Luka Manestar 23.06.20

Ova godina će nedvojbeno biti zapamćena po mnogočemu. COVID-19 globalna situacija je sigurno jedna od njih koja je natjerala sve nas, pa tako i velike korporacije kao što je Apple, da drastično promijene svoj pristup radu i razvoju kao i odnos prema svojim kupcima i klijentima.

Po prvi put, WWDC (Worldwide Developers Conference) održan je kao kao virtualni događaj u jednakom trajanju od tjedan dana. Sve je krenulo danas s glavnom, dva sata dugom, prezentacijom punom profesionalnog i vrlo “appleovskog” pristupa. Glavnu riječ je kao i zadnjih nekoliko godina imao Craig Federighi (što me uvijek posebno veseli) zajedno s cijelim timom dediciranih ljudi za novitete na iOS, iPadOS, macOS i svim ostalim platformama u Apple ponudi.

wwdc2020
Appleov WWDC po prvi put potpuno virtualno

Ritam i brzina glavnog keynotea su uvijek dinamični, pa bih svakako preporučio da se pogleda “na miru”. Dva sata prođe "tik-tak", a lavina informacija je enormna. Ni ove godine nije bilo ništa drugačije osim velike prednosti, Keynote je odmah postao dostupan kao snimka.

iOS, iPadOS, watchOS… i svi ostali

wwdc2020
Objedinjavanje Appleovih OS-ova na zajedničku arhitekturu

Iako je sve detaljno dostupno na Appleov web stranici, osvrnuo bih se samo kratko na neke glavne elemente svih ne-macOS operativnih sustava koje je Apple istaknuo na današnjem Keynoteu.

Vjerojatno je svima jasno, a pogotovo profesionalcima, da je mobilni dio Apple ponude postao izuzetno bitan i izuzetno veliki dio kolača pa nije ni čudo da se obično i počinje s najpopularnijim mobilnim operativnim sustavima današnjice, iOS i iPadOS.

Oba sustava u svojoj 14. inkarnaciji, imati će neke interesantne nove opcije. Jasno ovisno o tome koliko te kako koristite neke od tih uređaja, kao i činjenice hoće li vaš uređaj podržavati novi iOS/iPadOS 14, ostaje vidjeti hoćete li moći uživati u svim ovim novitetima.

wwdc2020
Novi Home Screen, App Library i AppClips

Bitna izmjena kako kod iOS tako i kod iPadOS-a je izmjena na “home screen” dijelu. Apple je odlučio napraviti integraciju svojih widgeta i ekrana na kojima se nalaze ikone aplikacija na način da se omogući korisnicima jedinstven hibridni pregled. Dakle, od sada ćemo moći kombinirati ikone s raznim veličinama widgeta u rasporedu koji će upravo nama odgovarati.

wwdc2020
Glavne novosti iOS 14 verzije

Kako stvari ne bi bile previše jednostavne, zašto ne i omogućiti picture-in-picture (PIP) tehnologiju? Dakle, ako gledate neki video zapis iz za to podržane aplikacije, sada taj prikaz može ostati na vrhu bilo kakvog sadržaja s kojim radite, kako ne bi morali skidati fokus s istoga. Ne znam hoće li ovo i u kojoj situaciji biti više korisno ili ne, no u svakom slučaju PIP dolazi.

Uz veliki broj izmjena, slijedi i još jedna evolucija Siri asistenta. Uz novi minimalistički dizajn, Siri će sada čak imati i mogućnost napraviti “offline” prijevod za desetak jezika što je u praksi izgledalo vrlo transparentno i moćno. Jasno, ovo je sve na tragu pojačane komunikacije koju su na današnjoj prezentaciji nekoliko puta spomenuli. Iz tog razloga bitno je naglasiti da i Messages aplikacija ima nekoliko zgodnih, a i praktičnih, trikova u novoj verziji.

wwdc2020
Glavne novosti iPadOS 14 verzije

Uz nove Apple Maps, CarPlay i App Store App clips novitete, moram priznati da mi se otključavanje i upravljanje novoim modelom BMW-a s iPhone-om učinilo kao najbolji “feature”. Dakle, "CarKey" je Appleova vizija novog automobilskog ključa. Zašto imati ključ sa sobom kada imam telefon? Iskreno, zašto ne? Kako će to izgledati u praksi? Vidjet ćemo kada svi budemo imali CarPay kompatibilne automobile.

wwdc2020
Glavne novosti watchOS 7

Svoje kratko vrijeme tokom ove prezentacije imao je i watchOS koji dolazi, sada već, u svojoj sedmoj iteraciji. Optimizacija ekrana, dijeljenje watchOS “lica” kao i noviteti za praćenje sna, plesa te pranja ruku, samo su neki od elementa koji će ovaj, sada već izuzetno popularan, komad hardvera sigurno učiniti još kvalitetnijim proizvodom. Ne treba niti posebno napominjatii da je apsolutno svaka osoba koja se pojavila na današnjoj prezentaciji imala Apple Watch na ruci. Toliko je dobar.

wwdc2020
Prikaz velike selekcije novih “lica”

Iako je ovih dana bilo nekog govora o potencijalno novom hardveru na ovogodišnjem WWDC-u, to se ipak nije dogodilo. Apple TV 4K je navodno trebao dobiti neke izmjene, ali i dalje imamo uređaj iz 2017. godine. Ono što je prezentirano kao novo je ATV+ sci-fi serija “Foundation”, koja moram priznat, izgleda obećavajuće. Za sve vas koji koristite ATV uređaj kao možda gaming platformu, biti ćete sretni jer Apple uvodi podršku za više korisnika (multi user support) kao i podršku za XBox kontrolere.

wwdc2020
Apple TV i Home app novosti

macOS 11, Big Sur i Apple Silicon - tektonski pomak

wwdc2020
macOS 11, Big Sur

Nakon svih divljih mačaka, 15 verzija macOS X-a i 20 godina, dolazi novi macOS, macOS 11! Ovo je bio centar cijelog keynotea i vjerujem većini i najinteresantniji dio jer se nadovezao direktno na “one more thing” o kojem nešto kasnije (jasno, svi znamo o čemu se radi jer danas više ništa ne ostaje tajna).

wwdc2020
Novi “fresh” izgled macOS 11

Iako je početak prezentacije nove verzije macOS-a bio fokusiran na njegov izgled i izmjenu svih izvornih (native) aplikacija kao i integraciju iOS i iPad aplikacija putem Mac Catalyst platforme, ono što Big Sur predstavlja, jest temelj za budućnost, Mac računala pogonjena "Apple Siliconom", tj. mikroprocesorima koje proizvodi sam Apple. Iako, kako sam i prije rekao, nije bilo spomena oko novih MacBook ili Mac računala, dobili smo informaciju da će Apple do kraja godine izači na tržište s novim modelima u kojima će biti Apple A12Z Bionic, ili neki noviji Apple SoC (System on a Chip), kao i novim modelima s provjerenim Intel procesorima. Cjelokupna tranzicija na novi silikon će trajati oko dvije godine.

wwdc2020
Pages i Numbers u novom minimalističkom izgledu

No, što nam BigSur donosi ove godine i za sve nas koji neće još neko vrijeme kupiti novi Mac? Za macOS 11 Big Sur bit će potreban Mac iz 2013. godine ili mlađi. Isti će imati sve novitete izvornih aplikacija koje će dobiti i iOS i iPadOS, a ponajviše su to poboljšanja na Safari pregledniku. Novi macOS 11 će imati i nov, vrlo čist, dizajn, te Control Center kao i Notification Center u novom ruhu.

wwdc2020
Što sve donosi Big Sur

wwdc2020
Big Sur će raditi na sljedećim modelima

Ipak najveće promjene su ispod “haube” i doći će tek do izražaja kada Apple krene sa svojoj novom linijom Mac uređaja.

wwdc2020
Apple SoC u presijeku

S novim Universal 2 i Rosetta 2 tehnologijama, virtualizacjiom i mogućnostima korištenja iOS i iPadOS aplikacija u izvornom kodu na novom macOS-u, developerska zajednica imat će mogućnost u vrlo kratkom vremenu ispratiti nadolazeću tranziciju. Apple je jasno sve svoje aplikacije pripremio da rade na novom silikonu, te demonstrirao kako su i vodeći alati Microsofta i Adobea već spremni za novi SoC.

wwdc2020
Platforme i tehnologije koje će omogućiti transparentan rad za krajnjeg korisnika

Što sve ovo znači za krajnjeg korisnika? To znači da novi OS neće na jesen donijeti ništa drastično novo i revolucionarno, ali će sigurno omogućiti kasniji transparentan prelazak na novu arhitekturu uz korištenje postojećih aplikacija.

Apple je učinio mnogo kako bi sav komplicirani posao ostao u pozadini, no također je i nebrojeno puta spomenuto kako su privatnost i sigurnost jedna od najbitnijih zadaća do kojih čvrsto drže i upravo je to dio koji ćemo možda i najviše vidjeti u novim verzijama operativnih sustava i aplikacija.

Nove beta verzija svih navedenih platformi dolaze u srpnju dok će finalne verzije biti dostupnu na “jesen”, kada točno, nije bilo rečeno.

wwdc2020
Developer Transition Kit, sve potrebno za nadolazeću tranziciju

Važno je napomenuti da će Apple nuditi i tzv. “Developer transition kit” kojeg će činiti specifičan Mac mini s novim Apple CPU-om i novom beta verzijom Big Sura, kako bi developeri što prije mogli napraviti potrebne korekcije te prilagoditi svoje aplikacije novom OS-u kao i novoj generaciji Appleovih uređaja.

U konačnici, bez dvojbe vrlo zanimljiv i bogat keynote. Možda smo malo previše slušali mantru “mi smo najbolji”, ali opet, s druge strane, stoji činjenica da su, od svih trenutno dostupnih operativnih sustava na svijetu, njihovi ipak najpouzdanijii i najsigurniji. Nadam se da će ova nova stranica u njihovoj povijesti biti za pamćenje. Živi bili, pa vidjeli! :)

 

Komentari  

smayoo
+1 23-06-2020 | 08:22
Zaista puno pravih novosti ovaj put, za razliku od uglavnom reciklaže i face-liftinga zadnjih godina. :) Hvala, Rusty! Predlažem jednu internu "kladionicu" na temu koliko će vremena trebati da se iz službene (non-beta) verzije macOS 11 iščiste svi kardinalni bugovi. :) Moje mišljenje je - 18 do 24 mjeseca :)
dpasaric
23-06-2020 | 10:17
Luka hvala ti na ovom brzom i informativnom osvrtu i posebno ti hvala što si uskočio "on such short notice"! :)

I očekivalo se da neće biti novog hardvera na samom WWDC-u, novi iMac i iPhone 12 će doći na red vjerojatno vrlo skoro, ali objava prelaska na ARM se dogodila čak i nešto prije prognoza, u javnosti je govorkalo tek o kraju godine.

Da nisu imali takvu tranziciju već tri puta u svojoj povijesti bio bih zabrinut, ali ovako vjerujem da će to dosta rutinski odraditi. Vraćam se sada pisanju velikog Mac Pro (7,1) prikaza, nadam se objavi do kraja tjedna! :)

Prelazak na ARM vidim kao pozitivan pomak, ali mislim da će od toga najviše koristi imati prijenosnici i da će biti potrebno dosta vremena dok razviju i ostale, značajno snažnije, verzije takvih procesora za stolna računala i radne stanice.
smayoo
23-06-2020 | 11:05
Zašto “prijelazak na ARM”? Zar nisu Apple procesori drugačija arhitektura od ARM-a?
Riba
23-06-2020 | 11:19
Apple procesori su zasnovani na ARM arhitekturi.
smayoo
23-06-2020 | 11:38
Ok, hvala na pojašnjenju! :)
Djuro genijalac
23-06-2020 | 13:18
Smijem ja postaviti noob pitanje? Osim očitih stvari koje taksativno nabrajam:

a) Sam dizajniraš što ti treba pa možeš izvesti procesor u obliku zvijezde petokrake, ako imaš takvo kućište uređaja (sponzor Heineken)
b) Ne plaćaš royalties, jer je sve tvoje
c) Nemam pojma više

Koja je TOČNO prednost prelaska na ARM procesore? Spominje se veća efikasnost kao glavna motivacija. Ok, to mi ima smisla kod mobitela i tableta, do određene mjere kod prijenosnika, ali zar netko misli da Intel to nije u stanju napraviti na taj način? Ili se opet vrtimo u krug oko novaca, jer onda bi trebalo platiti Intelu?
Vjerujem je osnovna motivacija financijske prirode, a da je sve ostalo marketing, ali evo, čekam da netko argumentirano razuvjeri u mojem konzerva stavu da im samo nije dosta novaca pa zato idu u to?
Riba
23-06-2020 | 13:55
Apple trenutno ima i znanja i mogucnosti ici u to, vjerojatno je pravo pitanje "zasto ne?". Drugo, Intel i tako vec dugo kaska za AMD procesorima koje je Apple iz kojih god razloga ignorirao.
drpongra75
23-06-2020 | 14:00
Vjerojatno idu na ARM zbog toga da ne moraju čekati Intel (ili bilo kog drugog) da razvije procesor po njihovoj mjeri i zamisli. Imaju dosta novaca da si to mogu priuštiti, tako da ne moraju više biti ovisni o nikome.

Sjetimo se problema sa grafikom (roza ekran) na Mac mini računalima - tko je za to najviše zaslužan, po meni Intel, sa svojom bijednom grafikom. Sada će Apple razvijati kako on to želi i zna.

S druge strane, čini mi se da će se pojaviti čitava jedna nova zajednica nezavisnih programera koja će razvijati softver za ARM, što bi značilo paralelno za iPhone/iPad/mac OS, manje truda, a prodaja ide odmah na tri platforme.

Bilo kako bilo, mislim da je Apple opet postavio standarde koje će ostali samo (pokušati) slijediti.

Bravo Apple!
Djipi
23-06-2020 | 15:28
@Smayoo Ne spominje se u tekstu pa, ako već nisi, svakako pogledaj što donosi Apple Scribble (za iPad i olovku). Tebe sam se prvog sjetio. ;)

@Djuro Ključna prednost je vraćanje na RISC arhitekturu. Od prvog Maca do danas Apple se "prošetao" od MC680x0 CISC procesora, preko PowerPC RISC procesora do x86 CISC procesora i sada ponovo ide na RISC. Prednost RISC-a je značajno manji overhead unutar samog CPU-a što u praksi znači "manje smeća" odnosno brže izvršavanje kôda, a jedna od praktičnih prednosti ARM-a (u odnosu na x86) je veći broj raspoloživih registara (što smanjuje "žongliranje" s podacima i u konačnici opet dodatno ubrzava kôd). Na žalost, sumnjam da vrijedi "ne plaćaš royalties, jer je sve tvoje" jer ipak nije sve njihovo - arhitekturu nije izmislio Apple (već ARM), što znači da je Apple licencira (kao i drugi).

@drpongra75 Intel već godinama stagnira po pitanju performansi, a jedan od razloga je upravo forsiranje CISC arhitekture. Vjerujem da je to samo po sebi dovoljno za otići na bolju i raspoloživu alternativu (RISC). Programeri ovoga puta "neće ni primijetiti" da se nešto promijenilo jer odavno ne lupaju po metalu, što znači da im je jedini "napor" odabrati checkbox da se app builda (i) za ARM. Apple je najavio da će forsirati Universal 2 binarye što znači da se vraćamo korak nazad po pitanju veličine aplikacija: taman kad smo se riješili 32-bitne prtljage (u Universal binaryu), eto nam ponovo dva-u-jedan (x86 i ARM). Poučeni dosadašnjom praksom, Universal 2 binary će potrajati sljedeće desetljeće. :/ Ali s obzirom da je to "najveći" problem, vjerujem da se nitko neće buniti. :)
Borisone
+1 23-06-2020 | 15:55
Djuro genijalac je rekao:
...
Koja je TOČNO prednost prelaska na ARM procesore? Spominje se veća efikasnost kao glavna motivacija. Ok, to mi ima smisla kod mobitela i tableta, do određene mjere kod prijenosnika, ali zar netko misli da Intel to nije u stanju napraviti na taj način? Ili se opet vrtimo u krug oko novaca, jer onda bi trebalo platiti Intelu?
Vjerujem je osnovna motivacija financijske prirode, a da je sve ostalo marketing, ali evo, čekam da netko argumentirano razuvjeri u mojem konzerva stavu da im samo nije dosta novaca pa zato idu u to?


https://www.youtube.com/watch?v=ZLlf3EavSfE
Djuro genijalac
23-06-2020 | 16:49
@ Riba : Ok, fair point

@Djipi: Hvala na konkretnom pojašnjenju. Sad idem tražiti kaj je točno CISC i RISC, ali hvala na odgovoru koji je jezgrovit i precizan
kupus
23-06-2020 | 18:28
https://www.youtube.com/watch?v=WyF8RHM1OCg

:)
smayoo
23-06-2020 | 22:28
Djuro genijalac je rekao:
@Djipi: Hvala na konkretnom pojašnjenju. Sad idem tražiti kaj je točno CISC i RISC, ali hvala na odgovoru koji je jezgrovit i precizan


Dva oprečna koncepta arhitekture mikroprocesora. To je dosta jako duboko ispod haube za današnje kompjutere pa vjerojatno nećeš baš uspjeti prodrijeti do suštine te razlike ako nisi nikad proučavao arhitekturu mikroračunala i načela tzv. "strojnog programiranja" (pri čemu "strojno" ne znači da ima veze sa strojarstvom :) ).
Ukratko, CISC (complex instructiono set computer) procesori se temelje na jako velikom setu instrukcija, pri čemu se pojedine instrukcije izvršavaju u većem broju ciklusa procesorskog takta, a RISC (reduced instruction set computer) na suprotnom - minimalnom setu instrukcija, pri čemu se svaka instrukcija izvodi uvijek u jednom jedinom ciklusu.

Posljedično, istu zadaću CISC procesor izvodi u minimalnom (ili skoro minimalnom) broju instrukcija, dok je RISC procesor izvodi u minimalnom broju ciklusa (taktova) procesora. CISC je pogodniji za programera, a RISC za korisnika, da stvari pojednostavimo do kostiju (iako to što sam sad napisao nije baš sasvim točno). S obzirom da se ta priča danas svodi na ljude koji pišu kompajlere i interpretere za više programske jezike (a koji predstavljaju valjda manje od 0,1% svjetske populacije programera), logično bi valjda bilo da su se odavno svi okrenuli RISC arhitekturi. Ali eto... tržište, marketing, politika... Sve smo to već vidjeli... :)
smayoo
+2 23-06-2020 | 22:31
Djipi je rekao:
@Smayoo Ne spominje se u tekstu pa, ako već nisi, svakako pogledaj što donosi Apple Scribble (za iPad i olovku). Tebe sam se prvog sjetio. ;)


Hvala ti :). Nije mi ni najmanje zanimljivo dok ne bude podržano za hrvatski jezik. S obzirom na to kako još nismo dočekali Siri na hrvatskom (nije mi uopće problem što me Siri ne razumije kad pričam hrvatski, ali me prilično živcira što mi ne zna pročitati poruku na hrvatskom koja mi je stigla dok sam u vožnji :) ), pretpostavljam da se uopće nemam razloga veseliti navedenom Scribbleu najmanje idućih 10 godina... :)
Djuro genijalac
24-06-2020 | 13:49
smayoo je rekao:

Dva oprečna koncepta arhitekture mikroprocesora. To je dosta jako duboko ispod haube za današnje kompjutere pa vjerojatno nećeš baš uspjeti prodrijeti do suštine te razlike ako nisi nikad proučavao arhitekturu mikroračunala i načela tzv. "strojnog programiranja" (pri čemu "strojno" ne znači da ima veze sa strojarstvom :) ).


Gle sad njega, a razgovara s maturantom MIOC-a koji bi i danas znao isprogramirati program za vođenje poslovanja rent-a-car poslovnice u Turbo/UCSD pascalu... A prisjetio bi se i Fortrana, a radio je i u Assembleru (kad se sjetim množenja uzastopnim zbrajanjem, još ajde nekako, ali dizanje na potenciju uzastopnim množenjem...) :-D
smayoo
+1 24-06-2020 | 17:03
Bome... ja se ne sjećam da smo u školi učili asemblersko programiranje. To smo učili iz engleskih knjiga koje nismo mogli kupiti u knjižar Mladost na odjelu inozemne literature pa smo ih pod velikim odmorom pamtili napamet, žvačući sendvič, po pola poglavlja svaki dan. :D
drpongra75
24-06-2020 | 17:11
He, he, he, "Mladost" na uglu Gundulićeve i Ilice, samo tamo je bilo za kupiti original hamer papira i original Rotring rapidografa i tinte. Jedino nije bilo sephia tuša, njega smo mućkali od žutog i crnog tuša.
Djuro genijalac
24-06-2020 | 19:41
Mi smo učili u MIOCU i Assembler, ali više usputno. Naglasak je bio na Pascalu kao strukturiranom jeziku koji je budućnost. Fortran se radio, ali više nekako u stilu: a postoji i Fortran, ali mi savjetujemo Pascal koji je bio u počecima UCSD na Ivel Ultrama, a onda Turbo na PC-ima. Poanta svega je bila da se NE koristi naredba GOTO i to se strogo pazilo. Pascal je bio omiljen zbog svoje sintakse gdje se pridruživanje pisalo s dvotočkom i znakom jednako da se ne bi uzbunjivalo matematičare... A:=A+1, ako se ne varam.
Vrh svega je bio korištenje recorda u kojima se definirala potrebna struktura podataka pa sam tako ja za maturu radio već spomenuti program vođenja poslovanja rent-a-car poslovnice. Dvije baze podataka. Jedna korisnici, druga auti. Korisnik je mogao imati unamljena do tri auta, a auto je imao status slobodan, iznajmljen i rezerviran (za neki budući datum). Datum iznamljivanja, datum vraćanja, km pri najmu, km pri vraćanju i obračun troška...
I tak...
john_st
+2 24-06-2020 | 19:48
Ja sam nešto malo assemblera učio na faksu za legendarni M6800 :)

Pascal i C sam učio i predavao :)
zvone
08-07-2020 | 22:15
Djuro genijalac je rekao:
Mi smo učili u MIOCU i Assembler, ali više usputno. Naglasak je bio na Pascalu kao strukturiranom jeziku koji je budućnost. Fortran se radio, ali više nekako u stilu: a postoji i Fortran, ali mi savjetujemo Pascal koji je bio u počecima UCSD na Ivel Ultrama, a onda Turbo na PC-ima. Poanta svega je bila da se NE koristi naredba GOTO i to se strogo pazilo. Pascal je bio omiljen zbog svoje sintakse gdje se pridruživanje pisalo s dvotočkom i znakom jednako da se ne bi uzbunjivalo matematičare... A:=A+1, ako se ne varam.
Vrh svega je bio korištenje recorda u kojima se definirala potrebna struktura podataka pa sam tako ja za maturu radio već spomenuti program vođenja poslovanja rent-a-car poslovnice. Dvije baze podataka. Jedna korisnici, druga auti. Korisnik je mogao imati unamljena do tri auta, a auto je imao status slobodan, iznajmljen i rezerviran (za neki budući datum). Datum
iznamljivanja, datum vraćanja, km pri najmu, km pri vraćanju i obračun troška...
I tak...


Nisam išao u MIOC ali ovo zvuči poznato. Izgleda su svi profesori informatike išli u istu školu.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 38 minuta
 • dpasaric: Evo MBP 14" test na naslovnici, slobodno komentirajte!
 • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko tipku 0 (nula) sa MBP 2011 (ili slicnog), te mozda sarafe od donjeg poklopca? :)
 • stefanjos: tino1 ista ista :)
 • Dijete: Dobra stvar sa Salash je kaj nemaju puno cvaraka, ali ih ipak imaju kroz cijelu godinu… tak da manje vise imam uvijek malo u frizideru i grickam ih umjesto cokolade…
 • Daddo: Inače čvarci su postali problem. Nema više kvalitetnog leđnog špeka za iste. :(
 • Daddo: Jako fino ali ne i zasitno. Osim hobe.
 • Daddo: Ribe i mekušci su sasvim druga kategorija.
 • Dijete: Venisoni se isto love aha… ali i uzgajaju
 • Dijete: Ima i divljih svinja, isao sma u lov dva puta, al preferiram osti i podmorje vise od puske u sumi
 • Daddo: Zamajavam. Kod vas ipak najviše se venisoni love. :)
 • Dijete: ima, svinja, al tu di sam ja nema hladnoce i ekipice s kojom bi napravio pravo kolinje :)
 • Daddo: Hladetina, pihtija, piktija, lučenje, dželadija… kako gdje i tko ju spravlja i zove.
 • Daddo: Nema kod vas svinja?
 • Dijete: Hladetina…
 • Dijete: Pobeglo mi je bez jednog s…. Moram si nokte postucat… tu nema kolinja :( al imam super obitelj blizu koja ima firmu Salash i rade mesna bozanstva - i cvarke… dakle taj dio mi fali, mijesat i stiskat cvarke…
 • Daddo: /me kuha hladetinu upravo
 • Dijete: Se ide rano spavat vecera prije kolinja? Ili kolinje vise nije in?
 • Daddo: “Afrika sa strujom” all over again.
 • drlovric: @VanjusOS: Pa znas da jeste :) Instaliram evo novi. Odlucio sam na clean instalation, pa to malo traje. Tebi treba?
 • smayoo: Možda se ne sjećaš (očito se ne sjećaš) 80%-tnog blackouta Hrvatske prije cca 20 godina kad se razletio VN prekidač u TS Tumbri i izazvao raspad EE mreže u Hrvatskoj
 • smayoo: Shit happens. Nije da netko baš želi da se takvo što dogodi, ali nije ovo više SFRJ, niti postoji više JUGEL koji je imao zakonsku obavezu održavanja 95%-tne raspoloživosti mreže.
 • smayoo: :D :D :D :D
 • JOHN: Pa to se ne smije dogoditi!
 • smayoo: @JOHN: kako ne bi bilo moguće? Ako se dogodi neki pičvajz na TS Konjsko, može i cijela Dalmacija ostati bez struje
 • tino1: @John možda nisu platili račune?
 • tino1: @riba debilana, prijatelju po cijeloj liniji. DA smo na vrijeme, već bi i zaboravili. Sad je kasno, ovaj val nas lomi punim. Pitam se gdje će im duša.
 • tino1: @žabac, koje veze ima ministarstvo zdravlja na bliskom istoku s potvrdama?
 • JOHN: Kako je moguće da cijeli Split ostane bez struje?
 • Riba: I da je opravdano, ne zelim da dijete propusta jos vise skole nego sto je to vec slucaj.
 • Riba: U svakom slucaju debilana.
 • Riba: Nisu oni odredili nego ministarstvo zdravlja, a i nitko ne kaze da je putovanje obavezno.
 • smayoo: Ne može izostanak biti neopravdan ako su oni sami odredili da ne dolazi u školu.
 • jura22: To je dokaz da su potvrde bezvrijedne.
 • Riba: Nece ici u skolu pa ce dobiti neopravdane izostanke.
 • smayoo: Kakve veze to ima što ti dijete mora biti dva tjedna u karanteni? Pa nije to dvije godine. Što bi da ti se dijete razboli? Isto bi bilo doma dva tjedna.
 • Riba: Ali kako je krenutlo, opet ce pozatvarati pola zracnih luka, pa je svejedno.
 • Riba: Nema veze sa poslom, metnula nam ga je skola, traze da dijete nakon puta mora biti dva tjedna u karantetni ako nije cijepljeno, a djecu ne cijepe tako da su nam de facto sjebali sve mogucnosti za putovanje.
 • jura22: Je li bar novce daju za metanje?
 • Riba: Necu jer su mi ga metnuli, a kako je krenulo cini mi se da nece jos njih...
 • tino1: @riba, oćeš i ti ove godine kući za božić?
 • tino1: ko iole do sebe drži ima rezervu.
 • smayoo: Koliko sam ja upratio, ima nju i još dvije-trii sa strane, ali te su rezervne :P
 • tino1: @smayoo znam, ali jeli on tu oženijo ili neku? Žmigo je u metropoli poznat kao ženskaroš.
 • smayoo: @tino1: bila je već stefanjosova draga s njim na jabučnjak druženju, u Kokolu, a bio si i ti tada. Krečana, a? ;)
 • smayoo: @tino1: ne, to samo kažu svake godine (“a zašto ne organizirate ništa u Zagrebu?”), a kad netko organizira, ne dođe skoro nitko :P
 • Riba: rusty, hvala na informaciji i isprika...moguce je vezano uz selidbu na novi host iako je to napravljeno tek nedavno. Provjerit cemo u svakom slucaju.
 • tino1: Žmigo, dovedi obavezno ženu da možemo ocjenjivati.
 • tino1: ne putuju ti baš rado. osim na more.
 • tino1: oni očekuju da mi idemo tamo.
 • smayoo: U Metropoli su se uvijek dosad pokazali jaki samo na riječima, ali kad je trebalo doći, bili su kardinalno nezainteresirani. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Daddo, drlovric, jura22, Maxxy, Riba, zoranowsky, Anonimci (253)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO