Problem: macovi + fantomski internet promet + spam
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem: macovi + fantomski internet promet + spam

20.03.2008 | 10:43
Daklem ovako.

Gospođa ima 2 meka (lampu i iMac 20\").

Problem 1.

Oba meka su žicom spojena na zyxel wifi router/modem.
Modem se poslijepodne gasi zajedno sa mekovima, a svejedno se ostvaruje nekakav promet (npr. stotinjak MB uploada i downloada) izvan radnog vremena tog ureda. WiFi mreža je zaštićena WEP2 enkripcijom, znači to je prilično sigurno.
Jedini način kako se neko može kačit na tu liniju je da zna us.name i password za spajanje na net pa se s druge linije spaja i radi taj promet. Kako drugačije? Iskon tvrdi da ne vidi sa koje linije se spaja tko sa tim podacima (a to znaju sigurno, samo neće reć). Password je mijenjan 2 puta u zadnja 2 tjedna i svejedno se ostvaruje nekakav promet. wtf?

Problem 2.

Isti ured, ista dva meka. Oba imaju office2004, za mail koriste entourage sa standardnim postavkama. Ugrađeni spam filter radi ok na tom programu (sam ga koristim i nisam imao problema dosad), no iskon gasi port 25 i zabranjuje odlaznu poštu zbog širenja spama. Kako je to moguće? Čak su mi rekli da Mekovi imaju viruse i da oni to tamo vide (kao piše im da se koriste mekovi i da imaju viruse) što mi se čini teško mogućim. Jedino logično objašnjenje je da se nekako onaj fantom koji se spaja u Problemu 1. koristi podacima za spajanje navedene gospođe i ima piceka koji je prljav.

Dajte neki pametan prijedlog, što s tim svim :|

Tenks.
20.03.2008 | 12:14
1) Iskon? Ha-ha. Konačno smo im dali otkaz ugovora u firmi nakon skoro 4 godine korištenja sa skoro svakodnevnim problemima. Previše crvenih kartona su nakupili. Prešli smo na optiku od Metroneta.

2) Macovi *sigurno* nemaju viruse, pa se problem vraća na točku jedan. Ako oni tvrde suprotno, možemo to objaviti kao vijest na naslovnici Jabučnjaka tako da zabavimo cijelu naciju. Ako imaš tu dopisku, slobodno pošalji.

Pametan prijedlog - pređi na nekog drugog. Što se tiče dijagnoze, u Acitivity Monitoru možeš pratiti promet po ethernetu, a i svaki bolji router ima svoju statitisku, pa lokalno možeš vidjeti sav dolazni i odlazni promet.
20.03.2008 | 13:55
čekam da mi odogovori abuse služba, pa ako bude što zabavno javim

A promet mogu pratiti ali ne u tom vremenu kad se navodno netko spaja, jer se radi o uredu koji nije moj nit ja radim u njemu pa nemam pristup izvan radnog vremena.

Ništa čekat ću da vidim što kaže iskon. Ako ne budu susretljivi, čeka ih sraz sa navedenom gospođom koja je odvjetnica tako da im ne želim biti u koži
20.03.2008 | 22:48
Ja bih rekao da je tvoja pretpostavka pod 1 točna (netko drugi s neke druge lokacije, tko zna username i passwd). Dakle radi se o nekom tko se poodavno zahaklao na tu uredsku mrežu i uredno siše podatke te si osigurava u svakom trenu najmanje 2 ulaza tako da kad mu zatvorite 1, on uđe na drugi i opet si nađe ključ za onaj prvi i tako u krug.

Uglavnom, treba primijeniti drugu taktiku.

NE GASITI router na kraju radnog vremena. Naprotiv, osigurati da veza cijelo vrijeme bude dignuta i pri tom stvara neki unaprijed poznati promet. Drugi dan ujutro pogledati logove na routeru. Sumnjive indikacije su:

1. promet veći od očekivanog
2. pristup administratora tokom popodneva, večeri i noći
3. spajanje nekih neočekivanih strojeva
4. potpuno izbrisan system log routera
5. trajanje veze imalo je prekida tokom popodneva, večeri ili noći

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.
21.03.2008 | 14:01
smayoo je napisao:

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.

Router ima password, i nije neki lak za pogoditi.

Javila se abuse služba i napisali su sljedeće:

-naveli su internu ip adresu računala koje šalje spam poruke tj. zaraženo je virusom i predložili da to računalo počistim clamxavom
-predložili su promjenu lozinke za spajanje na net
-trežili su mac adresu routera kako bi ju usporedili sa svojim log podacima.

sve to ima smisla, stoga ću u srijedu napraviti zatraženi i vidjeti što će se desiti sa prometom.

Hvala vama dvojici na odgovorima..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme