12.04.2026 | 22:15
smayoo kaže:
Što mislite, kakve su implikacije političke promjene u Mađarskoj na Ukrajinu, Rusiju i rat?
Molim vas, nemojte te me napasti jer mi se frend preziva Magyar!

I naravno, da je Mac korisnik. Pitat ću ga je li u kakvom srodstvu s ovim Magyarom, mada je to kod njih vjerojatno vrlo učestalo prezime, kao kod nas Horvat i slično.
Odmah i da se ogradim da nemam neke posebne interese u kontekstu Mađarske iako sam 1/4 Mađar, moja majka je bila 1/2 Mađarica iz Osijeka.
Uglavnom, moj komentar je da Péter Magyar sasvim jasno briselski dečko, a to znači da je za očekivati da zahladi odnose sa Moskvom, ali... s druge strane, razumno je pretpostaviti, da će Rusija uskoro završiti s Donbasom, a potom će EU morati razgovarati s Rusijom ukoliko ne želi, da Dnjepar postane istočna granica Ukrajine, pa stvari nisu baš jednostavne, tj. na razini EU će se morati pojaviti netko razuman da posloži prihvatljiv mir s Rusijom ako ne želimo da Europa nastavi tonuti.
Uostalom, detekcija je li nešto pozitivno ili loše je vrlo jednostavna - ako korumpirana Ursula slavi, to znači da je stvar loša, a ona je danas slavila i Twitter je to brzo prokomentirao: "The fact that this woman is celebrating tonight should tell you everything you need to know about the future of Hungary and the rest of Europe."
Orbana ne gledam crno/bijelo, ima loših osobina, ali i dobrih, svakako najveća vrlina mu je što nije bio WEF-ov vazal i brinuo je za interese svoje države, a ne sve rasprodao i postao tuđi feud, kao mi. Ako će novi Magyar biti još jedna briselska ulizica, ne predviđam im ništa dobroga.