03.03.2026 | 21:45
drlovric kaže:
Posto sa Rusijom nisi bas puno toga pogodio, ajde da ti damo sada novu sansu

Kako prognoziras razvoj situacije u Iranu za narednih mjesec dana?
S Rusijom sam na početku rekao da nema šanse da će je Ukrajina savladati, a svjedoci smo da je niti u preko četiri godine nije svladala - niti uz svu NATO i EU pomoć. Rusi drže 1/5 Ukrajine i situacija je za njih povoljna, teritorij je pod njima, a ne obrnuto. S druge strane, dobar dio vas je ovdje predviđao slom Rusije godinama unazad i protjerivanje ruske vojske iz Ukrajine, a to se niti ne nazire.
Prognozirao sam i situaciju s Gazom i rekao da će je Izrael sravniti sa zemljom, uništiti i pobiti sve što može i da nitko na zapadu neće reagirati osim nadobudnih aktivista. I to se i dogodilo, humanitarna katastrofa, neopravdano korištenje sile van svih okvira i kako su neki savjesni EU zastupnici otvoreno rekli - "genocid".
Dati predviđanje za Iran je daleko teže jer je "Starcraft mapa" neusporedivo kompliciranija. Meni to sve skupa izgleda kao da je Trump to izveo na silu, pod velikim pritiskom izraelskog lobija, a bez dovoljno promišljanja što to sve znači i kuda vodi. Jer lako je odrezati glavu nekoj slaboj državici i namjestiti svojeg vazala, ali taj recept ne može proći u Iranu. To su mogli izvesti s Gadafijem, ali ovo je neka potpuno druga priča i ne vjerujem da ćemo gledati sličan scenario.
Kako blitz-krieg nije uspio odvući zemlju u kaos, situacija tamo se može pretvoriti u dugotrajni rat raketama i dronovima, a SAD, uz svu svoju silu, za to nije spreman i u konačnici bi se morao povući. Trumpova provala o slanju pješadije je nešto u što vjerojatno niti sam ne vjeruje i sada je njegov problem kako se iz svega toga izvući uz što manje sramote, kako sve ovo predstaviti kao "veliku pobjedu".
No, dodatne varijable su pritisak s dvije strane - od Izraela koji bi ovo gurao dokle ide (dok se šef hrabro sklonio u Berlin) i s druge strane - od zemalja koje su američki saveznici, a koje SAD ne može zaštiti i koji su stjerani u kut iranskom kontrolom Hormuza i mogućnosti da ih Iran dnevno maltretira dronovima koji bi vremenom unišitili sva naftna i druga bitna postrojenja jer nemaju nikakvu zaštitu. Njima ovaj rat nikako nije u interesu. Dubai je sada tako popušio da će posljedice osjećati godinama - čak i da sutra sve stane. Kina i Rusija su otvoreno uz Iran, a nije svejedno niti Indiji i Pakistanu - nafta im dolazi preko Hormuza.
Predviđam da će se Ameri gledati čim prije vojno povući jer su ugazili u dubok pijesak. Možda izmisle neki povratak pregovorima jer je sada iranski nuklearni program uništen ili nešto slično. S druge strane, ova izraelska vlast neće lako odustati od svog cilja velikog Izraela, tako da će koristiti sav svoj utjecaj i ucjene da Ameri nastave tući njihovu žrtvu. Ako bi se išlo tim putem, Trump sigurno gubi vlast jer to američki građani ne žele, a ako odbije Izrael, ovi će izvući prljavi veš s Epsteinom.
Sve skupa tragično, bolesno i tužno da svijet ovisi o ovakvim psihopatima i da obični pošteni ljudi ginu radi takvih.