Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


03.03.2023 | 19:34
Biden i Ofaf se danas sastaju u WDC. Ofaf je jučer nakon sjednice zbrisao u avion bez novinara i privrednika u WDC.
Neće biti nikakve presice.
03.03.2023 | 21:10
U našim masovnim medijima uvijek gledamo političke konferencije našeg zapadnog svijeta, a nismo mi baš toliko važni i veliki da možemo zanemariti ostatak planeta.

Zato je zanimljivo pogledati danas objavljen video s konferencije u Indiji. Ovdje Lavrov objašnjava rusku poziciju i što je iz njegove perspektive dovelo do rata. Zanimljiv detalj koji sam saznao, ako Lavrov ne laže, jest da je Zelenski donio zakon kojim je "kriminalan čin" da bilo tko s ukrajinske strane krene u pregovore s Rusijom dok je Putin predsjednik. Pitao je sugovornika: "Zašto niste odradili domaću zadaću i pitali Zelenskog to pitanje, jer svi samo pitaju zašto još nije došlo do pregovora s Rusijom." Evo, u najmanju ruku zanimljivo...

03.03.2023 | 21:16
dpasaric kaže:
Zanimljiv detalj koji sam saznao, ako Lavrov ne laže, jest da je Zelenski donio zakon kojim je "kriminalan čin" da bilo tko s ukrajinske strane krene u pregovore s Rusijom dok je Putin predsjednik. Pitao je sugovornika: "Zašto niste odradili domaću zadaću i pitali Zelenskog to pitanje, jer svi samo pitaju zašto još nije došlo do pregovora s Rusijom." Evo, u najmanju ruku zanimljivo...


To nije istina. Ali i da je možda zbog ovog.

twitter.com/i/status/1631660096735379457
05.03.2023 | 08:29
Ovo nije Hiroschima!

FqY99p0WYAAvu6U.jpeg


FqY98KwXoAEQCoG.jpeg


FqY960uXsAM9Zq3.jpeg


FqY95PHXgAEnhpd.jpeg
05.03.2023 | 12:05
Dug, ali zanimljiv tekst o povijesti američke doktrine globalne hegemonije i kako se to održava na SAD danas u kontekstu rata u Ukrajini:

www.foreignaffairs.com/united-states/and...snt-america-hegemony
05.03.2023 | 12:42
www.politico.com/news/magazine/2023/02/2...ral-history-00083757

Odličan tekst o tome kako su Amerikanci spoznali da Putin ide u invaziju.

phillipspobrien.substack.com/p/weekend-u...o_share&r=1tgexa

Dobra analiza Bitke za Bakhmut.

"I wish [we] could sell them another hill at the same price"
Nathaniel Greene, in 1775 after hearing about the results of the Battle of Bunker Hill.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
05.03.2023 | 17:28
Neka ostane i ovo zapisano o Ruskoj doktrini "spašavanja" Ukrajine od nacista:

"Spomenuta djevojčica jedna je među tisućama ukrajinske djece koja su prošle godine oteta i odvedena u Rusiju ili na Krim kao ljudski, ratni plijen. Izvješće Sveučilišta Yale, objavljeno u veljači, kaže kako Rusi više od 6000 djece u dobi između četiri mjeseca i 17 godina drže u 43 kampa. Riječ je o sustavnoj kampanji koju "koordinira ruska savezna vlada", a više od dvije trećine spornih objekata bavi se - "preodgojem".

Kako bi Davor rekao Rusi se samo brane!
05.03.2023 | 20:41
Rusi ulaze u ukrajinske gradove i odvode djecu u svoje skrivene logore? Roditelje vjerojatno ubiju na licu mjesta?

To svakako treba uzeti s velikim zrnom soli. Nelogično je i kontradiktorno na toliko razina. Meni to izgleda kao čista zapadna propaganda koja se sada ispaljuje jer je Ukrajina nastavila gubiti na terenu i bit će sve teže pravdati gubitke i povlačenja, pa je potrebno prikazati ih kao krvnike i neljude.

Čitati MSM je loš početak za bilo kakve vjerodostojne informacije.

A nema niti logike iz Starcraft prespektive, a ona se do sada pokazala 100% točna u preko godinu dana.
05.03.2023 | 21:17
Zar se to jednom u povijesti dogodilo? Ja bih čak rekao da je to uobičajena praksa. Osobno ne sumnjam da su stvarno odvodili djecu nekamo u Rusiju.
05.03.2023 | 23:33
Video - twitter.com/wartranslated/status/1632148708748935168

> Prigozhin today is once again seen explaining how invaluable Wagner is for Russia, and how retreating from Bakhmut will lead to the collapse of the whole Russian front.

> Also appears to be hinting at the fact that his mercenaries might find it rather unpleasant if they suspect that Russian authorities set them up by not providing ammo and reinforcements.

> Besides. Why is he talking about retreating from Bakhmut at all, if just yesterday he was claiming to have “nearly surrounded” it?

Totalno kontradiktorne vijesti iz Bahmuta. Očito se vodi ključna bitka sa dalekosežnim posljedicama iako je sam Bahmut strateški nevažan kao da je postao strateški najvažnija točka ovog rata.
05.03.2023 | 23:59
Situacija od danas:

06.03.2023 | 01:04
I da ne bude da favoriziram Macgregora, evo još jedan američki umirovljeni pukovnik i njegovo viđenje situacije:



Za razliku od MacGregora, Lawrence Wilkerson nudi jednu širu, makroekonomsku sliku.
06.03.2023 | 01:17
dpasaric kaže:
Rusi ulaze u ukrajinske gradove i odvode djecu u svoje skrivene logore? Roditelje vjerojatno ubiju na licu mjesta?

To svakako treba uzeti s velikim zrnom soli. Nelogično je i kontradiktorno na toliko razina. Meni to izgleda kao čista zapadna propaganda koja se sada ispaljuje jer je Ukrajina nastavila gubiti na terenu i bit će sve teže pravdati gubitke i povlačenja, pa je potrebno prikazati ih kao krvnike i neljude.


Da si rusku propagandu popratio na jednako kritičan način kako pratiš zapadnu propagandu, bilo bi ti jasno da to nije toliko nelogično i da nije nimalo kontradiktorno.
Osim toga, Ukrajina svoje gubitke ne mora pravdati. To su ljudi koji brane svoju zemlju, svoje domove, svoje obitelji... Kome su Afganistanci morali pravdati svoje gubitke?

Čitati MSM je loš početak za bilo kakve vjerodostojne informacije.


Ne znam što je MSM, ali od trenutka kada je počeo rat, vjerodostojne informacije ne postoje. IMHO.

A nema niti logike iz Starcraft prespektive, a ona se do sada pokazala 100% točna u preko godinu dana.


StarCraft perspektiva se nikako nije pokazala točna niti se može takvom pokazati u stvarnom ratu. Osim ako ćeš svako malo mijenjati da si malo zerg, malo teran, malo protos, malo lemming, malo zombi... No, to ni u igri nije moguće.
06.03.2023 | 01:57
To je najbolji dio - ja rusku propagandu uopće ne pratim, pa je ne mogu niti komentirati! A vi, čini se, mislite da čitam i gledam Ruse jer nemam isto mišljenje kao vi koji se hranite u našim masovnim medijima? Rusi me ne zanimaju previše, na početku sam saznao kako oni vide situaciju (ono što Lavrov ponovio prije par dana) i dalje je kod njih sve jasno, oni točno rade što i kažu - za razliku od licemjernog zapada gdje i sami "uglednici" s vrha te piramide govore da lažu - jer moraju, jer im je to posao. Pa krasno. Tako da su oni koje ovdje treba pratiti mi sami - naša zapadna strana i kako ćemo se iskobeljati iz ovoga što smo zakuhali.

Po ne znam koji put ću ponoviti da pratim gotovo isključivo naše zapadne izvore (i nezavisne, npr. onaj sumit u Indiji). No, neću čitati MSM (mainstream medija koja je potpuno kupljena), nego izvore koji mogu biti objektivni jer nisu dio te pohlepne militantne korporativne hobotnice.

Starcraft se pokazao točnim - na samom početku sam rekao da nema smisla voditi ovaj rat i da je trebalo odmah sjesti za pregovarački stol. Ukrajina nema šanse dobiti rat jer je od samog početka odnos snaga nemoguć, tj. da se izrazim u Starcraft termina - custom mapa je podešena na "insane", a igrač u obrani nema pola jedinica koje može koristiti napadač. Nebitno je sada tko je teran, zerg ili protoss, naravno da sve to koristim kao okvirnu metaforu.

Godinu dana se ratuje u Ukrajini, zemlja je teško načeta i jedva funkcionira, a svakim danom su šanse da povrati teritorij sve manje. U najboljem slučaju će završiti kao Cipar ili prikladnije - Koreja. Što duže traje, to će više teritorija izgubiti.
06.03.2023 | 03:58
dpasaric kaže:
To je najbolji dio - ja rusku propagandu uopće ne pratim...


To puno toga objašnjava. Vjerujem da bi imao manje empatije prema Rusima u ovom ratu kada bi imao više informacija.

A vi, čini se, mislite da čitam i gledam Ruse jer nemam isto mišljenje kao vi koji se hranite u našim masovnim medijima? Rusi me ne zanimaju previše, na početku sam saznao kako oni vide situaciju (ono što Lavrov ponovio prije par dana) i dalje je kod njih sve jasno, oni točno rade što i kažu - za razliku od licemjernog zapada gdje i sami "uglednici" s vrha te piramide govore da lažu - jer moraju, jer im je to posao. Pa krasno. Tako da su oni koje ovdje treba pratiti mi sami - naša zapadna strana i kako ćemo se iskobeljati iz ovoga što smo zakuhali.


Ja kao ja (ne "mi") sam nedavno napisao da ne pratim nikakve medije. Sam sam si to zabranio. Upratim onoliko koliko ne mogu izbjeći.
Tako nisam mogao izbjeći ni Lavrovo izLAGANJE gdje ga je gledateljstvo ismijalo na njegovu izjavu da je Rusija napadnuta. Možda je to i montaža, nisam provjeravao.
Ono što ja u ovom trenutku ne vidim je razlika između "licemjernog zapada" i "nelicemjerne Rusije". Do prije godinu dana bih se potpuno složio s tobom jer sam i ja gledao samo stranu licemjernog zapada. Sad mi Rusija nije ništa bolja od toga. Imam svoje simpatije prema "Majci Rusiji" kao što imam simpatije i poštovanje prema svim narodima koji imaju dugu (ili kratku) tradiciju i povijest. No, narod, povijest i tradicija je jedno, a politika i aktualni događaji su drugo.
Jbga, kad ti frend napravi pizdariju, ostat ćete frendovi, ali ćeš mu reći da je napravio pizdariju.

Po ne znam koji put ću ponoviti da pratim gotovo isključivo naše zapadne izvore (i nezavisne, npr. onaj sumit u Indiji). No, neću čitati MSM (mainstream medija koja je potpuno kupljena), nego izvore koji mogu biti objektivni jer nisu dio te pohlepne militantne korporativne hobotnice.


Good luck with that. Ja ne vjerujem ni tim "nezavisnima", a pogotovo sad, kad smo u III. svj. ratu i sve je mi je propaganda dok se ne dokaže suprotno.

Starcraft se pokazao točnim - na samom početku sam rekao da nema smisla voditi ovaj rat i da je trebalo odmah sjesti za pregovarački stol. Ukrajina nema šanse dobiti rat jer je od samog početka odnos snaga nemoguć, tj. da se izrazim u Starcraft termina - custom mapa je podešena na "insane", a igrač u obrani nema pola jedinica koje može koristiti napadač. Nebitno je sada tko je teran, zerg ili protoss, naravno da sve to koristim kao okvirnu metaforu.

Godinu dana se ratuje u Ukrajini, zemlja je teško načeta i jedva funkcionira, a svakim danom su šanse da povrati teritorij sve manje. U najboljem slučaju će završiti kao Cipar ili prikladnije - Koreja. Što duže traje, to će više teritorija izgubiti.


Kao okorjeli igrač SrarCrafta, ne bih nikada povukao paralelu između igre i stvarnog života / smrti. Možda je "romantično" usporediti neke situacije, ali to su dva potpuno različita svijeta.
Mi barem ne moramo koristiti igre za usporedbu jer smo uživo svjedočili ratu koji je ostavio posljedice na sve nas. U StarCraftu nemam priliku stajati na balkonu obiteljske kuće i gledati kako se MiG-29 okreće iznad mog vrta i raketira položaje HV-a. Isto tako u StarCraftu se ne može dogoditi da te kontaktira neprijateljski zrakoplov i pita te gdje je najsigurnije da ispuca rakete jer se mora isprazniti prije nego se vrati u bazu. U StarCraftu se ne može dogoditi da u Frankopanskoj slušam predavanje iz Metalnih konstrukcija, pa, kad se čuje "BUM!", svi pogledamo u sat i skužimo da nije podne.
Iz čiste obijesti, odmazde i divljaštva zbombani su HNK i dječja bolnica u Klaićevoj. To je ono što ti tvrdiš da nema šanse da bi Rusi napravili u Ukrajini, a dogodilo se nama, ovdje.

Rat je. Rusi su napali Ukrajinu i sigurno se tamo ne prošetavaju kao Majka Terezija.
Bez obzira na svjetske politike, spletke, intrige... Kako sam (iskreno) zahvalan svim hrvatskim braniteljima što su mi omogućili da danas trkeljam po ovom forumu, tako sam zahvalan i svim ukrajinskim braniteljima što štite moj (sebično) način života.
Pregovarački stol nije upitan. Dogodit će se prije ili kasnije. Jedino je pitanje bi li tog pregovaračkog stola bilo da Ukrajina nije izdržala godinu dana boreći se protiv svjetske nuklearne velesile već da je pala u par mjeseci rata (?). Što bi onda bilo?
Ja nisam "optimist" poput Djure. Naprotiv, početkom rata sam vidio puno crniji scenarij od ovog današnjeg. Ako sve skupa stane na Ukrajini, mislim da mi svi skupa možemo odahnuti. Ameri će Ukrajini "nekako nadoknaditi" izgubljeni teritorij, a Rusiji će ostati njihov "precious" Krim.
06.03.2023 | 10:44
Moram se složiti s tobom da bih bio objektivniji da pratim i ruske izvore. Uopće ne sumnjam da i oni "pričaju bajke" i često se i iz toga može vidjeti gdje ih najviše "žulja". Na početku rata sam gledao što kaže Russia Today i Pravda, tada se iznenadio koliko su bili odmjereni i bez pretjerivanja, kasnije se nisam na to previše obazirao. Naravno, vidio sam i otvorenu propagandu po raznim Telegram izvorima, ali to sam ignorirao. Kod ruskih medija je zanimljivo i to što se mnogo može iščitati iz njihovih sporednih tema i s kolikim interesom prate neke druge, naizgled sporedne priče na zapadu, iz domene kulture i ekonomije.

Drago mi je da ne pratiš MSM kao primarni izvor, oni su se do sada pokazali katastrofalno, imaju nula novinarske slobode, baš je očigledno koliko sve pišu po direktivi.

Nemam nikakav odnos prema Rusiji niti mi išta znače, nisam nikada tamo bio niti radio s njima (mada znam neke koji jesu i nisu baš bili oduševljeni njihovim poslovnim stilom). No, ono što mi znači jest to kako mi na zapadu podcjenjujemo Ruse i koliko je to štetno za nas same, a to je sada isplivalo u ovom ratu. Mnoge odluke koje NATO i EU donose u vezi ovog rata su loše za nas same, a ponajviše za samu Ukrajinu. I ono što me smeta kada je očito da se donose krive odluke, ali to se tako čini ne u interesu ukrajinskog naroda, nego u interesu Amerike. Znači čak ne u interesu EU, nego samo SAD-a i njihove sadašnje vlasti.

Naravno da je Starcraft samo bitno pojednostavljena metafora, pa nisam dijete da to ne razumijem, ali i dalje mislim da je jako prikladna usporedba za ovaj rat jer je stvar strateški očigledna od samog početka, ono kada bez "fog of war" vidiš mapu i kažeš: "Ok, ovi nemaju šanse zadržati zemlju u jednom komadu."
06.03.2023 | 12:28
Ovo je najbolje dokumentiran rat, od kako se ratuje. I svaki naredni ce ovakav biti. To je nekakav novi medijski standard na koji se trebamo naviknuti.

Bilo kome tko poznaje ratnu tematiku vijesti niti ne trebaju, niti mediji da im pune glavu. Dovoljno je pogledati javno dostupne mape (koje su jezivo tocne) i sam donijeti svoj sud sto se konkretno desava na bojistu.

Ono sto se sada vidi je jedna ocekivana astagnacija, iskljucivo radi vremenskih uvjeta.

Mape nam kazu da je zadnji spomena vrijedan grad koje su Rusi osvojili je Lisicansk ljetos nekad. Iskljucivo zato jer je Ukrajincima nestalo topnickog 105mm i 152mm streljiva, a zapadno 155mm jos nije stiglo. Rusi su iskoristili taj vakum i enormnu topnicku prednost i vojnicki osvojili taj grad. Ukrajinci su se povukli da prezive i nastave se boriti naredni dan.

Nakon toga su Starcraftom obdareni Rusi izgubili Kharkiv i Kherson, i jako puno teritorija uz te gradove. Osvojili su Soledar. Prestali sanjati o Kievu, o Odesi i spajanjem sa Moldavijom. I to je manje vise to...

U prijevodu Rusija je izgubila Split i Dubrovnik, ali su osvojili Vinkovce koje su prethodno sravnili sa zemljom i porusili do temelja. I ne mogu pola godine da zauzmu Bakhmut.

To su nepobitne cinjenice. Sve ostalo je najobicnije palamudjenje

Sada, cim krene ova proljetna ofanziva ce puno stvari biti jasnije, pa cemo vidjeti koliko ce Ukrajina uspjeti napraviti na bojnom polju. Cisto da bi sa sto boljom pregovarackom pozicijom sjela za stol.

Danas pricati da ce Ukrajina biti novi Kipar ili da ce Rusija dobiti pola te drzave je smijesno i neutemeljeno. Ne mozes dijeliti i prisvajati za pregovarackim stolom nesto sto vojnicki ne drzis. To su apsurdne izjave.

Rusi cak ne drze pod vojnickom kontrolom niti ove 4 aneksirane teritorije, koje su sada kao zvanicni dio Rusije. Ne mogu zastiti ni svoju zemlju, eksplozije i pozari svako malo stotinama kolimetara u dubini majcice Rusije.

Zadnjih 8 godina su rovovi 5-6 kilometara od glavnog grada, od centra Donecka. "Druga sila" na svijetu ne moze jednu Avdiivku da zauzme, a imali vlazne snove o Kievu i Odesi

Moja prognoza je da za par tjedana pocinje nova sezona serije "Ruska vojnicka blamaza". TV Rating 18+ (sex).
06.03.2023 | 13:01
drlovric kaže:
Bilo kome tko poznaje ratnu tematiku vijesti niti ne trebaju, niti mediji da im pune glavu. Dovoljno je pogledati javno dostupne mape (koje su jezivo tocne) i sam donijeti svoj sud sto se konkretno desava na bojistu.


To je to. Potpisujem.
06.03.2023 | 13:54
drlovric kaže:
Ovo je najbolje dokumentiran rat, od kako se ratuje. I svaki naredni ce ovakav biti. To je nekakav novi medijski standard na koji se trebamo naviknuti.

Bilo kome tko poznaje ratnu tematiku vijesti niti ne trebaju, niti mediji da im pune glavu. Dovoljno je pogledati javno dostupne mape (koje su jezivo tocne) i sam donijeti svoj sud sto se konkretno desava na bojistu.

Ono sto se sada vidi je jedna ocekivana astagnacija, iskljucivo radi vremenskih uvjeta.

Mape nam kazu da je zadnji spomena vrijedan grad koje su Rusi osvojili je Lisicansk ljetos nekad. Iskljucivo zato jer je Ukrajincima nestalo topnickog 105mm i 152mm streljiva, a zapadno 155mm jos nije stiglo. Rusi su iskoristili taj vakum i enormnu topnicku prednost i vojnicki osvojili taj grad. Ukrajinci su se povukli da prezive i nastave se boriti naredni dan.

Nakon toga su Starcraftom obdareni Rusi izgubili Kharkiv i Kherson, i jako puno teritorija uz te gradove. Osvojili su Soledar. Prestali sanjati o Kievu, o Odesi i spajanjem sa Moldavijom. I to je manje vise to...

U prijevodu Rusija je izgubila Split i Dubrovnik, ali su osvojili Vinkovce koje su prethodno sravnili sa zemljom i porusili do temelja. I ne mogu pola godine da zauzmu Bakhmut.

To su nepobitne cinjenice. Sve ostalo je najobicnije palamudjenje

Sada, cim krene ova proljetna ofanziva ce puno stvari biti jasnije, pa cemo vidjeti koliko ce Ukrajina uspjeti napraviti na bojnom polju. Cisto da bi sa sto boljom pregovarackom pozicijom sjela za stol.

Danas pricati da ce Ukrajina biti novi Kipar ili da ce Rusija dobiti pola te drzave je smijesno i neutemeljeno. Ne mozes dijeliti i prisvajati za pregovarackim stolom nesto sto vojnicki ne drzis. To su apsurdne izjave.

Rusi cak ne drze pod vojnickom kontrolom niti ove 4 aneksirane teritorije, koje su sada kao zvanicni dio Rusije. Ne mogu zastiti ni svoju zemlju, eksplozije i pozari svako malo stotinama kolimetara u dubini majcice Rusije.

Zadnjih 8 godina su rovovi 5-6 kilometara od glavnog grada, od centra Donecka. "Druga sila" na svijetu ne moze jednu Avdiivku da zauzme, a imali vlazne snove o Kievu i Odesi

Moja prognoza je da za par tjedana pocinje nova sezona serije "Ruska vojnicka blamaza". TV Rating 18+ (sex).


Misliš ovo:


FqiMra8XsAIoNE_.jpeg
06.03.2023 | 14:26
dpasaric kaže:
Drago mi je da ne pratiš MSM kao primarni izvor, oni su se do sada pokazali katastrofalno, imaju nula novinarske slobode, baš je očigledno koliko sve pišu po direktivi.


Od MSM-a, kao sredstva informiranja, sam još davnih dana odustao. Ako baš moram neku "informaciju" isprocesuirati, onda čitam između redaka. I, dakako, nikome ne vjerujem

Ima jedan kanal na YouTubeu kojeg povremeno kliknem ako se nađe u ponudi... Nije ničija propaganda već neki ruski i bjeloruski klinci izađu na ulicu, pa pitaju prolaznike razna pitanja. Klincima se očigledno ne sviđa rat u Ukrajini i ruska politika, ali ne pametuju ljudima već ih pitaju za njihovo mišljenje. Npr. "Nepoznat Netko je rekao da je naša vlast fašistička. Što vi mislite o tome?".
Po odgovorima se može zaključiti da Futin još uvijek ima debelu podršku (uglavnom starijih) građana. Također se iz odgovora može zaključiti da se ta podrška temelji na višegodišnjoj (višedesetljetnoj) propagandi i nezainteresiranosti ljudi prema bilo čemu što se događa izvan Majčice Rusije. Mi smo njima zli-zapad-koji-im-iz-nekog-razloga-želi-učiniti-nešto-loše.
Kao i ti, ni ja ne volim kako se u našem dvorištu serviraju informacije, ali, brate, u Rusiji je to maltene na razini Sjeverne Koreje.
Zanimljivost u priči je ta da u Rusiji ima gomila "apolitičnih" ljudi. To su ljudi koji ne žele izraziti svoje mišljenje jer se boje da bi ih zbog toga mogao progutati mrak ili da će se okliznuti i pasti kroz prozor. Aj sad ti zamisli da je takvo što uopće moguće u današnjoj suvremenoj Rusiji. Kao što se u Jugi nisu smjerli pričati "politički vicevi" prije 50-60-70 godina... Užas.

Druga stvar, koja me je začudila i ugodno iznenadila, je - Bjelorusija. Od početka invazije na Ukrajinu, Bjelorusija kakti drži Putinovu stranu. Međutim, ljudi na ulici su tamo sušta suprotnost od Rusa. Ljudi slobodno izražavaju svoje mišljenje i većinom su im stavovi anti-ratni i pro-europski. Ne fermaju Putina ni 5%, a imaju instaliranog predsjednika (30 godina na vlasti) koji je išao cviliti kod Putina kad mu je gorilo pod nogama.
Kad bi se danas održali istinsko demokratski izbori u Bjelorusiji, iskreno vjerujem da bi se taj narod okrenuo Europi i zapadu i otpilio Rusiju samo tako.
06.03.2023 | 17:14
Evo, Davore, da vidiš kako je započela ruska "humanitarna misija" i kako bi se vjerojatno i nastavila da im je išlo sve po planu:


Možemo sada zanemariti činjenicu što su gradovi poput Bakhmuta i Soledara sravnjeni sa zemljom jer su, eto, ipak na liniji fronta. Možemo reći i da je zalutali projektil, namijenjen uništavanju vojne infrastrukture, slučajno završio na civilnoj zgradi.
Ovo divljačko uništavanje Borodyanke sigurno nije bilo slučajno.
06.03.2023 | 23:38
Vjerujem da nitko ne poriče tragediju rata i grozno stradanje. Problem je što se sve to ZNALO unaprijed! Gotovo do detalja se znalo kako će se razviti ta situacija i znalo se da će ovako završiti, ali svejedno se to žarište guralo dalje, sve do eskalacije i rata. I u EU parlamentu su neki političari na to javno upozoravali još 2014. godine, ali nikoga to nije zanimalo. Dakle, lišimo se tog lažnog morala i brige, licemjera za zlo koje su naši zapadni političari dozvolilli da se dogodi.

Tko je zaboravio, neka ponovo sada pogleda predavanje uglednog prof. Mearsheimera iz 2015. godine:

07.03.2023 | 00:25
I evo intervju s njim prije desetak dana, 8 godina kasnije. I sam komentira da je nažalost sve točno predvidio.

07.03.2023 | 10:56
John Mearsheimer, Rujan 2015 predavanje "Why is Ukraine the West's Fault?" kaže:

> "If you really want to wreck Russia, what you should do is to encourage it to try to conquer Ukraine. Putin is much too smart to try that."

Fakat je uvijek bio 100% u pravu. Možda čak i 200%.
07.03.2023 | 13:23
@Djuro i @Dr.

Što se sad dešava? Bakhmut se ne predaje? Strategija ili nužda?
07.03.2023 | 13:58
Situacija oko Bahmuta je, meni osobno, nejasna na prvi, a i drugi pogled. Grad je okružen s tri strane (istok, sjever i jug). Iz njega je ukrajinska strana evakuirala civile. U jednom trenutku se činilo da je napuštanje grada samo pitanje sata. No, jučer je ukrajinska strana objavila da nastavlja držati Bahmut, jer to može bez uvođenja rezervi u borbu koje se čuvaju za kontranapad tj. proljetnu protuofanzivu. Dapače, think tank ISW je jučer objavio svoju procjenu (njihove su se dosada pokazale kao vrlo realne i dobra predviđanja neposrednih budućih dagađaja) da trenutno ruske snage nemaju dovoljno kapaciteta da zauzmu Bahmut (posve precizno, rekli su da je very unlikely for it to happen in near future). AFU tvrde da im je topništvo na 25% kapaciteta zbog nedostatka streljiva (sve ove objave ukrajinske strane takvog tipa uzeti sa zrnom soli; ako tražiš pomoć od drugih, nećeš se postaviti tip: super nam je, razvaljujemo ih ko beba zvečku, ali pošaljite nam 200 tenkova da imamo). Ista stvar se događa pouzdano (i) na ruskoj strani. Ima slika po društvenim mrežama gdje se vide drveni sanduci za streljivo s datumom proizvodnje iz 2022. što doista sugerira da se i oni potrošili gotovo sve i sad smo, onda, u pješačkoj fazi borbe. Ukrajinska strana tvrdi da je omjer stradalih u Bahmutu dosad gotovo 7:1 u 'korist' ruske strane (za svakog pripadnika AFU koji je stradao, stradalo je 7 na ruskoj strani). Čak i ako se pretjeruje u korist Ukrajine, to pretjerivanje ne može biti veće od 50 posto (a i to bi bilo, slijedom onih snimki kojima smo svjedočili mjesecima, upitno). Mislim da je sasvim realno pretpostaviti da je omjer 4,5 do 5 naprama jedan u korist Rusa. To znači da ovaj bivši, rahmetli grad koji je prije rata imao 70-ak tisuća stanovnika ruska strana debelo preplaćuje mjesecima i to, koliko ja vidim, je opravdanje za ukrajinsku stranu da ga drži kolko god bude moguće.
07.03.2023 | 14:28
Iskreno, nemam ti pojma moj tino.

Imam dva prijatelja u Bakhmutu. Jedan je u bolnici od prije 2 dana. Nesto veliko je eksplodiralo blizu njega, nije ga nista konkretno pogodilo ali kontuzije je dobio. Covjek prica nesto nepovezano, bas je osamucen ali nema nikakve vidljive rane.

Drugi kontakt kojeg imam mi se ne javlja uopce. Ja ne zovem njih i ne ometam, vec oni kada imaju vremena i mogucnosti, jave se meni. Tako funkcioniramo od pocetka.

Po mapama Rusi to lagano stezu i preuvelicavaju svoje uspjehe, Ukrajinci se jos brane. Koliko dugo ce moci opstati i izdrzavati taj presing, ne znam.

Koliko je meni poznato, zvanicno naredjenje o organiziranom povlacenju nije izdato.
07.03.2023 | 16:37
dpasaric kaže:
Vjerujem da nitko ne poriče tragediju rata i grozno stradanje. Problem je što se sve to ZNALO unaprijed! Gotovo do detalja se znalo kako će se razviti ta situacija i znalo se da će ovako završiti, ali svejedno se to žarište guralo dalje, sve do eskalacije i rata. I u EU parlamentu su neki političari na to javno upozoravali još 2014. godine, ali nikoga to nije zanimalo. Dakle, lišimo se tog lažnog morala i brige, licemjera za zlo koje su naši zapadni političari dozvolilli da se dogodi.


Da, svijet je licemjeran.
U zadnjih 10ak godina sam dao sve od sebe da se ovakvo što ne dogodi, ali očigledno nisam uspio u tome. Otvoren sam za prijedloge što i kako da dalje radim. Što predlažeš da nam je činiti da se takvo što ne ponovi?
07.03.2023 | 17:27
Što da radiš? Kupi zemlju i kuću usred Like i makni se od svega.
Mir je iluzija isto kao i demokracija.
Čovječanstvo nije u stanju živjeti u miru i ratovati će do sudnjeg dana, a demokraciju su nam prodali da nas mogu porobiti. To porobljavanje se dešava uz sve finije metode.
07.03.2023 | 23:25
Baš žalosno. Nezamislivo a opet novo normalno. Obične ljude u četrdesetima skupili, poslali na front i tamo skoro svi izginuli.

twitter.com/wartranslated/status/1633212458662764556

Kaže: generally speaking, it's complete bullshit.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 39 minuta
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, moragd, Riba, rusty, Sank, smayoo, tino1, zoranowsky, Anonimci (544)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO