Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

06.01.2026 | 06:19
dpasaric kaže:
I sada, kada SAD bombardira Karakas, hoće li EU uvesti sankcije SAD-u? Ili recimo vojno pomoći Venecueli?

Ne ulazim u to je li to na ovoj ili onoj razini opravdano, možda čak i je, ali onda na isti način na koji je Moskvi bilo opravdano zaštiti svoje interese.

Mene samo zanima logika EU koju većina vas glasnih ovdje podržava? Posebno bih volio čuti one koje pričaju bajke o "međunarodnom pravu". Znači zanima me kada se osuđuje napad jedne države na drugu suverenu državu i kada se šalje vojna pomoć napadnutoj državi? Koji su kriteriji? Kome je to dozvoljeno, a kome nije?

Irski EU zastupnik je komentirao: "Maduro offered to negotiate with the US on any narcotics issue but Marco Rubio + Stephen Miller are making sure they're will be no negotiations. The US has no respect for International Law."

Istina, Europa je pred jednom velikom dilemom. Ovisi, koji se strateški cilj identificira iz ovog globalnog sranja. Možda Trump i Putin žele izazvati Europu na neku reakciju koja bi opravdala Amere s zapada a Rusi bi iz Ukrajine samo nastavili? Dok bi Kinezi Indo-Pacifik zapalili?
Nadam se samo da će Europa reagirati ujedinjeno i trezveno na ovu globalnu opasnost. To što narančastom moraju niz dlaku jer je lud i nepradvidiv, za to me zaboli ćuna. Do sad je bilo međunarodnog prava, koliko toliko, sad ga više nema nikako!
06.01.2026 | 09:00
Ne znam, jest li uferčili, kako bi rekli uBosni, ali već tri dana Ukrajina provodi no flight zonu iznad Moskve. Tri dana niti jedan avion nije poletio, niti sletio ni na jedan od moskovskih aerodroma... A baš im dolazi Božić...
06.01.2026 | 09:02
dpasaric kaže:
Evo, sve je lijepo objašnjeno!

"Venezuela possesses the largest proven oil reserves in the world with an estimated 303 billion barrels."

Jesi li malo proučio strukturu te sirove nafte koju ima Venezuela? I koliko bi koštala njena eksploatacija? I koja je oprema potrebna?
Pitam za prijetalja...
06.01.2026 | 09:04
drlovric kaže:
Ruski PZO sustavi su se jos jednom obrukali i prosto ne znam kome ce to Rusi prodavati u buducnosti i za koje pare. Mit je razbijen.

G9xMKeAWsAAon4d.jpeg
06.01.2026 | 11:14
@Djuro:

Vjerujem da si barem malo proucio ovu operaciju u Venezueli. To je pravo remek djelo o kojem ce se tek pricati.

Takva uspjesna suradnja svih vodova vojske, FBI i sigurnosnih agencija, kao i space i cyber snaga, iznad neprijateljskog glavnog grada nije zabiljezena u modernom ratovanju.

Polupali im PZO (Putin im prije par mjeseci poslao nove S300 i BUK), hakeri ugasili struju i komunikacije, upali mangupski u najbolje cuvanu bazu i odveli glavnog baju iz svog sela

Mogli su ga uhapsiti na vikendici, golf terenu i slicno, ali ne, udarili su bas ondje gdje se osjecao najsigurnije. Jaka je to poruka i za ostale diktatore.

Preko 150 aviona je ucestvovalo u operaciji, i vjerujem bi bilo puno veca steta da je Madurova vojska pruzila smislen otpor. Ovako, dok su se oni snasli i skontali sta se desava, Ameri vec otisli

Kad je ono ruska armija upotrijebila 150 letjelica u nekoj operaciji? Nikad! Cak i na paradama...

Super sila my ass
06.01.2026 | 12:54
tino1 kaže:
Istina, Europa je pred jednom velikom dilemom. Ovisi, koji se strateški cilj identificira iz ovog globalnog sranja.

Ok je nadati se, ali misliš li da će se političari odreći svoje zarade i moći i ugroziti ih mjerama koje su potrebne (rezanje nepotrebnih troškova kojima su trpali pare u svoj džep kako bi te pare usmjerili u razvoj i obranu pozitivnih vrijednosti)?

Možda Trump i Putin žele izazvati Europu na neku reakciju koja bi opravdala Amere s zapada a Rusi bi iz Ukrajine samo nastavili? Dok bi Kinezi Indo-Pacifik zapalili?

Ovo je iz aviona vidljivo. Tko još ne vidi da je Trump još neostvareni diktator (sačuvrstom namjerom da se ostvari)?

Nadam se samo da će Europa reagirati ujedinjeno i trezveno na ovu globalnu opasnost. To što narančastom moraju niz dlaku jer je lud i nepradvidiv, za to me zaboli ćuna. Do sad je bilo međunarodnog prava, koliko toliko, sad ga više nema nikako!

Evo parodije:

Da se vi školovani pitate...
[video]https://www.youtube.com/shorts/31DtHbPM8HA[/video]

www.youtube.com/shorts/31DtHbPM8HA

Ako može netko pomoći: KAKO ubaciti video u post da se odmah pojavi sličica i da se može plejati iz Jabučnjaka???

Školovani su nas doveli dovdje, jer su školovani bili samo da zgrnu pare pod svaku cijenu. Pare isparile ostali problemi i ekstremni nedostatak pozitivnih vrijednosti.

Bez pozitivnih vrijednosti ostati ćemo u ovom realizmu sranja (ekološkog, političkog, vojnog, itd.)
Što reći kada i obični ljudi (primjerice ovdje na forumu) zagovaraju realizam ovog sranja?
Na osnovu čega se nadati nečem pozitivnom?

Nadati se da će ovi koji su doveli do ovog sranja ispraviti ovo sranje?
Smola.
Nadati se da će građani Europe dići svoj glas za bolje sutra i prisiliti političare (negativce) da odaberu ispravno?
Smola.
Istu paralelu sam dao sa slavoncima koji su glasali za HDZ koji ih je transparentno pokrao i uništio.
06.01.2026 | 15:31
So You Want to Overthrow a Country: The American Starter Kit

Step 1 - Invent a criminal network (e.g., “Cartel de los Soles”).

Step 2 - Publicly designate it as a terrorist organization.

Step 3 - Assert—without judicial process—that the sitting head of state leads it.

Step 4 - Reclassify military action as “counter-terrorism” to bypass legislative approval.

Step 5 - Conduct an illegal operation against a sovereign state kidnapping its leadership.

Step 6 - Rebrand the action afterward as a law-enforcement or police operation.

Step 7 - Quietly walk back earlier claims about the organization’s existence or structure.

Step 8 - Rely on media churn and public amnesia to bury the contradictions.

Step 9 - Declare the operation justified and move on.

Just follow this easy 9-step program and you’ll be overthrowing governments and seizing assets faster than you can say "rules-based international order."

06.01.2026 | 15:40
drlovric kaže:
@Djuro:

Vjerujem da si barem malo proucio ovu operaciju u Venezueli. To je pravo remek djelo o kojem ce se tek pricati.

Takva uspjesna suradnja svih vodova vojske, FBI i sigurnosnih agencija, kao i space i cyber snaga, iznad neprijateljskog glavnog grada nije zabiljezena u modernom ratovanju.

Polupali im PZO (Putin im prije par mjeseci poslao nove S300 i BUK), hakeri ugasili struju i komunikacije, upali mangupski u najbolje cuvanu bazu i odveli glavnog baju iz svog sela

Mogli su ga uhapsiti na vikendici, golf terenu i slicno, ali ne, udarili su bas ondje gdje se osjecao najsigurnije. Jaka je to poruka i za ostale diktatore.

Preko 150 aviona je ucestvovalo u operaciji, i vjerujem bi bilo puno veca steta da je Madurova vojska pruzila smislen otpor. Ovako, dok su se oni snasli i skontali sta se desava, Ameri vec otisli

Kad je ono ruska armija upotrijebila 150 letjelica u nekoj operaciji? Nikad! Cak i na paradama...

Super sila my ass

@drlovrić ti si još zelen, mi rusi to možemo deset puta bolje, ali čekamo da nas napadne NATO, pa onda otkrijemo sve karte...ovo ravnanje Ukrajine je samo maskirovka, a kad krene NATO izvlačimo nabolje konje iz sjene.
06.01.2026 | 16:40
@cariblanco:

Pa oni vec pricaju da ratuju protiv cijelog NATO. I to u ratu koji niti ne postoji, jer su hapsili svoje vlastite novinare koji su to nazivali ratom

Tako da pravno gledano oni ne ratuju protiv NATO, vec specijalnovojnooperiraju...
06.01.2026 | 19:27
Air kaže:
Ako može netko pomoći: KAKO ubaciti video u post da se odmah pojavi sličica i da se može plejati iz Jabučnjaka???

Nisam ginekolog, ali... Meni radi obični domaći c/p linka. Dakle, ništa [video]___[/video] već:

Čini mi se da to ne radi sa shortsovima.
06.01.2026 | 19:38
Izgleda da ne radi jer probao sam i to i samo je stavio adresu kao što se vidi ispod kombinacije [video]https://www.youtube.com/shorts/31DtHbPM8HA[/video]
06.01.2026 | 19:43
So You Want to Overthrow a Country: The Russia Starter Kit

Step 1 - Invent a criminal network (e.g., “Dangerous biolabs”, "dangerous neighbors", "nazis", "endangered Russians").
Step 2 - Publicly designate it as a nazi organization.
Step 3 - Assert -without judicial process- that the sitting head of state leads it.
Step 4 - Reclassify military action as “special military operation” to bypass legislative approval.
Step 5 - Conduct an illegal operation against a sovereign state kidnapping its leadership. (D'oh!)
Step 6 - Hm...
Step 6 - Start classic war hoping no one will notice failure.
Step 7 - Forget nazis and biolabs. Occupy territories far away from "biolabs" just because it's "natural".
Step 8 - Rely on media churn and public amnesia to bury the contradictions.
Step 9 - Spread fear and warmongering until you figure out how to declare victory.

For better results, learn the american way of government overthrowing.
06.01.2026 | 19:44
Air kaže:
Izgleda da ne radi jer probao sam i to i samo je stavio adresu kao što se vidi ispod kombinacije [video]https://www.youtube.com/shorts/31DtHbPM8HA[/video]

Probaj c/p link na YT video, a ne YT short.
06.01.2026 | 19:46
cariblanco kaže:
@drlovrić ti si još zelen, mi rusi to možemo deset puta bolje, ali čekamo da nas napadne NATO, pa onda otkrijemo sve karte...ovo ravnanje Ukrajine je samo maskirovka, a kad krene NATO izvlačimo nabolje konje iz sjene.

Misliš, izvačimo najbolje sijeno za konje..?
06.01.2026 | 20:11
YT shorts bi trebalo nuklearnom bombom eliminirati, ja ovo vidim kao feature.
06.01.2026 | 20:50
Riba kaže:
YT shorts bi trebalo nuklearnom bombom eliminirati, ja ovo vidim kao feature.

Prestar si za ovaj forum. Treba te smjeniti i postaviti mladu atraktivnu ženu da radi tvoj posao.
06.01.2026 | 21:12
Nemam sto dodati osim ovog poklona kojeg sam dobio za Bozic.

P_20251224_101114.jpg
06.01.2026 | 21:26
06.01.2026 | 22:07
Gjuroo kaže:
cariblanco kaže:

Misliš, izvačimo najbolje sijeno za konje..?

Ne baš, jer najbolje sjeno pojedu obavještajci, po rusiji i po svijetu, a za jadne konje ostaje ono što bi rekli, za stoku sitnog zuba....sad čekamo pobunu konja, da kažu da oni imaju krupne zube ! Sad je pitanje, smiju li to oni reći, da ne bi bilo kao u filmu " I konje ubijaju, zar ne ". Nadam se da smiju i da živimo skupa, jer su ipak u Evropi, a tamo iza Urala su drugačiji konji, koji nama nisu slični
06.01.2026 | 22:15
aha, konacno sam ukapirao!
caka je u - konjima!
mi smo to prevideli, ali je Starcraft to odmah uzeo u razmatranje.
06.01.2026 | 22:59
kako bi legenda rekla:

"al nije mi žao ni ljudi, ni sela

Ej, žao mi konja
…”
06.01.2026 | 23:15
Riba kaže:
Nemam sto dodati osim ovog poklona kojeg sam dobio za Bozic.

Nemam ni ja što dodati osim kapa dolje
06.01.2026 | 23:15
Đole legenda, mnogi i danas ne kontaju riječi njegovih pjesama, pokoj mu duši.
06.01.2026 | 23:38
Air kaže:
kako bi legenda rekla:
"Ej, žao mi konja…”

Taj stih me uvijek posebno pogodi.
Osim toga, imam prijatelja koji se nekim čudom u neko neugodno vrijeme našao u Bosanskim Lužanima. S ekipom je bio blizu farme s nekoliko krava i konja. Klepio minobacač na farmu i poranjavao živinu. Veli da nikada neće zaboraviti to njištanje ranjenih konja koje su, na kraju krajeva, morali "utišati".
Kao "prostoj duši slavonskoj", jasno mi je koji je to kurcšlus. Ne možeš ubiti konja bez potpunog poštovanja prema toj živini.
06.01.2026 | 23:40
Lajna je zadnjih dana puna dosjetki...

07.01.2026 | 00:52
dpasaric kaže:
Lajna je zadnjih dana puna dosjetki...

To nije toliko dosjetka koliko je trn u oku Rusije što su podbacili u ovoj "specijalnoj vojnoj operaciji".
Ameri su svrgnuli režim u 3 (tri!) sata. Rusi su si dali 3 (tri) dana. Od ta 3 (tri) dana, danas smo još malo pa 4 (četiri!) GODINE mrcvarenja Ukrajine i vlastitog (ruskog) ljudstva.
Unatoč ruskom milimetarskom napredovanju, Pokrovsk još uvijek nije potpuno pao. Kupyansk pade šaptom, osvajači dobiše ordenje kad ono... Kupyansk opet u rukama Ukrajine.

Kako uopće usporediti rušenje režima u par sati / dana s četvorogodišnjim ratnim mrcvarenjem bez konkretnih strateških rezultata?
Ne podržavam američke ratne igre, al definitivno su učinkovitije od ruskog ratnog prenemaganja. IMHO, čak i nikakva EU je trenutno u prednosti nad jalovom ruskom "svjetskom silom".
07.01.2026 | 01:22
Nije baš isto kindapirati čovjeka i zauzeti pozamašni teritorij koji još kasnije želiš reintegrirati kao područje suživota. Ne bih tempo kojim Rusija to radi definirao kao slabost, više kao šahovsku igru u kojoj strpljivo idu k cilju uz što manje vlastitih gubitaka. No, to je samo moj dojam, vidjet ćemo razvoj situacije za koji mjesec.
07.01.2026 | 11:24
ovo stvarno ne razumem, ovu kontra-blickrig strategiju.
koliko smo znali blickrig se uvek i vodio zbog smanjenja zrtava i manjih gubitaka.
pa i rusi su planirali da zavrse svoju SVO za nekoliko dana ili nedelja, sto i jeste bio planirani blic-krig, tj. SVO. i onda se ta operacija pretvorila u rat koji traje skoro 4 god.

"Ne bih tempo kojim Rusija to radi definirao kao slabost, više kao šahovsku igru u kojoj strpljivo idu k cilju uz što manje vlastitih gubitaka."

sa tim tempom, da ne racunam, trebace jos 100 god da zauzmu planirane teritorije, a 500 god da zauzmu celu ukrajinu. ne mogu da racunam koliko bi onda bile te zrtve.
ispravi me ako gresim.
07.01.2026 | 12:57
dpasaric kaže:
Nije baš isto kindapirati čovjeka i zauzeti pozamašni teritorij koji još kasnije želiš reintegrirati kao područje suživota.

Zanimljivo, pričaš o nekom razumu, tvom logičnom razlučivanju i realnosti a nisi u stanju akceptirati iznesene činjenice da na teritoriju u kojem su se vodili sukobi neće biti života za ljude a kamoli nekog suživota.

Ne bih tempo kojim Rusija to radi definirao kao slabost, više kao šahovsku igru u kojoj strpljivo idu k cilju uz što manje vlastitih gubitaka.

Prema činjenicama sa terena po kojim je ubijeno oko milion samo Rusa u 4 godine (cca 714 ljudskih duša po danu),
kolika bi po tebi bila brojka mrtvih Rusa da ne pazi na vlastite ljude?

Matematika ti nije strana pa bi mogao izračunati koliko je to duša po kvadratnom kilometru.
07.01.2026 | 20:20
nego danas citam neke vesti, americka konjica zaposela neki tanker koji je od skora pod ruskom zastavom, u cijoj pratnji je bila ruska podmornica valjda da ga cuva.
cekam rusku odlucnu reakciju
opasno samaraju putina u zadnje vreme - uhapsise Madura, zarobise tanker...
ali putin je pametan sahista, valjda zrtvuje figure da dobije bolju poziciju
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 12 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO