31.01.2024 | 20:40
dpasaric kaže:
cariblanco kaže:
Daj ti meni reci što ti misliš o ovome sto sam iznio. "I opet ću ponoviti, svi ratovi u svijetu do sada su vođeni zbog teritorija i resursima na njima...sve ostalo je priča za malu djecu."
Što ti o ovome misliš, što je činjenica od postanka svijeta. Može li se to primjeniti na Rusiju, ili moramo od ovog zadnjeg sukoba učiti neku novu povijest ?
Da, pa slažem se da je tako.
I jedino što možemo novo naučiti iz ovog zadnjeg sukoba je to da ne možeš biti globalni siledžija i očekivati da će ostali siledžije uvijek mirno gledati što ti radiš u svom interesu, a posebno to da će drugi siledžija reagirati kada dođeš u njegov kvart i pokušaš i tamo uvoditi svoja pravila. I onda taj drugi siledžija napravi frku, a kao i obično, stradaju maleni i nevini.
E pa drago mi je da se u nečemu slažemo, mogao si to napisati bez onog obrazloženja ispod
Nedavno je bila neka kriza između Venecuele i jedne pokrajine, za koju Venecuela smatra da pripada njenom teritoriju. U toj pokrajini su pronađene ogromne količine nafte i plina. Sad se je Maduru omastio brk i smišlja način kako da opravda svoj vojni upad u tu pokrajinu. Sigurno je da neće reći idemo u rat jer su tamo tolike i tolike rezerve nečega, nego mora pronaći ili insuirati neki smisleni razlog.
Sad zamisli da mi sutra zaratimo s Slovenijom, tko bi išao u takav rat, nitko, čak bi profi vojska to odbila učiniti. Nitko nikad neće javno i jasno obrazložiti zašto ide u neki rat, nego se koriste razno-razni izgovori i priprema terena za rat.
Hoću reći da se mi u ovoj temi puno više bavimo opravdavanjem ili ne-opravdavanjem ove agresije, nego činjenicom, zbog čega je ova agresija nastala. Kako rat traje već relativno dugo, onda se mjenjaju i narativi o tom ratu, što je normalno za dugotrajniji sukob. Koliko sam upratio temu, tvoji se izgovori poklapaju s mjenjanjem retorike Kremlja, pa si možda zbog toga stigatiziran i nisi doživljen kao neki neovisan sugovornik, mada sve to može biti slučajno. Sjećam se jednog tvog natpisa, gdje si se čudio zašto Rusi ne bombardiraju enegetsku infrakstuturu, gdje si bio ispred sl. narativa i koja se je dogodila naknadno. Kao i moj nedavni komentar, kad sam kritizirao Ruse, da su mogli smisliti bolji narativ od nacista i bio-labova, pa se je pojavila vijest o borbi protiv woke i čuvanju porodice.
Danas je Svijet premrežen satelitima, koja istražuju rudna bogatstva i rijetke materijale i točno znaju gdje čega ima u kojoj količini, bez da zakopaju jednu lopatu. Kako se je saznalo za litij u Srbiji ? Sigurno ne preko babe-vange.
Svi budući sukobi će se odvijati na bazi podataka tih satelita, a izgovore i raznorazne narative će smisliti političari. Hoću reći da mi enegiju prosipamo oko toga tko je u pravu, a ne govorimo o činjeničnom stanju.
Sad Rusi kažu da se ulazi u meki trbuh Rusije, koji je povijesno bio dio bilo koje te tvorevine. Tako bi i mi mogli reći da je Bosna meki trbuh Hr. i većinom gledano povijesno bio u sastavu te države. To su sve retro-ideje koje se više ne mogu ponoviti. Malo pričamo o bitnim stvarima, a većina onog što je u temi se odnosi na kozmetiku.