Problem: macovi + fantomski internet promet + spam
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem: macovi + fantomski internet promet + spam

20.03.2008 | 10:43
Daklem ovako.

Gospođa ima 2 meka (lampu i iMac 20\").

Problem 1.

Oba meka su žicom spojena na zyxel wifi router/modem.
Modem se poslijepodne gasi zajedno sa mekovima, a svejedno se ostvaruje nekakav promet (npr. stotinjak MB uploada i downloada) izvan radnog vremena tog ureda. WiFi mreža je zaštićena WEP2 enkripcijom, znači to je prilično sigurno.
Jedini način kako se neko može kačit na tu liniju je da zna us.name i password za spajanje na net pa se s druge linije spaja i radi taj promet. Kako drugačije? Iskon tvrdi da ne vidi sa koje linije se spaja tko sa tim podacima (a to znaju sigurno, samo neće reć). Password je mijenjan 2 puta u zadnja 2 tjedna i svejedno se ostvaruje nekakav promet. wtf?

Problem 2.

Isti ured, ista dva meka. Oba imaju office2004, za mail koriste entourage sa standardnim postavkama. Ugrađeni spam filter radi ok na tom programu (sam ga koristim i nisam imao problema dosad), no iskon gasi port 25 i zabranjuje odlaznu poštu zbog širenja spama. Kako je to moguće? Čak su mi rekli da Mekovi imaju viruse i da oni to tamo vide (kao piše im da se koriste mekovi i da imaju viruse) što mi se čini teško mogućim. Jedino logično objašnjenje je da se nekako onaj fantom koji se spaja u Problemu 1. koristi podacima za spajanje navedene gospođe i ima piceka koji je prljav.

Dajte neki pametan prijedlog, što s tim svim :|

Tenks.
20.03.2008 | 12:14
1) Iskon? Ha-ha. Konačno smo im dali otkaz ugovora u firmi nakon skoro 4 godine korištenja sa skoro svakodnevnim problemima. Previše crvenih kartona su nakupili. Prešli smo na optiku od Metroneta.

2) Macovi *sigurno* nemaju viruse, pa se problem vraća na točku jedan. Ako oni tvrde suprotno, možemo to objaviti kao vijest na naslovnici Jabučnjaka tako da zabavimo cijelu naciju. Ako imaš tu dopisku, slobodno pošalji.

Pametan prijedlog - pređi na nekog drugog. Što se tiče dijagnoze, u Acitivity Monitoru možeš pratiti promet po ethernetu, a i svaki bolji router ima svoju statitisku, pa lokalno možeš vidjeti sav dolazni i odlazni promet.
20.03.2008 | 13:55
čekam da mi odogovori abuse služba, pa ako bude što zabavno javim

A promet mogu pratiti ali ne u tom vremenu kad se navodno netko spaja, jer se radi o uredu koji nije moj nit ja radim u njemu pa nemam pristup izvan radnog vremena.

Ništa čekat ću da vidim što kaže iskon. Ako ne budu susretljivi, čeka ih sraz sa navedenom gospođom koja je odvjetnica tako da im ne želim biti u koži
20.03.2008 | 22:48
Ja bih rekao da je tvoja pretpostavka pod 1 točna (netko drugi s neke druge lokacije, tko zna username i passwd). Dakle radi se o nekom tko se poodavno zahaklao na tu uredsku mrežu i uredno siše podatke te si osigurava u svakom trenu najmanje 2 ulaza tako da kad mu zatvorite 1, on uđe na drugi i opet si nađe ključ za onaj prvi i tako u krug.

Uglavnom, treba primijeniti drugu taktiku.

NE GASITI router na kraju radnog vremena. Naprotiv, osigurati da veza cijelo vrijeme bude dignuta i pri tom stvara neki unaprijed poznati promet. Drugi dan ujutro pogledati logove na routeru. Sumnjive indikacije su:

1. promet veći od očekivanog
2. pristup administratora tokom popodneva, večeri i noći
3. spajanje nekih neočekivanih strojeva
4. potpuno izbrisan system log routera
5. trajanje veze imalo je prekida tokom popodneva, večeri ili noći

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.
21.03.2008 | 14:01
smayoo je napisao:

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.

Router ima password, i nije neki lak za pogoditi.

Javila se abuse služba i napisali su sljedeće:

-naveli su internu ip adresu računala koje šalje spam poruke tj. zaraženo je virusom i predložili da to računalo počistim clamxavom
-predložili su promjenu lozinke za spajanje na net
-trežili su mac adresu routera kako bi ju usporedili sa svojim log podacima.

sve to ima smisla, stoga ću u srijedu napraviti zatraženi i vidjeti što će se desiti sa prometom.

Hvala vama dvojici na odgovorima..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 minuta
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Borisone, grgaa, Riba, robertM, Zoki, Anonimci (660)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO