Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)


23.07.2022 | 12:09
Može neki link? O čemu se zapravo radi? U kojih je to "dosta EU gradova" izrečena ta zabrana? JE li to isto vijest s nekog Twittera "s plavom oznakom", iako više ne znaš kojeg ni odakle?
23.07.2022 | 14:00
smayoo kaže:
Može neki link? O čemu se zapravo radi? U kojih je to "dosta EU gradova" izrečena ta zabrana? JE li to isto vijest s nekog Twittera "s plavom oznakom", iako više ne znaš kojeg ni odakle?


U Kulmbachu se zapalio jedan sagorjevač u podzemnoj i grad je povodom toga zabranio e- autima da parkiraju u p. garaži. Toj iracionalnoj odluci su se odmah pridružile neke privatne stanarske zajednice. Ali to ne smiju zabraniti jer je sud u Kulmbachu tako odlučio.

efahrer.chip.de/news/gericht-musste-ents...-elektroautos_104191

e sad, od jedne selendre u Frankenu je postalo odmah dosta gradova.
A i to da ne gore ko barut u odnosu na sagorijevajuće su dokazali DEKRA-i i ADAC.

efahrer.chip.de/news/brandgefahr-von-e-a...cht-die-dekra_105728
23.07.2022 | 15:21
Skeptičan sam! To što su oni "dokazali" je kao što je korumpirani FDA "dokazao" da je cjepivo totalno cool...

Treba proći još par godina da se vidi stvarna statistika. Ono što sada gledamo po medijima možda jest malo senzacionalistički, ali previše tih požara sam vidio u zadnje vrijeme. Nedavno jedan na parkingu u Rabcu, izgorjela i dva susjedna auta.

A sigurnost smo vidjeli kada Švicarci dva dana nisu mogli ugasiti požar na Rimcu, ili nedavno na Preluku kada je zbog baterije u Greypu izgorio Aston Martin i Tesla u garaži, ili onaj električni bus koji je bio na svim društvenim mrežama, izgledalo je kao da je dobio napad napalm bombom...

No, meni je od svega najbolji primjer onaj brod s 400 automobila gdje ne samo da nisu ugasili požar na autu, nego ga nisu mogli zaustaviti dok nije na kraju izgorio cijeli brod. Nikada nismo vidjeli tako nešto s klasičnim autima.

23.07.2022 | 16:57
dpasaric kaže:
JOHN kaže:
Nešto preveč gore električni auti po autocesti. Neki dan jedan, danas drugi.
Smeće ili slučajnost?


Nije slučajnost, u odnosu na klasične aute ovi gore kao barut. Priča se da im je u dosta EU gradova zabranjen ulaz u podzemne garaže jer su se pokazali vrlo rizični.

Sličnu situaciju sam ja imao kada sam ugradio plin u Avensisa pred skoro 10 godina. Prva pljuska je bila CityCentarOne West. Zabranjen ulaz u garažu plinašima. Ne znam da li je još uvijek tako, vjerojatno je. Ista stvar u još pol garaža u gradu. Najčešće se toga nisam držao. A sada recimo imaju punjače, čak se jedan strujić zapalio pred koji mjesec. Sve u svemu CCOne drži do toga da je veća šansa da se zapali plinaš nego strujić, bez obzira što se jedan strujuć zapalio.
Trenutno sam u novoj zgradi i suvlasnici su zabrinuti oko električnih vozila u garaži zgrade. Imamo par Tesli i Mercedesa. Mene više brinu instalacije struje, da se ne preopterete i dođe do požara na instalacijama.
Čak su i mene neki krivo gledali jer imam električni romobil.
23.07.2022 | 17:05
A kako sam se dotaknuo romobila, nevjerojatna je količina smeća u legalnom opticaju. Pa i od velikih zvučnih imena. U svega par stotina km krepava elektronika da ne vjeruješ, zagore instalacije i sl. Neki ne izdrže ni jedan dan. A još kad počnu sa modanjem, to postanu prave nepredvidive bombe. Ne bi me čudilo da iste pizdarije rade i sa autima.
23.07.2022 | 18:17
Davore, ne izmotavaj se. Ne pitam te ja za zapaljene brodove, nego za izvor informacije da “mnogi gradovi” zabranjuju električne aute u garažama?
Lupaš ko maksim po diviziji, gori si od najgoreg tabloida kad navijaš za svoje.
23.07.2022 | 18:33
dpasaric kaže:
Skeptičan sam! To što su oni "dokazali" je kao što je korumpirani FDA "dokazao" da je cjepivo totalno cool...


Je, a tvoji pojedinačni primjeri bez statističkog konteksta su neki "dokaz". To je najjeftiniji senzacionalizam. Sad su električni auti hype pa clickbait lešinari aktivno traže svaku piz... koja se tu može dogoditi da bi od toga napravili temu. Požarni rizik litijskih baterija je odavno poznat, kao i način kako se prevenira. Zašto više nitko ne piše o zapaljenim mobitelima, ha? Znaš koliko je bilo dokumentiranih slučajeva (vatrogascima prijavljenih požara) zbog zapaljenog mobitela u Rijeci u 2021. godini? 12. Jedan mjesečno. Jesi li makar o jednom čuo nešto ili pročitao u medijima? Nisi? Kako to? Kako to, kako to, kako to...?
23.07.2022 | 18:46
JOHN kaže:
Sličnu situaciju sam ja imao kada sam ugradio plin u Avensisa pred skoro 10 godina. Prva pljuska je bila CityCentarOne West. Zabranjen ulaz u garažu plinašima.


Naravno. Formalno zabrane ulaz plinašima u garažu i onda mogu prikazati nižu razinu rizika od eksplozije. I tako je u svakoj garaži koja nema uvjete za prirodnu ventilaciju.

A sada recimo imaju punjače, čak se jedan strujić zapalio pred koji mjesec. Sve u svemu CCOne drži do toga da je veća šansa da se zapali plinaš nego strujić, bez obzira što se jedan strujuć zapalio.


Ne, nego je to tvoja pogrešna interpretacija. Kod plinaša nitko ne promatra rizik ("šansu", kako ti kažeš) da se zapali, nego (vrlo velik) rizik da plinska instalacija na autu nekontrolirano propušta plin. LPG (UNP, po hrvatski, tj. "ukapljeni naftni plin"), kad iscuri iz spremnika, više nije ukapljen, nego postaje plinovit, a teži od zraka pa ima tendenciju sakupljanja u "oblaku" i vrlo lakog postizanja eksplozivne smjese sa zrakom (mješavine plina i zraka u određenim granicama volumne koncentracije). Kad se postigne takva smjesa, dovoljno je da nekom ispadnu ključevi na betonski pod garaže pa da nastane iskra koja izazove eksploziju. A u eksploziji se gine puno lakše, nego kad se zapali litijska baterija koju je neispravna elektronika preforsirala.

Trenutno sam u novoj zgradi i suvlasnici su zabrinuti oko električnih vozila u garaži zgrade. Imamo par Tesli i Mercedesa. Mene više brinu instalacije struje, da se ne preopterete i dođe do požara na instalacijama.


Ako su instalacije izvedene ispravno i prema projektu, to se sigurno ne može dogoditi. Ako sumnjaš da nisu, angažirajte ispitivača da provjeri sve zaštite pa ćete znati. To je trošak od cca 1000-2000 kn. Nije nešto što si zgrada u kojoj suvlasnici voze Tesle i Mercedese ne bi mogli priuštiti.

Ne čudi me da se neuki primitivci povode za bilo kakvim senzacionalističkim sranjem koje im netko servira. Svjedok sam toga svaki dan. No ti si inženjer pa im pomozi da umjesto petparačkih gluposti poslušaju glas razuma.
23.07.2022 | 19:11
smayoo kaže:
Davore, ne izmotavaj se. Ne pitam te ja za zapaljene brodove, nego za izvor informacije da “mnogi gradovi” zabranjuju električne aute u garažama?
Lupaš ko maksim po diviziji, gori si od najgoreg tabloida kad navijaš za svoje.


Sreo sam to više puta, pa sam zaključio da je to trend koji se pojavio, vjerojatno ne bez razloga. Očigledno je da se ne radi o samo jednoj zabrani, već su mnogi došli na tu ideju. A onda to znači da vjerojatno imaju loša iskustva.

Ovo je generalni tekst o tome i govore u množini:

www.carsifu.my/news/fire-risk-prompts-ba...nderground-car-parks

Udruga WEG je pokušala to zabraniti, ali navodno sud je rekao da ne mogu dokazati osnovu za to.

basic-tutorials.com/news/parking-ban-for...age-has-no-validity/

Garaža u Kulmbachu je to zabranila:

carbuzz.com/news/parking-garage-bans-all-evs-and-hybrids

Udruga Condo je na istom tragu:

cleantechnica.com/2021/12/02/condo-assoc...g-evs-in-the-garage/

Ovi su isto zabranili:

motorillustrated.com/an-underground-park...ctrified-cars/70167/

Ovdje neke Tesle gore i traže zabranu:

www.change.org/p/resident-associations-b...rks-and-ferries-fire


Generalno, nisam za zabranu! No, zato sam za jasno razdvajanje elektromobila i da obaveza u garažama budu ona velika klizna vatroštitna vrata kao što ima garaža Zagrad B. I onda neka elektromobile parkiraju lijepo pri vrhu, pa ako dođe do sranja, da ne stradaju svi.

Iskreno, nakon što sam vidio kako su izgledali onaj Aston Martin i Tesla s Preluka, imam paranoju parkirati do elektromobila, radije odem na neko dalje mjesto.

23.07.2022 | 19:37
Ajde sad priznaj, samo si zagooglao i potrpao linkove lopatom, nadajući se da neću čitati, kad već ti nisi.
Svi članci pišu o ista dva grada (hm, grada... veličine Klane ), a za incident u Kulmbachu, onaj prvi kojeg si linkao kaže:

The car that burned out two months ago in Kulmbach in Bavaria was an ageing petrol-engined VW Golf hatchback

WTF?? Zapalio se neki krš od Golfa kojeg je neki entuzijast sam prerađivao i to je sad povod da se zabrani elektromobile u garažama?
23.07.2022 | 20:54
CCOne west ima prirodno ventiliranu garažu, nema praktički niti jedan obodni zid. To je garaža ispod vanjskog parkirališta i nikako mi nije bila jasna ta zabrana. Ako igdje želiš pobrati upalu uha onda je to ta garaža.

Što se tiče instalacija garaže, osobno sam zabrinut jer je riječ o garažama sa GPM, a ne GM. I oni koji su GPM zatvarali u GM, dovlačili su struju od RZO pitaj Boga kako, čime i tko. Predstavnika garaže sam obavijestio da nisam time oduševljen i da bi se trebala voditi evidencija oko toga što zbog potrošnje(kontrolna brojila) i provjere instalacija. A i ti koji zatvaraju garaže i dovlače struju bi ipak trebali ishoditi zaseban priključak i na koncu zasebno brojilo. Kad se počnu nabirat ti auti, bit će takve potrošnje struje da će doći do pobune, a i pitanje je da li ćemo imati dovoljno zakupljene snage.
23.07.2022 | 21:06
Ne znam što znači GPM, GM i RZO, ali nagađam. Ako su to na crno izvedene instalacije, napiši jednu finu, pismenu i artikuliranu prijavu inspektoru zaštite od požara (pri ministarstvu unutarnjih poslova, ne pri državnom inspektoratu) i ustraj na tome (piši požurnice dok ne dobiješ službeni odgovor i onda opet dok ne dobiješ informaciju što je poduzeto). Po mom iskustvu, kad se radi o stambenim zgradama, MUP to shvaća vrlo ozbiljno.
Isto vrijedi i za sve one koji se bore s koječime (starim namještajem itd.) odloženim na požarna stubišta, autima parkiranim na vatrogasnim prilazima i manipulativnim površinama, uzurpiranim hidrantima, itd.
23.07.2022 | 21:09
JOHN kaže:
CCOne west ima prirodno ventiliranu garažu, nema praktički niti jedan obodni zid. To je garaža ispod vanjskog parkirališta i nikako mi nije bila jasna ta zabrana. Ako igdje želiš pobrati upalu uha onda je to ta garaža.


Onda je vjerojatno razlog neka opća poslovna politika vlasnika tog tržnog centra i/ili uvjeti koje ima ugovorene s osiguravateljem koji ga prati. Jbg.

Osobno smatram da to nije OK jer vlasnici auta s plinskom instalacijom ionako imaju strože kriterije na tehničkom pregledu i treba samo postići da nema muljanja i foliranja na tehničkom pregledu. Ali eto...
23.07.2022 | 21:14
smayoo kaže:
Ajde sad priznaj, samo si zagooglao i potrpao linkove lopatom, nadajući se da neću čitati, kad već ti nisi.
Svi članci pišu o ista dva grada (hm, grada... veličine Klane ), a za incident u Kulmbachu, onaj prvi kojeg si linkao kaže:

The car that burned out two months ago in Kulmbach in Bavaria was an ageing petrol-engined VW Golf hatchback

WTF?? Zapalio se neki krš od Golfa kojeg je neki entuzijast sam prerađivao i to je sad povod da se zabrani elektromobile u garažama?


Priznajem!

Ma vidio sam za tog "kućna izrada Golfa", ali to su sada detalji! Stvar je samo da sam želio pokazati da nije to baš jedan izoliran slučaj nego da mnogi razmišljaju o tom riziku.
23.07.2022 | 23:40
@JOHN, zabranjen je ulaz plinašima i u podzemnu ispod Arena centra pa kad baciš oko na parking, od dvadeset parkiranih Dacia možda jedna nije Eco-G tak da je to više zabrana da se vlasnik garaže ogradi od eventualne tužbe ako dođe do problema,... s druge strane ne vidim problem ako neki trgovački centar ili sličan objekt zabrani ulaz plinašima ili električarima jer vlasnik garaže može sa svojom imovinom kaj hoće i može ako želi zabraniti ulaz u garažu zmazanim autima i koji mu sud i po kojem zakonu može takvu odluku osporiti
24.07.2022 | 04:29
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
Ajde sad priznaj, samo si zagooglao i potrpao linkove lopatom, nadajući se da neću čitati, kad već ti nisi.
Svi članci pišu o ista dva grada (hm, grada... veličine Klane ), a za incident u Kulmbachu, onaj prvi kojeg si linkao kaže:

The car that burned out two months ago in Kulmbach in Bavaria was an ageing petrol-engined VW Golf hatchback

WTF?? Zapalio se neki krš od Golfa kojeg je neki entuzijast sam prerađivao i to je sad povod da se zabrani elektromobile u garažama?


Priznajem!

Ma vidio sam za tog "kućna izrada Golfa", ali to su sada detalji! Stvar je samo da sam želio pokazati da nije to baš jedan izoliran slučaj nego da mnogi razmišljaju o tom riziku.


Ako je auto uredno osigurano i ispravno, što će se potvrditi tehničkim pregledom bez primjedbe, osiguranje plaća štetu koja nastane.
Vozim već dugo auto s visokonaponskim akumulatorom, nikad ni da bi se digla radna temperatura akumulatora. Ako je nešto neispravno na sistemu, odmah ti to javlja kao grešku. Kod mene je falilo tekućine za hlađenje baterije. Nisam siguran što bi se desilo da to nisu istražili i popravili. Tako da je veliki dio tog problema kod User-a, ako ne pratiš i ne njeguješ auto će postati krš i zanemareni sistemi otkazati poslušnost pa i oni koji su sigurnosni.
Meni ide na živce kad se producira veliki problem, koji je tu ali nije toliko velik a i nije van svake kontrole.

Statistički gledano je još prerano da se donese neka ozbiljna procjena rizika jer E auta ima još premalo da bi se dalo napraviti iole pravedan primjerak.
Ali sad izgleda E auto sigurniji od sagorjevača, naime na 1 milijardu kilometara 90 zapaljenih sagorjevača se tretira kao normalno. A u E auta se na milijardu zapalilo 2. Tako da, bilo nama drago ili ne morat ćemo sačekati više podataka pa da onda krenemo u otkrivanje te zavjere (siguran sam da će je naši stručnjaci precizno otkriti).
Možda ima neka statistika koliko je auta palo preko ruba ploče zemaljske i tu ima više E auta, jer vozači takvih auta su lakovjerni i ne vjeruju da je ploča a ne kugla i ne staju na znak " kraj ploče zemaljske" i onda jao jao moja moja.
Tako da ovo što oni predstavljaju kao satelitski otpad u svemiru to su auta koja su pala preko ruba i sad lebde u orbiti ploče. Pametnom dosta.
24.07.2022 | 09:32
Bertone kaže:
vlasnik garaže može sa svojom imovinom kaj hoće i može ako želi zabraniti ulaz u garažu zmazanim autima i koji mu sud i po kojem zakonu može takvu odluku osporiti


Mislim da nije baš skroz tako. Ima ona ustavna zabrana diskriminacije. Kao što ne bi smio vlasnik kafića zabraniti ulaz crncima, ženama, homoseksualcima ili hadezeovcima, tako ne može ni vlasnik garaže zabraniti ulaz po tek tako nekom proizvoljnom kriteriju.

Plinašu može zabraniti jer postoji objektivno povećan rizik gdje god postoji spremnik plina ili plinska instalacija, a elektromobilu tek kad bude postojao pravilnik koji prepoznaje specifične povećane rizike litijskih baterija. Ali takav pravilnik nije nikom baš u interesu jer bi najedamput postao problem i svaki mobitel, tablet i laptop, a ne samo auto... Realno, puno je manja opasnost od elektromobila u garaži, nego od mobitela u spavaćoj sobi.
24.07.2022 | 09:37
dpasaric kaže:
Ma vidio sam za tog "kućna izrada Golfa", ali to su sada detalji!




Stvar je samo da sam želio pokazati da nije to baš jedan izoliran slučaj nego da mnogi razmišljaju o tom riziku.


Isto kao što su mnogi razmišljali o riziku od covid-19 pa su pozivali da se sve necijepljene potrpa u konclogore i da se cijepi djecu s tri doze da se ne bi osjećala diskriminirano.
24.07.2022 | 13:46
smayoo kaže:

Mislim da nije baš skroz tako. Ima ona ustavna zabrana diskriminacije. Kao što ne bi smio vlasnik kafića zabraniti ulaz crncima, ženama, homoseksualcima ili hadezeovcima, tako ne može ni vlasnik garaže zabraniti ulaz po tek tako nekom proizvoljnom kriteriju.


Znao sam da će se netko uhvatiti odredbe o zabrani diskriminacije ... oni koji žele kupovati u mom dućanu i doći s autom u moju garažu moraju doći sa čistim autom jer je to pravilo moje garaže. Da donesem pravilo da u moju garažu ne smiju doći a Alfom (jer će mi zaflekati beton uljem) to bi bila diskriminacija, ali ako tražim da auto mora biti čist nije.
24.07.2022 | 15:17
Bertone kaže:
@JOHN, zabranjen je ulaz plinašima i u podzemnu ispod Arena centra pa kad baciš oko na parking, od dvadeset parkiranih Dacia možda jedna nije Eco-G tak da je to više zabrana da se vlasnik garaže ogradi od eventualne tužbe ako dođe do problema,... s druge strane ne vidim problem ako neki trgovački centar ili sličan objekt zabrani ulaz plinašima ili električarima jer vlasnik garaže može sa svojom imovinom kaj hoće i može ako želi zabraniti ulaz u garažu zmazanim autima i koji mu sud i po kojem zakonu može takvu odluku osporiti

Ja samo produžim ispod tih znakova. Ne dira ti to mene previše! Instalacija je provedena u ovlaštenom servisu, auto prošao tehnički, imam osiguranje…..
Kao i zabrane za romobilima u centre. Ako seru, sklopim ga i nastavim dalje.
24.07.2022 | 19:18
Bertone kaže:
Da donesem pravilo da u moju garažu ne smiju doći a Alfom (jer će mi zaflekati beton uljem) to bi bila diskriminacija, ali ako tražim da auto mora biti čist nije.


Tu si svakako kompetentniji od mene, ali opet - ako ne možeš zabraniti ulaz npr. Alfama, onda ipak ne možeš postaviti bilo koji proizvoljni kriterij, nego samo neki kojeg može svatko ispuniti bez da mijenja auto, zar ne?
24.07.2022 | 20:15
Ovo s Alfama je čak ok, mislim ja bih prvi rekao - "fer, zaista nema smisla da mu prljam garažu ako je to nešto na što pazi". Moja najstarija (25 godina) zaista slini ulje i ako bih bio duže parkiran vjerojatno bi kapnulo i ostavilo trag. I mogu razumijeti vlasnika garaže kojem bi to išlo na živce.

Mislim da odluka o tome treba biti na vlasniku garaže. To nije rasna diskriminacija ili tako nešto, ne radi se o vlasniku, o čovjeku, nego o tehnikaliji koja sa sobom nosi neki rizik.
25.07.2022 | 02:09
smayoo kaže:

Tu si svakako kompetentniji od mene, ali opet - ako ne možeš zabraniti ulaz npr. Alfama, onda ipak ne možeš postaviti bilo koji proizvoljni kriterij, nego samo neki kojeg može svatko ispuniti bez da mijenja auto, zar ne?


Pa ni ne želim zabraniti Alfama ulaz u garažu, da se mene pita svi vlasnici Alfi (starijih od 10 godina) bi imali besplatno parkiranje bilo gdje u gradu
25.07.2022 | 07:27
dpasaric kaže:
Moja najstarija (25 godina) zaista slini ulje


Još nisi predihtal karter?!?!?!?!? Pa poslal sam ti shop manual od Honde kak se to radi...
25.07.2022 | 09:34
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Moja najstarija (25 godina) zaista slini ulje


Još nisi predihtal karter?!?!?!?!? Pa poslal sam ti shop manual od Honde kak se to radi...


Tlaka mi je, ali trebao bih. Na šipki je nemoguće vidjeti razliku, znači to je tek toliko da ufleka pod garaže. Mislim da ću to sve napraviti "od nule" kod idućeg velikog servisa.
25.07.2022 | 17:37
Ili možeš, u maniri talijanskog pristupa politici kvalitete, voziti komad kartonske kutije u prtljažniku pa podmetnuti pod karter svaki put kad parkiraš.
25.07.2022 | 17:37
Nego... nitko ne komentira nesreću na Grobniku?
25.07.2022 | 18:21
smayoo kaže:
Nego... nitko ne komentira nesreću na Grobniku?


A nema se što komentirati, to je utrka i na utrkama se takve stvari mogu dogoditi, zapravo da ne trkeljam evo što kaže Niko Pulić koji je puno kompetentniji od mene da da mišljenje..

www.rtl.hr/videovijesti/vijesti-videa/ni...ed-9e2d-0e0c44e54557
25.07.2022 | 19:13
Na utrci F1 je u Melbourneu Villeneuve 2000. ili tako nekako izletio i sudac uz stazu je poginuo. Kak veli Bertone, to se događa. I bitna napomena: svi suci su uvijek volonteri...
A da je Grobnik opako zapušten, to je drugi par rukava
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 51 minuta
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Jedro, Anonimci (455)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO