Davor Pasarić 21.03.16

Apple je danas odradio zadnje predstavljanje novosti u svom starom sjedištu, na adresi One Infinite Loop, na istom mjestu gdje je bio predstavljen i prvi iPod. CEO Tim Cook najavio je da će iduće "kućno" predstavljanje novih proizvoda biti održano na novoj lokaciji, na tzv. "mothershipu", tj. "matičnom brodu" kako se popularno naziva novi Appleov kampus u izgradnji koji podsjeća na veliki svemirski brod. Za velike najave Apple bira velike prostore, a današnji odabir skromnije lokacije bio je naznaka da danas nećemo vidjeti ništa revolucionarno, ali ipak, novosti su dobre.

iPhone SE
Novi iPhone SE nudi zadnju tehnologiju po razumnoj cijeni

Krenut ću redom po važnosti prema mojem subjektivnom dojmu; novost koja će dotaknuti najveći broj korisnika je novi iPhone SE. Radi se o "malom" iPhoneu koji koristi ekran od 4" i kućište nalik modelu 5s, ali s hardverom koji pogoni najskuplji iPhone 6s, a to znači da korisnik zaista dobije sve što može poželjeti na jednom modernom mobitelu. Za mnoge će to biti dobitna kombinacija jer nisu svi ljubitelji tzv. "phableta", tj. predimenzioniranih telefona koji su veliki gotovo kao manje tablet računalo. Na sreću Apple se nije hvalio "još tanjim" kućištem što znači da će u postojeće stati upotrebljiva baterija i da uređaj neće biti toliko tanak da ga se može lako savinuti u džepu. Nakon desetina iPhone iteracija ovaj model izgleda kao vjerojatno najbolja kombinacija tehnologije i uloženog novca. Cijena za iPhone SE od 16GB u SAD-u iznosi $399 što znači da u Europi možemo očekivati cijenu od oko 400 eura. Model od 64GB skuplji je stotinu dolara.

iPhone SE
iPhone SE dostupan je u četiri boje aluminija

Druga hardverska novost je iPad Pro, ali u manjem, standardnom, 9.7" formatu. To je bilo samo pitanje vremena jer mnogim korisnicima nije potrebna radna površina od 12.9", a ipak žele snagu i pohranu kakvu nudi iPad Pro. Mnogima je motiv i prenosivost, a tu je manji model u prednosti. Oba modela, veći i manji, sada se nude i u izdanju s 256GB memorije. Zgodna novost iz ergonomske zone su novi senzori koji omogućuju da iPad prilagodi osvjetljenje i boje na ekranu u skladu s okolinom. Ideja je bila da, poput pasivnih predmeta poput knjige ili novina, i iPad na svom ekranu preuzme boju okoline. Ideja zvuči odlično, ali treba vidjeti kako se to ponaša u praksi. Apple želi iPad Pro pozicionirati kao stvarnu i potpuno upotrebljivu alternativu osobnom računalu. Iako sam hardver to svakako omogućuje, osobno sam stava da iOS i softveri za tablet još uvijek nizu zreli da u potpunosti zamjene klasična stolna i prijenosna računala.

iPad Pro
iPad Pro snaga u klasičnom 9.7" formatu

Druge novosti danas su uglavnom "tričarije" poput novog remenja za Apple Watch, dogradnje operativnih sustava (iOS, OS X i tvOS), a mnogo se pričalo i o ekologiji i zdravlju. Smanjenje cijene Apple Watcha za $50 znači da vjerojatno ove godine dolazi i novi model. Cijena je pala za $100 i iPadu Air 2, a to ovaj model čini zaista najboljom kupnjom među tabletima općenito.

Mene više zanimaju teme koje je Apple i ovaj put preskočio, kao npr: zašto nema novog Apple monitora nego nam i dalje prodaju tehnološki šest godina star model po cijeni koja je danas potpuno neopravdana? Gdje je novi Mac Pro? Sadašnji model star je sada već tri godine i ima mjesta za više poboljšanja. Zašto imamo gomilu iPhone modela, a mali vrijedni Mac mini nikako da doživi revoluciju kakvu zaslužuje? Inženjeri bi ga trebali zapakirati u kućište ne veće od onoga za Apple TV i pristupačnom cijenom otvoriti jedan tržišni segment koji još uvijek zbog cijene bira Windows PC. Vjerojatno se Apple ne može baviti s više većih projekata istovremeno bez obzira na sav novac, talente i istraživačke resurse. A možda su jednostavno sve snage zaposlili na Apple Car projektu? :)

 

Komentari  

ares11
22-03-2016 | 09:19
iPhone SE je pun pogodak i mislim da će sada biti lako opravdati flotnu kupnju u firmi tih "jeftinih" iPhonea. KONAČNO. Mislim, unatoč USD/EUR/HRK/PDV /marža konverziji, ne može to više koštat više od 4000kn, nadajmo se. Jer konačno se može koristiti najbolji telefon na tržištu, a da firma ne diže kredit za nabavku svima istog uređaja. Mislim, ove cijene za zadnje modele su bile kriminalne, a prodavati vremašni 5S za 3500+kn je sramota. Jedva čekam kraj svibnja (nadam se da ćemo biti među 110 sretnih zemalja).
Inače, osobno smatram da je 4" savršena veličina. Imam iskustva s 4S, 5S i 6S modelima i nekako mi 5S najviše paše, a s ovim modernim i moćnim iznutricama je bomba. Kad bi bar bio u Vip ponudi ove godine pa da me "navuku na pretplatu" za 91kn s novim iPhone SE telefonom :)
Iako, ako bude na nekom od web shopova po razumnoj cijeni i otključan - here I come!

Davore, što misliš, ako je iPhone SE ovako impresivan, možda iPhone 7 bude nešto revolucionarno? Tako sam imao neki osjećaj (s obzirom samo na ono što sam čitao o A9 procesoru i ostalim "malim poboljšanjima") , kao da je Cook mislio: "Ajmo sada ubit' u pojam konkurenciju s modelom koji izgleda i košta kao prosječni mid-high range Android i onda će imat' iznenađenje u rujnu..."

Pitanje ostaje: kako će Samsung nazvati svoj 3 godine stari model s internalijama od S7? Hm... Ako prati tradiciju, vjerojatno Galaxy ES, ajoj ajoj to zvuči - awkward? :)
dpasaric
+1 22-03-2016 | 09:52
Da, složio bih se da su konačno pogodili recept dobro složenog uređaja, a da cijena ne traži dvije hrvatske plaće. Tehnološki ima sve "zadnje điđe", dimenzijama je optimalan za veliku većinu redovnih korisnika koji nisu "power user" kategorija, a i po prvi put da cijena nije "premium" nego se čini razumna za te specifikacije. Mene posebno veseli što ga nisu napravili "još tanjim", ja bih radije da je malo deblji, ali da ima lijepu veliku bateriju, a ovdje je izgleda izveden dobar kompromis. Naravno, za mene proletera je i ovakav uređaj preskup, ali me veseli što će ga mnogi kupiti, pa će za 3-4 godine doći i u moje ruke! :) Ujedno, ovo će sada značiti novi val polovnih 5, 5c i 5s po pristupačnim cijenama, a to uopće nisu loši uređaji. U svakom slučaju, mislim da je iPhone SE dobra vijest. :)
Jedro
22-03-2016 | 10:10
Slažem se da je iPhone SE 4" pun pogodak jer se dobiva čistokrvni iPhone ( oke bez Force toucha ) po prihvatljivoj cijeni, nego malo su me zatekle specifikacije manjeg iPadPro modela. Ispada da nije razlika samo u manjem ekranu, nego su dodali "Wide color display" i "True Tone display" što god to značilo :). Na manjem iPP je kamera jača za 50 % i ima brdo dodataka koje nema veći iPadPro. Pogotovo je to vidljivo na listi sa usporedbom specifikacija većeg i manjeg iPadPro modela http://www.apple.com/ipad-pro/specs/
I sada ispada da su nakon samo 6 mjeseci "pregazili" veći iPadPro i da na jesen možemo očekivati sve te feature i na većem iPadPro modelu. I sve je to oke, ali što je sa onima koji razmišljaju uzeti veći iPadPro ? Da čekaju jesen jer već sada znamo što će ubaciti na jesen, ili da se premium proizvod uzme sada ali znajući da je već prevaziđen ? Uh!
Tito
22-03-2016 | 11:00
4K snimanje i 16GB.... dobro da pocetni model nije 8GB... ili 4GB :D - taman za 5 minuta videa.

Moj prvi iphone je bio 8GB... to je bilo prije skoro 10 godina, stvrano su daleko otisli.
Anonimac
+1 22-03-2016 | 11:53
Ovako ja vidim u kojem smjeru Apple ide.

1. iPhone - još uvijek nesilica $ no1, a iPhone 5S je prodan u 30 milijuna primjerka samo u 2015. Tako da im je ovo odličan potez.
Znači sada imamo:
iPhone SE (399€ (16GB), 499€ (64GB))
iPhone 6 (549€ (16GB), 649€ (64GB))
iPhone 6S (649€ (16GB), 749€ (64GB) i 849€ (128GB))
iPhone 6S Plus (749€ (16GB), 849€ (64GB) i 949€ (128GB))

Do predstavljanja novog iPhonea 7 prestat će nuditi iPhone 6, a dalje će sve ići kao i do sada kad je riječ o tim uređajima. Za svakog ponešto.

2. iPad - sve ovo od predstavljanja prvog iPada do danas je uvertira za novo tržište koje će u 80% slučajeva zamijeniti laptope i desktope, kroz narednih par godina tablet računala i varijacije istih biti će nova osobna računala, jer 70% do 80% korisnika trenutnih računala su samo konzumenti web sadržaja, aplikacija za zabavu i pisanje, multimedije, komunikacije.
iPad Pro (9,7” i 12,9”) zamijenit će MacBook Air, dok će iPad mini i Air 2 za sada ostati u domeni klasičnih tablet računala.
MacBook 12” će za sada biti u prijelaznom razdoblju kao računalo za one koji još uvijek ne mogu bez desktop OS-a, a iPad Pro im se ne čini dovoljnim. U kojem će točno Apple smjeru otići još nam je za vidjeti. Hoće li spojiti iOS i OS X ili dovesti iOS do dostojne zamjene za OS X kod srednje zahtjevnih korisnika vidjet ćemo.

Kod iPada za sada imamo:
iPad mini 2 (269€ (16GB), 319€ (32GB), odnosno 399€ (16GB cellular) i 449€ (32 GB cellular)
iPad mini 4 (399€ (16GB), 499€ (64GB), 599€ (128GB), odnosno 529€ (16GB cellular), 629€ (64GB cellular) i 729€ (128GB cellular))

iPad Air 2 (399€ (16GB), 499€ (64GB), odnosno 529€ (16GB cellular) i 629€ (64GB cellular))

iPad Pro 9,7” (599€ (32GB), 749€ (128GB) 899€ (256GB), odnsono 729€ (32GB cellular), 879€ (128GB cellular) i 1029€ (256GB cellular))
iPad Pro 12,9” (799€ (32GB), 949€ (128GB) 1099€ (256GB), odnsono 1079€ (128GB cellular) i 1229€ (256GB cellular))
+ olovka 99€ i tipkovnica 149€ za 9,7” iPad Pro i 169€ za 12,9” iPad Pro

Sigurno je da će još do kraja ove godine nestati iPad mini 2, a u idućoj iPad mini 4 i iPad Air 2, i ostat ćemo sa čistom zamjenom za MacBook Air u vidu iPad Proa od 9,7” i 12,9”, a do tada će im se cijena sigurno nešto spustiti, a ostaje nam vidjeti što će novog po pitanju OS-a za njih do tada predstaviti.

3. Apple Watch - dodatak prije svega za vježbanje i pokazivanje. Modni dodatak posebno u onim zlatnim izvedbama. O njemu neću previše vrijeme će pokazati što i kako će biti.

4. Apple TV - trebao bi biti središte TV-a ili dnevnog boravka. Za sada je još uvijek dodatak TV-u, a od njega očekujem da zamijeni MacMini i da postane apsolutni dodatak za TV, multimediju i HomeKit u kući.

5. Mac - ostat će za profesionalce, za ljude koji zarađuju uz pomoć jakih, sposobnih računala. Programeri, audio/video montažeri, inženjeri, mnogi kreativci koji trebaju i dalje svaki MHz snage i potpuni desktop OS.
Nudit će se kao i do sada u stolnoj izvedbi kao iMac i MacPro i u prijenosnoj izvedbi kao MacBook i MacBook Pro

Za Apple monitor vjerujem da će izbaciti verziju 5k monitora od 27” ili čak i 30” još ove godine, ali više kao PR “vidite što naš novi MacPro može”, ali ne polažem prevelike nade u neku buduću nadogradnju istih nakon toga.

Sljedeća velika stvar koja se očekuje od Applea je električni automobil, a on će biti najveći test za kompaniju koja će na temelju tog projekta opet uzletiti kao s Macom, iPodom, iPhoneom ili će se pretvoriti u polako umirućeg ex giganta IT-a
dpasaric
+1 22-03-2016 | 13:31
Odličan pregled situacije, mogu se složiti sa svime. I mene bi veselio nekakav Apple TV/Mac mini hibrid - ili konačno nekakav super-jeftini Mac nano, tehnologiju za to imaju na dlanu. Za Mac Pro priželjkujem nekakvu kombinaciju profesionalnog 5K monitora, nove velike tipkovnice (crne uz stroj) koja bi imala tipke s leptir-mehanizm om i pozadinsko osvjetljenje. Isto tako krajnje je vrijeme da u Valjak uguraju još jedan slot za SSD.
petros
22-03-2016 | 21:32
Da li je netko probao koju igru na novom Apple TV? Na keynoteu su pokazali par screenshota koji su super izgledali, ali volio bi to vidjeti u pokretu. Ovaj novi iPad Pro neću niti komentirati, to bi mi bio san za igranje! 8)
Riba
+1 23-03-2016 | 04:30
petros, taman pripremam nekoliko recenzija, zajedno sa prikazom "u pokretu"!
Anonimac
23-03-2016 | 23:05
Riba: onda se manje igraj, a više piši!
:-))
Riba
24-03-2016 | 03:59
Pokusavam naci odgovarajucu ravnotezu izmedju to dvoje. :)
Anonimac
28-03-2016 | 08:31
Treba mi novi Mac i volio bi da to bude Mac Pro ali ovaj je preskup za ono kaj dobijes jer novi iMac je brzi a kosta duplo manje ali ja koristim oduvjek Mac Pro zadnji mi je bio G5 i kaj sad napraviti kad Apple nikak da izbaci novi Mac Pro a meni treba novi Mac
Bas ne znam kaj da radim a da bi mogli slozit novi monitor i to je tocno. Oni kao da odustaju odgadaju Pro Maca. Na kraju cu morat uzet novi iMac a to nije bas ono kaj zelim.
Kaj da radim cekat Mac Pro ili uzet novi iMac?
Pozdrav!
dpasaric
28-03-2016 | 19:39
Samo ulazni Mac Pro je sporiji od najbržeg CTO iMaca, svi ostali su brži. Da ja kupujem, strpio bih se da obnove seriju, ne može još dugo ovako, vjerojatno će biti nešto ove godine.
bigallzg
29-03-2016 | 05:15
Hvala Davore na odgovoru ja sam taj anonimac
Toliko mi se svida taj valjak
Trebam novi Mac a moj MacBook Pro star je 6 godina pa polako pred mirovinu iako sam mu ugradio SSD. Pa cekat cu Mac Pro ali bas mi treba novi comp. Od proslog ljeta cekam ga pa nikak da dode. Mislio sam mozda bude sada prije neki dan pa opet nis. Kazu tko ceka doceka!
dpasaric
29-03-2016 | 13:38
Ili čekaj, ili napravi ono što je izveo Marko, kupiš polovni Mac Pro 2009/2010 i onda zasebno Xeon procesore i upgradeaš ga do maksimuma. Stroj bude toliko brz, da je na kraju brži od najskupljeg 12-core Valjka. Jedino što je to petljancija, ali opet, možda se nađe već i složen takav stroj na e-Bayu.
zabac
29-03-2016 | 15:12
Ja bi rado vidjeti Thunderbolt3 na kompovina na koji mogu spojiti eksternu grafičku karticu.
Ispada da sako jedam MBPr15 ima diskretnu grafiku. to bude najvjerojatnije u nekoj od slijedečih iteracija.
JOHN
+1 30-03-2016 | 09:59
Mene razočaralo što nije predstavljen novi model Macbook Pro-a.
Vanjuška
31-03-2016 | 08:11
Jedro je rekao:
nego su dodali "Wide color display" i "True Tone display" što god to značilo :)


Po onome što čitam, kažu da je toliko dobro da se više na suncu vani ne moraju skrivati po nekim sjenama :) ivi bili pa vidjeli.
Vanjuška
31-03-2016 | 08:14
Riba je rekao:
petros, taman pripremam nekoliko recenzija, zajedno sa prikazom "u pokretu"!


Jedva čekam da čujem što se to igraš :)
JOHN
31-03-2016 | 23:27
Ja neznam kako vi koji ste vlasnici iphone 6s, ali ja ako držim display prema suncu, apsolutno ništa ne vidim. Čak i kada odem u sjenu, zna biti problematično kod pregledavanja slika itd.
Anonimac
01-04-2016 | 11:35
Baš sam si neki dan mislio kako se odlično vidi na suncu :-)
Meni je ok kad je svjetlina na 100%, inače svjetlinu držim na cca 60%.
Kažu da novi iPad Pro 9,7" ima odličan prikaz i da se apsolutno sve vidi i kad je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Nadam se da će isti zaslon biti i na novim iPhoneovima.
bigallzg
03-04-2016 | 00:47
dpasaric je rekao:
Ili čekaj, ili napravi ono što je izveo Marko, kupiš polovni Mac Pro 2009/2010 i onda zasebno Xeon procesore i upgradeaš ga do maksimuma. Stroj bude toliko brz, da je na kraju brži od najskupljeg 12-core Valjka. Jedino što je to petljancija, ali opet, možda se nađe već i složen takav stroj na e-Bayu.


A daj mi reci zakaj je petljancija jer to mi zvuci ko dobra ideja. Prvo sam mislio mozda iMac 27 pa cekat novi Mac Pro jer mi treba Mac za grafiku Photoshop itd. A opet to je onda skupo kupit jedan pa drugi a i nisam bas odusevljen sa kompom u monitoru gdje je nauka obicni HD promjeniti.
Meni je valjak bas genijalan komp pa bi to volio nekak izvest
dpasaric
+1 03-04-2016 | 12:22
Petljancija je ako kupiš model koji ima sporije procesore, pa ideš na opciju da kupiš nove Xeone i da ih sam instaliraš. Opet, postoji i servis koji to radi, ali je USA, pa nije isplativo. No, info koji imam je da postoje već gotovi složeni takvi strojevi na UK eBayu, pa vrijedi pogledati.
john_st
+2 05-04-2016 | 13:31
Iskreno, meni je i 4" preveliko, iako koristim 5S već skoro 2 godine. Meni je 3GS uvjerljivo najdraži iPhone od svih.
bigallzg
06-04-2016 | 08:17
Pa ja sam imao bas sve od trojke do sestice sada imam 6s plus tesko ih je za usporediti ali ovaj 6s plus je veliki za u dzep po tome 5s mi je favorit a opet kada recimo stavis navigaciju na 6s plus je super a na 5s premalo tak da tesko mogu reci koji mi je najbolji iPhone
bigallzg
06-04-2016 | 08:31
dpasaric je rekao:
Petljancija je ako kupiš model koji ima sporije procesore, pa ideš na opciju da kupiš nove Xeone i da ih sam instaliraš. Opet, postoji i servis koji to radi, ali je USA, pa nije isplativo. No, info koji imam je da postoje već gotovi složeni takvi strojevi na UK eBayu, pa vrijedi pogledati.

A ako bi se trebao odluciti izmedu Mac Pro 3.5 6-core vs iMac 27 4.0 i7 koji bi izabrao u nekim testovima iMac je cak brzi a full ram i 4 gb graficka i jos uvjek je jeftiniji za 20% od Mac Pro.
Ja si razmisljam izmedu te dvije masine.
I ako Mac Pro mi je zelja ali je preko 3 godine star kada je izasao ja mislim 2013 a iMac je nedavno imao update zar ne
dpasaric
07-04-2016 | 08:58
iMac je bez rasprave bolja vrijednost u smislu performanse/cij ena. Ja bih, naravno, odabrao Mac Pro jer nisam baš racionalan tip kada su te stvari u pitanju. :) U biti nisam pobornik all-in-one forme, najviše radi ograničenog proširenja i održavanja. Da mi netko sada kaže: "Davore, izaberi svoj Mac iz snova, mi častimo!", tražio bih da negdje nabave polovni Mac Pro tower upgradean najjačim Xeonima koji idu u njega, ludom grafičkom i SSD-om na PCI-X sabirnici. Da baš *moram* uzeti novi stroj, ne znam, uzeo bih Mac Pro, ali ne ovaj sada jer je star 3 godine i čeka se upgrade.
bigallzg
07-04-2016 | 18:44
Ja se u potpunosti slazem sa tobom cak i sa te strane sto se tice iMaca. A opet ako ovi stvarno misle praviti update dugo mozda trebam uzeti iMac raditi na njemu 1 godinu pa ga zamijeniti za Mac Pro to su moja razmisljanja zapravo nikada nisam kupio iMac uvjek Mac Pro od prastarih quadra 800 na dalje. Tako da preferiram Mac Pro a iskreno toliko mi je ovaj valjak dobro izgleda skroz svemirski.
dpasaric
08-04-2016 | 09:52
Valjak je super i lijepo radi, ali odnos cijena/performa nse uopće nije povoljan. Sve to bi imalo više smisla da se Apple potrudio da s developerima stvori niz killer-aplikaci ja koje koriste OpenCL, onda bi cijela dual-GPU priča dobila smisao. Ovako to koristi FCP X i još svega par alata i pokoji demo. Apsurdan dio je da čak grafički driver na OS X ne koristi dual-mode (CrossFire), ali kada se na Valjku bootaju Windowsi, onda to radi tako i stroj rastura u - igrama!
bigallzg
+1 10-04-2016 | 04:46
Evo konacno sam nesto napravio i mislim da je skroz ok. Danas sam kupio iMac 27, 3.4 GHz, i7, 8 gb ram, nvidia gtx680mx 2048mb. To ce biti dovoljno da docekam novi Mac Pro a nisam puno potrosio jer je 2 godine star a izgleda koda je iz ducana. Taj iMac je 2013 kupljen i tada je bio najjaca konfiguracija iMaca.
Da spojio sam i extend 27 monitor tako da je to dobro za Photoshop i slicno
dpasaric
+1 11-04-2016 | 00:15
Odlično! Dobar izbor dok se ovi u Appleu malo ne poslože s novom Mac Pro serijom! :)

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D
 • cariblanco: Stay bi netko od vas rađe, da nema izbora ;alzheimera ili parkisona ?
 • cariblanco: Kako bi dobro Amerima legao naš Barišić iz Dinama...jest da je stariji ali nije senilan :D
 • Ender: @Yonkis: Trump je za razliku od Biden-a u cvetu mladosti, ima i mladu zenu :-)
 • Yonkis: @jura22 Ima 81 godinu. A što se događa sa D.T.?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO