MacBook Pro pao s metar i pol na pod
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro pao s metar i pol na pod

11.10.2010 | 00:21
Evo, član, pročitaj npr. ovo:

www.jabucnjak.hr/hardver/novi-macbook-pro-–-dojmovi.html
11.10.2010 | 00:46
@ smayoo Ee, jbg sa HPom si stvarno baksuz, sin mi reko da još njemu bat. drži preko sat i nešto. Bila je kraće trajala, ali je nešto čarobirao s njom i sad duže drži. Doduše to je bilo već preko pola godine, poslije ga nisam pitao. A kad sam ga kupovao, rekli su da je to Mercedes među laptopima. Bit će da iznimke potvrđuju pravilo. A tvojih članaka se sjećam, pisao si isto ko i sada.
11.10.2010 | 01:04
@smayoo

Ček'ček'...si ti to pohvalio tošibu? Dakle, ipak nisi fanatik?

Kužim ja da HP nije Mac i sve to ali isto kako ti navodiš svoje probleme s HP-om i stojiš iza toga da je smeće, kao što sam već napisao ja i nekoliko ljudi koje znam nismo imali takvih iskustava...ali čitam kako neki drugi, kao i ti prolaze noćne more.
Isto sam tako čitao po stranim forumima kakva su sve sranja ljudi doživljavali i s Mac-ovima iako vjerojatno manje nego s drugim markama i to je jedan od razloga zašto namjeravam kupiti Mac-a ali to nije najznačajniji razlog jer Mac-ov hardware možda i nosi manje problema od drugih ali sumnjam da ih je toliko manje da bi to pretstavljalo najznačajniju prednost nad ostalima.
Ima drugih stavri u kojima je Apple puno napredniji od ostalih npr. dizajn i OSX. U ovo drugo još nisam ušao duboko ali od onog što sam uspio vidjeti jasno mi je koliko je bolji od windowsa.
ALI ima i stvari u kojima Apple kasni u utrci s drugima npr. snaga.

Članak/recenziju ću pročitati sutra. Spavati...sada...ssspavam.
11.10.2010 | 08:23
Za snagu se ne bih kladio. Naime, nemoj uspoeđivati brojke, nego UČINAK kompa. Kako si sam primjetio, Apple sam radi OS pa je onda simbioza hardvera i softa skoro pa savršena (kad nekaj zaseru, onda izađe neki firmware da to pokrpaju) u konačnici komp sa nešto slabijom nazivnom 'Snagom' (ajmo to tako nazvati, znaš na kaj msilim) u praksi pojede neke jače...
Da ne velim da sam ja još na PPC konfiguraciji sa 1,33 GHZ porcesorom koji NAJNORMALNIJE odradi sve kaj od njega tražim. Misliš li da picek sa sličnim radnim taktom još uopće postoji negdje, a da ne služi nečem poput krpanja rupa na cesti, ili pritiskanja poklopca ispod kojeg se kiseli zelje (ovo u kombinaciji s ispravljačem)...
Ne, nisam desničar, ja sam konzervativac;)

A kaj se tiče HP-a. Onih nekoliko plastičnjara koje sam ja vidio su radili, ali baterija im traje zbilja smiješno kratko i na njima se ne da tipkati ako nisu na stolu. Naime, ako ga metneš na koljena, cijeli se komp počne toliko uvijati da je nemoguće na njemu tipkati. Naime, ja živim od pisane riječi i nerijetko sam bio u situaciji da nešto treba sročiti na koljenima (saloni i slično) i na tim HP-ima je to bila zbilja muka uza svo to piganje, a da ne velim kako me stalno proganjal strah da se sve bude raspalo....
Istina, bilo je i gorih; onaj gericom koji sam jednom vidio, na njemu se pigala i tipkovnica; to je valjda model samo za rad s mišem?
11.10.2010 | 20:20
Jasno mi je da je hardware i OS kod Apple-a dobro konfiguriran i da brojke ne govore sve ali zar ovakve brojke i opcije kod laptopa dovode tebe do sumnje?

3.33GHz Extreme 6 Core
12GB DDR3 1333
17" 1920x1200 WUXGA Display
3x500G 7200 RPM hard drive
DVD-RW/ Blue Ray
GTX285 1GB
firewire/4 USB/cardreader
3 yr Inclusive Warranty
Glan/Wifi/Blueetooth
Lifetime Tech Support
DVI out for 2nd Monitor

Kakav sufiks bi trebalo dodati ovakvim strojevima? Nešto kao Extreme Pro Nuclear Mother Fucker?
Zar se pored ovakvih mašina Apple i dalje usudi 13" MBP nazvati PRO? Za najopremljenije 15" i 17" OK, ali bazni 13" MBP je smijeh nazvati PRO. Možda je PRO za tetu u vrtiću koja na njemu vodi evidenciju prehlada i proljeva kod djece.
To je ono što mi smeta kod Apple-a, ta njihova arogancija.
11.10.2010 | 21:08
Slažem se s tobom, da je to smiješno, ali ne mislim da je arogantno. To je jednostavno - marketing. A to je nešto u čemu je Apple jak.

Inače, to beskrajno uspoređivanje hardverskih osobina zaista smatram djetinjastim. Ti pokazatelji NIKAD NI U ČEMU nisu bitni (relevantni nekad možda jesu donekle, ali bitni nisu nikad).

Niti jedna stvar koju koristim nije odabrana temeljem sirovog uspoređivanja beskrajne liste tehničkih osobina. Gdje god je to bilo moguće, birao sam temeljem vlastitog iskustva o sljedećem:

- jednostavnosti korištenja
- krivulji učenja (navikavanja)
- pouzdanosti u radu
- udobnosti (ergonomiji)
- primjerenosti mojim potrebama
- ukupnim troškovima vlasništva (cijeni za koju je stvar kupljena, direktnim troškovima servisiranja i indirektnim troškovima - izgubljenim vremenom vezanim za neispravnost ili nepouzdan rad, propuštenim poslovima vezanim za neispravnost ili nepouzdan rad, plaćenim penalima vezanim za neispravnost ili nepouzdan rad, troškovima najma ili sl. zamjenske opreme vezanim za neispravnost ili nepouzdan rad)

Kao što me nije briga koliko kubika, konja, njutnmetara, centimetara, ovog, onog ima auto koji vozim (već me je briga da sjednem u njega, napravim put od 500 km brzinom koja meni odgovara, izađem iz auta bez osjećaja iscrpljenosti i umora, ne potrošim previše za gorivo i da budem u razumnim granicama siguran da se ne kvari), tako me nije briga ni koliko Mhz, điđabajta, DDRa, FDRa, BRLJR-a i ostalih besmislenih brojki ima laptop koji koristim. Jer zadovoljava one kriterije koji su meni bitni.
11.10.2010 | 21:45
@smayoo

Slažem se s većim dijelom toga što si rekao, i jasno mi je da stvari nisu crn-bijele, to je ono o čemu ja pričam cijelo vrijeme i zato što nisu cno-bijele i namjeravam kupiti mac-a.

Ali, kad već povlačimo analogiju s autima evo kako ja vidim apple vezano uz većinu modela, ne sve:
>>>Izgleda mi kao Ferrari s motorom Honde Civic TypeR.<<<
Dizajn besprijekoran, potrošnja odlična, kvaliteta izrade odlična, motor besprijekoran, kvalitetan, provjerene dugotrajnosti ali nije oprema i motor koji taj dizajn i ta razina kvalitete zaslužuju...kao što ga zaslužuju i kupci koji misle da su kupili Ferrarija, a u biti su kupili Hondu, vrlo kvalitetnu i ekonomičnu ali i dalje Hondu po karakteru...osim ako ne misle voziti samo po gradu pridržavajući se svih ograničenja brzine te ponekad malo stisnuti papučicu po zaobilaznici. E, u tom slučaju su ipak kupili Ferrarija;)
Upitnost cijene ovisi o tome u što je kupac uvjeren da je kupio.
Ti to nazovi marketingom, ja to zovem arogancijom zato jer su stvari previše očite i jasne da bi plesanje po žici prikazivali kao umjetničko klizanje...koliko god netko u tom plesu na žici uživao.
I ajmo neka ovo ostane uklesano u stijeni: AKO KAŽEM NEŠTO PROTIV APPLE-A TO NE ZNAČI DA NE ZAHVALJUJEM BOG ŠTO POSTOJI TAKAV BRAND...brand koji iako po meni ima nekih falingi i dalje uvijerljivo vodi u mnogim stvarima naspram konkurencije.
11.10.2010 | 22:09
Zapravo, kad već povlačimo mačka, tj. auto za rep, ja bih Apple ipak prije prispodobil Lotusu, nego Hondi. Lotus Elise možda ima samo 1800 ccm i nejak motor, ali ima i 800 kila i onda kad ga zavrtiš po krugu vremena su NESTVARNO dobra...
A i ako je analogija s Ferrarijem na mjestu, ja bih te pitao kaj je onda Sony VAIO koji je još skuplji od Applea, a daje ti prozore za OS?
I dalje tvrdim da je laptop iz Cupertina dovoljno jaka mašina i da onaj PRO u imenu nije lažljiva prijevara. Naime, u profesionalne odlike bi išla i njegova robusnost kojoj smo svjedočili kroz opis nezgode koji je doživio i preživio ovaj Macbook pro koji je i započeo ovaj thread...
No, ne vidim zapravo oko čega se raspravljamo i zašto? Nitko nije od nas, koji koristimo laptope od Štefa (moj se zove powerbook, a ima 1,33 GHz procesor i 1,25 Gb rama, teško da bi to moglo opravdati naziv power, kaj ne?) nije imal dugu cijev pokraj glave kad gaje kupoval, kao što ni tebe nitko ne sili da ga kupiš. Ako doista misliš da ti se uvaljuje Honda po cijeni Ferrarija (btw, postojala je i Honda NSX koja je, kad je izašla, bila bolja i od Ferrarija i Porschea tog doba) onda uživaj u spoznaji da tebi nsu prodali toplu vodu ko nama ostalima koji smo konzervativni, ili desno nagnuti
11.10.2010 | 22:40
Sony VAIO je tužna priča po meni! Ne znam tko je tamo lud:huh:

Da, mene nitko ne sili da kupim Mac-a, hvala što mi daješ slobodu BTW, ali ja niti neću kupiti Ferrarija s motorom Honde nego običnog MacBooka za kojeg mislim da je puno bolje uložen novac.

Da, sorite na offtopicu!

Over and out!
11.10.2010 | 22:51
Član je napisao:

Kao što je i Đuro napisao - kupac (osim ako nije malo, neznajuće dijete, ili mentalno retardiran, ili neuračunljiv) kupuje ono što želi. Ako misli da su ga prilikom prodaje lagali i prodali mu nešto što on nije želio (tj. da mu nisu prodali ono što on želi) - kriv je prvenstveno sam, jer je, umjesto da misli svojom glavom, dozvolio da ga netko izmanipulira kao malo, neznajuće dijete.

U tvom ilustrativnom primjeru ti polaziš od pretpostavke da kupci Ferrari kupuju iz ovih istih razloga iz kojih bi ih (očito) ti kupio. Zašto si tako uvjeren da je to tako?

To je ista priča kao kad mi moj bratić (kuhar po struci) počne objašnjavati kako su cijene u (ovom ili onom) restoranu prevelike jer u mom tanjuru je 5 dag mrkvice, 20 dag mesa, 10 dag krumpira... pa to sve skupa košta toliko, a da sam otišao u "va oštariju pul Belega" tamo bi to isto dobio za duplo manje novca. Da ja u restoran idem radi namirnica koje mi donesu na tanjuru, onda bi, naravno, te iste namirnice kupio u dućanu i stavio si ih doma na vlastiti tanjur. Ali ja u restoran idem (kad idem) zato da sa svojom suprugom (i/ili eventualno nekim drugim dragim ljudima) provedem sat-dva ugodnog vremena, u miru, uz ukusan obrok i čašu vina, u ugodnoj i diskretnoj atmosferi, da ne moram ni ja nju, niti ona mene dvoriti i da nam djeca ne skaču po glavi. To je ono po što ja idem u restoran, a ne po hranu.

Eto, isto tako, nisu megaherci i ostalo ono radi čega ja kupujem laptop, niti su konjske snage itd. ono radi čega ja kupujem auto.

Sve ovo, naravno, više nema veze s Appleom (i tvoja je stvar što ti o njemu misliš). Ima samo veze s tvojom premisom da svi polaze od vrijednosti i da su im iste stvari u životu bitne.

Primjerice, jednoj mojoj znanici je najbitnija stvar kod laptopa - da bude crven. I zato neće kupiti MacBook (a lako bi si ga mogla priuštiti). Ja o tom stavu sigurno imam svoje mišljenje, ali - hej - njen novac, njene želje. Dokle god ne čini nikom ništa nažao - laissez faire, laissez passer.
11.10.2010 | 22:52
Djuro genijalac je napisao:
ja bih Apple ipak prije prispodobil Lotusu, nego Hondi. Lotus Elise možda ima samo 1800 ccm i nejak motor, ali ima i 800 kila i onda kad ga zavrtiš po krugu vremena su NESTVARNO dobra...

Vidi se da si inteligentna osoba ali ovo što si napisao mislim da ipak ne spada u tvoj rang logike u službi usporedbe, zar ne?
11.10.2010 | 22:59
@Član - nije mi baš legla ona usporedba "kao Ferrari s Hondinim motorom" jer upravo Macovi često imaju titulu najbržih i kada je sirova snaga u pitanju. PC World je za najbrži Windows(!) notebook bio odabrao MacBook Pro (Apple je to odmah iskoristio za reklamu), Apple ima najbrže all-in-one stolne strojeve, a Mac Pro radne stanice "preko veze" uvijek dobiju nove Xeone par mjeseci nego ih Intel pusti u slobodnu prodaju. Čak je Mac mini najbrži u toj klasi, drugi obično imaju Atom procesore ili su znatno deblji i bučniji od Minija.

Strojevi koji su brži od Macova su tek nekakvi Alienware overklokani mamuti koji su ionako uglavnom gaming-stanice. Isto tako, nikada ne bih Mac uspoređivao s Ferrarijem, on je daleko više "understated" proizvod, prije bih rekao, da ako već vučemo paralele s auto-svijetom, on ide u stil recimo Aston Martina, ili ako je to preksupo, možda nekakvog Lexusa.

Moje osobno zadovoljstvo je da "vozim" Mac Pro iz 2007. godine Znači stroj star još malo pa 4 godine. Znaš i sam što to znači u informatici - niti "pseće godine" nisu dovoljno brze za današnji brzi napredak tehnologije. Uglavnom, taj stroj je dan danas toliko brz da uopće ne pomišljam na novi, a u benchmark rezultatima i dalje je znatno iznad i najnovijih high-end consumer strojeva. Npr. najnoviji Quad-core i7 ima oko 50-ak gigaflopsa snage, a moj stari "radni konj" 80. Sumnjam da bi to bilo tako da ima "motor od Honde"!
11.10.2010 | 22:59
smayoo je napisao:
Član je napisao:

Kao što je i Đuro napisao - kupac (osim ako nije malo, neznajuće dijete, ili mentalno retardiran, ili neuračunljiv) kupuje ono što želi. Ako misli da su ga prilikom prodaje lagali i prodali mu nešto što on nije želio (tj. da mu nisu prodali ono što on želi) - kriv je prvenstveno sam, jer je, umjesto da misli svojom glavom, dozvolio da ga netko izmanipulira kao malo, neznajuće dijete.

U tvom ilustrativnom primjeru ti polaziš od pretpostavke da kupci Ferrari kupuju iz ovih istih razloga iz kojih bi ih (očito) ti kupio. Zašto si tako uvjeren da je to tako?

To je ista priča kao kad mi moj bratić (kuhar po struci) počne objašnjavati kako su cijene u (ovom ili onom) restoranu prevelike jer u mom tanjuru je 5 dag mrkvice, 20 dag mesa, 10 dag krumpira... pa to sve skupa košta toliko, a da sam otišao u "va oštariju pul Belega" tamo bi to isto dobio za duplo manje novca. Da ja u restoran idem radi namirnica koje mi donesu na tanjuru, onda bi, naravno, te iste namirnice kupio u dućanu i stavio si ih doma na vlastiti tanjur. Ali ja u restoran idem (kad idem) zato da sa svojom suprugom (i/ili eventualno nekim drugim dragim ljudima) provedem sat-dva ugodnog vremena, u miru, uz ukusan obrok i čašu vina, u ugodnoj i diskretnoj atmosferi, da ne moram ni ja nju, niti ona mene dvoriti i da nam djeca ne skaču po glavi. To je ono po što ja idem u restoran, a ne po hranu.

Eto, isto tako, nisu megaherci i ostalo ono radi čega ja kupujem laptop, niti su konjske snage itd. ono radi čega ja kupujem auto.

Sve ovo, naravno, više nema veze s Appleom (i tvoja je stvar što ti o njemu misliš). Ima samo veze s tvojom premisom da svi polaze od vrijednosti i da su im iste stvari u životu bitne.

Primjerice, jednoj mojoj znanici je najbitnija stvar kod laptopa - da bude crven. I zato neće kupiti MacBook (a lako bi si ga mogla priuštiti). Ja o tom stavu sigurno imam svoje mišljenje, ali - hej - njen novac, njene želje. Dokle god ne čini nikom ništa nažao - laissez faire, laissez passer.

Sad si ti malo arogantan jer, kao što je Djuro maločaš, i ti si pomislio da sam ja kompletni idiot i da kada sam reako ono što sam rekao nisam uzeo u obzir sve to što ste vi rekli u vašim zadnjim postovima. Ako već unaprijed imaš neki loš stav o meni nema smisla da nastavimo dalje, zbilja.
11.10.2010 | 23:09
dpasaric je napisao:
@Član - nije mi baš legla ona usporedba "kao Ferrari s Hondinim motorom" jer upravo Macovi često imaju titulu najbržih i kada je sirova snaga u pitanju. PC World je za najbrži Windows(!) notebook bio odabrao MacBook Pro (Apple je to odmah iskoristio za reklamu), Apple ima najbrže all-in-one stolne strojeve, a Mac Pro radne stanice "preko veze" uvijek dobiju nove Xeone par mjeseci nego ih Intel pusti u slobodnu prodaju. Čak je Mac mini najbrži u toj klasi, drugi obično imaju Atom procesore ili su znatno deblji i bučniji od Minija.

Strojevi koji su brži od Macova su tek nekakvi Alienware overklokani mamuti koji su ionako uglavnom gaming-stanice. Isto tako, nikada ne bih Mac uspoređivao s Ferrarijem, on je daleko više "understated" proizvod, prije bih rekao, da ako već vučemo paralele s auto-svijetom, on ide u stil recimo Aston Martina, ili ako je to preksupo, možda nekakvog Lexusa.

Moje osobno zadovoljstvo je da "vozim" Mac Pro iz 2007. godine Znači stroj star još malo pa 4 godine. Znaš i sam što to znači u informatici - niti "pseće godine" nisu dovoljno brze za današnji brzi napredak tehnologije. Uglavnom, taj stroj je dan danas toliko brz da uopće ne pomišljam na novi, a u benchmark rezultatima i dalje je znatno iznad i najnovijih high-end consumer strojeva. Npr. najnoviji Quad-core i7 ima oko 50-ak gigaflopsa snage, a moj stari "radni konj" 80. Sumnjam da bi to bilo tako da ima "motor od Honde"!

Dakle, opet me je netko krivo pročitao. Možda ljudi nisu navikli da kada čitaju druge imaju sigurnost da je ta osoba odvagala svoje riječi. Znam, nije lako;)

Dakle, ja nisam rekao da je Mac-a pandan Ferrariju nego sam rekao da mi NEKI>>>N_E_K_I<<< Mac-ovi, NE svi Mac-ovi liče na FERRARIJA S MOTOROM HONDE.
Zašto ne čitate postove kako treba, ljudi?! To je valjda najznačajnija kakakteristika između svih ljudi po forumima. 89% svih mojih postova se uvijek svodi na citiranje samoga sebe jer ljudi izgleda pate od pandemične disleksije.

Drugo, alienware ili ne, za shodnu lovu dobiješ zvijer-ware;)
Kada bi radio glazbu onako kako bi htio niti najjači MBP mi ne bi bio dovoljan, ali neki alieni bi. To znam jer su neki ljudi s koji sam u kontaktu preko neta radili usporedne testove s istim plug-inovima koje koristimo.
Već sam zalijepio link kompjutera koji se večinom koriste u glazbenim profesonalnim vodama, poglavito u USA.

S ostalim se naravno slažem s tobom, naravna stvar.
11.10.2010 | 23:18
Slažem se za pandemičnu disleksiju! Samo vjeruejm da nije toliko do ljudi, nego više do okoline koja nas toliko saturira informacijama da se mozak pretvorio u velikog selektora što je informacija, a što je šum, a sve manje "procesorskog vremena" posvećuje samoj informaciji. Mnogo puta se uhvatim da mislim da sam nešto pažljivo pročitao, a tek kada me netko sa strane upozori shvatim da sam na par mjesta preskočio pola rečenice.
12.10.2010 | 00:13
smayoo je napisao:
Evo, član, pročitaj npr. ovo:

www.jabucnjak.hr/hardver/novi-macbook-pro-–-dojmovi.html

Odličan članak/recenzija! Hvala;)
12.10.2010 | 00:47
Hmm, necu napisati nesto posebno pametno... Informaticar sam preko 2 decenije i mogu se s ponosom pohvaliti da sam od ove godine MAC korisnik. Cisto radi usporedbe... Kada radim "Print" Pdf-ova za "pripremu za stampu sa bilo kog od mojih PC-eva, ne moze se uporediti sa mojim iMac-om! On to odradi za par minuta u usporedbi sa par sati na bilo kom PC-u... Sa njega saljem cijeli casopis na print, a ne stranicu po stranicu kao do sad... Dakle... Meni stedi tjedne u ukupnom poslu ... Bez imalo pristrasnosti, prvenstveno kao Win programer i svasta-nesto govorim da mi Mac bez premca odradjuje posao i stedi vrijeme... Za tebe ne znam, ali meni je trebalo 5-6 godina da shvatim da mi je ovo samo jedan VELIKI + u poslu... Do prije pola godine skeptik kao i ti, a sada s ponosom MAC KORISNIK... Godinama sam citao postove na ovome i slicnim ino site-ovima, dok mi nisu upalile sve lampice...
Nisam zaludjenik, recimo da sam praktican...
12.10.2010 | 01:07
Kad smo već kod Ferraria, lani špijam ja u jednoga i kad ono unutra urica vulgaris ko na onim starim Casio kopijama - doduše nije bio najnovija linija, no međutim na duši mu bilo.
Aston Martin je ljepota i možda najsretnija poredba za Apple. Košta puno, a za te novce dobiješ auto koji ga ima za 1,2 sekunde. Pa što bi izabrali, nije li taj Lambo ili Ferrari bolji iako ga pere? NITI SLUČAJNO!
12.10.2010 | 01:37
Član je napisao:
Jasno mi je da je hardware i OS kod Apple-a dobro konfiguriran i da brojke ne govore sve ali zar ovakve brojke i opcije kod laptopa dovode tebe do sumnje?

3.33GHz Extreme 6 Core
12GB DDR3 1333
17" 1920x1200 WUXGA Display
3x500G 7200 RPM hard drive
DVD-RW/ Blue Ray
GTX285 1GB
firewire/4 USB/cardreader
3 yr Inclusive Warranty
Glan/Wifi/Blueetooth
Lifetime Tech Support
DVI out for 2nd Monitor

Kakav sufiks bi trebalo dodati ovakvim strojevima? Nešto kao Extreme Pro Nuclear Mother Fucker?
Zar se pored ovakvih mašina Apple i dalje usudi 13" MBP nazvati PRO? Za najopremljenije 15" i 17" OK, ali bazni 13" MBP je smijeh nazvati PRO. Možda je PRO za tetu u vrtiću koja na njemu vodi evidenciju prehlada i proljeva kod djece.
To je ono što mi smeta kod Apple-a, ta njihova arogancija.

Inace slazem se s tobom da na forumu ponekad kao da vlada fanatizam za appleom kao za necim savrsenim, ali ipak se nadam i cini mi se da svi kao i ja smatraju apple samo jednom vrlo uspjesnom, kreativnom, inovativnom i userfriendly kompanijom koja tu i tamo zezne stvar.

Za ovaj dio da 13'' MB PRO ne zaslužuje PRO nastavak ne slažem se. Na primjer meni je on bas PRO i to ne zato jer ima nabrijane komponente koje mozda vecina ljudi nebi 90% vremena ni koristila, nego jer nudi stvarno prakticna rjesenja u malom kucistu sa komponentama koje su sve nego slabe. eto zasto:

3.33GHz Extreme 6 Core --> 2.4Ghz je za skoro pa sve vise no dovoljno, za onih 10% vremena kad ti treba nesto stvarno jace, isplativije je uzet konzolu(ako mislis za igre) ili neki desktop
12GB DDR3 1333 --> MBP13 ima 4Gb prosirivo do 8gb sto je vise no dovoljno, bar meni
17" 1920x1200 WUXGA Display --> velicina ekrana nosi sa sobom jedno zlo zvanu dimenzije i masa, svakako nepozeljno za neki laptop koji se za ozbiljne poslove prikljuci na vanjski ekran
3x500G 7200 RPM hard drive --> trenutno neisplativo kad se samo ceka da SSD postane dostupan siroj javnosti, a vanjski diskovi velikog kapaciteta su ful jeftini
DVD-RW/ Blue Ray --> po meni najveca glupost na laptopu, uz vanjske diskove, internet i stickove meni suvišna stvar, osim toga može se nabaviti vanjski, sto je visestruko isplativo, kupovinom 1 Blue ray uređaja sredio si potrebe cijelog kucanstva. Da ne govorimo koliko se isplati takva stvar na laptopu gdje se lako pokvari, pa kasnije imas samo stvar koja povecava masu laptopa i njegovu kupovnu cijenu ..
GTX285 1GB --> e tu si u pravu, ali mislim da je u kucistu velicine 13'' tako nes skoro neostvarivo..
firewire/4 USB/cardreader --> i tu si u pravu djelom 2 USB-a je smjesna stvar, 4 je vise no dovoljo, no ni uz ova 2, zasad nisam osjeco potrebu za dodatnim..
3 yr Inclusive Warranty --> to je dobar argument, ali polovican, kupis Apple care na ebayu za nekih 500kn i eto ti 3 godine jamstva..
Glan/Wifi/Blueetooth --> ima svaki laptop
Lifetime Tech Support --> danas niš nije lifetime...
DVI out for 2nd Monitor --> na ovom malisanu mozes ne 1, nego 2 takva monitora uz odgovarajuci adapter

Ovim postom nisam htio slijepo branit apple vec napomenut da nije sve tako crno-bijelo kako se cini i da MacBook Pro 13.3'' zasluzuje svoj sufix pro
12.10.2010 | 10:13
Član je napisao:

Ali, kad već povlačimo analogiju s autima evo kako ja vidim apple vezano uz većinu modela, ne sve:
>>>Izgleda mi kao Ferrari s motorom Honde Civic TypeR.<<<
.[/quote]

Jbg, pa nije baš dobra usporedba K20 iz Type R-a sa Ferari motorima ...
ovdje uspoređuješ vrhunski japanski stroj koji je u svojoj klasi N/A u samom vrhu po svemu, sa ogromim Ferari motorima za preseravanje koji piju ulje i dime plavo i u leru.
12.10.2010 | 10:56
Ostajem pri Lotusu. Tamo je, hvala Colinu Chapmanu, uvijek bio bitan omjer KS/kg, a ne apsolutni iznos KS per se. Bitna je efikasnost konstrukcije, a ne njeni maksimalni iznosi. Tako je motor posve običan, velikoserijski proizvod, a ne neka ultra egzotika (analogija s komponentama u Macu je tu...). Ja bih uvijek radije vozio auto sa 1000 kg i 200 KS nego auto od 2000 kg i 400 KS. Na žalost Davore, AM ide u ovu drugu kategoriju. Imal sam prilike voziti neke i oni su fantastični kruzeri i izgledaju nenad.....vo, ali na stazi su hrpa poludreka. Auti podupravljaju toliko da to postane bolno nakon dva kruga i poželiš neko sidro da ga ukotviš po Batman sistemu i konačno skreneš. No, opet, tko se s njima misli vozati od San Rema do Monaca i dalje po Azurnoj obali, bit će oduševljen....
A ima i luksuznih Lotusa koji su čisto ok: nikad nisu najjači auti na svijetu, ali su uvijek iznimno brzi... Upravo takva bila je i Honda NSX (ima filmića s pokojnim Ayrtonom za volanom na Suzuki)...
No, da ne mlatimo više mrtvog konja: Smayoo, meni je žao da ti je komp slijedio zakon gravitacijskog privlačenja s visine od metar i pol i istovremeno mi je drago da je to preživio. I dalje smatram da PRO odlika kojom se on diči u imenu dolazi do izražaja i kod najmanje izvedbe od 13 inča, jer je zbog svojeg čvrstog kućišta otporniji na nosanja i lakše je tipkati na njemu dok je na koljenima (vlasnika, ne na koljenima svojih snaga). Meni je to, recimo najbitnije, na taj način zarađujem za život i onda mislim da je to odlika profesionalizma, ne? Mislim da nisu samo strojevi namijenjeni grafičkoj ili obradi glazbi profesionalne mašine...
U svakom slučaju, još jednom naglašavam da nitko nikog ne sili da kupi nešto. Svi imamo svoje stavove i ja pozdravljam razlike među njima; da smo svi isti, svijet bi bio užasno dosadno mjesto, zar ne?
12.10.2010 | 11:38
I tako kažeš, pao laptop na pod, ha?
12.10.2010 | 13:05
Član je napisao:

LOL! Car

Inace ja svog još nisam bacao i nadam se da necu i totalno sam apple nastrojen!
Promjenio sam puno PC-a i nikad nisam bio ni priblizno zadovoljan ko sa mac-om......
12.10.2010 | 13:44
I ja sam primjetio da su vecina apple korisnika desnicari.sve osim apple-a je sranje.ja sam liberalan.Npr.firefox je daleko bolji od safarija, picasa brze skenira slike sa externog hd-a od iphoto-a... i da ne nabrajam dalje gdje su apple-ovi produkti prosjecni.Moj rodjak u Kanadi je kupio novu 27-icu i u mjesec dana je tri puta vracao na popravak i dok cetvrti put nije trazio pare nazad,tek su mu onda dali novi.Sa novim bar do sad nema problema.Tako da svaki brand ima svoje prednosti i mane.Zena mi je imala sony laptop i vazda su neki problemi bili s njim,sad ima macbook i zadovoljna je.Ja sam imao sony desktop i jos uvijek je u funkciji.Nikad s njim nisam imao problema.
12.10.2010 | 15:39
Član je napisao:

Pao. Ni prvi, ni zadnji put.

Dobra stvar u tome je, zato što nije bilo prvi put, nisam se ni lecnuo. Znao sam da će sve raditi. I radilo je.
12.10.2010 | 18:58
Stain je napisao:

Promjenio sam puno PC-a i nikad nisam bio ni priblizno zadovoljan ko sa mac-om......

Uskoro ću i ja;)
Koliko sam skužio Apple obično apgrejda MacBook u 10 ili 11 mjesecu, barem je tako do sad bilo, pa ću pričekati koji dan...
12.10.2010 | 21:53
Član je napisao:

Uskoro ću i ja ...

Da, i mozes ga do mile volje bacati po podu. Mozes cak i oboriti smayin rekord i podici granicu bacanja na 2 m
Heh, mogli bi predloziti olimpijskom komitetu novu disciplinu

A ti smayoo, naveo si visinu ali nisi rekao da li je isao u dalj?
12.10.2010 | 22:06
Nije išao u dalj. Čisti slobodni pad.

Možda je važnije napomenuti o kakvoj se vrsti poda radilo. Daske. Hrastove. Colerice. Tavaloni, što bi se reklo tu, u Primorju.
12.10.2010 | 22:09
smayoo, jesu li ostali "oziljci" na lapu?
12.10.2010 | 22:14
Piše ti gore. Od ovog pada nisu. Od jednog ranijeg ima jedan ožiljak.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borostef, Ender, Riba, Anonimci (688)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi