Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


02.06.2022 | 18:02
@Bertone:

Ovo su bile najpopularnije letece masine tada u Afg. Cudo nevidjeno. Kakva crna Stupa

Bas mi neki dan iskoci ova notifikacija na iPhone


IMG_8203.jpg
02.06.2022 | 21:46
Stjecajem okolnosti danas sam nakon jednog kongresa koji su pratile mnoge medijske kuće sjeo za stol s pet novinara. Naravno, neću nikoga imenovati.

Nije mnogo trebalo da krene tema Ukrajine (ne, nisam niti zucnuo, držao sam se Applea!) i gdje su oni međusobno komentirali kako su demotivirani raditi svoj posao posvećeno i profesionalno jer sve ono za što ih se plaća, zapravo nema smisla - i ne objavljuje se.

Parafraziram: "Tužno je da me moja kuća plaća da odem tamo, istražim, saznam, donesem objektivne informacije, a kada sve to učinim - to se na kraju ignorira i objavi se propagandni pamflet naših vlasnika."

Druga novinarka je zaključila: "U Hrvatskoj više nemamo niti jedan veći nezavisni medij, to je postalo potpuno nemoguće, sve objave su u interesu stranih vlasnika. Ako se o nečemu šuti, to znači da nam je plaćeno da se o tome šuti."

I sada mi možemo potegnuti pitanje integriteta novinarske struke, morala, profesionalnosti, itd, ali sve to smo potezali i kod liječnika u ovoj pandemiji. Je li u redu to što rade? Nije. Možemo li ih razumijeti kao ljude koji ne žele završiti na ulici gladni? Možemo. No, smjer kojim je ubrzano krenulo ovo naše društvo je put u propast...
03.06.2022 | 05:47
Davore, mi smo propali kao društvo ali toga još nismo svjesni.
04.06.2022 | 08:00
Denis Seler o svom iskustvu u Azovu i situaciju u Ukrajini.

Moze li netko komentirati ovu tvrdnju, je li istinita?

Jesu li, pitali smo Šelera, pripadnici Azova iznevjereni od ukrajinskih vlasti na čelu s Volodimirom Zelenskim?

- Sasvim sigurno jesu. U svakom slučaju. Kad sam bio u Kijevu, u drugoj bojni, pričao sam s Bileckim, prvim zapovjednikom Azova, i drugim dečkima. Već tad je bilo puno upitnika jer Mariupolj je pao u okruženje u roku od tri dana od početka invazije. Netko je s ukrajinske strane skinuo minska polja kroz koja su Rusi prošli. Herson je praktički predan bez borbe. Melitopolj, Berdjansk bez ispaljenog metka. Čudno je sve to, tim više što nije tajna da je jedini tko je od početka opsade Mariupolja pomagao Azovu bio general Kiril Budanov, načelnik obavještajne službe Ministarstva obrane. Ostali su svi, onako, ne znam... Bilecki govori samo o Budanovu - kaže Šeler i dodaje kako Bilecki nije bio na istoku Ukrajine, ali je išao na prvu liniju kod Kijeva, Buče i Irpinja.


www.jutarnji.hr/globus/politika/ti-ljudi...uski-igraci-15206206
04.06.2022 | 22:25
drlovric kaže:
dpasaric kaže:
Kako vidimo na terenu, Ukrajina svakim danom gubi još malo svojeg teritorija, znači da stvarnost događaja na terenu više ide u prilog ovoj mojoj hipotezi, bez obzira sviđa li se ona nama ili ne.


Nakon debakla oko Kijeva su se povukli i pregrupirali SVE svoje snage na osjetno manjem podrucju. Logicno je da ce napredovati, ali trpe i ogromne gubitke.


E pa, momci, situacija na terenu se skroz okrenula. Na području Sjevernodnjecka je Ukrajina totalno razbila 35. armiju (koja je dovučena s delakog istoka) i krenula u kontra napad te su prema nekim izvorima vratili cca 20 izgubljenog teritorija. Sad se pokazalo da su Ruse navlačili pomalo do unaprijed pripremljenih područja u gradu i onda ih tamo dotukli. Još se vode teške borbe po gradu, ali sad je posve sigurno da su Rusi tu ostali bez snaga koje bi mogle napredovati bilo kuda.
Rusija više nema pričuve da ubaci u borbu tu pa su posegnuli za Kadirovljevim 'tik-tok' snagama koje u pravilu nisu na prvoj crti te plaćenicima Wagner grupe. Kako to izgleda na području Izijuma, pokazuje ovo pismo ogorčenog ruskih vojnika; plaćenici su odbili ući u borbu uz opasku 'da toliko dobro ipak nisu plaćeni'.

BLYAT.png


BLYAT1.png


Skrećem pozornost na nekoliko momenata; svi sa jednim zajedničkim nazivnikom. Nesposobni zapovjednici. Pored toga, loša opremljenost, nedovoljno i nepravovremeno održavanje artiljerije, loša koordinirost snaga, i ovo je moj favorit, nedostatak sigurne komunikacijske opreme pa su zapovjedni nosili tekliči. 21 stoljeće. Da nisu takvi divljaci, koristili bi golubove pismonoše, ali bi ih pojeli...
Da se razumijemo, ovo nisu (samo) zapadni izvještaji, o ovome pišu i ruski izvori informiranja. I ovo je još jedna briljantno vođena operacija od strane ukrajinskih snaga koje pomalo melju ruske snage prije nego im zadaju uništavajući udarac.
Putin je smijenio Dvornikova s položaja zapovjednika operacije Z. Kako je pjevao Eddie Mercury: Another one bites the dust...
05.06.2022 | 11:53
Nije to bas tako Djuro.

Ukrajinci su se strateski povukli (da ne kazem pobjegli) iz tog napustenog grada. Rusi koji su ih cijelo vrijeme zasipali artiljerijom su se samo usetali u skoro prazan grad. Otpora skoro da nije ni bilo. Ko god je jedan dan proveo u ratu zna da je vojnicki nemoguce zauzeti Split ili Osijek za 1-2 dana, ako je taj grad odlucio da se brani. Ulicne borbe su nocna mora svakog vojnog stratega.

Rusi su tehnicki zauzeli grad, objavili vijest za potrebe svoje propagande, pa su Ukrajinci skontali ajmo mi sada rokat njih s brda. Logicno, ruska vojska izadje iz grada da ne ginu bez veze i povuku se u sume odmah pored.

Trenutacno grad nije prakticki niciji. Ostace samo jos jedna rusevina ko Mariupolj.

Ukrajinci su sve svoje nade polozili na obecane M142 HIMARS, da mogu rokati sa 50-60km distance ali i to je sve klimavo.

Taj MLRS sustav treba nahraniti raketama koje treba dopremiti prakticki kroz cijelu Ukrajinu. Vecina pruznih i cestovnih komunikacija je ostecena ili pod stalnom ruskom paljbom. Puno toga uopce i ne stigne do linija fronta.

Bjelorusija sa svojom kvazi armijom neke manevre radi na svom jugu. Sumnjam da ce napasti Ukrajinu, vise im je uloga da odredjeni dio ukrajinskih trupa vezu za sebe. Cisto eto da ne bi mogli biti na istoku zemlje.

Rusija je dosta naucila za 100 dana rata. Nisu vise ona izgubljena masinerija sa djecijim greskama i smijesnim odlukama. Odredjene stvari polako nadolaze na svoje mjesto, kako vojnici i casnici imaju sve vise i vise ratnog iskustva. I dalje je to smijesno da se razumijemo Ali malo manje smijesno nego na pocetku.

Tako da vidjet cemo kako ce se stvari dalje odvijati...
05.06.2022 | 17:15


Sudeći po ovoj slici nije to pretjerano velik grad. Prema mjerilu na dnu slike, od ruba do ruba mape ima oko 3km a sam grad uzima oko 2km po dužini. Ako uzmeš u obzir da trenutno Rusi ne napadaju nigdje drugo a tu ih Ukrajinci drže pod kontrolom čini sa da su napadači zbilja icrpili sve snage.
05.06.2022 | 18:43
Austrijsko ministarstvo obrane ovako vidi situaciju:

"Russian units are advancing on the strategically important city of Severodonetsk, which, practically under the control of the Russian Armed Forces, and the Ukrainian units that continue to fight, are driven into the boiler, writes Welt.

According to Markus Reisner, Colonel of the Austrian Ministry of Defense, if nothing radical happens, the Russians will be able to close it and liberate the remaining territory of the LPR from the Armed Forces of Ukraine.

“New multiple launch rocket systems from Germany and America - if they are delivered at all - will no longer be able to influence the situation in the Severodonetsk direction. As for US assistance, Washington is sending only four MLRS to Ukraine, while Moscow has thousands of BM multiple rocket launchers,” Reisner said.

He noted that for several weeks now he has been closely observing and analyzing Russian military tactics in Ukraine.

“With such tactics, Russia is winning the war in the Donbass,” - he admitted."
05.06.2022 | 20:15
dpasaric kaže:
According to Markus Reisner, Colonel of the Austrian Ministry of Defense, if nothing radical happens, the Russians will be able to close it and liberate the remaining territory of the LPR from the Armed Forces of Ukraine.


Zanimljiv izbor rijeci.
05.06.2022 | 21:08
Tko ima pola sata vremena, vrijedi pogledati.

Jako edukativno i razumno poslozeno:

06.06.2022 | 10:07
Riba kaže:
dpasaric kaže:
According to Markus Reisner, Colonel of the Austrian Ministry of Defense, if nothing radical happens, the Russians will be able to close it and liberate the remaining territory of the LPR from the Armed Forces of Ukraine.


Zanimljiv izbor rijeci.


Haha, da, to nije citat Reisnera, nego komentar novinara, očigledno Rusa, ali ne mijenja mnogo austrijsko viđenje situacije. Vjerojatno to proizlazi iz priče koju Rusi propagiraju zadnjih tjedana da će organizirati referendum u istočnim pokrajnama, po ugledu na Kosovo, "pa kako narod kaže". To vjerojatno treba uzeti sa zrnom soli.
06.06.2022 | 11:20
Upravo to sam ti htio i reći, ali sam čekao da sam priznaš: Rusi su jako zagrizli za ove marginalne napretke koje ostvaruju i stvorili su ozračje da je ukrajinska obrana pred kolapsom baš na tom pravcu na kojem su koncentrirali snage. I gle, tri tjedna kasnije obrana i dalje postoji i drži se, a Rusi satrali cijelu 35. armiju bez da imaju bilo što za pokazati i prikazati kao uspjeh.
U međuvremenu, Ukrajina odradila teoretski dio obuke na onim njemačkim samohodnim haubicama koje su jako dobre i ne samo to; nego su u suradnji s proizvođačem modificirali softver za upravljanje. On je preveden na ukrajinski, ali i potpuno integriran u onaj ukrajinski sustav upravljanja paljbom koji je najnapredniji na svijetu o čemu je već bilo riječi ovdje.
Btw, Rusi izgubili još jednog generala, a moguće i dva (iako to treba uzeti s rezervom). No, čini se da je jedan sigurno.
06.06.2022 | 11:59
Djuro genijalac kaže:

U međuvremenu, Ukrajina odradila teoretski dio obuke na onim njemačkim samohodnim haubicama koje su jako dobre i ne samo to; nego su u suradnji s proizvođačem modificirali softver za upravljanje.


Mislis na Panzir haubice 2000, kakve ima i Hrvatska vojska?
06.06.2022 | 14:57
drlovric kaže:
dpasaric kaže:
Kako vidimo na terenu, Ukrajina svakim danom gubi još malo svojeg teritorija, znači da stvarnost događaja na terenu više ide u prilog ovoj mojoj hipotezi, bez obzira sviđa li se ona nama ili ne.


Nakon debakla oko Kijeva su se povukli i pregrupirali SVE svoje snage na osjetno manjem podrucju. Logicno je da ce napredovati, ali trpe i ogromne gubitke.

Imam osjecaj da Zapad dozira oruzje Ukrajincima tocno toliko da Rusi uz visoku cijenu zauzmu Donbas, pa da to bude pocetna tocka za diplomatske pregovore.

Tvrdio sam to prije dva mjeseca, tvrdim i sada. Zapad Putinu mora dati neki way out. Da ima to nesto sto ce doma prikazati kao pobjedu, a ne povukli smo se podvijena repa i nista zacrtano ostvarili nismo.


Ako im way out bude Donbas.....onda ti ne stoji ova teza o siledžijama
drlovric kaže:
Davore o cemu pricas ti?
Doba kolonijalizma nam je pokazalo da okupatorima nikada nije dosta. Da su Rusi uzeli Dombas, regrupirali bi se i nakon par godina izmislili novi razlog da idu dalje. To je jednostavno tako, i nema nekog rjesenja osim borbe. Siledzije samo u silu vjeruju. Kad im sila otanja, podviju rep pa pregovaraju...


Svakom siledžiji bezkompromisno treba stati na kraj.

Ja mislim da povratka neće biti, odavno je prijeđena ta točka. Ili će ovo trajati godinama bez ili sa širenjem na druge države ili će Putin otići(milom ili silom) sa vlasti što bi mogao biti jedini way out za Rusiju. Odlazak Putina bi je moglo svrstati recimo u drugog najvećeg "pušioničara" u povijesti modernijih ratova. Pod "pušioničara" mislim na glavonje tih država. Najveći pušioničar ustvari su žrtve ili obitelji žrtava, al koga uopće briga za izgubljene živote. Životi su samo slova i brojke na papiru siledžija.
Ne komentiram previše ovu temu jer mi je muka od nje. Ne od vaših komentara nego od samog rata. Baš me dosta deprimira kad čitam koliko ljudi dnevno umire radi nečijih poremećenih namjera. Ono što je meni teško shvatiti kako je tolika količina ljudi sposobna uzeti pušku u ruke, po nečijem nalogu, i otići u drugu državu s ciljem rušenja i ubijanja.......jednostavno ne mogu shvatiti. To je teška psihijatrija. Ajde par stotina govana nek se nađe na jednom mjestu, ali na desetine tisuća tih luđaka. Ne mogu svi biti izmanipulirani......to vlada neka teška bolest
Ja sam ko mali Ivica, uvijek mislim da je svaki rat onaj zadnji rat i da će konačno neki iz toga izvući pouku....ali eto uvijek sve mora ispočetka. Životi se bezrazložno gase, iz dana u dan, i tome nikada kraja.
06.06.2022 | 15:57
Zašto desetine tisuća luđaka? Prvo, ljudi jesu izmanipulirani i općenito je jednako lako izmanipulirati milijun neukih mediokriteta, kao i njih 3-4, osobito ako upravljaš medijima. Drugo, ljudi su i pod prisilom. Nisu to desetine tisuća dobrovoljačkih postrojbi, nego je to ročna vojska.
06.06.2022 | 19:19
drlovric kaže:
Djuro genijalac kaže:

U međuvremenu, Ukrajina odradila teoretski dio obuke na onim njemačkim samohodnim haubicama koje su jako dobre i ne samo to; nego su u suradnji s proizvođačem modificirali softver za upravljanje.


Mislis na Panzir haubice 2000, kakve ima i Hrvatska vojska?


PzH2000. To i mi imamo?

PzH2000.jpeg
06.06.2022 | 19:55
@Djuro:

Da, HV je kupila 15-16 komada.

Meni se odmah ucinilo kao nedovoljno ali ne zelis znati koliko kostaju, pa mogu razumjeti taj mali broj
06.06.2022 | 21:47
U čemu je razlika između te sprave i tenka?
06.06.2022 | 21:55
Kineski ambasador u US:

"Soon you will lift your sanctions to harm Russia" - Chinese Ambassador to the United States

The United States recently threatened China with sanctions, after which Qin Gang recalled what the restrictions they imposed against Russia led to: "All your sanctions have had the opposite effect. The Russian economy has only become stronger and more productive. The Russian national currency has become the most efficient in the world. As a result, only your economy has lost."

"And in order to harm Russia, you will be forced to lift your sanctions, but it will be too late," the Ambassador said.
06.06.2022 | 21:56
Tenk je pokretljiviji, brži i ima top kraćeg dometa.

Samohodna haubica je slabije pokretna od tenka, sporija, i ima top nekoliko puta dužeg dometa od tenka (tenkovi su tu negdje oko 8 do 10 Km dometa, a haubice 25, 30 pa i preko).

Tenk se obično koristi kao potpora kod pješačkih napada, dok samohodna haubica stoji negdje u pozadini i gađa neprijateljske prve linije ili duboko iza njih.

Prednost samohodne haubice pred klasičnom je očigledna, klasična haubica je teška k'o sam vrag, a sa njom se manevrira ručno. Dakle vojnici je moraju otkačiti sa kamiona, ručno pregurati par metara, ručno ukopati, a kod promjene položaja sve u suprotnom smjeru.

Samohodna haubica se samo doveze na položaj, stabilizira, i to je to.
07.06.2022 | 06:45
smayoo kaže:
Zašto desetine tisuća luđaka? Prvo, ljudi jesu izmanipulirani i općenito je jednako lako izmanipulirati milijun neukih mediokriteta, kao i njih 3-4, osobito ako upravljaš medijima. Drugo, ljudi su i pod prisilom. Nisu to desetine tisuća dobrovoljačkih postrojbi, nego je to ročna vojska.


Ja mislim da je tu mix svega. Psihijatrija, pa novčani poticaji a tek onda manipulacija. Kretena ima gdje god se okreneš.
Recimo, teško je nekoga “normalnog” izmanipulirati na klanja, silovanja, otmice, krađe i sl.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
07.06.2022 | 07:50
JOHN kaže:
smayoo kaže:
Zašto desetine tisuća luđaka? Prvo, ljudi jesu izmanipulirani i općenito je jednako lako izmanipulirati milijun neukih mediokriteta, kao i njih 3-4, osobito ako upravljaš medijima. Drugo, ljudi su i pod prisilom. Nisu to desetine tisuća dobrovoljačkih postrojbi, nego je to ročna vojska.


Ja mislim da je tu mix svega. Psihijatrija, pa novčani poticaji a tek onda manipulacija. Kretena ima gdje god se okreneš.
Recimo, teško je nekoga “normalnog” izmanipulirati na klanja, silovanja, otmice, krađe i sl.


Evo primjer kako se može izmanipulirati i visokoobrazovane ljude i navesti ih na zlo. Link
Snimljeno je i više filmova na temu tog eksperimenta pa koga zanima taj užas može se malo i uživiti u njega.

Poanta ljudskog ponašanja je usvojeno znanje i sustav vrijednosti pojedinca.

Svi mi imamo usvojena znanja kako povrijediti drugog čovjeka jer smo to nebrojeno puta vidjeli i time naučili to (to se čak uči djecu kroz bajke).
Čovjek može primijeniti isključivo ono znanje koje je naučio.

Prije će “to” negativno znanje primijeniti osoba koja je doživjela na sebi to znanje nego ona koja je bila pasivni promatrač.

Filter koji određuje koje ćemo znanje primijeniti u kojoj situaciji je sustav vrijednosti pojedinca.

Sustav vrijednosti pojedinca može biti u dva međusobno povezana raspona:
- od pozitivnog do negativnog,
- od postojanog (primjerice: čovjek će primijeniti pozitivno znanje čak i po cijenu vlastitog života) do promijenjivog (čovjek će različito odlučivati ovisno o situaciji odnosno njegovom trenutnom interesu).

Na to dolaze: manipulacije, moderna lobotomija (sustavni negativni marketing), gomila negativnih društvenih sustava vrijednosti (gotovo da više nema pozitivnih društvenih sustava vrijednosti), raspadnute obitelji, obitelji koje ne žive obiteljske vrijednsoti, itd.
Kada sve zbrojimo dobijemo današnje čovječanstvo koje je dominantno obilježeno negativnim vrijednostima.
07.06.2022 | 12:46
smayoo kaže:
U čemu je razlika između te sprave i tenka?


Krucijalna razlika je primjena i putanja projektila. Tenk puca vise pravolinijski i direktno ucestvuje u samim borbama, skupa sa ostalim trupama.

Dok je haubica pozadinsko oruzje za potporu i puca ubacnom putanjom (poput minobacaca).
07.06.2022 | 12:56
Top ima elevaciju do 45 stupnjeva, a haubica preko 45 stupnjeva.
Haubica može biti top, a top ne može biti haubica.
07.06.2022 | 16:13
drlovric kaže:
smayoo kaže:
U čemu je razlika između te sprave i tenka?


Krucijalna razlika je primjena i putanja projektila. Tenk puca vise pravolinijski i direktno ucestvuje u samim borbama, skupa sa ostalim trupama.

Dok je haubica pozadinsko oruzje za potporu i puca ubacnom putanjom (poput minobacaca).


Ja mislim da sam čuo negdje da ta sprava može puknuti jedan projektil balističkom putanjom, odmah potom jedan semi balističkom putanjom i onda treći direktno pravolinijski i sva tri su u isto vrijeme u istom cilju? Je li to tako?
07.06.2022 | 18:08
Sve sto leti bez vlastitog pogona ide balistickom putanjom. Kamen, kada ga bacis leti tako.
07.06.2022 | 19:37
Tino dobro si cuo, samo ne radi to bas tako kako si opisao

Nisam nikada bio artiljerac ali gledao sam kako to topnici rade.

Nisansko racunalo moze izracunati tri putanje, i haubica opali 3 projektila unutar recimo 10 sekundi. Slozi ih tako da u identicnom trenutku padnu na metu udaljenu 25km. Time se postize puni efekt plotuna (dok se ciljevi nisu rasprsili ili otrcali u zaklon) jednim artiljerijskim orudjem.

Sve tri granate lete ubacnim putanjama slicne eleveacije samo su krajnje visine razlicite (mijenja se kolicina/snaga potisnog punjenja).
07.06.2022 | 21:43
Točno, samo projektil sa vlastitim pogonom može letjeti polu-balistički ili proizvoljnom putanjom, sve drugo, što leti bez dodatnog pogona tijekom leta, mora letjeti balistički, tj. mijenjati visinu i smjer projektila, ovisno o brzini projektila, nagibu projektila u trenutku ispaljivanja i udaljenost od mjesta ispaljivanja.

Pravolinijski ne može letjeti nijedan projektil koji leti balistički, osim eventualno metka iz pištolja/puške na vrlo kratkoj udaljenosti, jer balistička putanja uvijek pada prema površini zemlje.
08.06.2022 | 07:23
Evo me s novim momentima kojima svjedočimo na terenu. Molim da pogledate ovo: twitter.com/Blue_Sauron/status/153418989...n3UXterfw5TjeYiXkAug

Skladište streljiva koje je ukrajinsko topništvo uništilo preciznom paljbom. Ovo je, po svemu sudeći, učinak francuskih samohodnih Caesar haubica koje su iznimno precizne, brze i pokretne te, također, potpuno integrirane u ukrajinski GIS Arta sustav upravljanja paljbom. Desetak tih haubica je u nekoliko dana razorilo 80-ak topničkih položaja Rusa što pokazuje koliko su ubitačne. Naime, uz zrna s dodatnim pogonom njihov je domet oko 40 km pa ih Ukrajina drži oko 25 km iza linija bojišta. To ih čini nedostižnim za ruske VBR sustave grad koji imaju domet do 20 km. Rusi pokušavaju te sustave pomaknuti prema bojišnici kako bi mogli djelovati po topničkim položajima Ukrajine što ih dodatno izlaže i objašnjava relativno veliki broj uništenih sustava koje Ukrajinci sustavno razaraju svojim Stugna sustavom koji ima domet od 5 km.
Drugi problem za Ruse je njihova operativna sporost koja se mjeri u satima. Posljedica je to institucinaliziranog izbjegavanja odgovornosti u ruskoj vojsci (slično kao i u našoj javnoj upravi) pa na prvu liniju moraju dolaziti generali da vode operacije (skopčano s poznatim problemima u komuniciranju sa snagama, između ostalog zato i stradavaju u tolikom broju; vijest od neki dan je točna: ukrajinci su topničkim udarom likvidirali brigadnog generala Romana Kutuzova koji je bio vrhovni zapovjednik 5. armije) i defacto nepostojanja sposobnog dočasničkog kadra. Ukrajina svoje odluke donosi u par sekundi i preko GIS Arta sustava topnički djeluje kud treba. Istini za volju, kad se braniš onda reagiraš na pokrete neprijatelja i odlučivanje ti je puno jednostavnije, ali svejedno, dosad nije bilo ratnog sukoba na svijetu u kojem je neka od strana imala takvu brzinu reakcije i ona je jedan od razloga zašto ruska vojska, sa svojim slabim manevarskim sposobnostima i neutreniranim snagama ne može napraviti puno, osim što neselektivno razara sve što je u dosegu njenog topništva.
@smayoo
Osnovna razlika između topa i haubice je u tipu streljiva. Top koristi zrno koje ima u sebi i pogonsko i eksplozivno punjenje. Domet takvog oružja je primarno određen elevacijom cijevi (znam da znaš kois hitac). Haubica ima zasebno eksplozivno zrno, a pogonski naboj je u pamučnim vrećama koje se posebno pune u cijev. Tih punjenja može biti nekoliko, ali i samo jedno, pa onda domet variraš i izlaznom brzinom zrna i elevacijom cijevi. Zato je moguće ovo što je Lovrić rekao da na isti cilj djeluješ sa tri zrna sa različitim putanjama. To je poželjno, jer tako variraš raspored udarnog vala prilikom detonacije kod udara i pokrivaš veće područje, tj. činiš rov i ostale zaklone manje efikasnim.
Tenk je opremljen topom radi jednostavnijeg korištenja (samo jedno zrno za ubacivanje), jer je njegova namjena prodor u smjeru neprijatelja. Haubica ostaje u pozadini i otamo pruža podršku snagama u napredovanju.
08.06.2022 | 11:15
Izgleda da na jugu kod Zaporožja Rusi napuštaju položaje kako bi se popunili prema Hersonu.

Danas sam vidio ovaj isječak intervjua - AvtoVAZ sidikalist o ovisnosti ruske proizvodnje o uvoznim komponentama. Ispada da je izraz "sve se danas proizvodi u Kini" točan samo u nekom simboličnom smislu. Zapravo se sve proizvodi svugdje. Rusi su u mnogim granama neuspordivo ovisniji o EU nego o Kini. Njihova auto industrija je u banani.

S druge strane, splet kablova za aute se masovno pravio u Rusiji i Ukrajini. Još neke komponente također. Svi svjetski proizvođači automobila su u problemu. Nikom nije dobro.

Na Jutarnjem je članak da bi benza mogla do kraja godine skočiti preko 20 kuna i sve mi to daje misliti koliko je svijet međusobno ovisan, koliko je ovo sve jedan veliki problem koji će definitivno izazvati globalnu krizu kakvu još nismo vidjeli. Totalni zastoj svega. Od hrane do high tech uređaja.

A sve je to mala beba u odnosu na mogućnost da Kina napadne Tajvan. To bi definitvno bio armagedon.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 minuta
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO