EU ima 23 grama šećera, okus (unutar razumnih očekivanja, jasno), miris i izgled po naranči. SAD verzija ima 97 grama šećera, izgleda kao antifriz...
Ljudi lijepo pišu, i to ameri, da dođu u EU i kruh ima okus, nakon 4-5 dana se po njemu lovi plijesan. Onaj u SAD stoji mjesecima i ništa mu se ne događa...
I tako dalje i tako dalje i tako dalje. Ali ne, krah EU se ogleda u obavezi ugradnje Start-stop sustava u aute i to te žulja, a napravio se DPF delete i to te uopće ne smeta? Spoiler: ako taj tko ti je (u)gasio DPF ima imalo mozga, može ti ZAUVIJEK ugasiti start-stop; neka samo pomakne potreban SOC da SS radi na 99 posto i nikad više se motor neće ugasiti...
Osobno, čep koji ostaje na boci mi je sasvim OK detalj: ne može pasti na pod, ne moram se saginjati da ga tražim, a kad sam negdje vani, ne moram voditi brigu da mi ne padne i ostane negdje u prirodi. Tko bi rekao, mislim da je upravo to bio i cilj cijele priče?!
Daj malo chill out, život je lijep, uživaj u njemu, sastoji se od malih stvari. Kad si posljednji put okrenuo neki roštilj s ekipom, pa da se lijepo prejedete i onda samo uspuhujete i uzdišete ostatak dana..?
Evo, WRC je došao TEBI U DVORIŠTE, idi malo na testiranja, prođi brzincima, pogledaj s čime se će suočiti posade, zamisli kako bi ti tu prošao itd....
Opusti se, čovječe...
14.02.2026 | 10:54
Molim te, ovo s hranom je totalni bulšit!
Tko te tjera da piješ Fantu? Imaš limun pivo ili obično pivo ili gemišt!
Fanta je nešto što ne bi trebalo uopće piti ili vrlo rijetko.

MIslim da sve što se ide dalje, EU birokrati stvarajku sve veću i veću financijsku štetu EU i njenim građanima.

Još uvijek otplačujemo cjepiva? Vjerojatno.
14.02.2026 | 11:00
jura22 kaže:
Tko te tjera da piješ Fantu? Imaš limun pivo ili obično pivo ili gemišt!
Fanta je nešto što ne bi trebalo uopće piti ili vrlo rijetko.

MIslim da sve što se ide dalje, EU birokrati stvarajku sve veću i veću financijsku štetu EU i njenim građanima.

Još uvijek otplačujemo cijepicva? Vjerojatno.

Svaku posjetu bolnici plaćaš u tisućama eura? Ako nemaš neko skupo osiguranje, krepavaš iza stupa, jer nemaš novaca?

Ovo s hranom je bulšit? Jesi li probao jesti, štajaznam, piletinu u SAD? Jesi li IKAD uopće bio u SAD?

Uopće ne pijem fantu. Fanta je bila hiperbola da dočara bit. Ako to nisi shvatio, onda te zbilja žalim. Zapravo ne, ne žalim te. Nisi ti glup. Samo se napraviš kad ti to zapaše.
14.02.2026 | 12:41
Praviš se grbav jer tražiš dobro u zlu.
Ne, nisam bio u USA, niti nemam želju ići. To je hrpa indoktrinitanih s preljepom prirodom.
Iako ti je Fanta hiperbola kakve to opet ima veze s time da namjerno kupujemo i jedemo otrov?
Vidi, niti droga nije zdrava, niti cigarete, niti alkohol. Kojim zakonom ne štite od toga (dobro droga je zabranjena)?
Ja u dućanu gleda da maksimalno kupim domaći proizvod, a ako ne ide onda uzimam iz okolnih država (BIH, Srbija, Mađarska, Slovenija, Makedonija...). Čak izbjegavam ostale EU države.
Ako nisi spospban sam sebe zaštitit i zaštititi svoju obitelj, ja tu ne mogu pomoći i onda te i ja žalim.

To što nam EU birokrati rade, nije dobro i biti će sve gore. Nikada nisu oni nas štitili, već štite svoje bankovne račune i teže da budu sve deblji i deblji.
14.02.2026 | 12:45
IgorD kaže:
smayoo kaže:

Ne zam, nisam pogledao. Ali ona lampica je stigla iz Francuske pa su lupili 4,80 ili tako nekako. Na tlakomjer ništa.

Ali tko je lupio 4,80? Carina? Ili Pošta?
14.02.2026 | 12:56
smayoo kaže:
Ali tko je lupio 4,80? Carina? Ili Pošta?

Ne sjećam se. Bacio sam taj račun kao i pakiranje.
14.02.2026 | 13:07
Djuro genijalac kaže:
Istovremeno, ne žališ se na EU zakone koji priječe da ti se prodaje smeće pod hranu koje je u slobodnoj prodaji u SAD? (...)

+1
14.02.2026 | 13:38
jura22 kaže:
Ja u dućanu gleda da maksimalno kupim domaći proizvod, a ako ne ide onda uzimam iz okolnih država (BIH, Srbija, Mađarska, Slovenija, Makedonija...). Čak izbjegavam ostale EU države.

A slika na profilu ti ima engleski... lijepo, lijepo boga mi.. Tuđe nećemo svoje ne damo, jel'? Vladko se negdje okreće u grobu i da ga je obujmiti bakrenim žicama i magnetima dobili bismo trofaznu struju koju bi samo ti koristio.
E moj jura22, prozrelo te poput meduze, Francetić je dvadeset i drugog imao taj kobni let, jel tako? Zar ne?
14.02.2026 | 13:45
jura22 kaže:
Praviš se grbav jer tražiš dobro u zlu.
Ne, nisam bio u USA

Eto, to je osnovni problem današnjeg svijeta. Svi se osjećaju pozvanima, dapače, smatraju da imaju pravo, imati neoboriv stav o stvarima o kojima nemaju pojma, i onda i, manje ili više agresivno, napadaju one s kojima se ne slažu, iako, zapravo, nemaju pojma o čemu pričaju.

Ergo, mili, kad jednom probaš pojesti nešto u SAD, onda ćeš, po povratku doma, zapaliti svijeću u Kamenitim vratima za dug život i još bolje zdravlje EU koja je donijela niz propisa i zakona koji se tiču uzgoja i proizvodnje hrane i koji definiraju što smije na police u EU, a što ne.
Što misliš, zašto su Ameri onako ovisni (da, mislim da je to pravi izraz, ovisnost) o kojekakvim umacima, sosevima, senfovima, kečapima i sličnim dodacima prehrani? Zato da bi jelo koje konzumiraju imalo BILO KAKAV okus. Bio svojedobno u Detroitu i njegovoj široj okolici na roštilju. Njima je bilo nepojmljivo, pa mi nisu ni vjerovali, kad sam im rekao da mi ispečemo vratinu koja je samo nasoljena i to je to. Jer oni na svoj roštilj moraju dodati dva-tri BBQ umaka i onda je to tek jedva jestivo ako si baš jako gladan.
O jajima je bolje ne pričati; njihova kad se naprave na kajganu imaju okus kao da je riječ o nusproduktu izrade plastične obloge stražnjeg branika za F-150 (ali bez start-stop sustava!)...
A piletina je baš priča za sebe. Nema riječi da se to opiše.
Tako da te molim da raspravljaš o stvarima o kojima znaš dovoljno i imaš vlastito iskustvo.
Otprilike, ovako nekako, što na ovom forumu naglašavam odavno, i ne samo tebi, ali nikako da se primi...

123.jpg
14.02.2026 | 14:14
Yonkis kaže:
jura22 kaže:

A slika na profilu ti ima engleski... lijepo, lijepo boga mi.. Tuđe nećemo svoje ne damo, jel'? Vladko se negdje okreće u grobu i da ga je obujmiti bakrenim žicama i magnetima dobili bismo trofaznu struju koju bi samo ti koristio.
E moj jura22, prozrelo te poput meduze, Francetić je dvadeset i drugog imao taj kobni let, jel tako? Zar ne?

Ovdje sam pročitao dosta gluposti, ali ova tvoja je najveća!
A kakve veze ima slika profila s EU zakonima???
14.02.2026 | 14:19
@Djuro genijalac, a što bi mene trebao boliti q.... za Amerikance i njihovih 97g šećera u Fanti i njihovim regulatorima koji to što? dozvoljavaju?
Zašto misliš da me boli q.... za njihove ovisnosti i što ja znam št.
Vidi, ako je netko glup, to ne može biti obravdanje ali nije sramota, dok neznanje ne oslobađa osgovornosti.

Recimo, mene boli q.... ako se ti truješ i ne mislim da bi trebao postojati zakon koji bi tebi (ili bilo kome drugome) branio uzimanje otrova.
14.02.2026 | 14:47
Cesto se u ovim raspravama zagubi cinjenica da ako je nesto tocno, ne znaci da drugo nije.

Ako je zakon o hrani dobar, to ne znaci da zakon o naplati davanja na robu iz Kine nije los. Oboje moze biti tocno i svatko se moze zaliti na ono sto mu smeta.
14.02.2026 | 15:49
jura22 kaže:
@Djuro genijalac, a što bi mene trebao boliti q.... za Amerikance i njihovih 97g šećera u Fanti i njihovim regulatorima koji to što? dozvoljavaju?
Zašto misliš da me boli q.... za njihove ovisnosti i što ja znam št.
Vidi, ako je netko glup, to ne može biti obravdanje ali nije sramota, dok neznanje ne oslobađa osgovornosti.

Recimo, mene boli q.... ako se ti truješ i ne mislim da bi trebao postojati zakon koji bi tebi (ili bilo kome drugome) branio uzimanje otrova.

jura22 kaže:

Sam si to napisao, pa kad se ustanovilo da nisi nikad ni bio u SAD, nekmoli probao njihovu hranu, sad smo krenuli s agresivom i prostaklukom. Eto, (i) o tome se radi.

Živ ti meni bio!
14.02.2026 | 16:35
jura22 kaže:
Yonkis kaže:
jura22 kaže:

Ovdje sam pročitao dosta gluposti, ali ova tvoja je najveća!
A kakve veze ima slika profila s EU zakonima???

E pa tako i ti meni zvučiš.
Ima veze isto koliko i ti kad trkeljaš u temama koje su ti, onako, samo da lupiš kontru.
Sad znaš kako je to.
Hvala, i drugi put.
14.02.2026 | 17:28
Carine! Da šta! MEGA! Đubrad kineska, em što prodaje smeće (jako agresivnim i dosadnim marketingom). Em što krivi deklariraju, podjele jednu stvar na nekoliko pošiljki da ne plaćaš carinu. Ništa Epstein, ništa sigurnost Europe, ništa upucani, ništa napadanja i prijetnje atomskom! Ali brate, to što nam radi Europa! To je strašno!
Daj Davore, reci Tovarišima da ni to baš i ne pali.

Ču li "EU zakoni"? Sad će i čep na boci brzo biti u temi! Ko vidiš, izbijam si oči, Europa nas natjerala da si izbijemo oči! Šta će nas oni natjeravati.

To šta se već godinama govori da je veliki problem u tome što se odvojeni čepovi teško ili nikako daju skupit i da bi bilo dobro da nakon pijaće opet začepiš bocu a ti nepismeni mamlaze nikako da to radiš sam i da te se mora tjerati, to ništa.

Europa je najbolje što nam se moglo desiti!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 34 minuta
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO