20.06.2026 | 10:44
Gjuroo kaže:
Do sada nisam doživljavao Ribu kao nekog lika koji negdje dolje u strojarnici loži ugljen samo zato da bismo se mi povlašteni mogli prepucavati i/ili raspravljati o bitnim ili manje bitnim temama.
Po mom poimanju Jabučnjaka, Riba je u najmanju ruku rame uz rame s tobom.
I po mom poimanju apsolutno jest!
Dobio sam komentar da smo nas dvojica kao simpatični dobroćudni inženjer Woz (Riba) kojeg svi vole i neugodan gonič robova oštra jezika Jobs koji pak ima vrlo različitu reputaciju - ovisno koga pitaš. Ne, nije mi neki kompliment ta uloga, ali razumijem paralelu. Meni je od te ekipe tamo možda najdraži Alan Kay, mada sam ja po mom djelovanju ovdje više netko iz softvera ili marketinga.
Mora se jasno reći da Jabučnjaka sigurno ne bi bilo da nije bilo Ribe. Ne bi ga bilo niti da nije bilo Đipija i DIR-a gdje smo mogli sredstvima udruge financirati prvi server, a što je u to doba bila ne mala stavka. Sjećam se da su cijene najma nezavisnog fizičkog servera tada bile u više tisuća kuna. Sada su druga vremena, troškovi su ipak manji i o tome brine Riba. I svi mu trebamo zahvaliti na tome i duboko se nakloniti što to plaća iz svog džepa. Plan B je bio da Kreativni sponzorira server, ali ovo je bolje i brže rješenje. Još bi me neki ovdje onda napali da sponzoriranjem servera reklamiram firmu.
Kasnije se oko mnogo toga angažirao i drugi backend admin, stari DIR-ovac i Linuxas Dogan. I server i sve na njemu je uvijek bila zona Ribe i Dogana. U samom startu je mnogo pomagao i naš Mak, legenda Applea u Hrvatskoj, a onda i mnogi drugi s naše liste u uredništvu.
Na kraju što je ostalo aktivno od tima? Mak se zainteresirao za svemir i skrenuo u druge vode nakon Googleovog Lunar X-Prizea. Đipi je postao preokupiran poslom, a isto zaobilazi političke teme u širokom luku, pa se maknuo i radi na doktoratu. Pridružio nam se aktivno Smayoo kao izuzetno agilan moderator i par drugih vrijednih ljudi - od moderatora, lektorice, pa do povremenih autora, da ne nabrajam poimence.
Betty je ostala vjerojatno najveći entuzijast i njeno prisustvo i rad se pojavljuju povremeno, ali kada se dogode, onda su izuzetni. Veliko joj hvala što je ostala ista sve ove godine i nije izgubila volju i strast.
Svatko radi svoje i nije tu bile neke posebne hijerarhije, ona se sama po sebi podrazumijevala temeljem dužnosti koju je netko prihvatio, ovlasti koje izvršno ima i sposobnosti i volje da se nešto vodi i radi.
Na meni je, kao na izvršnom uredniku, bila ova odluka o micanju direktno političkih tema i prepucavanja iz foruma. I imam nula žaljenja što sam to učinio. Žalim samo što to nisam napravio "u rukavicama".
Jednako tako bi na Ribi bila odluka da se softver na kojem radi Jabučnjak zamjeni s drugim. I on bi to jednako tako samostalno izveo. Nemojte misliti da je sada Zidić dodan nekakvim "demokratskim postupkom". To je njegov eskperiment i on cijeli život voli tako isprobavati nove stvari. I to je super dio i ono gdje Riba nakon što apsorbira problem, malo stane, razmisli, pa ode i potraži rješenje.