Astrofizika i istraživanje svemira
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Astrofizika i istraživanje svemira

14.06.2026 | 00:37
Već preko dva desetljeća sam redovni slušatelj emisije Explora, koju utorkom emitira Radio Pula, a koju vodi urednik Elvis Mileta uz stalnog gosta i autora - legendarnog hrvatskog astronoma, edukatora i popularizatora znanosti - Korada Korlevića.

U svo to vrijeme sam propustio svega možda par emisija! Danas je to lakše nadoknaditi jer postoji i podcast i YouTube izdanje.

Naravno, Korado je bio i naš gost u Muzeju računala PEEK&POKE još 2009. godine:

www.peekpoke.hr/lecture-by-korado-korlevic/

Oduvijek me zanimalo sve vezano uz svemir - od dječjih početaka u nekadašnjoj "raketarskoj sekciji" u školi, pa do teleskopa kojeg mi je donio otac i opskrbio me knjigama o svemiru i astrofizici. Sa ZX Spectrumom su došli i prvi softveri iz te domene.

Danas je to sve toliko napredovalo da Mac može samostalno upravljati teleskopom. Jedan od boljih softvera je TheSkyX:

www.bisque.com/product/theskyx-pro/

Nisam ga osobno isprobao, ali imam poznanika koji ga koristi na Windowsima i jako je zadovoljan.

Radi još i na Big Suru, pa je super ako imate neki stari Mac kao kontroler u svojoj kućnoj opservatoriji!

Nadalje, moram vam skrenuti pozornost na hrvatsku udrugu HISPACE:

hi-space.org

I oni su bili dragi gosti prošle godine u našem muzeju:

www.peekpoke.hr/the-flowing-universe-svemir-koji-tece/

Oni dosta ozbiljno guraju svemirsku industriju u Hrvatskoj. Naravno, većina nas na prvu reagira s podsmjehom i pomisli "ovo je previše pretenciozno, kakva svemirska industrija...", no, nakon nekoliko predavanja naših inovatora, a svi su ujedno i doktori znanosti, shvatiš da mi itekako imamo pametnih ljudi koji su sposobni doprinijeti razvoju tehnologija koje se koriste u svemiru.

Jedan od zanimljivih primjera je NUOTWO koji razvija tehnologiju za uklanjanje CO2 iz zatvorenih prostora. Primjena je u zgradama, ali i u svemirskim stanicama i budućim bazama na Mjesecu ili Marsu.

SolarHydrogen razvija reverzibilne vodikove baterije povezane sa solarnim panelima. Tijekom dana takav sustav koristi Sunce za proizvodnju vodika i kisika. Tijekom noći, ili kada je potrebna dodatna energija, vodik i kisik ponovno pretvara u električnu energiju.

HISPACE me ove godine pozvao na SFerakon u Zagrebu da predstavim kako mi u muzeju PEEK&POKE populariziramo astrofiziku i usmjeravanje mladih u STEM domenu, a sve to bez novca, kroz volonitranje i dobru volju.

Ako ovdje ima još zaljubljenika u istraživanje svemira, slobodno se pridružite i recite što vas zanima iz te domene, ima li neka tema koju pratite?

Slušate li barem Exploru svaki utorak?

radio.hrt.hr/slusaonica/explora
14.06.2026 | 00:51
Evo, ovo se sada zgodno poklopilo s otvaranjem nove teme - prekjučer je kompanija SpaceX izašla s dionicama na burzu! Što to znači?

Opet imam jednu odličnu preporuku! Ako ne pratite "Ekonomski lab" kojeg godinama vodi Velimir Šonje - ne znate što propuštate ako pokazujete imalo interesa za financije i ekonomiju.

Odličnu analizu za SpaceX IPO (inicijalna ponuda dionica) napisao je Mario Gatara:

arhivanalitika.hr/blog/spacex-ususret-na...burzovnoj-premijeri/
14.06.2026 | 09:40
Hoće li Musk filantrop pomoći NASA sada kad ima bezbroj novaca?
Jer NASA i SpaceX su usko povezane, nadam se da će iskoristiti svoje veze za dobrobit.
Unatoč svemu svijet bi mogao bez njega i njegovih “izuma”. Samo mojih 2 centa.

nasawatch.com/policy/lets-destroy-american-science/
14.06.2026 | 10:59
Ja Muska vidim kao izvrsnog integratora koncepata i tehnologija, nešto slično Jobsu, ali u drugim domenama. Od PayPala, pa do Starlinka i Macroharda, uvijek je imao dobar nos gdje se može napraviti tehnološki iskorak.

Svijet bi, naravno, mogao bez njegovih tehnologija, ali mislim da bi bio siromašniji i lošiji. Kako ja vidim, njegove kompanije donijele su niz ključnih tehnoloških doprinosa:

- način proizvodnje automobila, cijeli proces, a pogotova ona mega-preša!
- FSD u Teslama, nitko to ne nudi na razini Tesle
- ne-jednokratne rakete za jeftinije "dobacivanje" tereta u orbitu
- Starlink je možda i najveći doprinos, pogotovo za Afriku i slična mjesta
- kupovina Twittera kako bi se sačuvala sloboda govora
- Boring Company bi mogao imati veliku budućnost
- Grok AI kao najmanje "ideološki uvjetovana" LLM platforma
- Teslin Optimus robot mi se isto čini kao nešto obećavajuće

Našlo bi se možda još toga, ali sve ovo su neki konkretni doprinosi. I bez svakog bismo mogli, ali meni izgleda da nas sve ovo tehnološki gura dalje kao civiliaciju.

E sada, to što je on čovjek u autističnom spektru (Asperger), ima svoje bubice, ali vjerojatno ne bi sve to postigao da nije takav - kao i što Jobs ne bi izgradio Apple da je bio fin sa svima.
14.06.2026 | 15:22
dpasaric kaže:
Ja Muska vidim kao izvrsnog integratora koncepata i tehnologija, nešto slično Jobsu, ali u drugim domenama. Od PayPala, pa do Starlinka i Macroharda, uvijek je imao dobar nos gdje se može napraviti tehnološki iskorak.

Svijet bi, naravno, mogao bez njegovih tehnologija, ali mislim da bi bio siromašniji i lošiji. Kako ja vidim, njegove kompanije donijele su niz ključnih tehnoloških doprinosa:

- način proizvodnje automobila, cijeli proces, a pogotova ona mega-preša!
- FSD u Teslama, nitko to ne nudi na razini Tesle
- ne-jednokratne rakete za jeftinije "dobacivanje" tereta u orbitu
- Starlink je možda i najveći doprinos, pogotovo za Afriku i slična mjesta
- kupovina Twittera kako bi se sačuvala sloboda govora
- Boring Company bi mogao imati veliku budućnost
- Grok AI kao najmanje "ideološki uvjetovana" LLM platforma
- Teslin Optimus robot mi se isto čini kao nešto obećavajuće

Našlo bi se možda još toga, ali sve ovo su neki konkretni doprinosi. I bez svakog bismo mogli, ali meni izgleda da nas sve ovo tehnološki gura dalje kao civiliaciju.

E sada, to što je on čovjek u autističnom spektru (Asperger), ima svoje bubice, ali vjerojatno ne bi sve to postigao da nije takav - kao i što Jobs ne bi izgradio Apple da je bio fin sa svima.

Ja Muska vidim bitno drukčije.

Ne sporim da je sudjelovao u nekoliko važnih projekata i da ima nos za tehnologije koje mogu promijeniti tržište.

Ali meni se čini da je njegov najveći talent prodavanje budućnosti prije nego što stigne.

Godinama slušamo:

-FSD je iza ugla,
-robotaksiji samo što nisu,
-Optimus samo što nije,
-Hyperloop samo što nije,
-Mars samo što nije.

I svaki put tržište proguta priču, valuacija odleti u nebo, a stvarnost kasnije polako sustiže marketing, ako ga uopće sustigne.

Zato ga ne vidim kao novog Teslu nego više kao vrhunskog trgovca očekivanjima.

A to što je netko uspješan u prodaji automobila, raketa ili interneta ne znači automatski da je u pravu oko slobode govora, politike, demokracije ili budućnosti čovječanstva.

To je ista greška koju ljudi rade desetljećima: uspjeh u jednoj domeni zamijene mudrošću u svim ostalima.

Meni je Musk zanimljiv upravo kao upozorenje koliko je tanka granica između inovatora i vrhunskog prodavača magle.
15.06.2026 | 00:24
tino1 kaže:
Ja Muska vidim bitno drukčije.

Ne sporim da je sudjelovao u nekoliko važnih projekata i da ima nos za tehnologije koje mogu promijeniti tržište.

Ali meni se čini da je njegov najveći talent prodavanje budućnosti prije nego što stigne.

Godinama slušamo:

-FSD je iza ugla,
-robotaksiji samo što nisu,
-Optimus samo što nije,
-Hyperloop samo što nije,
-Mars samo što nije.

A to što je netko uspješan u prodaji automobila, raketa ili interneta ne znači automatski da je u pravu oko slobode govora, politike, demokracije ili budućnosti čovječanstva.

Sviđa mi se tvoja definicija da je on svojevrsni "trgovac očekivanjima", da prodaje obećanja o budućnosti. I to stoji, ali to je odlika velikih vizionara. Pogotovo kada ti treba novac publike da bi odradio što si zamislio.

Jobs je bio neka druga priča, on bi radio suprotno - na sve moguće načine skrivao budućnost na kojoj radi, pazio na tajnost, a onda odjednom - boom! Disrupcija tržišta novom tehnologijom.

Jobs je meni svakako veća faca.

No, kako ja vidim Muska, on ima tri vrline - velik je radoholičar, entuzijast je i nije zao čovjek.

- FSD funkcionira super i u onim državama gdje je dozvoljen radi odlično!
- Robotaxiji voze gdje je dozvoljeno, ako dobro radi FSD, onda i oni nisu problem.
- Optimus neće brzo, ali vjerujem da će ga u konačnici složiti i da će biti koristan i fora.
- Hyperloop je daleko, to valjda kada nekako obrlati tamo neki njihov HŽ!
- Mars možda i nikad, ali moglo bi se dogoditi da ljude pošalje tamo i možda vrati, ali kolonija tamo je teško održiva.
- Starlink radi odlično i uzimamo to nekako zdravo za gotovo, a to je bio čisti SF par desetljeća unatrag!

Pustimo njegovu Trump epizodu, vidim da se nekako izvukao iz toga, ali i mogu razumijeti zašto i kako je to on vidio, nego pojasni mi ovo sa slobodom govora? Misliš da je tu nešto krivo napravio?
15.06.2026 | 09:22
dpasaric kaže:

...

Slušate li barem Exploru svaki utorak?

radio.hrt.hr/slusaonica/explora

Evo i ja slušam redovno 15ak godina, od kada sam se zaposlio i počeo voziti u autu i previše, pa je samo tako i slušam.
15.07.2026 | 17:02
www.reflectorbital.com/

Spada li ovo ovdje? Razumijem što žele postići ali zar zaista želimo noć pretvoriti u dan, samo radi profita?
15.07.2026 | 21:51
Spada! Inače, to je tema koju je Korado obradio u jednoj od epizoda. Meni je dosta luda ta ideja, ali čini se ostvariva - jer koliko sam ja shvatio oni bi selektivno, tko plati, mogli usmjeriti sunce baš na to mjesto. Tako da možeš naručiti "dan" po noći kada ti treba radi nečega. Pravi SF, ali i vrlo upotrebljivo za niz dobrih, ali i zlih namjera.
16.07.2026 | 13:50
Osobno sam uvjeren da sve takve ideje, bez obzira što namjera može biti dobra, ne mogu u konačnici imati dobar ishod. Ljudi imaju stalno tu potrebu igrati se Boga i svaki put sve jače use*u.
16.07.2026 | 16:06
Bilo i filmova na tu temu.
Die Another Day i Icarus.
ili
The Man with the Golden Gun i Solex Agitator.

Vidite i Arhimedova zraka smrti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 17 minuta
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO