Pozdrav iz...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz...


24.08.2013 | 15:25
...mog dvorišta!
image-10b8d48a7d5ff0cbf2c8f449762848b8.jpg
24.08.2013 | 16:15
Šta to kuhaš?
25.08.2013 | 06:45
Čobanac je bio. I sad me je*e žgaravica pa sam u 5 ujutro budan, natačem se vodom, umjesto da spavam...
25.08.2013 | 07:07
Smayoo probaj Omeprazole za zgaravicu.

Dva tjedna traje tretman (prva stvar ujutro prije bilo kakve hrane) i onda si neko vrijeme miran
25.08.2013 | 07:32
Ima puno efikasnije sredstvo.
Ne prežderat se mesine.
25.08.2013 | 08:12
Meni lakse popiti tabletu ujutro nego po cijele dane odupirati se iskusenjima
25.08.2013 | 09:16
Smayo, kak si pravio čobanac?
Inaće, treba oprezno sa slatkom paprikom, i pronaći pravi balans boje i okusa

Naravno, sve treba biti domaće
25.08.2013 | 13:40
Kotlić 18l
1 kg divljači (jelenov but)
1,5 kg junećeg vrata
1,5 kg svinjske plećke
0,75 kg janjećeg buta
1 kg svinjske masti (domaće)
1 kg luka (domaćeg)
1 glavica češnjaka (domaćeg)
1 kg mrkve
1/2 kg peršunovog korjena
1/2 kg celerovog korjena
cca 70g crvene paprike (slatke)
7 kom malih suhih ljutih papričica (domaćih)
1 l graševine (đakovačke)
cca 3 l vode
sol, cca 20 g

Češnjak očisti i ostavi cijele češnjeve
Luk očisti i naribaj (multipraktik) ili sitno nasjeckaj.
Mrkvu, peršun i celer oprati, ostrugati i naribati (multpraktik)
Svo meso nareži na kocke cca 1-1,5 cm, ali ne miješaj, nego imaj u posebnim posudama. Neki ubace i kosti da se kuhaju pa ih poslije izvade. Može i to, ali onda ne daj mesaru da ih siječe satarom, jer se onda napravi sitno iverje koje poslije pucketa pod zubima. Neka ih ispili tračnom pilom. Ako je nema, neka samo skine meso s kostiju, a kost baci psu.

Mast u kotlić, pustiti da se otopi i zagrije (da cvrlji)
Ubaci luk i sol kad vatra malo oslabi (ili dići kotlić malo od vatre), miješaj, miješaj, miješaj cca 3-4 min
Ubaci korjenasto povrće, promiješaj dobro, podlij trećinom vina, dodaj crvenu papriku, promiješaj, spusti kotlić niže, dodaj drva, čekaj da prokrčka i onda još 5 min, odnosno dok se u pari više ne osjeti miris alkohola.
Ubaci češnjak u češnjevima (cijelim) i ljute papričice (zdrobi u avanu ili razmrvi prstima).
Dodaj još drva, da jako ključa
Dodaj 1/5l kipuće vode (ja je zagrijavam sa strane u električnom vrču).
Ubaci divljač, ako je svo meso palo na jedno mjesto, malo promiješaj.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode.
Ubaci junetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti 1 sat da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci svinjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Probaj okus, ali ne sa vrha gdje je vodenasto, nego od dna!. Dodaj čega fali, ako fali.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij zadnju politru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci janjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa.
Više ne dodaj drva na vatru, pusti da se dovršava na žaru. Može se već jesti, a može i ostati još pola sata-sat.

Jesti s domaćim rebrastim rezancima. Za rezance rastopiti u loncu masti i na njoj popržiti slanine i svježeg kravljeg sira. Rezance skuhane u slanoj vodi ocijediti i preko njih preliti masni umak, promiješati.

Jesti uz dobru slavonsku graševinu. Moja najdraža je kutjevačka.

Na kraju zasladiti domaćom makovnjačom ili orehnjačom.
25.08.2013 | 14:07
Hehe, iako sam se upravo ustao od stola, dođe mi da odem u dvorište složiti jedan.
Inaće lijepo mi je čuti kako ostali prave. Drago mi je da ni ti ne stavljaš vegetu niti fant. Meni se kosa na glavi diže kada u receptu za čobanac stoji da se stavi fant. To vrijedi i za gulaš. Hijoooj :////

Inaće, ja stavljam znatno manje masti (tek toliko da se luk može lijepo popržiti). I ja ga ne sjeckam, nego pasiram u multipraktiku (kao i ti) (čobanac bude kompaktniji). Uglavnom dodam 2 svinjske raspolovljene nogice. A vino crvenu frankovku (2 dcl) 15 min prije kraja kuhanja.
Meso u intervalima od po pola sata, a kad stavim zadnje meso, onda dolijem vode kolko hoću čobanca (+ pola litre koja ispari). I nikada ne dozvoljavam da vrije, nego samo da polagano krčka.
Od začina, stavim papriku slatka + ljuta domaća tucana, zatim biber u zrnu (ne daje ljutinu nego okus), malo lovorovog lista i jednu grančicu ružmarina) i 2 cijela češnja češnjaka. Mrkvu i peršin ne pasiram, nego nasjeckam na kolutiće. I ponekad još dodam krumpira isjeckanog na kockice (ukoliko neće biti širokih rezanaca)

Od graševina, meni je dobra erdutska jer je malo slatkasta. (Inaće obožavam muškat žuti).
S obzirom da kuhanje traje i preko 3 sata, ujutro priredimo kiflice s margarinom (ja ih zamjesim) + nešto suhomesnato (domaće)...
Naravno, i poveće količine graševine...
25.08.2013 | 16:31
To je blizu 5 kg mesa. Koliko ljudi je to jelo?
25.08.2013 | 18:24
12 odraslih, 8 djece. I još je ostalo za danas.

Zdravac, ne stavljaš toliko masti, ali stavljaš svinjske nogice umjesto toga. Treba ti jedno ili drugo, radi konzistencije umaka. Ni ja ne puštam da ključa, osim na vrlo kratko prije nego se dodaje neko meso jer kad staviš veliku količinu sirovog mesa, ono dosta spusti temperaturu, pa je bitno prije toga podići za latentnu toplinu ključanja da brzo nakon što se doda novo meso opet prokrčka. A ovo za vegetu i fant neću ni komentirati. Argh.

Inače, za čekanje dok se ne zgotovi, draga je pripremila pitu zeljanicu. Jaoooooo.... Pa ti smršavi...
25.08.2013 | 23:51
Zaljevanje ti radi problem . Probaj nakon takvog jela popiti samo 1dl vode i ništa više. Nećeš se buditi po noći gasiti požare
26.08.2013 | 00:09
Nije mi logično. Može objašnjenje?
Standardno tumačenje je da probava u želucu funkcionira pomoću solne kiseline. Želudac može proizvesti koncentriranu kiselost, ali ne može proizvesti dovoljno tekućine da ukupna količina kiseline bude dovoljna da savlada ukupnu količinu hrane (osobito ako se radi o dinstanom mesu, i to tolike količine). I onda želudac pumpa kiselinu koja ima ogromnu koncentraciju, ali nema je dovoljno i onda dobiješ žgaravicu. Svaki put kad osjetiš da peče, popiješ čašu vode i dobiješ malo više kiseline koja je manje koncentrirana. I tako s vremenom kiselina savlada meso.

E, sad, koje je tvoje tumačenje?
26.08.2013 | 00:35
Nema znanstvenog tumačenja... iskustvo života u slavoniji i puuuno puno kulena i šunke
26.08.2013 | 01:10
Ne znam... Ne zamjeri mi skeptičnost, to mi zvuči negdje u grupi s narodnom "mudrošću" kako po vrućini treba piti rakiju, a ne vodu jer alkohol bolje "hladi" pa se ne znojiš.
26.08.2013 | 01:12

Ne zamjeram... sve je moguće. Znam da kod mene pali i to je to. Dok radi ne diram
26.08.2013 | 05:20
Moje iskustvo sa vodom je drugacije. Nas doslovce tjeraju da pijemo vodu. Puno vode

Emanuel, kakav crni 1dl? Vodu trebas piti u litrima Pogotovo nakon takve obilne hrane...

Uce me ovdje da sve dok mokraca ima bilo kakvu boju, tijelo nije dovoljno hidratizirano. Mora biti bistra, prozirna. Pa ti naredni put vidi kakva ce biti tvoja nakon sto popijes cijeli 1dcl vode

Ja imam problema sa kiselinom i ovo sto Smayoo prica ima smisla, casa vode obicno pomogne u takvim situacijama, ali nije pravilo...

I da, i ja bi ovog kotlica, o kiselinama bi mislsili kasnije
26.08.2013 | 11:12
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.
26.08.2013 | 11:20
Moj dida je uvijek imao doma malu plavu kutijicu s bijelim poklopcem i bijelim prahom (nije droga)(sjećam se ko da je danas bilo)

U njoj je bila "soda-bikarbona" (tak je on to zvao)
26.08.2013 | 12:29
Moze i soda-bikarbona, ali je treba imati doma. Mozda dodati na popis namirnica za cobanac. Peptorani isto pomazu.
26.08.2013 | 12:41
Ja u takvim situacijama obično pocuclam Rupurut, a nakon ovakve klope i par komada Dok nije bilo tih tableta u čašu malo vode, kap octa i žličica sode-bikarbone.
26.08.2013 | 15:43
zabac kaže:
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.


Svrha vode je da sapere kiselinu koja je dospijela do jednjaka (kada i nastaje zarenje i taj neugodni osjecaj), a ne da je razblazi
27.08.2013 | 00:43
Svrha je vode najviše da poveća količinu kiseline jer za probavu previše teške hrane u želucu nije toliko bitna koncentracija, koliko količina kiseline. A fore sa sodom bikarbonom, mlijekom i ne znam čime još nisu baš dobre jer neutralizacijom kiseline blokiraš probavu. I onda ti ostane "kamen" u želucu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • imjasminh: 399 - ispod toga stvarno nemogu...
  • imjasminh: Apple Watch Ultra 2, 49mm Titanium Blue/Black - 450 eur - bump
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO