Hamas vs. Izrael - "Šestodnevni rat 2"?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hamas vs. Izrael - "Šestodnevni rat 2"?


15.04.2024 | 03:50
Sa ovim sam čovjekom radio. Kako je rođen malo prije početka tamošnjeg rata u Libanonu, završio je u Hrvatskoj dok smo bili YU i valjda došao studirati tu kada smo bili u Nesvrstanima.
Anyway, iako nije vojni analitičar, jako dobro razumije odnose na Bliskom Istoku.
Tvrdi da su, po njemu, kraj sustava Iron Dome i još tri slična PZO osiguranja, Izraelcima zapravo najviše pomogli susjedi koji su u suradnji s Amerikom, Francuskom i UK rušili te dronove i rakete i prije nego su došle do Izraela.
Njih ukupno 300 koliko znam, jeli?
To je kao odgovor Irana na roknutu ambasadu ali i pokazatelj da ni oni kao više nisu zemlja za ignoriranje, te da ubuduće izrael mora gledati i na njih ako misli o geopolitičkim posljedicama.
Svijet zapravo ne zna, misli govornik Diab, ima li ili ne Iran prvu nuklearku?
Razgovor s njim, koga zanima zašto su Iranci ovo izveli.
Detaljnije o samom napadu; obrani od tih silnih dronova i raketa, taj subtopic počinje od 14:00 minute od njih ukupno 16:30, tako nešto.
Uglavnom, po njemu - sve ovo u posljednjih sedam mjeseci na Bliskom Istoku radi ne Izrael, već Benjamin Netanjahu.
Ekstremni desničar, cionist, ima manjinsku vladu (ratna vlada kako su je sada prozvali) - ali je kao doma i u okruženju postao izričito nepopularan.
Da nema ovoga rata, Diab misli da bi on pao na prvim izborima i da je to veliki dio razloga zašto ubija Gazu.
Jako nestabilan partner i SAD-u koji ga ne može kontrolirati, a Biden sada pred izbore u SAD-u mora pokazati čvrstu ruku i da je njihova zadnja.
Jbt, umjesto da se tenzije smiruju - kuha se di god se okreneš...
Tu je i odgovor na pitanje koje je postavio drlovric oko mnošta raketa i PZO-a, ovi su se sada jedva izvukli.
Da ih je bilo više i da nemaju pomoć, ne bi mogli jer PZO ne može pratiti toliki broj projektila odjednom.
Ovo je bilo 300, on sada priča tipa zamislite tisuću...
15.04.2024 | 07:02
dpasaric kaže:
drlovric kaže:
I odgovorio Davoru na njegovu opasku sta ce drzavama borbeni avioni, bolje je kupiti male jeftine dronove. Ucinkovitiji su


Ok, ako su i skinuli sve dronove, financijska šteta je velika, pa sam si rekao koja je cijena poskidati te dronove. Ne vidim kako bi Iran imao bolju jednadžbu da je umjesto dronova imao borbene avione za ovaj napad. A u obrani, baš me zanima koliko je dronova uništeno lovačkim presretanjem.


Davore, mislim da su svi dronovi porušeni topničkom paljbom iz aviona. Jordan je pustio IRZ u svoj zračni prostor i tu kramu su ovi poskidali bez problema. Shahedi nisu brzi, defacto se radi o jedrilicama s motorom kojima treba nekoliko sati da uopće dođu do Izraela. Kako se sve znalo unaprijed (dobro ti govori doktor Lovrić) bili su spremni i to su iskasapili bez problema. Ono o čemu se ne govori je to da su balističke rakete obarane iznad atmosferskog pokrivača; to je prvi put u povijesti da je to nekom pošlo za rukom. Američko brodovlje je dobilo priliku da u stvarnim uvjetima isproba nove antibalističke rakete i to je odrađeno vrhunski. 99 posto svega što je Iran poslao je oboreno.
Ono što je bitno napomenuti ovdje: NITI JEDNA članica NATO-a u Europi ne bi se mogla obraniti od takvog napada s 300-njak projektila usmjerenih na svoj teritorij. Jednostavno nitko nema dovoljno opreme za takvo pokrivanje svojeg teritorija. Izraelu u prilog po tom pitanju ide relativno mala kvadratura koju moraju pokriti, ali i opet su njihovi RZ I PZO impresivni.
15.04.2024 | 12:05
dpasaric kaže:
Ok, ako su i skinuli sve dronove, financijska šteta je velika, pa sam si rekao koja je cijena poskidati te dronove. Ne vidim kako bi Iran imao bolju jednadžbu da je umjesto dronova imao borbene avione za ovaj napad. A u obrani, baš me zanima koliko je dronova uništeno lovačkim presretanjem.


U situciji od nekidan, za napadača (Iran) je jeftinije i bolje imati 200, 300 ili 500 jeftinih dronova pa možda nešto prođe nego 20. 30 ili 50 borbenih zrakoplova kojima ionako pod onim teritorijalnim uvjetima ne mogu dohvatiti cilj,... u tom kontekstu za Hrvatsku je bolje (i jeftinije) imati eskadrilu od 12 Rafala nego 500 dronova, jer s dronovima nemremo presresti tuđe dronove, sa borbenim avionima možemo i dronovi se ne skidaju raketama nego topovima čije streljivo nije skupo,... Rafale ima top koji koristi 30 mm streljivo (NEXTER 30M791 30 mm), sad se ne sjećam točno da li može ispaliti 2500 komada u minuti ili ima ukupno 2500 komada, ali kako god, dronovi se skidaju s neba time.

Sad ostaje samo nepoznanica u tvojoj jednadžbi oko HR nabave borbenih aviona, a to je imaš li u mislima da smo ratnu opremu trebali nabaviti za obranu ili za napad?... ako je ovo drugo onda si u pravu, Hrvatskoj bi bilo jeftinije nabaviti dronove
15.04.2024 | 13:10
Mi ne mozemo znati koliko je projektila oboreno lovackim avionima a koliko PZO sustavima drzava kroz koje su letjeli. Rekao bih da je vecina avionima jer zasto bi inace letjeli u Jordan?

Zasto bi sami Britanci i Francuzi izjavili da su i njihovi avioni poskidali neke dronove?

Svaki avion u Air to Air konfiguraciji nosi 6-8 AA raketa, plus top. Neka poleti 50 aviona, poskidaju to kao na treningu dok nisu ni stigli do samog Izraela.

Ja pilot nisam i ne znam koliko je jednostavno ili tesko topom u noci pogoditi mali drone, tako da bih prije rekao da su to poskidale AA rakete.

Ne znamo sto su pogodili Jordanci ili Saudijci. Mudro cute, ali sama cinjenica da Muslimani brane Izrael od nekih drugih Muslimana je takav mindfuck.

Ono sto nisam znao i sto me zbilja sokiralo je broj ispaljenih BALISTICKIH raketa. Nikada niti jedna drzava nije napadnuta sa vecim brojem raketa u jednom trenutku. NIKADA, NITI JEDNA. Iran je ovdje isao da napravi stetu, nije ovo pro forme neka odmazda kao ranije.

NATO je bilo jako bitno da testiraju svoje antiraketne mogucnosti u realnim uvjetima. Sve sto Iranci prave su raketni derivati iz starog SSSR.

Ukupno 7 balistickih raketa je proslo kroz antiraketni stit. Pogodili su svoje ciljeve sa greskom od 2000m, pa su mogle pasti bilo gdje u toj zoni. Izrael kaze da nije bilo bitne stete (a sta ce drugi reci) i da je jedna djevojcica tesko ranjena.

Ako tako gledamo ispada da je ovaj mali drone puno opasniji po protivnika koji nema PZO, jer navodjeni GPS-om pogadjaju cilj radijusa par metara.

Sta vrijedi balisticka raketa sa bojevom glavom od 1 tone, ako padne par stotina metara pored cilja koji gadja. Dok ovaj mali drone uleti kroz prozor tom istom cilju.

Osim ako nisi Rus pa ti je cilj cijeli grad, onda ove neprecizne imaju vise smisla
15.04.2024 | 13:36
Snimke onih krater(čić)a na aerodromu koji je pogođen ovim balističkim raketama je tak mali da se čini da je bojna glava s cca 50-ak kg eksploziva.

Što se tiče ostalog, AFU skidaju dronove s nekoliko AK-47 koji su zajedno povezani i pucaju odjednom. Moderan avion radarski uoči dron, i pilot ga skine rafalom od pola sekunde bez problema, ako treba i usred noći. Dron (barem zasad) leti ravno...
15.04.2024 | 15:52
Sad baš neznam da bi netko stavio 50 kg. na ovakvu mrcinu od rakete. Sad možda je samo njih par bilo ovako velikih, tko zna.

i.postimg.cc/44jnsChJ/temp-Image-IN5b-BA.avif
15.04.2024 | 17:15
Diab priča da je dronove rušio i Jordan pa čak i Saudijska Arabija. Da nije samo Izrael sve srušio sam. A ovi su to radili zbog deala sa Amerima. Samo prenosim što čovjek kaže.
25.04.2024 | 13:18
25.04.2024 | 13:49
Za vrijeme rata u BiH su nas djecu istjerali iz moje osnovne skole, od koje su napravili vojarnu. Cijeli rat je vojska bila u toj skoli, a nastava u alternativnim prostorijama.

Da su Srbi imali avione i razvalili taj sasvim legitimni vojni cilj, izgledalo bi jako lose u vijestima

Samo kazem...
25.04.2024 | 15:10
Bio je za vrijeme rata ZNG mitraljezac i/ili snajper na svakom crkvenom zvoniku u zonama ratnih operacija i uredno su u dnevniku izvještavali o srbočetničkim uništavanjima sakralnih objekata.
25.04.2024 | 17:41
"Kad su ratovi u pitanju, propaganda je jedno od najjačih oružja." - Gjuroo
26.04.2024 | 07:49
Jedno je napasti sveučlište u kojem je npr. snajpersko gnjezdo, a drugo je imati sveučlište pod svojom vojnom kontrolom i minerski ga kontrolirano srušiti, a te snimke smo vidjeli. Oni sustavno provode etničko čišćenje, to sve više niti ne skriva. Bilo je jasno da će to tako i napraviti i na početku i siguran sam da će u tome i uspjeti, sve će ih pobiti ili raseliti.
26.04.2024 | 08:29
Konacno vise, otkad znam za sebe se mlati taj mrtvi konj.

I tako nisu imali sanse protiv nuklearne sile.
26.04.2024 | 08:36
Tesko je ponekad opravdati izraelske metode. Prebrutalno je sve to za moje pojmove.

Ali sa druge strane oni najbolje poznaju svoje visedecenijske protivnike.

Valjda tako mora :/

Svaki put kada su ih napali, Palestinci su zavrsili sa manje teritorija. Tako ce biti i ovaj put. Sretni ce biti ako ovaj put barem pola Gaze ostane u njihovom vlasnistvu.

Ja navijam za to da taj koncentracioni logor skroz prestane da postoji. Nema tu srece ni za koga.

A stanovnici Gaze mogu bilo gdje zivjeti na svoj nacin, od humanitarne pomoci i donacija.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 17 sati
 • IgorD: O da, meni je to došlo isti dan kad sam očekivao amazon paket, prvo je došao HT sms da je paket spreman za isporuku pa drugi dan i ovo. Naravno da sam kliknuo bez gledanja detalja ali onda me sve zbunilo pa sam pobjegao i googla nisam li već 'ozračen'
 • m@xym: Pa otprilike tako je i u RH. Ali, ono što je interesantno je, da, barem neki primatelji tih poruka, stvarno čekaju isporuku pakete od Hrvatske pošte (koji će, naravno, biti uredno isporučen primatelju), što upućuje na možebitno "curenje" podataka sa nekog. HP-ovog servera.
 • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
 • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
 • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
 • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
 • Bertone: :D
 • smayoo: X-D
 • zoranowsky: LOL! :)
 • Gjuroo: :D
 • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
 • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
 • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
 • JOHN: ……naravno uz par iznimki
 • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
 • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
 • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
 • smayoo: Slažem se!
 • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
 • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
 • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
 • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
 • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
 • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
 • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
 • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
 • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
 • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
 • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
 • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
 • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
 • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
 • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
 • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
 • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
 • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
 • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
 • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
 • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
 • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
 • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
 • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
 • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
 • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
 • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
 • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
 • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
 • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
 • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
 • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dreaMMAster, Anonimci (355)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO