Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


24.05.2022 | 07:17
drlovric kaže:
Rusija, ajmo reci, ima jedan nosac aviona. Barem na papiru. Ukrali su ga od Ukrajine al nikada nisu imali para/znanja da ga stave u operativnu uporabu.

Skoro su ga unistili u dry dock, jer nikada nisu kupili dizel gorivo za agregate. Kasnije direktor tog toga otisao u zatvor za pronevjeru $650000.

Jako zanimljiv dokumentarac...U neku ruku ti dodje i zao tog Putina, zna koliko je para upucano u vojsku i konta to sto pise je sve kupljeno i odradjeno. Sanjao nije da su bas toliko pokrali. On umislio da samo on zna i smije krasti


Admiral Kuznjecov je nevjerojatan nosač. Za početak, ima konvencionalni pogon na naftu; sprdnja je (nije daleko od istine) da kad on zaplovi, komunicira s ostatkom flote pomoću dimnih signala. Što uključuje i zapovjedništvo preko setalita. Jer i oni vide trag dima koji ostavlja za sobom... Potom je tu nedostatak katapulta. Sjećam se u magli da je to bilo u prvim planovima, ali kako to nisu nikako mogli složiti, odustalo se od toga i tijekom gradnje se to preinačilo pa je dodana ona smiješna rampa. Zbog nje je nastrujavanje zraka preko palube poremećeno pa inicijalno planirani Migovi 29 (u planiranoj mornaričkoj varijanti) nisu mogli polijetati pri punom opterećenju u nekim vremenskim uvjetima. Onda su umjesto njih Suhoje namijenili za operativnu upotrebu s Kuznjecova... I tako, moglo bi se o tome pričati danima...
Zaključak: Kuznjecov i, recimo, Gerald Ford ne mogu u isti rečenicu. Ako je Kuznjecov nosač aviona, onda je Ford nadnosač. Ili, realnije, Ford je nosač, Kuznjecov je pokušaj nosača...
24.05.2022 | 13:13
Moj velik geekovski respect za Ukrajinu, ako su ovakav IT sustav programirali kao in-house rjesenje.

Digitalno bojiste i dinamicko upravljanje artiljerijskom vatrom. O ovome zbilja nista nisam znao. Prvi put cujem, ali impresioniralo me bas...

24.05.2022 | 15:42
Ima na redditu svašta. Već sam vidio par postova na ovu temu.

Recimo ovo - Wait, ukraine has better artillery control than the US?

Uglavnom, Ukrajinci sve razvijaju puno brže jer je cijela država okrenuta gorućem problemu, Ameri su malo sporiji u odgovoru artiljerije od dojave da bi se izbjegla friendly fire, Ukrajinci više riskiraju jer je frka itd.

A cijeli taj sustav razvijaju još od 2014. Čak su ga Rusi u jednom trenu i hakirali ali sad su se Ukrajinci u međuvremenu malo bolje zaštitili.
24.05.2022 | 17:18
Uber za topove.
24.05.2022 | 18:54
IgorD kaže:
Ameri su malo sporiji u odgovoru artiljerije od dojave da bi se izbjegla friendly fire, Ukrajinci više riskiraju jer je frka itd.


Talibani pucaju na moju bazu. Koriste prepravljene VBR rakete ruske. Popnu se na brdo, naciljaju vizualno raketu i opale je. Baza je velika ko Split, tesko im je promasiti toliki cilj.

Radar uhvati raketu u letu i nama javlja na zvucnike INCOMING, INCOMING, INCOMING. Tada ti imas 2-3-4 sekunde da se bacis na zemlju. Kasnije su postavili CRAM koji je odredjeni dio tih raketa skidao u zraku.

Ono sto zelim reci da niti minut dva nakon sto raketa padne u bazu (dosta ih i ne eksplodira uopce, ali svejedno imaju trajektoriju), cujes outgoing paljbu. Haubice 777 vec gadjaju to brdo odakle je raketa doletjela. Tako da ne traje to dugo. Naprotiv jako jako kratko. Mislim da su Kanadjani najcesce pucali iz svog yarda.

Odlete i 2-3 Apache cisto da pojacaju opci dojam. Ili AC-130 ako je airborne opali par plotuna po tom brdu, ali rijetko su pucali na nas kada taj avion kruzi iznad bilo koje baze.

Kasnije su Talibani dosli pameti, pa postave rakete sa tajmerima i odu sa brda, pa mi kasnije pucamo na prazno brdo, ali to su vec neke druge price
24.05.2022 | 21:18
Malo svjetla u mraku informacija o američkom oružju za Ukrajinu.
25.05.2022 | 07:36
Evo izvještaja s terena. Rusi su uložili apsolutno sve napore u smjeru Popasne i polako napreduju. Cijena koju za to plaćaju je iznimno velika; u ljudstvu i tehnici što se samo nastavlja na njihovu doktrinu koja bi me, da sam vojnik, jako brinula. Ljudi ne vrijede ništa, tj. potrošna su roba. Ukrajina se odupire, ali opet radi manevre koje smo vidjeli dosad. Radije se povuku unazad i spašavaju ljude, nego da ih bespotrebno izgube kad je situacija bez izlaza na konkretnom terenu (ovdje navodno Rusi imaju brojčanu nadmoć 7:1). No, ovaj ruski napredak Rusi skupo plaćaju: iz onih skladišta o kojima sam već pisao se sad dovlače T-62 tenkovi. To je znak da su moderni tenkovi potrošeni (nema ih više) i da se dalje u napad ide s tehnikom starom 60 godina. Vjerujem da se moderniji tenkovi čuvaju u strateškoj pričuvi za slučaj da treba braniti sam teritorij RF, iako brojke o gubicima govore da ih (više) nema previše.
Nešto se opet kuha oko Zmijskog otoka, ali otom-potom. U međuvremenu, sve je više izvještaja o misterioznim požarima po objektima od strateškog značaja u Rusiji. Središnji aerohidrodinamički institut (TSAGI) je planuo prije nekoliko dana.
euroweeklynews.com/2022/05/21/suspicious...aerospace-institute/

Također, Danska je odlučila donirati svoje harpoon protubrodske projektile koje je povukla iz operativne upotrebe prije 18 godina. Oni su ih prilagodili kao projektil zemlja-brod za obranu obale što će značajno otežati šepurenje Crnomorskoj floti i blokadu Odese. Doseg Harpoona je do 280 km. Ova vijest je naišla na trpki odgovor nekih njemačkih komentatora koji su zaključili da je jedno najava, a realizacija nešto sasvim drugo. Poklopio ih je netko iz danske vlade jednom rečenicom: Mi nismo Nijemci, mi smo Danci. Nakon toga se i SAD pridružio namjerom isporuke dodatnih količina Harpoon projektila. Očita je želja i namjera da se razbije blokada ukrajinske obale, a ovi projektili bi to moglo omogućiti sa svojim velikim dometom. I opet su se pojavile priče da bi se u međuvremenu ukrajinsko žito (koje Rusija pljačka gdje stigne i onda pokušava prodati na svjetskom tržištu) moglo izvoziti preko naših luka (vidim da je premijer u Davosu, pretpostavljam zbog toga), samo ne znam kako bi to HŽ odradile sa svojim prosječnim kašnjenima mjerivim kalendarima?

BTW, u svjetlu toga nisam siguran kako bi se Mađari postavili gdje je njihov diktatorčić opet produljio izvanredno stanje?
25.05.2022 | 07:50
Djuro genijalac kaže:
...samo ne znam kako bi to HŽ odradile sa svojim prosječnim kašnjenima mjerivim kalendarima?


Ostalo je retardanta na stanju negdje sigurno... a ČesoSlovaci bi i Nijemci mogli dat vlakova.
25.05.2022 | 08:21
Naletio sam jučer na nešto što može dodati argumente u prilog "neopravdanog optuživanja" Zelenskog koje možda i nije toliko neopravdano, pa evo da ostavim ovdje kao činjenice.

A vam se ne gleda, evo ukratko:

Ovo je intervju sa serviserom kod kojega je zavržio Hunter Bidenov laptop, meni je to bila zanimljiva priča, pogotovo sa stanovišta etike servisera, jer često i sam radim sličan posao.

Dio koji je bitan je kada se sve to događalo i da je jedan od okidača zašto je sve prijavio CIA-i što su unutra bile ogromne transkacije povezene sa State Departmentom i Zelenskim. Sada sve to treba smjestiti u kontekst vremena i američke manipulacije tom državom. Dakle, sve to se događalo debelo prije rata.Kao prilog tome da smo ipak Apple forum - mogu spomenuti da je rekao da s Macova nije ništa izvukao jer je bilo van tehničkog dosega običnog servisa.
25.05.2022 | 14:30
Djuro genijalac kaže:
ukrajinsko žito (koje Rusija pljačka gdje stigne i onda pokušava prodati na svjetskom tržištu) moglo izvoziti preko naših luka (vidim da je premijer u Davosu, pretpostavljam zbog toga)


Kako rekoh.... www.euractiv.com/section/politics/short_...of-ukrainian-grains/
25.05.2022 | 15:54
Šta kažu, oče biti još dronova?
25.05.2022 | 18:01
Rusima generalno ide lose ali ni Ukrajinci trenutacno ne stoje bajno. Veliki su gubici na obje strane. Teska artiljerija uzima svoj danak.

Moj prijatelj koji je otisao tamo kao dragovoljac je ranjen u Dombasu jucer. Dobio neki geler u nogu. Nije strasno ali izbacen je iz stroja. Ide natrag za Poljsku, vjerojatno ce doci i do mene, pa cu imati vise info iz prve ruke.

Kaze da u zivotu nije dozivio toliku artiljeriju. Rusi pucaju Gradovima i haubicama dan noc. Doslovce ne mozes da spavas. Avioni dosta slabo djeluju i poneka krstareca raketa zaluta.

Osnov svega je klasicna artiljerijska paljba, kao u WWII. Sravne sve ispred sebe, pa zauzmu taj dio teritorije. I tako mic po mic, Rusi osvajaju malo po malo teritorija koji je toliko devastiran i unisten da nikakvu svrhu nema. Ukrajinci se ciljano povuku, jer nikakvog smisla nema braniti to polje ili razruseno selo i ginuti bez veze.

Mislim da je trenutacno prevaga ipak lagano na strani Rusije. Imaju momentum ali nista sto moze dugo trajati, jer i oni trpe enormne gubitke.
26.05.2022 | 00:10
Komentar američkog pukovnika Macgregora na razvoj situacije. Spominje i plan za beskonačni rat - "Ukrainistan".

26.05.2022 | 07:39
Ako aludira na Afganistan, meni se cini da je tamo rat zavrsio i to vise puta?
26.05.2022 | 09:09
drlovric kaže:

Osnov svega je klasicna artiljerijska paljba, kao u WWII. Sravne sve ispred sebe, pa zauzmu taj dio teritorije. I tako mic po mic, Rusi osvajaju malo po malo teritorija koji je toliko devastiran i unisten da nikakvu svrhu nema. Ukrajinci se ciljano povuku, jer nikakvog smisla nema braniti to polje ili razruseno selo i ginuti bez veze.


Upravo mi je ovo i najveća nepoznanica rata. Ideš osvojiti teritorij, znači podebljati svoju ekonomiju (proizvodnju, nova poljoprivredna zemljišta) a zapravo ne dobivaš ništa. Ako u rat ulupaš 100 milijardi, neka moja logika je da kroz 10-15 godina moraš izvući 200 milijardi. Spaljena zemlja vrijedi jako malo. Koji je onda uopće ratni cilj Rusije?
26.05.2022 | 09:55
Riba kaže:
Ako aludira na Afganistan, meni se cini da je tamo rat zavrsio i to vise puta?


Očigledno im je tako odgovaralo. Hipoteza da netko tko ima tvornice oružja ima interes da skub traje što duže se čini logična, oni žive od tuđeg umiranja.
26.05.2022 | 12:56
dpenava kaže:

Upravo mi je ovo i najveća nepoznanica rata. Ideš osvojiti teritorij, znači podebljati svoju ekonomiju (proizvodnju, nova poljoprivredna zemljišta) a zapravo ne dobivaš ništa. Ako u rat ulupaš 100 milijardi, neka moja logika je da kroz 10-15 godina moraš izvući 200 milijardi. Spaljena zemlja vrijedi jako malo. Koji je onda uopće ratni cilj Rusije?


Rusi su europski Arapi. Prodaju energente i zive od toga. Nista drugo ne znaju.

Odjednom se zapadne korporacije pocele angazirati da svoje kompanije dovedu u Ukrajinu (Shell najvise).

Automatski Ukrajina postaje direktna konkurencija Rusiji. Cak i geografski su u povoljnijem polozaju za transport gasa. Rusija ostaje bez velikog dijela prihoda.

To ti je je jedini i stvarni razlog za rat. Kakav genocid, kakav Donbas, kakvi nacisti...

U tom scenariju Rusiji i odgovara razorena Ukrajina. Povuce se u Rusiju podvijena repa, ali ce nastaviti prodavati ono od cega zive. Cilj je na neki bizaran nacin opravdao sredstva :/
26.05.2022 | 13:01
Naravno da su nacisti priča za narod. To je svima koji barem malo prate međunarodnu politiku, jasno.

U smislu ovoga što si rekao, strategija spaljene zemlje onda i ima smisla. Samo meni se čini da će Rusima dugoročno, čak i ako djelomično pobijede i osiguraju novi geostrateški položaj, biti skuplja pita od tepsije.
27.05.2022 | 06:52
Hahahahahahahhaha

twitter.com/adamrangpr/status/1529799570...DrwrnQPQ2Rxx6zSc5uCw

twitter.com/HalibutAngry/status/15297923...DrwrnQPQ2Rxx6zSc5uCw

Prisjetimo se onih curica kod njega i onog blama s mikrofonom i kako ga je vrhunski zatrolal Zelenskij na idućoj presici kad je na kraju teatralno rukom pomaknuo mikrofon da se vidi da je tu fizički, a ne namontiran...
27.05.2022 | 08:42
Haha, da, vidio sam to sa statistima, to su Putinove kulise, tj. prikladnije "Potemkinova sela", ali mislim da to nije nešto čudno kada jasno znaš da suprotna strana želi tvoje smaknuće. Soroš je jučer u Davosu to sročio tako da je zvučalo gotovo kao poziv na ubojstvo - tako da nije da je Putin paranoičan bez razloga.
27.05.2022 | 09:34
Navodno je preživio jedan atentat. Te su vijesti/špekulacije sve jače.
27.05.2022 | 09:51
Djuro genijalac kaže:
Navodno je preživio jedan atentat. Te su vijesti/špekulacije sve jače.


Zapravo nije. Samo mu još nisu javili ovi njegovi novinari.
27.05.2022 | 11:46
Djuro genijalac kaže:
Hahahahahahahhaha

twitter.com/adamrangpr/status/1529799570...DrwrnQPQ2Rxx6zSc5uCw

twitter.com/HalibutAngry/status/15297923...DrwrnQPQ2Rxx6zSc5uCw

Prisjetimo se onih curica kod njega i onog blama s mikrofonom i kako ga je vrhunski zatrolal Zelenskij na idućoj presici kad je na kraju teatralno rukom pomaknuo mikrofon da se vidi da je tu fizički, a ne namontiran...


Cekaj malo, pa na jednom linku sto si stavio ga usporedjuju s jednim likom, a na drugom linku sa drugim.
Iskreno, nije bas da im daje neki kredibilitet, vise ispada ko nategnuti pokusaj sa slicnim likovima i losom slikom.

Da se razumijemo, ne sumnjam da Putler koristi statiste u ovakvim promo slikama, ali samo hocu reci da tvoj post (bar meni) zapravo ukazuje totalno suprotno, na ocajnicki pokusaj dokazivanja necega sto mozda i nije tu (bar ne na ovoj losoj slici, ja tu vidim samo slicnog covjeka, tj. bar onaj na prvom linku, na drugom linku mu opce ni ne lici).
27.05.2022 | 12:49
@ songoku , i ja sam to primjetio, samo više ne reagiram !
27.05.2022 | 12:53
Klikni na drugi link, ista je slika. Označen je ovaj drugi čovjek greškom, ali na njoj ovaj lijevo isti onaj koji glumi ranjenika. Drugi je link postan zato, jer se u njemu tvrdi da samo časnici obavještajno sigurnosne FSO (ФСО, Федеральная служба охраны РФ) smiju biti blizu Putina i samo oni glume u ovim prikazivanjima.
27.05.2022 | 13:13
Po meni su svi Rusi nekako slicni

I meni ljudi u Dubai ljudi redovito prilaze i pricaju na ruskom. Kontaju da sam Rus.

Valjda imam tu facu slavensku
27.05.2022 | 14:19
drlovric kaže:
I meni ljudi u Dubai ljudi redovito prilaze i pricaju na ruskom. Kontaju da sam Rus.


Mene su u New Yorku stalno oslovljavali na španjolskom. Valjda izgledam ko Latino Lover

Jedan je čak složio facu i rekao na englesnom nešto u stilu - mene si našao, zašto se praviš da ne razumiješ?

27.05.2022 | 16:54
Bolje si proso u svakom slucaju od mene koji izgledam ko pijani Rus
27.05.2022 | 17:36
[attachment:1]FTrwmZGWQAIi2Hg.jpeg[/attachment]

I tako su svjedoci iz razrušenih djelova ukrajine svi za ruse! Laže kad stigne.
27.05.2022 | 17:41
songoku kaže:
Djuro genijalac kaže:
Hahahahahahahhaha

twitter.com/adamrangpr/status/1529799570...DrwrnQPQ2Rxx6zSc5uCw

twitter.com/HalibutAngry/status/15297923...DrwrnQPQ2Rxx6zSc5uCw

Prisjetimo se onih curica kod njega i onog blama s mikrofonom i kako ga je vrhunski zatrolal Zelenskij na idućoj presici kad je na kraju teatralno rukom pomaknuo mikrofon da se vidi da je tu fizički, a ne namontiran...


Cekaj malo, pa na jednom linku sto si stavio ga usporedjuju s jednim likom, a na drugom linku sa drugim.
Iskreno, nije bas da im daje neki kredibilitet, vise ispada ko nategnuti pokusaj sa slicnim likovima i losom slikom.

Da se razumijemo, ne sumnjam da Putler koristi statiste u ovakvim promo slikama, ali samo hocu reci da tvoj post (bar meni) zapravo ukazuje totalno suprotno, na ocajnicki pokusaj dokazivanja necega sto mozda i nije tu (bar ne na ovoj losoj slici, ja tu vidim samo slicnog covjeka, tj. bar onaj na prvom linku, na drugom linku mu opce ni ne lici).


Nije to sličan nego isti seronja. Ali putin ide u posjetu ranjenim usporedi slike boraca iz Azov željezare i njih, ljudi nemaju ni jednu ranu? Ili?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
 • jura22: Ide kvragu i bez AI.
 • drlovric: Al opet vidjet cemo nakon ljeta na sta ce sve to izaci.
 • drlovric: Sumnjam da cu ici u USA uopce ovu godinu :) Teska situacija. Ukrajina nas je zeznula bas. Svi vozaci kukaju, gorivo je otislo skoro duplo. Svima smo smanjili place da tvrtka prezivi.
 • Kloba: Uglavnom, pod slušalice pregledaj slike i vidjet ćeš koliko se daju raširiti. Mislim da bi ti ove bile OK, ali to ne možemo znati dok ne probaš. Ako će ići u USA ove godine, pa da probaš u nekom WALLMART-u prije nego kupiš... Čisto predlažem. To je to. Pozz
 • Kloba: e evo ti i Scuff controller, koji se može naručiti u stotinama boja i sa bezbroj dodataka. I vjerujem da ne rikava potenciometar svakih 1000 odigranih sati. [link]
 • Kloba: Evo ti ovako da ne tražiš po video klipovima. Slušalice su (najskuplje) oko 200 dolara ako se ne varam. One su već u preorder fazi. Monitori će se moći navodno kupiti na ljeto, ali kada točno - pojma nemam.
 • Kloba: [link]
 • Kloba: [link]
 • Kloba: o čemu smo pisali. Ovaj video malo ubrzaj pa ćeš vidjeti barem kako šta izgleda ako ti se da. I scuff je napravio PS5 controller koji se smatra pro controllerom iako j eizgledom isti, samo ima gumu iza, zamjenske gljive, L2 i R2 se mogu toliko smanjiti da čim ih takneš počneš pucati (ne trebaš stisnuti tipke do kraja što se pokazalo izvrsno navodno). I to je to ukratko.
 • Kloba: Sada imaš nove SONY za PS5 H3 za mislim 90 dolara ali su za žicom, pa H5 koje su bežične i skuplje, i H9 koje imaju i bluetooth konekciju uz onaj dongle koji imaju i Pulse 3D slušalice. Sve imaju i mikrofon koji si možeš spustiti pred usta s lijeve slušalice. Pogledaj na netu. A monitori izgledaju kao i PS5 (barem po boji, postolju i to) i mislim da izlaze u 27 i 29". Imaju sve potrebno za
 • drlovric: Nikako da se sjetim objaviit ih u oglasima.....mislim da su oko 300e mozda
 • drlovric: Ja sam kupio one original Sony slusalice uz PS5, ali ne svidjaju mi se. Pritiscu mi rub uha. Onda kupim u USA WH-1000XM4 misleci da rade sa PS5. Al ne rade :) Sad i one stoje bzv...
 • dpongra22: Nikako da izbace podršku za bluetooth zvučnike
 • Kloba: [link]
 • Kloba: PS5 izbacio monitore koji zigledaju kao PS5, pro slušalice koje koštaju nenormalno puno, a scuff konačno pro controller koji izgleda kao i sonyev samo je bolji. Puno ljudi koji igraju puno se žale da svakih par mjeseci moraju kupovati novi. Ovaj lik mi ide na jetra ali jedini priča o tome pa kome se da - može vidjeti kako to izgleda [link]
 • drlovric: Nisam uopce kandidat za motornjake. Vozio sam (tudje) i znam koliko to trosi. Meni su jedrilice zakon. Puno ekonomicnija i ekoloski osvijestenija varijanta.
 • Air: Ne vezano za cijenu Brod je 12 m i super je praktičan. Ima gornju kabinu u staklu i krmu koje omogućuju cjelodnevni vizualni doživljaj mora i uvale. Kod jedrilica ne volim to što su kabine zatvorene i nemaju pogled na more a to je jad od najvažniji užitaka na moru.
 • Air: Kada si napisao do 40 ft pomislio sam da znaš cjenovnu razliku u metru dužine plovila i da znaš koja je cijena 13 metara plovila. A ja sam ti našao plovilo u tom rangu cijene.
 • drlovric: Moj Air, pa gorivo 2e litar. Smrsao bi ja jako brzo s ovim plovilom :D ovo je debelo preko mog lifestyle nazalost...
 • Air: Uglavnom riječ je o plovilu Marex 375
 • Air: A nekad radi. Zbunj, zbunj...
 • Air: Meni ne radi Vikalica, kada upišem nešto ne objavljuje mi kada kliknem Vikni
 • Air: Ne znam kako staviti link na vikalici.
 • Air: drlovric vezano za izbor plovila, ne vezano za isplativost kupovine i održavanja, ako nisi ovisnik i jedrenju (užitku u vjetru i vještini korištenja vjetra) do 40 ft moj favorit je:
 • kupus: samo jugoplastika 580 :)
 • Kloba: Meni je to super sjećanje iz dječjih dana. Šta jest jest.
 • Kloba: Mi smo imali gliserčić koji je stari kupio od nekog Nizozemca. Kao automobil mu je bio raspored, dva sjedala naprijed, iza klupa za mene i sestru, i motor Yamaha 28 konja. U Vrbovskom je biokad se nije koristio. A onda je zaratilo, stari je ostavio staru, i to smo išli prodati. Kupio neki tip samo radi motora.
 • drlovric: Pa Djuro nije ljeto da se zuri. Nece lijepa uvala nigdje pobjeci :) Ne stresam se brzinama na brodu. Za to sam imao Jet ski....Ahhhh sto je taj tek trosio :D
 • Djuro genijalac: @drlovrić: daga-daga-daga-daga dizeli? Da, ne troši puno, ali bome ni neide. To ti ima putnu brzinu od cca 8-9 čvorova, pa malo vjetra u čelo, pa malo kontra struje i brzo dođe čas ako ti se žuri, idi pješke... A ako si stalno na vezu, onda su to ozbiljni novci da imaš vodu i struju i kenjaonicu...
 • JOHN: Ja sam sada bio na Visu 7 dana, a to je jedna od top destinacija za skipere. Gomila njih se vozaka bez jedra i najčešći su bili dvotrupci. I to su baš pravi plutajući apartmani
 • JOHN: ono đšto ti je smayoo napisao ja sam čuo mnogo puta. Ako misliš koristiti brod preko 2 mjeseca, ispalti s ekupiti svoje. Ja osobno planiram fishermana do 5 m, ali prije tog amorma riješiti kuću na moru sa velikim dvorištem gdje će stati barka na suhi vez. :)
 • drlovric: Iznenadio bi se koliko puno turista uzme brod kao plutajuci apaertman. Ne trebaju kaze nama jedra, niti ne razmotaju ih. Ti dizelski motori jako malo trose, i onda se tako krecu i uzivaju. I to nije losa opcija :)
 • JOHN: @drlovric slažem se sa tobom da brod nije zajebancija. Mnogi misle d aje to kao motanje sa autom
 • JOHN: Za jedrilicu treba proči tečaj jedrenja koji se pohađa za više razina. Ja imam položeno za voditelja brodice i mogoa bi se otisnuti sa jedrilicom. Ali osobno to nikada ne bi učinio pogotovo na jedra bez prethodnih tečajeva i dužeg praktičnog iskustva.
 • drlovric: Taj ispit jeste smijesan i beskoristan. Samo teorija. Cvorovi, vjetrovi, pravila kretanja na moru i radio stanica. Ali ja sam vec radio u charterima prije nego sam polagao, pa sam imao prakticno znanje. Nije brod bezazlena zajebancija...
 • JOHN: FiFi to kaj je on položio, ako mislimo svi skupa za voditelja brodice (30 BT), bolje da ne ide igdje na jedra. :) U protivnom bu bilo svega na portalima
 • drlovric: Ma imam ja zenu. Da nemam, trazio bi veci brod :) Mastao sam da mi taj brod bude ljetni office, jer sav moj posao je online. Ali pametniji ljudi me odgovorise, slicnog su misljenja kao i vi ovdje. To je kazu financijska rupa bez dna :D
 • m@xym: @Daddo, Jbg žene je znatno skuplja od barke, a bogme i od jedrilice.
 • FiFi: Meni je super kak Kloba pretpostavlja da drlovric nista ne zna ništa o jedrenju pa mu iz svog bogatog iskustva dijeli savjete. :D
 • Daddo: u ostalim krajevima vele "ako nemaš problema u životu - oženi se"
 • m@xym: Stara dubrovačka poslovica kaže: "Ako nemaš problema u životu - kupi barku"
 • drlovric: Kloba znam ja jedriti. Imam polozeno za brod. Jedno ljeto sam kratko radio u toj industriji. Sad mi nesto dosli da kupim brodic za svoju dusu ali kako god saberem isplativije mi rentati :)
 • Djuro genijalac: Univerzalna istina oko posjedovanja bilo kojeg pllovila je da mu se veseliš dvaput: prvi put kad ga kupiš, drugi put kad ga prodaš...!
 • Kloba: Jbt, a da pomogneš Pišekici da dovrši vilu? Vidiš da ima problema sa starim Mišom Grunfom.... Ne da lovu. Uleti ti i upiši se u vlasništvo. To je investicija. :D
 • Kloba: Link: [link]
 • Kloba: Ja sam jedrio jednom, pojma nisam imao u svojstvu VL-a. Svake novine na svojoj jedrilici. Onoga ljeta kada su oni dečki na Paklinjacima izgorili. super osjećaj, ali ako ne znaš zaista je bolje platiti jer te inače gledaju tako da bi te najrađe bacili u more.
 • Kloba: deset dana. ;)
 • Kloba: Pozz. Lovriću, previše to košta pogotovo za nekoga tko ne živi na moru. Sama jedrilica, mokri cvez ljeti, suhi vez zimi, skiperi (pošto vjerujem da ne znaš ništa o tome trenaju ti barem prvih nekoliko godina). Odakle ti sada to palo na pamet? Jesi jedrio kada? Mislim, super je - ali ako ne znaš doslovno vidiš kako znalcima ideš na jetra jer si višak. :) Osim ako si gazda ili si platio d
 • smayoo: Općenito, ljudi koji su više u tome kažu da ti se ne isplati kupiti ako koristiš manje od 2 mjeseca godišnje, s tim što je zimski dio godine ne koristi nitko, a preostalo vrijeme je daš u charter.
 • smayoo: Informacija od prije 10-ak godina, godišnji trošak veza u ACI marini, ovisno kojoj, ali svakako nekoj koja je cjelogodišnja, bio je najmanje 15.000 €

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO