Ikonografija bivših sistema koji su poharali RH!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ikonografija bivših sistema koji su poharali RH!

11.08.2025 | 10:07
Link ti ne radi.

Slikazaslona2025-08-11u11.07.08.png
11.08.2025 | 10:33
Vjerojatno moras imati Instagram account i biti prijavljen ali ne bih se sekirao jer ja jos nisam nista vidio na Instagramu sto nisam zazalio.
11.08.2025 | 11:05
Mozda ovako:

youtu.be/Ang6Fw9Ff2k
11.08.2025 | 11:59
Ne kužim. Zašto je to relevantno za nas?
11.08.2025 | 12:25
Zato jer se Thompsonu spocitava ZDS, a recimo Jonny-u Buchardt-u ZH je OK.
Uvijek sam govorio da postoje dvostruka mjerila.
Pa cak i kod tebe. Moje uvrede prema drugima itekako vidis, dok uvrede prema meni ne vidis.
11.08.2025 | 12:46
Hajde barem si izjednacio Sieg Heil sa Za dom spremni.

Burchardt je komicar, a Thompson je mrtav ozbiljan.
11.08.2025 | 12:54
Riba kaže:

Burchardt je komicar, a Thompson je mrtav ozbiljan.

Da i?
Ovo je najgluplja usporedba koju sam cuo u zadnje vrijeme.
Jedan i drugi je zabavljac.
Hrvatski Sabor i Vlada RH su vrhunski odreagirali na ljevicarske napade.
11.08.2025 | 13:30
jura22 kaže:
Hrvatski Sabor i Vlada RH su vrhunski odreagirali na ljevicarske napade.

Ne bih tu ekipu u Saboru nazivao "ljevičarima" jer toga kod nas nema već jako dugo, pravi ljevičari bi brinuli za radnike, za mlade, radili na sustavu koji bi zaustavio iseljavanje zbog traljavih zakona, nezdrave ekonomije i lošeg pravosudnog sustava, ne bi stali na stranu velikih korporacija kao lažna "ljevičarka" Kata Šmajser. Oni su vrlo slični paraziti kao i HDZ, samo što imaju crvene kostime i koriste druge didaskalije.
11.08.2025 | 21:34
OK, à la jevicari. Glumci sa zvijezdom petokrakom.
12.08.2025 | 08:26
jura22 kaže:
OK, à la jevicari. Glumci sa zvijezdom petokrakom.

Bude li ti nekad makar malo zao sto si se rodio 50 god prekasno, pa se ne mozes kako spada boriti za svoju ideologiju?

Zamisli tebe u NDH uniformi, konacno svoj na svome, sa talijanskim rijecnikom u dzepu.

Ti mlad, sposoban, naoruzan, predao doduse drzavu i narod okupatoru al to su vec tehnicki detalji.

Zivot konacno ima smisao. Novi gospodar, novi jezik, zakoni, kultura. Lijepo je to. Otvori covjek nekako vidike i svjetonazore.

Al jbg ti zakasni, i sad ti talenat propada u digitalnim bespucima Jabucnjaka
12.08.2025 | 08:50
Kaze covjek koji je pomagao Americi uvadjati “demokraciju” po bliskom istoku.
Ti jesi bio gori od hipotetskog mene u U uniformi.
12.08.2025 | 09:43
Pa ja sam klasicni placenik, nisam missica da se borim i zalazem za mir u svijetu
12.08.2025 | 11:49
Bas zato ne trebas moralizirati.
10.09.2025 | 16:32
www.instagram.com/reel/DON2kS2igm-/?utm_source=ig_web_copy_link

Da li je bilo kravala u DE nakon ovoga kao što je bilo nakon koncerta MPT?
Samo primitivci mogu raditi kraval da bi dobili "5 minuta" pažnje.
10.09.2025 | 16:44
Kakvog je to "kravala" bilo nakon koncerta MPT?
11.09.2025 | 15:43
U istupima politicara na TV-u, u Hrvatskom Saboru, po krcmama….
11.09.2025 | 15:46
Treba podsjetiti?

www.jabucnjak.hr/forum/razno/232109-mpt.html
11.09.2025 | 19:25
Očito imamo različito poimanje riječi "kraval". Meni to znači nered, tučnjavu, krš i lom. Što sad zapravo hoćeš reći? Da netko smije klicati ustaški pozdrav na sav glas, a netko drugi ne smije to jasno i glasno osuditi? Živimo li mi u istoj Hrvatskoj?
11.09.2025 | 20:18
Ne, ustaški pozdrav se ne smoje klicati ali postoje izuzetci koje niti sud nije osudio.
HOS-ov amblem ili pjesma Čavoglave.
Ja osuđujem svo znakovlje komunističkog sistema i sve parole i pokliće, kao i nazive ulica, trgova, parkova koje nose imena komunističkih zločinaca.

Po toj logici bi i sve glumce koji su glumili ustaše trebalo procesuirati (što je naravno glupost).

Što je označavala ona zvijezda petokraka u Rijeci? Sigurno su nečiji osječaji bili povrijeđeni (desničara) kao što su bili povrijeđeni nečiji osječaji pjesmom Čavoglave (lijevičara).

Sječam se koji je kraval bio kada se promijenilo ime Trga maršala Tita i u Trg Republike Hrvatske. PAr baba je stajalo s jedne strane Frankopanske koje su bile proti, a isto toliko baba je stajalo s druge strane koje su davale podršku, a politička scena je bila podjeljena.
11.09.2025 | 20:57
@Jura:

Kad ti bude rodjendan predlazem urednistvu Jabucnjaka da forum obojimo u crno na taj dan. Tebi ce bit toplo oko srca a nas puno ne kosta.

Ova zelena je ionako dosadila i Bogu i narodu
11.09.2025 | 21:45
jura22 kaže:
Ne, ustaški pozdrav se ne smoje klicati ali postoje izuzetci koje niti sud nije osudio.

Ne postoje izuzeci. Fućka mi se za to izmotavanje koje je posljedica toga da vlast nema muda postupiti principijelno. Tko god kliče ustaški pozdrav (ne govorimo o glumcima na filmu i sl.), sramoti cijeli hrvatski narod, svaku Hrvaticu i Hrvata. Ustaštvo je najgora ljaga i sramota na hrvatskom imenu, rodu i narodu. Tko god ga veliča misleći da time izražava svoje domoljublje, u teškoj je i posvemašnjoj zabludi.

Kad osuđuješ komunistički sustav, podsjećam te još jednom, današnji demokratski hrvatski Sabor je pravni sljednik ZAVNOH-a, odnosno socijalističkog Sabora SR Hrvatske, a ne kukavne ustaške kolaboracionističke vlasti koja je brže-bolje poklonila Istru, Rijeku, Zadar i otoke fašističkoj Italiji. Neovisnost Hrvatske se temelji na Ustavu SFRJ iz 1974. godine. A ti sad pjevaj koje god hoćeš pjesme.
12.09.2025 | 05:46
I Yu komunizam ide uz bok ustastvu.
A zasto glumci da a pjevaci ne?
Ili da promijenim, zasto glumci da a Thompson ne?

Pa jesi ti uopce pogledao onaj video gdje se glumac u liku Hitlera vozi i reakcije ljudi?
Da se takvo nesto desi u RH da glumac koji glumi Pavelica projde ulucama ti bi valjda dobio infarkt.

Oa cega bi Sabor trebao biti slijednik Austougarskog parlamenta.
Vjerojatno da nije bilo WWII Hrvatski sabor bi bio sljednik nekog NDH Sabora.

A sto je s rapalskim ugovorom?
12.09.2025 | 09:20
U NDH nije bilo Sabora. Prethodni, stoljetni hrvatski Sabor je ukinuo kralj Aleksandar, Oktrojiranim ustavom. NE lupetaj napamet, ko maksim po diviziji. Prouči malo povijesne činjenice. Glumci na filmu da. Jer glume likove iz tog vremena. Što bi sad, to trebalo biti opravdanje Thompsonu da potiče ustaštvo na svakom koncertu? Ma hajde...
Pogledao sam video. Čovjek je prijavio javni umjetnički performance s ciljem provokacije da ukaže i pokaže kolika je prisutnost neonacističkih elemenata u današnjem njemačkom društvu. I pokazao je da je zapravo marginalna. Da netko to napravi u Hrvatskoj, naravno da ne bih dobio infarkt. Da sam tako osjetljiv, dobio bih ga već tisuću puta u svom životu jer ima kod nas na ulici (i na koncertima) krkana, primitivaca i neofašista koliko hoćeš.
12.09.2025 | 18:16
O, nacizam, socijalizam, fašizam su ti prihvatljkivi ali kod Ustaša podvlačiš crtu.
Pa i Thompson je prijavio koncert. Kakva je razlika između izvođača? Glumci i performaeri mogu, pjevači ne?

Rapalski ugovor?

Zvijezda petokraka u Rijeci? ("svijetlila" je sa zgrade isto kao što je "svijetlila" s kapa/šljemova JNA kada su ubijali po RH).
12.09.2025 | 23:07
Tko kaže da su mi prihvatljivi? Gdje si to pročitao?
Tako je, glumci na filmu mogu. Pjevači - ne. I što ćeš sad? Pukni od muke.

Što s Rapalskim ugovorom? Rapalski ugovor je potpisala delegacija sastavljena od 2 srbijanska političara i Ante Trumbića, vođe jugoslavenskog pokreta, ispred kraljevine SHS. Talijani su smatrali da su prevareni tim ugovorom, s obzirom na to što im je obećano kad su 1915. promijenili stranu u 1.s.r. Rimski ugovor je potpisao Ante Pavelić, hrvatski "poglavnik", navodni veliki domoljub i spasitelj Hrvatske. Rimski ugovor je ratificirao i potvrdio Rapalski i povrh toga je još poklonio Talijanima lavovski dio zapada i juga Hrvatske. I još je "poglavnik" ponizno zamolio princa Aimonea di Savoiu da primi krunu kralja Hrvatske, princa Bosne i Hercegovine i vojvode Dalmacije, Tuzle i Knina, pod imenom Tomislav II.

Zvijezda petokraka je Istru, Rijeku i otoke oslobodila fašističke vlasti, a to su krajevi koji su pod fašizmom trpili 20 godina dulje od bilo koga drugog u Europi. Ustaše nisu oslobodili nigdje nikog.
13.09.2025 | 03:03
A ta ista zvijezda i Domovinski rat?

I da, ja cu i dalje pjevati pjesmu Cavoglave u izvornom obliku jer smatram da to nije velicanje icega. Ici na koncerte Thompsona i podrzavati ga.

PS. Pavelic je dobrovoljno predao dio Hrvatske ili su ga na to prisilili?
Talijani su oduvijek pucali na nasu obalu zato su oni tvoji s petokra s njima napunili rupe po Istri.
13.09.2025 | 07:59
Nije baš dugo bilo zvijezde u Domovinskom ratu. Par mjeseci, koliko se sjećam, zadnje što je imaš vidjeti je bilo na kapi Veselina Šljivančanina kad je pao Vukovar. Ubrzo su prešli na kokarde jer je Arkana, Hadžića, Mladića, Vasiljkovića i Martića svrbila petokraka na čelu više nego tebe.

Pavelića su prislili? Kako to misliš? Kako nisu Mačeka prisilili? To znaš (naravno da znaš) da je mjesto "poglavnika" marionetske kolaboracionističke države Hrvatske najprije bilo ponuđeno dr. Vladku Mačeku, kao čelniku najutjecajnije hrvatske predratne političke stranke. Pa je čovjek bio dovoljno razborit da to odbije jer je znao kako to jedino može završiti. Pavelić je bio jedan častohlepni narcisoidni politički marginalac koji je sanjao o tome da ostvari povijesnu ulogu u Hrvatskoj. Pa je to i ostvario.

I da, u pravu si, ustaški pozdrav nije veličanje ničega. To je sramoćenje, blaćenje i ponižavanje časti i ugleda svih koji su branili Hrvatsku iskreno i bezrezervno.
13.09.2025 | 10:51
TI OPRAVDAVAS ZLOCINE JNA U DOMOVINSKOM RATU UMANJUJUCI SIMBOLIKU KAKO BI MOGAO VELICATI PARTIZANE????
Dok je takvih kao ti, biti ce i Thompsona i pjesme Cavoglave.
13.09.2025 | 10:53
Prvo, ne deri se. Smiri se, diši, popij tabletu, posjeti liječnika.
Drugo, gdje si to pročitao da ja opravdavam zločine JNA?
13.09.2025 | 10:59
smayoo kaže:
I da, u pravu si, ustaški pozdrav nije veličanje ničega. To je sramoćenje, blaćenje i ponižavanje časti i ugleda svih koji su branili Hrvatsku iskreno i bezrezervno.

Isto kao i Yu zastava SFSN i zvjezda petokraka.
Oko neceg se mozemo sloziti?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 50 minuta
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (609)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds