Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


06.09.2022 | 18:56
[quote="smayoo" post=207653]cariblanco kaže:

Prije bih rekao da ti nisi u školi pazio pa sad pod stare dane otkrivaš toplu vodu jer sigurno nisi išao u školu prije 1948 (da jesi, ne bi više radio u Končaru, ako bi uopće bio živ )


A vidi koliko je postova trebalo da smo ja i @smayoo braća Bolje ikad neko nikad. Ako hočeš baš pošteno @smayoo, ja se s tojim komentarima slažem cca 85% i većinom si u pravu, ovo ne govorim u "kloba stilu" nego, onak baš po duši. Priznajem, da sam i ja ponekad "težak", ali ja niti rođenom pokojnom starom ne bi rekao da je u pravu, ako mi to ne dokaže. Tako i za sve sagovornike ovog foruma. Ako prihvaćaš kritiku, za sebe, ona je po mom skromonom mišljenju, vezana uz tvoj ego.

Kao čovjeka na ovom forumu u mnogo diskusija, te mogu razumjeti ( mi se čak poznamo bolje nego da smo se osobno upoznali )ali tebe ebe tvoj ego ? Sad nisam siguran jel je sigurno tvoj, ili je stvoren tvojim dugogodišnjim moderiranjem na ovom forumu.

Nekak baš nisam ziher da bi se ponašao kao "Putin" ovdje da imaš dvije godina staža...ali viđe Putina, on drma 23 godine, skoro kao ja. Nisi glup pa da ne shvaćaš što ti želim reći...svako dobro.
06.09.2022 | 19:32
Meni je zapravo najfascinantnije kako Srbija izvrce povijest. Cetnici su tamo legalno priznati antifasisti

Kao da se nikada nisu ni borili na strani nacista. Partizani su demode, njih niko i ne spominje. Kao da ni postojali nisu. Ove godine na proslavi oslobodjenja Beograda cetnici paradiraju kao pobjednici, skupa sa Rusima koji su ih oslobodili.

A fasisti su, PAZI SAD, Ukrajnici A najvise ih poginulo u tim operacijama oslobadjanja Beograda i, ironijom sudbine, Ukrajinci su prvi i usli u oslobodjeni Beograd.

Usli, onako protokolarno, nacisti vec davno otisli jer su doma imali vecih problema
06.09.2022 | 20:14
Sve je to prokušana metoda povijesne relativizacije. Tako su i u Hrvatskoj najedamput partizani ispali kobajagi suradnici ustaša (radi ovog istog pakta Riebentropp-Molotov), a ustaše veliki domoljubi i spasitelji Hrvatske (koje su odmah prvi dan na vlasti pola poklonili Italiji i još smjerno zamolili Talijane da im imenuju novog hrvatskog kralja iz obitelji Savoia. A u apsolutnom broju je najviše ustaša izginulo kod - Staljingrada (znamo na čijoj strani).
07.09.2022 | 07:36
Ukrajina je defintivno izvela taktičko iznenađenje za Ruse u Donjecku. Ukrajinske snage su napredovale i okružile Ruse u Balakliji. Ironično, sve što je o tome zasad poznato potječe od ruskih izvora, jer Ukrajina o svemu šuti, iako su za danas najavljene 'velike vijesti'.
Dotad imamo samo posredne informacije poput ove koje govore jako puno:

samara.jpg


Dečki iz Samare SOBR (to je Rosgvardija, op.) se neće predati, nego će se boriti do samog kraja.

Ovo sad Izijum stavlja u vrlo nezgodan položaj, jer je u polukruženju s donje i gornje strane.

Nego, čini mi se da je ispod radara prošla vijest da Rusija kupuje/nabavlja topničko streljivo (EDIT: POKUŠAVA, ne zna se još koji je ishod te želje/namjere) i rakete od Sjeverne Koreje. Implikacije ove vijesti su velike. No, da odmah razbijem iluzije; nisu Rusi potrošili sve što su imali, nego je problem što je tome što imaju (sic! Lovrić, staro željezo govoriš cijelo vrijeme, majstore! ) odavno prošao vijek trajanja. Efikasnost takvog oružja je ozbiljno smanjena, ali predstavlja i potencijalnu opasnost za rukovatelje tim oružjem, ne samo u završnoj fazi njegove pripreme i korištenja, nego i tijekom logističkih rukovanja (utovar/istovar).
Prvi je problem što inijicalni eksploziv koji pali ostatak punjenje gubi efikasnost pa ima puno ćoraka. Drugi problem je pogonsko punjenje raketa (122 mm Grad rakete primarno koje se koriste u velikim količinama od strane Rusije) jer i ono gubi svojstva i potisak što jako utječe na preciznost. Po mrežama kruži video jednog takvog ispaljivanja rakete iz Belgoroda koje nije uspjelo i ruska raketa je pala na Belgorod.
Protok vremena, grijanje/hlađenje, izloženost vlagi, neodgovarajuće skladištenje, sve to utječe na eksploziv koji gubi efikasnost, pa i samu mogućnost zapaljenja.
Zgodna priča iz 2010. koja zorno pokazuje o čemu se radi: YŎNP’YŎNG-DO incident u kojem je Sjeverna Koreja ispalila 170 raketa Grad na Južnokorejski otok. Od tih 170 raketa, 90 nije ni došlo do cilja, već je palo u more; pogonsko punjenje je zakazalo tj. oslabilo. 80 ih je došlo do otoka. Od tih 80, 25% nije eksplodiralo (ćorci). Dakle, od 170 komada, 110 nije funkcioniralo tj. 64,75%! Ono što je najgore, je da ova brojka NE UZIMA u obzir one rakete koje nisu ni opalile i krenule iz lansirnog uređaja (pa nisu zabilježene radarima). Sad zamislite ako imate sličnu situaciju (a ovo je bilo PRIJE 12 godina) koliko toga UZALUD dovlačite do linije bojišta i onda ništa od toga. Opterećujete ljude, tehniku, zagušujete logističke pravce, a mogli bi transportirati nešto drugo što radi...
Ova analiza donekle objašnjava i veliku nepreciznost ruske artiljerije, a i, vjerojatno, neke napade na civilne ciljeve koji su jednostavno nastradali zbog neispravnih raketa kojima je odavno istekao rok trajanja.
I za kraj, indikativan promjena ruske retorike u Hersonu. Izvor: t.co/NsEjdnmBMR

Tko neće klikati, tu su screenovi. Original i prijevod na engleski.


WTHerson_RU.jpg



WTHerson.png
07.09.2022 | 12:35
Sjeverna Koreja je Kinezima sto je Bjelorusija Rusima

E sad, sasvim slucajno, Kina uvozi najvise ruskih energenata IKADA. Ja se ne bi puno iznenadio da se to trampi za kinesko oruzje koje "prodaje" sjeverna Koreja.

Mada je moguce da je i Kim ugovorio posao zivota Vrijeme ce pokazati... Cim prve rakete padnu na ukrajinsko tlo, znat ce se cije su.
08.09.2022 | 08:39
Cure detalji o ukrajinskom prodoru iz smjera Harkiva. Pronašli su slabo čuvan pravac i jednostavno punim gasom odjurili u tom smjeru. Tijekom bitke za Kijev Rusi su gibili tenkove tolikim tempom i količinama da se činilo da je tenk tj. oklop na bojištu prevladana stvar iz prošlosti. No, ovaj primjer pokazuje da je tenk itekako moćno oružje ako se ispravno koristi uz pješačku zaštitu bokova. Ukrajina je (prema ruskim izvorima na telegramu) doslovce uletjela punim gasom sa skupinom od 15-17 tenkova u rusku pozadinu. Ono što je posebno zanimljivo je taktika koju ukrajinske snage koriste, a koja je preslika borbi na Pacifiku u II. svjetskom ratu. Kad su Ameri krenuli u osloboađanje od Japana, sve jako utvrđene otoke su izbjegavali. Nisu ih napdali izravno, nego bi se iskrcali na idućem koji je relativno blizu. Tamo je njihova inženjerija u par sati podigla bazu iz koje se onda dalje pod nadzorom držalo japanske snage koje su ostale u okruženju.
Na području Donjecka u smjeru ovog proboja (čini se da je glavni cilj Kupjansk i odsjecanje ruskog logističkog pravca prema Izijumu i dalje prema jugu), i opet prema ruskim izvorima, oni pokušaju skupiti neke snage da bi zadržali Ukrajince, ovi samo projure kraj njih, ostave ih u okruženju i ukrajinsko dalekometno topništvo se dalje bavi s njima.
Sami Rusi priznaju da im se tu događa potpuni kolaps snaga koje napuštaju položaje koji su čak i solidno utvrđeni i bježe; otprilike slična situacija kao prodor u Oluji prema Petrinji kad je taj pravac zapeo odmah na početku i držao se sve dok nije do njih došla vijest da je pao Knin i počeli su bježati.
Preko jednog poslovnog poznanika koji je iz Hersona čuo sam kako stvari tamo stoje. Njegovi su roditelji tamo i javljaju da se sad već preko 10-ak dana neprekidno topnički/artiljerijski djeluje po ruskim položajima i da svaki udar ima cilj koji pronalazi i uništava te sa svakim takvim udarom kopni moć ruskih snaga koje su odsječene s druge strane Dnjepra.
To nas dovodi do najnovije igračke koju Ukrajina ima na raspolaganju. Vizualno je potvrđeno da Ukrajina koristi zrna tipa Excalibur koje su izmislili Šveđani. To je defacto zrno koje ispucavaju NATO standardna oruđa kalibra 155 mm, ali ima ugrađena krilca za usmjeravanje u putanji prema dolje. Svako se zrno programira točnim GPS koordinatama prije ispaljivanja.

excalibur.jpg


Domet ovog oružja je od 40 do 50 km (ovisno o haubici iz koje se ispucava). Ono što je bitno je preciznost. Budući da je oružje defacto samonavođeno, ima rasap preciznosti pri udaru od 5 metara. To znači da od svih jednako podešenih zrna, polovica će pasti u krug promjera 5 metara. 43,7% će pasti u krug promjera 10 metara, 6,1% će pasti u krug promjera 15 metara, a samo 0,2% izvan tog kruga. U praksi to znači da se više ne gađa zgrada, nego soba unutar te zgrade. Drugi posredan efekt je da je potrebno mnogo manje zrna ispucati da bi se pogodio cilj u usporedbi s klasičnim zrnima gdje se oslanjamo na Gaussa s drugačijom raspodjelom odstupanja od zadanog cilja (potrebno je više pokušaja da se pogodi zadani cilj). Manje zrna znači lakši zadatak logistici, ali i veću vjerojatnost preživljavanja, jer je haubica kraći vremenski period na istom mjestu i juri dalje.
Ovo je jako loša vijest za ruske tenkove koji su sad još jače izloženi paljbi iz daljine. Ruski tenk (neovisno o tipu, svi su vrlo sličnih dimenzija) je dugačak cca 7 metara i nešto širi od 3,5 metara. To znači da će 93,7% ispucanih zrna pasti bliže od 8 metara od tenka i to je dovoljno da ga barem onesposobi, ako već ne i uništi. I opet, u praksi to znači da je svako zrno defacto ubitačno za ruski oklop.
Uz ovakvu preciznost je moguća gore opisana taktika; jer je moguća precizna topnička podrška vlastitim snagama na udaljenosti do 75 metara. Ukrajinske vrhunski uvježbane snage sad mogu ostaviti ruske snage u okruženju i dalje nastavljati s prodorom, a njihove topničke (ok, haubice) snage mogu precizno djelovati po neprijateljskim snagama dok ih u okruženju drže i ukrajinski rezervisti. Na taj način je omogućena brojčana prevlast Ukrajine na mjestima koja oni odaberu i zauzimanje teritorija kojem upravo svjedočimo istočno od Harkiva.
Da bi ova priča držala vodu, potrebno je imati jako dobar pregled nad situacijom na bojištu i pozadinom što nas dovodi do nadzora iz zraka. HARM sustavi koje je Ukrajina integrirala na Migove 29 su posve izbacili iz igre rusku PZO koja se sad skriva; svako paljenje radara je smrtna presuda za posade i opremu. Posljedica? Baryaktari slobodno krstare zrakom i šalju sliku u realnom vremenu u zapovjedništva ruskih ukrajinskih snaga. Rusi pokušavaju reaktivirati RZ u većem opsegu djelovanja, ali to ih košta. U posljednjih nekoliko dana su izgubili Su-25, Mi-28 i Ka-52 (provjereni geolocirani gubici), a čini se da to nije sve.
Nisam stručnjak, ali prema svemu viđenom i dostupnim informacijama koje su iz ruskih izvora, mislim da upravo svjedočimo velikoj prekretnici na terenu u ovom ratu. Vjerujem da Lovrić ima osobna iskustva o ovim oružjima iz prakse i može ispraviti moju amatersku analizu, ako je ona u nečem pogrešna.
Za kraj: Ukrajinsko ministarstvo obrane je jučer popodne objavilo zanimljivu objavu da još malo podgrije napetost u ruskim snagama:

11.png
08.09.2022 | 10:54
Djuro genijalac kaže:
Uz ovakvu preciznost je moguća gore opisana taktika; jer je moguća precizna topnička podrška vlastitim snagama na udaljenosti do 75 metara.


Jesi li možda mislio - 75 kilometara?

Posljedica? Baryaktari slobodno krstare zrakom i šalju sliku u realnom vremenu u zapovjedništva ruskih snaga.


Jesi li možda mislio - ukrajinskih snaga?
08.09.2022 | 11:12
smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Uz ovakvu preciznost je moguća gore opisana taktika; jer je moguća precizna topnička podrška vlastitim snagama na udaljenosti do 75 metara.


Jesi li možda mislio - 75 kilometara?


Ne, mislio sam da možeš pružati topničku podršku vlastitim snagama koje su od neprijatelja udaljene samo 75 metara. Toliko si precizan da ih udaraš, a tvoje snage samo moraju držati usta otvorena i uši pokrivene zbog tlačnih udara od eksplozija. Domet tih zrna je, kako piše gore, 40 do 50 km, dakle s te udaljenosti možeš pružati podršku vlastitim snagama. Točno kako piše; elitne postrojbe napreduju kao nož kroz putar, razbijaju neprijateljske postrojbe i položaje, za njima dolaze manje spretne snage rezervista koje zadrže zatečene položaje i drže neprijatelja u okruženju, dok ih taraca tvoje topništvo da ne mogu nikud i izginu ili se predaju.

smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Posljedica? Baryaktari slobodno krstare zrakom i šalju sliku u realnom vremenu u zapovjedništva ruskih snaga.


Jesi li možda mislio - ukrajinskih snaga?


U pravu si, idem to popraviti. Tipfeler s moje strane.
Btw, naletio na objavu Girkina koji je bio kolovođa ruske pobune u Lugansku (njihov Mile Martić, ajmo reći) o cijeloj situaciji oko ovog istočnog proboja

GIRKIN.jpg
08.09.2022 | 11:19
smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Uz ovakvu preciznost je moguća gore opisana taktika; jer je moguća precizna topnička podrška vlastitim snagama na udaljenosti do 75 metara.


Jesi li možda mislio - 75 kilometara?


Mislim da nije.

Prvo sam i ja to pomislio ali mi se čini da se radi o friendly fire sigurnosti, tj. skoro da su ziher da neće pogoditi svoje ako se nalaze više od 75 metara od neprijatelja. To je velika stvar kad su dvije vojske jako blizu jedna drugoj pa se razmišljaš želiš li riskirati sa topničkom podrškom.

A opet, možda je stvarno mislio 75 km

edit - u međuvremenu se pojavio Đurin komentar, ipak je mislio 75 metara.
08.09.2022 | 12:10
Djuro Xcalibure su oni dobili davno. Cim su dosle one M777 u drugoj isporuci, jer trebao malo moderniji model orudja koji ima te kontrole i upravljacko racunalo.

Jedini "problem" ove granate je sto kosta skoro kao i Himars raketa. Hladno $100K po granati. Treba ti bojna knjigovodja da izracuna koliko si zelembaca potrosio u jednom tjednu

Predlazem korketan video za poslusati. Iako je Dejan pristrasan (ratuje tamo u Donbacu vec 5-6 godina) ipak realno je opisao te ruske gubitke oko Iziuma. Spominje eto da su Putina njegovi generali lagali o mogucnostima ruskih dronova Orlan (koji su smece obicno), pa sada neki generali leze u zatvoru radi toga, te zato nabavljaju letjelice od Irana.

Isto tako otvoreno prica da ruska pjesadija ne mrda nigdje dok artiljerija ne sravni sve sa zemljom. Priznao je eto i da nemaju artiljerijsku korekciju vatre (mozda 2-3%), zato sto dronove ni nadzor zraka nemaju. Oni gadjaju kvadrante 2km x 2km i nasumicno se puca po tom cilju. Cilj nije zgrada, cilj je kvart. To je ruska doktrina u 2022. godini

Isto tako priznaje da od YT reklama i PayPal donacija kupuju duge gace i toplu odjecu jer je zahladnilo. Ruska vojska je cijelo ljeto ratovala u zimskim uniformama koje su ocigledno dotrajale, i sad kad je doslo hladnije vrijeme, nemaju vise nikakve Moguce da se ovo ne odnosi na regularnu rusku vojsku, vec na ovu kvazi Donbas vojsku kojoj i sam pripada. On prica iz svoje perspektive.

08.09.2022 | 17:00
smayoo kaže:
Sve je to prokušana metoda povijesne relativizacije. Tako su i u Hrvatskoj najedamput partizani ispali kobajagi suradnici ustaša (radi ovog istog pakta Riebentropp-Molotov), a ustaše veliki domoljubi i spasitelji Hrvatske (koje su odmah prvi dan na vlasti pola poklonili Italiji i još smjerno zamolili Talijane da im imenuju novog hrvatskog kralja iz obitelji Savoia. A u apsolutnom broju je najviše ustaša izginulo kod - Staljingrada (znamo na čijoj strani).


Djelomično si u pravu @smayoo, nemam nikakvu namjeru rehabilitirati ustaše, niti četnike s druge strane. Naš je problem cijele bivše ex-yu, da mi svoju pravu povijest neznamo. Svi znamo tko je pisao tu povijest i kakav je to režim bio, ali to nije istina. Da li netko zna koliko je npr. Njemaca poginulo u Beogradu za vrijeme WW2 ? Pa nije poginio niti jedan, mada ih je "Prle iz otpisanih" pobio bar par stotina. Isti klinac je bio u Novom Sadu, za vrijeme rata je poginuo samo jedan Mađar. Ali isto tako neznamo koliko je Beograđanki silovano, kad je taj grad "oslobodila" Crvena Armija" a broj je skoro sličan onom iz Berlina.

Jako malo stvari mi znamo iz tih vremena...kriv je tko, ako su slobodne arhive i nema više UDBE ?
08.09.2022 | 17:19
Ja te opet pitam u koju si ti to školu i kada išao da se sad svemu tome iščuđavaš i otkrivaš toplu vodu? Ja sam još u osnovnu školu išao kad nam je profesor iz povijesti objašnjavao razliku između stvarnih ratnih događaja u Zagrebu i elemenata koji se na to referiraju u npr. seriji Nepokoreni grad ili filmu Akcija stadion i fikcijske priče iz Otpisanih u odnosu na povijesne činjenice ratnog vremena u Beogradu. O paktu Riebentropp-Molotov smo učili u 2. srednje. Kad sam bio treći srednje, 1987. godine, sjećam se da je u Startu kroz 5 brojeva izlazio feljton na temu Bleiburga i ne sjećam se da ga je itko cenzurirao, blokirao, zabranjivao, pa čak ni demantirao. To je bilo prije 35 godina.

Zabudalio si malo. *TI* ne znaš (ili do sad nisi znao) baš puno stvari iz tih vremena, a ne *MI*.
08.09.2022 | 17:32
A ebiga ja sam,Old School, a ti si New Age...meni je to morao pričati pokojni stari, a tebi su to "šaptali" profesori, nema veze bitmo je da je istina, kaj ne.
08.09.2022 | 17:53
Što su šaptali? To ne bio normalan dio nastave. Pisalo nam je u udžbeniku iz povijesti. Ti si stvarno zabudalio...
08.09.2022 | 18:33
Problem su jugoslaveni. Trebalo ih je na Goli otok.
Dok god je u Jasenovcu bilo poubijano 7 miliona Srba, priće o Bleiburgu su se mogle prićati.
08.09.2022 | 18:40
smayoo kaže:
Što su šaptali? To ne bio normalan dio nastave. Pisalo nam je u udžbeniku iz povijesti. Ti si stvarno zabudalio...


Evo vidiš @smayoo koji si ti cinik. Znači za ovaj moj info za broj ubijenih agresorskih vojnika u u Bg i NS, zna moža par posto cijelokupne populacije na područjima ex-yu. Ako ti to znaš, to ne znači da svi znaju. Nemoj zaboraviti da je jabučnjak otvoren forum, gdje se mogu čitati svi postovi bez registracije. Sad kad si toliki fakin da to ti znaš iz uđebinka iz povijesti, molim te da nam to dokažeš...ili nam dokaži da imaš 30 godina
08.09.2022 | 19:11
Kako točno misliš da ti dokažem? I što da ti dokažem? I zašto sam ja cinik što 90% ljudi ide u školu zaqrac i zaborave 90% svega što im tamo pričaju prije nego prođe iduće ljeto?

U osnovnu školu sam išao od 1977 do 1985. godine, a u srednju od 1985. do 1989. U tzv. JNA sam bio od rujna 1989. do rujna 1990, zadnja generacija koja nije morala bježati. ETF sam upisao 1990, a diplomirao sam u svibnju 1995. Eto ti životopis.
08.09.2022 | 20:17
Mi smo u osnovnoj skoli ucili o 1389, Boj na Kosovu. Mozda 5. razred, to je moglo biti 1989. Velika obljetnica. Sve nam ispricali, napricali o tim herojstvima. Ja na kraju pitao jako logicno pitanje "Ko je pobijedio?", jer niko spomenuo ishod bitke.

Istjerao me nastavnik s casa jer "ometam nastavu i kvarim obljetnicu". Kasnije mi otac milicajac doma objasnjavao da smo izgubili ali da se eto o tome ne prica

A ti smayoo pricaj da nije bilo cenzure
08.09.2022 | 21:13
Evo, našao jako dobru kartu pa ju dijelim tu, jer pokazuje koji je, najvjerojatnije, cilj ove akcije Ukrajine koja je zbilja nevjerojatnom brzinom razbila ruske položaje na ovom teritoriju.

map_2022-09-08.jpeg


Crvena pozadina-teritorij pod ruskom okupacijom
Plavi (1) - jučer su snage Ukrajine oslobodile Balakliju otkud je krenuo ovaj prodor u dubinu ruske pozadine
Plavi (2) - sinoć su urkajinske snage oslobodile Volohiv Jar
Plavi pravokutnik - ukrajinske snage tijekm dana oslobađaju Ševčenkove i napreduju dalje na istok. Posljednje vijesti (ruski izvori) tvrde da su na 10 km od Kupjanska.
Ruske snage koje su na crno šrafiranom teritoriju se sad moraju jako brzo evakuirati u smjeru sjevera, ili će ostati u poluokruženju i prijeti im totalno uništenje.
Kad se u taj prostor presele ukrajinske haubice, radijus njihovog djelovanja prikazuju ove žute kružnice. Vanjska označava domet Exclabur projektila (o kojima sam pisao danas ranije), a manja kružnica prikazuje domet klasičnih granata od 155 mm. Kupjansk (gornji crveni krug/elipsa) je u dometu ukrajinske artiljerije što znači da je logistička potpora snagama u Izijumu (donja crvena elipsa na karti) postala nemoguća ili barem bitno otežana, jer svaku pošiljku/konvoj Ukrajinci mogu granatirati po želji.
Rusi mogu pokušati preseliti logistiku preko mostova (ljubičasti pentagoni), ali oni su također u dometu ukrajinskih HIMARS sustava.To znači da tu sad imamo idnetičnu situaciju kao u Hersonu; velik broj ruskih snaga sa zapadne strane rijeke je defacto zarobljen.
Ukrajina sad ima dviej mogućnosti: ili probati osloboditi Kupjansk do kraja ili ostaviti taj koridor da se Rusi izvuku iz ovog džepa u kojem su zapeli te ih u procesu izvlačenja napadati svim što imaju i tako značajano umanjiti njhovo broj i sposobnost/volju za daljom borbom.
Opcija A jamči uništenje 10-ak tisuća ruskih vojnika, ali i velike žrtve ne strani Ukrajine. Druga će ih jako puno eliminirati, ali uz bitno manje žrtve na ukrajinskoj strani.
Ukrajina je prekrasno odigrala svoje karte s velikim rijekama i rusi su sad u dubokom dreku, jer nemaju 5-6000 vojnika koji bi priskočili u pomoć ovim snagama. Krenula je priča (na ruskoj strani) o novoj armiji koju okupljaju od prokušanih ratnika (Čečenija i Afganistan) gdje treba spomenuti dva podatka: Čečenija se odigrala prije 20 godina, a ako je netko bio ročnik star 18 godina pri povlačenju iz Afganistana 1989. on sad ima 51 godinu. Čisto da ova pojačanja stavimo u pravi kontekst.
Akcija u Hersonu je osigurala da Rusija ne može napsati Mikolajiv, a ova akcija prema Kupjansku je osigurala da Rusi ne mogu napasti Slovjansk. A ako Rusija ne može zauzeti Slovjansk, izgubila je bitku za Donbas.
Za kraj: stižu vijesti da su ukrajinske snage vratile dio teritorija i u Luhansku koji je gotovo cijeli bio pod ruskom okupacijom.
08.09.2022 | 21:26
drlovric kaže:
A ti smayoo pricaj da nije bilo cenzure.


Bilo je, naravno. Na primjer, nije bilo primjereno spominjati da je Mobutu Sese Seko, veliki prijatelj najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti, Maršala Jugoslavije, Predsjetnika Tita, zapravo krvožedni diktator koji je upropastio svoju zemlju i svoj narod, a usput je neke svoje političke prijatelje i - pojeo. Ne od gladi, nego eto, u njegovom plemenu pojedeš neki komad od svog neprijatelja da preuzmeš njegovu snagu. To jest, kad je onomad jednom bio došao u prijateljski bilateralni posjet bratskoj Jugoslaviji. Pa su se pričali vicevi o tome što su mu pripremili za večeru, a što za ručak...

Bilo je puno ozbiljnijih sranja u tom društvu. Sjećam se, bili smo 2. pa 3. razred srednje škole, koncidentno su u pažnji medija bila dva suđenja. Tu, kod nas, u okolici Rijeke je jedan propalitet žicom zadavio taksista radi 2000 DEM, tako nešto, pa su mu sudili za grabežno umorstvo. Istovremeno se u Prištini (mislim) sudilo Azemu Vllasiju, tadašnjem predsjedniku CK SKK (centralnog komiteta saveza komunista Kosova), za verbalni delikt (kritički se izrazio o postupcima vlasti i Partije, u kontekstu tadašnjeg štrajka kosovskih rudara, koji, btw, nije bio uopće nacionalne naravi, nego ekonomske - ljudi su bili gladni, jbt.). Ubojica je osuđen na 7 godina, a Vllasi na 20. Eto, tako...

Ali ove školske priče - ne može me nitko praviti budalom. Znam što smo učili u školi i što je pisalo u knjigama. A propos te cijele pompe i cirkusa na Gazi Mestanu (kojeg je Milošević organizirao da bi oko sebe stvorio tu famu nacionalnog preporoditelja), ovdje u Hrvatskoj se vrlo otvoreno pisalo (u Danasu, u Startu, u Vjesniku, dakle u mainstream medijima onog vremena) o tome kako je to prenapuhavanje i kako je smiješno da se stvara takva proslava od godišnjice najvećeg poraza od Turaka.
Iako, da budemo načisto, nismo ni mi od toga cijepljeni. Mi (Hrvati) smo od poraza Nikole Šubića Zrinskog kod Sigeta isto napravili i operu i štojaznam... Je, Zrinski je tim otporom dovoljno usporio Turke da su na kraju odustali od svog plana (Sulejman Veličanstveni je umro u šatoru pod Sigetom), ali isto je na kraju to poraz.
09.09.2022 | 08:23
Ok, ovo sad sliči na potpuni kolaps ruskih snaga na potezu Kupjansk- Izijum. Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo da su dosad uhvatili 15 ruskih vojnika koji su se presvukli u civilnu odjeću i pokušali pobjeći u Rusiju.

Ukrajinska zastava se zavijorila na tornju u Jasivunate, samo 7 km od rijeke Oskil.


toranj.jpg



Jasinuvate.jpg


Moja adhoc karta. Sve je krenulo kad su Ukrajinci na prepad upali u Balakliju (crna strelica) i onda nastavili prodor na istok. Ovaj se toranj nalazi gdje je plavo-žuta strelica okrenuta prema gore na karti. Crven strelica označava Kupjansk. Ova lokacija gdje su Ukrajinci sasvim očito preuzeli kontrolu nad teritorijem znači da je sad komunikacija iz Kupjanska prema Izijumu nemoguća. Ruske snage su dolje u neodrživom položaju i moraju početi izvlačenje.

EDIT: Video skidanja ruske i stavljanja ukrajinske zastave- twitter.com/visegrad24/status/1568007664...NDHrrEhofIHkc_ig4kOw

I prikaz da je stanovništvu Kupjanska dosta okupacije - twitter.com/ameswicksniper/status/156799...NDHrrEhofIHkc_ig4kOw
09.09.2022 | 11:47
Smayoo, Gazi Mestan - uopće nisam nikada ukapirao da se to tako piše.
Mišljah da je jedna riječ - Gazimestan pa nikada nisam izvadio ovo "gazi" u glavi kao bitan dio u imenu.
Jebiga to sam ja...
Nego, ima li to veze sa time da su Turci potomci Osmana Ghazija?
U dokumentarnoj seriji osvajanja Konstantinopola Mehmed II se dere vojnicima "Mi smo potomci Ghazija!" ovo ono...
Im li to kakve veze sa imenom mjesta ili ne?
Kalemegdan je kao tvrđava - bitka.
Pa se pitam...
PS:
Ovo što svi pišete tko je dobio tko je izgubio - pa svaka država ima svoj Alamo.
E sada, Sultan Murat je ubijen na Kosovu polju, a da li ga je stvarno ubio Miloš Obilić - e to mi je već legenda, bajka...
Ne kažem da nije - ali kako, ovaj je sultan a ovaj mu je šta - prodao foru "gle ptica!" pa mu sa 20 metara kraj 15 janjičara zafitiljio nož točno posred čelenke?
Toliko se dobro zna tko je bio Obilić da si tetoviraju Žarka Lauševića kao njegov lik...
Pa nemoj me...
Mislim, imaju slike sa četiri C iz tog boja, iako je Konstantinopol bio čitav još 70 godina poslije a tada je četiri C bila zastava toga grada, slova nisu bila S nego K i značila nešto tipa "kralj kraljeva kraljuje kraljevima".
Nakon pada Srbi zastavu uzimaju sebi, mijenjaju je u srpsko značenje i postaje Samo sloga Srbina spašava.
Jebiga, trebalo im je nešto takvo jer i danas oni sami za sebe kažu: "dva Srbina - tri mišljenja"...
Tko će znati šta je točno kada stoljeća prođu?
Mi nemamo pojma šta je točno danas, a kao imamo pristup najvećem izvoru informacija ikada.
Nikola Šubić Zrinski pravim je imenom Mađar, ako se ne varam?
Tako da ni mi baš nemamo pravo nešto se busati u prsa...
09.09.2022 | 12:48
Gospodo, to o čemu pišete se dogodilo prije 600-njak godina. Ajmo back to now: ukrajinske snage su ušle u Kupjansk. Ovo se odvija brže, nego je to itko mogao i zamisliti.

kupjansk.jpg


Telegram gori. Službeni ruski kanal kaže: Nijedna ukrajinska grupa nije ušla u Kupjansk. Odgovor koji dobiva je teško prepričati pa sad dopustite malo pjesničke slobode: Je_em vam mater lažljivu svima odreda. Prestanite lagati non-stop, ovo se i događa, jer samo lažete i se_ete non-stop! Lažete u svim izvještajima, lažete čim zinete, pi_da vam materina svima po redu! SVe je laž, od početka do kraja, pi_ke lažljive!

EDIT: pojavile su se snimke koje pokazuju da je Ukrajina obavila integraciju AGM88 HARM proturadarskih projektila i na svoje Flankere, Su-27. Ruska PZO je sad u još većoj opasnosti.


Su-27HARM.jpg
09.09.2022 | 13:13
Sorry Djuro, ali toliko pišete o tom ratu da mi je već dosta ofenziva, protuofenziva, napada i obrana - ne mogu to više pratiti niti mi se da.
Odvratno za reći - ali je istina.
Rađe si zamislim nešto što ne razmišljam svaki dan pa me zainteresira nego ovo davljenje sa ratom, COVID-om - posljedicama, inflacijom.
Ljudima je već dosta.
Nismo direkt uključeni u to i jbg, postalo je dosadno nakon pola godine.
Sad but true.
Kada je tu bio rat mi nismo bili zanimljivi ostalima ni nakon par godina...
Ali OK.
Offtopic, pa prestajem.
I možda sam malo prtjerao sa svojim doživljajem rata u Ukrajini, no zaista nemam više živaca čitati tko je razvalio koga na dnevnom nivou.
Kada se završi sve - pročitat ću popis mrtvih i ranjenih - pogodit će me ogromna brojka i biti će mi žao svih njih sa obje strane - ali to je to što ja mogu dati.
I koju kunu preko mobitel akcija pomoći...
09.09.2022 | 13:33
Kloba kaže:
Nismo direkt uključeni u to i jbg, postalo je dosadno nakon pola godine.


Tebi je jasno da bi Rusi došli na našu granicu, da je Ukrajina samo legla? A onda bi mogli poželjeti izlaz na toplo more bez uskog grla u Bosporu... Jesi bio u realsocijalističkom raju pod ruskom čizmom tamo 80-ih?
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.09.2022 | 13:43
Djuro, šta stvarno misliš da bi imali tvornicu Lada u Zemunu? Bilo bi superjeftinih Niva za u šumu.

Ovaj sukob će jasno pokazati zašto cijela “zapadna” doktrina je miljama ispred one istočne i koliko je tehnologija bitna za ishod rata. A ovako duga fronta, ne znam u kojem je ratu zadnji put bila.

U svakom slučaju, Ukrajinci su očito uvezali i rodove i taktički pripremili napadne akcije na način da САО области skupa s lokalnim šerifima nemaju baš nekog rješenja u obrani a ni interesa. Nekako mi se čini da bi moglo doći do nestašica energenata za traktore.
09.09.2022 | 13:46
I šta da ja tu radim?
Ukrajina će imati veće pomoći ako ja dnevno trošim sve svoje resurse na upoznavanje njihovih uspjeha?
Šta sam ja bitan?
Mogu mi Rusi doći u kvart, ja bih se pridružio Partizanima na Grmoščici i iznjedrio novu Sutjesku samo ponad Kustošaka?
Djuro, ovaj rat se vrti svojim smislom - i ni ti, ni ja, niti iko drugi na ovoj stranici ne može povodom njegova toka učiniti išta.
Svaka čast na tvojoj stručnosti - ali koliko se sjećam - predviđao si kraj Rusa na proljeće.
A oni su još tu.
Tebe zanima, ti se razumiješ - i ja ti ne zamjeram ništa.
I dalje se divim tvojoj stručnosti - ali nisam više toliko zainteresiran kao prije.
Nitko nije ispao u pravu.
Nitko.
Niti ti, niti svi stručnjaci koje smo svi linkali.
Ovo se izrodilo u nešto sedamdeseto.
I zato, ja se više ne mogu na dnevnoj bazi živcirati kako ide Ukrajincima jer bi puko.
Pa me je to prestalo toliko zanimati.
Tebe to smeta.
Oprosti na tome.
No ja se stvarno ne mogu zainteresirati za nešto da udovoljim nekome.
Ponavljam, ne kažem da sam u pravu i ispričavam se ako sam te naljutio.
Ali tako je kako je.
Jbg...
EDIT:
80-ih sam imao 1 do 10 godina. Nisam se baš bavio geopilitikom.
Štoviše, bio sam ljut na starce kada mi nisu dali da se igram na travi 1986., jer nisam kužio kaj znači da je grunuo Černobil.
Sa šest godina nisam bio mladi Einstein...
09.09.2022 | 14:28
Kloba kaže:
I šta da ja tu radim?
Ukrajina će imati veće pomoći ako ja dnevno trošim sve svoje resurse na upoznavanje njihovih uspjeha?


Sva sreća pa ima i drugih tema na Jabučnjaku, a ako ti niti jedna ne paše lako otvoriš novu
09.09.2022 | 14:34
Kloba kaže:
I šta da ja tu radim?
Ukrajina će imati veće pomoći ako ja dnevno trošim sve svoje resurse na upoznavanje njihovih uspjeha?


Sve OK Kloba buraz, ali nemoj mi obeshrabrivati Djuru... Maltene dolazim na Jabučnjak samo zbog njegovih izvještaja. Nemam ni vremena ni volje (kao ni ti) pratiti što se događa, pa su njegovi postovi bogomdani - doslovno bih mu uplatio na račun nekaj za to što radi.

Djuro majstore, samo nastavi.
09.09.2022 | 14:51
Kloba kaže:
I šta da ja tu radim?


Otvori si temu o "Mami kraljici" pa piši njoj, Charlesu, Williamu, onom liku kaj su ga teretili ili mu sudili zato kaj je trošio mlt prostitutke (zaboravil sam kak se zove), velika je to obitelj, a znamo kako su engleski plemići moralni i fini,... ima tu materijala za pisanje koliko hoćeš
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 27 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO