PDF: iz Previewa u Photoshop
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PDF: iz Previewa u Photoshop


02.02.2011 | 22:10
Slučajno sam naletio na ovaj feature pa možda nekome (tko ga još ne zna) dobro dođe: moguće je iz Previewa (aplikacija) odvlačiti thumbnailove u Photoshop (ili bilo gdje drugdje: od TextEdita nadalje, ali ostanimo na Photoshopu), vukući ih na (Photoshopovu) ikonu u docku.

Meni se to pokazalo izuzetno korisno kod učitavanja jedne (ili više) stranica PDFa u Photoshop. Photoshopov import standardno ponudi "minijaturu" pa ako želim rasterizirati stranicu nekog PDFa kojem sve stranice izgledaju slično, moram prvo pogledati PDF u dovoljnoj veličini, zapamtiti redni broj stranice i onda istu tu stranicu odabrati u Photoshopovom importu. S obzirom da "gledanje u dovoljnoj veličini" i tako radim preko Previewa, ovaj workflow krati put - kad, pregledavajući PDF, naiđem na stranicu, samo potegnem thumb te stranice na ikonu Photoshopa i to je to - otvori se Photoshopov import prozor u kojem mi je ponuđena dovučena stranica.

Moguće je u Previewu označiti i više thumbova i odvući ih istovremeno na ikonu Photoshopa, ali onda još moramo u Photoshopovom import prozoru odabrati (sa shift) sve stranice jer je defaultno odabrana samo prva.
03.02.2011 | 01:28
Neznam za ove stranice (shvatio sam da ti povlačiš thumbnaile iz drawera od previewa) jer meni ne pali to?!

Ali svaki osx program ima ovo:I kad klik - and - dragneš tu ikonu možeš ju potegnut di ti drago.
A desni klik pokaže di je u strukturi foldera taj isti fajl smješten.

Jeli to to ili nisam razumio?
03.02.2011 | 02:28
Neznam za ove stranice (shvatio sam da ti povlačiš thumbnaile iz drawera od previewa) jer meni ne pali to?!

Kako ti ne pali? Otvoriš PDF (po mogućnosti neki s više od 1 stranice) u Previewu. Otvoriš (ako već nije otvoren) njegov Sidebar i u njemu odabereš jedan od dva moguća prikaza thumbnailova: Contact Sheet ili Thumbnails. Selektiraš jedan ili više thumbnaila i povučeš ih (lijevo dugme na mišu!) gdje god. Probaj prvo na Desktop - stvorit ćeš kopiju samo odabranih stranica. Ako umjesto na Desktop (ili u bilo koji folder) odvučeš thumbnailove na ikonu Photoshopa, pojavit će se Photoshopov Import dialog.

Ako pak umjesto u Photoshop odvučeš thumbnail(ove) u TextEdit, embeddad će dovučene stranice iz PDFa u RTF dokument. Točnije, u RTFD jer ako je otvoren "običan" RTF, kad pokušaš snimiti pitat će želiš li ga konvertirati u RTFD.

I kad klik - and - dragneš tu ikonu možeš ju potegnut di ti drago.
A desni klik pokaže di je u strukturi foldera taj isti fajl smješten.

Jeli to to ili nisam razumio?

Nije, ovo što si spomenuo je nešto deseto.
03.02.2011 | 10:39
Ajmo ovako onda .
Ja imam 10.5.8 ... a ti (predpostavljam) 10.6.nešto?
Jer ja kad potegnem thumb stranice (višestraničnog PDF-a) iz previewa na desktop, dobijem (očekivano) "Picture Clipping.pictClipping".
Ako ga potegnem u ikonu neke druge applikacije (Ph ili TextEdit) ne dobijem ništa.
Mislim da je tu problem, nije li?

Ali ovo što sam ja gore stavio nije sasvim druga stvar jer je efektivno dosta slično (neznam što je eventualno u pozadini drugačije ali kao korisnik te funkcije) jer file koji gledam u jednom progamu mogu bez odlaska u finder lako poslat drag dropom u drugi program ... i to je više manje funkcija i ovog tvog pronalaska.

Jedino što mi Textedit kao rezultat ovakvog poteza daje gomilu koda umjesto rtfd fil-a.
03.02.2011 | 14:36
Ja imam 10.5.8 ... a ti (predpostavljam) 10.6.nešto?

Da, zaboravio sam napomenuti da je u pitanju Snow Leopard feature. Tnx.

Jer ja kad potegnem thumb stranice (višestraničnog PDF-a) iz previewa na desktop, dobijem (očekivano) "Picture Clipping.pictClipping".
Ako ga potegnem u ikonu neke druge applikacije (Ph ili TextEdit) ne dobijem ništa.
Mislim da je tu problem, nije li?

Da, u 10.6 to radi onako kako sam gore opisao.

Ali ovo što sam ja gore stavio nije sasvim druga stvar jer je efektivno dosta slično (neznam što je eventualno u pozadini drugačije ali kao korisnik te funkcije) jer file koji gledam u jednom progamu mogu bez odlaska u finder lako poslat drag dropom u drugi program ... i to je više manje funkcija i ovog tvog pronalaska.

Nije.

Poanta hinta nije poslati CIJELI fajl u neki drugi program već samo dio (odabranu stranicu ili više njih). Photoshop i njegov PDF import je (barem meni) najkorisniji primjer. Kad u Photoshop učitavaš PDF, Photoshop pokaže thumbnailove, ali su minijaturni i kao takvi često ne služe ničemu. Preview se u opisanom slučaju ponaša kao "browser" u kojem pregledavaš sadržaj kompletnog PDF dokumenta, onoliko "veliko" koliko ga rastegneš na ekranu. Kad nađeš stranicu koju želiš obraditi u Photoshopu, odvučeš thumbnail samo te stranice iz Previewa u Photoshop (na njegovu ikonu) i eto stranice u Photoshopu, bez borbe s Photoshopovim import dialogom.
03.02.2011 | 15:21
Odličan hint, skidam kapu. Još jedan razlog da se požurim s prelaskom na 10.6... Evo čim ovaj posao odradim!

 • Sank
 • Moderator
 • 219
03.02.2011 | 17:24
Svaka čast Djipi, to je feature koji mi je interesantan i koristan. Thumbs up!
03.02.2011 | 18:46
Nemam Photoshop, ali to je jedna od prvih stvari koje sam skužio kao bitno poboljšanje na 10.6 - Preview i način kako barata multipage dokumentima (ne samo PDF, isto vrijedi i za multipage TIFF). I ne samo to. U 10.6 preview može istodobno otvoriti više PDF dokumenata, tako da ih browsaš sve kao jedan pa možeš drag&drop po thumbnail draweru stranice seliti iz jednog u drugi.

Također, u 10.6 Preview dozvoljava osnovnu anotaciju PDFova (text block insert, overstrike, oval, rectangle, arrow), a također i ispunjavanje PDF elektroničkih obrazaca i snimanje istih skupa s ispunjenim sadržajem (što inače na Windozama Adobe Reader ne dozvoljava - možeš ga samo isprintati ili poslati gole podatke mailom).
03.02.2011 | 19:30
smayoo je napisao:
multipage TIFF
?!?! Nikad čuo ni vidio. Kako to izgleda, čemu tu služi, koji software to može generirati.
smayoo je napisao:
Također, u 10.6 Preview dozvoljava osnovnu anotaciju PDFova (text block insert, overstrike, oval, rectangle, arrow)

Pa ovo radi i 10.5 Preview.
03.02.2011 | 19:42
Da? Eeeeee.... a da, tako je. I na 10.5 Preview radi anotaciju PDFova, ali na 10.6 radi to isto i za bitmap slike. Sorry.

Multipage TIFF - u kombinaciji s CCITT.5 kompresijom (1-bit color depth) najčešći je format fakseva primljenih putem nekog fax servera ili fax receiving softvera. To je ujedno i najčešći primjer zašto meni to treba.

Osim toga, koristim multipage TIFF za pohranu skeniranih nacrta, shema i slične tehničke dokumentacije (ponekad kao 8-bit, ali češće kao 1-bit depth CCITT.5 komprimiran). Zašto? Zato što mogu cijeli projekt spremiti u jedan file. A ako ga pohranim u PDF, onda slika pretrpi jpeg kompresiju što ima loš učinak na takav tip slika, a užasno mi uništi detalje (sitna slovca i brojčice kojih su takve sheme pune). Eto...
03.02.2011 | 19:44
viš viš ... svaki dan se nešto nauči tnx
03.02.2011 | 20:03
čema na nemu
04.02.2011 | 01:25
smayoo je napisao:
a također i ispunjavanje PDF elektroničkih obrazaca i snimanje istih skupa s ispunjenim sadržajem (što inače na Windozama Adobe Reader ne dozvoljava - možeš ga samo isprintati ili poslati gole podatke mailom).


Vidiš ovo mi je novo! Znam ljude kojima je jako bitan taj feature, a stupidni reader to ne podržava već traži full Acrobat, ludilo...

No to znači i update na 10.6 svima...
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 minuta
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D
 • cariblanco: Stay bi netko od vas rađe, da nema izbora ;alzheimera ili parkisona ?
 • cariblanco: Kako bi dobro Amerima legao naš Barišić iz Dinama...jest da je stariji ali nije senilan :D
 • Ender: @Yonkis: Trump je za razliku od Biden-a u cvetu mladosti, ima i mladu zenu :-)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO