Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


03.03.2022 | 21:08
drlovric kaže:
I na njih sam mislio, uopceno govoreci. Tu se slazem sa Putinom. To je u principu jedan narod.

Mene jednom sisao nekav iz Girkistana mislim. Kosook, a Rus. Kao da vidis kineza a prica ruski. Jako smijesno za vidjeti. Pojma nisam imao da ih ima i takvih


Mislim da su to potomci Mongola, ali nisam siguran.
Stvarno ovo pišem ono, po osjećaju - nikakvim sigurnim podacima.
EDIT:
Sada kada pričamo o komadima sjetio sam se nečega o čemu bi ti mogao imati "first hand expirience".
Ne znam jesi li primjetio koliko američki crnci imaju fetiš prema Azijatkinjama?
Primjerice brat Ediea Murphya se hvalio podatkom "koji brat se može pohvaliti da je spavao sa Azijatkinjom? Holer!"
Pa Dave Chapelle i Kevin Hart, obojica oženjeni sa pogađaš - Azijatkinjama.
Ne znam u čemu je stvar, ali obožavaju ih.
Eto, da malo unesemo smijeha u jako tužnu temu...
  • Daddo
  • Posjetitelj
03.03.2022 | 21:19
drlovric kaže:

To su Rusi. Jako tuzna nacija, sklona alkoholu, ali sa mozda najljepsim zenama na svijetu


Realno i ti bi se propio da ti žene zavode "smrtni neprijatelji" ne jer moraju nego jer eto - mogu i nije im problem si to priuštit. Čak ni onima koji nisu super-bogati.

A sad ozbiljno, bez da se nabacujemo stereotipima (jer bi mogli bez problema tako reći da su Amerikanci tužna nacija obzirom na količinu kriminala i činjenicu da već kao maloljetnici mogu kupit automatsko oružje i vježbaju s njim)...

Rusija je heterogena etnički (kao uostalom i cijeli bivši SSSR, smišljano ciljano i planski rađeno za vrijeme režima) i jedino je ta ideja komunizma ih držala na okupu. Ideja koja je propala i u koju su prestali vjerovati čim su provirili preko zida.

USA je jednako heterogena, samo što oni "isperu mozak" strancima na foru američkog sna (dolar je i bog i otac i majka), ostavljajući im pritom "porijeklo" ali oni su primarno i prije svega - Amerikanci.

Količina love i resursa koju ima USA (i bez ratova na svom tlu ili drugdje u svijetu) nemjerljiva je s bilo kojom drugom zemljom na svijetu. USA je samodopadna i samodostatna, sve i da ne širi vlastite interese. Ono što joj treba od "pameti" ima gdje kupiti. Radne snage jeftine ima južno od sebe koliko hoće. Život u USA "ne košta ništa" i izgubiš ga za malo keša u novčaniku.

U tom smislu, razumljivo mi je da su USA sa svojom politikom nekom nesimpatični. No to i dalje ne opravdava ovo što se događa Ukrajini. Niti Rusiju čini (vele)silnom.

Poanta? Rusija, ni ona stara, niti kao dio SSSR-a, ni ova federacija - nije bila bogata. Samo je imala ogroman teritorij sa hrpom jadnih i gladnih ljudi. Koji su u nekom trenutku na ovaj ili onaj način bili prisiljeni snalazit se. A nisu mogli poubijat Indijance i pokrast resurse lokalne.

Ideološki je to bilo najlakše... stvorit proletere i sustav u kojem su svi jednaki i država dijeli svima. A onda ipak neki državnici dobiju dache, a neki ne. Ko stanovi od SIZ-a.
03.03.2022 | 22:19
Što se odjednom dogodilo Indexu da je okrenuo retoriku?

www.index.hr/vijesti/clanak/analiticar-p...jenjuje/2344411.aspx

www.index.hr/vijesti/clanak/ove-vijesti-...e-tocne/2344190.aspx

Je li ih nazvao netko iz Putinova ureda?

Ili su skužili da čitatelji nisu baš toliko naivni da im se čita generirano huškanje?
  • Daddo
  • Posjetitelj
03.03.2022 | 22:30
Išle su porezne prijave?
03.03.2022 | 22:55
dpasaric kaže:
Što se odjednom dogodilo Indexu da je okrenuo retoriku?
www.index.hr/vijesti/clanak/analiticar-p...jenjuje/2344411.aspx
www.index.hr/vijesti/clanak/ove-vijesti-...e-tocne/2344190.aspx

Je li ih nazvao netko iz Putinova ureda?
Ili su skužili da čitatelji nisu baš toliko naivni da im se čita generirano huškanje?


Koliko sam upratio, korona propagandu su sasvim uredno odradili bez grča na licu. Ne bih rekao da su im čitatelji preko noći postali ne-naivni.
Možda su odnekud sjele neke pare ili je je Babić dobio jahtu "na čuvanje"
Svakako zanimljivo. Takvo što se ne vidi svaki dan u medijima.
04.03.2022 | 07:10
Pišu ono što se bolje klika.
04.03.2022 | 07:42
JOHN kaže:
Pišu ono što se bolje klika.

Zanimljiva informacija koje se dokopao Davor, ali ovo kako se šališ po meni nije ziher JOHN.
U tom bi slučaju samo nabacili drugačije clickbait naslove i opet bili u igri.
Išao sam malo pogledati vlasničku strukturu Indexa, ako sam naletio na točne podatke to je Babić i još par naših ljudi, znači ništa specijalno zanimljivo.
Možda u ovom zadnjem pasusu teksta kojeg prenosim ima nešto:

"Index.hr kao jedna od vodećih stranica u Hrvatskoj, s vijestima pokriva pokriva politiku, poslovanje, sport, show business te sadrži razne kolumne. Ove internetske novine su pokrenute u prosincu 2002. sa sjedištem u Zagrebu.

Krajem 1990.-ih Matija Babić pokreće Vlast.net, Izbori.net i Vijesti.net (današnja rubrika Vijesti na Index.hr). Kasnije postaje i glavni urednik portala Online.hr. 2002. godine Matija, autor, urednik i dizajner portala, zajedno sa ostatkom ekipe napušta Online.hr kako bi osnovao Index.hr. U početku je svrha stranice bilo prikupljanje vijesti, no ubrzo su počeli sa objavljivanjem sve više originalnog sadržaja.

Što se tiče vlasnika Index.hr - a, oni su isti od osnivanja internetskih novina. Većinski vlasnik je Matija Babić i nosi naziv "autor i urednik projekta". Suvlasnici su Gordan Novoselec (bivši programer za Online.hr), Andreja Hudika (bivša novinarka za Online.hr) i Miljenko Nikolić (bivši novinar za Online.hr) te Ivan Matić, Darko Budor i Dean Janaček.

2005. Babić napušta Index.hr kako bi radio za 24 sata, no tu već nakon 4 mjeseca dobiva otkaz. Nakon toga se ponovno vraća na Index.hr i nastavlja voditi internetske novine.

Matija Babić je povezan sa raznim kontroverzama, te je npr. 2015. godine bio optužen da je oštetio Prvu stranicu d.o.o tvrtku za 2,8 milijuna kuna. Krivnju je priznao na županijskom sudu i osuđen je na godinu dana zatvora (što je potom promijenjeno u rad za opće dobro) i plaćanje novčane kazne. Trenutno ima boravište i prebivalište u Bugarskoj.
"

Ciljam na Bugarsku gdje navodno živi. Tko zna šta tamo čuje, s kim se druži, bla truć...
Na to mislim...
Odavde mi taj tekst.
04.03.2022 | 08:36
Ne ulazeći u kontroverze (hrvatski se to kaže poduzetništvo) oko Indexa, danas ćemo se osvrnuti na još jedan moment ruske invazije na Ukrajinu. Napuštanje/gubici ispravne ruske vojne tehnike je već činjenica koju nitko ne dovodi u pitanje. Bilo je samo pitanje kad će se to jako obiti o glavu Putinu. Iako su ti gubici u sumi stvari tj. količini svega što se kreće Ukrajinom relativno mali, pokazalo se da nikako nisu zanemarivi. Manjkavo održavanje i kako su stare gume zakomplicirale napredovanje smo obradili (usputno, jučer su Ukrajinske snage iz tri pravca i s tri ozbiljne postrojbe na tri različita mjesta napale onaj megakonvoj koji zapravo stoji na cesti i gdje su kamioni parkirani u tri reda kako bi se kolona skartila što je više moguće), a sad ćemo se pozabaviti Ruskim RZ. Od početka sukoba ratno zrakoplovstvo je iznimno suzdržano u djelovanjima iznad Ukrajine do te mjere da se ozbiljni analitičari sa Zapada slažu da se aktivno koristi samo malo preko 75 aviona. Zgodno je to usporediti s američkom doktrinom koja se nije mijenjala od Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji. Ono nije započelo prije nego su savezničke ratne snage ostvarile apsolutnu zračnu prevlast iznad Europe. Još u '44. je Luftwaffe pružala neki otpor, ali to više nije bila ni sjena one sile koja je 4 godinen ranije pokušala na koljena baciti Veliku Britaniju.
Lovrić je već opisao kako Ameri kreću bilo kud; prvo salve krstarećih raketa anuliraju većinu ciljeva koji bi mogli ugroziti zračne snage (PZO), onda krene avijacija koja precizno isključi sve ostalo što prijeti i nakon nekoliko dana je zrak njihov. Uz takvu podršku je puno lakše napredovanje i izbacivanje točaka lokalnog otpora iz igre na jedan poziv.
Rusi to nisu (bili u stanju) napravili(ti). Ukrajinsko RZ se suprotstavilo junački, a vojska se nije usrala i razbježala. Kome je promaklo jučer, još jednom preporučam proučavanje ovog threada koji sjajno secira stanje jedne i druge strane:
twitter.com/kamilkazani/status/149799336...L501PA_lOhsp5aZ8KVPA
No, vratimo se na vrlo slabo sudjelovanje ruskih zračnih snaga u ovoj invaziji koja je pokrenuta iz Kremlja. I taj nedostatak podrške koji bi se mogao pokazati ključnim je još jedan posredan dokaz da je Putin očekivao da će Ukrajina pasti u roku od dva dana (ne bez razloga, provjeriti ovaj thread gore koji pokazuje kako 2014. prilikom aneksije Krima Ukrajinska vojska defacto nije postojala). No, to se nije dogodilo i sad smo u situaciji da snage na tlu očajnički trebaju podršku iz zraka koje nema.
Razlog za to je ona napuštena/zarobljena ispravna ruska tehnika. Tu ima svega, a ono što Rusiju sad posebno žulja su vozila namijenjena PZ obrani kratkog dometa. Među njima su i vozila namijenjena operacijskoj sigurnosti snaga tj. poglavito IFF sustavi. IFF (Identification Friend or Foe - identifikacija prijatelj ili neprijetelj) je ključna kod primjene zračnih snaga jer omogućuje razlučivanje vlastitih od neprijateljskih snaga. To se odnosi na zračne snage (sredstva detekcije na daljinu tako znaju treba li dizati PZ obranu ili ne), ali, u ovom slučaju možda još važnije, identifikaciju snaga na zemlji.
Avion koji leti 600-700 km/h i ispaljuje rakete ili baca pametne bombe niti ne vidi cilj i ovo je jedini način da zna puca li na 'prave' ili svoje položaje. Moderni IFF sustavi se sastoje dijelom od kodiranog digitalnog radija, dijelom radarskog signala i dijelom od normalnog signala za kontrolu leta. Sustavi su enkriptirani i u unaprijed predviđenim vremenskim intervalima (mogu i najčešće jesu posve stohastički u promjeni na razini sustava, ali sve komponente sustava su programirane za to) se mijenja kodiranje; u ratnim uvjetima bar nekoliko puta dnevno.
Kako su ruske snage ostavile/predale/napustile posve ispravnu tehniku, snage Ukrajine su sad dio tog sustava. To znači da oni mogu sudjelovati u njemu i hakirati ga što, naravno, aktivno i čine.
Ruske zračne snage su nakon trećeg dana rata zato defacto prestale djelovati po vojnim ciljevima. Prvo, u startu nisu sigurni jesu li to položaji Ukrajine ili njihove snage, a drugo, budući da Ukrajina nepogrešivo zna kad dolaze, njihova protuzračna obrana čak i s sredstvima bliske obrane tipa raketni lanseri s ramena je izuzetno efikasna. Tome u prilog ide i jučerašnja objava Klička (što je i dokazao slikom) da su uspješno srušili krstareći projektil iznad Kijeva.
Rusko zrakoplovstvo se zato sad posve prebacilo na gađanje civilne infrastrukture koja ne uzvraća ili nije branjena, posebice na južnom dijelu bojišta. To je u skladu s njihovom nemogućnošću da u startu znaju koji je cilj neprijateljski, a što pripada njima pa moraju prvo vizualno provjeriti je li cilj pred njima legitiman, a to znači da riskiraju da ih Ukrajinci skinu u tom prvom preletu.
Ukrajinske snage mogu temeljem IFF sustava čiji su sad dio, znati da ruske snage dolaze čim su se avioni digli u zrak i prijavili u IFF sustav i tako usmjeravati svoje slabije snage na vrijeme i u nepogrešivom smjeru protiv brojčano nadmoćnijeg neprijatelja i pritom biti izuzetno efikasni. Bitka za Britaniju i RAF protiv Luftwaffe u ljeto 1940. uz pomoć radara, drugi dio, remake 2021.
Ukrajinsko RZ nema leteće radare (ekvivalent AWACS-a) koje Rusko ima, ali činjenica da su dio IFF sustava im pruža de facto isti uvid u cijelo stanje kao da ih imaju.
Evo, toliko od mene za sad.
04.03.2022 | 08:53
Naučio novu riječ dana - stohastički.
Nego, koliko je Amerikancima trebalo da osvoje Irak?
Ono što zapravo pitam jest, koliko Ukrajinci mogu ovo produljiti da izmore Ruse i fizički i psihički i materijalno (znači da im počne nestajati materijala za borbu, ne ciljam na novac kao novac)?
04.03.2022 | 09:38
Sasvim sigurno Rusija ima jako puno jako punih skladišta. Ono što je upitno je kvaliteta toga što imaju. Imaš snimke gdje ruski vojnici pokazuju da su poslani u rast s hranom (CSO na hrvatskom, SDO po JNA terminologiji) kojoj je rok za konzumaciju istekao 2015.
Uopće nije dvojbeno da je Rusija jača i to nekoliko puta. No, što dulje traje otpor, a on je sad već nadišao programirano vrijeme trajanja 'specijalne operacije' 5 puta (specijalci poslani u osvajanje aerodroma u kijevu su imali samo dva CSO-a sa sobom, dakle hranu za dva dana, jer im više neće trebati, pa su onda, kad je stvar zapela, počeli pljačkati dućane i otimati hranu od ljudi kojima bi provaljivali u stanove), sve su veće pukotine u stroju koji treba pokoriti Ukrajinu.
Također, ono što sam napisao, počelo se događati. Tijela poginulih ruskih vojnika su počela stizati u Rusiju. Obitelji se žale da ih ne mogu dobiti, a odšteta za sina koji je poginuo na ratištu je (bila) u rubljama u protuvrijednosti od 900 eura. Kažem bila, jer se strmoglav rublje nastavlja.
U međuvremenu, Lukoil je kao kompanija zatražio od Putina da odmah zaustavi rat. Evo, oduzmeš 30-ak jahti i nešto vila po Azurnoj obali i cviljenje krene... Btw, Abramovič od prodaje Chelsea misli ipak financirati rusku stranu rata, ne ukrajinsku. Vjerujem da je to dio vezane štednje od strane Putina: imaš 5 milijardi, skupi jednu od prodaje i daj državi, a tebi je ostalo još četiri i zadrži ih. Koliko ga poznajemo, nije izgovorio na glas zasad ali je to sigurno mislio.
04.03.2022 | 09:57
Da, istina - rekao je da prihod ide "žrtvama rata u Ukrajini". Nije se izrazio decidirano "ukrajinskim žrtvama".
Ovu vijest o poginulim vojnicima sam pročitao baš danas, neka majka u Rusiji plače jer joj je sin 25. veljače trebao proslaviti 22. rođendan, no baš tih dana je dobila obavijest iz vojske da joj je sin poginuo. Sada još više plače jer ne može dobiti niti tijelo, a dala je iskopati grob.
Tekst u Večernjaku o ovome što ti stalno pišeš:
www.vecernji.hr/vijesti/americki-strucnj...-odrzavanjem-1568173
I samo da dodam drugi dio videa "Drama u Europi - rat u Ukrajini", koji ima izvrsne zaključke kako su Njemci dvolični (političari podržavaju Ukrajinu, no onda rade Nordstream 2 i tvrde da je politika jedno, a rat drugo) do to mjere da nakon mandata odlaze raditi u Rusiju, za Gazprom.
Njemica to priča, ne bilo tko.
Ma dobar je dokumentarac, zaista.
Spominje i ovog oligarha čija je jahta usidrena u Rijeci, zanimljivo mi je bilo saznati o čovjeku malo više.
04.03.2022 | 13:30
Donekle mi je žao što nam je zaključana COVID tema jer se stvari sada moguće povezuju - naime, mnogi tvrde da se sve tajmiralo tako da vijesti o ratu gurnu u drugi plan veliki skandal oko korupcije u FDA jer bi od toga inače glave letjele posvuda, a ovako će se mnogi izvući u općem kaosu.

Naime, objava nove runde tajnih podataka Pfizera temeljem američkog suda je porazna i mnogi govore da je ovo valjda najveći "scam" u povijesti. Koliko je stvar ozbiljno zakuhala znamo po tome što je šef Moderne i većina velikih dioničara rasprodala dionice. I još su podmetnuli "escort lady" visokom dužnosniku u FDA i tip je izlajao svašta ne znajući da se prisluškuje. Samo izguglajte "Christopher Cole FDA Executive Officer caught".

www.forbes.com/sites/jonathanponciano/20...res/?sh=16e5c127106b

finance.yahoo.com/news/chd-says-pfizer-f...opped-205400826.html
04.03.2022 | 13:35
Djuro:

Nema Ukrajina AWACS al' ima ko ima Ustupaju se njima svi obavjestajni podaci. To je i NATO portparol jasno rekao. NATO nece ratovati ali hoce pruzati potporu u svakom mogucem smislu.

Skoro svaki vojni analiticar je zbunjen nemogucnoscu Rusije da ostvari prevlast u zraku. Polupali su ili zauzeli dosta aerodroma i PZO jedinica, krenuli su kako treba ali svejedno nebo ne drze. Ukrajinci se brane PZO sustavima koje Rusi znaju u dusu, i sa te strane im je lakse zaobici te sustave koje su sami proizveli. Ili da nisu u stanju poslati skupine specijalaca da to na zemlji uniste ili onesposobe.

Ali zracna prevaga se nije desila. Razloga moze biti vise:

1. Ruski avioni su u losem stanju
2. Nemaju performanse kakvim ih predstavljaju na papiru(pogotovo inacice aviona koje nisu za izvoz)
3. Nemaju ih u dovoljnom broju
4. Piloti nemaju dovoljan broj sati leta da bi se slali u rat
5. Losa koordinacija trupa na terenu (da izbjegnu fratricid)
6. Najbolje jedinice cuvaju za finish rata (i to je njihova nakaradna doktrina, najslabije jedinice salju prve da ginu)

Avijacija bi se uskoro mogla ukljuciti za bombardiranje gradova. To je velika meta i jak psiholoski efekt se ostvari. Rusi bombardera imaju dovoljno i vjerojatno ih dovoljno dobro odrzavaju radi nuklearne trijade.

Lovacka avijacija im se bas nije proslavila u ovom ratu. Helikopteri rade dobar posao.
04.03.2022 | 14:02
drlovric kaže:
Djuro:
Nema Ukrajina AWACS al' ima ko ima Ustupaju se njima svi obavjestajni podaci. To je i NATO portparol jasno rekao. NATO nece ratovati ali hoce pruzati potporu u svakom mogucem smislu.


Oko ovog sam jako oprezan- Sjećam se svoje vojske (HV) pa kad smo imali neke multinacionalne vježbe. Došli Nijemci, došli Ameri, došli Francuzi. Francuzi nisu mogli (htjeli?) sinkronizirati svoju telefonsku centralu sa ostalima. Bili su tamo jedan dan, nisu se mogli uključiti ni u brifinge, niti u vježbe i onda su se lijepo pokupili i otišli.

Dakle, ove podatke ne možeš slati otvorenim frekvencijama, jer ih onda čuju svi, uključujući i Rusiju. Nema šanse da NATO svoje sustave otvori da bi ih Ukrajina mogla samo tako koristiti; u slučaju pada Ukrajine sve je na stolu Rusima. Ne sumnjam da NATO ne pomaže Ukrajini, ali sumnjam da je sposoban u realnom vremenu za izmjenu podataka, tj. da okrenem, sumnjam da je Ukrajina sposobna to prihvatiti centralno u realnom vremenu i onda ih proslijediti dalje do snaga na terenu. Da ne spominjem jezičnu barijeru (sumnjam da baš svi u Ukrajini govore engleski) koja sigurno postoji. Komunikacije nisu moje polje specijalnosti, a bome niti poznavanja, ali znam da Hyundaijeva dijagnostika ne radi na VW-u, a ovo je nekoliko razina ozbiljnija stvar. Spike tipa Mirko, pazi metak! Hvala, Slavko, spasio si mi život! ne prolaze u realnom životu.

Kako napisah prije, ozbiljne procjene govore o tome da Rusija u Ukrajini ratuje sa manje od 80 aviona. Sasvim sigurno imaju više od toga. Ratno iskustvo je druga stvar. Ova taracanja Sirije, Groznog i ostalog su izvodili bez ikakve PZ obrane pa je tamo bilo lako biti baja, ali ovo im je prvi sukob s realnošću rata pa i to sigurno igra ulogu u njihovoj neefikasnosti.
04.03.2022 | 15:11
Djuro:

Znas kako to izgleda u filmovima o drugom svjetskom ratu? One tete sa fancy frizurama klepecu na pisacim strojevima, primaju poruke i daju onim kuririma da nose gdje treba.

E tako ja to nekako vidim sada tamo.

Par NATO operativaca (uppss stranih dragovoljaca) prima te informacije sa izvora i daje lokalno kome treba. Nekome ko sjedi pored njega i proslijedi dalje lokalnim komunikacijama. Nemas ti tu neke masivne komunikacijske kanale, u smislu navodjenja artiljerije, zracnih udara, koordinacije trupa i sl. Sliku sa satelita moze poslati zapovjedniku koristeci iMessage. Koga briga

Primarno se to odnosi na polozaje i pregrupiranje ruskih trupa. Dovoljno je 2x dnevno da ti neko javi kojim se generalnim pravcima te trupe i konvoji krecu, da steknes dojam o daljnjem planu djelovanja.
04.03.2022 | 15:58
drlovric kaže:
Helikopteri rade dobar posao.


Shvaćam što si želio reći i znam da nisi zlonamjeran, ali ta rečenica tako blatantno izrečena me ipak smeta. Tamo neki ljudi ginu, neke kuće se ruše, ono...
04.03.2022 | 16:32
Smayoo:

Mozda je stvarno zvucalo nakaradno, jer radim druge stvari dok pisem pa ne razmisljam previse o sintaksi.

Ali eto kad je vec spomenuto, moj komentar se odnosio da helikopteri rade odlican logisticki posao, radi evidentnih problema za cestovnim vozilima i nedostatkom transportnih aviona (jer nemaju prevlast u zraku).

Kuzim sta zelis reci. Sve pet.
04.03.2022 | 17:51
dpasaric kaže:
Donekle mi je žao što nam je zaključana COVID tema jer se stvari sada moguće povezuju - naime, mnogi tvrde da se sve tajmiralo tako da vijesti o ratu gurnu u drugi plan veliki skandal oko korupcije u FDA...

Mislim da ti je premisa netočna.

Rusi su napad na Ukrajinu 2014. započeli maltene šest dana ranije, 20. veljače.

To je, kako je Djuro objašnjavao, njihova (ruska) doktrina ratovanja.

Inače, vidim da voliš pogledati i dulje objašnjavanje sukoba i uzroka sukoba u svoj ovoj buci informacija.

Toplo ti preporučam da si tu i tamo (a pogotovo ovaj koji ću priložiti) pogledaš podcast Galeba Nikačevića, momka koji živi u Beogradu.

Dobar dio mladosti mislio je da je siroče po ocu da bi kasnije slučajno otkrio da je čovjek živ i zdrav u Somaliji odakle je rodom te se Galeb otišao upoznati s njim i njegovom stranom familije.
On se kao novinar probijao kroz main TV novinarstvo (MTV Adria) dok mu se nije smučilo pa je prešao na Vice Serbia da bi i to napustio pa sve uložio u ovaj podcast koji je nazvao "Agelast".

U ovoj epizodi gost mu je Srbin ukrajinskog porijekla koji je završio i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a 1994. godine otišao iz Srbije u Ukrajinu da studira međunarodno novinarstvo i još toga jer je imao mogućnost kao dijaspora zbog obiteljske povijesti to ostvariti.
Stekao je tamo mnoge prijatelje, naučio puno o Ukrajini i Rusiji.
Zna ruski, ukrajinski, doktorirao je temu njihovih odnosa.

Priča u početku o takozvanim "šarenim revolucijama" od kojih se jedna desila i u Hrvatskoj da se smijeni Tuđman, ali je Franjo ionako već bio na aparatima i samrti pa nije niti morala biti ostvarena do kraja već se umiješala priroda.

Veli da je 30-godišnje doba postsocijalizma sa ovim Putinovim aktom završeno.

Zanimljiv lik, a zanimljiv i Galeb sa pitanjima kako su nam bijele izbjeglice prihvatljive (on je etnički, vjerski i rasno miješana osoba) a svaki drugi rat u Somaliji, Siriji, Iraku i inim prekomorskim zemljama maltene "u redu" (novinari CNN-a i sličnih američkih medijskih konglomerata, a i ne samo oni - gledateljima poručuju ovakve uvode u vijestima: "ovo nisu daleki Afrikanci, ovo su bijelci koji izgledaju poput naših susjeda")...

Ovo je širi pogled na stvari, ali po meni jako zanimljiv.

Svaki Galebov podcast traje ovoliko (do dva i pol sata) čisto zato jer želi doprijeti do dubine stvari pa sugovornika pušta da na postavljeno pitanje odgovara koliko želi. Meni nikada nije žao kada ga odgledam mada ga podijelim ako treba i u par dana.

I da, imenovan je prema Galebu Johnatanu Livingstonu.

Tko želi i ima vremena, a zanima ga - Boris Varga, jedan od dva čovjeka u Srbiji koji vrijede kao koliko toliko objektivne osobe na ovu temu/da u startu nisu obojani ruski ili ukrajinski (to me i zainteresiralo najviše).

Drugi je naime, u skloništu u Ukrajini :
04.03.2022 | 18:21
Samo još ovo, pa ću prestati za sada:
Još od jučerašnjeg Dnevnika točan broj nuklearnih bojevih glava prema Tončiju Tadiću:

Nuklearke_2022-03-04.jpg
04.03.2022 | 18:33
da vas ne zbuni. Ova razlika između rusije i Amera koja ne bi smjela biti (zbog ravnoteže) je zato što rusi imaju više konvencionalnih (manje i manje dometa) bojevih glava a Ameri više interkontinentalnih (veće i većeg dometa). Rusi misle da se može s manjim glavama raditi precizne udare za uništiti neki gradić ili nešto lokalno ograničenom štetom. Eto koliko su glupi.
04.03.2022 | 21:46
tino1 kaže:
da vas ne zbuni. Ova razlika između rusije i Amera koja ne bi smjela biti (zbog ravnoteže) je zato što rusi imaju više konvencionalnih (manje i manje dometa) bojevih glava a Ameri više interkontinentalnih (veće i većeg dometa). Rusi misle da se može s manjim glavama raditi precizne udare za uništiti neki gradić ili nešto lokalno ograničenom štetom. Eto koliko su glupi.


To je sve nebitno, i nebitno je jesu li glupi ili agresivni ili kakvi god, samo je bitna matematika i algoritam iza svega, baš kao u nekoj strateškoj simulaciji. A ovdje je kvaka jesu li oni dovoljno ludi da to sada iskoriste, a odgovor je - jesu. Znači oni će Ukrajinu pregaziti kakogod, makar pod cijenu trećeg svjetskog rata. I to treba tako gledati i tako se presložiti i prilagoditi uz što manje žrtava.
04.03.2022 | 22:03
Pitanje je tko se treba prilagoditi i u kojoj mjeri
04.03.2022 | 22:11
Putinu nema natrag, on je sve karte bacio na stol i toga je svjestan.
Ako se on preda ili potpiše primirje, njegovi u Moskvi će ga proždrijeti.
On je sada prisiljen gurati ovo do krajnjih granica.
Možda bi opis svih ovih 20 godina u rečenici bio najbolji ovakav:
do litice ga je gurao zapad, no s nje je skočio on sam.
No da se za skok pripremao sve ovo vrijeme, jest.
Koliko se "kvalitetno" vojno i strateški pripremio - ja se nadam da su Djuro i Lovrić u pravu.
I da ipak nije toliki idiot da pukne i prvu nuklearku koliko god mala bila, jer po Tončiju Tadiću to je kraj svijeta kakvog znamo.
Na žalost, vijesti o nuklearki Zaporižje ne daju nam baš za naslutiti da je čist u glavi.
Šest reaktora, koji trebaju konstantnu opskrbu strujom da ostanu hladni.
04.03.2022 | 22:18
JOHN kaže:
Pitanje je tko se treba prilagoditi i u kojoj mjeri


Geostratreteška lokacija koja je sporna, a ovaj put je to Ukrajina. Naravno da to nije pravedno, demokratski niti slobodarski, to je teška i gruba činjenica kada su velesile u pitanju. Nije baš da postoj neka razumna alternativa osim da u inatu skonačamo cijelu ljudsku civilizaciju.

Uostalom, sve smo to već prošli s gomilama geostrateških lokacija na svijetu gdje su velesile rušile i ubijale radi svojih interesa, samo je ovo sada jako blizu, pa smo subjektivni.

Kako ti to vidiš, što misliš tko bi se trebao prilagoditi?
05.03.2022 | 01:41
Jel itko pomislio da je Rusija, ustvari, ona djevojka iz priče o djevojci i nasilniku? U tom slučaju je Amer nasilnik, a Ukrajina svodnik koji je plaćen da dovede mladu nasilniku.
Možda sve skupa i ne treba gledati na taj način već možda sve skupa treba gledati kao očajnički pokušaj Rusije da spasi samu sebe i obrani se od nasilnika.

Ona opaska koju je (ako se ne varam) dao Monllike u vezi toga da stalno govorimo Putin, a ne Rusija... Kao što napisah, i sam sam kod sebe to primjetio, a hvala Moonlike što je mi je bacio jači fokus na tu pojavu.
Jel moguće da smo opet pali pod propagandu (zapadnjačkuu, dakako)? Pod nos nam se gura personifikacija zla i demona jer zemlju / državu kao takvu ne možemo percipirati. Uostalom, ako se kaže da je Rusija napala Ukrajinu, stvari se prilično relativiziraju i ne postižu uspjeh kao sa "Putin je kriv i lud i pomahnitao".

Zašto mediji toliko forsiraju Putina u prvi plan? Zašto u ovim trenucima ne mislimo na Rusiju kao zemlju sa svojim narodom osim u slučajevima kad dio tog naroda prosvjeduje protiv Putina? Prosvjeduju li oni protiv Putina ili protiv rata kao takvog (konkretno ovog u Ukrajini)? Pita li se itko što će biti sa Rusijom ako izgubi ovaj rat i ostane bez utjecaja nad Ukrajinom?
Rusija ode u krasni K i najmanji problem će im biti NATO-ve rakete na njihovoj granici.

Rusija je generalno siromašna zemlja zemlja i ekonomija joj se jako oslanja na trgovinu plinom i naftom. U zadnjih 20-ak godina Ameri (s NATO-om ili bez njega) su se dobrano potrudili da zauzmu zemlje blizu tih ruskih žila kucavica. Rusija je puno novaca uložila i u sjeverni i u južni tok, samo zato da izbjegne transport preko Ukrajine.
Sjeća li se netko onog puškaranja u Makedoniji prije par godina? Kao, nešto se pucalo i nitko ne zna što je to bilo. Dam se kladiti da je to imalo veze s "Južnim tokom" i da je to bila samo "pokazna vježba" kako se i taj dio može destabilizirati ako bude potrebe.

Kakogod... U zadnjih 30-ak godina, Ameri su se dobrano potrudili da Rusiju unište ekonomski, a ne raketama. Perfidno.

A da ne pričamo o tome da su, negdje oko 2010-12., u Ukrajini nađena velika ležišta prirodnog plina i, eto, kao "slučajno" je par godina kasnije u Ukrajini izbila "revolucija" u kojoj je pro-ruski predsjednik izgubio vlast.
U ovom slučaju više nisu bitne nikakve rakete na ruskoj granici. Ako tamo ima dovoljno plina da nahrani Europu, onda je Rusija džabe krečila, a Ameri ne drže prste na crvenom gumbu već na ventilu za ruski plin.

Ne vjerujem da je Putin poludio preko noći i napao Ukrajinu jer mu se to jutro tako sprdnulo. Vjerujem da je kroz svoju vladavinu htio izgraditi ekonoski savez sa Europom, a pod utjecajem Amerike je kroz sve to vrijeme bio izigravan.
Koliko sam čuo, Rusi ne vole prijetvornost, a Zapad je kroz cijelo vrijeme "igrao igru". Rusija takve stvari ne prašta. Putin nije Putin. Putin je Rus.
05.03.2022 | 07:16
Gjuroo kaže:
Jel itko pomislio da je Rusija, ustvari, ona djevojka iz priče o djevojci i nasilniku? U tom slučaju je Amer nasilnik, a Ukrajina svodnik koji je plaćen da dovede mladu nasilniku.
Možda sve skupa i ne treba gledati na taj način već možda sve skupa treba gledati kao očajnički pokušaj Rusije da spasi samu sebe i obrani se od nasilnika.

Ona opaska koju je (ako se ne varam) dao Monllike u vezi toga da stalno govorimo Putin, a ne Rusija... Kao što napisah, i sam sam kod sebe to primjetio, a hvala Moonlike što je mi je bacio jači fokus na tu pojavu.
Jel moguće da smo opet pali pod propagandu (zapadnjačkuu, dakako)? Pod nos nam se gura personifikacija zla i demona jer zemlju / državu kao takvu ne možemo percipirati. Uostalom, ako se kaže da je Rusija napala Ukrajinu, stvari se prilično relativiziraju i ne postižu uspjeh kao sa "Putin je kriv i lud i pomahnitao".

Zašto mediji toliko forsiraju Putina u prvi plan? Zašto u ovim trenucima ne mislimo na Rusiju kao zemlju sa svojim narodom osim u slučajevima kad dio tog naroda prosvjeduje protiv Putina? Prosvjeduju li oni protiv Putina ili protiv rata kao takvog (konkretno ovog u Ukrajini)? Pita li se itko što će biti sa Rusijom ako izgubi ovaj rat i ostane bez utjecaja nad Ukrajinom?
Rusija ode u krasni K i najmanji problem će im biti NATO-ve rakete na njihovoj granici.

Rusija je generalno siromašna zemlja zemlja i ekonomija joj se jako oslanja na trgovinu plinom i naftom. U zadnjih 20-ak godina Ameri (s NATO-om ili bez njega) su se dobrano potrudili da zauzmu zemlje blizu tih ruskih žila kucavica. Rusija je puno novaca uložila i u sjeverni i u južni tok, samo zato da izbjegne transport preko Ukrajine.
Sjeća li se netko onog puškaranja u Makedoniji prije par godina? Kao, nešto se pucalo i nitko ne zna što je to bilo. Dam se kladiti da je to imalo veze s "Južnim tokom" i da je to bila samo "pokazna vježba" kako se i taj dio može destabilizirati ako bude potrebe.

Kakogod... U zadnjih 30-ak godina, Ameri su se dobrano potrudili da Rusiju unište ekonomski, a ne raketama. Perfidno.

A da ne pričamo o tome da su, negdje oko 2010-12., u Ukrajini nađena velika ležišta prirodnog plina i, eto, kao "slučajno" je par godina kasnije u Ukrajini izbila "revolucija" u kojoj je pro-ruski predsjednik izgubio vlast.
U ovom slučaju više nisu bitne nikakve rakete na ruskoj granici. Ako tamo ima dovoljno plina da nahrani Europu, onda je Rusija džabe krečila, a Ameri ne drže prste na crvenom gumbu već na ventilu za ruski plin.

Ne vjerujem da je Putin poludio preko noći i napao Ukrajinu jer mu se to jutro tako sprdnulo. Vjerujem da je kroz svoju vladavinu htio izgraditi ekonoski savez sa Europom, a pod utjecajem Amerike je kroz sve to vrijeme bio izigravan.
Koliko sam čuo, Rusi ne vole prijetvornost, a Zapad je kroz cijelo vrijeme "igrao igru". Rusija takve stvari ne prašta. Putin nije Putin. Putin je Rus.


To je ukratko? Zapad naljutio ruse zato što Ukrajinci žele približiti se zapadu a ne njima? Zato je putin punim krenuo sravnati Ukrainu sa zemljom? Zato što je rusija Rusi a ne putin, putin je ukinuo društvene mreže jer neće da uznemirava putina sa zločinima koje rusi rade u Ukrajini.
Ukraina je SUVERENA I SLOBODNA zemlja i ima pravo odabrati sama za sebe društvo u kojem i s kojim želi dijeliti vrijednosti i živjeti. Ovo je rat autokrata s liberalima. Ako neko ima potrebu ili više mu se sviđa društveno uređenje autokrata, bujrum. Ali mi na zapadu to ne želimo i ne trebamo! Momentalno rusi sami sebi pucaju u koljeno i trebat će im desetljeća da sve zaraste. Više se ne pita što rusi vole i što praštaju sad je samo pitanje kako ih dugoročno betonirati da im ovakvo sranje nikad više ne padne na pamet. Neš ti lukave strategije! Kreten obični, odvojen od stvarnog života, iskompleksiran do bola, malen i nikakav, s malim kurcem krenuo na neki civiliziran narod i ubija! Koja geopolitička sranja? Nema tu nikakve strategije, da ima ne bi mu konvoj vojske stajao parkiran! Precijenio se i sad je najopasniji. I na kraju zato što rusi ne vole prijetvornost su tako dobri s Kinezima (poznati po direktnom i iskrenom nastupu) i nikad ne "igra igru". A i on sam je stvarno otvorena knjiga, uvijek bio.
EDIT: Zato sto zapad igra ljigavu igru a on ne, svi njegovi ljutski tariguzi su parkirali lovu na zapadu? Pošto njemu više vjeruju, jer on ne igra igru i nije ljigav? Zašto nisu otvorili tekući u Kini? A.. jer su Kinezi pravo iskreni i susretljivi! S njima nema razočarenja, što na umu to na drumu. Zapad nije idealan, ima hrpa ne pravde i sranja koja od nas dolaze i to moramo mijenjati. Ali vijeruj bolji je standard na zapadu!
05.03.2022 | 08:16
Ukrajina je slobodna i suverena zemlja isto koliko i mi. Da je slučajno neka naša vlast htjela ući u ekonomski i vojni savez s Rusijom ili Kinom, vidio bi koliko smo suvereni i slobodni.

Isto kao u onoj anegdoti o Henryju Fordu: “They can have any damn color they like, as long as it’s black.”
05.03.2022 | 08:33
smayoo kaže:
Ukrajina je slobodna i suverena zemlja isto koliko i mi. Da je slučajno neka naša vlast htjela ući u ekonomski i vojni savez s Rusijom ili Kinom, vidio bi koliko smo suvereni i slobodni.

Isto kao u onoj anegdoti o Henryju Fordu: “They can have any damn color they like, as long as it’s black.”


Nekome se moraš uvući pod krpatur, meni bolje paše zapadni nego istočni.
05.03.2022 | 09:12
U ostlom mi sad imamo jedan ozbiljan problem, jedna velika sila je krenula svim raspoloživim, sa lažnim argumentima, uništiti jednu malu (koja je na granici sa NAŠIM svjetom, kakav god taj svjet bio). Sad su prioriteti drukčiji, sad se ne pita ko je koga kad.
Btw. Nijemci su dali sve od sebe da integriraju rusiju u neki ekonomski prostor. A putin je, iskren kao što je, lagao njemačkoj ministrici vanjskih poslova i kancelaru u facu.
Ovo je ljigavo:
youtu.be/TY3jpVh0zTk
05.03.2022 | 09:45
dpasaric kaže:
JOHN kaže:
Pitanje je tko se treba prilagoditi i u kojoj mjeri


Geostratreteška lokacija koja je sporna, a ovaj put je to Ukrajina. Naravno da to nije pravedno, demokratski niti slobodarski, to je teška i gruba činjenica kada su velesile u pitanju. Nije baš da postoj neka razumna alternativa osim da u inatu skonačamo cijelu ljudsku civilizaciju.

Uostalom, sve smo to već prošli s gomilama geostrateških lokacija na svijetu gdje su velesile rušile i ubijale radi svojih interesa, samo je ovo sada jako blizu, pa smo subjektivni.

Kako ti to vidiš, što misliš tko bi se trebao prilagoditi?

Jedino tko se tamo mora prilagoditi su rusi. Nemam nikakve kontakte sa njima, ali mogu pretpostaviti da ima gomila zatucanih nakaza koje podržavaju tako nešto, gomila prevarenih i gomila onih koji to ne podržavaju.
Nikakva geostrateška sranja nisu opravdanje za ovakve gnjusne zločine koji se tamo događaju. Niti postoji bilo kakav opravdani razlog za takve zločine.
Ja nisam meso za iživljavanje niti želim gospodara iznad sebe. Pa nismo u srednjem vijeku
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 48 minuta
  • Bertone: :D
  • smayoo: X-D
  • zoranowsky: LOL! :)
  • Gjuroo: :D
  • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
  • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
  • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
  • JOHN: ……naravno uz par iznimki
  • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
  • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
  • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
  • smayoo: Slažem se!
  • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
  • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
  • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
  • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
  • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
  • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
  • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
  • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
  • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
  • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
  • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
  • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
  • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, temeljnik, Anonimci (445)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO