Pozdrav iz...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz...


24.08.2013 | 15:25
...mog dvorišta!
image-10b8d48a7d5ff0cbf2c8f449762848b8.jpg
24.08.2013 | 16:15
Šta to kuhaš?
25.08.2013 | 06:45
Čobanac je bio. I sad me je*e žgaravica pa sam u 5 ujutro budan, natačem se vodom, umjesto da spavam...
25.08.2013 | 07:07
Smayoo probaj Omeprazole za zgaravicu.

Dva tjedna traje tretman (prva stvar ujutro prije bilo kakve hrane) i onda si neko vrijeme miran
25.08.2013 | 07:32
Ima puno efikasnije sredstvo.
Ne prežderat se mesine.
25.08.2013 | 08:12
Meni lakse popiti tabletu ujutro nego po cijele dane odupirati se iskusenjima
25.08.2013 | 09:16
Smayo, kak si pravio čobanac?
Inaće, treba oprezno sa slatkom paprikom, i pronaći pravi balans boje i okusa

Naravno, sve treba biti domaće
25.08.2013 | 13:40
Kotlić 18l
1 kg divljači (jelenov but)
1,5 kg junećeg vrata
1,5 kg svinjske plećke
0,75 kg janjećeg buta
1 kg svinjske masti (domaće)
1 kg luka (domaćeg)
1 glavica češnjaka (domaćeg)
1 kg mrkve
1/2 kg peršunovog korjena
1/2 kg celerovog korjena
cca 70g crvene paprike (slatke)
7 kom malih suhih ljutih papričica (domaćih)
1 l graševine (đakovačke)
cca 3 l vode
sol, cca 20 g

Češnjak očisti i ostavi cijele češnjeve
Luk očisti i naribaj (multipraktik) ili sitno nasjeckaj.
Mrkvu, peršun i celer oprati, ostrugati i naribati (multpraktik)
Svo meso nareži na kocke cca 1-1,5 cm, ali ne miješaj, nego imaj u posebnim posudama. Neki ubace i kosti da se kuhaju pa ih poslije izvade. Može i to, ali onda ne daj mesaru da ih siječe satarom, jer se onda napravi sitno iverje koje poslije pucketa pod zubima. Neka ih ispili tračnom pilom. Ako je nema, neka samo skine meso s kostiju, a kost baci psu.

Mast u kotlić, pustiti da se otopi i zagrije (da cvrlji)
Ubaci luk i sol kad vatra malo oslabi (ili dići kotlić malo od vatre), miješaj, miješaj, miješaj cca 3-4 min
Ubaci korjenasto povrće, promiješaj dobro, podlij trećinom vina, dodaj crvenu papriku, promiješaj, spusti kotlić niže, dodaj drva, čekaj da prokrčka i onda još 5 min, odnosno dok se u pari više ne osjeti miris alkohola.
Ubaci češnjak u češnjevima (cijelim) i ljute papričice (zdrobi u avanu ili razmrvi prstima).
Dodaj još drva, da jako ključa
Dodaj 1/5l kipuće vode (ja je zagrijavam sa strane u električnom vrču).
Ubaci divljač, ako je svo meso palo na jedno mjesto, malo promiješaj.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode.
Ubaci junetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti 1 sat da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci svinjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Probaj okus, ali ne sa vrha gdje je vodenasto, nego od dna!. Dodaj čega fali, ako fali.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij zadnju politru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci janjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa.
Više ne dodaj drva na vatru, pusti da se dovršava na žaru. Može se već jesti, a može i ostati još pola sata-sat.

Jesti s domaćim rebrastim rezancima. Za rezance rastopiti u loncu masti i na njoj popržiti slanine i svježeg kravljeg sira. Rezance skuhane u slanoj vodi ocijediti i preko njih preliti masni umak, promiješati.

Jesti uz dobru slavonsku graševinu. Moja najdraža je kutjevačka.

Na kraju zasladiti domaćom makovnjačom ili orehnjačom.
25.08.2013 | 14:07
Hehe, iako sam se upravo ustao od stola, dođe mi da odem u dvorište složiti jedan.
Inaće lijepo mi je čuti kako ostali prave. Drago mi je da ni ti ne stavljaš vegetu niti fant. Meni se kosa na glavi diže kada u receptu za čobanac stoji da se stavi fant. To vrijedi i za gulaš. Hijoooj :////

Inaće, ja stavljam znatno manje masti (tek toliko da se luk može lijepo popržiti). I ja ga ne sjeckam, nego pasiram u multipraktiku (kao i ti) (čobanac bude kompaktniji). Uglavnom dodam 2 svinjske raspolovljene nogice. A vino crvenu frankovku (2 dcl) 15 min prije kraja kuhanja.
Meso u intervalima od po pola sata, a kad stavim zadnje meso, onda dolijem vode kolko hoću čobanca (+ pola litre koja ispari). I nikada ne dozvoljavam da vrije, nego samo da polagano krčka.
Od začina, stavim papriku slatka + ljuta domaća tucana, zatim biber u zrnu (ne daje ljutinu nego okus), malo lovorovog lista i jednu grančicu ružmarina) i 2 cijela češnja češnjaka. Mrkvu i peršin ne pasiram, nego nasjeckam na kolutiće. I ponekad još dodam krumpira isjeckanog na kockice (ukoliko neće biti širokih rezanaca)

Od graševina, meni je dobra erdutska jer je malo slatkasta. (Inaće obožavam muškat žuti).
S obzirom da kuhanje traje i preko 3 sata, ujutro priredimo kiflice s margarinom (ja ih zamjesim) + nešto suhomesnato (domaće)...
Naravno, i poveće količine graševine...
25.08.2013 | 16:31
To je blizu 5 kg mesa. Koliko ljudi je to jelo?
25.08.2013 | 18:24
12 odraslih, 8 djece. I još je ostalo za danas.

Zdravac, ne stavljaš toliko masti, ali stavljaš svinjske nogice umjesto toga. Treba ti jedno ili drugo, radi konzistencije umaka. Ni ja ne puštam da ključa, osim na vrlo kratko prije nego se dodaje neko meso jer kad staviš veliku količinu sirovog mesa, ono dosta spusti temperaturu, pa je bitno prije toga podići za latentnu toplinu ključanja da brzo nakon što se doda novo meso opet prokrčka. A ovo za vegetu i fant neću ni komentirati. Argh.

Inače, za čekanje dok se ne zgotovi, draga je pripremila pitu zeljanicu. Jaoooooo.... Pa ti smršavi...
25.08.2013 | 23:51
Zaljevanje ti radi problem . Probaj nakon takvog jela popiti samo 1dl vode i ništa više. Nećeš se buditi po noći gasiti požare
26.08.2013 | 00:09
Nije mi logično. Može objašnjenje?
Standardno tumačenje je da probava u želucu funkcionira pomoću solne kiseline. Želudac može proizvesti koncentriranu kiselost, ali ne može proizvesti dovoljno tekućine da ukupna količina kiseline bude dovoljna da savlada ukupnu količinu hrane (osobito ako se radi o dinstanom mesu, i to tolike količine). I onda želudac pumpa kiselinu koja ima ogromnu koncentraciju, ali nema je dovoljno i onda dobiješ žgaravicu. Svaki put kad osjetiš da peče, popiješ čašu vode i dobiješ malo više kiseline koja je manje koncentrirana. I tako s vremenom kiselina savlada meso.

E, sad, koje je tvoje tumačenje?
26.08.2013 | 00:35
Nema znanstvenog tumačenja... iskustvo života u slavoniji i puuuno puno kulena i šunke
26.08.2013 | 01:10
Ne znam... Ne zamjeri mi skeptičnost, to mi zvuči negdje u grupi s narodnom "mudrošću" kako po vrućini treba piti rakiju, a ne vodu jer alkohol bolje "hladi" pa se ne znojiš.
26.08.2013 | 01:12

Ne zamjeram... sve je moguće. Znam da kod mene pali i to je to. Dok radi ne diram
26.08.2013 | 05:20
Moje iskustvo sa vodom je drugacije. Nas doslovce tjeraju da pijemo vodu. Puno vode

Emanuel, kakav crni 1dl? Vodu trebas piti u litrima Pogotovo nakon takve obilne hrane...

Uce me ovdje da sve dok mokraca ima bilo kakvu boju, tijelo nije dovoljno hidratizirano. Mora biti bistra, prozirna. Pa ti naredni put vidi kakva ce biti tvoja nakon sto popijes cijeli 1dcl vode

Ja imam problema sa kiselinom i ovo sto Smayoo prica ima smisla, casa vode obicno pomogne u takvim situacijama, ali nije pravilo...

I da, i ja bi ovog kotlica, o kiselinama bi mislsili kasnije
26.08.2013 | 11:12
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.
26.08.2013 | 11:20
Moj dida je uvijek imao doma malu plavu kutijicu s bijelim poklopcem i bijelim prahom (nije droga)(sjećam se ko da je danas bilo)

U njoj je bila "soda-bikarbona" (tak je on to zvao)
26.08.2013 | 12:29
Moze i soda-bikarbona, ali je treba imati doma. Mozda dodati na popis namirnica za cobanac. Peptorani isto pomazu.
26.08.2013 | 12:41
Ja u takvim situacijama obično pocuclam Rupurut, a nakon ovakve klope i par komada Dok nije bilo tih tableta u čašu malo vode, kap octa i žličica sode-bikarbone.
26.08.2013 | 15:43
zabac kaže:
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.


Svrha vode je da sapere kiselinu koja je dospijela do jednjaka (kada i nastaje zarenje i taj neugodni osjecaj), a ne da je razblazi
27.08.2013 | 00:43
Svrha je vode najviše da poveća količinu kiseline jer za probavu previše teške hrane u želucu nije toliko bitna koncentracija, koliko količina kiseline. A fore sa sodom bikarbonom, mlijekom i ne znam čime još nisu baš dobre jer neutralizacijom kiseline blokiraš probavu. I onda ti ostane "kamen" u želucu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 9 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO