Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


18.05.2022 | 10:08
Ali tko mu ga je dao?

Izgleda da je on stvarno još početkom veljače opisao sve što se danas događa. Ovdje ima i link na njegov izvorni tekst pa tko zna Ruski ili zna koristiti google translate i ne boji se klikati na ruske adrese...
18.05.2022 | 10:24
dpasaric kaže:
Ukratko, to je tamo veliki kompleksni lonac svega i vrlo je naivno misliti da tu može biti mira bez da se posloži kompromis s Rusima. A vidimo da se i dalje ratuje i ne pregovara. I znamo dobro zašto.


Jasno je da nema mira bez pregovora i kompromisa.

Ukrajinci su htjeli pregovarati na početku, kada je počelo rušenje njihovih gradova i dok su Rusi napredovali, a sada kada su zaustavili Ruse i počeli ih potiskivati, ne interesiraju ih pregovori.

Zelnskij je već rekao (na izjave zapadnih sila da Rusima treba pružiti priliku za "časno odstupanje") da Ukrajina nema namjeru to "platiti" davanjem svoga teritorija. Doduše, ne odlučuje on o tome, nego oni koji mu davaju logističku i informacijsku podršku (uz svu nesposobnost Ruske vojske, kada bi zapad "zavrnuo špinu" Ukrajini, upitno je koliko bi teritorija uspjeli zadržati, i koliko dugo bi se mogli odupirati ruskim napadima).

Rusija je s druge strane potrošila malo previše vojnih resursa, i puno previše života svojih vojnika, da bi se sad tek tako mogla povući i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo.

Mirno rješenje problema, i ostanak Putina na vlasti, mi se ne čini baš izgledno.
18.05.2022 | 10:48
Ima jako dobra anegdota od prije negog vremena. Neki 'stručnjak' iz Italije je došao u Kijev kao dio neke delegacije. Dok su ovi glavni razgovarali-pregovarali, on je čekao i popričao s nekim iz ukrajinske strane: 'Što mislite, koji biste dio teritorija dali da se ovo smiri i da Rusija bude zadovoljna?'
Ukrajinac odgovorio mrtav-hladan: Lago Maggiore, a ako im to ne bude dosta, ubacit ćemo i Lago di Como u pregovore..!'

I s takvim se odgovorom u potpunosti slažem. Kad MAcron krene njat-ke, samo bi mu predložio da, temeljem vlasništva, slobodno Rusiji prepusti dio Azurne obale da ih umiri. Ionako je tamo ruskih vlasnika jako, jako puno...
18.05.2022 | 13:01
Da šta, možeš mislit pitanja. Ne dajte im ništa nego protjerajte ih u Sibir kamo i pripadaju selačine.
18.05.2022 | 13:45
dpasaric kaže:
No, svi kao da zaboravljaju da agresor nije "tamo neka Srbija", nego najveća nuklearna sila koja nema namjeru izgubiti taj rat. Ako dovoljno puta tako onesposobe ruske postrojbe, samo smo sve bliže i bliže upotrebi taktičkog nuklearnog. A onda živjeli!


Previse ti prijatelju plasis tog taktickog nuklearnog oruzja. Jako dugo (na obje strane) postoje takticke nuklearne bombe. Neke toliko male da stanu u minobacacku minu. Nije to nista novo, ni nepoznato.

MLRS lanseri imaju rakete sa taktickim nuklearkama sa programibilnim glavama. Znaci jedna raketa moze eskplodirati snagom od 2KT ili 20KT ili 200KT. Dozira se snaga (shodno tome i radijacija) ovisno o konkretnom cilju. Rusi bi naravno okrenuli na najjace, jer su stoka.

Zamisli Mairupol. Da su na pocetku opalili 5 taktickih nuklearkih. Recimo 4 komada jako male snage i porusili opcinu, policiju, zapovjedni centar vojske i aerodrom. I petu raketu dozirali na vecu snagu i pogodili zeljezaru.

Grad bio bio 90% manje razoren nego sto mu je to uradjeno konvencionalnim oruzjem. Nije divan scenarij, ali defitinitivno nije ni gore od ovoga sto imamo danas. Sama rusevina napravljene standardnom artiljerijom.

Takticka nuklearka moze pogoditi zgradu, nabiti je 50m ispod tla, i da u kvartu popuca samo par prozora. Ljudi setaju i gledaju u tu rupu gdje je bila zgrada opcine. O zracenju ne bih, jer nisam fizicar. Vjerujem da ostane radioaktivna zona. Samo zelim reci da nije svaka nuklearka armagedon scenarij.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
18.05.2022 | 13:52
Djuro genijalac kaže:
Ima jako dobra anegdota od prije negog vremena. Neki 'stručnjak' iz Italije je došao u Kijev kao dio neke delegacije. Dok su ovi glavni razgovarali-pregovarali, on je čekao i popričao s nekim iz ukrajinske strane: 'Što mislite, koji biste dio teritorija dali da se ovo smiri i da Rusija bude zadovoljna?'
Ukrajinac odgovorio mrtav-hladan: Lago Maggiore, a ako im to ne bude dosta, ubacit ćemo i Lago di Como u pregovore..!'

I s takvim se odgovorom u potpunosti slažem. Kad MAcron krene njat-ke, samo bi mu predložio da, temeljem vlasništva, slobodno Rusiji prepusti dio Azurne obale da ih umiri. Ionako je tamo ruskih vlasnika jako, jako puno...


+1
  • Air
  • Korisnik
  • 64
18.05.2022 | 14:03
dpasaric kaže:
Ne vjerujem u zapadnu propagandu da je ovo "želja Rusije za osvajanjem Europe" i slične gluposti u kojima zapad s jedne strane priča o "potpunoj propasti nesposobne i zastarjele ruske vojne sile", a s druge strane priča o navodnim aspiracijama da osvoje Europu. Za to nema baš nikakvih indicija, a kamo li dokaza.


Mislim da si upravu da Rusi nemaju cilj osvajanje Europe.

Ali sam uvjeren da imaju aspiraciju vratiti pod svoju čizmu što više zamalja koju su nastale raspadom SSSR-a.
To čine sa Bjelorusijom, sada sa Ukrajinom a ostalim zemljama prijete i svojataju ih.
18.05.2022 | 16:21
drlovric kaže:
O zracenju ne bih, jer nisam fizicar. Vjerujem da ostane radioaktivna zona. Samo zelim reci da nije svaka nuklearka armagedon scenarij.


To je dosta teško pitanje. Naime, bomba u Hirošimi je bila podešena da grune u zraku, dosta visoko iznad zemlje kako bi udarni val imao veću snagu. To je, istovremeno, i razlog zašto se ta radijacija relativno brzo izgubila. Sad zbilja naprežem srednjoškolsko znanje, ali radioaktivni jod (koji se nakuplja u štitnjači) ima vrijeme poluraspada od nekih 8 dana, ako se ne varam? Dakle, ako bi Ruje okinule taktičku nuklearku, onda bi logika nalagala da ona grune u zraku, e da bi riješila tlačnim i toplinskim udarom suprotne snage (doktrina predviđa da odmah nakon tog udara idu njihove snage u osvajanje terena; kad vidim kako su neopremljeni, nije sigurno tko bi tu bio jače ugrožen). U tom slučaju bi radioaktivni oblak ovisio o struji vjetra i zbog blizine fronte bi NAJVJEROJATNIJE završio u Rusiji ili, eventualno Turskoj (ako govorimo o obalnom dijelu). Još jednom naglašavam, ovo je taktička upotreba nuklearnog oružja koja služi tome da donese prevagu na nekom dijelu bojišta. Bombardiranje zapadnog dijela Ukrajine gdje nema bojišta nije taktička upotreba nuklearnog oružja nego, ne znam, umetnite po želji izraz, ratni zločin nad civilima.
E sad, koje su količine radijacije moguće tj. dopustive? Pogledajmo opet Hirošimu. Na udaljenosti od projeciranog središta eksplozije (bomba je eksplodirala na visini od cca 600 metara) od jedne milje je kumulativna količina radijacije bila 360 mikroSv. Usporedbe radi, osobe evakuirane iz Černobila su primile dozu zračenja od 490 mikroSv (konzumirale su ozračenu hranu i vodu i toliko je bilo nakupljeno u štitnjači). Godišnja doza od 100 mikroSv se smatra izravno povezanom s povećanim rizikom od karcinoma.
Ovo je izvor ovih informacija: www.insidescience.org/sites/default/file...oshima-radiation.pdf
Dakle, taktička nuklearka, iako simbolički izuzetno jaka poruka sama po sebi, doista nije nešto dramatično (ako ti ne rokne iznad glave) i već udaljenost od cca 3-4 km te zaštita u smislu potrebne opreme i dekontaminacija u vidu promjene odjeće i obuće te tuširanje čistom vodom bi trebala jamčiti preživljavanje moguće i bez ikakvih posljedica.
18.05.2022 | 19:38
Negdje smo ko vrsta debelo zakazali cim smo dopustili i omogucili da jedan covjek (ma ko on bio) ima toliku moc da moze opaliti 5000 nuklearki, sve nas pobiti, izazvati efekt staklenika i planetu Zemlju pretvoriti u drugu Veneru. Trajno nenastanjivu. Sve u ime neke svoje izmisljene ideologije.

Sto ce bilo kome uopce 5000 nuklearki? Koji je to mindset? Shvatam svrhu odvracanja, ali mozes odvratiti i sa 20 komada. Izrael ima par komada, pa ih niko ne dira. Sluze svrsi. A Ameri i Rusi, kompletni idioti, navaljali tisuce bojevih glava. Rokajte se ako vas raduje, al nije cijela planeta vasa ocevina.

Vojnik armije koja ima 5500 nuklearki krade polovne WC skoljke i cupaju one limove za pranje sudova iz ukrajnskih kuhinja i salju kuci. Taj lim kosta valja 200-300-400kn. Tolika su sirotinja. To mi je poseban mindfuck.

Krades po kokosinjcu i saljes kuci rabljeno posudje iz Ukrajine a ostavis Panstir vrijedan 10 milijuna dolara na bojistu

Ruski placenici ratuju za 300-500 dolara mjesecno. Meni su toliko nudili dnevno, i to da ne idem u borbe.

Kaze budaletina ono slavodobitno "odradim par mjeseci, uzmem pare i odo kuci". Znaci 3 mjeseca, ako prezivi, uzet ce eto $1500 i rijesit sve zivotne probleme. A taj novac, to je jedan lud vikend na Zrcu i ode $1500 o kojima on masta
19.05.2022 | 07:01
Djuro genijalac kaže:
Na ovo mogu samo citirati Garija Kasparova, jednog od najjačih protivnika Putina: "Za ove izjave na ruskoj TV ne treba hrabrost, nego - odobrenje."


Izgleda da ipak nije imao odobrenje... Evo sad drugačije priče, koja je niz dlaku operaciji Z..
twitter.com/francis_scarr/status/1526998...AGkvXltObGP-LTtYb_CA

Skrenuo bih pozornost na par momenata. Sama činjenica da se američke haubice spominju eksplicitno pokazuje koliko one žuljaju Ruse. Drugo: obratite pozornost na ovaj udar koji je prikazan kao dokaz uspješnog djelovanja ruskih snaga po haubicama je - promašaj. Dakle, od cijele fronte oni nisu uspjeli pogoditi ništa i to snimiti? Ukrajinska strana objavljuje snimke na kojima kupole tenkova lete u zrak, eksplozije su vidljive, Rusi se hvale otkrićem haubice i onda pokazuju promašaj i odmah se skreće tema na Zmijski otok i iznose činjenice o Crnomorskoj floti tj. kako ona postoji. Mislim da se to u žargonu zove kako od dreka napraviti pitu.
No, na stranu to, ajmo pogledati stanej na terenu. Tamo je na djelu isti obrazac kao i dosad. Rusi kreću s topničkom pripremom, onda uslijedi pješački proboj kojem u pravilu nedostaje ljudstva, opreme, obuke i koordinacije da bi bio uspješan. Ukrajinske snage nanesu gubitke i onda se Rusi povuku na početne položaje. Slijepo držanje doktrine i taktika na pragu one iz I. svjetskog rata. I tako to ide nekoliko dana, onda eventualno Ukrajinci uzvrate i odbace Ruse koji kilometar unazad. Ukrajina je suzdržana u svojim objavama oko napredovanja i držanja položaja; dosad je to bio obrazac koji je primjenjivan kad se nešto ozbiljno kuhalo. Sjeverno od Harkiva su odbacili ruske snage još malo, ali čini se da su Rusi tu dovukli pojačanja i konsolidirali obranu da ih ukrajinske snage ne bi doista skroz odbacile natrag u Rusiju (čime bi i Belgorod kao glavno logističko uporište bio ugrožen, a da ne spominjem da je to onda doista teško prodati naciji kao dokaz uspjeha SVO Z, ako su snage vraćene na svoje početne položaje od 24. veljače).
Na jugu, oko Hersona je situacija manje-više također statična u smislu linije bojišta pa je sredina ovog južnog bojišta zapravo mjesto gdje je situacija najaktivnija. Oko Izijuma se vode velike borbe, Rusi uporno pokušavaju zauzeti prostor i napredovati na zapad i tu je u protekla dva dana iz ukrajinske perspektive naizgled škripalo jer su se neke postrojbe povlačile da bi danas opet vratile početne položaje prema gornjem obrascu. Tu će onaj prekid logističkog pravca kod Vovčanska o kojem sam govorio biti vjerojatno ključan. I opet, ono što je najzanimljivije, Ukrajina nije niti jednom službeno potvrdila da su njezine snage prešle preko Donjecka (a uočena su dva mostorbrana tj. dva pravca forsiranja rijeke) i da kreću prema Vovčansku. Sve informacije koje postoje o ovom prodoru su, ironično, s ruske strane i neizravne potvrde da se to doista događa.
U međuvremenu, Putin se obratio i objavio da Rusija ima lasersko oružje koje može oslijepiti neprijatelja i skinuti dron s neba. Ministarstvo obrane Ujedinjenog kraljevstva špekulira (Guardian piše o tome) da Putin osobno s Gerasimovim vodi vojne operacije u Ukrajini do razine bojne što bi moglo objasniti onu katastrofu od prije neki dan kad su izgubili brigadu u pokušaju prelaska Donjecka. Kad se ove dvije informacije spoje zajedno, imamo frapantnu sličnost s krajem Trećeg Reicha kad je Hitler osobno preuzeo vođenje vojske i govorio o čudesnim oružjima (Wunderwaffen) koja trebaju preokrenuti tijek rata koji je neizbježno vodio prema njegovom porazu.
Glede laserskog oružja, samo jedna opaska: ako ono doista postoji, laser za svoj rad treba JAKO velike količine energije, dakle neki muški generator mora biti u blizini koji ronda cijelo vrijeme i isijava toplinu tako da je vidljiv iz orbite. A onda je to primarni cilj...
19.05.2022 | 07:31
drlovric kaže:
Negdje smo ko vrsta debelo zakazali cim smo dopustili i omogucili da jedan covjek (ma ko on bio) ima toliku moc da moze opaliti 5000 nuklearki, sve nas pobiti, izazvati efekt staklenika i planetu Zemlju pretvoriti u drugu Veneru. Trajno nenastanjivu. Sve u ime neke svoje izmisljene ideologije.

Sto ce bilo kome uopce 5000 nuklearki? Koji je to mindset? Shvatam svrhu odvracanja, ali mozes odvratiti i sa 20 komada. Izrael ima par komada, pa ih niko ne dira. Sluze svrsi. A Ameri i Rusi, kompletni idioti, navaljali tisuce bojevih glava. Rokajte se ako vas raduje, al nije cijela planeta vasa ocevina.

Vojnik armije koja ima 5500 nuklearki krade polovne WC skoljke i cupaju one limove za pranje sudova iz ukrajnskih kuhinja i salju kuci. Taj lim kosta valja 200-300-400kn. Tolika su sirotinja. To mi je poseban mindfuck.

Krades po kokosinjcu i saljes kuci rabljeno posudje iz Ukrajine a ostavis Panstir vrijedan 10 milijuna dolara na bojistu

Ruski placenici ratuju za 300-500 dolara mjesecno. Meni su toliko nudili dnevno, i to da ne idem u borbe.

Kaze budaletina ono slavodobitno "odradim par mjeseci, uzmem pare i odo kuci". Znaci 3 mjeseca, ako prezivi, uzet ce eto $1500 i rijesit sve zivotne probleme. A taj novac, to je jedan lud vikend na Zrcu i ode $1500 o kojima on masta


Amen, kume, sve si rekao!
19.05.2022 | 10:06
Evo vam kratki rječnik za razumljivije čitanje propagande u zapadnim medijima:

QVO5H-O.jpg
19.05.2022 | 12:18
19.05.2022 | 12:38
accom kaže:


I zaista, sve se odvija po Wolfowitz doktrini i pokazuje svo licemjerje i aroganciju koji su u konačnici i doveli i do ovog sukoba.
19.05.2022 | 12:48
@ accom, uglavnom je čovjek sročio o čemu se radi !
19.05.2022 | 13:24
dpasaric kaže:
Evo vam kratki rječnik za razumljivije čitanje propagande u zapadnim medijima:

QVO5H-O.jpg


Onda je Elon Musk oligarh? Steve Jobs isto? Henry Ford? Ferrucio Lamborghini? Enzo Ferrari? Ferdinand Porsche? Ettore Bugatti? Vicenzo Lancia? John Dunlop? Charles Goodyear? Soichiro Honda? Shojiro Ishibashi? Édouard i André Michelin? André Citroen? Robert Bosch? I za kraj, Nicola Romeo?
19.05.2022 | 13:45
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Evo vam kratki rječnik za razumljivije čitanje propagande u zapadnim medijima:

QVO5H-O.jpg


Onda je Elon Musk oligarh? Steve Jobs isto? Henry Ford? Ferrucio Lamborghini? Enzo Ferrari? Ferdinand Porsche? Ettore Bugatti? Vicenzo Lancia? John Dunlop? Charles Goodyear? Soichiro Honda? Shojiro Ishibashi? Édouard i André Michelin? André Citroen? Robert Bosch? I za kraj, Nicola Romeo?

Puno si mi draži, kad se držiš struke/automobila nego u mutnim vodama politike !
19.05.2022 | 13:49
A vidite ovaj Alan Ford:

twitter.com/UrosZiv/status/1527144349355...KL2UY1x0DvJcRRCHp-Uw

Švedi baš i nisu za NATO:

19.05.2022 | 13:53
Djuro genijalac kaže:
Onda je Elon Musk oligarh? Steve Jobs isto? Henry Ford? Ferrucio Lamborghini? Enzo Ferrari? Ferdinand Porsche? Ettore Bugatti? Vicenzo Lancia? John Dunlop? Charles Goodyear? Soichiro Honda? Shojiro Ishibashi? Édouard i André Michelin? André Citroen? Robert Bosch? I za kraj, Nicola Romeo?


Slažem se da do sada zapadni poduzetnici imaju daleko više inovacija, pa zaslužuju ono "poduzetnik" dok su ruski stekli bogastvo uglavnom na sirovinama, ali mnogo je takvih bogatih na zapadu, pa nisu "oligarsi", npr. mogao si ovdje nabrojati sve one naftne magnate, kraljeve duhanske i prehrambene industrije, itd...

Ali nije to bila poanta, nego to kako je zapadne medije bilo sram napisati da su se Azovci *predali*. Nego su pisali da su "evakuirani". Pa zašto je problem reći istinu onakvu kakva jest? Ono "evakuirali" su ih Rusi svojim autobusima u Rusiju da čekaju razmjenu...
19.05.2022 | 13:56
@Davor:

U svakoj drzavi imas dezurne antiprotivne koji se stalno nesto bune. Nije to nista cudno. Utopijski bi bilo razmisljati da se 100% gradjana slozi oko jedne tako bitne odluke.

Rusija je vec sada spustila gard. Ispuhale velike prijetnje. Sad su vec OK s tim da ovi udju u NATO, kao njih se ne dotice, ali da ne postavljaju nuklearno oruzje na svoj teritorij. Cisto da kao eto oni imaju neke uvjete. Glume bitnost. To su budalastine i mazanje ociju neinformiranim ljudima. Iza toga se krije jedna velika nemoc i nemanje mehanizama da ih u tim namjerama sprijece.

Sta ce nuklearke u Finskoj koje moze unistiti najobicnija diverzantska grupa iz Rusije. To su takve budalastine zaljude koje rata ocima nisu vidjeli...
19.05.2022 | 14:02
@dpasaric,

Otkad je broj inovacija vezan za definiciju poduzetnika?!

Osnovna razlika između oligarha i poduzetnika je u tome što je ovaj prvi usko vezan uz vlast (koja je oligarhija, tj. u rukama je drži mala grupa "odabranih"), dok ovaj drugi nema nikakve veze sa državnim vrhom.

Oligarsi su do svoga bogatstva došli isključivo zbog položaja na kojem su se našli zbog svojih veze sa vlašću.

Inovacije sa tim nemaju nikakve veze.
19.05.2022 | 14:10
A ovo je ISTINSKI zločin protiv čovječanstva. Nepismeni barbarski divljaci. Eto.

odessa-journal.com/the-invaders-destroye...f-plants-of-ukraine/

A ovo je naličje toga. Dijete. Traži oprost. Evo, ne znam. Ja bi mu ga dao s jedne strane, a s druge opet....
twitter.com/KyivIndependent/status/15272...CMFq1m3gHNjmPVS85rgg
19.05.2022 | 16:16
Djuro genijalac kaže:

A ovo je naličje toga. Dijete. Traži oprost. Evo, ne znam. Ja bi mu ga dao s jedne strane, a s druge opet....
twitter.com/KyivIndependent/status/15272...CMFq1m3gHNjmPVS85rgg


Ovaj balavac je svjesno odabrao da bude zlocinacko govno ubijajuci random stare ljude koji mu nista nisu uradili.

OK doveli ste me u rat i moram tu biti. To je sve OK. Desava se. Ali mogao si proci pored starca. Mogao si ga ne vidjeti. Mogao si okrenuti glavu. Mogao si ne uraditi nista.

A ti si svjesno odabrao da ga ubijes. Da eto zadovoljis svoj zivotinjski nagon, bar na trenutak se osjecas "mocnim" i zaboravis svoj usrani zivot.

Nemam ja milosti za ovakve. Ubijas civile, silujes, krades, tu sam ja za prijeki sud...
19.05.2022 | 19:58
To je ratni zločin svakako, i zaslužuje kaznu, nemamo što o tome raspravljati. Ali o motivaciji tog klinca ne možemo suditi. Možda je ovako kako si ti napisao, a možda je samo bio prestravljen, možda mu se učinilo da taj čovjek poteže nekakvo oružje, ili je možda samo kihnuo iznenada, a ovaj se toliko prepao da je zapucao. Možda je dan ranije doživio da su prošli kraj neke babe, a ona je potegla oružje i pucala nekom od njegovih u leđa, pa... I to se događalo, i kod nas...
Ne opravdavam ga i ne mislim da radi toga zaslužuje oprost, samo ističem da možda nije sadistička krvožedna zvijer, nego samo prestravljeni klinac.
19.05.2022 | 20:36
smayoo kaže:
možda nije sadistička krvožedna zvijer, nego samo prestravljeni klinac.

Točno to i ja mislim. Ili prestravljen, ili su mu mozak isprali prije slanja u Ukrajinu.
20.05.2022 | 00:40
m@xym kaže:
@dpasaric,

Otkad je broj inovacija vezan za definiciju poduzetnika?!

Osnovna razlika između oligarha i poduzetnika je u tome što je ovaj prvi usko vezan uz vlast (koja je oligarhija, tj. u rukama je drži mala grupa "odabranih"), dok ovaj drugi nema nikakve veze sa državnim vrhom.

Oligarsi su do svoga bogatstva došli isključivo zbog položaja na kojem su se našli zbog svojih veze sa vlašću.

Inovacije sa tim nemaju nikakve veze.



Dobri poduzetnici su uvijek i inovatori. Svi poduzetnici koje je Djuro naveo su bili upravo to - veliki inovatori. Naravno, nije inovacija uvjet poduzetništva, ali svakako to čini razliku između, uzmimo Hrvatsku kao primjer, jednog Rimca i npr. Todorića. A oboje su formalno poduzetnici.

Amerika jednako tako ima svoje oligarhe - one koji su do bogastva došli "zbog položaja na kojem su se našli zbog svojih veza sa vlašću". Pogledaj samo sve korporacije vezane uz oružje, naftu i farmaciju. Svi oni financiraju lobije na vlasti i tako imaju taj "položaj" i sklapaju poslove s državom ili imaju druge privilegije kroz zakonske olakšice. Nisu oligarsi ruski endem, dapače.
20.05.2022 | 07:22
m@xym kaže:
Osnovna razlika između oligarha i poduzetnika je u tome što je ovaj prvi usko vezan uz vlast (koja je oligarhija, tj. u rukama je drži mala grupa "odabranih"), dok ovaj drugi nema nikakve veze sa državnim vrhom.

Oligarsi su do svoga bogatstva došli isključivo zbog položaja na kojem su se našli zbog svojih veze sa vlašću.


A toga, kao, u Americi nema?

"Poduzetnici" financiraju političare kako bi ovi, kad dođu na vlast, "kormilarili" zakonodavstvom tako da im pogoduju i omoguće im realizaciju "poduzetničkih" prilika.
20.05.2022 | 07:44
dpasaric kaže:

Amerika jednako tako ima svoje oligarhe - one koji su do bogastva došli "zbog položaja na kojem su se našli zbog svojih veza sa vlašću". Pogledaj samo sve korporacije vezane uz oružje, naftu i farmaciju. Svi oni financiraju lobije na vlasti i tako imaju taj "položaj" i sklapaju poslove s državom ili imaju druge privilegije kroz zakonske olakšice. Nisu oligarsi ruski endem, dapače.


Iskreno, Davore, ja bih rekao da si obrnuo tezu. Ruski oligarsi su bili KGB-ovi apartčiki koji su 1986. drkali na to da imaju svoju ladu, a onda im je krenulo u životu. Nitko od njih nema NIKAKVU stvarnu sposobnost stvaranja dodatne vrijednosti.
Ispravi me ako griješim, ali doista se ne mogu sjetiti ni jedne američke korporacije koja nije proizvodila nešto konkretno i onda je iz te svoje pozicije, kad je narasla dovoljno, postala poželjan partner države, a onda je počela i sukreirati politiku i lobirati. Vojni industrijski kompleks SAD (u čijem god vlasništvu bio) proizvodi vrlo konkretne proizvode i razvija nove tehnologije. Evo projekt Apolo. Sasvim sigurno je sve preplaćeno tri puta, minimalno, i to nije sporno. Dobavljači raznih dijelova Saturna V i LEM-a su bili Boeing, Grumman, Rockwell, IBM itd. Sve poznata imena. Projekt Blackbird (Lockheed SR-71, tj. YF-12) je razvio dotad nepostojeće tehnike obrade titana do kojeg je avion napravljen (titan je IZUZETNO zajeban za obradu zbog svoje kristalne rešetke oblika šesterostrane prizme).
Farmaceutska industrija, u što god da se izrodila, također proizvodi nekog vraga. Naftaši su u toj cijeloj priči najtanji u smislu inovacija, iako kod maziva i ulja je neporeciv izuzetan napredak koji je ostvaren u proteklih 100-njak godina. Pa i što se tiče kvalitete goriva također. Ali i tu je bitan detalj: nije Charles Wakefield bio špijun u MI2 ili koja već služba postojala krajem 19. stoljeća, pa ga je Kraljica odabrala da se obogati, jer joj je držao štangu da pokori Parlament, nego je on razvio sustav podmazivanja parnih strojeva iz čega je nastala Wakefield Oil Co. koja je onda preimenovana u Castrol.
No, s druge strane, sve velike naftaške kompanije su u principu ostavština kolonijalnih vremena i za njihove vrhuške bi doista mogao protegnuti ovaj pojam oligarsi, iako uvjetno. Naime, nitko od njih, barem koliko je meni poznato, nema jahte ovih veličina kao Rusi. Ajmo reći da barem imaju malo više mjere i ukusa u cijeloj priči i opet se vraćam na sami početak: nitko od njih nije nastao u 30-ak godina od nule političkom odlukom Cara na vlasti.
20.05.2022 | 07:45
smayoo kaže:
m@xym kaže:
Osnovna razlika između oligarha i poduzetnika je u tome što je ovaj prvi usko vezan uz vlast (koja je oligarhija, tj. u rukama je drži mala grupa "odabranih"), dok ovaj drugi nema nikakve veze sa državnim vrhom.

Oligarsi su do svoga bogatstva došli isključivo zbog položaja na kojem su se našli zbog svojih veze sa vlašću.


A toga, kao, u Americi nema?

"Poduzetnici" financiraju političare kako bi ovi, kad dođu na vlast, "kormilarili" zakonodavstvom tako da im pogoduju i omoguće im realizaciju "poduzetničkih" prilika.


Slobodno me ismijte da sam naivan, ali mislim da ipak toga nema ni u približnoj mjeri kao u Rusiji. Tj. vidi gornji post. U tome je razlika, IMHO
20.05.2022 | 07:50
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
možda nije sadistička krvožedna zvijer, nego samo prestravljeni klinac.

Točno to i ja mislim. Ili prestravljen, ili su mu mozak isprali prije slanja u Ukrajinu.


FTIkRpeVUAEDXri.jpg


Ako je samo jedna od ovih priča istinita, a ne vidim kako bi netko to mogao izmišljati, povlačim sva razumijevanja koja sam imao. SVI TREBAJU gorjeti u paklu, tj. visiti na štriku
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 24 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO