10.08.2025 | 11:47
Ako sam ja ovo dobro skonto, Putin nudi PRIMIRJE (ne kraj rata), ako se Ukrajinci povuku iz sve 4 oblasti koje je dekretom spojio Rusiji.
Od tih 4 samo Luhansk drzi pod kontrolom, u ostale 3 se vode borbe i Rusija ih jos uvijek nije uspjela vojnicki zauzeti.
Matematicki mi je skoro pa nemoguce da u te 4 oblasti ima bilo cega (minerali, rude, gas, nafta, nacisti, younameit), cega vec nema i u samoj Rusiji. Ogromna je to zemlja koja se granici sa Ukrajinom, pa su i geoloske karakteristike tla skoro pa identicne.
I on o tome pregovara sa USA, bez da se Ukrajina nesto pita, kao ni sama EU koja danas placa valjda 90% oruzja koje ide za Ukrajinu.
Zelenski (cak i da hoce) nema institucionalne ovlasti da pokloni bilo kome dio svoje drzave. To valjda mora ici kroz vladu, parlament i sl.
Meni je ovo puno blize jos jednom diplomatskom fijasku nego kraju ovog besmislenog rata. Volio bih da grijesim.
P.S. U ovakvoj konstalaciji stvari, kada USA vise ne donira oruzje nego ga prodaje, zasto bi Trumpu bilo u interesu da po svaku cijenu zaustavlja rat od kojeg ima direktnu korist?