Pozdrav iz...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz...


24.08.2013 | 15:25
...mog dvorišta!
image-10b8d48a7d5ff0cbf2c8f449762848b8.jpg
24.08.2013 | 16:15
Šta to kuhaš?
25.08.2013 | 06:45
Čobanac je bio. I sad me je*e žgaravica pa sam u 5 ujutro budan, natačem se vodom, umjesto da spavam...
25.08.2013 | 07:07
Smayoo probaj Omeprazole za zgaravicu.

Dva tjedna traje tretman (prva stvar ujutro prije bilo kakve hrane) i onda si neko vrijeme miran
25.08.2013 | 07:32
Ima puno efikasnije sredstvo.
Ne prežderat se mesine.
25.08.2013 | 08:12
Meni lakse popiti tabletu ujutro nego po cijele dane odupirati se iskusenjima
25.08.2013 | 09:16
Smayo, kak si pravio čobanac?
Inaće, treba oprezno sa slatkom paprikom, i pronaći pravi balans boje i okusa

Naravno, sve treba biti domaće
25.08.2013 | 13:40
Kotlić 18l
1 kg divljači (jelenov but)
1,5 kg junećeg vrata
1,5 kg svinjske plećke
0,75 kg janjećeg buta
1 kg svinjske masti (domaće)
1 kg luka (domaćeg)
1 glavica češnjaka (domaćeg)
1 kg mrkve
1/2 kg peršunovog korjena
1/2 kg celerovog korjena
cca 70g crvene paprike (slatke)
7 kom malih suhih ljutih papričica (domaćih)
1 l graševine (đakovačke)
cca 3 l vode
sol, cca 20 g

Češnjak očisti i ostavi cijele češnjeve
Luk očisti i naribaj (multipraktik) ili sitno nasjeckaj.
Mrkvu, peršun i celer oprati, ostrugati i naribati (multpraktik)
Svo meso nareži na kocke cca 1-1,5 cm, ali ne miješaj, nego imaj u posebnim posudama. Neki ubace i kosti da se kuhaju pa ih poslije izvade. Može i to, ali onda ne daj mesaru da ih siječe satarom, jer se onda napravi sitno iverje koje poslije pucketa pod zubima. Neka ih ispili tračnom pilom. Ako je nema, neka samo skine meso s kostiju, a kost baci psu.

Mast u kotlić, pustiti da se otopi i zagrije (da cvrlji)
Ubaci luk i sol kad vatra malo oslabi (ili dići kotlić malo od vatre), miješaj, miješaj, miješaj cca 3-4 min
Ubaci korjenasto povrće, promiješaj dobro, podlij trećinom vina, dodaj crvenu papriku, promiješaj, spusti kotlić niže, dodaj drva, čekaj da prokrčka i onda još 5 min, odnosno dok se u pari više ne osjeti miris alkohola.
Ubaci češnjak u češnjevima (cijelim) i ljute papričice (zdrobi u avanu ili razmrvi prstima).
Dodaj još drva, da jako ključa
Dodaj 1/5l kipuće vode (ja je zagrijavam sa strane u električnom vrču).
Ubaci divljač, ako je svo meso palo na jedno mjesto, malo promiješaj.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode.
Ubaci junetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti 1 sat da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci svinjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Probaj okus, ali ne sa vrha gdje je vodenasto, nego od dna!. Dodaj čega fali, ako fali.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij zadnju politru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci janjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa.
Više ne dodaj drva na vatru, pusti da se dovršava na žaru. Može se već jesti, a može i ostati još pola sata-sat.

Jesti s domaćim rebrastim rezancima. Za rezance rastopiti u loncu masti i na njoj popržiti slanine i svježeg kravljeg sira. Rezance skuhane u slanoj vodi ocijediti i preko njih preliti masni umak, promiješati.

Jesti uz dobru slavonsku graševinu. Moja najdraža je kutjevačka.

Na kraju zasladiti domaćom makovnjačom ili orehnjačom.
25.08.2013 | 14:07
Hehe, iako sam se upravo ustao od stola, dođe mi da odem u dvorište složiti jedan.
Inaće lijepo mi je čuti kako ostali prave. Drago mi je da ni ti ne stavljaš vegetu niti fant. Meni se kosa na glavi diže kada u receptu za čobanac stoji da se stavi fant. To vrijedi i za gulaš. Hijoooj :////

Inaće, ja stavljam znatno manje masti (tek toliko da se luk može lijepo popržiti). I ja ga ne sjeckam, nego pasiram u multipraktiku (kao i ti) (čobanac bude kompaktniji). Uglavnom dodam 2 svinjske raspolovljene nogice. A vino crvenu frankovku (2 dcl) 15 min prije kraja kuhanja.
Meso u intervalima od po pola sata, a kad stavim zadnje meso, onda dolijem vode kolko hoću čobanca (+ pola litre koja ispari). I nikada ne dozvoljavam da vrije, nego samo da polagano krčka.
Od začina, stavim papriku slatka + ljuta domaća tucana, zatim biber u zrnu (ne daje ljutinu nego okus), malo lovorovog lista i jednu grančicu ružmarina) i 2 cijela češnja češnjaka. Mrkvu i peršin ne pasiram, nego nasjeckam na kolutiće. I ponekad još dodam krumpira isjeckanog na kockice (ukoliko neće biti širokih rezanaca)

Od graševina, meni je dobra erdutska jer je malo slatkasta. (Inaće obožavam muškat žuti).
S obzirom da kuhanje traje i preko 3 sata, ujutro priredimo kiflice s margarinom (ja ih zamjesim) + nešto suhomesnato (domaće)...
Naravno, i poveće količine graševine...
25.08.2013 | 16:31
To je blizu 5 kg mesa. Koliko ljudi je to jelo?
25.08.2013 | 18:24
12 odraslih, 8 djece. I još je ostalo za danas.

Zdravac, ne stavljaš toliko masti, ali stavljaš svinjske nogice umjesto toga. Treba ti jedno ili drugo, radi konzistencije umaka. Ni ja ne puštam da ključa, osim na vrlo kratko prije nego se dodaje neko meso jer kad staviš veliku količinu sirovog mesa, ono dosta spusti temperaturu, pa je bitno prije toga podići za latentnu toplinu ključanja da brzo nakon što se doda novo meso opet prokrčka. A ovo za vegetu i fant neću ni komentirati. Argh.

Inače, za čekanje dok se ne zgotovi, draga je pripremila pitu zeljanicu. Jaoooooo.... Pa ti smršavi...
25.08.2013 | 23:51
Zaljevanje ti radi problem . Probaj nakon takvog jela popiti samo 1dl vode i ništa više. Nećeš se buditi po noći gasiti požare
26.08.2013 | 00:09
Nije mi logično. Može objašnjenje?
Standardno tumačenje je da probava u želucu funkcionira pomoću solne kiseline. Želudac može proizvesti koncentriranu kiselost, ali ne može proizvesti dovoljno tekućine da ukupna količina kiseline bude dovoljna da savlada ukupnu količinu hrane (osobito ako se radi o dinstanom mesu, i to tolike količine). I onda želudac pumpa kiselinu koja ima ogromnu koncentraciju, ali nema je dovoljno i onda dobiješ žgaravicu. Svaki put kad osjetiš da peče, popiješ čašu vode i dobiješ malo više kiseline koja je manje koncentrirana. I tako s vremenom kiselina savlada meso.

E, sad, koje je tvoje tumačenje?
26.08.2013 | 00:35
Nema znanstvenog tumačenja... iskustvo života u slavoniji i puuuno puno kulena i šunke
26.08.2013 | 01:10
Ne znam... Ne zamjeri mi skeptičnost, to mi zvuči negdje u grupi s narodnom "mudrošću" kako po vrućini treba piti rakiju, a ne vodu jer alkohol bolje "hladi" pa se ne znojiš.
26.08.2013 | 01:12

Ne zamjeram... sve je moguće. Znam da kod mene pali i to je to. Dok radi ne diram
26.08.2013 | 05:20
Moje iskustvo sa vodom je drugacije. Nas doslovce tjeraju da pijemo vodu. Puno vode

Emanuel, kakav crni 1dl? Vodu trebas piti u litrima Pogotovo nakon takve obilne hrane...

Uce me ovdje da sve dok mokraca ima bilo kakvu boju, tijelo nije dovoljno hidratizirano. Mora biti bistra, prozirna. Pa ti naredni put vidi kakva ce biti tvoja nakon sto popijes cijeli 1dcl vode

Ja imam problema sa kiselinom i ovo sto Smayoo prica ima smisla, casa vode obicno pomogne u takvim situacijama, ali nije pravilo...

I da, i ja bi ovog kotlica, o kiselinama bi mislsili kasnije
26.08.2013 | 11:12
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.
26.08.2013 | 11:20
Moj dida je uvijek imao doma malu plavu kutijicu s bijelim poklopcem i bijelim prahom (nije droga)(sjećam se ko da je danas bilo)

U njoj je bila "soda-bikarbona" (tak je on to zvao)
26.08.2013 | 12:29
Moze i soda-bikarbona, ali je treba imati doma. Mozda dodati na popis namirnica za cobanac. Peptorani isto pomazu.
26.08.2013 | 12:41
Ja u takvim situacijama obično pocuclam Rupurut, a nakon ovakve klope i par komada Dok nije bilo tih tableta u čašu malo vode, kap octa i žličica sode-bikarbone.
26.08.2013 | 15:43
zabac kaže:
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.


Svrha vode je da sapere kiselinu koja je dospijela do jednjaka (kada i nastaje zarenje i taj neugodni osjecaj), a ne da je razblazi
27.08.2013 | 00:43
Svrha je vode najviše da poveća količinu kiseline jer za probavu previše teške hrane u želucu nije toliko bitna koncentracija, koliko količina kiseline. A fore sa sodom bikarbonom, mlijekom i ne znam čime još nisu baš dobre jer neutralizacijom kiseline blokiraš probavu. I onda ti ostane "kamen" u želucu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 10 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO