Pozdrav iz...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz...


24.08.2013 | 15:25
...mog dvorišta!
image-10b8d48a7d5ff0cbf2c8f449762848b8.jpg
24.08.2013 | 16:15
Šta to kuhaš?
25.08.2013 | 06:45
Čobanac je bio. I sad me je*e žgaravica pa sam u 5 ujutro budan, natačem se vodom, umjesto da spavam...
25.08.2013 | 07:07
Smayoo probaj Omeprazole za zgaravicu.

Dva tjedna traje tretman (prva stvar ujutro prije bilo kakve hrane) i onda si neko vrijeme miran
25.08.2013 | 07:32
Ima puno efikasnije sredstvo.
Ne prežderat se mesine.
25.08.2013 | 08:12
Meni lakse popiti tabletu ujutro nego po cijele dane odupirati se iskusenjima
25.08.2013 | 09:16
Smayo, kak si pravio čobanac?
Inaće, treba oprezno sa slatkom paprikom, i pronaći pravi balans boje i okusa

Naravno, sve treba biti domaće
25.08.2013 | 13:40
Kotlić 18l
1 kg divljači (jelenov but)
1,5 kg junećeg vrata
1,5 kg svinjske plećke
0,75 kg janjećeg buta
1 kg svinjske masti (domaće)
1 kg luka (domaćeg)
1 glavica češnjaka (domaćeg)
1 kg mrkve
1/2 kg peršunovog korjena
1/2 kg celerovog korjena
cca 70g crvene paprike (slatke)
7 kom malih suhih ljutih papričica (domaćih)
1 l graševine (đakovačke)
cca 3 l vode
sol, cca 20 g

Češnjak očisti i ostavi cijele češnjeve
Luk očisti i naribaj (multipraktik) ili sitno nasjeckaj.
Mrkvu, peršun i celer oprati, ostrugati i naribati (multpraktik)
Svo meso nareži na kocke cca 1-1,5 cm, ali ne miješaj, nego imaj u posebnim posudama. Neki ubace i kosti da se kuhaju pa ih poslije izvade. Može i to, ali onda ne daj mesaru da ih siječe satarom, jer se onda napravi sitno iverje koje poslije pucketa pod zubima. Neka ih ispili tračnom pilom. Ako je nema, neka samo skine meso s kostiju, a kost baci psu.

Mast u kotlić, pustiti da se otopi i zagrije (da cvrlji)
Ubaci luk i sol kad vatra malo oslabi (ili dići kotlić malo od vatre), miješaj, miješaj, miješaj cca 3-4 min
Ubaci korjenasto povrće, promiješaj dobro, podlij trećinom vina, dodaj crvenu papriku, promiješaj, spusti kotlić niže, dodaj drva, čekaj da prokrčka i onda još 5 min, odnosno dok se u pari više ne osjeti miris alkohola.
Ubaci češnjak u češnjevima (cijelim) i ljute papričice (zdrobi u avanu ili razmrvi prstima).
Dodaj još drva, da jako ključa
Dodaj 1/5l kipuće vode (ja je zagrijavam sa strane u električnom vrču).
Ubaci divljač, ako je svo meso palo na jedno mjesto, malo promiješaj.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode.
Ubaci junetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti 1 sat da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci svinjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Probaj okus, ali ne sa vrha gdje je vodenasto, nego od dna!. Dodaj čega fali, ako fali.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij zadnju politru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci janjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa.
Više ne dodaj drva na vatru, pusti da se dovršava na žaru. Može se već jesti, a može i ostati još pola sata-sat.

Jesti s domaćim rebrastim rezancima. Za rezance rastopiti u loncu masti i na njoj popržiti slanine i svježeg kravljeg sira. Rezance skuhane u slanoj vodi ocijediti i preko njih preliti masni umak, promiješati.

Jesti uz dobru slavonsku graševinu. Moja najdraža je kutjevačka.

Na kraju zasladiti domaćom makovnjačom ili orehnjačom.
25.08.2013 | 14:07
Hehe, iako sam se upravo ustao od stola, dođe mi da odem u dvorište složiti jedan.
Inaće lijepo mi je čuti kako ostali prave. Drago mi je da ni ti ne stavljaš vegetu niti fant. Meni se kosa na glavi diže kada u receptu za čobanac stoji da se stavi fant. To vrijedi i za gulaš. Hijoooj :////

Inaće, ja stavljam znatno manje masti (tek toliko da se luk može lijepo popržiti). I ja ga ne sjeckam, nego pasiram u multipraktiku (kao i ti) (čobanac bude kompaktniji). Uglavnom dodam 2 svinjske raspolovljene nogice. A vino crvenu frankovku (2 dcl) 15 min prije kraja kuhanja.
Meso u intervalima od po pola sata, a kad stavim zadnje meso, onda dolijem vode kolko hoću čobanca (+ pola litre koja ispari). I nikada ne dozvoljavam da vrije, nego samo da polagano krčka.
Od začina, stavim papriku slatka + ljuta domaća tucana, zatim biber u zrnu (ne daje ljutinu nego okus), malo lovorovog lista i jednu grančicu ružmarina) i 2 cijela češnja češnjaka. Mrkvu i peršin ne pasiram, nego nasjeckam na kolutiće. I ponekad još dodam krumpira isjeckanog na kockice (ukoliko neće biti širokih rezanaca)

Od graševina, meni je dobra erdutska jer je malo slatkasta. (Inaće obožavam muškat žuti).
S obzirom da kuhanje traje i preko 3 sata, ujutro priredimo kiflice s margarinom (ja ih zamjesim) + nešto suhomesnato (domaće)...
Naravno, i poveće količine graševine...
25.08.2013 | 16:31
To je blizu 5 kg mesa. Koliko ljudi je to jelo?
25.08.2013 | 18:24
12 odraslih, 8 djece. I još je ostalo za danas.

Zdravac, ne stavljaš toliko masti, ali stavljaš svinjske nogice umjesto toga. Treba ti jedno ili drugo, radi konzistencije umaka. Ni ja ne puštam da ključa, osim na vrlo kratko prije nego se dodaje neko meso jer kad staviš veliku količinu sirovog mesa, ono dosta spusti temperaturu, pa je bitno prije toga podići za latentnu toplinu ključanja da brzo nakon što se doda novo meso opet prokrčka. A ovo za vegetu i fant neću ni komentirati. Argh.

Inače, za čekanje dok se ne zgotovi, draga je pripremila pitu zeljanicu. Jaoooooo.... Pa ti smršavi...
25.08.2013 | 23:51
Zaljevanje ti radi problem . Probaj nakon takvog jela popiti samo 1dl vode i ništa više. Nećeš se buditi po noći gasiti požare
26.08.2013 | 00:09
Nije mi logično. Može objašnjenje?
Standardno tumačenje je da probava u želucu funkcionira pomoću solne kiseline. Želudac može proizvesti koncentriranu kiselost, ali ne može proizvesti dovoljno tekućine da ukupna količina kiseline bude dovoljna da savlada ukupnu količinu hrane (osobito ako se radi o dinstanom mesu, i to tolike količine). I onda želudac pumpa kiselinu koja ima ogromnu koncentraciju, ali nema je dovoljno i onda dobiješ žgaravicu. Svaki put kad osjetiš da peče, popiješ čašu vode i dobiješ malo više kiseline koja je manje koncentrirana. I tako s vremenom kiselina savlada meso.

E, sad, koje je tvoje tumačenje?
26.08.2013 | 00:35
Nema znanstvenog tumačenja... iskustvo života u slavoniji i puuuno puno kulena i šunke
26.08.2013 | 01:10
Ne znam... Ne zamjeri mi skeptičnost, to mi zvuči negdje u grupi s narodnom "mudrošću" kako po vrućini treba piti rakiju, a ne vodu jer alkohol bolje "hladi" pa se ne znojiš.
26.08.2013 | 01:12

Ne zamjeram... sve je moguće. Znam da kod mene pali i to je to. Dok radi ne diram
26.08.2013 | 05:20
Moje iskustvo sa vodom je drugacije. Nas doslovce tjeraju da pijemo vodu. Puno vode

Emanuel, kakav crni 1dl? Vodu trebas piti u litrima Pogotovo nakon takve obilne hrane...

Uce me ovdje da sve dok mokraca ima bilo kakvu boju, tijelo nije dovoljno hidratizirano. Mora biti bistra, prozirna. Pa ti naredni put vidi kakva ce biti tvoja nakon sto popijes cijeli 1dcl vode

Ja imam problema sa kiselinom i ovo sto Smayoo prica ima smisla, casa vode obicno pomogne u takvim situacijama, ali nije pravilo...

I da, i ja bi ovog kotlica, o kiselinama bi mislsili kasnije
26.08.2013 | 11:12
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.
26.08.2013 | 11:20
Moj dida je uvijek imao doma malu plavu kutijicu s bijelim poklopcem i bijelim prahom (nije droga)(sjećam se ko da je danas bilo)

U njoj je bila "soda-bikarbona" (tak je on to zvao)
26.08.2013 | 12:29
Moze i soda-bikarbona, ali je treba imati doma. Mozda dodati na popis namirnica za cobanac. Peptorani isto pomazu.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 12:41
Ja u takvim situacijama obično pocuclam Rupurut, a nakon ovakve klope i par komada Dok nije bilo tih tableta u čašu malo vode, kap octa i žličica sode-bikarbone.
26.08.2013 | 15:43
zabac kaže:
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.


Svrha vode je da sapere kiselinu koja je dospijela do jednjaka (kada i nastaje zarenje i taj neugodni osjecaj), a ne da je razblazi
27.08.2013 | 00:43
Svrha je vode najviše da poveća količinu kiseline jer za probavu previše teške hrane u želucu nije toliko bitna koncentracija, koliko količina kiseline. A fore sa sodom bikarbonom, mlijekom i ne znam čime još nisu baš dobre jer neutralizacijom kiseline blokiraš probavu. I onda ti ostane "kamen" u želucu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, m@xym, miomika, Riba, Anonimci (513)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO