upute na hrvatskome - obaveza ili....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

upute na hrvatskome - obaveza ili....

24.03.2013 | 14:03
jucer kupih 2TB TC u istyle i nema uputa na hrvatskome jeziku. oke, ne trebaju mi ali dali su zakonski obavezni tako nesto isporuciti uz svi znamo proizvod na kojemu se sasvim fino zaradjuje.
ako jesu, imam najbolju namjeru ih nagaziti
24.03.2013 | 17:02
Mislim da su obavezni to napraviti,možda ne cijeli manual ali bar neki osnovni sažetak.
24.03.2013 | 18:25
Korisničke upute na hrvatskom jeziku obaveza su uvoznika, isto kao i jamstvo. Nagazi ih, dapače! Ali ne trgovca koji ti je prodao opremu, nego uvoznika, dakle Apcom.
25.03.2013 | 23:19
Zakon o zaštiti potrošača, članak 13:

(1) Trgovac mora prigodom prodaje proizvoda potrošaču predati, ili ako je riječ o proizvodima u rasutom stanju predočiti, propisane isprave koje je proizvođač priredio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda (jamstvo, tehničku uputu, uputu za sklapanje, uputu za uporabu, popis ovlaštenih servisa, upozorenje o mogućoj opasnosti pri uporabi, izjavu o sukladnosti proizvoda i sl.).
(2) Isprave iz stavka 1. ovoga članka moraju biti napisane jasno, vidljivo i čitljivo na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.
(3) Prijevod propisanih isprava koje je proizvođač pripremio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda, iz stavka 1. mora biti istovjetan izvorniku.

Prema zakonu, ovo je obveza trgovca, a ne uvoznika. Ne možeš ništa Apcomu.
26.03.2013 | 01:29
trgovac ih mora predati, ali ne pise i napisati. prilicno sam siguran da je to obaveza uvoznika, sto je i logicno. prvo on je taj koji tu robu uvozi u hrvatsku, drugo, logicnije je prevesti jednom pa onda to slati trgovcima nego da svaki trgovac prevadja zasebno...

moje iskustvo je do sada bilo takvo.
26.03.2013 | 07:37
A kaj Apcom nije trgovac?
Naravno da je samo što glavni ili generalni uvoznik ljepše zvuči
26.03.2013 | 10:29
kinsif kaže:
trgovac ih mora predati, ali ne pise i napisati. prilicno sam siguran da je to obaveza uvoznika, sto je i logicno. prvo on je taj koji tu robu uvozi u hrvatsku, drugo, logicnije je prevesti jednom pa onda to slati trgovcima nego da svaki trgovac prevadja zasebno...

moje iskustvo je do sada bilo takvo.

Logičnije je, ali nije zakonska obveza. Život u HR me naučio da pravo, pravda i zdrav razum nikako ne idu zajedno.
Onaj tko ti proda robu ti je dužan dati i popratnu dokumentaciju na našem jeziku. Odakle trgovcu ta dokumentacija, nije važno. Može to sam prevesti/napisati, a može mu uvoznik to dati. Trgovci to znaju i njihova je obveza to osigurati. A najbolji način je da natjeraju uvoznika da to napravi.
I trgovci u maloprodaji kupuju robu od uvoznika i trebali bi dobiti dokumentaciju na našem jeziku. Zašto pristaju na kupovinu ako ne dobiju ono što moraju?
26.03.2013 | 15:30
Ispričavam se, propis na koji sam ja mislio kad sam napisao da je uvoznik dužan dati upute je Pravilnik o građevnim proizvodima. Taj se, dakle, ne odnosi na konzumnu elektroniku
26.03.2013 | 20:21
kada ti uvoznik kao malom trgovcu prodaje robu bez uputa na hr (ako su upute potrebne jasno), u prekrsaju je!
ako te inspekcija ulovi da si prodao na malo nesto bez prevedenih uputa, nahebali ste i ti i uvoznik.
nesto kao i deklaracija. uvoznik je mora osigurati a trgovac ic za time dali je istaknuta na proizvodu.
tako mi je receno prilikom jedne kontrole barem. ne znam po slovu zakona, trebao bi sada malo guglati, ali uvoznici sa kojima ja radim se previse trude oko tih prijevoda, a sumnjam da se radi o dobroj volji.
27.03.2013 | 04:29
Za iPhone 3G sam dobio na HR jeziku, kupljen od T-Mobile prije nekoliko godina. Oni su mozda direktno bili uvoznik, pa su i osigurali upute.

Slazem se da je lijepo dobiti upute za uredjaj na svom jeziku, ali ja stvarno ne znam o kakvim uputama pricamo?

Ona mala knjizica sto pise "Hello"?

Uz moju Retinu dosla dva glossy papira obicna, presavijena u kvadratni oblik. I krpica za brisanje ekrana. To je sve...

I uopce mi ne fali neka knjiga printana, koju ionako 90% ljudi baci ili drzi negdje dok se ne zagubi...

Trebamo malo i na okolis misliti
27.03.2013 | 08:37
Uz TC koju sam kupio dolazi knjizica formata kutije za CD sa 44 stranice. Na engleskome naravno i zove se "setup guide".
Nije da meni upute trebaju ali jednostavno ako su zakonski obavezne inatiti cu se, iz jednostavnoga razloga da zakon mora biti jednak za sve.
27.03.2013 | 10:39
Nije stvar u tome trebaju li nam upute ili ne. Stvar je u tome da ih po zakonu moramo dobiti na našem jeziku. Za neke proizvode ljudima stvarno trebaju upute.

I nije nužno da ih dobijemo isprintane. Što se tiče zakona, dovoljno je da negdje na kutiji stoji link na kojem se upute mogu naći u pdf-u pa ako ih netko želi, neka ih isprinta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 19 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO