Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


17.09.2022 | 14:40
Haha, bas me ovo podsjetilo na Officer Crabtree-ja iz Allo Allo

18.09.2022 | 07:24
Evo, ne znam kaj bi rekel. Mišljah, to se ne može ponoviti, ali evo, ponavlja se...

FczGT9FXEAAtKny.png

Mauthausen, 1945.


FczGctBWAAARnEh.jpeg

Izijum, 2022.

No, da završim post na manje depresivan način, evo ovog.

Fc1eyBzWQAMiG1o.jpeg


Ovo su ukrajinski vojnici ostavili na hladnjaku jednog stana u Balakliji vlasnicima. Kaže: Mi, ukrajinski vojnici, koristili smo Vaš stan, morali smo negdje živjeti, ispričavamo se na neredu, sve je na mjestu, nahranili smo psa i mačke. Pesek je pravi čuvar. 'Operacija oslobođenje Balaklije'.

Mogu samo primjetiti da ako ovo nije istina, nego je naknadno namješteno od neke državne agencije/ministartstva Ukrajine, kad rad završi i ako oni krenu proizvoditi računala, Apple će biti u velikim problemima. Ako je ovo marketing, onda se ni Steve Jobs ne bi posramio ovog uradka.
Zato sam skloniji vjerovati da je ovo istina što, pak, kod mene izaziva ganuće.
18.09.2022 | 10:17
cariblanco kaže:
Došli smo skoro do stote stranice teme...što kažu jabučnjak lumeni, ovo je rat !!!

1 Za teritorij
2 Za resurse
3 Za denacifikaciju
4 Za davanje negativne karme nekim jabučarima


Kak nema odgovora da si sam odgovorim

Prvo smo probali denacifikaciju cijele Ukrajine, nije nam prošlo, pa smo probali to isto istočno od Dnjepra, opet ni prošlo...na kraju ćemo to napraviti s ljudima koji nas podržavaju u Donjecku i Lugansku
18.09.2022 | 18:08
cariblanco kaže:
cariblanco kaže:
Došli smo skoro do stote stranice teme...što kažu jabučnjak lumeni, ovo je rat !!!

1 Za teritorij
2 Za resurse
3 Za denacifikaciju
4 Za davanje negativne karme nekim jabučarima


Kak nema odgovora da si sam odgovorim

Prvo smo probali denacifikaciju cijele Ukrajine, nije nam prošlo, pa smo probali to isto istočno od Dnjepra, opet ni prošlo...na kraju ćemo to napraviti s ljudima koji nas podržavaju u Donjecku i Lugansku


4.
19.09.2022 | 07:56
Evo i mene opet malo. Situacija na bojištima je, očekivano, usporila nakon onog uragana prije desetak dana, ali Ukrajina i dalje napreduje na istok. Ruski izvori su još prije nekoliko dana objavili da je Ukrajina u potpunosti oslobodila Kupjansk. Naime, u onom napredovanju su oslobodili dio grada zapadno od rijeke Oskil (provjeravao, Ukrajinci ju zovu Oskil, Rusi Oskol; vjerojatno po analogiji Harkiv/Harkov pa ću ju i ja dalje zvati Oskil). No, uspjeli su se prebaciti preko rijeke i kompletan Kupjansk staviti pod svoju kontrolu.
Danas, tj. po noći je i opet iz ruskih izvora stigla vijest da ih je Ukrajina u potpunosti istjerala iz Lisičanska. To su vrlo značajni udarci koje ruska vojska trpi.
No, kako nema puno drugih vijesti (pripremam jedan opsežan prikaz stanja kod Hersona za sutra), ajmo se sad malo zaustaviti na pojmu ruska vojska, jer on faktično nije točan i to je i jedan od razloga zašto ova agresija na Ukrajinu ne daje ni približne rezultate kakve je Vladimir Vladimirovič htio/očekivao. U Ukrajini NE POSTOJI jedna ruska vojska, nego imamo na terenu vojne formacije koje su tamo, barem formalno, u ime Rusije. No, te snage ne djeluju zajedno, nemaju zajedničko zapovjedništvo i nerijetko se bore i između sebe. Dapače, vojska (u smislu oružanih snaga RF) nema zapovjedništvo nad nekim dijelovima tih vojnih formacija povremeno, a nad nekima nikad.
Wagner grupacija je nesumnjivo privilegiran dio oružanih snaga koji nastupa u ime RF u Ukrajini. Oni imaju svoju paralelnu liniju zapovjedanja koja nije ni na koji način u sustavu Vojske i odgovara izravno Vladimiru Vladimiroviču. Dakle, Šojgu nad njima nema apsolutno nikakvu ingerenciju. Oni mogu, sukladno procjenjenim potrebama po svojem nahođenju, ajmo to tako nazvati, rekvirirati bilo koju postrojbu LNR/DPR, Imaju svoje zračne snage (ratno zrakoplovstvo) i svoj sustav odabira ciljeva. Vođa Prizogin se ponaša kao vođa i vrhovni zapovjednik cijelog rata u Ukrajini. Prizogin i 'njegove' postrojbe mogu doslovce sve; to vidimo na primjeru gdje on sam uđe u pravosudni sustav (zatvore), postroji osuđenike i na svoju ruku im obeća oprost od kazne nakon 6 mjeseci službe u Ukrajini. Tih 3 do 5000 wagnerovaca nije podčinjeno hijerarhijskom sustavu vojske, bore se potpuno samostalno i izvan bilo kakvih vojnih sustava koji postoji. Istovremeno, wagnerovci predstavljaju bez ikakve sumnje najprofesionalnije postrojbe koje nastupaju u ime RF u Ukrajini i oni su, iz ruskog gledišta, barem nešto i postigli.
Posve drugi kraj skale su postrojbe LNR i DPR-a. Njih se šalje posvuda i ima puno videa koji prikazuju proteste snaga LNR-a koje su poslane u Donjeck (iz njihove perspektive druga država). Ove su snage najlošije opremljene, s opremom koja je još u nekim detaljima zaostala iz II. Svjetskog rata, a najviše se opremaju samostalnim snalaženjem i iz donacija. Mahom se radi o (nasilno) mobiliziranim ljudima i njihova motivacija za borbu je najmanja/najlošija. U pravilu se radi o (pobunjenim) stanovnicima oblasti Luhansk i Donjeck bez ikakve ili tek s najosnovnijom pješačkom obukom.
Regularna vojska RF je tek malo bolja u borbama od LNR/DPR postrojbi i tek malo bolje opremljena. Uglavnom se to odnosi na teško topništvo i ostalu vojnu tehniku koja je na raspolaganju Ruskoj vojsci (veliko slovo jer se ovo odnosi na regularnu, 'pravu' vojsku RF). O sposobnostima i profesionalizmu tih snaga je već jako puno toga ispričano, korupcija na svima razinama je dobro poznata stvar i te formacije su u praksi bitno manje u broju od brojnog stanja na papiru, tj. isplatnim listama. Neke postrojbe su jednostavno prestale postojati tj. potpuno su izgubile bilo kakvu mogućnost vojnog djelovanja zbog uništavajućih gubitaka koje su pretrpjele, a u startu su bile ispod 70 posto popunjenosti, neke i na mršavih 50%. Ove snage u ovom sukobu uglavnom sudjeluju topnički/artiljerijski kao podrška drugim 'svojim' snagama na terenu.
To nas dovodi do Rosgvardije. To je defacto specijalna policija u čijem sastavu su i Kadirovici. One nisu obučene, niti opremljene, a ni zamišljene kao prave vojne postrojbe. I ove snage nisu u sustavu zapovjedništva ruskog glavnog stožera i djeluju samostalno. Najčešće u pozadini linije bojišta i kao politička kontrola koja je tamo da nekom od onih nesretnika koji moraju bezglavo jurišati i ginuti ne bi palo na pamet da se okrene nazad. Postoji toliko izvještaja o otvorenim sukobima s pucnjavom između ovih snaga i vojnih postrojbi da je to nemoguće ignorirati i zasigurno je istina.
Tu su još i ti Čečeni Kadhyrova čiji je glavni doprinos ruskoj stvari naslikavanje po tik-toku.
Dakle, snage koje nastupaju u ime RF nisu jedinstvene, nemaju zajednički cilj, nemaju objedinjeno zapovjedništvo, nemaju istu razinu opremljenosti, obučenosti i motivacije i nerijetko se međusobno sukobljavaju. Kad se to sve sagleda, mizeran učinak u Ukrajini koji je dosad ostvaren logična je posljedica takvog stanja stvari.
Jasno, tu se nešto pita i Ukrajinu; o njihovoj motivaciji nije potrebno trošiti riječi. Obuka je po NATO standardima već dugo vremena, dobivaju pomoć sa Zapada i izvrsno koriste sve slabosti ruskih formacija.
19.09.2022 | 16:44
Ne znam da li ste propratili ali pored juznokorejskih K2 tenkova i kupnje oko 150 americkih Abramsa, Poljska kupuje 96 Apache borbenih helikoptera.

Radi se o najnovijoj AH-64E Guardian inacici. Strasna cifra i pripadajuca vatrena moc. Time ce postati 2 najmasnovniji korisnik ove letjelice na svijetu. Odmah iza USA.

Ne znam koliko tenkova Rusija da posalje u neki buduci napad, ovi Apache bi ih polupali bez ikakvog napora Svaki Apache moze nositi do 16 Hellfire raketa. I plus onaj brutalni top u nosu za mekse mete. Pornografija cista...

Hrvatska bi sa 20-ak komada rijesila jako puno stvari u vojsci al jbg. I dalje sam misljenja da je za nas brdoviti Balkan puno mudrije imati borbene helikoptere nego avione.

Ali domaca struka, u sprezi sa politickim interesima, ocigledno zna bolje...
19.09.2022 | 17:58
Samo ću tu zakvačiti link: twitter.com/UAWeapons/status/15718887287...azgDkTMdugFA_BEwkvgA

I mi dajemo svoj obol...!
20.09.2022 | 06:40
O čemu oni pričaju? Da li spremaju nešto strašno i sad to pripremaju propagandom.

twitter.com/i/status/1572017454657708039
20.09.2022 | 07:51
Što rekoh, ne porekoh! No, prije situacije u Hersonu, samo kratko: Ukrajina polako, ali sigurno napreduje na istok iz smjera Harkiva. Uspostavljen je mostobran preko Oskila, Kupjansk je u potpunosti pod kontrolom Ukrajine. Pruga prema jugu je potpuno neupotrebljiva za ruske snage, iako ona ide uz istočnu obalu Oskila koja još nije pod kontrolom Ukrajine (u smislu da su tamo njihove snage), iako je u dometu topništva odavno. No, posve je sigurno da se Ukrajina vratila na područje Luhanska.
Južno do toga Liman je u polukoruženju ukrajinskih snaga i Rusi javljaju o gubicima svojih snaga. Pojavile su se vijesti o traženju vodstava tzv. LNR i DPR o organizaciji referenduma o prisajedinjenju (mislim da se taj izraz koristio na ovim prostorima 90-ih?) Rusiji čime bi ta područja, deklarativno, postala dio RF (sad su tzv. samoproglašene neovisne republike). Iskreno, nisam siguran kako bi im to pomoglo, ali tumačim te zahtjeve kao posredno priznanje da cijela ta stvar ide svojem kraju i da Ukrajina stiže (što jest činjenica).
Ajmo sad na Herson: ovo je pregled situacije na cijelom bojištu koje kolokvijalno zoveno Herson iako se radi o području sjeverno od grada koje je udaljeno 20-30 km od njega. Ajmo reći da bi solidna analogija bilo zadarsko zaleđe i Zadar.

1509herson.jpg


Krajem kolovoza ukrajinske snage su oslobodile Oleksandrivku čime su ruske snage na tom mjestu dobro stiješnjene prema Dnjepru.
15. 09. je objavljeno da je Ukrajina oslobodila Sofivku čime je Tomina Balka i cesta koja tu prolazi u njihovom dosegu tj. mogu ometati komunikaciju ruskih snaga.

tominabalka.jpg


Cijeli tjedan je Ukrajina intezivno topnički djelovala po ruskim položajima u Miroljubivki, ali tu nema nikakvih pokušaja proboja. Pretpostavlja da su Rusi dobro ukopani i ovo pucanje po njima ima primarnu namjenu da te snage veže za to područje, tj. onemogući njihovo pomicanje u pomoć drugim snagama.

miroljubivka.jpg


Satelit pokazuje da su rusken snage napustile Kiselivku u pokušaju da se prebace preko Dnjepra, ali ostale su na drugoj liniji obrane u Klapaji.

kiselivka.jpg


Pojavile su se glasine i oslobađanju i tog mjesta, ali nisu potvrđene.

Dalje na sjeveroistoku je Ukrajina probila liniju iznenadnim napadom iz smjera Ternovog poda (jel bi to bio Trnoviti put?) do Šmitove (koja je isto oslobođena). Tu je Ukrajina zabila klin između dva jaka ruska uporišta (Ljubomirivka i Bohorodicka). Ovaj pravac prodora do Inhuletska ima za cilj potpuno presijecanje bilo kakve komunikacije između sjevera i juga ruskih snaga čime njihova predaja postaje samo pitanje vremena.
Toga su itekako svjesni i Rusi koji su prošli tjedan krenuli u protuofanzivu u smjeru Kiselivke koju su nakratko i zauzeli, ali potom ih je ukrajinska topnička paljba prisilila na povlačenje i ukrajinske snage su opet došle u kontrolu tog područja.
Na području oko Andrijevke je Ukrajina napravila prodor i potisnula ruske snage. Tu su redom oslobođeni: Suhi Stavok, Kostromk, Blahodativka te na koncu i Bilohirka.
Konačno, na užas svih neslavenskih komentatora i promatrača Ukrajina je oslobodila i Novoznesenske (ime koje oni ne mogu ni pročitati, a kamoli izgovoriti) i Miroljubivku. Tim se ruske snage dodatno potiskuju na jug prema Hersonu i Dnjepru.
Otkako je pokrenuta ofanziva na ovom području, snage Ukrajine (tu se bore i međunarodne postrojbe u sastavu Oružanih snaga Ukrajine) su napredovale cca 15-ak km na jug (cijela linija bojišta je za toliko pomaknuta prema Hersonu). To se na prvu čini relativno lošim i taj spori napredak je bio razlogom ismijavanja od strane ruske propagande (a onda im se dogodila Balaklija i kolaps bojišta istočno od Hersona), no postoji dobar razlog za ovaj vrlo spor tempo napredovanja.
Prvi je teren. Satelitske snimke pokazuju da je to relativno položen teren bez prirodnih zaklona, uz to isprecijecan rijekama, rječicama i potocima. To ga čini vrlo neprikladnim za korištenje mehanizacije i oklopa (slaba pokretnost u mekoj zemlji koja je mjestimično na pragu močvarne) koji je uz to i jako izložen jer se nema kud sakriti. Dakle, sve što se radi čini pješaštvo. A Ukrajina pažljivo dozira svoje snage kako bi izbjegla velike žrtve i umjesto toga sustavno davi logistiku ruskim snagama koje su tu dobro ukopane, brojne i predstavljaju mahom najbolje ruske snage.
Vezano uz to, Rusi su napravili ponton preko Dnjepra koji je jučer Ukrajina (i opet pun ljudi i opreme) uništila. Rusija ima dodatni problem što je Dnjepar tu širok oko 350 metara i obala je izuzetno nepogodna za sidrenje i pristup pontona (na cijelom toku u tom području je to moguće samo na dva mjesta i Ukrajina ta mjesta drži pod nadzorom, jasno).
Za kraj jutarnjeg javljanja, prvi izvještaj s terena o '12-rici žigosanih' (figurativno, mislim na ove osuđenike iz Rusije) koje je Wagner dovukao na liniju bojišta oko Bahmuta. Očekivano, čim su došli u dodir s ukrajinskim snagama, predali su se.
20.09.2022 | 07:52
tino1 kaže:
O čemu oni pričaju? Da li spremaju nešto strašno i sad to pripremaju propagandom.

twitter.com/i/status/1572017454657708039


Ne, nego pokušavaju povratiti bar dio kredibiliteta (koji nisu nikad ni imali), jer su postali predmetom sprdnje
20.09.2022 | 17:46
I evo ga, očekivano, imamo eskalaciju od strane Vladimira Vladimiroviča. Idemo redom: oni 'referendumi' (Baltičke zemlje bi mogle ponešto o tome reći kako to Rujo radi) u tzv. LPR i DPR bi se trebali održati u idućih nekoliko dana. Konkretnije, između 23 i 29. ovog mjeseca. Spominje se čak i mogućnost online glasovanja. Iskreno, bilo bi za umrijeti od smijeha da im to ishakiraju Ukrajinci i da rezultat bude negativan. Ionako je nebitan, svi znaju da će biti objavljena plebiscitarna odluka o pripajanju Rusiji.
Koja je pozadina ovoga? Ruski disidenti su ponudili vrlo smisleno objašnjenje: ta područja onda postaju dio teritorija Rusije i SVO se preimenuej u obrambeni rat. Zastanimo još jednom nad ovom mentalnom akrobacijom: Rusija je napala Ukrajinu i sad će na njenom teritoriju voditi - obrambeni rat. Takav prekvalifikacija agresije onda pruža mogućnost Putinu da koristi ročnike, što je dosad, legalno barem, bilo nemoguće. Također, ostavlja mogućnost da se proglasi neki vid mobilizacije. U skladu s tim je Duma po ubrzanom postupku donijela zakon koji za odbijanje vojne službe tj. neizvršavanje zapovjedi predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina. I tu je zaokružen puni krug. One pripadnike oružanih snaga koji odbijaju odlazak u Ukrajinu će poslati u zatvor, a onda će Wagner te iste robijaše slati u Ukrajnu da bi nakon 6 mjeseci službe bili slobodni..?
No, o tom, potom. Telegram se upravo užario od objava da će danas u ponoć biti zabranjen izlazak iz Rusije muškarcima između 18 i 65 godina starosti što bi bila neka tiha naznaka nekog vida mobilizacije. Da bi to mogla biti istina pokazuje i navodna ostavka guvernerke Središnje banke Rusije Nabiulline koja je u financijskim krugovima svijeta oduvijek na glasu kao iznimno stručna i sposobna bankarka koja je Središnju banku vodial po svim pravilima struke i za primjer svima ostalima; naime, onda je najavila da ako dođe do opće mobilizacije, ona daje ostavku istog časa. Dakle, u Rusiji se počelo ozbiljno kuhati i one vijesti o tome da su se Kremlju nakon ove ofanzive Ukrajine oko Harkiva pune gaće izgleda da su istinite.
Naime, ovo je namijenjeno za domaću upotrebu. Putin je pod paljbom svoje desnice da se ne poduzima dovoljno da se dobije rat. I taman da se i proglasi opća mobilizacija, to mu ne donosi ništa. Da bi netko postao vojnikom, potreban je obuka. Temeljna pješačka obuka traje barem mjesec dana. Specijalistička i više. Za obuku trebaju postojati centri obuke. U njima trebaju postojati dočasnici i časnici koji su sposobni odraditi tu obuku. Dakle, u pitanju su minimalno mjeseci. Od dva na više. Inače samo šalješ ljude na klanje, jer neće preživjeti realnost bojišta.
Kad smo kod toga tj. bojišta, samo kratko: ruski izvori tvrde cijeli dan da su ukrajinske snage zauzele Liman i da su manje od 2 km od Lisičanska o čemu još nema neovisne potvrde. To je vrlo vjerojatno istina i okidač je za sve ostalo što se događa, ukratko gore opisano.
U međuvremenu, službene stranice Wagnera su Ukrajinci hakirali.

FdC1r8xXkAAx4WV.jpeg


Kaže: 'Ukrajinska IT vojska ovdje. Sad imamo sve vaše osobne podatke. Dobrodošli u Ukrajinu. Čekamo vas!'
20.09.2022 | 18:02
Zastanimo još jednom nad ovom mentalnom akrobacijom: Rusija je napala Ukrajinu i sad će na njenom teritoriju voditi - obrambeni rat. Takav prekvalifikacija agresije onda pruža mogućnost Putinu da koristi ročnike, što je dosad, legalno barem, bilo nemoguće. Također, ostavlja mogućnost da se proglasi neki vid mobilizacije. U skladu s tim je Duma po ubrzanom postupku donijela zakon koji za odbijanje vojne službe tj. neizvršavanje zapovjedi predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina. I tu je zaokružen puni krug. One pripadnike oružanih snaga koji odbijaju odlazak u Ukrajinu će poslati u zatvor, a onda će Wagner te iste robijaše slati u Ukrajnu da bi nakon 6 mjeseci službe bili slobodni..?


A mogu i zafijariti jedan nuklearni projektil jer je konacno doslo do napada na ruski teritorij.
20.09.2022 | 18:08
Pa s ovim drek referendumima je Rusija defacto priznala da ne može pobijediti Ukrajinu. Moćna ruska vojska nije (bila) u stanju slomiti Ukrajinu.
20.09.2022 | 18:28
Mene je ponekad sram čitati odgovore na jabučnjaku. Kaže netko " pa pustite sjeverni tok 2 i plina ima koliko želite, neovisno da sjeverni tok 1 je i više nego dovoljan za EU"
Ta mi je izjava u stilu izjave Marije Antonete, kad je rekla, da ako su ljudi gladni i nemaju kruha, neka jedu kolače.

Inače je danas u Moskvi bio sudar titana, sastali su se Putin i Dodig...jel treba neko dodatno objašnjenje, ovog događaju desetljeća
20.09.2022 | 18:42
A tko je to napisao? I gdje?
20.09.2022 | 18:59
Jesu li se stvarno sastali Putin i Dodig?
20.09.2022 | 19:22
smayoo kaže:
A tko je to napisao? I gdje?


Ček tebi je bitno tko je to napisao i gdje, nego ova moja izrečena laž Ako ti nećeš reći "car je gol" a bogami niti ja neću ti reći da imaš odgovor na moje pitanje, stranicu ili dvije od ove zadnje.
20.09.2022 | 19:23
tino1 kaže:
Jesu li se stvarno sastali Putin i Dodig?


www.index.hr/vijesti/clanak/dodik-na-sas...-ste-vi/2396716.aspx
20.09.2022 | 19:51
cariblanco kaže:
smayoo kaže:
A tko je to napisao? I gdje?


Ček tebi je bitno tko je to napisao i gdje, nego ova moja izrečena laž Ako ti nećeš reći "car je gol" a bogami niti ja neću ti reći da imaš odgovor na moje pitanje, stranicu ili dvije od ove zadnje.


Fućka mi se za sastanak u Moskvi. Pitao sam tko je i gdje napisao ovo:

"pa pustite sjeverni tok 2 i plina ima koliko želite, neovisno da sjeverni tok 1 je i više nego dovoljan za EU"
21.09.2022 | 07:46
smayoo kaže:
Fućka mi se za sastanak u Moskvi. Pitao sam tko je i gdje napisao ovo: "pa pustite sjeverni tok 2 i plina ima koliko želite, neovisno da sjeverni tok 1 je i više nego dovoljan za EU"


Pretpostavljam da se to odnosi na Davorov citat Rusa s prethodne strane.

Nego, imali smo sinoć vrlo zanimljiv razvoj situacije u Rusiji. Nakon ovih promjena zakona i najave da slijedi neki vid mobilizacije itd. (da se ne ponavljam, pročitajte moj prethodni veći post), stigla je službena objava da će se Putin obratiti naciji, a nakon njega i Šojgu. Svi su s nestrpljenjem čekali da čuju što će VV objaviti, ali to se nije događalo. Došao najavljeni rok (20:00) i prošao. Nakon 45 minuta stigla je vijest da se obraćanje pomiče na 21:45. Pa došao taj rok, ali VV(raga) nema. Na kraju nije bilo ništa od obraćanja, niti od VV, a onda ni od Šojgua. Što to sve skupa znači, nemam pojma. O nekim analizama nema smisla govoriti, jer se sve svodi na nagađanja i čitanje iz dlana, kave, zoca ili čega već, ali očito je da se nešto događa.
Očekuje se, kako rekoh, da VV nakon referenduma objavi da su Luhansk, Donjeck i Herson dijelovi Rusije, pa bi onda mogao ročnu vojsku slati na ta područja u skladu s obrambenom doktrinom. Ako se to dogodi, kako već rekoh, to će biti pismeno priznanje da ruska vojska nije (bila) u stanju srediti Ukrajinu tj. poraziti njene oružane snage. Kad smo već kod Ukrajinaca, na sve ove najave oni odgovaraju prkosno tipa: nije uopće bitno koga ćete poslati, samo dođite, čekamo vas. Njihovo je samopouzdanje veliko i raste svakim danom i svakom ovakvom objavom koja je defacto priznanje slabosti ruskih snaga i ruske federacije.
Za kraj, Ukrajina sve svoje dužnosnike drži u stanju visoke pripravnosti. Naime, Rusija ih je dosad već nebrojeno puta pokušala likvidirati, a s ovim razvojem situacije se očekuje da će to sad intenzivirati što me podsjeća na (navodnu) priču o razlazu Tita i Staljina. Ne znam je li istinita ili proizvod jugopropagande, ali zvuči dobro. Staljin je poslao vreću graha Titu uz poruku: Pazi što radiš, probaj prebrojati ovaj grah. Nas ima još više.
Tito mu je na to poslao natrag šaku makedonskih ljutih paprika: Probaj nas..!

EDIT: sad ide ta objava tj. prije sat vremena. Proglašena je djelomična mobilizacija. To se odnosi na rezerviste i one koji su odslužili vojsku i imaju vojnu obuku i vojno iskustvo. Ono što će biti najveći problem u cijeloj priči za RF je to da ih vojska nema čime KVALITETNIM opremiti. Na bojištu su već T-62 tenkovi koji se izvlače iz skladišta, vojnici su u Rusiji od 24.02. u zimskim odorama, itd itd.. Ovo neće okrenuti inicijativu koja je na ukrajinskoj strani.
Ostalo je sve isto sranje koje nam pokušava prodati od 24.02. (denacifikacija, NATO ih napada, nisu imali izbora itd..)
21.09.2022 | 08:38
Ne trebaju niti opremati vojnike kada situaciju misle raščistiti s taktičkim nuklearim jer im je dosta konvencionalnih gubitaka dok proračunate SAD i naivna EU dolijevaju ulje na vatru.

Sve ide točno po Starcraft scenariju s početka ovog threada. Nije dobro za nas nikako.
21.09.2022 | 08:57
dpasaric kaže:
Ne trebaju niti opremati vojnike kada situaciju misle raščistiti s taktičkim nuklearim jer im je dosta konvencionalnih gubitaka dok proračunate SAD i naivna EU dolijevaju ulje na vatru.

Sve ide točno po Starcraft scenariju s početka ovog threada. Nije dobro za nas nikako.


Ako tako postaviš stvari, bilo bi dobro za nas da nam takva Rusija dođe na granice tj. da ih se samo pustilo da pregaze Ukrajinu?

Nikad u povijesti udovoljavanje nasilnicima/zločincima/destiliranom zlu nije donijelo dobra pa ne mogu slijediti tvoj misaoni proces koji sad predviđa drugačiji ishod da se VV-u popustilo kako je on zamislio.
21.09.2022 | 09:22
Uopće to nije stvar "misaonog procesa", to je stvar real-time-strategy varijabli, opet, vama je to smiješno, ali svodi se na Starcraft. Rusija je ovdje u prednosti od početka i ta partija će završiti točno kako je i izgledalo.

Imaš matricu, imaš brojke i imaš jednadžbe. Nema misaonog procesa, samo matematika. I znamo je od početka.

Treba priznati da je američki plan da se Ukrajina ugura u NATO katastrofa, žrtvovali su jednu zemlju i narod. I tu sada na vrijeme treba priznati da su sve krivo procijenili (osim ako zaista nisu zlikovci koji su baš to željeli, a to je isto sasvim moguće) i da nisu slušali vlastite pametne ljude koji su točno rekli što će se dogoditi.

I bilo bi dobro za sve nas da to tu sada stane. Ukrajina je žrtvovana i izgubljena, valjda je zapad time nešto naučio i stanimo sada tu. Rusi će legalizirati područja koja žele (ili i cijelu Ukrajinu) po modelu Kosova i to je kraj. A ako zapad bude dalje intervenirao, onda imamo izvjestan kraj civilzacije jer Rusi nemaju nikakvu "opciju B" koja bi njima bila prihvatljiva niti se zapad trudio pregovarati na takav način da se posloži obostrano prihvatljiva ravnoteža i mir.
21.09.2022 | 09:23
dpasaric kaže:
Ne trebaju niti opremati vojnike kada situaciju misle raščistiti s taktičkim nuklearim jer im je dosta konvencionalnih gubitaka dok proračunate SAD i naivna EU dolijevaju ulje na vatru.

Sve ide točno po Starcraft scenariju s početka ovog threada. Nije dobro za nas nikako.


Tebi su te taktičke nuke neki fetiš? Koliko ih spominješ ispada da jedva čekaš da neka rokne,... ono kako piroman koji jedva čeka da dođu vatrogasci pa da ih gleda kako se bore sa vatrom/požarom
  • Air
  • Korisnik
  • 60
21.09.2022 | 10:10
Mislim da mu nisu nuklearke fetiš nego da mu je Starcraft fetiš, da je toliko igrao da su mu odnosi iz igre postali stvarnost.

Život nije samo i isključivo matematika.
Život je kombinacija razuma, osjećaja i duha. Nebrojeno je primjera kada su srce i duh pobijedili razum koji je govorio da nema teoretske šanse za uspjeh.

Točno je ono što Djuro rekao: "Nikad u povijesti udovoljavanje nasilnicima/zločincima/destiliranom zlu nije donijelo dobra".

Međutim Davor to ne može prihvatiti i shvatiti da je to jedini put i da su za njega potrebne žrtve u proporcionalno razmjeru u kojem smo dopuštali da zlo naraste do veličine kada smo se odlučili suprostaviti.

Zla kao što je Putin ima još (primjer su Kina, S. Koreja). Ako se pusti Putin i oni će krenuti istim putem i onda se nameće pitanje kad će oni stati?
Odgovor je nikada.

Ako samo jedan uspije uspeti će svi jer tada više neće biti nikoga da se suprostavi.
21.09.2022 | 10:12
dpasaric kaže:
Treba priznati da je američki plan da se Ukrajina ugura u NATO katastrofa, žrtvovali su jednu zemlju i narod. I tu sada na vrijeme treba priznati da su sve krivo procijenili (osim ako zaista nisu zlikovci koji su baš to željeli, a to je isto sasvim moguće) i da nisu slušali vlastite pametne ljude koji su točno rekli što će se dogoditi.


Ovo nisi komentirao kad je bilo objavljeno...

Djuro genijalac kaže:
Evo bombetine.
www.reuters.com/world/asia-pacific/exclu...p;utm_source=twitter

Što ćemo sad s pričama o NATO-u i upozoravanjima, Ukrajina sama kriva itd..?


I još jednom, ali sad zadnji put, ću te pitati bi li bio tako benevolentan prema okupaciji tuđeg teritorija kad bi ti se VDV postrojba spustila na Grobnik sa zadatkom da izbije dolje na obalu i pričeka desantne snage ruske mornarice?
21.09.2022 | 10:17
Air kaže:
smo dopuštali da zlo naraste do veličine kada smo se odlučili suprostaviti.


Da bi zlo uspjelo, ne treba poticaja, dovoljno je da dobri ljudi skrenu pogled.
  • Air
  • Korisnik
  • 60
21.09.2022 | 10:24
Djuro genijalac kaže:
Air kaže:
smo dopuštali da zlo naraste do veličine kada smo se odlučili suprostaviti.


Da bi zlo uspjelo, ne treba poticaja, dovoljno je da dobri ljudi skrenu pogled.


Točno.

Ja nisam niti rekao da smo poticali nego da smo dopuštali, a ti si precizirao da smo dopuštali skrećući pogled što je točno.

Zlo je agresivno i dominantno u svom širenju za razliku od pozitivnih vrijednosti.
Ali to moramo promijeniti.
21.09.2022 | 10:45
Jedna zanimljiva crtica iz zivota...

S mojim sinom u razred ide mali Talijan. Krajem prosle skolske godine su se on i majka namjeravali vratiti u Italiju i tamo nastaviti zivot i skolovanje.

Pocne nova skolska godina, kad evo njega natrag.

Pitam oca kako je doslo do tog preokreta, kaze "nije bilo mjesta za njega ni u jednoj medjunarodnoj privatnoj skoli jer su sve zauzela djeca Rusa".
21.09.2022 | 11:46
A mali Talijan ne zna talijanski pa da može ići u normalnu školu ili su oni previše fancy da daju dijete u normalnu školu?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 2 minuta
  • Kloba: Na Bačvicama, sorry
  • Kloba: Sjećam se. Spavali su u onom hotelu na Žnjanu. I ja sam tamo noćio jednom. Jako dobar hotel. Ko jučer da je bilo. Kako je Laušević rekao "Godine prođe, dan nikako". :)
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO