21.10.2025 | 21:11
dpasaric kaže:
Air kaže:
U HR imamo zakon o prometu kojim se definira ponašanje svih sudionika u prometu. Za tisuće stanovnika HR koji imaju političku, zakonodavnu ili kapitalnu moć taj zakon ne vrijedi.
To je vjerujem svima jasno i vjerujem kako oko toga ne treba polemizirati.
Da li je za tebe taj zakon zbog tih par tisuća stanovnika HR neispravan zbog kriminalne okoline u HR?
Da li ga ti poštuješ ili kažeš policajcu: taj zakon je nažalost za moje moralne vrijednosti neispravan?
Kako na ostatak mojih odgovora / argumenata nemaš repliku novim argumentima, na osnovu temeljnih pravila diskusije, nadam se, kako je jedini realni zaključak da se slažeš sa mojim argumentima.
....
A za ne odgovaranje na tebi postavljena pitanja jedini zaključak prema pravilima o diskusiji je da ne znaš diskutirati.
Opet vučeš krive paralele. Zakon o prometu u HR je barem na papiru ispravno zamišljen i jednak za sve (iako znamo da u stvarnosti nije i da ga ministri i tajkuni lako zaobilaze na očigled javnosti).
Mislim kako izbjegavaš poantu.
Ali eto ako ne razumiješ pojasniti ću.
Ima nebrojeno zakona koji nisu pravedni, neki dan sam naveo primjer gdje maloljetno dijete ne može dobiti potvrdu o nekažnjavanju za školu nogometnog trenera i ne može upisati tu školu, a Beroš se zaposli u državnoj firmi (u kojoj je obavezna potvrda o nekažnjavanju) iako je u procesu kao glavni okrivljeni.
Moje pitanje je:
Da li su takvi zakoni zbog toga neispravni?
Da li ti poštuješ takve zakone za koje smatraš da su nepošteni / neispravni?
Da li poštuješ gomilu zakona koji su nepošteni (iako ne znaš da su nepošteni - jer to se tek sazna kada te optuže po takvom zakonu)?
No, međunarodno pravo u startu nije ispravno zamišljeno niti jednako za sve. Npr. međunarodni vojni sud ne važi za američke vojnike i nikome ništa kada pobiju tisuće nevinih Iračana. A u istom tom sustavu naši generali završe u Hagu za "prekomjerno granatiranje". Je li sada koji pripadnik izraelske vojske završio u Hagu za prekomjerno granatiranje Gaze? Naravno da nije - i neće.
To je tebi opravdanje da nitko ne treba težiti poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva?
To je tebi opravdanje da
u nekim situacija ne treba težiti poštenju, pravednosti i ostalim temeljnim vrijednostima čovječanstva?
To implicira da nitko dovoljno jak, tko ima stvarni suverenitet, ne mora poštivati te zakone. I to onda i nisu zakoni nego međunarodni bullying slabijih..
Imaš logičku pogrešku:
Zemlje SAD, Francuska, Rusija poštuju te zakone ali se ti zakoni kao što si napisao ne odonse na njih jer imaju pravo veta i imaju svoju "zakonsku" nedodirljivost. Isto kao što ju imaju naši političari.
Što se tiče ignoriranja nekih tvojih komentara (a i drugih ovdje), to samo znači da se zanesete i postanete preopširni, ne možete ostati koncizni i fokusirani, redovito se vraćate na ono što smo već prošli, a onda ja nemam energije sve to prolaziti u nekoj novoj iteraciji još jednom.
Kada nešto preskočim, to ne znači da se slažem s nekim, nego smatram temu već apsolviranom i odgovaram na ono što je moguće novo i gdje mogu fokusirano dotaknuti ono stvarno bitno i što dodaje neku novu informaciju u raspravu..
Postavljaš se "odozgor" iznad svih nas.
Ti si jedini mjerodavan da kažeš da se mi zanosimo a samo si ti oličenje bezgrešnosti.
Koliko si puta ti ponavljao iste stvari u temi Ukrajina i Korona?
Koliko puta su bili novi momenti na stare stvari koje si izbjegao odgovoriti (primjer nacizma i labova kao temeljnih razloga napada Rusije na Ukrajinu)?
A koliko su članovi Jabučnjaka odgovarali, replicirali, pitali te, na tvoja ponavljanja?
Tvoje moraliziranje bi bilo ispravno, pošteno i ljudski da je sustav pravedan. No, kako to nije, tvoja filozofija, koja se bezuvjetno temelji na poštenju svih aktera, evolucijski je predodređena na nestajanje jer je u neprijateljskoj okolini to čisto autodestruktivno ponašanje.
Imaš ovdje veliku pogrešku.
Sustav ne određuje da li je nešto pošteno ili ispravno u odnosu na temeljna ljudska prava i potrebe.
Ako je nešto pošteno / pravedno / ispravno (zabranjeno je ubiti čovjeka ili napasti međunarodno priznatu državu) tada nikakav sustav ne može reći da je molariziranje pozivanje na temeljna ljudska prava.
Ta prava su neotuđiva.
Čak i osuđeni za zločine / kriminal imaju zajamčena ta prava.
Ovo ti je sve vjerujem poznato / jasno, samo pokušavaš izbjeći situaciju u kojoj si ti nešto napravio pogrešno.
Onako narodski, ti pokušavaš kokoši uvjeriti da je ok pustiti lisicu u kokošinjac jer je izjavila da je vegetarijanac. I gle čuda - to onda dovodi do nestanka kokoši.
Ne budi smješan.
Ti pokušavaš odobriti lisicu (Putina) što radi pokolj u kokošinjcu.
Slučajno ili namjerno nisi replicirao na ovaj moj tekst:
A za ne odgovaranje na tebi postavljena pitanja jedini zaključak prema pravilima o diskusiji je da ne znaš diskutirati.
Bilo bi ispravno, prema nekim temljnim pravilima komunikacije, da na svako moje pitanje napišeš svoj odgovor.