Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?


11.05.2022 | 00:18
jura22 kaže:
Koliko novaca?


Mogu presložiti baš svašta, javi mi se privatno, pa mi reci što ti treba...
08.06.2022 | 00:42
Da podijelim još neka nova iskustva, vjerojatno mnogima mogu uštedjeti vrijeme...

Zadnjih dana instaliram Windowse 10 na nekoliko Pet-jedinica (kod mene ih i klinci imaju, a trebaju im Windowsi radi igara), a ima i korisnika koji me to traže radi posla jer imaju neke specifične softvere koji ne postoje za Mac.

Instalirao sam ih i sebi za probu, pa onako ukratko:

- ako nemate OpenCore ne igrajte se s EFI instalacijom jer može bricknuti EFI na matičnoj, u tom slučaju koristite staru dobru BIOS instalaciju,

- ako imate OpenCore Pet-jedinicu, onda ste sigurni i možete bezbrižno instalirati i EFI verziju Windowsa,

-ako vam Windows instalacija javlja besmislenu grešku da ne može ciljni disk particionirati na potreban način, to samo znači da je Microsoftov retardirani installer zbunjen s gomilom diskova u vašem Mac Pro i najlakše je povaditi sve slidere osim onog na kojem je OpenCore. Idealno je ako vam je OpenCore na NVMe-u u PCI slotu,

- verzija BootCamp drivera koje sigurno radi na Pet-jedan s Win 10 je "BootCamp 5.0.5033", stariji su prestari, a noviji su "not for this machine", kada to jednom instalirate, može pustiti Apple Software Update da odradi svoje dalje i dotjera BootCamp na najvišu verziju koja je još podržana na Pet-jedan,

- Windowsi su Windowsi i nemojte da vas uhvati panika kada se sruše kod instalacije nekih drivera jer nakon što ponovite istu proceduru x puta, na kraju stvar ipak proradi... da, to je potpuno suludo, ali tako to radi na Windowsima. Netko je jednom rekao da "samo budala može ponavljati istu proces i očekivati različit rezultat", ali to kod Windowse ne važi! Ako dovoljan broj puta nešto pokušate, na kraju proradi, bez ikakve vidljive promjene...

- driver za Magic Trackpad je užasan, zaboravite na Trackpad i kada ste u Windowsima koristite USB miš vulgaris,

- ako ste pedantni i još s blagim OKP poremećajem, onda vas vjerojatno izluđuje što je Windows disk krivo nazvan kao "Unititled" ili u capsu "WINDOWS"... to možete lako ispraviti u samim Windowsima, a prikladnu Mac ikonu na taj disk možete staviti pod Macom ako imate instaliran neki softver koji podržava NTFS zapisivanje...

Toliko za sada, ako ima pitanja, tu sam!


P.S.
Povremeno je baš dobro malo bootati u Windowse, čisto kao podsjetnik koliko je macOS ugodna, pouzdana i logična radna okolina.
08.06.2022 | 01:01
Davore, jbt!!

Jesi dobro? Dali su ti neke tablete? Ima li nuspojava...?
08.06.2022 | 01:23
smayoo kaže:
Davore, jbt!!

Jesi dobro? Dali su ti neke tablete? Ima li nuspojava...?


Ne znam što ti reći, sada sam instalirao Radeon drivere pet puta. Četiri puta su javili grešku, a peti put su proradili i sada je sve ok. Ti Windowsi su kao oni stari auti koji se pale kurblom, pa vrtiš-vrtiš neko neodređeno vrijeme i onda na kraju upali!
08.06.2022 | 03:25
I kada smo već kod prljavih rabota, evo hint za Pet-jedan ekipu s NVIDIA karticama na High Sierri koje su naprasno prestale raditi jer je neki glupi birokrat napravio revoke certifikata za kernel ekstenziju!

To je nova suluda epizoda gdje sam proveo sat vremena s njihovim supportom koji je, naravno, bio potpuno beskorisan.

No, zato ekipa na MacRumors forumu rastura, evo solucije:

Step 1. Physically disconnect the affected device from the web. Powering down the router for a few minutes will do just fine.

Step 2. Boot into Safe Mode. Everything will be extremely laggy, be patient.

Step 3. Launch Terminal and enter the command ‘sudo nano /etc/hosts’, once prompted provide the password.

Step 4. Append the following lines to the file’s contents:

127.0.0.1 ocsp.apple.com
127.0.0.1 ocsp2.apple.com
127.0.0.1 ocsp.digicert.com

Save changes and exit.

Step 5. Run the following batch of Terminal commands:

crlrefresh rp
sudo rm -f /var/db/crls/*cache?.db
sudo date -u 020200002020
sudo reboot


Ukratko: s ovim blokirate provjeru certifikata. Da, znam, teoretski se smanjila sigurnost sustava ako instalirate nešto iz "čudnih izvora", ali to je zanemarivo, pogotovo na ovako starim sustavima kao što je 10.13. i koji više nisu u fokusu nekih potencijalnih zloraba. Ako Mac koristite kao uhodanog radnog konja i ne instalirate sumnjive stvari - nemate o čemu brinuti. Kada jednom to NVIDIA pokrpa, samo maknite blokadu s hosts liste i to je to...
08.06.2022 | 09:45
A iCloud sync? Rekao bih da si onda i to blokirao, zar ne?
08.06.2022 | 10:27
smayoo kaže:
A iCloud sync? Rekao bih da si onda i to blokirao, zar ne?


Ne, koliko znam ovo je samo blokada provjere softverskih certifikata. Nije mi iCloud javio nikakvu grešku na tom stroju, ali provjerit ću!

Inače, ovo je indirektno problem nastao zbog svađe Applea i NVidije. Sreća da je rješenje ovako jednostavno. Mnogo ljudi ima te stare "radne konje" zakopane negdje u produkcijskom procesu i oni samo rade bez updatea i novih softvera, totalna je birokratska glupost da netko nije pazio na valjanost certifikata za taj hardver i da se to po nekoj inerciji sada isključilo, a ovi se u međuvremenu posvađali.
08.06.2022 | 15:13
iCloud ti ne javi nikakvu grešku. Jednostavno - silent fail i ne sinkronizira više ništa (notes, na primjer, ili što god od 3rd party aplikacija koristi icloud sync).
08.06.2022 | 23:45
Koliko čitam ovo je protokol samo za provjeru certifikata, ništa dalje od toga:

"The OCSP protocol is used to check whether or not a certificate has been revoked. In this context, it is used to give Apple the opportunity to revoke the “blessing” it has given to a specific piece of software. This could happen for example for example if Apple discovers that it contains malware, or when the software developer turns out to be a scammer, or similar situations.

Blocking OCSP does not interrupt normal certificate validation. Your Mac will still be able to tell whether or not the software has at some point received the “blessing” from Apple that makes it pass validation. If you have non-signed software or software signed by someone else than Apple, this will still be picked up by the system.

Disabling OCSP access only means that software that Apple once validated won’t be subject to checks in the future to see if Apple decided to revoke that validation.

Whether or not that is sustainable for a longer period of time depends on your own threat assessment. For ordinary users, I would recommend not blocking OCSP, as it serves as an extra layer of protection against malicious software."
26.06.2022 | 00:34
Ok, ovo s Mac Pro 5,1 postaje sve luđe...

Ekipa je počela kupovati 32 GB module koji uredno rade(!) i sustav ih prepoznaje kao da ima dodatne slotove za RAM!Dakle ima li kraja tom stroju!? Na kraju će trajati koliko i novi Inteli jer će prije Apple ukloniti Intel podršku nego li oni zastare i tek tada će im biti kraj... barem na Macu, jer vjerojatno će Windowsi i dalje raditi...

Inače, idealno je imati 6 x 32 GB jer onda moduli rade u trokanalnom modu za najveću brzinu.

Ovi Xeoni podržavaju do 288 GB RAM-a, tako da je za Mac Pro fizički maksimum 256 GB.
26.06.2022 | 21:10
macOS Ventura bi mogla biti tvrd orah

github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/issues/998
26.06.2022 | 23:33
Istina, Ventura je već duboko u novoj arhitekturi i sve više toga starog se odbacuje.

No, nije da to vidim kao neki problem - jer kada pogledam da je moj stroj na poslu još na High Sierri (zbog non-Metal kartice) i sve mi radi što mi treba, a doma sam na Big Suru i znam da ću moći na Monterey u nekom trenu, onda to sve skupa na kraju znači još barem 3-4 godine (a možda i više) normalnog funkcioniranja meni bitnih softvera.
27.06.2022 | 10:53
@ dpasaric - Možda malo nevezano, ali znam da si stručnjak na tom polju pa bih molio savjet. Naišao sam na priliku da uzmem za 2.900 kn sljedeće:

- Mac Pro, mid 2012
- 3,2 GHz Quad Core Intel Xeon
- 16 GB 1066 Mhz DDR 3, full uscuvan i obnovljen 2019
- ugrađena nova grafička kartica Radeon RX 580 4 Gb
- startup disk Samsung SSD 1TB.
- dodatno ima interni HDD od 500 Gb.
- Lacie external drive 2TB
- Apple wireless mouse and keyboard

E sad, jedino nema wi-fi karticu, a mislim ni bluetooth, a to me kopka gdje nabaviti i po kojoj cijeni, može biti i USB.

S druge strane ocija je novi Mac mini M1
27.06.2022 | 11:46
Cudi m da nema WiFi i BT, cak nisam siguran da su 2012. modeli uopce imali opciju dolaziti bez toga. Jesi siguran da nema WiFi i BT? Pogotovo sto dolazi s njim bezicni mis i tipkovnica. Inace, mislim da ti taj stroj vrijedi tu lovu, za dodatnih 200-ak kn jos uzmes X5680 (6-jezgreni na 3,33 GHz) i imas pravi stroj
27.06.2022 | 11:56
A je, ima wi-fi i bt, sad sam provjerio na Mactrackeru.
27.06.2022 | 12:48
Dražene, ako je sve ispravno, to ti je za 2.900 kn super kupovina!

Samo grafičku možeš prodati za 1.500 kn. To je stroj kojeg s ovom karticom možeš dići sve do Big Sura bez ikakvih problema i s radećim BT i WiFi modulom (ima zakrpa za te stare da rade na Big Suru).

Znači dobiješ skroz moderan i modularan stroj koji možeš napuniti svime što ti treba.

Ako i nema wifi karticu (nekada je vlasnici izvade kada sele na sličan stroj), BT ima sigurno, to je imao svaki. Ali wifi kartica za njega je 300-400 kn, tako da to isto nije neki trošak ako ti baš treba.
27.06.2022 | 13:00
Hvala na odgovorima.
27.06.2022 | 13:12
dpasaric kaže:
Dražene, ako je sve ispravno, to ti je za 2.900 kn super kupovina!

Ako i nema wifi karticu (nekada je vlasnici izvade kada sele na sličan stroj), BT ima sigurno, to je imao svaki. Ali wifi kartica za njega je 300-400 kn, tako da to isto nije neki trošak ako ti baš treba.


Zar nisu WiFi i BT na jednom modulu (pločici)?
27.06.2022 | 14:03
Jesu za MBP ili iMac, ali za Mac Pro mislim da nisu
27.06.2022 | 14:28
Da, nisu. Ali nemoj taj wifi modul uzimati ako boga znaš Antene su unutar kućišta, zbog učinka faradeyevog kaveza gubi se signal. Ja sam svojevremeno uzeo istu, razočarao se koliko loše lovi.

Uzmeš tp link TL-WN722N V3 - USB wifi antenu, imaš drivere za mac, sve radi od prve. I par puta jeftinije ispadne.

RX580 4gb vrijedi cca 700-800kn. Pada cijena grafuljama, a i ove od 4gb nisu privlačne minerima više.
27.06.2022 | 17:14
kupus kaže:
Da, nisu. Ali nemoj taj wifi modul uzimati ako boga znaš Antene su unutar kućišta, zbog učinka faradeyevog kaveza gubi se signal. Ja sam svojevremeno uzeo istu, razočarao se koliko loše lovi.


Kod nas radi sasvim pristojno.
27.06.2022 | 18:53
Radi to, nije da ne radi, ali kad vidiš koja je razlika između USBa s vanjskom antenom i ovih unutarnjih shvatiš da nije idealno rješenje. Kod mene je razlika u brzini na speedtestu bila 3-4x veća u korist sticka (router - komp cca 5m, 2 zida između) Nisam jedini, ima na netu primjera gdje su korisnici mproa produljivali/mijenjali te unutarnje antene kako bi bolje radilo.
27.06.2022 | 19:04
Ja sam spojio stari AirPort Express s kabelom na MP i kao bonus imam print server.
Ne vidim razlog zašto kabel nije dobar jer ima 1Gbps mrežnu karticu.
27.06.2022 | 19:07
kupus kaže:
Radi to, nije da ne radi, ali kad vidiš koja je razlika između USBa s vanjskom antenom i ovih unutarnjih shvatiš da nije idealno rješenje.

Kod nas u uredu su oba MP spojeni kabelom na Ethernet i to im je primarna veza, kao i mom MBP (preko ATB). Wifi koristimo za Airdrop. Vjerojatno bi wifi veza na MP bila brža s vanjskim USB wifi dongleom, ali nije bitno sporija (ako uopće) nego na mom MBP pa onda zaključujem da tvoja primjedba vrijedi i za MBP, a to mi bome ne igra - da mi neko govno stalno strši iz kompa, kao na nekom windows plastiši...
27.06.2022 | 20:32
kupus kaže:
Da, nisu. Ali nemoj taj wifi modul uzimati ako boga znaš Antene su unutar kućišta, zbog učinka faradeyevog kaveza gubi se signal. Ja sam svojevremeno uzeo istu, razočarao se koliko loše lovi.


Nikada nisam imao problem s tim niti na jednom takvom stroju. Nije kavez jer na mjestu antena ima plastični poklopac upravo iz tog razloga. Na AliExpressu ima kompatibilnih kartica po super cijeni.
01.07.2022 | 21:04
Nažalost ništa, netko me preduhitrio i obavio kupnju dok sam se ja premišljao, ništa.
01.07.2022 | 23:21
Evo, ja opet pokleknuo..

Pozvao me frend koji si cisti ured da vidim ako zelim nesto.

Izmedju ostalog ponudio dvd przilicu velicine frizidera

Iza zavjese je imao zid MacProa, 18 komada, naslaganih na tri kata…
Rekao sam nek mi sacuva dva 5.1,, nakon sto provjeri diskove i napajanja…

<3
01.07.2022 | 23:43
Uzimaj to sve!

Kome se ne stavlja novi BT modul i AirPort, ili mu nisu bitni, može potpuno pouzdano raditi i na Montereyu, sada ga već ima toliko ljudi instalirano da možemo zaključiti da zaista radi "rock solid" u svim uvjetima.

A imati na takvom stroju 2022. godine zadnji macOS, znači da će se moći "raubati" sve do smrti Intela kod Applea.
02.07.2022 | 01:28
dpasaric kaže:
Uzimaj to sve!


Da me nije strah da ce me izbacit iz kuce i natjerat da spavam u satoru, bih…
23.07.2022 | 14:07
Vrijeme je za ono ljetno upozorenje: ako ste s računalom u neklimatiziranoj prostoriji, svakako provjerite što vam govore senzori temperature!

Mac Pro na sreću ima automatski "termal shutdown" ako nedostatno hladi, ali mnoga računala nemaju i to može biti opasno. Također, ne možete biti 100% sigurni da će njegov termal shutdown uskočiti ispravno baš za svaku komponentu, iz mojeg iskustva on prije svega čuva procesor i to mu je glavni okidač.

Općenito, dok ste u rasponu do 65 °C, sve je ok. Iznad 75 °C pazite, na 80 °C je već panika. S 90 °C ste već u zoni da je moguće da će doći do oštećenja.Pogotovo pazite ako stari dobri Petjedan koristite pod Windowsima i zaboravite na termalno upravljanje! Dakle, skidajte odmah Macs Fan Control (verzija za Windowse) i ispravno ga podesite da svaki ventilator uzima informaciju sa senzora koji ima najviše smisla:

- za mali ventilator na samom procesoru najbolje je uzeti info s CPU A/B diode
- za veliki ulazni ventilator najbolje je uzeti info s CPU hladnjaka koji je odmah iza ulaznog ventilatora
- za veliki izlazni ventilator najbolje je uzeti info s RAM DIMM 1 pozicije
- za PCI bay ventilator naravno uzmite info s PCIE Ambient senzora (ne brkati s vanjskim Ambientom)
- za ventilator napajanja je dovoljno uzeti PSMI Supply senzor

Čuvajte svoje Macove!

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 50 minuta
 • smayoo: Ako netko u Zagrebu ima radni stroj s grafuljom GeForce 3090Ti ili 3080Ti i/ili Quadro RTX A5000 ili A4500 ili malo slabijom, i Windowsima, imam prijatelja koji bi hitno trebao na takvom stroju kratko testirati jedan specifični softver pa molim da mi se javite privatnom porukom. Hvala!
 • m@xym: Korisnički isprženi diskovi nebi trebali predstavljati nikakav problem, samo moraju biti zatvoreni (na način da više nije moguće dosnimavanje nove muzike) jer većina auto-radija koje sa kojim sam imao iskustva, nisu mogli čititi diskove sa otvorenim session-om
 • drpongrac23: U iTunes se može snimiti playlista kao AUDIO CD, samo je pitanje da li auto čita pržene diskove
 • mbp2009: nisam skinuo pjesmu nekih 10 godina haha
 • Siky97: ekipa... uzeo sam dream car iz 2004.g. i nemam bt i aux...samo cd haha ... zna li tko koje programe koristiti na meku za skidanje glazbe da mi cd čitač u autu to može pročitat
 • Kloba: Putinu pak fali da pripoji još samo Mars Ruskoj Federaciji - uglavnom - u super smo dobu živi :D
 • Kloba: No vidim da ga Biden opasno sustiže, neki dan je javno pozvao suradnicu da mu se javi - iako je dotična već nekoliko (dana, tjedana?) pokojna... Senili lagano i on
 • Kloba: A jbg, Trumpa nisam pratio uopće, a na ovo sam naletio u nekom dokumentarcu koji nema veze s njim, nego je tip spomenuo baš taj meme - pa reko da vidim
 • mbp2009: ali čudi me kako nisi znao, to je već meme barem 5 godina haah
 • mbp2009: meni se takvi gafovi dogode svaki dan, izgleda da sam onda kreten teški
 • Kloba: U prvih deset sekundi se sve čuje... :D
 • Kloba: Nisam znao da je Trump ispao ovako glup na sastanku sa Cookom: [link]
 • ZeljkoB: Zna li tko kada nova posiljka Apple Watch Ultra stize u iStyle ?
 • andy: realno nema utjecaj na bateriju jer backlight jednako blješti bez obzira na profil
 • andy: mislim da u životu display profil nisam micao s defaulta
 • mbp2009: dečki, koji display profile koristite? sad malo vrtim na rMBP i ovaj apple rgb mi paše puno više nego colour LCD, ima to nekakav utjecaj na bateriju?
 • dpasaric: Danas, od 20 sati nadalje, prvi dan proslave u Pikiju! :)
 • ZeljkoB: Ja pitao Telemach za eSIM i doslovno mi rekli da ne znaju i da pratim objave na webu.
 • Zdravac: Bio danas u Telemach-u, rekli su do kraja godine će biti podrška za eSim. Rade na tome.
 • andy: i ovdje i u Austriji mi je uvijek na LTE. iPhone 12, A1
 • andy: kad se već spominje 5G, ima li još itko da ga ne može uhvatiti nigdje?
 • alojz: Telemach uopće ne podržava iPhone 5G, a kamoli eSIM. Možda kad updateaju mrežu i dobe licencu od Apple-a budu i to
 • Zdravac: thanks
 • ZeljkoB: Samo A1 i HT za sada
 • ZeljkoB: [link]
 • Daddo: U HR samo A1 i T-mobile.
 • Zdravac: Zna li netko da li Telemach HR podržava eSim?
 • dpasaric: Držim palčeve za svemoćnu baku! :)
 • zoranowsky: @dpasaric, sve je u rukama baka-servisa :)
 • dpasaric: Rezervirajte si petak i subotu! Ili barem jedan od ta dva dana! :)
 • Junuz: Hvala soffoklo
 • mbp2009: update na watchos 9, nakon 4-5 dana privikavanja, sat ima izuzetno dugo trajanje baterije. Jutros u cca 7:30 ga skinuo s punjača na 100%, trenutno je na 74%, SE je u pitanju, tako da nemam always on display, za svaki slučaj.
 • 1v@n: Koliko je danas realno tražiti za iPad Pro LTE 12.9’ (2. gen) s 512 GB. Apple Keyboard cover, Apple Pencil i još nešto dodataka. Nemam neku potrebu riješiti ga se, ali me svrbi da bih uzeo takav, ali noviji 11 ili 12.9
 • Soffoklo: Za sad se još možeš vratiti na iOS 15.6.1. Odi ovdje [link] odaberi svoj iPhone i skini zadnju dostupni iOS 15 verziju
 • Junuz: Jeli neko zna za mogućnost vraćanja iphona na prethodni OS.16 mi pravi probleme u viberu kucam poruku a ona nestane.Primatelj je dobije ali ja to neznam.Takođe mi nedođu poruke već naknadno.I jezički problemi na zaključanom ekranu.Miješa septembar sa rujan i sl
 • Junuz: Partizanska eskadrila,vođa njemačkih lovaca.U dobrom duhu te vrste filmova gine od partizanskog oficira.
 • smayoo: Je, svi ga znamo kao zlog SS-oficira. A Stevo Žigon je najpoznatiji YU Gestapovac. :)
 • m@xym: Praktično nema partizanskog filma ili serije u YU filmografiji, u kojoj Radko nije glumio njemačkog oficira (imao je tvrdi slovenski izgovor)
 • m@xym: ako nikad nisi gledao neki njegov film ili seriju, onda si dosta mlad.
 • mbp2009: ekipa, koristi li itko sketchup i ,po mogućnosti, v-ray plugin
 • smayoo: Neka mu je lijepa vječnost!
 • mbp2009: nekim čudom sam čuo za njega, ali nikad nisam gledao film
 • mbp2009: nisam gledao njegove filmove, rip
 • m@xym: Umro Radko Polič
 • 1v@n: *fileove
 • 1v@n: Ne znam zašto bi ga itko uspoređivao s Garminom i Suuntom. Evo, ja prvi kao korisnik Fenixa 6X Pro ne razmišljam o drugom satu, sve dok ne naprave nešto što može nadmašiti ova 2 tjedna na jednom punjenju. A kad već hoće biti sat za planinare hobiste, onda bi dobro došla i podrška za .GPX filmove i topografske offline karte.
 • Borisone: Čekaj da se ekipa počne buniti kako nema 5G na 40 metara dubine.
 • mbp2009: nitko ni ne očekuje da ga garmin i suntoo neće pojesti :)
 • mbp2009: pa taj watch ultra i je više za neke hobiste nego ozbiljne ekstremne sportaše
 • 1v@n: Ma i da može dublje, kako ćeš upravljati njime?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Kumar, Riba, tino1, Anonimci (341)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO