26.02.2024 | 16:12
dpasaric kaže:
I opet - čim "navijaš", umjesto da kritički razmišljaš, veća je vjerojatnost da ćeš takvim ispraznim navijanjem prije otklizati na "krivu stranu povijesti". Jer ne može se navijanjem i emocijama doći do toga koja je "prava strana povijesti". Jedini savjet koji mogu dati je da kada te zbuni propaganda koja ima svoju verziju "prave strane povijesti", onda samo matematički prati tijek novca, to uglavnom dovede od istine.
Reci mi kako gledaš na genocid u Gazi, koja je tamo prava strana povijesti?
Kako ti vidiš Ukrajinu 1. 7. 2024. - koja bi bila prava strana povijesti za taj datum iz tvoje perspektive?
Navijanje ne isključuje kritičko razmišljanje. Iako, evo, ti ne navijaš, ali vidim i da vrlo ne-kritički lijepiš linkove na stranice koje osnovnu kritiku ne mogu podnijeti.
Trag novca je odličan, posebno kad pratiš trag ruskog novca i posljedice tog traga na stavove koji se na zapadu ponekad zauzimaju.
Vidiš, što se tiče Gaze, i što se tiče općenito Bliskog Istoka, nisam 2001. imao problem razumijeti
zašto su Arapi zabili avione u WTC. Imam problema razumijeti bedaste teorije zavjere jer kritičko razmišljanje ne poistovjećujem sa "što gluplje - to kritičkije"
Mogu razumijeti obje strane u tom sukobu, ali 2024. godine moje nekadašnje razumijevanje za Palestinu i Arape općenito se otopilo. Ne, ovo što se dešava u Gazi nije genocid jer nema elemente koji trebaju postojati za genocid. Da je ratni zločin, to jest. Prava strana povijesti su dvije države u granicama iz 1993., odricanje od nasilja obiju strana i prihvaćanje koegzistencije.
I za Ukrajinu i za svaku drugu državu na svijetu, prava strana bi bila da sami odaberu što žele. Isto vrijedi i za Ruse, nek u Rusiji rade što žele i s kim žele. Nemam problem da Kinezima daju bazu u Kaliningradu. Eto.