Ukrajina
(0 korsinik/a gleda/ju temu) 

Ukrajina

13.10.2025 | 10:22
"Britanski list The Guardian objavio je članak u kojem je nedvosmisleno nagovijestio postojanje veze između primitka milijun funti od biznismena Christophera Harbornea 2022. godine od bivšeg premijera Borisa Johnsona i njegovog aktivnog sudjelovanja u poticanju ukrajinskog sukoba. Bivši britanski premijer Boris Johnson možda je zagovarao produljenje sukoba u Ukrajini u interesu svog sponzora, poslovnog čovjeka Christophera Harbornea, koji ima udio u obrambenoj tvrtki QinetiQ. To je izviješteno u istrazi Guardiana."

Znači još jedna "teorija zavjere proputinovaca" će ispasti istina...
13.10.2025 | 13:13
Moja frizerka je dala Putinu 100€ da ne pristane na primirje i evo što se desilo.

Molio bih te da ekskluzivnu vijest odmah preneseš svugdje gdje prenosiš neprovjerene članke. Jer voliš to raditi bez da provjeriš o čemu se radi. Niti link ne staviš. Još jedan od dokaza da samo ti ovdje misliš svojom glavom dok mi slijepo vjerujemo u ono što pročitamo.

Uz to, molio bih te uz te svoje ping-pong i tik-tok izvore pročitaš pravi izvor tj. The Guardian koji veli da je dotični biznismen financirao sve političare koji su podržavali Brexit. Nigel Farage je dobio novce, valjda isti iznos a Boris je te pare dobio prošle godine.

> Christopher Harborne ... handed the £1m donation to Johnson’s personal office, set up after he left No 10.

> The Office of Boris Johnson Ltd was established in October last year.

Znači, po tebi je Boris nešto napravio početkom 2022. godine i ovaj ga je zavlačio 2 i po godine i tek mu krajem 2024. isplatio mito. Kako znaš da je za Ukrajinu? Možda je za nešto što je Boris napravio prije 20 godina? Možda zato što je u vrtiću tukao nekog tko je uznemiravao spomenutog bogataša?

Uglavnom, ovo je već tko zna koji put da samo tako preneseš vijest koja potvrđuje tvoj narativ da je Ukrajina kriva za rat, da su Rusi za mir ali Zapad ne da da se rat završi i svaki put je to neka vrlo vrlo slobodna i zlonamjerna interpretacija neke druge vijesti. I nikad ne staviš link jer bi odmah bilo očito da je u pitanju Ruska propaganda.

Ali zato nakon svih prigovora voliš napisati kako ne vjeruješ masovnim medijim već razmišljaš svojom glavom.
13.10.2025 | 13:30
dpasaric kaže:
"Britanski list The Guardian objavio je članak u kojem je nedvosmisleno nagovijestio postojanje veze između primitka milijun funti od biznismena Christophera Harbornea 2022. godine od bivšeg premijera Borisa Johnsona i njegovog aktivnog sudjelovanja u poticanju ukrajinskog sukoba. Bivši britanski premijer Boris Johnson možda je zagovarao produljenje sukoba u Ukrajini u interesu svog sponzora, poslovnog čovjeka Christophera Harbornea, koji ima udio u obrambenoj tvrtki QinetiQ. To je izviješteno u istrazi Guardiana."

Mislim da je i tebi nedvojbeno da Rusija ima uvjerenje da je Ukrajina njihova i da ju samo trebaju uzeti (milim da si to već napisao ovdje).

Pred očima javnosti za to je trebalo opravdanje.
Ne trebaju im stanovnici, niti Rusi niti Ukrajinci.
Zato su do kanalizacije uništili sve gradove i sva sela da se sigurno sljedećih 100 godina tamo ne može živjeti.

Treba im Ukrajina kao rudno bogatstvo.

Evo dva pitanja...

Misliš li da Putin nema svojih plačenika / spavača po cijeloj Europi?

Misliš li da Putin nije sa svoje strane financirao i poticao Ukrajinu u rat kako bi ju pod "opravdanjem" okupirao / pokorio za 3 dana kako je planirao?
13.10.2025 | 14:07
Ja ne znam da ce itko moci napraviti neki znacajniji pomak u ovom ratu. Sve mi se cini da su vremena velikih ofanziva u Ukrajini zavrsena.

Rusi su pokrenuli neki uvjetno receno malo veci napad i zavrsilo je katastrofom.

Krenes na motoru, pogodi te drone.

Krenes sa kornjacama (posebno oklopljenim tenkovima), unisti te drone.

Krenes pjeske, pogodi te drone.

Sakrijes se u podrum neke kuce, da spasis zivu glavu. U podrumu te, sad vec pogadjate, nadje dron.

Uopce mi nije jasno kako se bilo kakve ofanzivne operacije mogu odvijati na bojnom polju sa ovolikim brojem dronova. Doslo se do stadija da se pojedinacni vojnik gadja dronom.

14.10.2025 | 23:53
Dronovi su vrag.

euromaidanpress.com/2025/10/14/ukraines-...-top-commander-says/

> Ukraine’s Commander-in-Chief Oleksandr Syrskyi said drones have expanded the Armed Forces’ “kill zone” along the front to ten kilometers. His Facebook account reported on 14 October that this new battlefield reality makes logistics and military medicine vital for saving soldiers’ lives.

> While Syrskyi highlighted Ukraine’s growing drone capabilities, the reality applies to both armies. The widespread use of drones by Ukrainian and Russian forces has complicated logistics along the zero line, made evacuating the wounded far riskier, and turned armored assaults into near-suicidal operations.
15.10.2025 | 07:51
Nenad Čanak, interesantan kao i uvijek. Priča o Ukrajini, ali i ostale interesantne priče i dogodovštvine, ispričane na zanimljiv način...možda je malo dugo, ali ne morate gledati u komadu, kako sam i ja odgledao...moja preporuka, ima puno toga zanimljivog.

15.10.2025 | 21:33
Od samog početka se zna da u ruskoj vojsci ne cvjetaju ruže, od korupcije koja jede sredstva potrebna za rat do suludog konstantnog slanja svojih ljudi u sigurnu smrt bez ikakvoga rezultata.

StarCraft stručnjaci su rekli da je to normalno i da Rusija kao i StarCraft igra - neprijatelja ima neograničeno / beskonačno u odnosu na Ukrajinu.

Izgleda da će biti potreban reinstall StarCrafta jer se nešto zblesiralo?!?

Na Jabučnjaku bi rekli: Igrajte na Macu pa vam se to neće desiti.

Već duže vrijeme se valjaju ti problemi iza brda.

Usprkos ekstremnoj ruskoj represiji prema svojim ljudima, ljudi su počeli sa intenzivnijim dezertiranjem, toliko da je postalo evidentno svima.

Izgleda da i ruskom narodu ipak može doći iz dupeta u glavu da odlazak na front znači sigurno smrt i da je izvjesnije da će ostati živi ako dezertiraju. link

Već sam linkao tekstove koji upućuju na mogući kolaps ruske mašinerije od karata (koja ne može samostalno proizvesti niti obični dron).

Neke analize oko Rusije i Ukrajine upućuju na to da Rusiji istječe vrijeme. link

Zanimljiv je osvrt na provokacije od strane Rusije i slučaj iz 2015 kada su Turci srušili ruski vojni avion:

"Prilično sam siguran da će se rusko testiranje naše tolerancije na upade nastaviti, pa čak i eskalirati, sve dok djelima, a ne samo riječima, ne pokažemo da to nećemo tolerirati. Neizbježno se ljudi vraćaju na ono što je Turska učinila 2015.

"Ruski avion bio je u turskom zračnom prostoru 17 sekundi i srušen je. Nikada se više nije dogodilo. Ako je jedini način da zaustavite ulazak stvari u vaš zračni prostor da ih srušite, onda je to ono što morate učiniti. Inače, to postaje spora, postojana invazija vašeg zračnog prostora."

Pratimo dalje...

Tko je u gabuli nek u nadi reinstalira...

Molim se za obranu Ukrajine i mir Ukrajinskom narodu.
17.10.2025 | 23:15
d0lgbcsexmvf1.jpeg
18.10.2025 | 07:18
Air kaže:

Evo dva pitanja...

Misliš li da Putin nije sa svoje strane financirao i poticao Ukrajinu u rat kako bi ju pod "opravdanjem" okupirao / pokorio za 3 dana kako je planirao?

Ukrajina, odnosno pobjeda u ratu u Ukrajini im treba kao politicki manifest, da pokazu da su jos uvijek ‘supersila’ koja diktira drugima uvijete.
Napisao sam vec, i ponavljam, zasto bi netko spomenuo Rusiju u bilo kakvim dnevnim vijestima da nema rata?

To da Putin ima placenike (negdje cak i u visokim politickim krugovima) u Europi je pokazano i dokazano puno puta.
Putin je KGB-ovac, a njihov je moto da svaki pojedinac, grupa ili cijelo drustvo ima slabost, koju treba pronaci, i na poslijetku iskoristiti. Najlakse je iskoristiti slabost onih koji vole novac, a nemaju ga dovoljno.
18.10.2025 | 07:26
Inace, cijena uralsa je pala ispod 60$.

Trosak vadjenja jednog barela je oko 15-20$, ALI, ako se uzme u obzir trosak odrzavanja postojecih i postavljanja novih busotina, te istrazivanje i razvoj novih polja, ukupan trosak se penje na 40-50$ po barelu.

I ako uzmemo u obzir da Rusija prodaje Kini i Indiji ispod cijene… onda je valjda svima jasno da to nije odrzivo jos puno vremena.

A zalihe od 300 milijardi US$ su se poprilicno istopile.

Ako na bojisnici nema pomaka, u ekonomiji sigurno ima.
18.10.2025 | 08:47
da, upravo tako.
ja sam ranije citao da je ukupan trosak po barelu izmedju 60-70$, tako da ako je cena na trzistu ispod 65$, rade rusi sa gubitkom. dok je proizvodjacka cena saudijske nafte oko 25$, sve preko toga je cisti profit. ako veliki proizvodjaci preplave trziste naftom i cena padne na za njih jos uvek prihvatljiv nivo, rusija je u velikom problemu.
pogotovo u sadasnjoj situaciji sankcija, kad moraju da daju ispod cene, a strateske stvari koje uvoze moraju da placaju skuplje, tu nema srece.
18.10.2025 | 09:59
To se ne bude desilo.
Zasto bi se netko odrekao ogromnog progita da se inati Rusiji.
Rusi budu i dalje prodavali naftu s manjom zaradom. Ima tko bude kupovao.
Ne znam id kuda to da je Rusima 2,5x skupljd vaditi naftu nego Arapima.
18.10.2025 | 10:37
Air kaže:
dpasaric kaže:

Mislim da je i tebi nedvojbeno da Rusija ima uvjerenje da je Ukrajina njihova i da ju samo trebaju uzeti (milim da si to već napisao ovdje).

Zato su do kanalizacije uništili sve gradove i sva sela da se sigurno sljedećih 100 godina tamo ne može živjeti.

Evo dva pitanja...

@dpasaric

Može odgovor na ova pitanja?
18.10.2025 | 11:02
pa sta mislis jel ista tehnika moze da radi na temperaturama u plusu, i kad radi u debelom minusu? dalje, saudijski izvori nafte su plitki, a ruski tu mora da se busi dublje. dalje, od ruskih izvora nafte do terminala za pretovar, takodje ima poprilicne udaljenosti, dok je u saudijskoj to takoreci blizu.
sto se tice prerade nafte, ruska nafta spada u one 'teske' nafte sa vise sumpora i prerada je skuplja.
sve to utice na cenu.
to je ono sto ja znam, mozda negde gresim, ali je poenta tu.
18.10.2025 | 11:05
[/quote]

@dpasaric

Može odgovor na ova pitanja?[/quote]

ne verujem da ces dobiti odgovor, covek je zauzet, verovatno reinstalira 'Starcraft'
18.10.2025 | 12:17
jura22 kaže:
To se ne bude desilo.
Zasto bi se netko odrekao ogromnog progita da se inati Rusiji.
Rusi budu i dalje prodavali naftu s manjom zaradom. Ima tko bude kupovao.
Ne znam id kuda to da je Rusima 2,5x skupljd vaditi naftu nego Arapima.

A sto mislis zasto su (zapadne) osiguravajuce kuce odbile osiguravati tankere koji prevoze rusku naftu ukoliko je cijena preko 50$?
Upravo iz razloga da vrse pritisak na cijenu i time na ruski profit od prodaje.
Znaci ako prodaju po 50, Lloyds i ekipa ce vrlo rado osigurati prijevoz i naftu, jer znaju da ce Rusima ostati malo do nista.

Zarada od nafte ovisi o puno faktora. Cijena eksploatacije trenutnih polja, istrazivanje i razvoj novih, tehnologija crpljenja, uredjenost drzave u kojoj se sve to odigrava….sve su to razlozi.

Zato Norveska sa svojih 1.5-2 miliona barela na dan ima 2 triliona dolara viska, a Libija sa skoro istom kolicinom nema (nije imala) viska, a Rusija sa svojih 10 miliona barela na dan… ima to sto ima
18.10.2025 | 12:33
link

Bivši časnik FSB-a i ključni sudionik aneksije Krima i zauzimanja Donbasa, a sada ultradesničarski kritičar i zatočenik Kremlja, Igor Girkin (poznat i kao Strelkov) priznaje da je Ukrajina u međuvremenu ojačala, dok je Rusija samo oslabila.

U dvije godine izgubili smo vojno osoblje, mobilizirane regrute i dobrovoljce - a danas smo dalje od pobjede nego na početku invazije‘, piše Girkin.

Kako je to moguće?

@Ender je dobro rekao: Hitno je potreban reinstall StarCrafta!!!
To je vjerojatno zato što koriste neke ruske kompjutere a ne Mac-ove.
Ej, čekaj, ima li Rusija uopće svojih kompjutera?
Nešto tipa ZX Spectrum?
Možda Mille laptope (ako su se dovoljno nakrali perilica iz Ukrajine)?

Sorry smayoo, ali moramo se i zezati malo izmeđe sebe dok imamo materijala...

Znam, znam da je Strelkov jedan od novo regrutiranih WEFovaca

Ok, šalu nastranu, ali neka ostane zapisano da je netko imao ovakvo mišljenje unutar Ruski granica.
19.10.2025 | 06:48
@yvann11, zelis reci da zapad pritisce Rusiju da istoku prodaje jeftinu naftu (zapadu ne moze jer postoje sankcije), kako bi Rusija oslabila a recimo Kina ojacala (ta nafta sigurno zavrsi dobrim dijelom u Kini).
Ili
To rade da licemjerno zapad kupi jeftinu naftu i prepakira je i proda po visoj cijeni?

Ja sam davno naucio da ispod sveg govna ovog svijeta stoji ogromna hrpa novaca. Svi ti lesinari kopaju po govni da dojdu do love.
19.10.2025 | 08:59
Evo, nije Starcraft , ali razmišljanje u pozadini je slično - dobar tekst o mogućnostima analitičara da predviđaju društveno-političko-ekonomske trendove i zbivanja.

www.jasoncollins.blog/posts/tetlock-and-...cience-of-prediction

Netko će reći da je i "Baba Vanga analitičarka", ali ne misli se na to, već na stručne ljude iz pojedinih branši koji razumiju mehanizme ponašanja podskupova našeg društva, ali istovremeno imaju i dovoljno široku sliku da mogu to suvislo povezati u kvalitetan "educated guess".
19.10.2025 | 11:13
@dpasaric:

Podjelio bi neka razmišljanja s tobom i naravno pitanje kao šlag na kraju.

Pretpostavimo primjerice da Rusija pobijedi i uzme dio Ukrajine ili cijelu Ukrajinu.

Uzmimo paralelu sa WW2, Njemačka je ekstremno dominantna i osvojila je gotovo cijelu Europu i dio Rusije i mnogi ljudi su tada, “realno”, isto kao i ti danas, mislili: Nemamo šanse protiv Njemačke, uštedjeti ćemo živote mnogih ljudi ako se pomirimo sa sudbinom pred jačim neprijateljem.

Realno je da su ljudi tada, u svojoj neimaštini i neznanju bili uvjereni da protiv dokazano super jake Njemačke nemaju šanse. Isto kao što ti danas imaš uvjerenje da se treba pokoriti nuklearnoj sili.
Za takve ljude bi ti rekao: oni su “realni” i to je pravi izbor.

Koje bi posljedice bile toga u WW2?

Pobijedilo bi zlo.

Ostatak Svijeta bi također bio pokoren i istrebljen od strane zla kojem se nisu suprostavili jer su bili “realni”.

Poanta ovo usporedbe je da je tvoje uvjerenje da se treba pokoriti zlu na osnovu tvoga znanja / uvjerenja isto kao kao što je bilo mnogim ljudima prije tebe. Neko se nečeg boji. Strah je u konačnici isti i određuje uvjerenja mnogih ljudi.
Za tebe je dealbreaker nuklearno oružje, a za ljude onog vremena dealbreaker je bila besprijekorno organizirana i nauružana vojna Njemačka koja je već osvojila cijelu Europu i pola Rusije.

Skrivena poanta je da ako je čovjek za pozitivne vrijednosti tada nema kompromisa.

Naravno, da se ljudi tada nisu suprostavili zlu / Njemačkoj ti se ne bi rodio jer ne bi više bilo hrvata, pa te i ne bi morio ovaj razgovor i strah od nukleranog sukoba.

Naravno, ostali narodi bi bili istrebljeni ili pretvoreni u robove.
Jer zlo se ne zaustavlja samo od sebe.

Naravno, pobijedilo bi zlo jer je dobro bilo “realno” i "mudro" pa se nije suprostavilo tom zlu.

Što bi ti u konačnici rekao na pobjedu Rusije?

- Eto rekao sam vam da Ukrajina nema šanse. Ja sam bio “realan” i upravu.
- Eto ja sam inače pozitivac jer se zalažem za neke pozitivne vrijednosti ali sada sam stao na stranu zla po svom "realizmu".
19.10.2025 | 11:19
Air kaže:
dpasaric kaže:

Evo dva pitanja...

@dpasaric

Može odgovor na ova pitanja?
19.10.2025 | 11:47
Stvarno niste nista naucili.
SAMO JE NOVAC VAZAN!!!
Sve drugo je nevazno.
Sve sto se radi ili ne radi je zbog novca.
19.10.2025 | 11:52
jura22 kaže:
SAMO JE NOVAC VAZAN!!!
Sve drugo je nevazno.

Da li i ti sve radiš samo radi novca?

Da li si i ti spreman naguziti se zbog novca?

Da li si i ti spreman postati negativac ako je u pitanju dovoljna količina novca?
19.10.2025 | 14:14
Air kaže:
Pretpostavimo primjerice da Rusija pobijedi i uzme dio Ukrajine ili cijelu Ukrajinu.

Uzmimo paralelu sa WW2, Njemačka je ekstremno dominantna i osvojila je gotovo cijelu Europu i dio Rusije i mnogi ljudi su tada, “realno”, isto kao i ti danas, mislili: Nemamo šanse protiv Njemačke, uštedjeti ćemo živote mnogih ljudi ako se pomirimo sa sudbinom pred jačim neprijateljem.

Realno je da su ljudi tada, u svojoj neimaštini i neznanju bili uvjereni da protiv dokazano super jake Njemačke nemaju šanse. Isto kao što ti danas imaš uvjerenje da se treba pokoriti nuklearnoj sili.

Pobijedilo bi zlo.

Uspoređuješ kruške i jabuke, paralela je ti potpuno kriva. Da, u WW II bi to svakako bilo zlo. No, ovo što se događa u Ukrajini je jedna toliko drugačija i kompleksnija priča da mi je nepojmljivo da se ti nakon ovoliko vremena i dalje držiš onih incijalnih parametara: "zemlja koja upadne na teritorij druge države je agresor i zla strana koja ne poštuje međunarodno pravo". I da, to zvuči lijepo ovako napisano, slažem se.

I ti bi bio u pravu da potpuno ne ignoriraš "sitnicu" da ne postoji međunarodno pravo, da su to sve tek kulise i da pravila nisu jednaka za sve. Mrtav hladan okrećeš glavu na agresiju kada je izvodi SAD, UK, Francuska, Izrael, onda to nije problem niti zlo, ali očekuješ od Rusa da oni budu visokomoralni legalisti i da mirno gledaju kako se njihova manjina diskriminira u njihovom dvorištu, u državi njihova bivša saveza, da mrtvi hladni gledaju kako bi NATO tamo dovukao svoje baze i rakete, a to je sasvim sigurno situacija koju NATO nikada ne bi dozvolio u teoretski zrcalnom položaju (Meksiko ili Kanada), a ne moramo puno niti teoretizirati, sjetimo se samo Kube i velike krize.

Nije usporedivo ono što je Hitler radio s invazijom Europe i ovo što čine Rusi da sačuvaju sigurnost svoje zemlje od stalnog širenja zapadnog vojnog saveza koji je x puta pregazio danu riječ nakon raspada SSSR-a. Dok se zapad upire da ih rasturi i gdje su ulupali 50 milijardi $ da u Ukrajini dođe do rata. A kada je Rusija pitala može li se i ona pridružiti NATO-u, odbili su ih, bez nekog suvislog obrazloženja. To može značiti da je priča kako je to "mirotvorni savez" osnovan radi sigurnosti - tek kulisa stare imperijalističke ekipe.

I to nas dovodi na ovo što je Jura napisao - samo je novac važan, u ovom ili onom obliku. Tvoje predstavljanje situacije kao "strana zla" i "strana dobra" je tek bajka za vrlo naivne odrasle osobe.
19.10.2025 | 14:59
dpasaric kaže:
Air kaže:

Pobijedilo bi zlo.

Uspoređuješ kruške i jabuke, paralela je ti potpuno kriva. Da, u WW II bi to svakako bilo zlo. No, ovo što se događa u Ukrajini je jedna toliko drugačija i kompleksnija priča da mi je nepojmljivo da se ti nakon ovoliko vremena i dalje držiš onih incijalnih parametara: "zemlja koja upadne na teritorij druge države je agresor i zla strana koja ne poštuje međunarodno pravo". I da, to zvuči lijepo ovako napisano, slažem se.

Slažeš se da je ovo samo lijepo zvuči ili je to ispravno?

I ti bi bio u pravu da potpuno ne ignoriraš "sitnicu" da ne postoji međunarodno pravo, da su to sve tek kulise i da pravila nisu jednaka za sve. Mrtav hladan okrećeš glavu na agresiju kada je izvodi SAD, UK, Francuska, Izrael, onda to nije problem niti zlo,

Zašto opet imputiraš ovo iako smo ti cca stotinu puta u ove 3 i pol godine rekli: ovdje na Jabučmnjaku nitko nije branio ili okretao glavu na agresiju SAD-a, UK, Francuske ili Izralela??

Dakle, ponavljam, ne odobravam, naprotiv, osuđujem svaku agresiju bilo koga.
Da li ti je sada ovo dovoljno jasno?

ali očekuješ od Rusa da oni budu visokomoralni legalisti...

Ne očekujem jer nisu.

Ali diskutiramo o ovome jer ti braniš zlo a u isto vrijeme se smatraš pozitivnom osobom.

Nije usporedivo ono što je Hitler radio s invazijom Europe i

Usporedivo je iz perspektive zla i dobra i usporedba stoji jer zlo je zlo i nema granica niti samokontrole. Kada zlu daš mali prst prvom prilikom će ti iščupati ruku.

Odbijaš vidjeti poantu da si spreman stati na stranu zla i braniti zlo.

ovo što čine Rusi da sačuvaju sigurnost svoje zemlje od stalnog širenja zapadnog vojnog saveza koji je x puta pregazio danu riječ nakon raspada SSSR-a.

Netočno je ovo. Vrlo jednostavno bi to mogao shvatiti da hoćeš prihvatiti činjenicu, ovdje više puta napisanu: SAD i NATO su pomogli da Rusija opstane nakon raspada SSSR-a. Da su htjeli rasturiti Rusiju
to bi učinili prije 34 godine. I da hoćeš / možeš prihvatio bih činjenicu da se SSSR raspao zbog svoje vlastite neodrživosti a ne djelovanjem NATO-a ili SAD-a.

Dok se zapad upire da ih rasturi i gdje su ulupali 50 milijardi $ da u Ukrajini dođe do rata. A kada je Rusija pitala može li se i ona pridružiti NATO-u, odbili su ih, bez nekog suvislog obrazloženja. To može značiti da je priča kako je to "mirotvorni savez" osnovan radi sigurnosti - tek kulisa stare imperijalističke ekipe.

Naravno da su se u ovih 30 godina razvili "materijalni" interesi pojedinaca i grupa.
Kako sa zapada tako i sa istoka.
Čekam još tvoj odgovor iz onog drugog posta koji ponavljam jer odbijaš odgovoriti a tiče se teme o novcu i mješanju Rusije u tuđa dvorišta.

I to nas dovodi na ovo što je Jura napisao - samo je novac važan, u ovom ili onom obliku. Tvoje predstavljanje situacije kao "strana zla" i "strana dobra" je tek bajka za vrlo naivne odrasle osobe.

Ja gledam / predstavljam situaciju iz svog viđenja - a to je dobro i zlo jer nemam i ne želim nikakve materijalne interesi iz situacije oko Ukrajine, zapada i Rusije.

Koliko vidim ti braniš / odobravaš materijalne interese kako legitimne odnosno "realne" kako ti voliš reći i poručuješ da je naivno biti na strani dobra.
Ako je naivno imati stav iz perspektive dobra i zla zašto se onda boriš i trošiš svoje dragocjeno vrijeme na teorije zavjere oko korone i WEFovaca?
Što smayoo voli napisati, odluči se na kojoj si strani.
19.10.2025 | 15:11
jura22 kaže:
@yvann11, zelis reci da zapad pritisce Rusiju da istoku prodaje jeftinu naftu (zapadu ne moze jer postoje sankcije), kako bi Rusija oslabila a recimo Kina ojacala (ta nafta sigurno zavrsi dobrim dijelom u Kini).
Ili
To rade da licemjerno zapad kupi jeftinu naftu i prepakira je i proda po visoj cijeni?

Ja sam davno naucio da ispod sveg govna ovog svijeta stoji ogromna hrpa novaca. Svi ti lesinari kopaju po govni da dojdu do love.

Ne. Zelim reci da je to jedan od nacina kako EU zeli oslabiti Rusiju, time sto pokusava smanjiti profit od prodaje nafte, sto posljedicno ima utjecaja na ekonomiju i financiranje rata.

Rat iscrpljivanjem se ne vodi samo na bojnom polju.
19.10.2025 | 15:22
jura22 kaže:
SAMO JE NOVAC VAZAN!!!
Sve drugo je nevazno.

Ako je i Putinu samo novac vazan, zasto je stedio 20 godina, i ustedio 600 milijardi dolara od cega je 300 potrosio na razaranje Ukrajine?

Zasto ih nije pospremio sebi u dzep k’o normalni diktatori?

Ja mislim da je ovo njegov ideoloski rat, i da mu novci nisu najbitniji.

Velika vecina zapadnih analiticara citira Putinovu izjavu da je raspad SSSRa najveca geopoliticka tragedija koja je zadesila Rusiju, i da mnogi njegovi potezi projeciraju zelje i nastojanja da se bar dio SSSRa obnovi, naravno, pod cvrstom vlascu Moskve.
19.10.2025 | 17:11
yvann11 kaže:

Ako je i Putinu samo novac vazan, zasto je stedio 20 godina, i ustedio 600 milijardi dolara od cega je 300 potrosio na razaranje Ukrajine?

Zasto ih nije pospremio sebi u dzep k’o normalni diktatori?

Ja mislim da je ovo njegov ideoloski rat, i da mu novci nisu najbitniji.

A kako ti znas koliko Putin ima para?

I nije bas da je u cvijetu mladosti pa da stigne sve to pokradeno potrositi.

On je sada u nekoj drugoj utrci, zeli da ostane upamcen i zapisan u povijesnim knjigama kao neko ko je uradio veliku stvar za svoju zemlju.

Mogao se zadovoljiti Krimom i mostom, ali on je htio vise. Imperijalisticki su to snovi.

U biti je samo ogolio sve ruske nedostatke i nece se "mitski status" mocne ruske armije (u kojeg je jako puno ljudi vjerovalo) vratiti za jako puno godina. Ako ikada.
19.10.2025 | 17:14
dpasaric kaže:

I ti bi bio u pravu da potpuno ne ignoriraš "sitnicu" da ne postoji međunarodno pravo, da su to sve tek kulise i da pravila nisu jednaka za sve. Mrtav hladan okrećeš glavu na agresiju kada je izvodi SAD, UK, Francuska, Izrael, onda to nije problem niti zlo, ali očekuješ od Rusa da oni budu visokomoralni legalisti i da mirno gledaju kako se njihova manjina diskriminira u njihovom dvorištu, u državi njihova bivša saveza, da mrtvi hladni gledaju kako bi NATO tamo dovukao svoje baze i rakete, a to je sasvim sigurno situacija koju NATO nikada ne bi dozvolio u teoretski zrcalnom položaju (Meksiko ili Kanada), a ne moramo puno niti teoretizirati, sjetimo se samo Kube i velike krize.

Da bi ovo napisano imalo smisla i nekakav logicki slijed, ti bi trebao da prognoziras da ce Rusija napasti Finsku. NATO je doslovce na ruskim granicama, baze i rakete ce biti samo "preko brda". Znaci Finska je naredni cilj ruske armije po toj "obrambenoj" logici.

Hoce li se to dogoditi? Sta kaze Starcraft?
19.10.2025 | 18:41
@yvann11, baviš se demagogijom. Od kuda znaš sve ovo o Putinu. Špekuliraš.
Ja zaključujem prema obrascu svijetskih nasilnika koji su ratovali da bi mogli krasti i nakon njih ostane pustoš.
Ti tvrdiš da je ovdje neka ideologija i viši cijl Rusije i Putina? Glupost. Novac je u pitanju.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 26 minuta
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, tino1, Anonimci (1479)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO