Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


31.01.2023 | 08:16
dpasaric kaže:
U Indexovoj anketi, koja ga maksilmalno pokušava ocrniti, unatoč svemu, 55% građana mu je dalo podršku. Znači da i ovakva anketa pokazuje, da je većini prihvatljivija interpretacija sukoba u Ukrajini kakvu nudi Milanović, od one koje nameće Brisel.


Ne, nego to znači da on svojim desničarsko-populističkim stavovima titra desnom biračkom spektru koje godinama drži HDZ na vlasti. Osobno mislim da je bahat, bezobrazan i koristi vokabular koji je posve neprimjeren javnom izričaju te svojim vrijeđanjima značajno doprinosi kreiranju atmosfere netrpeljivosti, isključivosti i sramoti poziciju Predsjednika države, kakva god ona bila. Nije ništa bolji od Kolinde: ona je plesala oko Mamića na rođendanu, a on lupeta kao da je u lokalnoj birtiji, i to pred jutro, nakon cjelonoćnog tankanja. Kroničnu nesposobnost, lijenost i beskorisnost sad ostavljam po strani.
Tu sad pametuje o Kosovu, a u Albaniju je mogao otići na godišnji koristeći brod Ratne mornarice kao svoje osobno plovilo da bi dovršio neke privatne poslove? I za kraj, period u kojem je bio na čelu Vlade i imao JE MOGUĆNOST I PRILIKU napraviti velike promjene, nije napravio apsolutno ništa, osim što je za to vrijeme izglasan famozni zakon o nagodbama koji je bio pljačka države bez presedana i što je pred izbore, a ovo mi je favorit, donio zakon po kojem PVC ambalaža od mlijeka ne ulazi u kategoriju povratne ambalaže kako bi se spustila cijena mlijeka u dućanima za pola kune. To je najbolji pokazatelj njegove sposbnosti i vladavine. Tako da, žao mi je, ali netko tko je u prvom pokušaju dodvorbe desnom dijelu biračkog tijela izjavio da 'je i njegov did bio ustaša' (a to bi trebala biti kakva vrsta kvalifikacije za BILO ŠTO?!) nije autoritet za bilo što. Sa žaljenjem moram ustvrditi da će on izjaviti sve što je potrebno da o(p)stane na sinekuri Predsjednika. Kad pogledam unazad, bojim se da je Josipović bio najbolji Predsjednik RH dosad (pri čemu, da ne bude zabune!, mislim da je bio najmanje loš, ali se barem znao uljuđeno ponašati i ne polarizirati društvo svojim nastupima do granice fizičkih obračuna kao sad) i to je sve što treba znati o dosezima RH kao države i nas kao birača.
31.01.2023 | 08:27
tino1 kaže:
Ukrajina je bila suverena i samostalna i to će opet biti sutra ili koliko to god trajalo.
Kad se odlučiš isključiti to tvoje Rusija je velesila, shvatit ćeš da se Ukrajina bori za svoju slobodu, suverenitet i samostalnost. Da Ukrajinci ne žele nikakvog klauna (postavljenog od Rusa) kao što je Kadirov u Čečeniji. Nego žele sami sebi izabrati vladu. Vladu sa svim slabostima i snagom koju mogu naći u svojim redovima. Da se je Ukrajina okrenula zapadu i zapadnim vrijednostima i da joj je to put s kojega ne skreću po cijenu svojih života.
U ostalom, vidiš i sam kako se kreten služi ljudstvom iz njegovih satelita država. Pa da Ukrajinci, poslije dobrog ugnjetavanja dobrovoljno stanu u red s pijanim i ludim kretenima u napadu na neku drugu zemlju koju bi kreten možda i trebao u svojoj zbirci. Da da to je ta tvoja realnost! Čime se ti, majke ti drogiraš i ja bi malo.


Ako sam ja lud, pa to vidim drugačije, evo ti Garland Nixon, američki politički analitičar iz Washingotna:

US PLAN:

1. Overthrow the government of Ukraine in 2014 and install a puppet government full of Nazis.
2. Claim that Ukraine is a democratic sovereign nation and use it to attack Russia.
3. Haven't quite figured that part out yet.

Dosta sažeto i brutalno složeno, ali to je to. Dio u kojem se slažem s tobom je da su imali prošlog predsjednika koji je podržavao Rusiju (što ima i više logike za zemlju koja je nekada bila dio SSSR-a), ali ovaj sadašnji je pak obrat za 180 i instaliran je od Amera i uz njihovu obilnu financijsku i medijsku pomoć.

I vidimo gdje ih je američka marioneta dovela. Da je ostao prošli predsjednik, to možda nije neki europsko idealan scenario, ali Ukrajina bi bila čitava i ljudi živi. Da je pak bilo moguće izabrati nekog zaista iskrenog i dobronamjernog predsjednika, on bi od države napravio savršenu tampon zonu između zapada i istoka i profitirao od obje strane, to bi bio savršen scenario za Ukrajinu. No, to Amerika ne bi dozvolila i isti lobi koji je svim silama uklonio Trumpa jer nije želio ući u taj rat, uklonio bi i takvog zamišljenog dobronamjernog predsjednika Ukrajine. Velesile igraju svoje i Ukrajina je u tome žrtvovana.
31.01.2023 | 08:38
Djuro genijalac kaže:
Ne, nego to znači da on svojim desničarsko-populističkim stavovima titra desnom biračkom spektru koje godinama drži HDZ na vlasti. Osobno mislim da je bahat, bezobrazan i koristi vokabular koji je posve neprimjeren javnom izričaju te svojim vrijeđanjima značajno doprinosi kreiranju atmosfere netrpeljivosti, isključivosti i sramoti poziciju Predsjednika države, kakva god ona bila. Nije ništa bolji od Kolinde: ona je plesala oko Mamića na rođendanu, a on lupeta kao da je u lokalnoj birtiji, i to pred jutro, nakon cjelonoćnog tankanja.


Potpuno se slažem s tobom da je njegov javni nastup bezobrazan, vulgaran i potpuno neprimjeren za predsjednika jedne države. To mu je ogromni minus. No, ono što govori, iako to on sroči uz grozan ulično-balkanski rječnik je gotovo uvijek istina, ona koju drugi nemaju muda izreći. I ako moram birati između uglađene poltronske laži ili grube političke istine - biram Zokija.

Kolinda je bila američka lutkica i zapravo bez svojeg ja. Milanović oko bitnih pitanja govori istinu, nikada mu neću zaboraviti kada je Austrijancima u facu skresao da su po pitanju pandemijske represije fašisti - i pokazalo se da je bio u pravu. I vjerujem da će se pokazati da je bio u pravu i po pitanju ovog rata. Čudno mi je vidjeti da držiš stranu Plenkoviću i HDZ-u koji samo provodi ono što mu Brisel naredi.
31.01.2023 | 08:49
> Ne, nego to znači da on svojim desničarsko-populističkim stavovima titra desnom biračkom spektru koje godinama drži HDZ na vlasti. Osobno mislim da je bahat, bezobrazan i koristi vokabular koji je posve neprimjeren javnom izričaju te svojim vrijeđanjima značajno doprinosi kreiranju atmosfere netrpeljivosti, isključivosti i sramoti poziciju Predsjednika države, kakva god ona bila.

Mediji vole takve jer su čitani. Trump je bio stalno u medijima jer su mu sve izjave bile na takvoj razini da su generirale klikove. Mislim da je i Milanović to prokljuvio i da je malo po malo eskalirao u svojim ispadima jer će uvijek biti praćeni od strane medija, biti će čitani i komentirani.

Čini se da u politici važi da ne postoji loš publicitet a pošto je izgleda Milanović moralno na razini Trumpa to mu uopće ne smeta tj. nije njegov problem što "doprinosi kreiranju atmosfere netrpeljivosti, isključivosti i sramoti poziciju Predsjednika države".
31.01.2023 | 09:44
Inače, naletio sam na to da je Medvedev prije tjedan dana tvitnuo ono što sam napisao ovdje prije godinu dana, a očigledno to i dalje stoji:

"Backward political good-timers in Davos reiterated: “To achieve peace, Russia must lose”. None of them gets it that a nuclear power’s loss of a conventional war can lead to a nuclear one. Nuclear powers haven’t been defeated in major conflicts crucial for their destiny."

No, vidim da ima forumaša koji i dalje zanemaruju taj "sitan detalj" jer "to nije pravedno"! Briga njih što je pravedno, za njih je ovo "pravedno". Neće doći Galaktička policija i intervenirati "jer se na planetu Zemlji događa nešto nepravedno". Nije intervernirala niti kod gomile nepravdi prije, pa neće niti sada. I zato ponovimo: svijet je ravnoteža nuklearnih velesila, a ne globalno mjesto pravde i demokracije.
31.01.2023 | 12:22
dpasaric kaže:
Overthrow the government of Ukraine in 2014 and install a puppet government full of Nazis.


Zbilja? Daj mi poimence nabroji te naciste imenom i prezimenom, molim te. Evo, konkretno, taj i taj je nacist, a to dokazuje dokument/postupak/zapovjed ta i ta koja je priložena.


dpasaric kaže:
Čudno mi je vidjeti da držiš stranu Plenkoviću i HDZ-u koji samo provodi ono što mu Brisel naredi.


Molim te da prestanemo s ovim. Gdje si vidio da je držim stranu Plenoviću i HDZ-u? Samo na napisao da je Milanović sramotan Predsjednik. Nigdje, niti jednom rječju nisam napisao da je AP dobar premijer ili uzor svima ostalima. Moj je stav da je Ukrajina napadnuta i da ima pravo na samoobranu, na isti način kao i mi 1990-1991. I da im trebamo pomoći koliko god je moguće, jer je u CIVILIZACIJSKOM interesu da zlo ne pobijedi. Možeš relativizirati NATO opasnost (i opet, nisi nikad objasnio logiku gdje u trenuku kad Finska postaje članica tog NATO koji deklarativno prijeti Rusiji ta ista Rusija sve postrojbe s te granice povlači u Ukrajinu i tu granicu ostavlja defacto nebranjenom?), ali ostaju GOLE činjenice: ruske postrojbe su ušle u Ukrajinu, tamo pale, pljačkaju, siluju, razaraju. Niti jedna postrojba AFU (a bome ni NATO-a) nije ušla na teritorij RF. I da, RF ima nuklearno oružje. Pritom nije ni izbliza JEDINA koja ga ima na svijetu. I dosad NITKO drugi nije njime zveckao, nego samo oni, jer su im pune gaće rata koji su pokrenuli, a sad ga gube, kako god okreneš i mjeriš, s tim da su srednjeročni trendovi po njih još gori.
Pogledaj neki od filmova o Bitki za Britaniju, kad je bila vrlo slična situacija; moćna Njemačka s Wehrmachtom i Luftwaffe na jednoj strani protiv RAF-a kojem je nedostajalo i aviona i pilota. I slični glasovi da se dogovori s Hitlerom, jer nemaju izgleda protiv njega. Nikad u povijesti hranjenje predatora nije od njega napravilo vegetarijanca pa ne vidim kako i zašto bi se to sad dogodilo.
31.01.2023 | 12:56
dpasaric kaže:
I zato ponovimo: svijet je ravnoteža nuklearnih velesila, a ne globalno mjesto pravde i demokracije.


Upravo zbog te ravnoteže je Rusija i prestala prijetiti nuklearnim naoružanjem, nakon što su im Kinezi objasnili kako stoje stvari.

Po toj tvojoj, tj. Starcraft-ovskoj logici, do sada je Amerika trebala baciti nuklearnu bombu na Vijetnam, Sjevernu Koreju, Kubu i Afganistan, jer su u svim tim ratovima izgubili, a bili su, i još jesu, nuklearna velesila.

Rusija je također trebala baciti nuklearnu bombu na Afganistan.
31.01.2023 | 13:53
Dok sam zivio u HR glasovao sam za SDP, jer je to nablize mojim pogledima na zivot. Ne zato jer su nesto posebno sposobni (naprotiv) nego su mi bolja opcija od koketiranja sa ustastvom.

Moja pokojna baba Kata, u zivotu nije krocila na hrvatsko tlo ali je redovito glasala na izborima i krojila sudbinu ljudima u nekoj drugoj drzavi. Svim tim djedovima i babama su svecenici na misama objasnili da su HDZ nasi, a svi ostali su njihovi. I zena je tako i glasala do kraja zivota. I svi ostali djedovi i babe.

Zahvaljujuci glasovima dijasapore iz BiH, SDP je puno puta gubio izbore u samoj Hrvatskoj. Zato Milanovic se sada odjednom bori za prava Hrvata u BiH. Kao stalo mu, a prvi je pljuvao svu pomoc koju HDZ daje Hrvatima u BiH (citaj HDZ u BiH, ne ljudima). Lijepo je to sto se zalaze za prava sunarodnjaka ali u vecini tih cisto hrvatskih opcina on je doslovce persona non grata. On nema kome politicki bitnom otici na razgovor tamo.

Zato se sada i okrece tim desnicarskim strujama, i to je njegovo politicko pravo. Bori se kako zna i umije da bi opstao sto dulje na politickoj sceni. Nek radi sto god zeli, ali u ovoj prici oko Ukrajine je potpuno u krivu.

Ti si vrhovni zapovjednik armije koja je u NATO savezu i moras/trebas slijediti generalne smjernice vojnog saveza kojem si dragovoljno pristupio. Inace tu ne pripadas. Mal si i nebitan, nisi jedna Turska, ciji diktator ima argumente i mehanizme da ponekad ucjenjuje cijeli NATO.

Zamislite da, hipoteticki, Srbija sutra napadne Hrvatsku. Sta god mi mislili, u ovom trenutku, Srbija ima jacu vojsku i po svim nekakvim vojnickim parametrima bi pobijedila u tom sukobu. Brojniji su i imaju vecinu toga sto hrvatskoj vojsci nedostaje.

Clanak 5 NATO sporazuma obvezuje sve clanice da pomognu napadnutu clanicu, ali tu nije definirano KAKO ni KOLIKO.

I zamisli sada tog bahatog Milanovica koji se obrati NATO clanicama za pomoc, jer je napadnut, a oni mu posalju vrece za spavanje, sprej za komarce i konzerve humanitarne pomoci Jer to nije njihov sukob vec hrvatski. Kosi se sa njihovom unutarnjom politikom da ti eto pomognu

Karikiram malo, ali sustina je da ne trebas biit kontra cijelog NATO za par jeftinih dnevnopolitickih poena, zato sto se to tvojoj drzavi moze jako lako obiti o glavu.

Umjesto da nastoji da za HR vojsku izvuce maksimum i uvali svo staro rusko zeljezo i oruzje, koje niko normalan ne zeli kupiti, on glumi nekog odmetnika i fura se na budaletinu Orbana ciji politicki krah tek slijedi.
31.01.2023 | 14:10
To su takvi ljudi, narcisi gledaju sebe i ne zanimaju ih tamo neka Hrvatska, Ukrajina ili NATO. Govore ono što misle da će im donjeti glasove.

Ja se kladim u bilo što da Milanović izlazi iz SDPa ali ne ranije od mjesec-dva prije predsjedničkih izbora kako SDP ne bi mogao smisliti nekog drugog kandidata.
31.01.2023 | 14:39
@drlovric, ne bih rekao da je to baš analogno ovoj situaciji. Hrvatska je članica NATO, i da je netko napadne, ostale su članice po ugovoru dužne doći u obranu. Ukrajina nije članica NATO i nije baš tako lako pravno argumentirati kako točno izravna vojna pomoć Ukrajini predstavlja obranu druge NATO članice.
Da je umjesto Ukrajine napadnuta npr. Poljska, ne bi ni bilo puno neke filozofije, ni glasanja u Saboru, niti bi vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH imao nešto kreativnog prostora za svoje živopisne interpretacije.
31.01.2023 | 15:57
Ja sam Smayoo tako isto mislio ranije, ali nazalost to nije slucaj. Svaka clanica samostalno odlucuje koliko ce i na koji nacin pomoci.

Cak i uvodjenje najobicnijih sankcija ili neka politicka osuda je dovoljno da se pravno ispostuje taj Article 5

Screenshot2023-01-31at09.55.23.png
31.01.2023 | 16:45
smayoo kaže:
@drlovric, ne bih rekao da je to baš analogno ovoj situaciji. Hrvatska je članica NATO, i da je netko napadne, ostale su članice po ugovoru dužne doći u obranu. Ukrajina nije članica NATO i nije baš tako lako pravno argumentirati kako točno izravna vojna pomoć Ukrajini predstavlja obranu druge NATO članice.
Da je umjesto Ukrajine napadnuta npr. Poljska, ne bi ni bilo puno neke filozofije, ni glasanja u Saboru, niti bi vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH imao nešto kreativnog prostora za svoje živopisne interpretacije.


Ja sam drlovrića razumio ovako: Ako već imaš luksuz da si u savezu koji te stvarno može zaštititi a ne mora ni po članku 5. jer pomoć ide od razglednice sućuti do zatvaranje zračnog prostora, a ujedno imaš susjede koji su blago rečeno pukli, onda ti strateški nije pametno ne dati ono što možeš. Jer sutra će ti trebati nešto i dobit ćeš razglednicu sažaljenja, a to si i zaslužio svojim baljezganjem i pametovanjem.
31.01.2023 | 16:56
Kako se rat bliži završetku, tako se aktiviraju "spavači", koji su bili ono polubudni, a sad su širom otvorili oči. Retorika, da je Rusija nepobjediva i da je nuklearna sila, nije dostatna, pa se daje malo gas. Da bi sve ovo bolje razumjeli treba se vratiti par godina unazad, koje svi znate.

Znači nakon što je izgubio parlametarne izbore, Zoki se kao povukao iz politike i probao je kao nekakav konzultant, više manje neuspješno. Sad dolazimo do izbora, Kolinda ide po drugi mandat, javljaju se još neki, a onako potiho se ponovo pojavljuje Milanović. Trka ide kako ide, Kolinda je u vodstvu, Škoro joj puše za vratom, a Zoki je kak ti treći. Onda dođe završno sučeljavanje kandidata na htv gdje Škoro sam sebi puca u nogu ( po meni namjerno, jer je s nečim ucjenjen ). I dobijemo prvu Kolindu i evo ti njega u drugom krugu

Nakon toga ide Škoro s zaokruživanjem broja "3" i evo nama Milanovića za predsjednika, mada po svim anketama, kad se zbroje glasovi hdz i desnice, nema nikakve šanse ?
Sad ću upotrijebiti argument Davora i ekipe, da treba samo sljediti tijek novca i sve je jasno. Domovinski pokret i PPD, čiji je kapital ? Da ne vučem Agrokor i Milijardu eura Ruskog kapitala. Nadam se da je sad malo jasnije i ja nemam, ama baš nikakve dvojbe da je naš Zoki Ruski igrač, s kojim se sad sprdaju i sami Rusi u svojim emisijama. I treba tako biti, jer se s budalama treba sprdati.

Znamo da je politika prljava i ljigava, ali za mene nema većeg ljigavca od našeg predsjednika. Kad se samo sjetim, kad je Ivo izgubio izbore, kako je docirao s visokog Kolindi u saboru ; Da pazi što priča i ne sramoti državu, da su njene ovlasti samo jedan posto, a sva ostala vlast je na premijeru...sad je došao matimudan s stavom, malo je reći da mi se povraća od njega, jer to je takva vrsta ljudi koji bi prodali vlastitu mater za 100 E
31.01.2023 | 17:34
tino1 kaže:
Ja sam drlovrića razumio ovako: Ako već imaš luksuz da si u savezu koji te stvarno može zaštititi a ne mora ni po članku 5. jer pomoć ide od razglednice sućuti do zatvaranje zračnog prostora, a ujedno imaš susjede koji su blago rečeno pukli, onda ti strateški nije pametno ne dati ono što možeš. Jer sutra će ti trebati nešto i dobit ćeš razglednicu sažaljenja, a to si i zaslužio svojim baljezganjem i pametovanjem.


Brzo tipkam bez razmisljanja, jer guzva na poslu, ali to je upravo ono sto sam htio reci

Drago mi je da smo se skuzili
31.01.2023 | 18:21
> Nakon toga ide Škoro s zaokruživanjem broja "3"

A i Kolinda nas je pozvala da zaokružimo broj 1. Sve je nekako bilo too good to be true. Svi znamo da se Rusi petljaju u sve izbore na svijetu. Bilo bi čudno da su nas preskočili.
31.01.2023 | 18:32
IgorD kaže:
> Nakon toga ide Škoro s zaokruživanjem broja "3"

A i Kolinda nas je pozvala da zaokružimo broj 1. Sve je nekako bilo too good to be true. Svi znamo da se Rusi petljaju u sve izbore na svijetu. Bilo bi čudno da su nas preskočili.


Ok, možda sam nešto i pomješao, ali nisam pomješao bit.
31.01.2023 | 19:27
dpasaric kaže:
... Neće doći Galaktička policija i intervenirati "jer se na planetu Zemlji događa nešto nepravedno". Nije intervernirala niti kod gomile nepravdi prije, pa neće niti sada.


Kak znaš? Malo sam prekopao osobnu memoriju i arhivu i idemo redom:

Aneksija Krima 2014. godine, nakon toga se počinje na nebu iznad Ukrajine pojavljivati ovo:



Idemo dalje, od početka rata u Ukrjini 2022. godine, Ukrajina i neki uži pojas uz granicu je zona bez letenja no Glavni astronomski opservatorij Nacionalne akademije znanosti Ukrajine je negdje u srpnju objavio da imaju veliki broj opažanja UAP-a (neidentificirani zračni fenomen), a ovdje imate to izvješće u PDF-u. Zanimljivo u tom izvješću je to što su se poneki uočeni i promatrani UAP-i kretali brzinama od oko 53.000 km/h (za info, interkontinentalni balistički projektil može postići brzinu do 24.000 km/h,... ako griješim neka me netko ispravi), tako da nitko ne zna što može tako brzo letjeti našom atmosferom (možda ekipa iz Galaktičke policije može ).

Za kraj, i sami Rusi su objavili da su 3. siječnja 2023. iznad svog teritorija nedaleko od Ukrajinske granice skinuli NLO.



Eto, pa se sad ti sprdaj sa Galaktičkom policijom
31.01.2023 | 19:35
U čijoj je nadležnosti Galaktička policija? Mislim... kao i svaka policija, vjerojatno u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Samo... čijeg?
31.01.2023 | 19:45
smayoo kaže:
U čijoj je nadležnosti Galaktička policija? Mislim... kao i svaka policija, vjerojatno u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Samo... čijeg?


Banožić. Samo on ima kapaciteta za to.
31.01.2023 | 20:35
Sve je dobro dok nisu pod jurisdikcijom "zelenih"
01.02.2023 | 09:57
Evo još jedna zanimljiva informacija, ali UPOZORAVAM da je ovo iz istočnih izvora (TASS) jer inače sve što sam ovdje objavljivao je dolazilo s našeg zapada. I moguće da je potpuna propagandna izmišljotina Kremlja, pa uzmite to s rezervom.

No, ako nije izmišljotina, onda neka ostane ovdje zapisano, pa ćemo komentirati ako se ostvari:

"Al-Mayadeen: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov stated, on Tuesday, that the message delivered through his Egyptian counterpart, Foreign Minister Sameh Shoukry from the US Secretary of State Antony Blinken, only contained calls requesting Russia to "quit and stop."

When asked by a TASS correspondent whether Shoukry delivered a message from the US to Russia through Egypt, Lavrov confirmed and noted that "Russia is ready to listen to any serious proposal that is aimed at resolving the current situation in its comprehensive context."

However, Lavrov highlighted that the message delivered by Egypt was "to the effect that Russia should stop, that Russia should quit, and then everything will be fine." Lavrov, nevertheless, emphasized that "Blinken omitted something."

Secretary of State Anthony Blinken is putting together a "Peace offer" to end the war in Ukraine.
The peace offer has multiple points of interest:

1) US would recognize Russian control over Crimea, Donbass, Zaporozhye, and Kherson – “the land bridge that connects Crimea and Russia” – as a fait accompli.

2) In turn Russia would be asked to stall off it's Spring Offensive.

3) Ukraine would have a demilitarized status, and the deployment of HIMARS missiles and Leopard and Abrams tanks would be confined to western Ukraine, kept as a “deterrent against further Russian attacks.”
The US is basically asking for the partition of Ukraine, a demilitarized zone included, in exchange for the Russian General Staff cancelling its 2023 Spring offensive.

This alleged offer is obviously unacceptable to Russia without Odessa and the land bridge to Transnistria."
01.02.2023 | 15:52
Onaj oporbeni komentator iz Washingtona je danas sarkastično napisao:

"BREAKING NEWS: White House insiders leak that Russia will soon likely take the strategically insignificant Ukrainian town of Bakhmut in the strategically insignificant area of Donbass resulting in the ultimate loss of the strategically insignificant nation of Ukraine."
01.02.2023 | 16:42
Da svijet prizna i pokloni Rusiji teritoriju koju cak niti ne kontroliraju, da bi oni imali land bridge sa onim sto su oteli ranije???

Pa ce oni eto odustati od imaginarne svoje proljetne ofanzive, jer su tako jaki i mocni...

Nek usput napisu u taj sporazum i da susjedova djecija soba pripadne meni, treba mi kucni ured da prosirim malo u njegov stan
01.02.2023 | 18:43
dpasaric kaže:
Evo još jedna zanimljiva informacija, ali UPOZORAVAM da je ovo iz istočnih izvora (TASS) jer inače sve što sam ovdje objavljivao je dolazilo s našeg zapada. I moguće da je potpuna propagandna izmišljotina Kremlja, pa uzmite to s rezervom.

No, ako nije izmišljotina, onda neka ostane ovdje zapisano, pa ćemo komentirati ako se ostvari:
......

This alleged offer is obviously unacceptable to Russia without Odessa and the land bridge to Transnistria."


Ovo je jedan poduži vic i ništa drugo.
01.02.2023 | 20:52
Da ne prepisujem, savjetujem da se ovo prouči, jer je pokazatelj namjere: da se zatre sve s prizvukom Ukrajine...

twitter.com/sumlenny/status/162084951242...shIVrGZNkpWmhKl4bb0g
02.02.2023 | 07:41
smayoo kaže:
U čijoj je nadležnosti Galaktička policija? Mislim... kao i svaka policija, vjerojatno u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Samo... čijeg?


Ha čujte..., neko mora.
03.02.2023 | 09:10
Dok Galaktička policija ne uvede reda, evo nekog pregleda situacije.

situacija.jpg


Ovako nekako, isprostačeno rukom (tj. mišem) izgleda crta bojišta trenutno. Na jugu je u principu zatišje, osim nekih pokušaja ruske strane da terorizira Herson. Dosad su nekoliko puta pokušali preko Dnipra prebaciti neke postrojbe, najvjerojatnije diverzantskog tipa, ali svaki put su dosad otkrivene prije nego su uopće došle do polovice rijeke i ti su pokušaji svi završili u suzama. Očito lokalno stanovništvo dobro pamti radosti života pod ruskom okupacijom i nije baš raspoloženo vratiti se pod okrilje Majke Rusije.

Označeno s 1 je bojište Svatove-Kremina. AFU tu žele napredovati kako bi prekinule ruski željeznički dobavni pravac dalje prema jugu koji je sad dublje u ruskoj pozadini. AFU jest prije nekog vremena zauzela onu uzvisinu o čemu sam pisao, ali zbog nedostatka oružja (primarno streljiva) su usporili tj. zaustavili napredovanje. U međuvremenu su Rusi dovukli tu pojačanja i sad je situacija u relativno stabilnoj ravnoteži snaga.

Srednji krug (2) je Bahmut. O tom Bahmutu se priča mjesecima i to je područje gdje je Wagner slao osuđenike na klanje. Izašle su priče (s ruske strane!) o taktici valova u kojima je Wagner napadao (obratiti pozoronost na perfekt, bit će bitno za koju sekundu) položaje AFU. svaki val se sastojao od 10-15 ljudi koji su tjerani prema naprijed ili im je prijetilo streljanje na licu mjesta. AFU ih zove zombiji. Nakon 4-5 tih valova, ako nije bilo nekog napretka, napad bi u pravilu prestao, ali bilo je situacija u kojima bi bilo poslano svih 14-15 valova (toliko ljudi je bilo na njihovoj strani boojišta u datom trenutku). Ako to nije definicija flajšmašine, ne znam što je. Prije cca 2 tjedna gubici Wagnera su dosegli takvu razinu da više nije bilo snaga s kojima bi mogli u napad. Ostatak je poslan na drugo bojište prema Zaporižju gdje je mirnije, a regularne ruske snage su preuzele ove položaje. I dalje nije napravljen napredak s ruske točke gledišta, ali AFU je tu jako napregnuta.

Konačno, donji krug (3) je zanimljivo mjesto. Vuhledar. Rusija tu posljednjih dana vrši veliki pritisak. Zašto? Ruske snage žele potisnuti AFU unatrag za 30-ak km kako bi njihovo topništvo izbacili iz dometa pruge koja ide dalje prema jugu. Ruski izvještaji govore o tome da AFU bez osobitih problema drže položaje, dok im nanose velike gubitke. To je kulminiralo neki dan kad su ruske snage došle zbog svojih visokih gubitaka do ruba pobune i iz Rusije su stigle specijalne postrojbe da to spriječe. Na djelu je gotovo identičan obrazac zapovjedništva koji smo vidjeli kod Bahmuta. I dok bi hladna logika donekle mogla opravdati slanje robijaša osuđenih ne teške zatvorske kazne/smrt u frontalne napade, takvo masakriranje vlastitih MOBILIZIRANIH snaga je van pameti. Posljednji izvještaji govore o zatišju na ovom bojištu, jer ruske snage jednostavno odbijaju ići u daljnje napade tj. ne gine im se bezveze. I Ruska vojska je službeno objavila da su prekinuli ofanzivu u Vuhledaru 'zbog lošeg vremena'. Big lajk za njihovu terminologiju i eufemizme umjesto: satrali smo sve što smo imali i nismo napredovali ni metra pa sad moramo prestati dok ne dođe novo topovsko meso.

Ovaj izvještaj (švicarski izvor) govori o gubicima ruske strane dosad i pokazuje trend posljednjih mjeseci da se tehnika koliko je moguće štedi na račun ljudskih života.

Fn4MgoRWIAQxQoU.png


Ono što bi mene, da sam na ruskoj strani, brinulo je gradijent krivulje koji cijelo vrijeme postojano raste. Njih to očito ne brine. To je, IMHO, odraz i dolaska sve veće količine modernih NATO oružja u rat koja se pokazuju izuzetno efikasna (o novim pošiljkama i tenkovima pripremam jedan post koji će biti ovih dana). S druge strane, ruski blogger Rybar (i tu smo ga puno puta navodili kao izvor informacija) je javno ustvrdio da su elitne ruske zračno-desantne VDV postrojbe lani do rujna pretrpile ukupne gubitke veće od 50 posto. Kad se uzme u obzir rusko pretjerivanje tj. umanjivanje vlastitih gubitaka to potvrđuje navode ukrajinske strane da su te postrojbe defacto uništene (oni govore o gubicima od cca 90%). U međuvremenu Rusija gomila mobilizirane snage za pripremu ofanzive koja će, očito, izgledati kao bitka iz Prvog svjestkog rata, barem u prvim valovima. Potpuno ludilo, IMHO.
03.02.2023 | 14:21
Jucer me zvao friend iz Bakhmuta. On kaze da je Wagnerovaca tamo sve manje i da sve cesce vidjaju regularne ruske trupe na mjestima gdje ih ranije nije bilo.

Moguce da je Wagner izgubio puno ljudi u Bakhmutu ili da ce realocirati polje djelovanja negdje drugdje, tko zna.

Ono sto znam iz prve ruke, od ucesnika sukoba tamo, da Wagner ima dvije vrste vojnika. Jedni su full sposobni vojnici koji itekako znaju sta da rade, i ukrajinska vojska ih jednstavno prepozna po kretnjama na terenu. Prebacuju se, krecu, pokrivaju jedni druge kao profi vojna formacija. Direktan sukob s njima, Ukajinci izbjegavaju kad mogu. Ti vojnici uopce nisu sa podsmijeh i podcjenjivanje.

Drugi soj su susta suprotnost. Ljudi pogubljeni i nesnadjeni. Vidis golom okom da pojma nemaju ni sta da rade, niti kako to treba da urade. Preptostavljam da su to ti osudjenici. Netko ko je bio u celiji 23h dnevno, imao sat dnevno setnju, ne moze za mjesec dana postati fizicki spreman vojnik.

Srljaju naprijed i ginu bezveze. Posalju ih 15-20 u neki suludi frontalni napad, da bi Ukrajinci pucajuci otkrili svoje pozicije, koje kasnije zasipaju artiljerijom. I to je sva mudrost ratovanja tamo.

Nekako imam dojam da je sva svrha Wagnera samo da bi Rusija kao drzava na kraju ovog rata imala manje zvanicne gubitke. Poginulo je 100K Rusa u specijalnoj vojnoj operaciji, a sto je poginulo jos toliko u nekoj privatnoj kompaniji, koga briga. To nece pisati u povijesnim knjigama, jer to su na neki uvrnuti nacin poslovni podaci, ne javni.

Wagner s druge strane se isto tako ne sikira puno. Oruzje, opremu, uniforme, dobije uglavnom besplatno iz vojnih magacina. Vojnici dolaze sami ili ih dobije od rezima. Sto ih vise pogine, manje ljudi ostane na platnom spisku. To je win-win za Putina i njegovog kuhara.
03.02.2023 | 16:35
Evo što kaže Streljnikov danas.

"Wagnerova ofenziva razvija se sjeverno od Soledara - u smjeru Severska (tamo je zauzeto malo selo Nikolaevka). Očigledno, napreduje se tamo gdje neprijatelj pruža najmanji otpor.
Postoji povlačenje naprednih jedinica neprijatelja u području Belogorovke (zapadno od Lisičanska, na Severskom Donjecu), ali mi još nije jasno da li je Belogorovka napuštena u potpunosti ili je riječ o takozvani. "Donja Belogorovka" (lokalni naziv).

Unatoč povremenoj topničkoj vatri po komunikacijama, neprijatelj je izveo snažna pojačanja u Bakhmutu (pozdrav ruskih Zračno-kosmičkih snaga, nesposobnih za napad u neprijateljskoj bliskoj pozadini, kao i Ministarstva obrane RF općenito, koje može gađati samo stacionarne ciljeve s “ geranija” zbog nedostatka operativnih istraživanja zraka i svemira).
U vezi s prebacivanjem svježih pojačanja u Bakhmut, može se pretpostaviti da u ovoj fazi Oružane snage Ukrajine ne namjeravaju predati grad i povući se na nove linije. Posljedično, Wagner će ponovno morati jurišati na grad (zapravo, napad se ionako nastavlja s manjim taktičkim pomacima).

Na svim ostalim sektorima Donjeckog fronta, gdje su Oružane snage RF poduzele napade u proteklih 7-10 dana, vodile su se pozicione borbe i rotacija oštećenih jedinica. Situacija se nije promijenila od posljednjeg izvješća o ovoj regiji. Avdiivka, Ugledar (cijeli) i zapadni dio Marjinke - ostaju u rukama neprijatelja."
03.02.2023 | 18:35
> A Ukrainian intelligence official stated that Russian President Vladimir Putin ordered the Russian military to capture Donetsk and Luhansk oblasts by March 2023, supporting ISW’s most likely course of action assessment (MLCOA) for a Russian offensive in eastern Ukraine.

www.understandingwar.org/backgrounder/ru...ment-february-2-2023

> Putin may have overestimated the Russian military’s own capabilities again, as ISW previously assessed. ISW has not observed any evidence that Russian forces have restored sufficient combat power to defeat Ukraine’s forces in eastern Ukraine and capture over 11,300 square kilometers of unoccupied Donetsk Oblast (over 42 percent of Donetsk Oblast’s total area) before March as Putin reportedly ordered. ISW previously assessed that a major Russian offensive before April 2023 would likely prematurely culminate during the April spring rain season (if not before) before achieving operationally significant effects. Russian forces’ culmination could then generate favorable conditions for Ukrainian forces to exploit in their own late spring or summer 2023 counteroffensive after incorporating Western tank deliveries.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 5 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO