Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

01.01.2026 | 21:02
Gjuroo kaže:
Air kaže:
Svako lamentiranje se svodi na kafansku priču - ubiti vrijeme dok ne popijemo par piva.

Mogo bih ja s tobom popit par piva ako prije toga definiramo da ti plaćaš

Može ako nećemo o EU financiranju.

p.s EU financiranje mi nije jača strana. Samo te molim da to ne dođe do Davora.
01.01.2026 | 21:57
IgorD kaže:
dpasaric kaže:

Dakle, definirajmo kada EU treba izdvajati novac svojih građana da pomaže neku državu!

Zašto? Nisam siguran da to zanima puno prisutnih ovdje? Svi znamo da EU daje masu novaca zemljama koje bi potencijalno mogle biti članice EU, zemljama koje su zahvaćene potresom, poplavom, ratom i gdje sve ne po cijelom svijetu jer je EU parlament tako odlučio u nekom trenutku.

Kako zašto?!?

To je savršen dokaz hipoteze o licemjerju i dvostrukim pravilima i od toga počinju i sva suprotna gledišta ovdje oko rata u Ukrajini. Kako da ti vjeruje itko van EU dok sam sa sobom nemaš jasna i logična pravila kojih se onda držiš. Ovako se korumpirano EU vodstvo ponaša kako mu se svidi, pa će jednima dati sankcije, drugima neće, jednima će slati vojnu pomoć, drugima je pak zabraniti - i sve ono što smo prošli zadnjih desetljeća.

To sve je pokazalo da EU nema integritet svojih zakona i donošenja odluka već da svime upravljaju veliki korporativni interesi, cijeli mehanizam nema veze s voljom naroda, pravdom i demokracijom. Uostalom pogledaj kakve su marionete na čelu, nitko od njih nije izabran od građana.

Air nema kapacitet da definiramo kriterije propisa po kojima bi bilo moralno i pravedno da se EU ponaša. I sam zna da je ono što sam napisao dobro, pravedno i zakonski najispravnije, ali ako to prihvati - onda je odmah porušio sam svoj stav s Ukrajnom jer po tim pravilima EU ne bi smjela novcem EU građana vojno pomagati ne-EU državu. Ako to prihvati onda bi EU morala dati sankcije i prema Izraelu, SAD-u, pa i Francuskoj kada je bombardirala Libiju, itd, itd... a ništa od toga se nije dogodilo. Znači kriteriji ne postoje, imamo dvostruka pravila pogonjena novcem, a ne "humanošću, pravdom i pozitivnim pristupom" o čemu Air naširoko pripovijeda bajke.
02.01.2026 | 12:58
Da bi uopce razgovarali o tome kako EU trosi svoj novac (ciji je HR jako nebitan dio u financijskim aspektima), bilo bi valjda normalnije raspraviti na sta HR trosi svoj novac

Hrvatskoj vojsci nedostaje apsolutno svega. Neki rodovi vojske (PZO recimo) su komicni, tuzni i jadni. I to bas u vrijeme kada su dronovi najrealnija moguca ugroza.

Iz tog razloga se promucurna hrvatska vlada ukljucila u NATO PURL inicijativu i kupuje oruzje za Ukrajinu

Jedno je kada doniras zastarjelo JNA oruzje jer prelazis na bolje i modernije sustave, ali kupovati nesto drugoj armiji u trenutku dok tvoja vojska nema nista od toga je blago receno retardirano.

Ukoliko se ne radi o nekom dealu (u sta iskreno sumnjam) da HR dobije neke nabavke povoljnije, ovo je najobicnije vazalsko politikanstvo.
02.01.2026 | 15:15
cenim zabrinutost kolege gde odlaze pare EU, al bih voleo da ga vidim da recimo zivi u USA, koji rasipaju pare na sve i svasta, pomazuci pola sveta.
ne smem da pomislim kako bi reagovao da zivi u Rusiji, verujem da bi bio srecan, posto putin namenski trosi i pare i ljudske zivote. verujem da ne bi bio zabrinut.
02.01.2026 | 16:20
drlovric kaže:

Jedno je kada doniras zastarjelo JNA oruzje jer prelazis na bolje i modernije sustave, ali kupovati nesto drugoj armiji u trenutku dok tvoja vojska nema nista od toga je blago receno retardirano.

Ja ću reći da mi se čini mudrije i svrsishodnije da i najbolje oružje ide Ukrajinu, gdje će njime daleko iskusnija i sposobnija vojska uništavati glavnu potencijalnu opasnost, nego da to oružje par godina stoji u skladištima i potom bude korišteno jer jedinog izglednog agresora nije imao tko pobijediti dok je bio na 1000km udaljenosti.
02.01.2026 | 17:00
korisnik kaže:

Ja ću reći da mi se čini mudrije i svrsishodnije da i najbolje oružje ide Ukrajinu, gdje će njime daleko iskusnija i sposobnija vojska uništavati glavnu potencijalnu opasnost, nego da to oružje par godina stoji u skladištima i potom bude korišteno jer jedinog izglednog agresora nije imao tko pobijediti dok je bio na 1000km udaljenosti.

Drago mi je da si ti zadovoljan. To i jeste sustina svega, da imamo razlicite poglede

Sjecas se situacije kada je onaj arhaicni dron zvekne u centar Zagreba, i samo pukom srecom nikoga ne ubije? Zato bih ja prioritete ipak malo drugacije poslozio.

Hrvatska vojska ne da nije imala cime da ga gadja, nije ga niti detektirala da dolazi. A zamisli tek da te napadnu neki modernij sustavi, a ti imas jedno veliko nista da se protiv toga boris.

Danas bi mozda Rafali mogli uzeti dio PZO zadaca na sebe, ali to nije niti ucinkovito niti odrzivo na dulje staze. Ako ne bi i same Rafale polupali u prvom udaru :/

Ja sam za to da se Ukrajini pomogne, tu nema dvojbe, ali ne po svaku cijenu i ne na ustrb hrvatske vojske. Mi nismo aktivni sudionici tog sukoba, na bilo kakav nacin i ne bi trebali pomagati na svoju direktnu stetu.
02.01.2026 | 19:38
drlovric kaže:
korisnik kaže:

Drago mi je da si ti zadovoljan. To i jeste sustina svega, da imamo razlicite poglede

Sjecas se situacije kada je onaj arhaicni dron zvekne u centar Zagreba, i samo pukom srecom nikoga ne ubije? Zato bih ja prioritete ipak malo drugacije poslozio.

Hrvatska vojska ne da nije imala cime da ga gadja, nije ga niti detektirala da dolazi. A zamisli tek da te napadnu neki modernij sustavi, a ti imas jedno veliko nista da se protiv toga boris.

Danas bi mozda Rafali mogli uzeti dio PZO zadaca na sebe, ali to nije niti ucinkovito niti odrzivo na dulje staze. Ako ne bi i same Rafale polupali u prvom udaru :/

Ja sam za to da se Ukrajini pomogne, tu nema dvojbe, ali ne po svaku cijenu i ne na ustrb hrvatske vojske. Mi nismo aktivni sudionici tog sukoba, na bilo kakav nacin i ne bi trebali pomagati na svoju direktnu stetu.

Prvi bold, nisamo za sada, a što ako oni koji ne priznaju EU, pozvovu putina da nas riješi tog ropstva. Drugi bold je da ne posudiš "susjedu" najblju opremu za gašenje požara, pa na kraju i sam izgoriš.
02.01.2026 | 20:22
Realno je da u sljedećih par godina da Putin neće napasti EU.
Isto tako je realno da Putin ima namjeru na bilo koji način ponovo objediniti države bivšeg SSSRa.
Isto tako realna je namjera tri vodeće sile svijeta (SADa, Kine i Rusije) da šire svoje teritorije i svoju moć, da porobe / podjele ostatak razjedinjenog svijeta. Samo se čeka pravi trenutak. Tko ovo ne vidi ima problema sa svojim "vidom".

Činjenica je da Putin godinama rovari po EU i da ima svojih spavača (neki od njih su već počeli djelovati, a mnogi još spavaju i čekaju pravi trenutak).
Činjenica je da Putin želi biti najmoćniji ruski car i da on, kao i ostali radi na svojoj besmrtnosti u koju vjeruje.

Isto tako je činjenica da je Putin i njegova obavještajna psihologija agresivna i daleko ispred EU-a.
EU se je rasprodana k**va i kao takva laka meta za Putina i njegovu mašineriju.

Uzmite u obzir da je Putin "okrenuo" na svoju stranu dvije članice EU - Mađarsku i Slovačku - zemlje koje su 40 godina bile surovo ugnjetavane od nasilnika SSSRa.

Te zemlje su se danas ponovo okrenule svom nasilniku - ova poremećenost bi trebala svima biti upozorenje da se treba braniti od Rusije prvenstveno kod susjeda a ne naružavati i čekati sukob ili indirektnu okupaciju na svojim vratima, jer u tom slučaju će neminovno popušiti kao što su popušile Mađarska i Slovačka.
02.01.2026 | 20:28
za madjarsku nisam vise toliko siguran, uskoro ce izbori tamo, a orbanu se ne daju neke velike sanse.
02.01.2026 | 21:28
Treba gledati širu sliku.
Koga će Mađari izabrati je pitanje.

Možda nekog goreg od Orbana?

Niti Amerikanci nisu slutili da će Trump naparaviti i raditi ovo što radi.

Svi ti spavači su dobro zakamufilrani, a narodi su ekstremno naivni (u psihu su im upisali "kruha i igara", da biraju po obećanjima a ne po tome što su do sada ti političari radili).

Još mi zvoni u glavi glupost koju su popušili slavonci u trećem mandatu (za predsjednika ili za sabor, ali nije bitno).
Poanta je da je u slavoniji pobjedio HDZ a na razini Hrvatske je pobjedio SDP (koji je vrlo brzo pokazao da je istog kova kao i HDZ - svi su oni međusobno prijatelji / drugari koji se smjenjuju na bogatim foteljama i kao paraziti sišu naše pare).
Kada sam došao iz Zg doma pitao sam kako to da su glasali za HDZ kada je očigledno iz aviona da je uništio slavoniju i poljoprivredu?
Odgovor je bio:
"Oni su uništili, neka oni i poprave!!!"
Eto to su plasirali u narod i narod je to popušio!!!!
HRKLJUŠ !!!
A Hrvati su dokazno pametan, snalažljiv i uspješan narod u svim područjima (osim u politici i vođenju države).
Stoga, realno sumnjam u bilo kakav pozitivan ishod ovih svjetskih turbulencija.
02.01.2026 | 22:52
cariblanco kaže:
Prvi bold, nisamo za sada, a što ako oni koji ne priznaju EU, pozvovu putina da nas riješi tog ropstva. Drugi bold je da ne posudiš "susjedu" najblju opremu za gašenje požara, pa na kraju i sam izgoriš.

Imas li ti uopce predstavu koliki je americki vojni kompleks? I resursi kojima raspolazu.

Ameri imaju vise po magacinima zaboravljenog oruzja nego narednih 5 saveznika skupa sto posjeduju aktivno u svojim arsenalima.

Pa OPET nikada niti jednom savezniku nisu slali vojnu opremu koja bi na bilo koji nacin ugrozila obranu njihove drzave ili barem u teoriji smanjila operativne sposobnosti americke vojske. To je se jednostavno ne radi.

P.S.

Bolje je imati 5 Kanadera parkiranih u Divuljama koji ce odletjeti do Makarske nego ih poslati u Bosnu i nadati se da ce oni ugasiti pozar tamo. Zato sto kada ga ne ugase, skontas da si se debelo zajebo, a Kanadere vise nemas
03.01.2026 | 00:36
Air kaže:
Realno je da u sljedećih par godina da Putin neće napasti EU.
Isto tako je realno da Putin ima namjeru na bilo koji način ponovo objediniti države bivšeg SSSRa.
Isto tako realna je namjera tri vodeće sile svijeta (SADa, Kine i Rusije) da šire svoje teritorije i svoju moć, da porobe / podjele ostatak razjedinjenog svijeta. Samo se čeka pravi trenutak. Tko ovo ne vidi ima problema sa svojim "vidom".

Činjenica je da Putin godinama rovari po EU i da ima svojih spavača (neki od njih su već počeli djelovati, a mnogi još spavaju i čekaju pravi trenutak).
Činjenica je da Putin želi biti najmoćniji ruski car i da on, kao i ostali radi na svojoj besmrtnosti u koju vjeruje.

Isto tako je činjenica da je Putin i njegova obavještajna psihologija agresivna i daleko ispred EU-a.
EU se je rasprodana k**va i kao takva laka meta za Putina i njegovu mašineriju.

Uzmite u obzir da je Putin "okrenuo" na svoju stranu dvije članice EU - Mađarsku i Slovačku - zemlje koje su 40 godina bile surovo ugnjetavane od nasilnika SSSRa.

Te zemlje su se danas ponovo okrenule svom nasilniku - ova poremećenost bi trebala svima biti upozorenje da se treba braniti od Rusije prvenstveno kod susjeda a ne naružavati i čekati sukob ili indirektnu okupaciju na svojim vratima, jer u tom slučaju će neminovno popušiti kao što su popušile Mađarska i Slovačka.

Ovo boldano je prava bit. Rusima se može odati priznanje, da su majstori tih destruktivnih radnji, koje su povezane s službama. Možda ne znaju napraviti dobar auto ili neki drugi proizvod, ali su službe doveli do savršenstva. Pogledajte samo kod nas, onog Sunića ili sad bivšeg ministra Miru Kovača, kako promoviraju ruski narativ. Sjetimo se nedavnih događanja u našoj zemlji, kad se je desila pobuna, naših branitelja, BBB protiv obilježavanja događaja, koje su organizirale Srpske kulturne udruge, ali baš u vrijeme obilježavanja Vukovarske tragedije, ili kad su došli neki Romski trubači da sviraju na adventu u Sinju i kad im je Bulj, to zabranio. Mnogi ljudi preko takvih stvari prelaze olako...kao desilo se, ali se nije desilo samo po sebi nego s određenom namjerom.

Kako se kaže, mi se možemo slučajno sresti na cesti, ali nećemo slučajno otići na kavu, nego svatko s svojom namjerom. Da sad samo ne hejtam ruse, to rade i druge službe, ali nama je glavno pitanje, da li se želimo odreći svih blagodati koji nam nudi sadašnje stanje države u EU i svih pravila koje EU propisuje ili želimo rusku demokraciju. Kad se sjetim života svoje zemlje prije ulaska u EU i sadšnjeg, razlika je dramatična u svakom pogledu. Nema idealnog društva, ali je trenutno EU najpoželjnije mjesto za život po mnogim stanardima i ljuskim pravima.

@drlovrić kriva ti je usporedba, kak bi rekao @Davor mješaš kruške i jabuke....kao da ja sad uspoređujem Arsenal i svoj Dinamo
03.01.2026 | 09:23
I sada, kada SAD bombardira Karakas, hoće li EU uvesti sankcije SAD-u? Ili recimo vojno pomoći Venecueli?

Ne ulazim u to je li to na ovoj ili onoj razini opravdano, možda čak i je, ali onda na isti način na koji je Moskvi bilo opravdano zaštiti svoje interese.

Mene samo zanima logika EU koju većina vas glasnih ovdje podržava? Posebno bih volio čuti one koje pričaju bajke o "međunarodnom pravu". Znači zanima me kada se osuđuje napad jedne države na drugu suverenu državu i kada se šalje vojna pomoć napadnutoj državi? Koji su kriteriji? Kome je to dozvoljeno, a kome nije?

Irski EU zastupnik je komentirao: "Maduro offered to negotiate with the US on any narcotics issue but Marco Rubio + Stephen Miller are making sure they're will be no negotiations. The US has no respect for International Law."
03.01.2026 | 09:36
To nije ništa novo, ali whataboutism nije nikakav argument ni u kojoj diskusiji. Putin je agresor, od početka rata napada civilne ciljeve, to je ratni zločin po svim kriterijima. To što drugi to rade negdje drugdje, ni na koji način njega ne opravdava.
03.01.2026 | 09:51
smayoo kaže:
To nije ništa novo, ali whataboutism nije nikakav argument ni u kojoj diskusiji. Putin je agresor, od početka rata napada civilne ciljeve, to je ratni zločin po svim kriterijima. To što drugi to rade negdje drugdje, ni na koji način njega ne opravdava.

Nije to "whataboutitsm" nego realno definiranje pravila za međunarodnim stolom.

Ako se igra bez pravila, a ne znam kome to već nije očito, onda niti jedna strana nema pravo moralizirati već samo moramo svi zajedno priznati da međunarodni zakoni ne vrijede i da je jedini stvarni način rješavanja svakog problema silom. I kada to jasno i glasno kažemo, onda su stvari postaju jasnije, a propaganda interesnih strana gubi snagu.
03.01.2026 | 10:57
Tu raspravljamo o Ukrajini. Tu nas brine kako se Rusija ponaša.

Kako se nasilnik Trump ponaša je obrađeno u onoj drugoj temi. Tamo smo već godinu dana pisali kako je Trump opasna osoba kojoj nije stalo ni do kakvih pravila i da će raditi gluposti gdje i kako stigne. Ti si nas uvjeravao da je on manje zlo od Kamale.
03.01.2026 | 11:10
cariblanco kaže:

@drlovrić kriva ti je usporedba, kak bi rekao @Davor mješaš kruške i jabuke....kao da ja sad uspoređujem Arsenal i svoj Dinamo

Zamisli da hrvatka vlada zeli asfaltirati neki put u Bosni, cisto da pomogne svojoj dijaspori. I to je bas lijepo i fino. \

Medjutim, na sjednicu vlade u Zagrebu se vozis makadamskim putem jer nisi asfaltirao svoje puteve A pomagao bi drugima i glumio neko ludilo.

Karikiram ali to ti je isti koncept sa vojnom pomoci. Niti jedan rod hrvatske vojske nije formacijski u potpunosti opremljen. Sve se nabavlja u malim kolicinama, jer se ne izdvaja dovoljno.

I to malo kad se kupi, odmah pocnu drecati ovi antiprotivni sto bi da se prave djeciji vrtici za te pare

Po meni, hrvatskoj drzavi prioritet treba biti opremiti i obuciti svoje snage, a drugima pomoci koliko mozes i kada mozes. Na to se odnosio moj komentar...

Moderna i suvremena armija pravi radna mjesta, privlaci mlade i skolovane ljude, usvajaju se nove tehnologije i procesi. Ovako cemo uzeti pare od turista, pa kupiti oruzje za ukrajinu a hrvatski vojnici neka se voze u starim JNA konzervama.
03.01.2026 | 11:37
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Nije to "whataboutitsm" nego realno definiranje pravila za međunarodnim stolom.

Ako se igra bez pravila, a ne znam kome to već nije očito, onda niti jedna strana nema pravo moralizirati već samo moramo svi zajedno priznati da međunarodni zakoni ne vrijede i da je jedini stvarni način rješavanja svakog problema silom. I kada to jasno i glasno kažemo, onda su stvari postaju jasnije, a propaganda interesnih strana gubi snagu.

Prvo da te pitam:
Što ti misliš da li je u Hrvatskoj bezakonje ili nije, odnosno ako je nešto treće napiši što je to treće?
Misliš li da hrvatski zakoni vrijede a međunarodni ne vrijede?

Drugo,
Imamo tri strane u ovoj raspravi oko Ukrajine a ne dvije (Rusija i zapad) kako ti imputiraš .

Imamo agresora Rusiju i ostatak svijeta koji se po meni dijeli na dvije strane:
Prva: političari (negativci zapada i azije) i vlasnici krupnog kapitala koji su kao lešinari namirisali krv (primjerice Musk)
Druga: nepolitični građani ostatka svijeta.

Ja pripadam nepolitičkoj strani ostatka svijeta.
Po kojoj osnovi ti tvrdiš da ja nisam pošten, moralan i častan te da zbog toga ne mogu zastupati pravdu, čast i moral u ovoj situaciji?

Treće:
Ako priznamo da međunarodni zakoni ne vrijede da li to isključuje da ostatak svijeta prosuđuje što je ispravno, što je pravedno, pošteno? Ako da, po kojoj osnovi?

Četvrto:
Ako je po tvom, kako si naveo, jedini način rješavanja problema silom, što se onda buniš što zapad i Ukrajina rješavaju problem silom?
Sam sebe pobijaš, prvo si tvrdio da je jedino rješenje pregovorima a sada navodiš da je potrebna sila. Odluči se.
03.01.2026 | 14:48
IgorD kaže:
Tu raspravljamo o Ukrajini. Tu nas brine kako se Rusija ponaša.

Kako se nasilnik Trump ponaša je obrađeno u onoj drugoj temi. Tamo smo već godinu dana pisali kako je Trump opasna osoba kojoj nije stalo ni do kakvih pravila i da će raditi gluposti gdje i kako stigne. Ti si nas uvjeravao da je on manje zlo od Kamale.

Kvaka 22 je što se Rusija tako ponaša jer se Amerika tako ponaša, daleko prije njih. To nema veze s Trumpom, i demokrati su u Americi x puta rušli "nepoćudne režime" diljem svijeta. Tko je srušio ruski orijentiranog predsjednika u Ukrajini nego njihove tajne službe? Eto, pa kako Americi ne paše režim u Venecueli, tako Rusima nije pasala zapadna marioneta za koju se Nulandica hvalila da su u to uložili 50 milijardi dolara. I kako su sada Rusi negativci, a Ameri cool? Po kojim mjerilima? Meni to izgleda totalno isto, s tim da su Ameri prvi počeli takve igre.
03.01.2026 | 15:00
Air kaže:
Prvo da te pitam:
Što ti misliš da li je u Hrvatskoj bezakonje ili nije, odnosno ako je nešto treće napiši što je to treće?

Da, naravno da vlada bezakonje. Imamo vladu u kojoj je glavni državni inspektor kriminalac, imamo vladu s 30 smijenjenih ministara radi kriminala, imamo ministre radi kojih se mijenjaju zakoni da bi se uhljebili i imamo premijera koji je WEF-ov vazal i radi za njihove interese, a ne interese hrvatskog naroda. Zakoni funkcioniraju na onoj nižoj razini i to donekle - jer se na običnu ovrhu čeka 4 godine itd, a za neke stvari i desetljećima. Pravni sustav je eutaniziran. Ako si u povlaštenoj kasti, onda možeš sve mimo zakona ili se zakon čak promijeni za tebe, a ako si kmet, onda si obespravljen i protiv države nemaš šanse. I to nije ništa do bezakonje lijepo upakirano u nešto što daje privid pravne države, dakle slična stvar kao i u međunarodnim odnosima gdje za povlaštene zakoni ne važe.
03.01.2026 | 15:03
Evo, sve je lijepo objašnjeno!

"Venezuela possesses the largest proven oil reserves in the world with an estimated 303 billion barrels."
03.01.2026 | 16:17
dpasaric kaže:
Air kaže:
Prvo da te pitam:

Da, naravno da vlada bezakonje. Imamo vladu u kojoj je glavni državni inspektor kriminalac, imamo vladu s 30 smijenjenih ministara radi kriminala, imamo ministre radi kojih se mijenjaju zakoni da bi se uhljebili i imamo premijera koji je WEF-ov vazal i radi za njihove interese, a ne interese hrvatskog naroda. Zakoni funkcioniraju na onoj nižoj razini i to donekle - jer se na običnu ovrhu čeka 4 godine itd, a za neke stvari i desetljećima. Pravni sustav je eutaniziran. Ako si u povlaštenoj kasti, onda možeš sve mimo zakona ili se zakon čak promijeni za tebe, a ako si kmet, onda si obespravljen i protiv države nemaš šanse. I to nije ništa do bezakonje lijepo upakirano u nešto što daje privid pravne države, dakle slična stvar kao i u međunarodnim odnosima gdje za povlaštene zakoni ne važe.

Ok. Slažemo se barem u ovome.
A ostatak?
A odgovori na direktna pitanja?

Malo je offtopic ali tražim razlog tvojih oprečnih izjava i stavova.

Na osnovu toga što:
- želiš svoj djeci sigurniju budućnost,
- predstavljaš se kao visoko obrazovni intelektualac,
- poznaješ mnoge druge visoko obrazovane intelektualce,
- zapažaš probleme u svojoj zajednici / državi,
zašto ne poduzmeš nešto da promjeniš stanje bezakonja u svojoj zajednici za dobrobit svoje djece?
03.01.2026 | 16:54
dpasaric kaže:
To nema veze s Trumpom, i demokrati su u Americi x puta rušli "nepoćudne režime" diljem svijeta.

Zbilja ne razumijem što želiš reći. Da nema veze s Trumpom? A s kim ima? Biden ti je bio marioneta a ovo sad lakonski kažeš da nema veze s Trumpom. Da nije i on nečija marioneta?
03.01.2026 | 17:30
IgorD kaže:
dpasaric kaže:
To nema veze s Trumpom, i demokrati su u Americi x puta rušli "nepoćudne režime" diljem svijeta.

Zbilja ne razumijem što želiš reći. Da nema veze s Trumpom? A s kim ima? Biden ti je bio marioneta a ovo sad lakonski kažeš da nema veze s Trumpom. Da nije i on nečija marioneta?

Da, pa nema, američka vanjska politka je uvijek ista, nju vodi duboka država i tajne agencije, a predsjednik u tome samo može slušati što mu kažu, uopće nije bitno je li to "zemljačina" Trump ili finjaka uglađeni Obama, taj dio je uvijek isti. Trump ima utjecaja na druge, manje bitne stvari, na ovo baš i ne.
03.01.2026 | 17:55
Air kaže:

A ostatak?

Na osnovu toga što:
zašto ne poduzmeš nešto da promjeniš stanje bezakonja u svojoj zajednici za dobrobit svoje djece?

Poduzimam štogod je u mojoj moći. Niti sam političar niti sam aktivist, a obje uloge danas mogu raditi samo profesionalci, netko tko dobiva novac da bi ste time bavio jer su to poslovi s punim radnim vremenom.

Zadnje što sam korisno uspio jest da sam utjecao da dio naših EU zastupnika promijeni glas iz "za" u "protiv" po pitanju zabrane enkripcije u digitalnoj komunikaciji. To je veliko pitanje i temelj slobodnog društva u kojem ne smijemo dozvoliti da vlast dobije potpunu kontrolu nad našim digitalnim životima i da nas špijuniraju svi kako stignu, od naših lokalnih korumpiranih političara, pa do stranih korporacija. Sramota je da pola naših IT profesionalca nema pojma što se zbiva po tom pitanju - ili su nezainteresirani konformisti.

Također, vezano uz tu temu, prošao sam potrebne provjere da postanem član Zajednice stručnjaka za kibernetičku sigurnost RH, tu me zanima ista problematika, tj. pitanje sigurnost naših IT sustava, kako privatnih, tako i poslovnih i onih od interesa države. Dakle, poduzeo sam itekako mnogo da sačuvamo što više ljudskih sloboda građana i zakonitosti u ovoj načetoj državi, a da to radim u domeni informatike u kojoj sam kompetentan.

Od drugih aktivnosti koje izvodim za bolje društvo i budućnost naše djece je, sada već 18 godina, volontiranje u udruzi koja vodi Muzej računala PEEK&POKE kao mjesto edukacije naše djece i njihovo usmjeravanje u STEM grane kako bismo bili društva znanja, a ne društvo konobara i sobarica, a prema čemu sada idemo.

Ima li nešto što ti činiš da nam Hrvatska bude zemlja dobrih zakona i educirane djece?
03.01.2026 | 19:51
dpasaric kaže:
"Venezuela possesses the largest proven oil reserves in the world with an estimated 303 billion barrels."

Vidiš kako je jednostavno uočiti false flags. Nadam se da ćeš s vremenom doći i do toga da su "nacizam" i "biolabovi" isto tako bili false flags.
03.01.2026 | 20:12
Gjuroo kaže:
dpasaric kaže:

Vidiš kako je jednostavno uočiti false flags. Nadam se da ćeš s vremenom doći i do toga da su "nacizam" i "biolabovi" isto tako bili false flags.

Nisu, jer je o tome pisao i Washington Post, a i nacistički nastrojeni odredi tamo nisu bili tajna niti "Photoshop", a nikada nije niti rečeno da je to glavni povod invazije, to je samo bonus na kraju svih razloga koje su Rusi imali da reagiraju - jednako kako bi reagirale i SAD u istoj situaciji.

U ovom slučaju Maduro zaista nije bio cvijeće, ali nije to poanta, nego kriteriji i pravila po kojem se države mogu ponašati prema drugim suverenim državama. I ako navodno imamo neke standarde, onda ih se svi trebaju držati. Ako nemamo, kao što je sada još jednom dokazano da nemamo, onda je izlišno moralizirati. Kao što je SAD žuljala takva Venecuela, tako je i Rusiju žuljala Ukrajina s vođom kojeg je instalirao zapad nakon što su smaknuli njihovog. Dakle, ista logika - ako si velik i nešto te žulja, sredit ćeš to silom. I to je standard ponašanja u svijetu od WW II do danas, a glavni predvodnik takve prakse je SAD.

I sve pet, nemam problem s tim, to je doktrina realizma i svijet u kojem živimo, ali onda nemojmo licemjerno moralizirati.
03.01.2026 | 20:17
dpasaric kaže:
američka vanjska politka je uvijek ista, nju vodi duboka država i tajne agencije, a predsjednik u tome samo može slušati što mu kažu... Trump ima utjecaja na druge, manje bitne stvari, na ovo baš i ne.

A što ti je onda trebalo prije mjesec dana uvjeravati nas da je Trumpov mirovni plan super i da se EU ponaša neodgovorno kad ga odbija ako i ti i mi i svi znamo da Trump o ničemu ne odlučuje već samo tako piše mirovne planove ko kad George R. R. Martin piše svoje romane? Zašto tad nisi rekao da je sve bez veze i da će na kraju sve srediti deep state u dogovoru sa Zelenskim?
03.01.2026 | 20:18
dpasaric kaže:
Air kaže:

A ostatak?

Na osnovu toga što:

Poduzimam štogod je u mojoj moći. Niti sam političar niti sam aktivist, a obje uloge danas mogu raditi samo profesionalci, netko tko dobiva novac da bi ste time bavio jer su to poslovi s punim radnim vremenom.

Zadnje što sam korisno uspio jest da sam utjecao da dio naših EU zastupnika promijeni glas iz "za" u "protiv" po pitanju zabrane enkripcije u digitalnoj komunikaciji. To je veliko pitanje i temelj slobodnog društva u kojem ne smijemo dozvoliti da vlast dobije potpunu kontrolu nad našim digitalnim životima i da nas špijuniraju svi kako stignu, od naših lokalnih korumpiranih političara, pa do stranih korporacija. Sramota je da pola naših IT profesionalca nema pojma što se zbiva po tom pitanju - ili su nezainteresirani konformisti.

Također, vezano uz tu temu, prošao sam potrebne provjere da postanem član Zajednice stručnjaka za kibernetičku sigurnost RH, tu me zanima ista problematika, tj. pitanje sigurnost naših IT sustava, kako privatnih, tako i poslovnih i onih od interesa države. Dakle, poduzeo sam itekako mnogo da sačuvamo što više ljudskih sloboda građana i zakonitosti u ovoj načetoj državi, a da to radim u domeni informatike u kojoj sam kompetentan.

Od drugih aktivnosti koje izvodim za bolje društvo i budućnost naše djece je, sada već 18 godina, volontiranje u udruzi koja vodi Muzej računala PEEK&POKE kao mjesto edukacije naše djece i njihovo usmjeravanje u STEM grane kako bismo bili društva znanja, a ne društvo konobara i sobarica, a prema čemu sada idemo.

Ima li nešto što ti činiš da nam Hrvatska bude zemlja dobrih zakona i educirane djece?

Hvala na jednom odgovoru.

I ja činim nešto ali za sada nije za javnost.

Ajde sada pokušaj skupiti što treba skupiti pa odgovori na ostala pitanja.
03.01.2026 | 20:35
dpasaric kaže:
..., ali nije to poanta, nego kriteriji i pravila po kojem se države mogu ponašati prema drugim suverenim državama.

Ups!!!
Sada ima suverenih država osim SAD-a, Rusije i Kine?
Sada je Venezuela suverena država?
A u glavu si nas sve ovdje kako nema suverenih država.

I ako navodno imamo neke standarde, onda ih se svi trebaju držati. Ako nemamo, kao što je sada još jednom dokazano da nemamo, onda je izlišno moralizirati. Kao što je SAD žuljala takva Venecuela, tako je i Rusiju žuljala Ukrajina s vođom kojeg je instalirao zapad nakon što su smaknuli njihovog.

Ajde napiši muški, razloge zašto je Putin napao Ukrajinu - pare i moć - biti car!!

Dakle, ista logika - ako si velik i nešto te žulja, sredit ćeš to silom. I to je standard ponašanja u svijetu od WW II do danas, a glavni predvodnik takve prakse je SAD.

Opet tvoja jednostrana ruska pristranost.
Koliko je ratova vodila i koliko je vlada skinula Rusija od 1945?
Koliko i dan danas rovare po Africi i Bliskom istoku?
Koliko i dan danas rovare po Europi?

Postavljaš se glupo u smislu da moraliziraš koji je kriminalac zapucao prvi u nekom sukobu (predvodnik takve prakse je SAD).

Jednostavno rečeno - pokušaj se suzdržati od pisanja gluposti.

I sve pet, nemam problem s tim, to je doktrina realizma i svijet u kojem živimo, ali onda nemojmo licemjerno moralizirati.

Nemoj ti pisati o moraliziranju dok nisi u stanju odgovarati na pitanja upućena tebi, dok se praviš grbav sa hrpom ekstremno prozirnih izlika i opet nastavljaš istu diskusiju kao da se ništa nije desilo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO