Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


23.02.2024 | 18:10
korisnik kaže:
Ne navijati za Ukrajinu u ovom ratu je kolaps i tragedija ljudske moralnosti.


Već glagol "navijati" je kolaps zdravog razuma!

Jer navijanje nije utemeljeno na stvarnosti, na činjenicama, na logici, već samo na emocijama. Samo navijanje je isprazno i jalovo, ne donosi nikakvu novu vrijednost - osim možda na sportskom terenu gdje se tako ponekad može omesti protivnička momčad, ali to ne funkcionira u ratu.

Kako navijanje završi smo vidjeli, a mogu ponoviti još jednom:

1. Poricanje stvarnosti
2. Ljutnja, frustracija
3. "Što bi bilo, kad bi bilo..."
4. Depresija
5. Prihvaćanje

Naravno da svako zdravo ljudsko biće pokazuje empatiju za nevinim ljudskim žrtvama u svakom ratu, ali šira događanja su uvijek kompleksne priče. A slučaj Ukrajine je postao "tragedija ljudske moralnosti" nakon što je CIA uložila 5 milijardi $ da tamo dovedu svoju vlast. I sada vidimo koja je cijena toga za ukrajinski narod.

A sve se to znalo. Ako još ima netko ovdje da nije pogledao, svakako preporučujem pogledati predavanje uglednog američkog prof. Mearsheimera iz rujna 2015. godine i onda odlučiti tko je pravi krivac za "tragediju ljudske moralnosti".

23.02.2024 | 19:19
I cinično do bola!
23.02.2024 | 20:12
dpasaric kaže:

A Ameri niti sami ne vjeruju da se tamo može dobiti kopneni sukob s Rusijom - čak niti da počnu slati svoju vojsku u Ukrajinu, a to je malo vjerojatno. Pa jesi li čitao onaj njihov interni PDF s vojne akademije s kraja prošle godine?


Ameri su se odviknuli da ginu u ratovima. Zadnji rat u kojem su stvarno imali velike zrtve je valjda Vijetnam. Sve nakon toga su kompenzirali nadmocnom tehnikom, te uglavnom pregazili slabije opremljene neprijatelje. Da ti vidis americkog vojnika kako pobudali kada nema Red Bull za rucak, nego samo Hell i Burn. Zamisli to razmazeno deriste u rovu, bez zracne potpore, da ga Rusi 24/7 zatrpavaju granatama.

Americka strategija se bazira da parama i tehnologijom kompenziraju svoje potencijalne ljudske zrtve.

Susta suprotnost od ruske skole, gdje ljudski zivot generalno puno manje vrijedi. Radije ce staviti 1cm tanji oklop, da bude jeftinije, nego brinuti o sigurnosti posade. Al ce zato nastancati kolicinski puta 10.

U WWII im se ta strategija isplatila. Ruski tenkovi su bili smijesni naspram inzinjerskih cuda iz Njemacke, ali masovnoscu tehnike i brojnim ljudskim zrtvama su odnijeli zasluzenu pobjedu.

Svo ovo oruzje koje je zapad dao Ukrajini da su im poslali u prvih 6-7 mjeseci, Rusija bi bila porazena. Pokazala je sve vojnicke nedostatke, ali sada to vise nije tako. Ne zaboravi da je Njemacka kao prvu pomoc poslala 5000 sljemova

Politicari su nesto taktizirali, cekali jedni na druge da poduzmu prvi korak i obilo im se sada o glavu.

Rusija je masovno podigla svoju vojnu industriju, stancaju avione, rakete, dronove. Kupuju puno toga od Sj. Koreje i Irana. Neprecizno, zastarjelo ali masovno. I ocigledno je da radi posao na terenu.

Ovisno koliko ce ovaj rat trajati, ali lako je moguce da Rusija stvarno postane opasna i moderna armija, kakvom se cijelo vrijeme predstavljala a nikada to stvarno nije bila.
23.02.2024 | 21:12
Evo, sve ovo što si sada napisao i ja potpisujem. I to je realnost, s time treba računati i tako onda gledati i političku situaciju, a ne u emocijama juriti za nekom globalnom "pravdom", koje nažalost nema. Oni koji su to činili, ne treba im zamjeriti - jer propaganda u zapadnim korporativnim medijima je strašna, tako da normalan čovjek koji nema energije i vremena sve to razlučiti do dna i ne može doći do stvarnosti nekako na prečac.

Jer tko su ti sinovi koji bi trebali ići tamo ginuti nakon što više nikoga ne budu mogli mobilizirati, a svi koji su mogli pobjeći su utekli? To je onaj tren kada odjednom prestaje "navijanje" i dolazi do tišine.

A iz ovih američkih analiza vidimo da to znaju i na zapadu i da u takvom tipu rata oni gube. I to je onaj zaista "cinični" i "amoralni" dio - kada iz nečijih političkih ambicija ili čiste grabeži ideš gurati jednu nestalbilnu naciju u rat za koji znaš da će ga izgubiti, a sve činiš radi svojih interesa i profita.

I dok sam čitao što pišeš samo sam vidio one moje "dječje" Starcraft paralele gdje s jedne strane imaš primitivnijeg, ali brojnijeg neprijatelja, zergove, koji bez problema žrtvuju jedinice, a s druge high-tech skupe protosse koji svaki sukob dobivaju tehnologijom. I meni je to upravo tako i izgledalo od samog početka.

Jedino odstupanje imam oko toga da bi pomoglo da su u startu imali svo to naoružanje, vjerujem da ne bi, samo bi bilo krvavije za obje strane, a da se Ruse baš do gura do ruba, išli bi i na nuklearno "jer što će nam svijet ako u njemu nema mjesta za Rusiju" - kako su rekli.

I sada nam ostaje vidjeti kada će konačno netko dozvoliti pregovore, koliko voda mora doći do grla da bi se to dogodilo.
23.02.2024 | 21:55
malopre citam naslove nekih vesti, navodno su ukrajinci oborili neki ruski 'samoljot' A-50, neka njihova verzija vlajda awacs-a, vredan 330 mil us$. pre neki mesec je navodno oboren jedan, s tim sto su rusi rekli da je greskom oboren od njihove vatre. takodje, navodno su takvih aviona imali 9. sad bi znacilo da ih imaju - 7.
23.02.2024 | 22:27
Ha ovo je drugi oboren plus jednog su Bjeloruski partizani na aerodromu strgali.

Drone vs A-50U Mainstay-D, Belorussian Machulishchy Air Base:



Za prošli su Rusi rekli da su ga sami oborili greškom. Što će reći danas?

Ilija Čvorović: Hoće centrala da pogreši jednom ali ne sto puta.
23.02.2024 | 22:55
Nešto se događa. U posljednjih tjedan dana RRZ izgubilo 10 aviona (5 ili 6 Su-34 i 2 ili 3 Su-37 te sad i ovaj A-50). Za ovog čak i postoji snimka, vidi se da izbacuje toplinske mamce. Ako pilot nije neobučen i ne paničari, izbacivanje toplinskih mamaca bi sugeriralo da avion napada toplinski navođen projektil, a to su projektili kratkog dometa. A-50 je srušen iznad ruskog teritorija (Krasnodar Krai) pa se onda nameću dvije opcije: ili je tamo infiltrirana desantna postrojba AFU koja je zveknula ovaj leteći radar, ili ga je skinula ruska PZO.
Ne znam je li Ukrajina uspjela proizvesti neki pomorski dron koji bi na sebi imao PZ toplinski navođenu raketu pa da se prišulja do ruske obale i onda izvede ovo. Sve drugo (helikopteri ili avioni, pa bili to i F-16) ne bi se smjeli moći približiti A-50 tako blizu da ga skinu, osim ako cijela posada na avionu nije pijana.
24.02.2024 | 00:00
Išao sam tražiti informacije o avionu pa sam naletio na ovo:

threadreaderapp.com/thread/1761130119173988755.html

Spominje se i srpski snajperist Dejan Berić:

> 20/ They spent two days in the open in freezing cold without food or water and were not allowed to approach the kitchen. Military police came to the Serbs on 8 January, “accused them of espionage, opened fire in the dugouts,” and began beating the mercenaries with rifle butts.

> 21/ Berić's video caused a mini-scandal, and his unit was reportedly reassigned to the command of the Chechen Akhmat battalion. His house in Donetsk was burned down yesterday in an attack that he has blamed on his "enemies".

....

> In Russia ❗ unknown persons set fire to the house of sniper Dejan Beric callsign “Deki”, who fought in Donetsk. He and his wife were away and were not injured. Everything burned down. His friend Lyosha was in his house at the time of the incident, and he heard the sound of broken glass. He ran into the room and saw the bed, curtains and suspended ceiling on fire. At the same time, according to neighbors, the guest house nearby also caught fire. Eyewitnesses reported that the house was probably pelted with Molotov cocktails. Local media reported that Dejan Beric was recognized as a mercenary in Serbia and convicted - he now lives in Russia. Previously, he was also at the center of a scandal - after publishing a statement that Serbs taking part in the war against Ukraine were treated poorly in Russia. According to media reports, after the conflict the Serbs were sent to Akhmat.
24.02.2024 | 00:58
nisam nesto pratio par dana i nisam komentarisao, al evo opet da malo kontriram evo idu neke moje teze i pitanja, ponavljam se znam, ali @dpasaric mi izgleda nije dobro citao postove i nije odgovarao na neka pitanja.
prvo, vidim ovde se cesto referira na neke YT klipove koji su kao merodavni i jedini tacni. ima tamo i nekih klipova da je zemlja ravna ploca, da ni rusi ni ameri nisu isli u svemir, a pogotovo ovi drugi nisu isli na mesec. i sta cemo sad? da li su to neki dokazi da je to zaista tako?
dalje, u americkom kongresu se raspravljalo i o vanzemaljcima i o letecim tanjirima i area-51. i sta cemo sad? da li je to merodavno?
dalje - "Jer svi ti tenkovi, nesuđeni F-16 i ne znam što su još obećavali, ne bi ništa pomogli osim doveli do dalje eskalacije i još više mrtvih." - izvinjavam se, ali izgleda da ruski tenkovi i suhoji i ostala tehnika ne dovode do eskalacije i pogibija? oni su izgleda mirnodopski.
dalje, biolabosi i nacizam - to je deplasirano i pominjati dalje. jel bese i neka prica kako su ameri imali i neke labose u wuhan-u i kini, odakle je krenuo korona virus? kako i zasto u kini? opet neka belosvetska zavera? rusi kao nemaju biolabose i hemijsko oruzje, onoliko godina su ulagali u naoruzanje takvog tipa. novicok i radioaktivni polonijum su samo kamilica za ono sto imaju u svom arsenalu za 'mass destruction'. i jos nesto, u rusiji ima vise njihove varijante nacizma, ali je to izgleda o.k.?
dalje, ovaj Kenedi koje se pominje nema veze sa onom dvojicom Kenedija - John i Robert, koji su bili o.k. onaj njihov mladji brat Ted, je bio i ovako i onako, opterecen nekim aferama cak i za seksualno zlostavljanje. tako da ovog poslednjeg Kenedija 'a priori' uzimati kao relevantnog i u pravu na osnovu toga iz koje je familije - to je besmisleno.
dalje, - 'Već glagol "navijati" je kolaps zdravog razuma! Jer navijanje nije utemeljeno na stvarnosti, na činjenicama, na logici, već samo na emocijama.' - ovde se ne radi o emocijama, nego o osecaju za pravdu. bez obzira na to koji su razlozi za SVO, cinjenica je da je rusija napala ukrajinu. tacka. amin. aleluja. kao sto neko rece, sad ce finska i svedska u NATO, i sta cemo sad? hoce li ih rusija napasti? imaju debelo opravdanje.
dalje, ovde se pominjala i teza da ukrajinci nisu trebali da se brane jer sta ce protiv jaceg, i zasto ih pomazu i naoruzavaju, jer to zaboga nije o.k. da li ovo moze da se uporedi sa situacijom iz '91.-'95. - hr-jna sukob? jos je hrvatska bila pod sankcijama za uvoz naoruzanja, sta je trebalo tada - da se hr preda jer je jna bila dosta jaca?
dalje, - 'CIA uložila 5 milijardi $ da tamo dovedu svoju vlast.' - izvini a sta je putin uradio tamo i koliko je para on ulozio, i kad mu je njegov igrac propao, pobegao je u moskvu. sa parama naravno.
dalje, - 'Ameri su se odviknuli da ginu u ratovima.' - ono sto sam naucio radeci malo vani je da ljudski zivoti razlicito vrede na razlicitim meridijanima. na zapadu postoji kakvo-takvo javno mnenje i o nekim stvarima se ipak prica, a u rusiji ne. u vijetnamskom ratu se zna tacno koliko je amera poginulo, i bili su slobodni protesti protiv rata. u afganistanskom ratu se i dan-danas ne zna koliko je sovjetskih vojnika poginulo. protesta naravno nije ni bilo. mrtvi su dovozeni nocu u tisini. e zato amerika i ne ratuje toliko. nista nije skuplje od ljudskog zivota - pogotovo americkog. i zato onolika i tehnika i pare. namece se poredjenje sa rimskim legijama i recimo germanima. svaki german je bio i jaci i sposobniji od rimskog vojnika. ali protiv rimske legije, njihove organizacije i tehnike i para, nisu imali sanse.
dalje, - 'U WWII im se ta strategija isplatila.' - tada jeste, jer su ih terali da jurisaju u talasima, nema nazad jer ga nazad cekaju NKVD agenti i popiju metak, a ako jurisa jos i ima neke sanse da prezivi. to je bilo tada, sto ne mora da znaci da ce tako biti i sada. znam dvojicu kolega koji 2 godine ne idu u rusiju, vidjaju se sa porodicama u istanbulu ili beogradu. a bas danas u supermarketu se sudarim sa jednim tipom i njegovom kcerkicom, kad ono rus iz vladivostoka (!). dosao ovde zbog turizma, jes, malo sutra. i sve vise ima rusa u beogradu i drugde. tako da ce se i ta ruska brojnost malo smanjiti, jer se nikome ne gine bzvz. osim toga cim sad ratuju ceceni i ostali, vidi se koliko je sati.
dalje, - starcraft - voleo bih da mi neko pokaze tu logiku na gorepomenutom primeru hr-jna sukobu iz devedestih. ili se to ne racuna, tad starcraft nije funkcionisao?
po meni, moguca su dva sledeca scenarija:
- ako se sukob produzi, a ukrajina nastavi da dobija pomoc i ne odustane od odbrane, ponovice se afganistanski scenario. nakon godina iscrpljujuceg rata, rusija ce se povuci. uz velike kasnije politicko-ekonomsko-socijalne posledice. jer, rat je skup sport. sssr je pre 35 god propao izmedju ostalog (i mozda najvise) i zbog rata u afganistanu. ocigledno neko nije naucio lekciju.
- da se potpise primirje ili mir, i ostanu te neke teritorije rusiji koje su zaposeli. sto me podseca na istocni blok u doba sssr-a, i nece proci dugo i to ce se raspasti, te 'republike' ce traziti samostalnost jer ce videti da im je gore nego da su u sastavu ukrajine.

ja se zaista izvinjavam na ovoliko dugackom postu, ali posto ne ocekujem neke odgovore na ove teze i pitanja, morao sam da sve napisem na jednom mestu. i odustajem od dalje diskusije. od mene toliko. amin. tacka.
24.02.2024 | 01:36
To ti je sve zapadna propaganda, Deki je heroj Rusije

Netko je dobro ovo sročio, samo je zaboravio, da je to pisao za sebe.

1. Poricanje stvarnosti
2. Ljutnja, frustracija
3. "Što bi bilo, kad bi bilo..."
4. Depresija
5. Prihvaćanje
24.02.2024 | 01:40
Ender, nemoj se ljutiti, nemam snage niti vremena za ovo.

Ako možeš napisati svoje predviđanje za do ljeta, ali u do dvije, tri rečenice, to ću rado pročitati.

Inače, moja prva poruka u ovoj temi, prije dvije godine je bila:

"Moje je mišljenje da nekakav stvarni, destruktivni, pravi full-scale rat, za Ukrajinu uopće nema smisla; to je kao borba vjeverice s medvjedom, samo će si uništiti zemlju i na kraju opet izgubiti jer niti jednu velesilu ne možeš pobjediti. Ako nisi nuklearna sila, pristani na ono što ti se nudi i živi dalje. Tko ima iskustvo s RTS (real-time strategy) simulacijama već vidi ishod na mapi u ovakvom omjeru snaga."

I gdje smo sada, što je pokazalo vrijeme? Uništili su si zemlju i Ruse nisu pobjedili.

Mogu samo dati savjet da opet pustimo par mjeseci i da vrijeme pokaže tko bolje analizira dostupne informacije i bolje predviđa razvoj događaja.
24.02.2024 | 01:41
cariblanco kaže:
Netko je dobro ovo sročio, samo je zaboravio, da je to pisao za sebe.

1. Poricanje stvarnosti
2. Ljutnja, frustracija
3. "Što bi bilo, kad bi bilo..."
4. Depresija
5. Prihvaćanje


Ti si još nažalost u "poricanju stvarnosti"!
24.02.2024 | 01:42
Djuro genijalac kaže:
Nešto se događa....


Ajde, buraz, fališ nam.
Pala je Avdiivka, padaju avijuni, a od tebe ni traga ni glasa.
Lovrić nam se uznemirio zbog pada Avdiivke jer je sad otvoren put u dubinu Ukrajine, a neki ruski izvori tvrde da su se Ukrajinci samo povukli na dvije dobro utvrđene linije obrane.
Rusi navodno šalju konkretan dio tehnike i ljudstva na Robotyne, pa je moguće da AFU izgubi i ono malo što su zauzeli u neuspjeloj ofanzivi.
Dolaze ljepši dani i mogućnost za novu ukrajinsku ofanzivu. Hoće li novi zapovjednik AFU biti spreman žrtvovati više svojih ljudi za interese Zapada i, dakako, za interese Ukrajine?
Što se događa s ruskim programom "ratovanja u svemiru"? Laž? Hype? Stvarnost?
Koju posluku porati? Di je pečat?
24.02.2024 | 01:45
Gjuroo kaže:
Dolaze ljepši dani i mogućnost za novu ukrajinsku ofanzivu. Hoće li novi zapovjednik AFU biti spreman žrtvovati više svojih ljudi za interese Zapada i, dakako, za interese Ukrajine?


Ajmo Gjuroo, da čujemo tvoje predviđanje razvoja situacije do ljeta? Kako vidiš Ukrajinu 1. 7. 2024. godine?
24.02.2024 | 01:52
Ender kaže:
dalje, - starcraft - voleo bih da mi neko pokaze tu logiku na gorepomenutom primeru hr-jna sukobu iz devedestih. ili se to ne racuna, tad starcraft nije funkcionisao?


Nije, bato, tada bilo StarCrafta. Snalazili se ljudi kako znaju i umiju. Izum StarCrafta (1998) je puno unaprijedio predviđanje ishoda bilo kojeg rata

ja se zaista izvinjavam na ovoliko dugackom postu, ali posto ne ocekujem neke odgovore na ove teze i pitanja, morao sam da sve napisem na jednom mestu. i odustajem od dalje diskusije. od mene toliko. amin. tacka.


Ne kakaj, da prostiš. Tema je otvorena i ima da filozofiramo koliko hoćemo dok nas Rusi ne ukinu
24.02.2024 | 01:54
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:
Dolaze ljepši dani i mogućnost za novu ukrajinsku ofanzivu. Hoće li novi zapovjednik AFU biti spreman žrtvovati više svojih ljudi za interese Zapada i, dakako, za interese Ukrajine?


Ajmo Gjuroo, da čujemo tvoje predviđanje razvoja situacije do ljeta? Kako vidiš Ukrajinu 1. 7. 2024. godine?


Nisam ja Vidoviti Milan da se bavim predviđanjima. Bit će kako bude.
24.02.2024 | 01:56
Ender, čemu ovoliki post kad svi znamo da je Ukrajina napala Rusiji i da izbori u Srbiji, nisu nikad bili čistiji...najčistiji izbori u povijesti
24.02.2024 | 02:06
dpasaric kaže:
cariblanco kaže:
Netko je dobro ovo sročio, samo je zaboravio, da je to pisao za sebe.

1. Poricanje stvarnosti
2. Ljutnja, frustracija
3. "Što bi bilo, kad bi bilo..."
4. Depresija
5. Prihvaćanje


Ti si još nažalost u "poricanju stvarnosti"!


Mene da pržiš na vatri ne bi prihvatio tvoje prihvaćanje, ako i bude sve po tvom,opet to neću prihvatiti jer je neprirodno. Nego deder ti nama reci zašto tvom Lavrovu nisu htjeli u Rio da natoče gorivo u avion ? To je tvoj BRICS, koji će uzdrmati svijet s novim poredkom, a Brazil koji je član te organizacije, nije mogao garantirati Putinu, ako dođe da ga neće uhititi, pa pošalju onog konjeglavog kojem se boje natočiti gorivo u avion...ili je to zapadna propaganda ?
24.02.2024 | 08:30
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:
Dolaze ljepši dani i mogućnost za novu ukrajinsku ofanzivu. Hoće li novi zapovjednik AFU biti spreman žrtvovati više svojih ljudi za interese Zapada i, dakako, za interese Ukrajine?


Ajmo Gjuroo, da čujemo tvoje predviđanje razvoja situacije do ljeta? Kako vidiš Ukrajinu 1. 7. 2024. godine?


Pitaj tetu Smiljku. Daje garanciju pola godine!

TSBSMILJKA.jpg
24.02.2024 | 08:44
Nego, danas je točno dvije godine otkako je počela invazija na Ukrajinu helikopterskim desantom VDV snaga na Hostomel zračnu luku pokraj Kijeva. Cijela operacija je trebala potrajati 72 sata po uzoru na operaciju Dunav 1968. što bi rezultiralo postavljanjem marionetskog proruskog režima u Kijevu. Gotovo svi su profesori s youtubea i puno vojskovođa i političara proricali pad Ukrajine šaptom (ajmo se prisjetiti i ovog 'našeg' vola Domazeta), ali Ukrajina i dalje stoji i USPJEŠNO odolijeva ruskim nasrtajima. Dapače, sad je to činjenica koju baš nitko ne može osporiti, istjerali su rusku Crnomorsku flotu iz Crnog mora, a po razvoju situacije posljednjih (tje)dana i RRZ se jako loše piše na jugoistoku Ukrajine.

Glede toga, već su prije kolale vijesti i glasine da je Ukrajina stavila u upotrebu stare S200 PZO sustave koje su imali od SSSR-a i retroaktivno ih opremaju modernim sustavima navođenja. Špekulira se da bi ti projektili dometa cca 150 -300 km (ovisno o varijanti) mogli biti odgovorni za ova rušenja ruskih letećih radara iznad teritorija Rusije, a koji su pružali podršku ruskim snagama na jugu Ukrajine.
24.02.2024 | 08:52
Vidim da ovdje svi stratezi i prognosticari koji su prije dvije godine cvrsto vjerovali u svoje prognoze, danas buducnost traze kod tete Smiljke ili babe Vange.
Davoru najbolje ide proricanje buducnosti.
24.02.2024 | 09:02
jura22 kaže:
Vidim da ovdje svi stratezi i prognosticari koji su prije dvije godine cvrsto vjerovali u svoje prognoze, danas buducnost traze kod tete Smiljke ili babe Vange.
Davoru najbolje ide proricanje buducnosti.


Rekao bih ti nešto, ali Smayoo bi se (ne)opravdano naljutio. Mi svi uporno tvrdimo da podržavamo ono što je ispravno.
I da ne ispadne sad, baba Vanga i teta Smiljka, pretpostavljam da si čuo za stanovitog onižeg Francuza imenom Napoleon Bonaparte?
Njegov citat: 'Na svijetu postoje samo dvije sile. Sila mača i sila duha. Sila mača može kratkotrajno prevladati, ali na kraju sila duha uvijek pobijedi.'
24.02.2024 | 10:02
Možda proricanje budućnosti nije tako teško.

Ja sam do nedavno vidio da će Rusija u jesen 2025. utonuti u duboku krizu, totalnu recesiju, slom financijskog i građevinskog sektora jer su sve prebacili na vojnu industriju. Ostale grane nemaju ljudi ni kapitala. Sve su usisali u proizvodnju oružja a ostale ljude su pojtjerali ili na front ili preko granice.

Krize uvijek počinju na jesen a mislim da treba 3 do 5 godina da se jedna relativno zdrava i velika ekonomija uništi. Ali to je Rusija, možda su slabiji nego što se misli.

Ali pošto u zadnje vrijeme ne prođe dan da neki MAGA lik ne spomene kako Rusija ne može izgubiti čini mi se da su se malo unervozili. Počeo je Musk prije mjesec dana kako Rusija ne može izgubiti i sad svi to ponavljaju ko papagaji.

Znači da je frka. Moje predviđanje se sad pomaklo godinu unaprijed. Ovu jesen će Rusija doživjeti ekonomski slom. Propast svih važnih banaka i velikih kompanije koje nisu povezane s vojnom industrijom.
24.02.2024 | 10:59
Gjuroo kaže:
Ne kakaj, da prostiš. Tema je otvorena i ima da filozofiramo koliko hoćemo dok nas Rusi ne ukinu


Znači frka, papala maca jezik kada treba biti konkretan. Kako komentiraš da se moja prva poruka ovdje, od prije dvije godine, pokazala točna?

Ako si tako uvjeren u svoje stavove jer ih zasnivaš na činjenicama koje si sam analizirao i zaključio da kada ih staviš u zadane odnose i jednadžbe dobivaš taj i taj rezultat, gdje je onda problem reći kako vidiš Ukrajnu 1. 7. 2024. godine? Ili znaš da si samo još jedan od "navijača" i da iz tebe govore emocije, a očigledno sve polarizrano medijima koje vode interesni lobiji koje uopće ne zanima dobrobit ukrajinskog naroda.

Vidim da nama ovdje fali jedan Mr. Spock, ali imamo hrpu nogometnih navijača.
24.02.2024 | 11:08
cariblanco kaže:
Mene da pržiš na vatri ne bi prihvatio tvoje prihvaćanje, ako i bude sve po tvom,opet to neću prihvatiti jer je neprirodno. Nego deder ti nama reci zašto tvom Lavrovu nisu htjeli u Rio da natoče gorivo u avion ? To je tvoj BRICS, koji će uzdrmati svijet s novim poredkom, a Brazil koji je član te organizacije, nije mogao garantirati Putinu, ako dođe da ga neće uhititi, pa pošalju onog konjeglavog kojem se boje natočiti gorivo u avion...ili je to zapadna propaganda ?


Tvoja iskrena i čvrsta dosljednost u nekim slučajevima se može gledati kao velika ljudska vrlina. No, u domeni kritičkog razmišljanja i čiste logike, Mr. Spock bi te teleportirao na prikladan planet gdje bi uživao s istomišljenicima koji nemaju običaj mijenjati mišljenje kada se suoče s novim činjenicama. I svi bi sretno vikali: "Bit ćeeemooo prvaaaciiii!" - jer to je ono što navijači čine.

Čuj njega, "moj" Lavrov! Evo, to je ono o čemu govorim - iz tebe ne govori logika i razum, nego emocije, frustracija, ljutnja nepravdom (iz tvoje perspektive), ali zapravo ne možeš procesirati da nije on "moj" ili "njihov", on je samo ruski ministar vanjskih poslova i kao takav je meni skup društvenih i političkih varijabli koje treba procesirati i vidjeti za što je on bitan i kako to utječe na sveukupnu jednadžbu ovog sukoba. Znači uvijek stvari vratim na Starcraft mapu i tu su greške minimalne, algoritam odradi svoje bez obzira tko je čiji.

To je i ona doktrina realizma o kojoj prof. Mearsheimer priča.
24.02.2024 | 11:10
Djuro genijalac kaže:
...ali Ukrajina i dalje stoji i USPJEŠNO odolijeva ruskim nasrtajima. Dapače, sad je to činjenica koju baš nitko ne može osporiti, istjerali su rusku Crnomorsku flotu iz Crnog mora, a po razvoju situacije posljednjih (tje)dana i RRZ se jako loše piše na jugoistoku Ukrajine.


Ti si svakako vodeći taktički analitičar i komentator ovdje, pa daj da čujemo od tebe kako vidiš Ukrajinu 1. 7. 2024. godine, bez bježanja po pomoć kod babe Smiljke!
24.02.2024 | 11:22
IgorD kaže:
Znači da je frka. Moje predviđanje se sad pomaklo godinu unaprijed. Ovu jesen će Rusija doživjeti ekonomski slom. Propast svih važnih banaka i velikih kompanije koje nisu povezane s vojnom industrijom.


Svaka čast, jedini imaš petlje napisati svoje promišljanje. I ovo što govoriš nije bez osnova, rekao bih da gledajući jednadžbu tako da je napunimo varijablama koje se mogu dobiti od medija s naše strane (a koji su sve samo ne objektivni), zaista bi simulacija mogla dati takav izračun da će Rusija ovu jesen doživjeti ekonomski slom.

No, ja jednadžbu punim nekim drugim varijablama i moje predviđanje je da sloma neće biti, da će ekonomska situacija kod njih ostati ista - ili možda za nijansu bolja.

Da na jesen ne bude nesporazuma oko toga što je "ekonomski slom", možemo li to jasno dogovoriti?

Na faksu su nas učili da krize nastaju zbog nedovoljne potrošnje. To je barem Keynesijanski pogled na krize. A onda se antikrizna politka svodi na investicijsku potrošnju koja kompenzira nedovoljnu osobnu potrošnju. Na to pak država ima utjecaj svojom monternom politikom i politikom kamatnih stopa. Misliš da će Rusi vući neke krive poteze u tom smislu?

Kako ti vidiš taj slom? Što će se dogoditi? Hoće li Rusija tada imati strašan poraste nezaposlenih? Hoće li doći do hiperinflacije? Nestašice osnovnih proizvoda? Što očekuješ konkretno da će se tamo slomiti?
24.02.2024 | 11:42
jura22 kaže:
Vidim da ovdje svi stratezi i prognosticari koji su prije dvije godine cvrsto vjerovali u svoje prognoze, danas buducnost traze kod tete Smiljke ili babe Vange.
Davoru najbolje ide proricanje buducnosti.


Hvala Jura! Njihov problem i ujedno razlog zašto donose kriva predviđanja je upravo u tome što oni ovaj rat gledaju kao navijači. Imamo tim "naši", tim "njihovi", a zapravo ih uopće ne zanima realnost i činjenice. I kada ih suočiš s činjenicama, neće ih ići sami analizirati i doći do zaključka koji bi mogao rasparati njihov navijački transparent, nego ih apriori odbacuju ako se ne uklapaju u njihove navijačke ideale.

A tek nastane kratki spoj u njihovim glavama kada jasno i glasno kažem da sam ja otvoreno za naš zapad i da vjerujem da su naše društvo, kultura i ekonomija ono najbolje što trenutno ljudska civilizacija nudi.

Onda neki to ne mogu spojiti, jer kod njih postoji samo 0 ili 1, nemaju tu strpljivost i posvećnost da vide da nešto u našem zapadnom društvu sada nije ispravno, da imamo moćne korporacije koje korumpiraju stupove demokracije, kako u US, tako i u EU, i da gotovo svo zlo dolazi s tim pokvarenim i pohlepnim ljudima, a ne s većinom vrijednih i poštenih ljudi.

A o licemjerju bismo mogli zasebno, to vidimo po tome kako su svi "jako glasni" po pitanju genocida u Gazi, a o tome se šuti jer naši vrli navijači ovdje znaju da to čine "naši", pa ajmo okrenuti glavu.
24.02.2024 | 12:03
Putin nije smio niti izjaviti da ide u rat. Nazvao je to SVO, cak je hapsio ljude koji su operaciju zvali pravim imenom. Bilo ga je ipak strah hoce li politicki prezivjeti napad na "bratski" narod.

Danas, tocno dvije godine kasnije, propaganda je odradila svoje i sve vise Rusa prihvata da su u ratu. U ratu sa NACISTIMA i sa NATO

Mozda ranije nije bilo sapuna i toalet papira u ruskim bolnicama, ali sada imaju razlog da ga bude jos manje. Sve vise novca ce preusmjeriti u vojnu industriju, jer rat je. Pa ce i Rusi razumjeti, te se malo zrtvovati za "bolje sutra". Osim ruske elite u 2-3 najveca grada, naravno.

Moje predvidjanje je da ce Rusija dodatno podebljati svoj zapusteni vojni kompleks, te proizvoditi jos vise. Na ustrb svega drugog, ali Ruski gradjani su naucili da cute i trpe.

Sankcije evidentno ne djeluju tako ucinkovito. Energente prodaju na drugu stranu, znaci da im nekakve pare dolaze.

Radnu snagu imaju. I jeftina je. Imaju i vlastite sirovine. I energente. Proizvesti jednu granatu na istoku Rusije je red velicine 10x jeftinije nego na Floridi. I Zapad tome ne moze konkurirati, cak i kad bi postojala 100% odlucnost. A nema je...

Da ne pricamo o tome da Sjeverna Koreja jedva ceka da JOS JEFTINIJE proizvodi oruzje za Rusiju.

Pretpostavljam da ce Ukrajina imati jos jednu sansu za veliku ofanzivu. Zapad to moze isfinancirati i opskrbiti, da pokusaju ponovno. Pitanje je koliko vojnika Ukrajina moze skupiti za tu operaciju. Ukoliko ne uspiju, to bi bilo to i ici ce se na neko politicko rjesenje.


P.S. Koliko dobro djeluju zapadne sankcije najbolje govori cinjenica da Apple Vision Pro mozes kupiti u Moskvi, a ne mozes niti NITI U JEDNOJ EU metropoli.

www.cnbc.com/2024/02/21/two-years-after-...-sale-in-moscow.html
24.02.2024 | 13:13
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
...ali Ukrajina i dalje stoji i USPJEŠNO odolijeva ruskim nasrtajima. Dapače, sad je to činjenica koju baš nitko ne može osporiti, istjerali su rusku Crnomorsku flotu iz Crnog mora, a po razvoju situacije posljednjih (tje)dana i RRZ se jako loše piše na jugoistoku Ukrajine.


Ti si svakako vodeći taktički analitičar i komentator ovdje, pa daj da čujemo od tebe kako vidiš Ukrajinu 1. 7. 2024. godine, bez bježanja po pomoć kod babe Smiljke!


Nisam ja nikakav analitičar, a još manje komentator. Ja sam samo kibic koji prati što se događa. RF evidentno nemaju snage da ostvare zacrtane ciljeve od prije dvije godine. UAF ovise o dobavi oružja sa zapada, ali su dovoljno inteligentni da razvijaju svoje kapacitete koliko mogu (npr. dronovi). Ovo mrcvarenje Ukrajine od strane Rusije traje sad 10 godina. Evidentno će to potrajati još (dosta) vremena. No, i dalje podržavam Ukrajinu u svojim naporima da stvori preduvjete da može ući u zajednicu koju god želi, a ne u onu u koju ju Rusija (bratski) gura.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Borisone: [link]
  • Kloba: Jel itko provalio da su OIV pustili HTV 2 u UHD rezoluciji za vrijeme Olimpijade? Znači 4K preko kućne antene? Ajde, kada si već dižu plaće 65 posto da spriječe korupciju (koji proser) sada imamo i mjesec dana 4K reze :)
  • gladhr2: [link] remote desktop ako neko moze malo pomoci :)
  • drlovric: Javio se jedan kolega Jabucar i poslao mi paket sa adapterom. Prob rijesen. Hvala mu puno!
  • drpongrac23: Ustvari m5 je oznaka u seriji, isprika. Evo u dnu tablice preporučena cijena [link]
  • Ender: jeste m5, poslednje verzije MacBook-ova pre nego sto su ih ukinuli su bile 12" i sa coreM, M3, M5 procesorima.
  • drpongrac23: Valjda i5, Intel. M5 ne postoji.
  • Matija klc: kupljen 2018, nema ostecenja, racun posjeduje. Samo vase misljenje o prodajnoj cijeni. Hvala na trudu i vremenu
  • Matija klc: Pozdrav decki, pitanje kratko ako netko ima vremena za mišljenje samo. Prijateljica bi prodala: NOTEBOOK APPLE MacBook (12” Retina, Intel Core M5 1.2GHz, 8GB, 512GB, HD515, OSX, 1y, HR layout, Rose Gold)
  • cariblanco: Kaj VŽ, valjda HŽV, onda bi to Lovrić ziher kupio i ne bi pitao za cijenu ;)
  • Zdravac: VŽ
  • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
  • Beli: Ovo: [link]
  • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
  • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
  • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
  • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
  • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
  • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
  • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
  • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
  • Borisone: Peek'n'Poke?
  • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
  • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
  • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
  • Djuro genijalac: Vidi eOI...
  • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
  • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
  • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
  • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
  • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
  • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
  • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
  • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
  • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
  • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
  • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
  • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
  • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
  • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
  • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
  • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
  • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
  • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
  • Piko: Može se sa [link]
  • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
  • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
  • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, smayoo, tino1, Anonimci (608)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO