kafanska laprdanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kafanska laprdanja

14.06.2026 | 18:15
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Sve moje teme? U kojima si i ti palio? A Corona nije kompromintirana?

Ma nisu to niti blizu bile "sve tvoje teme", vjerojatno je bila neka, vjeruj mi da uopće nisam gledao tko je započeo koju temu. Pobrisao sam preko 20 tema.

Za Covid temu imam podijeljeno mišljenje: tema nije za brisanje jer to nije direktno politička tema, to je prije svega pitanje zdravlja, ali se slažem da tamo ima i hrpa smeća. No, to plijeviti bi bilo zamorno - možda to jednom pročistim kada nađem vremena, pa da ostane ono što je konkretno i korisno, a ne prepucavanje. I nadam se da nam više nikada neće zatrebati.

Za ostale potencijalno konfliktne teme koje nisam počistio, rekao sam Ribi da ih briše po svom nahođenju ako osjeti da ga u njima nešto smeta.

Ne zamjeram ti što si ostavio korona temu.

Iskreno, ni ja nisam za brisanje svega i svačega.

Ali malo me zbunjuje argument da korona nije direktno politička tema.

Ako postoji tema koja je zadnjih godina istovremeno bila zdravstvo, politika, ekonomija, mediji, ljudska prava, cenzura i međunarodni odnosi, onda je to upravo korona.

Zato mislim da problem nikada nije bio u politici kao takvoj.

Problem je u tome što svi mi neke teme doživljavamo kao važne i vrijedne čuvanja, a druge manje važnima.

Samo što onda više ne govorimo o jasnom kriteriju nego o procjeni.

A procjene su uvijek subjektivne.

I tu je, čini mi se, nastao najveći dio ovog cirkusa.

U svakom slučaju, mislim da smo svi rekli što smo imali za reći.

Hvala na gostoprimstvu kroz sve ove godine, hvala ljudima od kojih sam puno naučio i s kojima sam podijelio više vremena nego što sam ikad očekivao kad sam se prvi put prijavio na Jabučnjak.

Pozdrav svim Jabučarima, starim i novim.

Davore, molim te da mi obrišeš korisnički račun.

Želim vam svima mirno more i dobar vjetar u leđa.
14.06.2026 | 19:06
@dpasaric:

Slozit cemo se da se ne slazemo

Ja osobno nikada nikoga ovdje nisam vrijedjao, niti nazivao pogrdnim imenima. Pogotovo nista nisam spustao na osobnu razinu.

Nisam svetac. Grijesim i ja. Dosta puta sam uvazio tudje misljenje i naknadno revidirao neke svoje stavove. To je valjda normalan proces. Radis na sebi. Odrastas.

Tebi ego ne dopusta takav pristup. Retroaktivno ces izmisliti neka pravila kojima pravdas svoje ishitrene odluke. Odluke sa kojima se nisu slozili ni ljudi iz tvog najuzeg kruga. To nije strategija, ni planiranje. To je nemoc.

To su kompleksi kojima ces otjerati navrijednije clanove ove zajednice.

Sve sto sam ja rekao i napisao ovdje, smijem bilo kome ponoviti u lice.

Bilo kojem clanu ovog foruma se mogu cista obraza javiti i pozvati ga na pice/rucak/younameit, ako se zadesim u njegovoj blizini.

Mozes li ti?

Jel mozes biti siguran da ce te docekati prijateljski osmijeh ili da ce ti neko opaliti jednu odgojnu za odredjene uvrede koje si mu izrekao?
14.06.2026 | 19:09
Korona teme vise nema, bilo pa proslo, 2026. godina je.
14.06.2026 | 20:41
Zajedljivi i nekonstruktivni komentari obrisani.
14.06.2026 | 21:56
Riba kaže:
Korona teme vise nema, bilo pa proslo, 2026. godina je.

Pa kad je tako kako onda automobili i motori imaju veze sa Appleom (osim jadnog CarPlaya)?

Elem, doviđenja i hvala na suradnji.
Idem za ovom ekipom koja has left the building ako netko pita gdje sam.
14.06.2026 | 22:44
dpasaric kaže:
Druga je stvar što mislim da mnogi ljudi ovdje itekako imaju jake domene stručnosti koje su u vezi s Macovim hardverom i softverom i da bi mogli napisati sjajne članke, neke čak iz "bezvremenskih" kategorija. Zamisli recimo da ovdje nekom srećom imamo nekoga tko cijeli život radi na backup sustavima, ali nikada to svoje životno znanje nije imao volje i vremena pretočiti u jedan lijepo strukturirani članak o svim načinima backupa na Macu.

Nisam se htio mijesati, ali ovo je stvarno previse. Ako ovo nije prozivnje onda ja stvarno ne znam sto je, samo fali ime i prezime. A nista koliko je ljudi on pomoga kroz forum, zar on nije nikad potrosio "3 do 5 sati" pomazuci drugima kroz forum? Nemoj me krivo shvatiti, ali clanci koliko god nekad bili zanimljivi nisu okosnica ovog sitea nego je to forum. Jabucnjak bi jednako funkcionirao i bez iti jednog clanka na naslovnoj. Clanke ljudi procitaju, mozda kratko prokomentiraju nesto i vecinom zaborave. Ali forum je ono sto drzi cijeli ovaj site, gdje se aktivno diskutira i pomaze drugima, i sad ti mislis da je ok javno prozivati nekoga tko je jako aktivan na forumo, stalno savjetuje i pomaze drugima i nikad nije jednu losu rijec uputio ikome. Sve to samo da bi sebe prikazao kao nekakvog mucenika i "velikog volontera" koji radi sve za comunity?

Toliko ja, ja, ja i samo ja u ovom cijelom postu da je to na tragu Trumpovih izjava. Pa zar ne vidis da si vec 3 dugogodisnja i vrlo aktivan clana otjerao, a jos bar 5 ili 6 jednako cijenjenih i aktivnih su ti otvoreno rekli da se ne slazu s tobom i da smatraju da si zlorabio moc u ovom slucaju. Ego je zbilja gadna stvar, 100% potpisuje sve sto je Lovric vec rekao. Pa zar ti stvarno mislis da ce ljudi ostati jednako aktivni nakon ovog svega? Nitko od tebe ne trazi da se odreknes svojih uvjerenja, nitko od tebe ne trazi da vratis sve pobrisano. Neka jabucnjak ostane bez politickih tema, stvarno je tako bolje, ali brisati postove i to odluciti su mogli Smayoo ili Riba (ili tko god jos je moderator ovdje) a ne bas ti i to bas u trenutku kad si ostao bez argumentata. Ako si ti jedna od suprostavljenih strana u diskusiji, zar ne bi treba onda zamoliti nekoga od drugih moderatora da uskoce i moderiraju/zabrane temu?
14.06.2026 | 22:46
drlovric kaže:

Slozit cemo se da se ne slazemo

Ja osobno nikada nikoga ovdje nisam vrijedjao, niti nazivao pogrdnim imenima. Pogotovo nista nisam spustao na osobnu razinu.

Tebi ego ne dopusta takav pristup. Retroaktivno ces izmisliti neka pravila kojima pravdas svoje ishitrene odluke. Odluke sa kojima se nisu slozili ni ljudi iz tvog najuzeg kruga. To nije strategija, ni planiranje. To je nemoc.

To su kompleksi kojima ces otjerati navrijednije clanove ove zajednice.
Sve sto sam ja rekao i napisao ovdje, smijem bilo kome ponoviti u lice.

Bilo kojem clanu ovog foruma se mogu cista obraza javiti i pozvati ga na pice/rucak/younameit, ako se zadesim u njegovoj blizini.

Mozes li ti? Jel mozes biti siguran da ce te docekati prijateljski osmijeh ili da ce ti neko opaliti jednu odgojnu za odredjene uvrede koje si mu izrekao?

Gotovo sam beskonačno strpljiv i uvijek pristojan na prvu, drugu, treću, desetu, pedesetu... ali kada je netko ignorant, kada pređe preko kvalitetnog argumenta, kada je licemjer koji ne može sagledati širu sliku, onda je takav čovjek jednostavno - budala ili trol. I takvima na kraju moraš reći što su kao znak da su potrošili kvotu strpljenja i pristojnosti.

Kipaš kvake Dragane... kakva "strategija", "nemoć", "planiranje"... stvar je vrlo jednostavna: zna se što je i zašto je Jabučnjak. Svi ti off-topic otkloni ovdje su bili tek tolerirani, a nikada poželjni. Kada količina takvog spama nadiđe čak i one normalne teme, kada na Jabučnjak počnu dolaziti ljudi radi političkih tema, a ne zbog znanja i savjeta iz Appleovog svijeta - onda je vrijeme za reboot parametara.

Svakome bih osobno ponovio što sam i ovdje napisao, a ako bi netko bio za fizički obračun, što sada isto prekrasno predlažeš kao scenarij, to bi mu bila zadnja takva ćepa u životu. Kakva razina! Je li to ta "nemoć" kada znaš da si toliko glup sugovornik da više nema drugog argumenta nego dati ćepu?

Niti jedan zaista vrijedan član Jabučnjaka neće otići radi ukidanja političkog prepucavanja, a pogotovo neće otići "najvredniji članovi ove zajednice" - jer takvi članovi su ovdje radi Appleovih tehnologija, a ne radi političkog prepucavanja i "ustaša i partizana". Vrijednim članovima može biti samo drago što će imati mirniji i uredniji forum koji se drži teme.

P.S.
"Vrijednost" članova se ne mjeri po količini blebetanja u forumu, danas putem interneta svoje mišljenje o nekoj temi može izreći svaki mediokritet. Vrijednost se mjeri radom i korisno iskorištenim intelektom.
14.06.2026 | 23:14
Btw. ovo je vjerojatno proslo ispod radara svima pa da se i na to osvrnemo.
dpasaric kaže:
Nadalje, koji bi trgovac došao ovdje nešto pisati interesa radi, a da zauzvrat nema nigdje reklamu. To je možda znak da sam entuzijast, a ne netko tko se bavi ovime radi novca?

Hmm, a ova Vocarna na vrhu vodi na site zagrebackog Storea?
Nitko tebi ne osporava da si entuzijast, da se ne bavis ovim samo zbog novca, ali tvrditi da nemas apsolutno nikakve reklame ovdje na jabucnjaku je zbilja laz. A da ne spominjemo to da svak ovdje zna dobro di ti radis i koliko si puta se raznim clanovima ponudio poslati ponudu ili sloziti nesto. Ne tvrdim da je to nesto lose i da imas neku ogromnu financijsku dobit, dapace svaki put (koliko sam ja mogao vidjeti) je bilo maximalno dobronamjerno, ali jednostavno je laz tvrditi da se ne reklamiras na jabucnjaku.
14.06.2026 | 23:41
songoku kaže:
Nisam se htio mijesati, ali ovo je stvarno previse. Ako ovo nije prozivnje onda ja stvarno ne znam sto je, samo fali ime i prezime. A nista koliko je ljudi on pomoga kroz forum, zar on nije nikad potrosio "3 do 5 sati" pomazuci drugima kroz forum? Nemoj me krivo shvatiti, ali clanci koliko god nekad bili zanimljivi nisu okosnica ovog sitea nego je to forum. Jabucnjak bi jednako funkcionirao i bez iti jednog clanka na naslovnoj. Clanke ljudi procitaju, mozda kratko prokomentiraju nesto i vecinom zaborave. Ali forum je ono sto drzi cijeli ovaj site, gdje se aktivno diskutira i pomaze drugima, i sad ti mislis da je ok javno prozivati nekoga tko je jako aktivan na forumo, stalno savjetuje i pomaze drugima i nikad nije jednu losu rijec uputio ikome. Sve to samo da bi sebe prikazao kao nekakvog mucenika i "velikog volontera" koji radi sve za comunity?

Dobro jutro da je prozivanje!

Jer ako netko ima znanje, stručan je, čak ekspert u nekoj domeni, a koja je usko vezana za Macov ekosustav - dok istovremeno troši sate i sate na blesave svađalačke rasprave, onda to i nije nešto što bih nazvao "vrijedan član" - kako to Lovrić naziva. To nije netko tko će se fokusirati i reći: "Ovo bi bilo korisno složiti u vrijedan članak, lijepo strukturirati i da ljudima uvijek bude dostupno i korisno". Jer lakše se ulogirati i kipati po forumu. The easy way.

Zadnji zaista "vrijedni korisnik", a koji više nije aktivan, je bio Zsolt, koji je imao super inicijativu — zamolio je da se otvori iFAQ i onda ga je par godina održavao i proširivao. I imao je sjajan odabir tema i kvalitetno to obradio. Nebrojeno puta sam ljude uputio na taj iFAQ. Nažalost, dio pratećih slika nije bio spremljen na našem serveru, pa se to kod neke selidbe polomilo, a on je uletio u druge životne obaveze i to se izgubilo.

Mega vrijedna je Roberta, a ona čak uopće ne gubi vrijeme na forumu. To je doprinos koji je mjerljiv, kvalitetan i poticajan.

Vrijedni su i oni koji možda rijetko nešto objave, ali kada imaju fora projekt ili neki "special interest", onda barem imaju taj pozitvan mindset i nisu lijeni! Pregrizu malo slobodnog vremena i komocije, pa to pretvore u nešto korisno — npr. Luka, Stefan i Gjuroo.

Tvoja teza da bi Jabučnjak "jednako funkcionirao" i bez članaka je, pazi sad - dokazano promašena! Jer da goli forum drži vodu — Mac korisnik nikada ne bi umro! Kada je Luka poslom morao dalje, stalo je ažuriranje, ali time je zamro i forum.

Većina hiperaktivnih ovdje su gotovani, da ne kažem nešto ružnije. Znači nije problem njihovo vrijeme, imaju ga na bacanje — jer mogu pisati kilobajte i kilobajte teksta po forumu, a od toga je zanemariv dio nešto što je zaista korisno drugima u kontekstu računala i softvera.

Svi iz uredništva aktivno glume besplatni support u forumu, nitko tu posebno ne odskače. Onako od oka bih rekao da najviše "callova" prvi odradi Smayoo, pa onda ja, pa Riba. Drugi se javljaju sporadično, kada se "ubode" nešto što je njihova tema.

Riba od prvog dana brine o backendu i da sve na serveru radi. Agilan je kada nešto rikne, uvijek brzo sredi incident. No, iskreno, nije baš da se rasturio od posla u zadnje desetljeće - pazi da strojarnica radi i podmaže stroj kada nešto zapne, nikakvih velikih inovacija tu nije bilo. Niti ne kažem da je nešto sada potrebno, ali u ovom stanju održavanje servera nije time consuming obaveza. Jabučnjak je imao veliki redizajn 2008. godine i to je vrijedno odvolontirala Melina iz Kreativnog. I to je bio kvalitetan posao i traje do danas. Kasnije smo imali još jednu doradu i neke nove ikone u ožujku 2014. Znači prije 12 godina.

Jabučnjak bi bez kičme ozbiljnog sadržaja bio tek stagnirajući forum vulgaris koji bi mogao biti i tek podgrupa bilo kojeg generalnog foruma. Nikada se tu ne bi mogle čitati zaista kvalitetne teme.

Ti misliš da bi Syd Mead ili Mirko Ilić dali intervju jednoj generic rupi od foruma bez sadržaja?

Ili da bismo imali ovaj hit trio intervjua koji je sada odradila Betty?

Malo sutra!
15.06.2026 | 00:06
songoku kaže:
Nitko tebi ne osporava da si entuzijast, da se ne bavis ovim samo zbog novca, ali tvrditi da nemas apsolutno nikakve reklame ovdje na jabucnjaku je zbilja laz. A da ne spominjemo to da svak ovdje zna dobro di ti radis i koliko si puta se raznim clanovima ponudio poslati ponudu ili sloziti nesto. Ne tvrdim da je to nesto lose i da imas neku ogromnu financijsku dobit, dapace svaki put (koliko sam ja mogao vidjeti) je bilo maximalno dobronamjerno, ali jednostavno je laz tvrditi da se ne reklamiras na jabucnjaku.

Ovo je baš jadno.

Možda bih trebao skrivati identitet? Da netko slučajno nekako ne pomisli da sam vezan uz Apple i profesionalno?

Jesi li igdje na Jabučnjaku ikada vidio neki reklamni banner? Nisi mogao. Valjda smo jedini takav portal koji 23 godine nikada nije stavio ničiji web banner.

Jesi li ikada vidio barem promotivni thread u forumu: "Kreativni odjel - Apple Authorized Reseller"? Nisi!

Ako je "reklama" to što ljudi po predanju znaju da se firma gdje radim bavi i time - onda je to zaista vrlo sofisticirana reklama, reklamiraš se, a bez reklame! Mora da je takvo tajno reklamiranje unosan posao i strašan marketinški trik!

Što se tiče Voćarne, to sam izmislio iz moje frustracije što nigdje kod nas ne možeš saznati koja je cijena neke CTO konfiguracije na našem tržištu. I čak i tamo nigdje nema reklame niti imena firme gdje radim.

I da, ako netko ima upit, to na kraju dođe meni, ali što bi bilo ispravno?

Želiš li da ti upiti dolaze tebi?

Može, lako te dodam, pa gledaj koliko je takvih upita, koliko ih je uopće suvislih, a ti onda slobodno slaži ponude i ima da ti biznis cvate.

Znači kakve deluzije!
15.06.2026 | 01:41
“Ignorant, licemjer, budala ili trol, blebetanje (ok, s ovim bih se složio), mediokritet, jadno...".

Fin spektar etiketa jednog osnivača, admina i moderatora koji za sebe tvrdi da je strpljiv "do pedesete". Možda do 50-og puta kad su ga članovi Jabučnjaka prozvali da širi dezinformacije. Slučaj "Le Monde" je valjda bio 51.

Što se tiče "budućnosti čovječanstva", vidim Ribu da diže novi server koji će se uglavnom baviti time kako napreduje pimpanje njegove Vespe (plus grintamo o manje bitnim životnim situacijama kao što je stanje u Ukrajini ). Rado ću upratiti taj proces čak i ako bude iritantnih reklama koje bi Ribi pomogle u cijelom poslu.

Na žalost, ovim Davorovim incidentom, Jabučnjak se sveo na JA-bučnjak. "Jabučnjak - to sam JA".
15.06.2026 | 06:49
Nije problem, Davore, što si ti na svom forumu izbrisao što si htio, problem je što ti sad komentiraš kako su tobože svi ostali gubili vrijeme i samo pisali nepotrebne komentare.

A ti? Pa ti si najviše pisao u svim tim temama, svega si se doticao, pisao najduže komentare. Ti si svojim komentiranjem i tonom s visoka dizao tenzije i poticao daljnje komentare. A sad si kao protiv toga i baš sad ti je to pošlo na živce. Možeš mislit. Možda smo svi mi panjevi, ali nismo izgubili pamćenje
15.06.2026 | 07:07
Sarek kaže:
Nije problem, Davore, što si ti na svom forumu izbrisao što si htio, problem je što ti sad komentiraš kako su tobože svi ostali gubili vrijeme i samo pisali nepotrebne komentare.

A ti? Pa ti si najviše pisao u svim tim temama, svega si se doticao, pisao najduže komentare. Ti si svojim komentiranjem i tonom s visoka dizao tenzije i poticao daljnje komentare. A sad si kao protiv toga i baš sad ti je to pošlo na živce. Možeš mislit. Možda smo svi mi panjevi, ali nismo izgubili pamćenje

Tko nije "panj" valjda može procesirati da se to o nepotrebnim komentarima odnosilo na politička prepucavanja. Baš bih volio da netko posloži hipotezu i kvalitetno je argumenta kako je to korisno za web koji se bavi podrškom korisnicima Appleovih tehnologija.
15.06.2026 | 07:50
Gjuroo kaže:
“Ignorant, licemjer, budala ili trol, blebetanje (ok, s ovim bih se složio), mediokritet, jadno...".

Fin spektar etiketa jednog osnivača, admina i moderatora koji za sebe tvrdi da je strpljiv "do pedesete". Možda do 50-og puta kad su ga članovi Jabučnjaka prozvali da širi dezinformacije. Slučaj "Le Monde" je valjda bio 51.

Što se tiče "budućnosti čovječanstva", vidim Ribu da diže novi server koji će se uglavnom baviti time kako napreduje pimpanje njegove Vespe (plus grintamo o manje bitnim životnim situacijama kao što je stanje u Ukrajini ). Rado ću upratiti taj proces čak i ako bude iritantnih reklama koje bi Ribi pomogle u cijelom poslu.

Na žalost, ovim Davorovim incidentom, Jabučnjak se sveo na JA-bučnjak. "Jabučnjak - to sam JA".

Odlično si to sročio "vrijedni korisniče", samo što postoji jedna mala razlika.

A to je tko od korisnika ovdje ima pokriće u radu, a tko je jalovi trol i politička alapača (ovo ne ide tebi).

Ispada da sam ja uzrupirao Jabučnjak radom! I još se time lažno hvalim kao Trump!

Sanjam da TI malo uzurpiraš taj bogomdani tron, pa da umjesto jednog objavljenog članka u životu, napišeš ih toliko da ovo postane GJU-ričnjak. Da me onda s te lagodne pozicije patroniziraš i kažeš: "Joj Davore nemaš pojma, šuti malo, čitaj i uči - sve sam lijepo objasnio u ovom prikazu!".

Imamo preko 8.000 registriranih korisnika. Većina ih samo čita novosti kada se dogodi neki keynote, neki prate sve i šute, neki pitaju nešto samo kada im treba. Ogroman broj napravi prijavu, ali se ne vrati. No, login brojke su i dalje u tisućama. Aktivnosti na forumu su manji dio priče jer tu je, kao što vidiš iz prve ruke, aktivno možda 50 do 100 ljudi, velikodušno sam rekao.

Da istražimo kojom to podlom metodom je bahati JA-bučnjak uzurpirao ovo divno političko mjesto!

- Od oko 900 konkretnih objava na naslovnici Jabučnjaka, gotovo 400 je mojih.

- Od oko 200 većih napisanih članaka, zli patronizirajući JA-bučnjak je napisao 80. A u zadnjih 10 godina većinu — jer ostali više nemaju vremena.

- Od gotovo 700 objava novosti, mojih je skoro 300, a opet, u zadnjih 10 godina većina.

Sada je razotkriven taj podli plan otimanja političke birtije!

Prozivanje za neki krivi link i "dezinformacije" je isto tako jadno od tebe. Jadno jer kada se to dogodi, ja takve stvari uklonim i priznam. Pogotovo je jadno u sveukupnom srazmjeru i količini vjerodostojnih objava i svih onih onih koje su na kraju ispale istina, a čopor vukova je (po tko zna koji put) ispao na krivoj strani.

Zadnji primjer sam dao s Tulsi Gabard i bio-labovima, nešto za što je bilo toliko sprdnje i ismijavanja, a sve je od početka bila istina, svaki link i dokument koji sam iznašao. I da, to ne zaslužuje ništa manje od opisa: “Ignorant, licemjer, budala ili trol, blebetanje..."

Ovo s dizanjem servera "za Vespu" je izvrtanje stvarnosti — jer da se ovdje pisalo o pimpanju Vespe, nikada ne bismo niti imali ovakvo izmicanje kontrole s politikom.

Isto tako, moj prijedlog za Signal grupu, su neki shvatili cinično, a to uopće nije tako — to je moja dobronamjerna preporuka, i sam ih koristim i to je odlična stvar za sve one koji žele imati prostor za političke i slične rasprave.
15.06.2026 | 08:57
dpasaric kaže:

Svakome bih osobno ponovio što sam i ovdje napisao, a ako bi netko bio za fizički obračun, što sada isto prekrasno predlažeš kao scenarij, to bi mu bila zadnja takva ćepa u životu. Kakva razina! Je li to ta "nemoć" kada znaš da si toliko glup sugovornik da više nema drugog argumenta nego dati ćepu?

Ja pozivam na nasilje?

Ako se oko icega mozemo sloziti na ovoj platformi to je da je Smayoo racionalna osoba koje je puno puta gasio vatru u raznim temama i drzao stvari pod kontrolom.

Nitko mu nikada nije imputirao da je pristrasan ili sujetan. Komunistickim zargonom "strog ali pravedan"

Nakon sto sam ja napisao taj "nasilnicki post", pobrisao je nekoliko tudjih objava u istom trenutku (ovo sto se Jura22 sada buni). Pa zasto Smayoo moj nije pobrisao? Ako je post svadjalacki ili uvrijedljiv? Pogotovo ako POZIVA NA NASILJE. Nije on nepismen covjek da to nije prepoznao...

Ja sam samo konstatirao (i dalje to mislim) da mozes li ti biti siguran da bi u real life situacijama tim tonom, rijecnikom, nadmenim stavom bio siguran da te osobe koju konstantno vrijedjas nece opaliti samarom u glavu? Nemaju svi isti prag tolerancije.

To sam izjavio s ciljem da ti doprem do mozga da pretjerujes, da ljudi ovdje ne moraju trpjeti tvoje uvrede i taj kurceviti stav. A ne da ja zazivam fizicke napade. To je van pameti. Ne znam ni zasto uopce komentiram ovo, ako ti nisi shvatio poruku...

I da ne bi ostalo na kafanskom blebetanju, ja predlazem konkretne korake za unaprijedjenje ove platforme:

1. Brisite sve sto unosi negativnu energiju na forumu. Katarza totalna. Glupa tema, brisi. Uvreda, brisi. Osobno prepucavanje, brisi. Nije bitno tko pise. Ljudi ce nauciti da pazljivije komuniciraju i to ce vremenom skroz nestati.

2. Napravite jasne upute o cemu je pozeljno pisati, a (jos vaznije) o cemu nije. Onako jasno i transparentno, bez uvijanja. To je ispravan start.

3. Dajte neke smjernice sta bi postojeci clanovi (koji to zele) mogli dati i doprinijeti da ovu platformu ucinimo boljim mjestom (recenzije, clanci, ustupanje uredjaja za testiranje, tutoriali, donacije, younameit)

4. Smayoo (ako to covjek zeli) da se promovira u treceg Admina. Nema veta i samovolje, nego se sve velike promjene moraju donositi vecinom. Dva admina ako se sloze, prijedlog prolazi. Jako jednostavna solucija koja bi sprijecila prisutne pat pozicije izmedju Davora i Ribe.

Ako je ovaj forum Davorovo vlasnistvo, molim da se pobrise i moj nalog.

Generalno, diktatorske rezime prezirem, vise sam kalibriran na neke zapadne i demokratske vrijednosti. Ne zelim biti dio bilo kakve price u kojoj svi mi ovisimo o samovolji jednog covjeka. Podsjeca me na djetinjstvo u ex. YU

To nije prirodno, ni normalno. Ni potrebno.
15.06.2026 | 10:12
dpasaric kaže:
Baš bih volio da netko posloži hipotezu i kvalitetno je argumenta kako je to korisno za web koji se bavi podrškom korisnicima Appleovih tehnologija.

Pa naravno da nisu bili korisni vezano za Apple, ali to su bile takve teme. Da se razumijemo, ja sam prvi bio protiv takvih tema na ovom forumu ker nas ionako filaju sa svih strana o takvim informacijama. Ali kad je tl sve proslo i koristili ljudima kao neka forma za razmjenu misljenja onda je to i trebalo ostaviti oa ako nista barem zakljucano.
Ovako je tvojom jednostranom odlukom, a vidis da se bune i vise rangirani clanovi, samo potpaljena vatra, a nije tako trebalo biti.Da si ti bio misljenja kako je to sve bezveze i nepotrebno, trebalo je onda davno reagirati, a ti si najvise sudjelovao u svemu tome. Kako onda sad pricas nesto sasvim drugacije?
15.06.2026 | 10:29
dpasaric kaže:
Sarek kaže:

Tko nije "panj" valjda može procesirati da se to o nepotrebnim komentarima odnosilo na politička prepucavanja. Baš bih volio da netko posloži hipotezu i kvalitetno je argumenta kako je to korisno za web koji se bavi podrškom korisnicima Appleovih tehnologija.

Pokušat ću.

Mislim da polaziš od pretpostavke da je Jabučnjak prvenstveno sustav podrške za Apple korisnike.

Ja mislim da je to bio prije petnaest ili dvadeset godina, a da je s vremenom postao i zajednica ljudi koje je Apple okupio.

To nije ista stvar.

SSD tema svojevremeno nije bila korisna zato što danas nekome treba TRIM, nego zato što smo tada zajedno učili nešto novo. Danas to više nikoga ne zanima jer je problem riješen.

Tako je s većinom tehničkih tema. One imaju svoj životni vijek.

Ljudi ostaju.

Zato mislim da je pogrešno svaku raspravu promatrati kroz pitanje “kako ovo pomaže Apple korisniku”.

Jer po toj logici ni druženja, ni kave, ni upoznavanja, ni pola razgovora koje smo godinama vodili nisu imali smisla.

A upravo su te stvari od običnog foruma napravile zajednicu.

Ne tvrdim da su politička prepucavanja korisna.

Tvrdim da zajednica ne živi samo od tehničke podrške.
15.06.2026 | 14:43
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:

Odlično si to sročio "vrijedni korisniče", samo što postoji jedna mala razlika.
A to je tko od korisnika ovdje ima pokriće u radu, a tko je jalovi trol i politička alapača (ovo ne ide tebi).

Kome ide ako ne ide meni?
Što se mene tiče, moguće je da sam tu i tamo bio jalovi trol i politička alapača

Ispada da sam ja uzrupirao Jabučnjak radom! I još se time lažno hvalim kao Trump!
Sanjam da TI malo uzurpiraš taj bogomdani tron, pa da umjesto jednog objavljenog članka u životu, napišeš ih toliko da ovo postane GJU-ričnjak. Da me onda s te lagodne pozicije patroniziraš i kažeš: "Joj Davore nemaš pojma, šuti malo, čitaj i uči - sve sam lijepo objasnio u ovom prikazu!".
Imamo preko 8.000 registriranih korisnika. Većina ih samo čita novosti kada se dogodi neki keynote, neki prate sve i šute, neki pitaju nešto samo kada im treba. Ogroman broj napravi prijavu, ali se ne vrati. No, login brojke su i dalje u tisućama. Aktivnosti na forumu su manji dio priče jer tu je, kao što vidiš iz prve ruke, aktivno možda 50 do 100 ljudi, velikodušno sam rekao.
Da istražimo kojom to podlom metodom je bahati JA-bučnjak uzurpirao ovo divno političko mjesto!
- Od oko 900 konkretnih objava na naslovnici Jabučnjaka, gotovo 400 je mojih.
- Od oko 200 većih napisanih članaka, zli patronizirajući JA-bučnjak je napisao 80. A u zadnjih 10 godina većinu — jer ostali više nemaju vremena.
- Od gotovo 700 objava novosti, mojih je skoro 300, a opet, u zadnjih 10 godina većina.
Sada je razotkriven taj podli plan otimanja političke birtije!

Nisam primjetio da je ovdje itko omalovažio tvoj rad i hvale vrijedan doprinos zajednici (moguće je da sam nešto propustio / takav komentar je izbrisan).
Vjeruj mi, i ja sam kroz svoj život dosta pomagao ljudima i još uvijek pomažem.
Međutim, ovdje ne vodimo raspravu o tome koliko je tko radin već smo šokirani tvojim jednostranim istupom.
Imaš li broj ili postotak od tih 50-100 aktivnih ljudi koji se slaže / neutralan je / ne slaže s tvojim postupkom iznenadnog brisanja tema?

Prozivanje za neki krivi link i "dezinformacije" je isto tako jadno od tebe. Jadno jer kada se to dogodi, ja takve stvari uklonim i priznam. Pogotovo je jadno u sveukupnom srazmjeru i količini vjerodostojnih objava i svih onih onih koje su na kraju ispale istina, a čopor vukova je (po tko zna koji put) ispao na krivoj strani.
Zadnji primjer sam dao s Tulsi Gabard i bio-labovima, nešto za što je bilo toliko sprdnje i ismijavanja, a sve je od početka bila istina, svaki link i dokument koji sam iznašao. I da, to ne zaslužuje ništa manje od opisa: “Ignorant, licemjer, budala ili trol, blebetanje..."

Ovo spada pod izbrisanu temu, pa ću preskočiti.

Ovo s dizanjem servera "za Vespu" je izvrtanje stvarnosti — jer da se ovdje pisalo o pimpanju Vespe, nikada ne bismo niti imali ovakvo izmicanje kontrole s politikom.

Ovdje se piše i o pimpanju Vespe i o automobilima i o putovanjima i o kulinarstvu i o astrofizici i istraživanju svemira... Što se mene tiče, svaka od thih tema je zanimljiva.
"Ukrajina" je bila samo još jedna zanimljiva tema manje-više koja nije imala veze a Apple proizvodima.
Jedino što je po tom pitanju "izmaklo kontroli" je tvoja ishitrena reakcija.

Isto tako, moj prijedlog za Signal grupu, su neki shvatili cinično, a to uopće nije tako — to je moja dobronamjerna preporuka, i sam ih koristim i to je odlična stvar za sve one koji žele imati prostor za političke i slične rasprave.

Što će mi Signal grupa kad radije odem u birtiju, pa se tamo fizički obračunam s neistomišljenicima? Filozofiranje je za curice
15.06.2026 | 16:43
Samo da kratko javim da ja nisam ništa brisao jer sam u gužvi danas i nisam niti čitao nove poruke, to ću noćas u nekom trenu.

P.S.
Da ne bude dosadno - je li mi netko od vas zlobnika ovdje iz inata namjestio da se moram rukovati s Plenkovićem danas?
15.06.2026 | 20:35
Ja brišem jalove komentare tako da možete malo i mene mrziti.
15.06.2026 | 20:44
Kad te to toliko veseli obriši i moj profil.
Vjerujem da ga budeš s guštom brisao.
15.06.2026 | 20:53
Been there, done that.
15.06.2026 | 21:48
dpasaric kaže:
Samo da kratko javim da ja nisam ništa brisao jer sam u gužvi danas i nisam niti čitao nove poruke, to ću noćas u nekom trenu.

P.S.
Da ne bude dosadno - je li mi netko od vas zlobnika ovdje iz inata namjestio da se moram rukovati s Plenkovićem danas?

To je moje djelo, zamolio sam plenkija da ima jedinstvenu priliku da te makne od rusa i Milanovića...kako je prošlo ?
15.06.2026 | 23:56
jura22 kaže:
Kad te to toliko veseli obriši i moj profil.
Vjerujem da ga budeš s guštom brisao.

Dva put sam umra
16.06.2026 | 00:57
16.06.2026 | 08:55
cariblanco kaže:
dpasaric kaže:

P.S.

To je moje djelo, zamolio sam plenkija da ima jedinstvenu priliku da te makne od rusa i Milanovića...kako je prošlo ?

I sumnjao sam prvo na tebe! Nisam se snašao, bio sam pristojan, štreberski se rukovao i zahvalio na čestitci. Nikada mangup od mene. To ja provodim samovolju samo nad nevinom nejači ovdje na forumu!
16.06.2026 | 09:08
Sarek kaže:
dpasaric kaže:
Baš bih volio da netko posloži hipotezu i kvalitetno je argumenta kako je to korisno za web koji se bavi podrškom korisnicima Appleovih tehnologija.

Pa naravno da nisu bili korisni vezano za Apple, ali to su bile takve teme. Da se razumijemo, ja sam prvi bio protiv takvih tema na ovom forumu ker nas ionako filaju sa svih strana o takvim informacijama. Ali kad je tl sve proslo i koristili ljudima kao neka forma za razmjenu misljenja onda je to i trebalo ostaviti oa ako nista barem zakljucano?

"To su bile takve teme", ok, znam, samo ostaviti to zaključano je kao imati epruvetu s virusom u labu "na sigurnom", a onda se iz toga opet izrodi neka pošast. Gledam druge forume koje pratim, domaće i strane, nigdje se ne toleriraju takve teme, a ako su takve teme ljudima zgodno mjesto upoznavanja, razbibrige i zabave, super, ali to se onda kod drugih rješava čestim skupovima u stvarnom životu. Mi imamo jednu iPizzu godišnje i to je otprilike to, ova ostala ekipa ima kvartalne meetove i ljudi su itekako socijalizirani, ako je to poanta takvih priča.

U duhu onoga što je Jabučnjak, mislim da ovo nikako nije krivi potez na duge staze. Jest bolan i ja svakako PRIZNAJEM da sam ga odradio na krivi način, to se moglo sve lijepo civilizirano napraviti i manje bi boljelo. No, u konačnici se moralo napraviti.

Macovi rijetko imaju CPU crash, ali dogodi se. Na skoro četvrt stoljeća uptimea, to je visoka pouzdanost!
16.06.2026 | 09:32
Gjuroo kaže:
Ovdje se piše i o pimpanju Vespe i o automobilima i o putovanjima i o kulinarstvu i o astrofizici i istraživanju svemira... Što se mene tiče, svaka od thih tema je zanimljiva.
"Ukrajina" je bila samo još jedna zanimljiva tema manje-više koja nije imala veze a Apple proizvodima.
Jedino što je po tom pitanju "izmaklo kontroli" je tvoja ishitrena reakcija.

Što će mi Signal grupa kad radije odem u birtiju, pa se tamo fizički obračunam s neistomišljenicima? Filozofiranje je za curice

U žurbi sam i nemam nešto pametno novo replicirati na dio tvoje replike, ali ovo za "Ukrajinu" itekako imam! To me okinulo, upravo nakon one objave Tulsi Gabard koja je pokazala koliko je sve u toj raspravi gomila prepucavanja na pretpostavkama i koliko je žuči i vrijeđenja bilo zbog toga, da bi na kraju ispalo da su svi ti "ratni vukovi" bili u krivu. Još je samo trebalo da ja zakucavam dalje... i to bi bilo gašenje požara benzinom.

Objasnio sam to negdje prije u ovom threadu - sve rasprave koje dotiču politička pitanja, a ta tema je bila posebno zapaljiva, a istovremeno imaju velik ulog - znači tu se radi o ljudskim životima, a ne tome je li komunalna vlast osigurala dobar javni prijevoz, jesu opasno polarizirajuće i konflitkne.

Na sreću, nitko od nas ovdje, nije bio tamo na bojištu. Nitko od nas ne živi tamo, niti itko od nas tamo nema istovremeno rodbinu u istočnom i zapadnom dijelu te zemlje da bi mogao imati koliko-toliko realan feedback što se zbiva. Znači sve se svodi na to tko čita koju stranu propagande. I to je sulud prisutp koji je besmislen i opasan!

Covid tema, koju je pak Riba pobrisao, je svakako polarizirajuća i možemo isto reći da su u pitanju ljudski životi. No, tu smo imali iskustvo iz prve ruke. Pa ako, sada znamo kriminalac, Beroš kaže: "mRNA je bezopasan i efikasan, štiti od zaraze i prijenosa", a onda se netko u tvojoj obitelji ipak zarazi i prense dalje, onda svakako možeš reći sa 100% sigurnosti da je ono bila laž.

Ne ovisiš o nečijoj propagandi, sam vidiš što se zbiva. I to je onda druga razina argumenata. Isto kao stotine "peer reviewed studies" na tu temu kasnije koje govore ovo ili ono. Tako nešto nije moguće u direktno političkim temama jer one su vođene kupljenim medijima i propagandama ove ili one stranke ili lobija.

No, neka je i to pobirsano, da kada ljudi dođu na Jabučnjak zaborave sve te loše životne teme, držimo se informatike i računala i onoga što je vezano uz digitalni život.
16.06.2026 | 09:42
tino1 kaže:
Mislim da polaziš od pretpostavke da je Jabučnjak prvenstveno sustav podrške za Apple korisnike.

Ja mislim da je to bio prije petnaest ili dvadeset godina, a da je s vremenom postao i zajednica ljudi koje je Apple okupio.

Tako je s većinom tehničkih tema. One imaju svoj životni vijek. Ljudi ostaju.

Zato mislim da je pogrešno svaku raspravu promatrati kroz pitanje “kako ovo pomaže Apple korisniku”.

Jer po toj logici ni druženja, ni kave, ni upoznavanja, ni pola razgovora koje smo godinama vodili nisu imali smisla. A upravo su te stvari od običnog foruma napravile zajednicu.

Ne tvrdim da su politička prepucavanja korisna.

Tino, ja ću se s ovim 100% složiti. Sve što si rekao stoji.

No, to ne znači da tu zajednicu ljudi treba tolerirati kada postane negativna. I nogometni navijači su lijepa, pozitivna i sportski orijentirana zajednica koja se druži, navija, odu na pivu, putuju zajedno i uživaju u zajednički provedenom vremenu. No, kada ih "okine", onda kamenuju autobuse, tuku se ili ubiju 20-godišnjeg mladića kao u Grčkoj epizodi.

Vjerujem da se slažemo da nam to ne treba?

Znači da neke granice moraju postojati. I to je bila ta granica. Stoji da sam ja to "odradio" na ružan način i da se moglo lijepo, civilizirano, u rukavicama, ali da je bilo potrebno - jest.
16.06.2026 | 11:07
smayoo kaže:
Been there, done that.

IMG_2350.jpeg
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 56 minuta
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO