Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)


22.08.2023 | 07:56
jura22 kaže:
Inzenjerski?
Na svijetu ima oko 1 milijardu auta i neka samo 5% prijedje na struju, to je 50 miliona auta i neka svaki ima 50kWH bateriju koja je sostatna za 3,5 dana voznje, taj auto treba 100kWh tjedno ili 5200kWh godisnje pa broj auta i dojde se na 260 TWh godisnje.
To bi znacilo da treba 50 NE Krsko izgraditi.

Nadalje, ako ukinu dizel aute, taj postotak bude i veci.


Kako si točno došao od 260 TWh do 50x NE Krško? Točnije bi bilo - 80 (znaš li ti to uopće izračunati ili samo lupaš, ko maksim po diviziji?). Osim što ni u ono doba nije bilo efikasno graditi nuklearku od samo 720 MW.

Teorija ti može imati smisla za industrijski intenzivne zemlje - Kinu, Indiju, Brazil... Što se EU tiče, ono što ti fali u matematici jest - značajni pad industrijske aktivnosti u EU, u odnosu na prije 30 godina, pa to znači i značajan pad potrebe za proizvodnim kapacitetima koji su već izgrađeni. Osim toga, pad potrošnje električne energije na rasvjetu od skoro 60% u prosjeku EU i pad potrošnje u zgradama od 20-ak%. Znači, proizvodni kapaciteti postoje, u većoj mjeri. Dalje će se graditi proporcionalno dinamici širenja električnih automobila. I zašto bi to uopće trebao biti problem? Prije 100 godina, u cijelom ovom dijelu Europe postojale su dvije rafinerije nafte - Riječka (stara, sada zatvorena, ali nikad neće biti sanirana, na Mlaki) i Tršćanska. I njihova je proizvodnja dostajala za potrebe tada. Kako su potrebe rasle, tako su se gradile nove rafinerije. Zar misliš da je danas, 100 godina kasnije, teže izgraditi elektranu, nego tada rafineriju?
22.08.2023 | 09:35
Gledam sad u aplikaciju. Treca godina kako imam Peugeot 3008 i presao sam 19407km za to vrijeme. Ne vozim uopce puno, radim od doma.

Prosjecna potrosnja auta je ispod 6l. Sprzio sam, valjda, nesto preko 1100 litara dizela ili oko 1300-1400 eura. Nesto mi ovo premalo, garant sam zabucao nesto u brojevima :/

Elem, ja bih trebao zivjeti ko kornjaca da isplatim investiciju u elektricni auto. Prestari smo mi sa 40+ da bi stedjeli na taj nacin ????

Volio bih imati elektricni auto da imam kucu i dvoriste jer je drugacije iskustvo same voznje, ali opet bi pored njega bio i neki dizel parkiran. Za nedaj Boze
22.08.2023 | 09:53
Dieselski motor svakako manje truje ljude (govorimo o gradovima, s većom gustoćom naseljenosti, u ruralnim sredinama sve je to nemjerljivo malo) od benzinskog, a i najmanje je duplo energetski efikasniji kad uračunaš koliki je dodatni utrošak energije za proizvodnju benzina u odnosu na ekstralako loživo ulje (aka diesel).

{
EDIT:
To se, naravno, ne odnosi na diesel vozila kojima odgovorni vlasnici koji se pozivaju na ekologiju i održivost - izvade filter krutih čestica, tzv. DPF, i što još ne, jer su škrti plaćati primjereno održavanje
}

Računica potrošnje ti je OK, nisi ništa krivo izračunao, što se potrošnje tiče. Za nekakav ukupni trošak vlasništva treba ti i kumulativni trošak servisa i održavanja, ali opet je to tu negdje.

Napisao sam već, više nego jednom, kako se električni auto danas može isplatiti nekom tko radi jako puno kilometara godišnje, pod pretpostavkom da uglavnom puni na kućnom priključku, po cijeni energije za kućanstvo. U ovim našim uvjetima, to automatski isključuje sve one koji žive u stanu. Prijatelj mi živi u Švedskoj, u Göteborgu, kaže da je tamo već normalno pred svakom stambenom zgradom dostatan broj priključaka za punjenje, s plaćanjem po cijeni energije za kućanstva.
22.08.2023 | 10:50
Meni je nevjerojatno da se glođemo oko automobila, a nitko ne propitkuje kojekakva plovila koja iz čiste pizdarije spaljuju 15-20 litara na sat (jet ski, gliserčići i slično)... Odgovorno tvrdim da se sad na Jadranu više goriva troši dnevno na te pizdarije, nego je bilo potrebno goriva da turisti dođu do mora.
Da se razumijemo, ne govorim o daga-daga-daga brodicama koje putuju na plavu ložionu brzinom od 7-8 čvorova. Upravo mi je nevjerojatno da nitko u EU u svoj svojoj mudrosti nije ni na koji način ni pokušao ovo regulirati, da ne govorim o jahtama koje NA VEZU troše 30-ak litara po satu za klime, kuhinje i ostale brodske sustave, a imaju tankove po 5-6 tisuća litara koji potraju tjedan dana, cca...
I ne, ovo nije whataboutism, nego jednostavno pitanje računice, moralnosti i svega ostalog. Brod za zajebanciju bi, IMHO, trebao biti po defaultu jedrilica s pomoćnim daga-daga-daga motorom koji troši par litara po satu.
Ili ove pizadrije, ARapi po Neymara pošalju B747 koji onda prevozi njega i još TRI osobe i spali goriva per capita toliko da mi se gadi ići računati. Čista obijest. Kako, uostalom, uopće SMIJE netko imati B747 u vlasništvu, bez obzira na bogatstvo (koje nije ničim zasuženo, da se razumijemo, ali jbg)?!
22.08.2023 | 10:58
Slažem se s tobom bez zadrške. To su potrošači koje treba opteretiti s najmanje 200% trošarine. Ali, u kontekstu broja (količine) takvih plovila u odnosu na broj osobnih automobila, kao i u kontekstu ukupnog broja sati rada (odnosno prijeđenih kilometara), a naročito kad govorimo o zagađenju zraka u gradovima, to što navodiš ima gotovo nulti utjecaj.

Pazi, ne govorim o energetskoj efikasnosti, nego o ZAGAĐENJU. U svakom većem gradu u EU, da ukloniš SVE druge izvore zagađenja zraka, popravio bi stanje u prosjeku za 20%, a da smanjiš zagađenje od ispušnih plinova SAMO OSOBNIH AUTOMOBILA za trećinu, popravio bi opće stanje za 27%. Pri tom, računaj, slobodnim ugljikovodicima zagađuju JEDINO BENZINSKI MOTORI (dakle - osobnih vozila i eventualno malih benzinskih agregata i kosilica), a upravo su slobodni ugljikovodici najkancerogeniji od svih polutanata zraka u gradovima.
22.08.2023 | 12:16
Pred par mjeseci sam radio neku računicu, novi auto(Plug in hybrid s autonomijom oko 50km) je bio relativno prihvatljiv. Ako bi ugrabio poticaje bio bi, u protivnom ne. Ono što me ubilo u pojam je bila cijena struje na punionicama koja je tada poprilično otišla gore. Da sam se primjerice odlučio za potpuno električni…..to bi za mog života više izgledalo kao neko kurčenje nego šparna vožnja. Gledam prvo troškove, a tek onda ekologiju, odnosno ekologija bi bila veliki bonus. Dakle, dok nije bilo toliko električnih vozila kod nas, struja je praktično bila badava. Kako je rastao broj električnih vozila, struja ode gore. Dakle vrlo demotivirajuće. Hvala lijepa, ali ipak ne. Neka traže neku drugu budalu kojoj će sisat krvavo zarađen novac.
Ne kažem da je tako samo kod primjera vozila, ima niz drugih primjera kojima se manipulira….ali ako imam izbora ipak biram optimum. Od tapšanja po leđima i primanja nekih zasluga o očuvanju okoliša neću prehraniti svoju obitelj. Uostalom kada prošećem oko zgrade ili recimo odem na ribolov i ronjenje pokupim i zbrinem toliko smeća i kladim se da time napravim više koristi za okoliš nego što ću električnim autom.

A kad smo kod smeća. Kada god odete na izlet, plažu, druženje u prirodi ništa vas ne košta da u autu imate paket vrećica od 50-60l i da recimo bar jednu napunite tuđim smećem i odložiti ju u odgovarajući spremnik kojih ima svugdje na pretek. Za pokupiti smeće s poda ili mora i usput ga negdje ostaviti autom, ne košta vas ništa osim 5-10min vremena.
22.08.2023 | 13:01
Što veća domet, to teža baterija! S tim i veća potrošnja.

Sada voziš sa 100% dizela ili 95-og. To znači 100% CO2 u zrak, da ne pričamo o energetskoj efikasnosti sagorjevača. Hibrid preuzme i do 70% električno, a time i čisto! Normalno da struja mora biti iz obnovljivih izvora da bi bila "zelena" ili čista.

A tih 20-30 km (i ako je to već za garanciju baterije jer ne puni ni 50%) uopće nije smiješno, to je dovoljno da bi pokretalo auto sa potrošnjom od 3,5 l/100 km.

To je na 1.800.000 auta u Hrvatskoj kad bi potrošio 2 l manje goriva na 100 km sa prođenih nekih 25.000,00 km, nekih 900.000.000 l goriva, a 22 tone ušteđenog CO2.

Kao prelazna tehnologija, plug-in hibrid je potpuno prihvatljiva alternativa. Baterija ne mora biti baš ogromna (>60 kw/h) a pomaže u uštedi.

Puni električni je još bolji! Tako da vi vidite u šta ćete vjerovati. Ja imam 2 hibrida i super su.
22.08.2023 | 13:47
@tino:

Ima logike sto pricas i ne zelim tu nista pobijati, ali vidi moj primjer.

Ja zivim u zgradi, na 7 katu. Nemam ni parking niti svoju garazu, svaki dan se parkiram na drugo mjesto. Slobodno koje nadjem. Nudio sam gradu da platim/unajmim/kupim jedno mjesto koje bih zakljucavao. Ne moze, po zakonu. Javno dobro.

Dnevno, 90% koristenja mog auta je do 10-15km po gradu. Odem na kavu, na rucak, na trening, kupit nesto. Odem pucati, pecati. Sve je to do 30-40km max. Pokrila bi baterija bez problema.

Meni bi hibrid bio idealan za moj nacin zivota, kada bih ga imao gdje puniti. Struja u BiH je sigurno duplo jeftinija nego u HR. Ja dobijem nekih 30e mjesecno racun, od toga su vise od pola nameti, pljacke, takse, doprinosi i sitne rezimske kradje. Aktivno potrosene struje nema niti 10e. Nemam plin u stanu, sve je na struju. Stan od 65m2.

U gradu od 100K ljudi postoji SAMO JEDAN punjac u garazi u Merkatoru, i to odmah pored ulaza u ducan. I tu ces UVIJEK naci parkiran Golf II ili Pasata starog 25 godina. Parkirao vlasnik koji je vidio slobodno mjesto i otisao, on ne zna niti da elektricni auti postoje

Neki dan dosao covjek sa Teslom, norveske reg, lik koji je parkirao ne zeli da se skloni, da ovaj moze da napuni auto. Svadjaju se. Za njega je to prazno parking mjesto, a ti Teslu puni gdje hoces

Razumijem da je ovaj primjer ekstreman naspram razvijenih drzava na zapadu, ali je moj i realan.

Tako da u gradu, koji ima jednu od najvecih termoelektrana u bivsoj YU, mora proci jos dosta vremena dok budemo mogli voziti na struju
22.08.2023 | 15:09
drlovric kaže:
@tino:

Ima logike sto pricas i ne zelim tu nista pobijati, ali vidi moj primjer.

Ja zivim u zgradi, na 7 katu. Nemam ni parking niti svoju garazu, svaki dan se parkiram na drugo mjesto. Slobodno koje nadjem. Nudio sam gradu da platim/unajmim/kupim jedno mjesto koje bih zakljucavao. Ne moze, po zakonu. Javno dobro.

Dnevno, 90% koristenja mog auta je do 10-15km po gradu. Odem na kavu, na rucak, na trening, kupit nesto. Odem pucati, pecati. Sve je to do 30-40km max. Pokrila bi baterija bez problema.

Meni bi hibrid bio idealan za moj nacin zivota, kada bih ga imao gdje puniti. Struja u BiH je sigurno duplo jeftinija nego u HR. Ja dobijem nekih 30e mjesecno racun, od toga su vise od pola nameti, pljacke, takse, doprinosi i sitne rezimske kradje. Aktivno potrosene struje nema niti 10e. Nemam plin u stanu, sve je na struju. Stan od 65m2.

U gradu od 100K ljudi postoji SAMO JEDAN punjac u garazi u Merkatoru, i to odmah pored ulaza u ducan. I tu ces UVIJEK naci parkiran Golf II ili Pasata starog 25 godina. Parkirao vlasnik koji je vidio slobodno mjesto i otisao, on ne zna niti da elektricni auti postoje

Neki dan dosao covjek sa Teslom, norveske reg, lik koji je parkirao ne zeli da se skloni, da ovaj moze da napuni auto. Svadjaju se. Za njega je to prazno parking mjesto, a ti Teslu puni gdje hoces

Razumijem da je ovaj primjer ekstreman naspram razvijenih drzava na zapadu, ali je moj i realan.

Tako da u gradu, koji ima jednu od najvecih termoelektrana u bivsoj YU, mora proci jos dosta vremena dok budemo mogli voziti na struju


To je stvarno sranje, nema šanse da se koristiš strujom ni pod razno. Jer taj dio punjenja kući ti fali! Mi u Rijeci imamo još nekoliko punionica koje se ne plaćaju a i van su nekog popularnog dometa tako da bi se dalo izvesti i bez punjenja kući. Ali u Bosni.
Neki dan me tip napao u Čapljini jer sam se na rikverc htio parkirati u prazan parking, dao sam žmigavac i stavio u rikverc kad ono seljačina na mom braniku i ne mrda! Napao me ko kako se to ponašam sad bi rikverc odjedanput (on sigurno ne zna kako je to izvodivo). Nema šta, razguliš i tražiš novi. Po principu (koji važi i za amfibije): "Sveti su oni koji ne znaju, jer njihovo je kraljevstvo Božje".
EDIT
Isto ko i kod nas ne znaju, ako se sužava s dvije na jednu traku, treba iskoristiti sav slobodan prostor i tek kod samog suženja u rajsferšlus sistemu prestrojavanje u tu preostalu traku. Našima samo važno da ne ideš "prekoreda".
Ali i to se mijenja. Do jučer bi te bljedo gledali kad bi pito punjač.
Možeš li nekog od bližnjih susjeda zamoliti? Ponudi mu da ćeš mu za uzvrat plaćati njegovu struju. To ti se po BiH cijenama isplati sigurno.
22.08.2023 | 16:48
Broj auta u Europi je oko 292 miliona 2021. godine.
www.statista.com/statistics/452449/europ...ered-passenger-cars/
Neka je plan u 20 godina promijeniti vozni park i sve aute prebaciti na struju, to bi bilo 5% ili 14,6 miliona.
Prosječno prijeđeni kilometri u godinu dana u Europi je 11.300km.
www.odyssee-mure.eu/publications/efficie...ravelled-by-car.html
Prosječna potrošnja električnog auta je 0,2kWh po kilometru (200Wh).
evbox.com/en/ev-home-charger-electricity-usage
Iz toga dolazi da jedan auto godišnje proguta 2.260kWh, a svi auto progutaju 32,996TWh godišnje.
Ovo je samo za Europu.
Krško proizvede 5,7TWh godišnje.
www.nek.si/hr/
U Europi bi svake godine trebalo izgraditi 5,8 NE veličine Krškog.

Možda je rasvjeta smanjena za 60% ali od čega? Znači da smo s 20% došli na 8%.
www.unep.org/resources/report/rapid-tran...ated-policy-approach

Što se tiče elektrana, nije ih teško izgraditi i mogu biti baš na bilo kojem mjestu (fotonaponske elektrane).

Ako se vratimo na "zao plan" 15 minutnih gradova, tada cijela priča pada u vodu jer nam auto uopće ne bude trebao jer nikuda u biti ne bi mogli ići a eventualno nas na odmor bude vozio javni prijevoz, a ako bi i morali ići po gradu, tada uskaću samohodni taksini od Rimca.
22.08.2023 | 17:25
Bitan dio tog modela je i autonomna vožnja, sa ili bez električnih auta. Dakle, promjena koncepta. Ne mora svatko imati svoj auto jer robotaksija može biti puno više i mogu biti po kilometru puno jeftiniji.
22.08.2023 | 17:59
Ima li ikako nade u solarima i vjetru ili treba baš 29 TWh nuklearki? Do kad bi rast bio svake godine 5X ili misliš svaku novu godinu srušiti 5 da bi 5 napravio.
22.08.2023 | 18:05
Pogotovo Njemci gdje svaki drugi rođeni ima auto.
Gdje je diesel pojam.
Gdje tradicionalno putuju autom.
________
Pa po toj logici onda ne trebamo imati ništa, sve rentamo. Živimo kao Japanci u onim krletkama.
________
Tako dugo dok je komocija uskraćena nekome-tamo-negdje nas nije briga, ali kada dođe do naše guzice, onda se počnemo izmotavati.
________
Sutra možedoći zakon da je za obitelj dovoljno 25m2 + 12m2 po svakom članu domačinstva, a da ostatak kvadrata podljieže posebnom porezu na luksuz od 20€/m2 mjesečno. Ako imaš okučnicu, opet po glavi 10m2, a ostatk 2€/m2 mjesečno. Ako bi se to uvelo, kuće bi bile gotovo bezvrijedne jer ih nitko ne bi htio kupiti i korporacije bi ugrabile nekretnine. Obradive površin ebi se isto oporezivale. Kada više ne bi imali ništa, tada nam niti novac ne bi trebao jer bi država određivala koliko kome treba. Ovo mi smrdi na nešto što smo već prošli.
Ovo je retorika, ali zadnnje tri godine neas je naučilo da koliko god neka teorija izgleda nemoguće, na kraju se ispostavilo da je bila istinita.
22.08.2023 | 18:16

Prilog/zi F3AN8C5XoAYR-tK.webp nije/su pronađen/i



Smaxoo stavi mi ovo?
22.08.2023 | 18:41
tino1 kaže:

Prilog/zi F3AN8C5XoAYR-tK.webp nije/su pronađen/i



Smaxoo stavi mi ovo?


Kako da "ti stavim"?
Pošalji mi sliku na mail pa je mogu staviti. Problem ti je u tome što je webp format. Prebaci je u PNG ili JPG
22.08.2023 | 18:48
jura22 kaže:
Sutra možedoći zakon da je za obitelj dovoljno 25m2 + 12m2 po svakom članu domačinstva, a da ostatak kvadrata podljieže posebnom porezu na luksuz od 20€/m2 mjesečno. Ako imaš okučnicu, opet po glavi 10m2, a ostatk 2€/m2 mjesečno. Ako bi se to uvelo, kuće bi bile gotovo bezvrijedne jer ih nitko ne bi htio kupiti i korporacije bi ugrabile nekretnine. Obradive površin ebi se isto oporezivale. Kada više ne bi imali ništa, tada nam niti novac ne bi trebao jer bi država određivala koliko kome treba. Ovo mi smrdi na nešto što smo već prošli.
Ovo je retorika, ali zadnnje tri godine neas je naučilo da koliko god neka teorija izgleda nemoguće, na kraju se ispostavilo da je bila istinita.


Da, sad odmah izvlačiš kataklizmički distopijski scenarij. Vidi, i danas većina ljudi ima auto ne zato što ga žele imati i zato što im je sredstvo ostvarivanja vlastite slobode, nego zato što im je nužan za život, jer im javni prijevoz ne omogućava primjereno i pristojno dnevno migriranje na posao i s posla. Nitko ne posjeduje i ne vozi 15+ godina staru karampanu u poluraspadu iz gušta (pri tom ne mislim da hobiste i zaljubljenike kao što su Djuro ili dpasaric), nego zato jer ne mogu bez auta funkcionirati, a nemaju za bolje. Zašto misliš da bi takva ekipa doživjela scenarij jeftinog robotaxija kao gubitak slobode u odnosu na to da ovise o vlastitom kršu od auta koji je na izdisaju, kvari se svaki čas i svake godine strepe hoće li proći tehnički pregled i eko test?
22.08.2023 | 19:35
smayoo kaže:
jura22 kaže:
Sutra možedoći zakon da je za obitelj dovoljno 25m2 + 12m2 po svakom članu domačinstva, a da ostatak kvadrata podljieže posebnom porezu na luksuz od 20€/m2 mjesečno. Ako imaš okučnicu, opet po glavi 10m2, a ostatk 2€/m2 mjesečno. Ako bi se to uvelo, kuće bi bile gotovo bezvrijedne jer ih nitko ne bi htio kupiti i korporacije bi ugrabile nekretnine. Obradive površin ebi se isto oporezivale. Kada više ne bi imali ništa, tada nam niti novac ne bi trebao jer bi država određivala koliko kome treba. Ovo mi smrdi na nešto što smo već prošli.
Ovo je retorika, ali zadnnje tri godine neas je naučilo da koliko god neka teorija izgleda nemoguće, na kraju se ispostavilo da je bila istinita.


Da, sad odmah izvlačiš kataklizmički distopijski scenarij. Vidi, i danas većina ljudi ima auto ne zato što ga žele imati i zato što im je sredstvo ostvarivanja vlastite slobode, nego zato što im je nužan za život, jer im javni prijevoz ne omogućava primjereno i pristojno dnevno migriranje na posao i s posla. Nitko ne posjeduje i ne vozi 15+ godina staru karampanu u poluraspadu iz gušta (pri tom ne mislim da hobiste i zaljubljenike kao što su Djuro ili dpasaric), nego zato jer ne mogu bez auta funkcionirati, a nemaju za bolje. Zašto misliš da bi takva ekipa doživjela scenarij jeftinog robotaxija kao gubitak slobode u odnosu na to da ovise o vlastitom kršu od auta koji je na izdisaju, kvari se svaki čas i svake godine strepe hoće li proći tehnički pregled i eko test?


Evo, ja je jučer morao voziti po Pag-u usred sezone u 12:10 (učinilo mi se na trenutak, čak bi se sad i dao zakleti, da sam vidio onu Rusku letjelicu) stopira me jeden Barba u Kolanu i pita da ga odvezem u Pag jer nema ništa sad od buseva. Barba bio 90+, i kaže ne usudi se sa svojim autom jer zna zaspati pa ga strah. Sigurno nije Barba išao u Pag bez velike nužde.
U isto vrijeme gradimo ogroman kamp za još love, nismo u stanju tu dobit ravnomjerno podijeliti ili barem brinuti se o slabijem za njemu dostojan život!?
22.08.2023 | 19:37
smayoo kaže:
15+ godina staru karampanu u poluraspadu


Nisi to rekao! Nisi!!!!
22.08.2023 | 19:46
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
15+ godina staru karampanu u poluraspadu


Nisi to rekao! Nisi!!!!


Što sam sad to rekao??
Jesi li uopće pročitao išta drugo osim tog dijela rečenice kojeg si citirao? Ne pričam o ljudima kao što ste ti ili Davor, nego o npr. svojoj susjedi, koja vozi 20 godina stari Clio koji je više kod majstora, nego na cesti, ali nema za bolje, a bez njega ne može.
23.08.2023 | 06:32
A jbt, fakat sve shvaćaš preozbiljno. Pa smajliji su na kraju posta.....
23.08.2023 | 06:51
JOHN kaže:
A kad smo kod smeća. Kada god odete na izlet, plažu, druženje u prirodi ništa vas ne košta da u autu imate paket vrećica od 50-60l i da recimo bar jednu napunite tuđim smećem i odložiti ju u odgovarajući spremnik kojih ima svugdje na pretek. Za pokupiti smeće s poda ili mora i usput ga negdje ostaviti autom, ne košta vas ništa osim 5-10min vremena.


Jest digresija od teme, ali upravo mislim (i radim!) isto to. Uvijek na odlasku na plaži pokupim SVE što vidim od smeća, bez zadrške, a često to napravim i u kvartu ili čak i u gradu ako baš ružno izgleda (jučer npr. neka stoka ostavila boce i čaše na fontani kod nas). Isto bih učinio i drugdje u prirodi.
23.08.2023 | 08:26
tino1 kaže:

Evo, ja je jučer morao voziti po Pag-u usred sezone u 12:10 (učinilo mi se na trenutak, čak bi se sad i dao zakleti, da sam vidio onu Rusku letjelicu) stopira me jeden Barba u Kolanu i pita da ga odvezem u Pag jer nema ništa sad od buseva. Barba bio 90+, i kaže ne usudi se sa svojim autom jer zna zaspati pa ga strah. Sigurno nije Barba išao u Pag bez velike nužde.
U isto vrijeme gradimo ogroman kamp za još love, nismo u stanju tu dobit ravnomjerno podijeliti ili barem brinuti se o slabijem za njemu dostojan život!?


Tino legendo, ako te put nanese ponovno na ovu stranu svakako se javi da popijemo kavicu. Kolan je moja ljetna baza, tak da sam non stop na relaciji Kolan - Šimuni!

Ovo sa smećem sve stoji. Imam gumenjak pa hodočastimo po plažama uokolo Šimuna, gdje god dođem pokupim smeće za sobom i ostalima, jednostavno ne mogu skužiti kako netko može nonšalantno baciti vreću smeća preko suhozida i pokupiti se. Jednako me tako živcira i bacanje opušaka kroz prozor...
23.08.2023 | 08:50
Djuro genijalac kaže:
A jbt, fakat sve shvaćaš preozbiljno. Pa smajliji su na kraju posta.....


Sorry, nisi stavio smajlije, nego ljutite gremline pa sam pomislio da si se stvarno naljutio...
23.08.2023 | 09:03
smayoo kaže:
tino1 kaže:

Prilog/zi F3AN8C5XoAYR-tK.webp nije/su pronađen/i



Smaxoo stavi mi ovo?


Kako da "ti stavim"?
Pošalji mi sliku na mail pa je mogu staviti. Problem ti je u tome što je webp format. Prebaci je u PNG ili JPG


Možda je mislio na palac
23.08.2023 | 09:32
Aaaa, misliš - "ličko rukovanje"?
23.08.2023 | 13:28
dpasaric kaže:
JOHN kaže:
A kad smo kod smeća. Kada god odete na izlet, plažu, druženje u prirodi ništa vas ne košta da u autu imate paket vrećica od 50-60l i da recimo bar jednu napunite tuđim smećem i odložiti ju u odgovarajući spremnik kojih ima svugdje na pretek. Za pokupiti smeće s poda ili mora i usput ga negdje ostaviti autom, ne košta vas ništa osim 5-10min vremena.


Jest digresija od teme, ali upravo mislim (i radim!) isto to. Uvijek na odlasku na plaži pokupim SVE što vidim od smeća, bez zadrške, a često to napravim i u kvartu ili čak i u gradu ako baš ružno izgleda (jučer npr. neka stoka ostavila boce i čaše na fontani kod nas). Isto bih učinio i drugdje u prirodi.


Nama je to ušlo u neku naviku prije tri-četiri godine. Pogotovo nam teško padne kad vidimo gomilu smeća na plažama i u moru. Prije me to svo smeće dosta nerviralo, odnosno ljudi koji to ostavljaju, i rekoh si da meni a ni prirodi moje nerviranje neće pomoći. I tako sam tada krenuo i eto. Nekad me drugi čudno gledaju, ali se neki i pridruže
23.08.2023 | 13:30
zoranowsky kaže:
tino1 kaže:

Evo, ja je jučer morao voziti po Pag-u usred sezone u 12:10 (učinilo mi se na trenutak, čak bi se sad i dao zakleti, da sam vidio onu Rusku letjelicu) stopira me jeden Barba u Kolanu i pita da ga odvezem u Pag jer nema ništa sad od buseva. Barba bio 90+, i kaže ne usudi se sa svojim autom jer zna zaspati pa ga strah. Sigurno nije Barba išao u Pag bez velike nužde.
U isto vrijeme gradimo ogroman kamp za još love, nismo u stanju tu dobit ravnomjerno podijeliti ili barem brinuti se o slabijem za njemu dostojan život!?


Tino legendo, ako te put nanese ponovno na ovu stranu svakako se javi da popijemo kavicu. Kolan je moja ljetna baza, tak da sam non stop na relaciji Kolan - Šimuni!

Ovo sa smećem sve stoji. Imam gumenjak pa hodočastimo po plažama uokolo Šimuna, gdje god dođem pokupim smeće za sobom i ostalima, jednostavno ne mogu skužiti kako netko može nonšalantno baciti vreću smeća preko suhozida i pokupiti se. Jednako me tako živcira i bacanje opušaka kroz prozor...


Na opuške posebno pizdim, pogotovo oko svoje zgrade!
23.08.2023 | 16:34
tino1 kaže:
Ima li ikako nade u solarima i vjetru ili treba baš 29 TWh nuklearki? Do kad bi rast bio svake godine 5X ili misliš svaku novu godinu srušiti 5 da bi 5 napravio.


Svake godine bi trebalo napraviti 5 komada uz rast aauta od 5%.

Za fotonaponske panele bi trebalo 15m2 za svaki električni auto da ga puni cijelu godinu.

1m2 -> 200W -> 150kWh godišnje - proizvodnja
Potrošnja auta 2.260kWh godišnje
Površina panela 15,06m2

To bi značilo da bi većina parkirnih mjesta imala neki krov povoljno okrenut.
24.08.2023 | 12:24
zoranowsky kaže:
tino1 kaže:

Evo, ja je jučer morao voziti po Pag-u usred sezone u 12:10 (učinilo mi se na trenutak, čak bi se sad i dao zakleti, da sam vidio onu Rusku letjelicu) stopira me jeden Barba u Kolanu i pita da ga odvezem u Pag jer nema ništa sad od buseva. Barba bio 90+, i kaže ne usudi se sa svojim autom jer zna zaspati pa ga strah. Sigurno nije Barba išao u Pag bez velike nužde.
U isto vrijeme gradimo ogroman kamp za još love, nismo u stanju tu dobit ravnomjerno podijeliti ili barem brinuti se o slabijem za njemu dostojan život!?


Tino legendo, ako te put nanese ponovno na ovu stranu svakako se javi da popijemo kavicu. Kolan je moja ljetna baza, tak da sam non stop na relaciji Kolan - Šimuni!

Ovo sa smećem sve stoji. Imam gumenjak pa hodočastimo po plažama uokolo Šimuna, gdje god dođem pokupim smeće za sobom i ostalima, jednostavno ne mogu skužiti kako netko može nonšalantno baciti vreću smeća preko suhozida i pokupiti se. Jednako me tako živcira i bacanje opušaka kroz prozor...


Radimo kamp u Povljanama, tako da prođem tuda često. Javit ću ti se, nema problema. Je li ti isti broj mobilnog?
24.08.2023 | 12:33
Bertone kaže:
smayoo kaže:
tino1 kaže:

Prilog/zi F3AN8C5XoAYR-tK.webp nije/su pronađen/i



Smaxoo stavi mi ovo?


Kako da "ti stavim"?
Pošalji mi sliku na mail pa je mogu staviti. Problem ti je u tome što je webp format. Prebaci je u PNG ili JPG


Možda je mislio na palac


To je sexsizam. Pokrenut ću akciju Me To (ko, meni stavite (sad da vidimo prljave mašte)isto palac gore). Zaboravio sam pitati Ribu da mi napiše algoritam koji automatizmom kad mi močvarne životinje taknu karmu dige istu za 100 palaca a njemu skine 100 palaca.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • Borisone: [link]
  • Kloba: Jel itko provalio da su OIV pustili HTV 2 u UHD rezoluciji za vrijeme Olimpijade? Znači 4K preko kućne antene? Ajde, kada si već dižu plaće 65 posto da spriječe korupciju (koji proser) sada imamo i mjesec dana 4K reze :)
  • gladhr2: [link] remote desktop ako neko moze malo pomoci :)
  • drlovric: Javio se jedan kolega Jabucar i poslao mi paket sa adapterom. Prob rijesen. Hvala mu puno!
  • drpongrac23: Ustvari m5 je oznaka u seriji, isprika. Evo u dnu tablice preporučena cijena [link]
  • Ender: jeste m5, poslednje verzije MacBook-ova pre nego sto su ih ukinuli su bile 12" i sa coreM, M3, M5 procesorima.
  • drpongrac23: Valjda i5, Intel. M5 ne postoji.
  • Matija klc: kupljen 2018, nema ostecenja, racun posjeduje. Samo vase misljenje o prodajnoj cijeni. Hvala na trudu i vremenu
  • Matija klc: Pozdrav decki, pitanje kratko ako netko ima vremena za mišljenje samo. Prijateljica bi prodala: NOTEBOOK APPLE MacBook (12” Retina, Intel Core M5 1.2GHz, 8GB, 512GB, HD515, OSX, 1y, HR layout, Rose Gold)
  • cariblanco: Kaj VŽ, valjda HŽV, onda bi to Lovrić ziher kupio i ne bi pitao za cijenu ;)
  • Zdravac: VŽ
  • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
  • Beli: Ovo: [link]
  • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
  • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
  • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
  • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
  • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
  • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
  • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
  • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
  • Borisone: Peek'n'Poke?
  • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
  • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
  • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
  • Djuro genijalac: Vidi eOI...
  • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
  • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
  • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
  • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
  • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
  • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
  • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
  • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
  • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
  • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
  • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
  • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
  • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
  • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
  • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
  • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
  • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
  • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
  • Piko: Može se sa [link]
  • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
  • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
  • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, tino1, Anonimci (682)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO