Po prvi put da je predstavljanje novog iPhonea bilo u drugom planu, a zvijezda ovog Appleovog Keynota bio je novi Apple Watch Ultra. Radi se o pametnom satu za ekstremne sportaše, istraživače, ronioce, planinare i općenito ljude koji ozbiljnije ovise o pametnom satu od urbane populacije. Redovna novost je novi iPhone, koji je dogurao već do rednog broja 14. Tu su i nove AirPods Pro slušalice i Apple Watch 8 i novi Apple Watch SE s nešto modernijim kućištem. No, ima li zanimljivih inovacija? Ima!

Apple Watch Ultra
Motiv zvjezdanog neba dao je naslutiti mogućnost satelitske komunikacije

 

Najveća inovacija je mogućnost satelitske komunikacije u slučaju nužde. Vizualna tema ovog Applevog predstavljanja bilo je zvjezdano nebo, ono nebo u koje možemo uperiti novi iPhone 14 kada smo off-the-grid, tj. "van mreže" i bez ikakvog signala. U slučaju nesreće novi iPhone će se spojiti na komunikacijski satelit u posebnom sigurnosnom načinu rada kako bi poslao vašu SOS poruku u nadi da će se pojaviti služba spašavanja i spasiti vaše duše! Naravno, takva komunikacija je izuzetno niske propusnosti, pa je već unaprijed pripremljen predložak za telegrafski šturu komunikaciju, ali dovoljnu da izvučete živu glavu iz neke opasne situacije.

Apple Watch Ultra
Nova iPhone generacija je svuda pomalo bolja

 

Naravno, novi iPhone ima novu, nešto poboljšanu, generaciju A15 procesora, a iPhone 14 Pro ima novi A16 procesor. Kamere su opet doživjele najveća unapređenja. Posebno je zanimljiv novi stabilizirani način snimanja u pokretu koji sada dobro radi i u daleko težim uvjetima. Ostale novosti su "inkrementalno evolucijske" i već smo na njih navikli pri predstavljanju svake nove generacije uređaja koji je izmijenio način na koji živimo i radimo.

Apple Watch Ultra
Novi iPhone 14 Pro pravi je zavodnik

 

Spomenimo i šminkersku softversku novotariju za iPhone 14 Pro koja je vrlo "cool" i Apple je plastično naziva "Dynamic Island". Radi se o dinamičkoj igri prozora, tj. polja oko notcha za kameru i senzore. Moram priznati da su izvukli najviše što se može iz takve situacije u kojoj senzor prekida cjelovitost ekrana. Animacije za svaki status i akciju su fluidne i dobro osmišljene, Appleov GUI tim zaslužuje pohvale!

Apple Watch Ultra
Osobno sam bio zadovoljan već i iPhone 4 ekranom, a ovo sada su čudesa!

 

Vratimo se na zvijezdu večeri - novi Apple Watch Ultra. Moram priznati da je ovo prvi Apple Watch koji me ozbiljno zagolicao jer konačno izgleda dovoljno robusno i slično satovima kakve inače volim nositi. Nema što nisu ugradili u njega, posebno me razveselila sirena za opasnost koja razvija 86 decibela i može se čuti na do 180 metara udaljenosti. Srećom da je ovaj sat preskup da se klinci njime zezaju jer ovo može biti ozbiljno "ometalo".

Apple Watch Ultra
Mora se priznati da je pojavom vrlo dojmljiv!

 

Apple Watch Ultra
Remenje je izdržljivo i izrađeno od laganih materijala

 

Novost je i nova generacija GPS-a koja koristi dvije frekvencije (L1 i L5 GPS) za preciznije određivanje pozicije. Možda najviše pozornosti su dobili ronioci; Apple Watch Ultra može izdržati dubinu do 100 metara i vlasniku nudi pravo ronilačko računalo - s najjednostavnijim korisničkim sučeljem ikada! Baterija novog sata traje 36 sati normalnog korištenja ili 60 sati u štedljivom načinu korištenja. Sat se može koristiti od -20 °C do 55 °C.

Apple Watch Ultra
Teško je naći pametni sat koji bi mu konkurirao

 

Novi Apple Watch 8 i SE izgledaju dosadno u odnosu na Apple Watch Ultra, pa neću mnogo o njima. Osmica ima novi set sigurnosnih senzora, pa je sat tako u stanju sam pozvati pomoć u slučaju automobilske nesreće. Nov je i senzor tjelesne temperature koji je zgodan način za praćenje ovulacije kod žena, a senzor kisika u krvi može biti koristan kod predviđanja zdravstvenih problema. Novi Apple Watch SE nema neke bitne novosti osim nešto niže cijene i ekološki prihvatljivijeg materijala s donje strane sata.

Apple Watch Ultra
Ovakvo sveobuhvatno praćenje raznih vitalnih funkcija otvara i druge, filozofske teme...

 

Apple Watch Ultra
Apple Watch 8 postao je vrlo ispoliran uređaj i jedan je od boljih pametnih satova na tržišu

 

Apple Watch Ultra
Evolucijske promjene, iz godine u godinu...

 

Čitajući dioničarsko izvješće saznao sam da je jedan od najvećih prihoda Applea onaj od prodaje AirPodsa! Nije čudo da se toliko trude usavršiti ih. Novo izdanje pokreće H2 čip nove generacije koji nudi još bolje poništavanje buke i nižu potrošnju što znači duže trajanje baterije. Ima tu još niz finesa, ali najbolje je pogledati samu prezentaciju kada nađete vremena.

Apple Watch Ultra
Nove Appleove slušalice prodat će se u milijunskim količinama

 

Jeste li našli nešto za sebe ovaj put? Spremate li se u kupovinu? :)

 

Komentari  

smayoo
+1 08-09-2022 | 19:07
Fufne i điđe... sasvim primjereno sveopćoj i sustavnoj idiotizaciji društva... :-/
dpasaric
+1 08-09-2022 | 19:23
Većinom jesi u pravu, ali nije baš sve tako crno! :) Ima tu dobrih i korisnih stvari:

- uvijek pozdravljam svako povećanje trajanja baterije
- nove i uvijek bolje kamere zaista čine razliku i super su korisne
- mogućnost za dojavu nesreće iz neke vukojebine je doslovno lifesaver
- novi sat je sjajan za ronioce i planinare
- mogućnost slušalica da pomogne osobama oštećenog sluha je za svaku pohvalu!
hal9000
+1 08-09-2022 | 19:26
Taman vijeme za novi iPhone. 13 u mom slučaju. ????
TinZg
+1 08-09-2022 | 19:27
Ultra je zanimljiva, ali nema nekog smisla bez topo karata, pogotovo za tu cijenu.
m@xym
+1 08-09-2022 | 19:40
Za planinare ne znam, ali ronioci (pa čak i ronioci amateri, koji rone samo povremeno) koriste ronilačke kompjutere (Diving computer) oversized ručne satove, sa velikim ekranima na kojima vide sve podatke kritične za zaron (vrijeme povedeno u moru, trenutna dubina, trajanje zaliha kisika, dubina i vrijeme potrebno za dekompresiju i sl.)
dpasaric
08-09-2022 | 19:46
Da, upravo to su komentirali, da sve to sada ima i ovaj Apple Watch Ultra i da ima i potreban certifikat za takav tip ronjenja.
m@xym
08-09-2022 | 19:49
Sada će barem šminkeri moći koristit Apple Watch na Ultra maratonima, ali da će neki korisnika Garmina preći na Ultru zbog 60 sati baterija u power-saving modu (koji još nije dostupan), ili zbog OLED ekrana sa 2000 nit-a, čisto sumnjam. Nego, vidim, nitko ne spominje činjenicu da novi iPhone-i, barem kako sam ja to shvatio, rade isključivo sa eSIM-om, tj. više nema SIM kartice, ili to važi samo za USA tržište.
dpasaric
08-09-2022 | 19:52
Ma vidio sam to, ali koga briga za eSIM, to nije u domeni korisnika već je problem telekoma, jasno je da će morati to odmah podržati.
smayoo
08-09-2022 | 19:58
dpasaric je rekao:
- mogućnost za dojavu nesreće iz neke vukojebine je doslovno lifesaver


A kome ćeš to dojaviti? Tko globalno pruža takvu uslugu? Šalješ poziv upomoć preko satelitske mreže sa, na primjer, vrha Dinare ili Velebita, ili Biokova (iako mislim da i tamo ima mobilne mreže) - kome? DZUS-u? Kako točno...? :D
dpasaric
08-09-2022 | 20:02
smayoo je rekao:
dpasaric je rekao:
- mogućnost za dojavu nesreće iz neke vukojebine je doslovno lifesaver


A kome ćeš to dojaviti? Tko globalno pruža takvu uslugu? Šalješ poziv upomoć preko satelitske mreže sa, na primjer, vrha Dinare ili Velebita, ili Biokova (iako mislim da i tamo ima mobilne mreže) - kome? DZUS-u? Kako točno...? :D


E, da si gledao prezentaciju znao bi! :) To im je bio jedan od većih izazova i radili su na tome dvije godine. U svakoj državi su uspostavili centre koji će o tome brinuti i koji su povezani s lokalnim službama! Jako zanimljivo. Ta usluga je besplatna dvije godine, a kasnije će se moći kupiti kome zaista treba.

Meni je palo na pamet kako bi to bila super stvar u čamcima za spašavanje. Rokneš negdje nasred Pacifika, spojiš se na satelit i netko zna točno GPS koordinate gdje si i dođe te spasiti!
m@xym
+1 08-09-2022 | 20:09
Jasno mi je da Ultra ima sve potrebne certifikate i funkcije, ali teško mogu zamisliti nekoga da umjesto ronilačkog kompjutera koristi Ultru.
Zašto riskirati da oštetiš ili izgubiš Ultru, kad isti posao može odraditi primjereniji uređaj. To će eventualno dobro doći šminkerima koji s vremena na vrijeme zarone pod more. Uostalom, većinu ljudi koji svakodnevno koriste ronilačke satove (certificirane za dubine veće od 200 m) nisu nikad u životu napravili zaron u more sa odijelom i bocama.
dpasaric
08-09-2022 | 20:12
Slažem se da takvi korisnici neće odjednom preći na Apple Watch, ali zašto ne bi neki amater koji počinje s podvodnim tečajevima, a inače ima Apple Watch Ultra jer npr. planinari, onda iskoristio sve te mogućnosti koje su mu besplatne? Sumnjam da su ronilački satovi sa svim tim opcijama jeftini. Znaš li koja je cca cijena jednog solidnog klasičnog ronilačkog sata?
m@xym
+1 08-09-2022 | 20:17
Ovu mogućnost dojave u slučaju opasnosti već odavno imaju određeni modeli Breitling satova, ali kod njih to funkcionira na način da je pri kućištu sata dodatak koji ima na sebi poklopac koji se može odviti, a zatim se žica koja je povezana sa poklopce rastegne, čime se aktivira sam uređaj dok je ta žica ustvari antena. Ne znam sve detalje kako to funkcionira, ali također radi globalno, i ako se ispostavi da je "uzbuna" bila lažna, troškovi operacije "spašavanja" se naplaćuju od vlasnika sata.
dpasaric
08-09-2022 | 20:20
Da, to smo gledali u James Bond filmovima, ali tko zna je li to baš taj sustav i radi li putem satelita. U svakom slučaju, Breitling ima onaj tko vozi Bentley, a Apple Watch može kupiti svatko.
drlovric
+1 08-09-2022 | 20:25
Necu nista pljuvati, pa da cim kupim novi iPhone 14 Pro, svi saznate da imam labilan karakter. Zato sada mudro cutim :)
m@xym
+1 08-09-2022 | 20:27
dpasaric je rekao:
Slažem se da takvi korisnici neće odjednom preći na Apple Watch, ali zašto ne bi neki amater koji počinje s podvodnim tečajevima, a inače ima Apple Watch Ultra jer npr. planinari, onda iskoristio sve te mogućnosti koje su mu besplatne? Sumnjam da su ronilački satovi sa svim tim opcijama jeftini. Znaš li koja je cca cijena jednog solidnog klasičnog ronilačkog sata?


Cijena ronilačkih kompjutera (ne satova) se kreće od 1.000 Kn do 10.000 Kn
Uopće nije stvar u cijeni, nego u primjerenosti, ako sa ronilačkim kompjuterom zakačiš neku stijenu, na njemu se to neće ni vidjeti, dok ćeš Ultru fino istrugati. Nisam vidio niti jedan ronilački kompjuter od titanija.

I, slažem se, netko tko već ima Apple Watch Ultra i krene na ronilačke satove, sigurno će ga iskoristiti za prvih par zarona, a ako se odluči imalo ozbiljnije baviti ronjenjem, kupiti će ronilački kompjuter.
m@xym
+1 08-09-2022 | 20:39
dpasaric je rekao:
Da, to smo gledali u James Bond filmovima, ali tko zna je li to baš taj sustav i radi li putem satelita. U svakom slučaju, Breitling ima onaj tko vozi Bentley, a Apple Watch može kupiti svatko.


Da, ovo je drugačiji sustav od Bertiling-ovog, jer se sa Apple-ovim sustavom može poslati poruka ili uputiti poziv preko satelita, dok Breitling koristi COSPAS-SARSAT-o v sustav za spašavanje, kod kojeg nema nikakve komunikacije, osim 24-satnog emitiranja signala koji mogu primiti brodovi, avioni, stanice na kopnu i sateliti u niskoj orbiti.
Riba
+1 08-09-2022 | 20:42
dpasaric je rekao:
Slažem se da takvi korisnici neće odjednom preći na Apple Watch, ali zašto ne bi neki amater koji počinje s podvodnim tečajevima, a inače ima Apple Watch Ultra jer npr. planinari, onda iskoristio sve te mogućnosti koje su mu besplatne? Sumnjam da su ronilački satovi sa svim tim opcijama jeftini. Znaš li koja je cca cijena jednog solidnog klasičnog ronilačkog sata?


Za te koji idu roniti a usput i planinare ja bi napravio poseban Apple Watch koji u sebi krije malu iglu i terapiju za balansiranje mozdane kemije.
Junuz
+1 08-09-2022 | 20:47
U kolekciji imam 20+ satova, od kazaljkaša preko ABC, do smartova. Prije tri mjeseca sam kupio Apple Watch 3 sa namjerom da napravim crash test (lični). I lomio beton bušilicom i ronio na dah koliko sam mogao duboko i daleko, 13 dana u slanoj vodi, mnogo u slatkoj. U bosanskim nestašnim rijekama i niti jedan problem. Ne pušta vodu i nema ogrebotina. Zato sada ciljam demo ultru čim pređe bosansku granicu. Držim da će biti extremno izdržljiva. Vjerovatno će Casio PAW 1500 djelovati sićušan spram nje.
ares11
+1 08-09-2022 | 20:55
Dijelim mišljenje s Davorom, da je Ultra definitivno odnio ovaj event. Da, Garminovci neće promijeniti brand, niti će svi odmah pohrliti, ali definitivno će zagolicati maštu. Kolega mi je rekao da je ovaj ronilački dio u biti loš, odnosno da taj partner nije baš na glasu u ronilačkom svijetu. Znači opet - neće svi odmah navaliti. Ali možda će netko tko je tek počeo razmišljati o ronjenju uzeti u obzir Ultru. Meni se sviđa, pogotovo tih navodnih 60h autonomije. Bilo bi lijepo da konačno i u HR proradi GSM na Apple Watchu, a ovako… :-[
Tito
+1 08-09-2022 | 21:18
Iphoneove vise ne razlikujem, ali super mi je iphone 14... mozda 12 bude na akciji.

Sto se sata tice, ultre... planinarski sat kojem baterija traje 36 sati? Haha... a di su karte? To ce dodati za par godina kao special feature.
Preskupi gadget koji lijepo izgleda.
dpasaric
08-09-2022 | 21:48
Vjerujem da možda prerano skačete s tim problemom s kartama - jer ne vidim nikakav tehnološki problem da prikazuje karte s iPhoenea u džepu. Naravno, nije baš neka fora učitavati Apple Maps u cache dok ima signala (mada sam to silom prilika radio u Dublinu gdje nisam imao data roaming ni wifi jednom prilikom i radilo je ok), ali zašto ne bi netko ponudio takvu aplikaciju s built-in kartama i vezom na Apple Watch? A nije isključeno i da se lokalne mape prebace u sam Apple Watch i tako se koriste i nezavisno, što i nije neki bed svakome tko priprema svoje avanture. I ne mora baš sve Apple napraviti, neka nešto posla i prihoda ostane i za third-party developere koji bi ovako nešto mogli lako prepoznati kao dobru priliku!
marioart
+1 09-09-2022 | 09:12
Nitko ne spominje da ta dojava iz pripi.... radi samo u 'USA and Canada' i da je besplatna prve dvije godine... dakle za nase trziste nece skoro....


i zamjetno poskupljenje iphonea nitko ne komentira.... iphone 14/128 za 999€, a pro 1300... SE otisao na 550€ ...
Tito
09-09-2022 | 09:30
marioart je rekao:
Nitko ne spominje da ta dojava iz pripi.... radi samo u 'USA and Canada' i da je besplatna prve dvije godine... dakle za nase trziste nece skoro....


i zamjetno poskupljenje iphonea nitko ne komentira.... iphone 14/128 za 999€, a pro 1300... SE otisao na 550€ ...Cijene iphonea vec dugo vremena nema smisla komentirati. Vec su odavno presisali laptope.

Moram priznati, ako ne razbijes ekran ili ga nekako ne potrgas, iphone moze bez problema izdrzati 5+ godina. Moj X je 4 godine star i ne vidim neki objektivan razlog za zamjenu.


@Davor... kad si negdje u divljini bez signala i s ogranicenom baterijom (36 sati) karte ti mogu biti jako bitne.
Kloba
+1 09-09-2022 | 11:38
Kako su počeli raditi očitu razliku između normalnih i Pro modela u telefonima, kao Jobs kada je preuzeo Apple ponovo među kućnim i Pro korisnicima računala.
Znaju da prosječni korisnici dugo koriste iPhone, i da će biti zadovoljni nakon šest godina i sa najosnovnijom verzijom trenutne generacije.
Pa ajmo i njima nabit cijenu.
Ali pravi noviteti i full razlika na najnovijoj generaciji telefona vide se samo na najboljim Pro modelima - koji i u SAD-u koštaju više od 1000 dolara po komadu.
A to će kupiti samo zaljubljenici s parama ili oni kojima je to iz nekog razloga potrebno.
Ovo sa satelitom će funkcionirati tako da se u svakoj zemlji satelit javlja nekoj Apple podružnici postavljenoj samo za njega u regiji, pa on dalje prosljeđuje alert dežurnim službama dotične države.
A to košta.
I zato je free prve dvije godine dok se ljudi ne navuku na to.
I neće koštati euro, dva mjesečno najjeftinija verzija (tipa iCloud 50 GB) - imam neki osjećaj.
Koštati će fino...
Sat je super, ali opet nepotreban za jako puno korisnika.
Ma nema šta - jaki su i znaju to.
I ovaj eSIM, nije loša ideja uopće.
Znači, u SAD-u od sada nema više SIM traya na iPhone telefonima.
Možeš imati i više brojeva na jednom telefonu.
I zato toliko naplaćuju sve.
Pa tko hoće, neka plati.
A očito ima tko hoće.
Piko
+2 09-09-2022 | 13:22
Baš gledam cijene .... iPhone 13 do prije par dana bio 799$ (kod nas 935$ preračunato (6999 kn) - znači 136$ skuplje i to je kod nas ko fol promo cijena) sada je u USA 699$ a njegovu cijenu je preuzeo iPhone 14 ....

al kod nas .... iPhone 13 košta kao i do sada (što je sada 236$ skuplje od USA) a 14-ica je skuplja i košta ako se preračuna 1125$ - 8429 kn (326$ skuplje)
... ko tu koga ?!? .... očekivao sam da će običnoj 13-tici pasti cijena kod nas za barem 500 kn.....
dpasaric
09-09-2022 | 17:51
Nego ozbiljno pitam, ako netko nije zaista sav u fotografiji i da mu je to izuzetno važno, koji je to *opravdan* razlog za išta iznad iPhonea SE?

Taj najjeftiniji model je toliko suludo moćan (ono ima A15!) i ima baš sve lijepo u ravnoteži, da ne vidim razlog za išta bolje od toga ako netko ne koristi mobitel za snimanja ili mu treba LiDAR ili neka slična hiper-mogućnost ?
dpasaric
10-09-2022 | 08:09
Znam da mnogi imaju kritike na novi Apple Watch Ultra, ali vidim i da je mnogima taman - primili smo tri upita za ponudu odmah idući dan! :)
Slavo
10-09-2022 | 08:15
Cijene kod nas su genijalne! iPhone 14 Pro zadržao cijenu u USA a kod nas poskupio za 1000kn! Sad je najjeftiniji 11.000! Svaka čast realno. Moj 12 Pro će očito poslužiti još par godina :)
andy
+1 10-09-2022 | 11:34
dpasaric je rekao:
Nego ozbiljno pitam, ako netko nije zaista sav u fotografiji i da mu je to izuzetno važno, koji je to *opravdan* razlog za išta iznad iPhonea SE?

Taj najjeftiniji model je toliko suludo moćan (ono ima A15!) i ima baš sve lijepo u ravnoteži, da ne vidim razlog za išta bolje od toga ako netko ne koristi mobitel za snimanja ili mu treba LiDAR ili neka slična hiper-mogućnost?Mnogima je SE premalen. I ja se osjećam kao div kad u ruke uzmem svoj stari 7.
smayoo
+1 10-09-2022 | 12:20
Veličina SE je praktična, ali ne vidim ništa pročitati bez naočala. :(
Riba
+2 10-09-2022 | 13:59
smayoo je rekao:
Veličina SE je praktična, ali ne vidim ništa pročitati bez naočala. :(


Mislim da to nije problem telefona. :)
dpasaric
10-09-2022 | 18:10
Meni je iPhone 4 bio dobar, onda 5c taman, a kada sam dobio 7 bio mi je prevelik, ali navikao sam se. Eh, nisam nikada razmišljao da ljudi biraju telefon po tome moraju li vaditi naočale ili ne, ali zapravo ima logike, a ja sam sretnik koji (još) ne treba naočale. Kada smo već kod toga, mislim da dobar dio te zasluge ide Appleu i njihovom super-ugodnom Cinema 30" monitoru na kojem sam već 18 godina i doma i na poslu.
smayoo
+1 10-09-2022 | 18:27
Riba je rekao:
smayoo je rekao:
Veličina SE je praktična, ali ne vidim ništa pročitati bez naočala. :(


Mislim da to nije problem telefona. :)


Šta da?? :)
JOHN
10-09-2022 | 21:02
smayoo je rekao:
Veličina SE je praktična, ali ne vidim ništa pročitati bez naočala. :(


A laserska korekcija?
JOHN
10-09-2022 | 21:05
iPhone 14(Pro i Pro Max ili Max Pro ili kako god već ide), osim što nema USB-C priključak još su uspjeli sjebat sim slot. Svaka im čast! Očekujem njegov povratak na 15 ili najkasnije 16. Tamo očito rade hiper retardanti
dpasaric
10-09-2022 | 21:41
Slažem se da bi bilo ljepše da imaju USB-C, ali moram priznati da ja u tome ne vidim neki velik problem - mobitel uvijek punim svojim kabelom - najčešće samo doma, ponekad na poslu, a imam jedan kabel i stalno u autu. Potpuno mi je svejedno kakav je konektor na kraju, može imati i Centronics! ;) Šalim, se, to ne bi stalo niti na iPad. No, poanta je da baš me briga za konektor dok koristim svoje kablove. Da, bit će bolje kada sve bude unificirano, ali da je to sada razlog zašto ne bih kupio mobitel - meni nije.

Na kraju krajeva, ako je neka frka, uvijek se može puniti bežično.

John, što će ti SIM slot?!
dpasaric
10-09-2022 | 21:53
Moj frend, iskusni pomorac, javio mi je malo više detalja oko postojećih sustava za satelitsku dojavu nesreća:

"Takav sustav na brodovima imamo, obavezan je i zove se EPIRB, a veličine je boce od Radenske :). Pričvršćen je za oplatu broda i aktivira se ručno ili automatski ako brod tone ili potone. U slučaju napuštanja broda uzima ga se u splav ili čamac za spašavanje. Mislim da je Apple škicnuo kako to radi u pomorstvu i dogovorio sličan protokol s državama. Sustav šalje samo koordinate, no čim je zamijećeno da se aktivirao negdje, kreće se u akciju. Radi u sprezi sa GMDSS sustavom preko kojeg je moguće ostvariti komunikaciju s centrima za spašavanje preko Inmarsat satelita ili zemljanih stanica ako je u blizini obale. Dobro su oni to zamislili, ali testiranje sustava je složeno, dugo traje i zadaje glavobolje. :)"
JOHN
10-09-2022 | 22:26
Pa ono, odem van roaminga i želim karticu operatera iz te države, a ne istraživat da li podržava e-sim i na koji način(pre paid ili post paid). Ili uopće ne podržava e-sim.
Trče pred rudo i glume budale
dpasaric
10-09-2022 | 23:43
Aha, znači scenarij van EU i gdje bi se na postojećem broju plaćao skupi roaming? Ok, ima smisla, ali mislim da su to vrlo-vrlo rijetke situacije ako nisi pomorac, pilot ili takav poslovni čovjek da si totalni globetrotter. A i danas je dovoljan wifi bilo gdje da bi se komuniciralo, mislim da je postotak korisnika kojima je to bitno malen. Da mi je to presudno, uzeo bih sa sobom jedan stariji iPhone i u njega stavio taj strani SIM i odradio tih par dana u takvoj zemlji ako bi mi baš trebala telefonska mreža. Vidjet ćeš da većina korisnika neće na to niti trepnuti, a tehnološki je to Appleu velika stvar - mobitel je jednostavniji, gubi se slot i prostor može ići za veću bateriju, smanjuje se mogućnost proboja vode itd...
JOHN
11-09-2022 | 07:54
Imaš praf, nije neki big deal. Al me svejedno živcira. :)
smayoo
11-09-2022 | 08:43
dpasaric je rekao:
Aha, znači scenarij van EU i gdje bi se na postojećem broju plaćao skupi roaming? Ok, ima smisla, ali mislim da su to vrlo-vrlo rijetke situacije ako nisi pomorac, pilot ili takav poslovni čovjek da si totalni globetrotter.


Totalni globetrotter pa otputuješ skroz u - na primjer - Bosnu. Ili Srbiju. Ili u Crnu goru. Ili, pazi sad - neazmislivog scenarija - u Švicarsku. :D
dpasaric
11-09-2022 | 09:41
Haha, ovo za ex-Yu imaš pravo, to sam totalno zaboravio, valjda jer dugo nisam bio istočno. A Švicarska stoji, mada je tamo sve toliko skupo da je malo tko tamo duže od par dana. Mi smo zadnji put svaku noć išli preko granice u Francusku na spavanje jer je razlika u cijeni bila drastična.
andy
+1 11-09-2022 | 11:52
dpasaric je rekao:
Meni je iPhone 4 bio dobar, onda 5c taman, a kada sam dobio 7 bio mi je prevelik, ali navikao sam se. Eh, nisam nikada razmišljao da ljudi biraju telefon po tome moraju li vaditi naočale ili ne, ali zapravo ima logike, a ja sam sretnik koji (još) ne treba naočale. Kada smo već kod toga, mislim da dobar dio te zasluge ide Appleu i njihovom super-ugodnom Cinema 30" monitoru na kojem sam već 18 godina i doma i na poslu.


Meni je fascinantno koliko su ti monitori i dalje konkurentni nakon toliko godina. I Cinema i Thunderbolt.
dpasaric
+1 11-09-2022 | 11:59
Istina, iako za današnje kriterije nemaju visoku rezoluciju, meni je tih 2560x1600 savršeno, a slika im je tako ugodna da mogu satima raditi bez napora. Odem na LG 4K i budem umoran za pola sata. Zato sam nabavio i adapter da se stara Cinema 30" može spojiti na najnovije Macove putem Thunderbolta.
Borisone
13-09-2022 | 12:27
dpasaric je rekao:
Istina, iako za današnje kriterije nemaju visoku rezoluciju, meni je tih 2560x1600 savršeno, a slika im je tako ugodna da mogu satima raditi bez napora. Odem na LG 4K i budem umoran za pola sata. Zato sam nabavio i adapter da se stara Cinema 30" može spojiti na najnovije Macove putem Thunderbolta.

Uskoro: Dell 30" 2560x1600 (U3023E) 100% sRGB, 95% DCI-P3, USB-C (up to 90W power delivery), RJ45 (Ethernet), DP1.4 and quick-access ports: USB 10Gbpsi and USB-C (up to 15W charging)
Link: https://www.dell.com/en-us/shop/dell-ultrasharp-30-usb-c-hub-monitor-u3023e/apd/210-bdsn/monitors-monitor-accessories

Napokon netko da napravi 1600px po vertikali, a da nije 38" mastodont.
andy
13-09-2022 | 12:45
dpasaric je rekao:
Istina, iako za današnje kriterije nemaju visoku rezoluciju, meni je tih 2560x1600 savršeno, a slika im je tako ugodna da mogu satima raditi bez napora. Odem na LG 4K i budem umoran za pola sata. Zato sam nabavio i adapter da se stara Cinema 30" može spojiti na najnovije Macove putem Thunderbolta.


I meni su kriteriji malo viši, ali kako gledam oko sebe, 2560x1440 na 27" je i danas nekakav standard. Ono po čemu su i dalje ispred sve konkurencije su materijali i build quality.
Tito
+1 13-09-2022 | 14:10
andy je rekao:
dpasaric je rekao:
Istina, iako za današnje kriterije nemaju visoku rezoluciju, meni je tih 2560x1600 savršeno, a slika im je tako ugodna da mogu satima raditi bez napora. Odem na LG 4K i budem umoran za pola sata. Zato sam nabavio i adapter da se stara Cinema 30" može spojiti na najnovije Macove putem Thunderbolta.


I meni su kriteriji malo viši, ali kako gledam oko sebe, 2560x1440 na 27" je i danas nekakav standard. Ono po čemu su i dalje ispred sve konkurencije su materijali i build quality.


Ja sam nakon dugog premisljanja za more uzeo Benq 2705 s usb C prikljuckom (2560x1440). Spajanje na MBP 14 radi odlicno, slika odlicna, puni komp... sve s jednim kablom. Za razliku od uredskog Thunderbolt displeja koji vise ne puni komp...
Junuz
13-09-2022 | 15:02
smayoo je rekao:
dpasaric je rekao:
Aha, znači scenarij van EU i gdje bi se na postojećem broju plaćao skupi roaming? Ok, ima smisla, ali mislim da su to vrlo-vrlo rijetke situacije ako nisi pomorac, pilot ili takav poslovni čovjek da si totalni globetrotter.


Totalni globetrotter pa otputuješ skroz u - na primjer - Bosnu. Ili Srbiju. Ili u Crnu goru. Ili, pazi sad - neazmislivog scenarija - u Švicarsku. :D

U Bosni esim košta od 1KM do 12 KM ovisno o opcijama.BH telekom daje opciju istog broja na dva uređaja.Zadnji uređaj sa kojega je pozivano zvoni u slučaju poziva.
Junuz
13-09-2022 | 15:05
Kolege, pitanje.Imam na raspolaganju cca 1200 eura za potrošiti na tehniku.Demo ultri nema a od 10 koje su fizički stigle u Sarajevo 5 je već rezervisano.Kup iti ultru i dodati esim na isti broj kao i iphon ili kupiti seriju 8 i na nešto još potrošiti cca 650 eura.Potreban mi je zdravorazumski savjet hladne glave.
andy
13-09-2022 | 16:51
Tito je rekao:


Ja sam nakon dugog premisljanja za more uzeo Benq 2705 s usb C prikljuckom (2560x1440). Spajanje na MBP 14 radi odlicno, slika odlicna, puni komp... sve s jednim kablom. Za razliku od uredskog Thunderbolt displeja koji vise ne puni komp...


Tako se živi, mene je USB-C isto razmazio. Pored punjenja i slike, na monitor su mi spojeni audio interface, stari iPhone (webcam) i wireless punjač. Sve radi. Monitor je HP Z32.
mbp2009
16-09-2022 | 07:35
Nadovezujem se na temu razgovora od prije par dana ali nema veze; nije mi jasno zašto ne ponude opciju jednokratnog korištenja satelita, te to naplaćivali puno masnije. Naravno, ako čovjek često ide na planinarenje itd., sigurno da će to plaćati kroz godišnju pretplatu, ali ako ide samo povremeno, ili ide povremeno na zahtjevnije dionice, puno bolji model bi bio "on-demand". Uz sam model pretplate, bio bi veoma koristan.
mbp2009
16-09-2022 | 07:43
Junuz je rekao:
Kolege, pitanje.Imam na raspolaganju cca 1200 eura za potrošiti na tehniku.Demo ultri nema a od 10 koje su fizički stigle u Sarajevo 5 je već rezervisano.Kupiti ultru i dodati esim na isti broj kao i iphon ili kupiti seriju 8 i na nešto još potrošiti cca 650 eura.Potreban mi je zdravorazumski savjet hladne glave.


Series 8 i podebljaš ušteđevinu za tih 650EUR :D

Šalu na stranu, napiši koji su ti planirani načini za korištenje, ipak je to nekako jedini način da ti netko da bilo kakav savjet, kamoli neki zdravorazumski.
Borisone
16-09-2022 | 14:29
Preporučena prodajna cijena za Dell 30" 2560x1600 (U3023E) u Hr je oko 5.700 Kn + PDV.
Zanimljivo, pixel pitch je 0,25mm što je "krupnije" od standardnih 0,23mm za 2560x1440 27" monitore.
Reklo bi se "za ćorave". Isti pixel pitch kao i kod 24" 1920x1200 16:10 monitora. Neloše.
Junuz
16-09-2022 | 15:00
mbp2009 je rekao:
Junuz je rekao:
Kolege, pitanje.Imam na raspolaganju cca 1200 eura za potrošiti na tehniku.Demo ultri nema a od 10 koje su fizički stigle u Sarajevo 5 je već rezervisano.Kupiti ultru i dodati esim na isti broj kao i iphon ili kupiti seriju 8 i na nešto još potrošiti cca 650 eura.Potreban mi je zdravorazumski savjet hladne glave.


Series 8 i podebljaš ušteđevinu za tih 650EUR :D

Šalu na stranu, napiši koji su ti planirani načini za korištenje, ipak je to nekako jedini način da ti netko da bilo kakav savjet, kamoli neki zdravorazumski.

Serija osam u ladici, u petak otvaranje. Ostatak preuzeo kamere pa prodao jeftinije. Vodim ženu i djecu gdje već hoće za vikend uz džeparac. Ultra mi počela djelovati (nisam mislio da ću to ikada reći) ogromno. Ona narukvica vodootporna mi se ne sviđa a trebao bi kupiti i neku. Hvala!
mbp2009
17-09-2022 | 15:45
Junuz je rekao:

Serija osam u ladici, u petak otvaranje.Ostatak preuzeo kamere pa prodao jeftinije.Vodim ženu i djecu gdje već hoće za vikend uz džeparac. Ultra mi počela djelovati (nisam mislio da ću to ikada reći) ogromno. Ona narukvica vodootporna mi se ne sviđa a trebao bi kupiti i neku. Hvala!


Javi dojmove kad otvoriš sat, i uživaj u vikendu :)
Lihto
+1 17-09-2022 | 17:07
Barem su mogli USB-C dodat na pro modele..
https://www.macrumors.com/2022/09/16/iphone-14-pro-lightning-usb-2-speeds/
šteta, odlične kamere, spor transfer :S
lucija
22-09-2022 | 18:48
Sutra stize Ultra, javim dojmove. Mislim da je za moje potrebe overkill no dobar upgrade na moj stari Apple Watch.
Junuz
25-09-2022 | 14:43
mbp2009 je rekao:
Junuz je rekao:

Serija osam u ladici, u petak otvaranje.Ostatak preuzeo kamere pa prodao jeftinije.Vodim ženu i djecu gdje već hoće za vikend uz džeparac. Ultra mi počela djelovati (nisam mislio da ću to ikada reći) ogromno. Ona narukvica vodootporna mi se ne sviđa a trebao bi kupiti i neku. Hvala!


Javi dojmove kad otvoriš sat, i uživaj u vikendu :)

Sat otvorio tek u sub naveče.Izgleda da je najuzbudljiviji dio biranje uređaja.Kakogod , u odnosu na seriju 3 koju sam imao nešto manje od dva mjeseca displej je nešto veći.Malo više mi se sviđao na 3 jer je ćoškastiji.Osta lo izuzev kompasa i uvijek upaljenog displeja je baš identično.Ovaj dio sa kompasom mi je bitan radi tumaranja bosanskim vrletima.Svakak o nosim i power bank i dji mini dron u rusaku pa neće nestati baterije.Ostalo Vam je poznato.Kao i kod golfova nema veoma bitnih razlika između generacija..
dpasaric
27-09-2022 | 08:11
Evo mi ovdje čekamo par naručenih Ultri, javim dojmove vlasnika kada ih dobiju! :)
lucija
+2 04-10-2022 | 14:36
lucija je rekao:
Sutra stize Ultra, javim dojmove. Mislim da je za moje potrebe overkill no dobar upgrade na moj stari Apple Watch.


Ultra stigla tocno 23.9. s Priority shippingom iz Kine. Ne znam koliko ih to kosta no mislim da je puno previse xD Sat je izrazito lagan, izgleda dosta glomazno na zenskoj ruci. Kvaliteta izrade je dosta wow i veliki ekran je odlican, puno lakse za koristenje. Sto se tice performansi, sve je standardno (za moje potrebe) osim sto baterija traje oko 2 dana kada ga koristim kao sleep tracker. Inace prezivi oko 2.5 dana, ne ce trecu noc prezivjeti bez punjenja.

Par fotki pri unpackingu, izgleda jako veliko naspram 40 mm watcha.

https://postimg.cc/gallery/sxB8gtZ
dpasaric
08-10-2022 | 00:00
Dobar komad sata! :) Nekome je baš stalo da ga ima čim prije ako je platio takav shipping iz Kine! :)
Mislav2222
12-10-2022 | 11:32
Jel ima mozda netko info o tome kada bi mogli iphone 14 pro max telefoni biti dostupni, vidim da od 16.09 kod nas vrlo vrlo slabo se prodavalo.. To je zbpg problema za cipovima?
lucija
16-10-2022 | 20:31
dpasaric je rekao:
Dobar komad sata! :) Nekome je baš stalo da ga ima čim prije ako je platio takav shipping iz Kine! :)


U cijeni naruzdbe je, direktno s Appleove stranice naruceno. No to mi je bilo zanimljivo da je priority shipping iz Kine, trebalo je dva dana da dode na drugi dio svijeta.
arhitekt
26-10-2022 | 19:48
Ultra je top uredjaj! Bas se mislim da Apple ide u odlicnom smjeru. Meni osobno sat izgleda odlicno. Gledajuci design language, sve je jasno u mikron!
Napokon imaju zaokruzenu pricu.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 18 minuta
 • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
 • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
 • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
 • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
 • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
 • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
 • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
 • smayoo: @Air: :D
 • imjasminh: u biti cmd r xD
 • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
 • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, Riba, rusty, Sank, smayoo, ZeljkoB, Anonimci (726)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO